Gratis software: de beste freeware-tips van april 2018
Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste freeware van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.
Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.
Tip 01: Muziek beheren
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
De standaardmuziekspeler van Microsoft, Windows Media Player, doet vaak wat hij moet doen. Maar er zijn betere alternatieven, zoals Musicbee. Deze muziekspeler heeft een modern uiterlijk en is heel overzichtelijk. Je kunt gemakkelijk je muziekcollectie naar Musicbee slepen, waarna het programma de nummers scant en ze meteen indeelt op artiest, album of genre. Het programma downloadt zelf de afbeeldingen van de betreffende artiesten en albums (indien beschikbaar), waardoor het een stuk gemakkelijker is om door de collectie te scrollen. Dat scannen gaat overigens opvallend snel. Voor de smaakmakers is de speler uitgevoerd met een equalizer en allerlei geluidseffecten. Musicbee kun je ook gebruiken om muziek te synchroniseren met je telefoon of tablet (voor de iPhone en iPad moet een extra driver worden geïnstalleerd). Audioformaten die je telefoon niet ondersteunt worden door de speler automatisch geconverteerd naar een formaat dat wel kan worden afgespeeld.
©PXimport
Tip 02: Browsergeheugen
Geschikt voor: Chrome, Firefox, Vivaldi, Opera
Af en toe kom je een programma tegen waarvan je meteen weet: dit gaat mijn leven een stuk gemakkelijker maken. Memex van WorldBrain is er zo eentje. Het overkomt ons allemaal weleens: ben je een tijdje aan het surfen, bedenk je opeens dat je die ene site weer terug wilt vinden. Maar hoe? Je kunt de geschiedenis van je browser doorzoeken, maar daar staan alleen maar titels en links, en dat is niet altijd even behulpzaam. Memex slaat de content van alle sites die je hebt bezocht lokaal op, zodat je ze kunt doorzoeken op tekst. Dus weet je nog waar de site over ging, dan kun je ‘m met Memex weer vinden. Het programma is te installeren als extensie voor Chrome, Firefox en Opera. Nadat je dat hebt gedaan, kun je eerder bezochte sites of bladwijzers importeren, zodat je ook die kunt doorzoeken. Om een pagina te vinden, typ je in de adresbalk van je browser een w, gevolgd door een spatie en de zoekwoorden. Daarna laat Memex meteen alle url’s zien van sites waar die woorden in voorkomen. De eerste link toont een overzicht van de gevonden websites. Vind je zoeken in de adresbalk lastig? Als je op het logo van de extensie klikt, naast de adresbalk, krijg je een keurig zoekvenster.
©PXimport
Tip 03: Ready, set, action!
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS
Wil je een gratis fotobewerker met veel opties? Probeer dan Lightworks eens. Het programma van EditShare biedt vrijwel evenveel mogelijkheden als een professioneel pakket. Het combineren van beelden, bijsnijden van video of het toevoegen van audio is vrij eenvoudig. Tenminste, als je even de tijd hebt genomen om het programma onder de knie te krijgen, want dat kan wel even duren. Professionele videoprogramma’s moeten het meestal niet hebben van de gebruiksvriendelijkheid, en Lightworks is wat dat betreft niet anders. Het is even zoeken naar de opties. Maar als je eenmaal je weg weet te vinden, kun je vrijwel alles met dit pakket doen, bijvoorbeeld ook kleurcorrectie, effecten en titels toevoegen. De gratis versie heeft één belangrijke beperking: 720p is de hoogste resolutie. Wil je je films opslaan in full hd of 4K, dan moet je de pro-versie kopen voor 19,99 euro per maand.
©PXimport
Tip 04: Eenvoudig appen
Geschikt voor: Windows 8(.1), 10; macOS
WhatsApp is ideaal als je even wilt chatten met een vriend of vriendin. Het wordt alleen lastig als je veel berichtjes naar verschillende mensen wilt sturen. Dan is tikken op het kleine toetsenbord van je smartphone soms best vermoeiend. WhatsApp introduceerde daarom drie jaar geleden de webversie van het chatprogramma, waarmee je via je browser – net als op je telefoon – berichtjes kunt sturen naar al je contacten. Maar wat niet iedereen weet, is dat er ook een desktopversie van de populaire chatapp is. Die werkt vrijwel hetzelfde als de webversie: installeer het programma, open WhatsApp op je telefoon, tik op de drie puntjes rechtsbovenin en kies voor WhatsApp Web. Vervolgens scan je de QR-code die op je monitor wordt weergegeven, en je kunt aan de slag. Wat is dan het voordeel van de desktopversie ten opzichte van de webversie? De dekstopversie van het programma kan automatisch worden geopend als je de computer aanzet en kan beter overweg met sneltoetsen.
©PXimport
Tip 05: Wachtwoordhulp
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS
We weten allemaal dat we voor elke website en ieder programma een ander wachtwoord moeten gebruiken als we ons registreren. Mochten hackers je wachtwoord onverhoopt in handen krijgen, dan kunnen ze die maar op één plek gebruiken. Er zijn echter maar weinig mensen die ook daadwerkelijk steeds unieke wachtwoorden verzinnen. Meestal omdat dat te veel gedoe geeft. Een wachtwoordmanager, zoals RoboForm, is dan ideaal. Dit gratis programma slaat al je wachtwoorden op, bedenkt nieuwe voor je als het nodig is en vult ze automatisch voor je in als je ergens wilt inloggen. RoboForm gebruikt daarvoor aes-256bit-encryptie en zorgt ervoor dat elk nieuw wachtwoord minimaal acht tekens lang is. Dankzij de integratie in je browser is het aanmaken van nieuwe logingegevens gemakkelijk te doen: zodra je iets moet invullen schiet RoboForm je te hulp. Daarnaast kun je dankzij de gelijknamige app ook op je mobiel bij alle wachtwoorden die je op je pc hebt aangemaakt. Nieuw in versie 8 is Security Center, dit onderdeel vertelt je hoe sterk je wachtwoