ID.nl logo
Gratis software: de beste freeware-tips van september 2021
© PXimport
Huis

Gratis software: de beste freeware-tips van september 2021

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Tip 01: CCleaner Browser - Bladeren

Geschikt voor: Windows 10

Jarenlang hadden we de keus uit slechts een handvol browsers. De laatste jaren schieten nieuwe namen echter als de spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond. Dat komt vooral door het opensource-systeem Chromium, waarmee allerlei partijen zelf aan de slag kunnen om een browser samen te stellen. Chromium is inmiddels zelfs de bron van Microsofts eigen Edge. Aan de inmiddels lange lijst Chromium-browsers kunnen we er weer eentje toevoegen: CCleaner Browser. We kennen CCleaner van het veelgeprezen opruimprogramma en we weten dus dat de naam synoniem probeert te zijn voor snel, schoon en veilig. Dat zijn ook de trefwoorden die van toepassing zijn op de gelijknamige browser. Het programma is inderdaad lekker vlot en gebruikt minder geheugen dan bijvoorbeeld Firefox. Standaard vind je in deze browser allerlei hulpmiddelen om je veiligheid en privacy te bewaken. Zo blokkeert de browser veel advertenties, probeert hij identificatie door middel van fingerprinting en traceren te verhinderen, kan hij je webcam bewaken en waarschuwt hij voor gevaarlijke sites. Ook kan hij na het surfen privacygevoelige data wissen.

©PXimport

Gratis software: de beste freeware-tips van 2021

Tip 02: ExifCleaner - Schoon

Geschikt voor: Windows 10, MacOS, Linux

Voor alle foto’s die je op je eigen harde schijf bewaart, zijn exif-data reuze handig. Daarmee kun je snel allerlei technische specificaties van de gemaakte prent achterhalen (sluitertijd, diafragma enzovoort) en vaak zelfs zien waar een foto is gemaakt. Met name dat laatste is echter ook interessante informatie voor mensen met minder goede bedoelingen, dus wie foto’s klakkeloos online zet, deelt vaak ongemerkt en ongewild allerlei informatie. De remedie daartegen is het wissen van al die exif-data (uiteraard op een kopie van een foto!) voordat je deze ergens uploadt. Er zijn veel programma’s waarmee dat kan, maar een van de interessantste is toch wel ExifCleaner. Niet alleen is deze toepassing lekker vlot en verwerkt hij veel bestanden tegelijk, maar in tegenstelling tot veel concurrenten kan het programma ook metadata uit allerlei andere bestandstypen verwijderen. Naast plaatjes in png-, jpeg-, gif- en tiff-formaat verwerkt ExifCleaner ook videobestanden in de formaten m4a, mov, qt en mp4 en kan het pdf-bestanden strippen. Wie met ExifCleaner aan de gang gaat, moet wel opletten. Het programma verwerkt namelijk direct alle bestanden die je erin opent!

©PXimport

Wie foto’s klakkeloos online zet, deelt vaak ongemerkt allerlei informatie

-

Tip 03: Xiret - Prestatie

Geschikt voor: Windows 10

Voor de komst van Windows 10 konden gebruikers zonder al te veel kennis van hardware op een makkelijke manier achterhalen wat de zwakste schakel in hun systeem is door middel van de Prestatie-index. Deze gaf een score voor verschillende systeemcomponenten en de totaalscore was de laagste daarvan, zodat je meteen wist dat een eventuele vervanging van dat onderdeel je pc een oppepper zou geven. In Windows 10 is de mogelijkheid er nog wel, maar je moet daarvoor een tekstcommando kennen en vervolgens op zoek naar een xml-bestand dat je in een browser moet openen om de scores te achterhalen. Dat kan makkelijker. Xiret vormt de perfecte vervanger voor de Prestatie-index van weleer, omdat het programma je exact hetzelfde overzicht geeft. De processor, het geheugen, de grafische kaart, de grafische capaciteit voor games en de primaire harde schijf krijgen allemaal een score tussen 1 en 10. Xiret heeft echter een aantal extra mogelijkheden die zijn voorganger niet had. Je kunt de nodige informatie over je hardware opvragen en het programma kan ook een diepgaander test uitvoeren (In-depth Assessment) voor een nog beter beeld.

©PXimport

Tip 04: Files - Verkenning

Geschikt voor: Windows 10

Microsoft is druk bezig met het vernieuwen van Windows 10. Het moet allemaal gladder en strakker. Als men dan toch bezig is, dan zouden de trefwoorden ‘eenvormiger’ en ‘consequenter’ ook wel mogen worden meegenomen. Wie goed naar de vormgeving in Windows 10 kijkt, ziet namelijk een wonderlijk verschil in uitstraling tussen bijvoorbeeld Apps en Onderdelen of Systeembeheer enerzijds en Apparaatbeheer en Verkenner anderzijds. Het lijkt of die laatste twee bij een heel ander product horen. Aan het uiterlijk van Apparaatbeheer kunnen we niets doen, maar voor Verkenner biedt de Windows Store een prima alternatief onder de naam Files. Met deze nieuwe bestandsbeheerder krijg je het strakke uiterlijk van allerlei andere Windows-componenten, terwijl je nog steeds alle handelingen kunt uitvoeren die je van Verkenner gewend bent. Files heeft echter meer de bieden dan alleen een fris uiterlijk. Wanneer je een nieuwe map opent, dan kan dat niet alleen in een nieuw venster, maar ook in een nieuw tabblad, wat de zaak wat overzichtelijker houdt. Daarnaast is er de mogelijkheid om video’s in miniatuur te bekijken en kun je kiezen voor een donker thema.

©PXimport

Tip 05: Alternate Pic View - Plaatwerk

Geschikt voor: Windows 10

Programma’s om plaatjes mee te bewerken, te bekijken en er diashows van te maken, zijn er bij de vleet. Sommige van die programma’s doen alle drie, terwijl er ook gespecialiseerde tools zijn die slechts één ding kunnen. Alternate Pic View valt in de eerste categorie. Het programma bevat gereedschappen om afbeeldingen op te peppen en er grafische elementen aan toe te voegen. Het programma opent veel bestandsformaten en je kunt deze desgewenst naar jpeg converteren. Een geopende map met foto’s kun je bovendien automatisch afspelen. Allemaal heel handig, maar voor elk van die taken zijn er programma’s die veel betere resultaten leveren; professionele gratis fotobewerkers, diashow-programma’s met veel overgangseffecten en de mogelijkheid om muziek toe te voegen en ga zo maar door. Wat Pic View toch leuk maakt, is dat het een paar functies biedt de we van geen enkel ander programma kennen. Je kunt namelijk je diashow als exe-bestand of screensaver opslaan om hem zo op een leuke manier te delen. Ook kun je van losse afbeeldingen met één klik een schuifpuzzel of twee andere games maken.

©PXimport

Tip 06: KeeWeb - Wachtwoord

Geschikt voor: Windows 10, MacOS, Linux, web

Elk jaar groeit het aantal locaties op internet waar we alleen terechtkunnen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Omdat die wachtwoorden om veiligheidsredenen overal anders moeten zijn, is onthouden allang geen optie meer. Logisch dus dat wachtwoordmanagers populair zijn. Een van de meest gebruikte was LastPass. De makers daarvan besloten echter eerder dit jaar dat je hun systeem nog maar op één apparaat gratis kunt gebruiken, terwijl we nu juist met z’n allen steeds vaker switchen tussen pc, mobiel en tablet. Een volledig gratis alternatief is dus gewenst en KeeWeb is er zo een. Het is compatibel met het bekende KeePass en zoals de naam al doet vermoeden, is het product niet alleen beschikbaar als programma voor verschillende besturingssystemen, maar ook als mobiele app. In KeeWeb kun je een geheel nieuwe database met inloggegevens maken (of meerdere, wanneer je bijvoorbeeld werk en privé wilt scheiden), maar ook bestaande gegevens uit LastPass importeren. Sla je zo’n bestand versleuteld op bij een clouddienst, dan kun je het vervolgens ook in de mobiele app openen.

©PXimport

Van losse afbeeldingen kun je een schuifpuzzel maken met Alternate Pic View

-

Tip 07: USB Device Tree Viewer - Boom

Geschikt voor: Windows 10

We herinneren ons als de dag van gisteren de komst van de nieuwe usb-standaard. Reuze handig. Daarvóór had je allemaal verschillende aansluitingen met enorme connectoren en nu van die fijne kleine plugjes. Onze eerste pc met usb had maar liefst vier poorten; één voor muis en toetsenbord en twee extra exemplaren voor bijvoorbeeld printer en scanner. Lekker overzichtelijk. Op onze huidige pc tellen we 42 poorten. Hoe houd je daar zicht op? Dat kan met USB Device Tree Viewer (kortweg UDTV). Dit programma toont alle beschikbare poorten in en aan je systeem en laat je in één oogopslag zien op welke poorten daadwerkelijk iets is aangesloten en wat dat dan is. Klik je op een aangesloten apparaat, dan krijg je daarover uitgebreide informatie. Daarmee kun je bijvoorbeeld snel zien of apparaten op het juiste type poort zijn aangesloten en of je bijvoorbeeld niet nodeloos een usb3-poort gebruikt voor een apparaat dat toch niet sneller is dan usb2. Ook vertelt UDTV je hoeveel stroom apparaten gebruiken en die informatie is dan weer nuttig wanneer je pc af en toe om onverklaarbare redenen vastloopt.

©PXimport

Tip 08: HelpNDoc - Hulpvaardig

Geschikt voor: Windows 10

Word en concurrerende tekstverwerkers zijn reuze handig wanneer je een mooi opgemaakt document wilt produceren. De interactiviteit van dergelijke documenten gaat doorgaans echter niet verder dan wat aanklikbare linkjes. Wil je documenten produceren die interactie naar een hoger niveau tillen, dan kom je terecht bij gespecialiseerde software en die vinden we in het fraaie HelpNDoc, dat gratis is voor niet-commercieel gebruik. De bekendste plekken waar we veel interactie tegenkomen, zijn de helpbestanden bij programma’s. Deze laten ons vaak het hele document doorzoeken, vanuit de index naar een onderwerp navigeren enzovoort. Zoals de naam HelpNDoc doet vermoeden, is het maken van dergelijke bestanden dan ook de primaire reden waarom deze software is ontwikkeld. Je kunt er echter veel meer mee. Met HelpNDoc maak je fraaie documenten met tabellen, links, afbeeldingen en zelfs video’s. Deze kunnen bovendien allerlei interne en externe verwijzingen bevatten. Alle media die je in een project gebruikt, kun je daarbij beheren in een centrale bibliotheek. Is je product klaar, dan hun je het opslaan als chm-(help)bestand maar ook als interactieve website, als eBook in ePub-, Kindle- of pdf-formaat en meer.

©PXimport

Tip 09: Folder Size - Groot(s)

Geschikt voor: Windows 10

Alhoewel het tegenwoordig een koud kunstje is om er even snel een grote externe harde schijf bij te prikken wanneer andere schijven vollopen, kan het geen kwaad om af en toe ook gewoon een grote schoonmaak te houden. De efficiëntste manier om snel ruimte vrij te maken, is natuurlijk het achterhalen van de bestanden die het meest schijfhongerig zijn en wellicht weg kunnen. Voor dat doel bestaan vele programma’s, maar Folder Size is beslist een van de veelzijdigste. Hiermee scan je mappen of complete schijven en het resultaat van zo’n scan kun je op allerlei manieren sorteren. Daarnaast toont het programma een overzicht van zijn bevindingen in de vorm van een taart- of staafdiagram. Er zijn vergelijkbare programma’s die de mogelijkheid bieden om bestanden op type te filteren. Folder Size doet dit alleen in één van de twee commerciële versies, maar het is een functie waar we best zonder kunnen; ten slotte zoeken we slechts de ruimtevreters. Wat Folder Size extra prettig in gebruik maakt, is het feit dat het wordt geïntegreerd in het contextmenu van Verkenner.

©PXimport

Tip 10: LightShot - Pak hem!

Geschikt voor: Windows 10, MacOS, Linux

Voor het maken van een schermkopie heeft Windows al sinds jaar en dag de PrintScreen-functie en in Windows 10 is daar een uitgebreidere versie naast gekomen die je activeert met Windows+Shift+S, iets wat lang niet iedereen weet. Toch blijft er ook met die nieuwere versie nog genoeg te wensen over. Daarom is het maar goed dat er alternatieven zijn. LightShot is binnen dat aanbod een betrekkelijke nieuwkomer, maar één die gezien mag worden. Wanneer je een schermafbeelding ‘pakt’ met LightShot, verschijnen er meteen allerlei pictogrammen met functies om de afbeelding te bewerken en dingen te markeren, waar de vergelijkbare Windows-toepassing slechts een beperkt aantal tekengereedschappen biedt. In LightShot kun je zelfs aantekeningen op een plaatje maken. Is je afbeelding eenmaal naar wens, dan kun je hem opslaan of op allerlei manieren delen. Ook hierbij heb je aanzienlijk meer opties. Een van de aardigste extra mogelijkheden is echter dat je op een vastgelegde afbeelding direct een reverse image search bij Google kunt doen. Bewaar je vaak snippers van webpagina’s, dan kun je ook een speciale LightShot-plug-in installeren binnen Chrome of Firefox.

©PXimport

Tip 11: Geheim

Geschikt voor: Windows 10, MacOS, Linux, Android, iOS

We bewaren steeds meer bestanden in de cloud. Zijn ze daar wel veilig? Ja, de verzending ervan verloopt versleuteld, maar wie heeft die sleutel? En wie heeft toegang via een eventuele achterdeur? Wie echt zeker wil weten dat zijn bestanden op de servers van een clouddienst door niemand kunnen worden geopend, kan maar één ding doen: ze voor verzending zelf versleutelen. Een uitstekend programma voor dat doel is Cryptomator.

Cryptomator maakt gebruik van zogeheten AES-encryptie met een sleutel van 256-bits, een veelgebruikte en veilige standaard. Voor het versleutelen van bestanden creëer je in Cryptomator een virtuele schijf (die men ‘kluis’ noemt en die zich voordoet als een gewoon usb-station) waarvoor je een wachtwoord moet aanmaken. Zo’n schijf kun je zowel lokaal als bij je clouddienst opzetten en het mogen er ook meer zijn. Vervolgens versleutelt het programma automatisch alles wat je naar die schijf kopieert. Dat gebeurt niet alleen met de inhoud, maar ook met de bestandsnamen en extensies, zodat kwaadwillende gluurders zelfs daaraan niets kunnen zien. Open je een volgende keer zo’n kluis met je wachtwoord, dan wordt alles snel voor je ontsleuteld.

©PXimport

Tip 12: World Science U - Geleerd

Geschikt voor: elk systeem

Sommige mensen hadden vroeger een hekel aan school en raakten de rest van hun leven geen boek meer aan. Anderen zogen in de schoolbanken alle aangeboden kennis op als een spons en bleven dat ook later doen. Sommigen gaan daarin zo ver dat ze – vaak na pensionering – alsnog een universitaire studie gaan volgen. Wie dat net een stap te ver vindt gaan, maar wel geïnteresseerd is in exacte vakken, kan terecht bij het fraaie initiatief van World Science U. De website van deze organisatie biedt lessen aan op het gebied van biologie, aardwetenschappen, neurowetenschap, wis- en natuurkunde, kosmologie en technologie. Een flink deel van deze lessen wordt verzorgd door Nobelprijswinnaars en andere vooraanstaande geleerden binnen hun vakgebied. Uiteraard zijn deze lessen in het Engels, maar dat geldt ook voor colleges op veel Nederlandse universiteiten. Daarbij is de stof over het algemeen toegankelijker gemaakt voor een breder publiek, maar veel minder oppervlakkig dan bijvoorbeeld wetenschapsprogramma’s op tv. Je kunt de vele cursussen in je eigen tempo volgen en regelmatig bevatten ze interactieve elementen en/of opgaven. Wie zich gratis registreert, kan zelfs certificaten behalen.

©PXimport

Gevaarlijk?

Bij sommige freeware kun je een enge waarschuwing van je beveiligingsprogramma verwachten. Laat je niet afschrikken, maar lees goed wat er aan de hand is en bedenk of je dit logisch vindt. Programma’s maken bijvoorbeeld verbinding met internet. Deze actie kan al een reactie uitlokken bij je beveiliger. Ook voor software die relatief nieuw is of wordt aangeduid als ‘zeldzaam’, kan je beveiliger een waarschuwing geven. Vertrouw je de download? Laat het programma dan uitvoeren. Voel je twijfel? Laat je download onderzoeken door www.virustotal.com, dat doen wij ook. Deze dienst controleert je programma met meer dan vijftig beveiligingsprogramma’s. Zo zie je snel of je te maken hebt met een risico of met een overijverig beveiligingsprogramma.

©PXimport

Niet te snel klikken

We zien het helaas te vaak en het zou verboden moeten worden: installatieprocedures die extra programma’s bundelen en zomaar aanpassingen doen. Je probeert een programma uit en voor je het weet is de homepage van je browser aangepast en ben je een aantal ongewenste programma’s rijker. Deze handelswijze heet in de volksmond ‘achterbaks’, maar de nette aanduiding is ‘potentially unwanted program’ (pup). Steeds meer beveiligingsprogramma’s letten hierop als je iets probeert te installeren. Wij gebruiken Unchecky om ‘verkeerde vinkjes’ op te merken. Je kunt de extra’s ook zelf voorkomen. Download een programma bijvoorbeeld alleen via de website van de makers. Kies altijd voor de geavanceerde of aangepaste installatie. Zo kun je goed nakijken welke opties er actief zijn. Verwijder de vinkjes bij aanpassingen/programma’s die je als ongewenst beschouwt of keur de aanpassing op een andere manier af.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Houd je Google Drive georganiseerd: tips voor een overzichtelijke cloud
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Houd je Google Drive georganiseerd: tips voor een overzichtelijke cloud

Google Drive is populair en dat is geen wonder. Je ontvangt 15 GB gratis opslagruimte, verdeeld over Gmail, Google Drive en Google Foto’s. Bovendien beschik je over een online kantoorpakket met Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Formulieren. Toch ontaardt Drive bij veel mensen in een digitale opslagcontainer zonder structuur. Met deze tips breng je er weer orde in aan.

In dit artikel laten we zien hoe je Google Drive overzichtelijk en efficiënt houdt:

  • Consistente naamgeving
  • Gebruik snelkoppelingen
  • Loische mappenstructuur
  • Bestanden markeren met sterren
  • Beschrijvingen toevoegen
  • Kleurcodes toepassen

Ruimte tekort? Lees dan: Dubbel de Dropbox: met deze trucjes profiteer je van gratis opslagruimte

Sommige mensen denken dat Drive alleen bestemd is voor Google-items. Dat is niet juist, je kunt elk type bestand uploaden naar deze cloudservice. Denk aan documenten, afbeeldingen, muziek en video’s. Zo’n grote opslagruimte is een belangrijke plus. Alleen om een of andere onverklaarbare reden springen gebruikers met deze cloudopslag veel minder gedisciplineerd om dan met de opslagruimte van hun computer. Gelukkig zijn er manieren en tools om het overzicht te bewaren.

Consistente naamgeving

Naamgevingsconventie is hoe je je bestanden een naam geeft. Het is een ouderwetse tip, maar hij blijft geldig. Wees consequent en duidelijk in de naamgeving van documenten. Houd de namen kort, simpel en betekenisvol. Dit is zelfs nog belangrijker voor bestanden die je deelt met anderen. Heb je bijvoorbeeld verschillende mappen die bedoeld zijn voor andere teams, dan kun je de naam van het team tussen haakjes zetten. Op die manier ziet iedereen meteen voor wie de inhoud is bedoeld. Gebruik afkortingen die gemakkelijk te onthouden zijn. Je kunt ook datums, tags of nummers gebruiken om bestanden en mappen in de juiste volgorde te zetten in plaats van de vaak gebruikte alfabetische indeling.

Zorg dat je helder en eenduidig bent in de naamgeving van de documenten en mappen.

Waar stond ook alweer wat?

Voorzie je documenten van felgekleurde tabs

Gebruik snelkoppelingen

Soms hoort een bestand thuis in verschillende projecten. Je kunt uiteraard een bestand kopiëren en in verschillende mappen plakken, maar het is slimmer om een snelkoppeling van het bestand in de andere mappen te plaatsen. Op die manier werk je altijd in het oorspronkelijke bestand. Als je met echte kopieën werkt, dan loop je het risico dat de ene versie van de andere afwijkt.

Klik met rechts op het bestand waarvan je een snelkoppeling wilt maken en kies in het contextmenu de opdracht Ordenen / Snelkoppeling toevoegen. Vervolgens verschijnt er een pop-up om de locatie te selecteren waar die snelkoppeling moet komen.

Je moet telkens de map selecteren waar je de snelkoppeling wilt opslaan.

Structuur en categorieën

Google Drive maakt zelf vier categorieën aan: Mijn Drive, Gedeeld met mij, Recent en Met ster. In de categorie Mijn Drive kun je creatief zijn. Hierin zet je een structuur op zoals je de harde schijf van je computer organiseert. Begin met het maken van een toplevel en splits op in categorieën, zoals Professioneel, Buurtcomité en Familie. Je werkmap kan dan weer submappen bevatten, zoals Documenten, Rapporten en Presentaties. Bij Recent zie je alle actuele documenten staan die je hebt geopend; ze staan op datum en tijd. Deze categorie is dus erg handig als je snel verder wilt werken aan een document waar je gisteren nog mee bezig bent geweest.

Bouw een heldere boomstructuur op.

Opgelet met ‘Gedeeld met mij’

In de linkerkolom vind je ook de categorie Gedeeld met mij. Hier zitten alle bestanden en alle mappen die anderen met jou hebben gedeeld en alle bestanden die je via een deellink van anderen hebt ontvangen. Alles wat je hier ziet, telt niet mee in de berekening van je persoonlijke opslag. Je wint dus geen Google-opslagruimte door hier grote schoonmaak te houden. De bestanden blijven eigendom van degene die ze oorspronkelijk heeft geüpload en tellen mee in diens quotum.

Er is zelfs geen eenvoudige manier om te zien hoe groot de map Gedeeld met mij is. Het opschonen van deze speciale categorie is verleidelijk, maar soms is het beter om dit niet te doen. Als je hier bestanden verwijdert, kan dit problemen opleveren voor anderen. Beschouw deze categorie als een extra nuttige functie en niet als een rommeltje.

De categorie ‘Gedeeld met mij’ mag chaotisch ogen, maar deze bestanden nemen geen ruimte in van je opslagcapaciteit.

Sterren

De sterren van Google Drive besparen je veel zoekwerk. Door een document een ster te geven, kun je een bestand snel terugvinden zelfs wanneer het diep in de mappenstructuur is begraven. Klik op de categorie Met ster en je krijgt uitsluitend deze gemarkeerde bestanden te zien.

Je geeft een document een ster door met rechts op een document te klikken en dan Ordenen / Toevoegen aan Met ster te selecteren. Je kunt ook het bestand selecteren en dan op het sterpictogram klikken dat in de regel van dit bestand staat. Voor wie van sneltoetsen houdt: op Windows plaats je een ster met Ctrl+Alt+S en op de Mac Option+Cmd+S. Vermijd om te veel bestanden een ster te geven, want dan maak je het lastig om de bestanden te vinden die er echt toe doen.

De categorie ‘Met ster’ haalt uit alle mappen de bestanden die je van een ster hebt voorzien.

Extra beschrijving

Een functie die veel gebruikers niet kennen, is de mogelijkheid om extra informatie of richtlijnen aan mappen en bestanden toe te voegen. Dat is vooral handig als je bestanden en mappen deelt met anderen.

Klik met rechts op het bestand waarover het gaat en kies Bestandsgegevens / Details. Er verschijnt rechts een kolom waar je standaardinformatie leest over het bestand, maar onderaan kun je bij Beschrijving zelf tekst typen, zelfs tot maximaal 25.000 tekens. Als het gaat om een map, dan gebruik je de rechtermuisknop en kies je Mapgegevens / Details en daarna kun je hetzelfde doen.

Elke map en elk bestand kun je voorzien van informatie en richtlijnen.

Gekleurde mappen

Wanneer je de mappenstructuur van iemand opent en je ziet dat er kleurcodes op de mappen zijn toegepast, dan weet je dat je met orde te maken hebt. Bedenk een logica voor de verschillende kleuren die je kunt toepassen, bijvoorbeeld rood voor werk, blauw voor de hockeyclub en groen voor familie. De kleuren zorgen voor een extra laag visuele organisatie.

Om de mappen een kleur te geven, klik je er met de rechtermuisknop op. Daarna kies je de opdracht Ordenen en dan krijg je de 24 verschillende kleuren te zien die je kunt toepassen. De kleurcodes werken alleen bij mappen, niet bij bestanden.

Geef de mappen een kleur voor categorieën die je zelf bedenkt.

ZIP Extractor

Extraheren

Een van die zaken waar Google Drive niet zo vlot mee omgaat, is het openen van gecomprimeerde bestanden in het zip- en rar-formaat. Als je ze rechtstreeks vanuit Google Drive probeert te openen, krijg je vaak een lege map. Een handige oplossing is ZIP Extractor. Je hoeft niets te installeren. Op de webpagina klik je op de blauwe knop Open ZIP from Google Drive. Daarna verbind je de online app met je Google-account. In het volgende venster beslis je of je ZIP Extractor toegang geeft tot alle bestanden in Google Drive of slechts tot specifieke mappen.

Open daarna Google Drive met je browser en selecteer daar een gecomprimeerd bestand. Klik er met de rechtermuisknop op en kies de opdracht Openen met / Zip Extractor. Er verschijnt een nieuw tabblad waarin je de inhoud al kunt bekijken van het zip- of rar-bestand. Plaats een vinkje bij de bestanden die je wilt extraheren en klik op de blauwe knop Extract to Drive. Wanneer de extractie afgelopen is, klik je op View Files in Drive.

Met de rechtermuisknop kun je ZIP Extractor aanspreken in Google Drive.

Comprimeren

Je kunt niet alleen zip- en rar-mappen uitpakken. Het is met ZIP Extractor ook mogelijk om bestanden te comprimeren in Google Drive. Selecteer door de Shift-toets of de Ctrl-toets in te drukken de bestanden die je samen wilt comprimeren. Klik met rechts op de selectie en kies de opdracht Openen met / ZIP Extractor. In een nieuw venster volg je hoe de bestanden worden toegevoegd aan het nieuwe zip-bestand. Daarna verschijnen er knoppen om nog andere mappen of bestanden aan dit zip-bestand toe te voegen.

Er is ook een knop Add Password om zip-bestanden te versleutelen met een wachtwoord. Om af te sluiten klik je op Done of op de drie puntjes. Hiermee kun je het zip-bestand een andere naam geven, opslaan op Google Drive of downloaden naar je pc.

Elk zip-bestand kun je in Google Drive opslaan of downloaden.

Andere tools

Scannen met Filerev

Met één scan van Filerev krijg je een overzicht van alle documenten en afbeeldingen die in de mappen van Google Drive zitten. Dit is ook een prima tool om de dubbele bestanden te detecteren en te verwijderen die zich in de loop van de tijd hebben opgestapeld. Je krijgt bovendien een duidelijk beeld van hoe de opslag wordt verdeeld tussen Google Drive, Gmail en Google Foto’s en je ziet welke mappen en welke bestandsindelingen de grote ruimteslokoppen zijn.

Je kunt deze tool zelfs inzetten om lege mappen, verborgen bestanden, erg grote bestanden en zeer oude bestanden te vinden en op te schonen. Met de gratis versie mag je één scan per maand uitvoeren. Dat betekent dat je tot één miljoen items kunt scannen en daarna mag je tot vijfhonderd verplaatsingen en verwijderingen uitvoeren. Voor de meeste thuisgebruikers volstaat dat ruimschoots. Ben je een intensieve Google Drive-gebruiker? Dan is het mogelijk om te upgraden naar een betaald plan waarvoor je 48 dollar per jaar betaalt. Filerev communiceert via een beveiligde ssl-verbinding en alle accountgegevens worden versleuteld.

Onze Google Foto’s nemen meer plaats in beslag dan de bestanden in Google Drive.

Snel opslaan op Drive

Heb je tijdens het surfen iets interessants gezien dan kun je dat uiteraard vastleggen met een bladwijzerbeheerder zoals Raindrop. Je kunt ook op Google Drive een online opslagmap gebruiken om allerlei informatie in te droppen die je tijdens het surfen met Chrome vindt. Haal hiervoor de gratis extensie Save to Google Drive op via de Chrome web Store.

In de instellingen van deze extensie selecteer je de doelmap op Drive. Wanneer je bijvoorbeeld een afbeelding wilt opslaan van een Chrome-tabblad klik je met de rechtermuisknop op de afbeelding en selecteer je Save image to Google Drive. Deze gratis tool kan je veel tijd besparen. Het is ook mogelijk om een webpagina als webarchief op te slaan, of als Google-document.

In de voorkeuren van Save to Google Drive leg je eerst een doelmap vast.

Orde in tabs met Workona

Wanneer je in een Google Document online werkt en je hebt gegevens nodig uit een ander document of Google Spreadsheet, dan wil je meestal in meerdere tabbladen werken. Het is moeilijk om deze met elkaar te verbinden en als je te veel tabbladen open hebt staan, raak je het overzicht gemakkelijk kwijt. Met Workona, een add-on voor Chrome, Firefox en Edge, visualiseer je al die tabbladen als onderdelen van één centrale werkruimte.

Met Workona voeg je ook verschillende subtabbladen toe en creëer je één werkomgeving waar alle afbeeldingen, spreadsheets, documenten en presentaties samenkomen. Per project maak je dan een nieuwe werkruimte. Elke tab kun je synchroniseren tussen verschillende apparaten en er is een zoekfunctie die tegelijk in verschillende werkruimten en tabs zoekt. Workona is niet gratis, met een betaald abonnement van 7 dollar per maand kun je onbeperkte werkruimte gebruiken.

Maak een werkruimte waarin je verschillende tabbladen toevoegt.

Snelweg naar Drive

Elke keer wanneer je Google Drive wilt gebruiken, moet je in de browser een extra tabblad openen. Een kleine, maar handige oplossing om razendsnel in je Google Drive te duiken, is de extensie Checker Plus. Hiermee krijg je een extra knop in de Chrome-browser waarmee je met één muisklik Google Drive als een pop-up opent. Van daaruit kun je onder meer door alle bestanden en mappen bladeren, nieuwe documenten maken en mappen en bestanden verplaatsen. Deze app stuurt bovendien live meldingen wanneer een document wordt bewerkt door iemand waarmee je het bestand hebt gedeeld.

Met één muisklik open je een pop-up waarin de inhoud van je Google Drive te zien is.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A36 – Veel herkenning, weinig vernieuwing
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A36 – Veel herkenning, weinig vernieuwing

De Samsung Galaxy A36 heeft een adviesprijs van 329 euro, maar voor een tientje meer kun je de beschikbare opslagruimte verdubbelen én het werkgeheugen uitbreiden. De midrange smartphone is dus aantrekkelijk geprijsd; hoe bevalt het toestel in de praktijk?

Oké
Conclusie

De Samsung Galaxy A36 is een degelijke middenklasser, maar worstelt met bekende problemen. De processor laat het soms afweten, de software reageert traag en de video's overtuigen niet. Het is allemaal te verwachten op dit prijspunt, al blijft het jammer. Zeker omdat concurrenten als Motorola, OnePlus, Oppo en Xiaomi dit beter voor elkaar hebben, terwijl Samsung juist meer middelen heeft. Ook de stap van de A35 naar de A36 is zo klein dat overstappen nauwelijks zin heeft. Is er dan niets positiefs te melden? Zeker wel. Het beeldscherm is even mooi als altijd en voor foto's op sociale media voldoet de camera prima. Dankzij het IP67-certificaat is de telefoon bovendien water- en stofdicht. Ook de uitgebreide softwaresupport en de lange batterijduur spreken in het voordeel van de Galaxy A36. Toch blijft de vraag of dit de beste keuze is tussen de 300 en 400 euro. Voorlopig neigen we nog naar nee, omdat de matige prestaties te veel in de weg zitten. Daarin valt het toestel echt het meeste tegen.

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Lange softwaresupport
  • Chipset knijpt niets af
  • Weinige opgelegde AI-functies
  • Processorprestaties ondermaats
  • Software soms wat traag
  • Geen micro-sd-kaartsleuf meer
  • Video's laten te wensen over
  • Foto's ogen onnatuurlijk

Als je de Samsung Galaxy A36 naast de Galaxy A35 legt, dan vallen een aantal dingen op. Het scherm is 0,1 inch groter (nu 6,6 inch) en ook de achterkant is dit keer voorzien van een goede beschermlaag (net als de voorkant). Daarnaast is Samsung afgestapt van zijn eigen Exynos-processor, om ruimte te maken voor een Snapdragon-chipset. De software-ondersteuning is verlegd, maar de micro-sd-kaartsleuf is dan weer verdwenen. Tot slot is er een iets nieuwere bluetoothversie (5.4) en kun je de accu sneller opladen (met 45 watt).

Zet je de veranderingen op een rij, dan komt de Samsung Galaxy A36 er bekaaid vanaf. De verschillen tussen beide smartphones zijn namelijk minimaal. Tegelijkertijd moet gezegd worden: bijna geen enkele smartphone doorstaat zo'n vergelijking glansrijk, ook niet in het hogere segment. Toch heeft de A36 enkele opvallende aanpassingen gekregen, waar we in deze recensie dieper op ingaan. Denk aan de nieuwe processor en het ontbreken van de micro-sd-kaartsleuf. Voor het grootste deel leveren beide toestellen echter nagenoeg dezelfde ervaring.

©Wesley Akkerman

Ervaring in een vogelvlucht

Bekijken we die ervaring in vogelvlucht, dan volgt al snel een positieve indruk. Voor 329 of 339 euro haal je een prettig, betaalbaar en capabel toestel in huis. Het ontwerp oogt fris en kleurrijk. Draai je de A36 om, dan vallen de verschillende kleurovergangen direct op. Het toestel ligt prettig in de hand, heeft afgeronde hoeken en voelt met 190 gram niet zwaar aan. Het oled-scherm toont levendige kleuren, terwijl de helderheid (1200 nits), resolutie (1080p) en verversingssnelheid (120 Hertz) lekker hoog zijn.

Wat we altijd waarderen aan de Galaxy A-serie is het knoppeneiland aan de rechterzijde. De power- en volumeknoppen zitten op een verhoogd deel, waardoor je ze moeiteloos vindt en blind bedient. Dit element doet niets af aan het strakke en eenvoudige ontwerp. Wel even wennen is dat de behuizing en het frame volledig van plastic zijn gemaakt. Daardoor is de A36 iets minder bestand tegen een valpartij, maar blijft het toestel wel lekker licht. Een stevig hoesje kan die kwetsbaarheid eventueel opvangen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

AI: Awesome Intelligence?

Achterop zit overigens ook hetzelfde camerasysteem als op de A35. Dat betekent dat je een hoofdcamera hebt van vijftig megapixel, een groothoeklens van acht megapixel en een macrolens van vijf megapixel. Voorop zit nu een twaalf megapixel-selfiecam, terwijl dat vorig jaar een dertien megapixel-variant was. De aanpassingen zitten hem dit keer onder de motorkap. Samsung heeft het over Awesome Intelligence in de marketing; twee woorden die een mooie knipoog vormen naar AI (artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie).

In vergelijking met de cameraprestaties van vorig jaar valt op dat de Samsung Galaxy A36 kleuren warmer in beeld brengt. Ook worden details soms onnodig hard en scherp vastgelegd, wat niet altijd prettiger oogt. Foto's ogen onnatuurlijker vergeleken met van vorig jaar, maar springen er wel meer uit – zeker op sociale media of het kleine schermpje van je smartphone. Zoomen levert daarnaast een redelijke kwaliteit op, terwijl de groothoeklens weinig indruk maakt. Video's presteren niet beter: het dynamisch bereik is minder, waardoor beelden minder contrasteren.

©Wesley Akkerman

2x

©Wesley Akkerman

1x

Betere processor, maar…

De Samsung Galaxy A36 draait op de Qualcomm Snapdragon 6 Gen 3-chipset. Dat is gunstig, want Qualcomm-processors presteren meestal beter dan Samsungs eigen Exynos-chips. In de praktijk houdt het in dat het toestel minder warm wordt, maar echte prestatieverbeteringen merk je nauwelijks. Vergelijk je beide chips op papier, dan is de Snapdragon marginaal beter, en dan met name als het gaat om batterijduur. Voor de snelheid hoef je de Galaxy A36 dus niet te kiezen.

Toch zijn we niet ontevreden. Uit onze test blijkt dat het toestel achtergrondprocessen niet afremt of voortijdig stopt. Voor dagelijkse taken werkt alles naar behoren. Verwacht alleen niet dat je snel kunt schakelen. De vingerafdrukscanner reageert traag, apps laden duurt soms even en multitasken gaat niet altijd soepel. Animaties haperen af en toe, maar dat is op dit prijspunt niet uitzonderlijk. Het kan echter wel iets beter, maar we kunnen er ook weer niet té streng over doen.

©Wesley Akkerman

0,5x

©Wesley Akkerman

0,5x

Minder flexibiliteit

De keuze voor de processor is opvallend, maar het verwijderen van de micro-sd-kaartsleuf nog meer. Veel gebruikers waarderen zo'n uitbreiding juist. Het biedt niet alleen extra flexibiliteit voor opslag en app-installaties, maar maakt ook het snel overzetten van foto's en video's eenvoudig. Vooral betaalbare smartphones hielden deze geliefde functie vaak in stand. Toch lijkt ook hier het einde nabij. Net zoals eerder de koptelefoonaansluiting verdween, verdwijnt nu ook de sd-kaartsleuf steeds vaker.

De batterij in de Samsung Galaxy A36 is net zo groot als die in de A35: 5000 mAh. Je haalt er nu iets meer gebruikstijd uit, omdat de Snapdragon-chip zuiniger met energie omgaat. In de praktijk scheelt het echter niet veel. Je haalt zonder moeite anderhalve dag op één lading. Opladen gaat bovendien sneller: met een oplader van 45 watt is de accu in ongeveer zeventig minuten weer vol. Na een half uur laden zit je rond de 55 procent. Hierbij rekenen we vanaf een batterijpercentage van ongeveer vijf procent.

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

2x

Lange software-ondersteuning

Samsung scoort punten met de lange software-ondersteuning. Waar het bedrijf vorig jaar nog vier jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates beloofde, is dat nu uitgebreid naar zes jaar. Of de chipset dat tempo bijhoudt, moet nog blijken, maar voorlopig is het een duidelijk voordeel. De One UI-schil oogt even opgeruimd en fris als altijd. Wel moet je rekening houden dat het systeem soms wat traag reageert op je input. Ook staan er vooraf geïnstalleerde apps op het toestel.

Op het gebied van AI hoef je (gelukkig / jammer genoeg – doorstrepen wat niet van toepassing is) weinig te verwachten. Veel minder dan bij de S25-reeks, in elk geval. Je krijgt toegang tot onderdelen als Circle to Search, een magische gum (ook die van Samsung), bewerksuggesties en speciale fotofilters. Via het AI-paneel kun je zelf gifjes en vergelijkbare creaties maken. Google Gemini is eveneens aanwezig en doet wat je ervan mag verwachten. Heb je weinig interesse in AI, dan is dit toestel juist prettig: je wordt er minder mee geconfronteerd dan bij duurdere modellen.

©Wesley Akkerman

Samsung Galaxy A36 kopen?

De Samsung Galaxy A36 is een degelijke middenklasser, maar worstelt met bekende problemen. De processor laat het soms afweten, de software reageert traag en de video's overtuigen niet. Het is allemaal te verwachten op dit prijspunt, al blijft het jammer. Zeker omdat concurrenten als Motorola, OnePlus, Oppo en Xiaomi dit beter voor elkaar hebben, terwijl Samsung juist meer middelen heeft. Ook de stap van de A35 naar de A36 is zo klein dat overstappen nauwelijks zin heeft.

Is er dan niets positiefs te melden? Zeker wel. Het beeldscherm is even mooi als altijd en voor foto's op sociale media voldoet de camera prima. Dankzij het IP67-certificaat is de telefoon bovendien water- en stofdicht. Ook de uitgebreide softwaresupport en de lange batterijduur spreken in het voordeel van de Galaxy A36.

Toch blijft de vraag of dit de beste keuze is tussen de 300 en 400 euro. Voorlopig neigen we nog naar nee, omdat de matige prestaties te veel in de weg zitten. Daarin valt het toestel echt het meeste tegen.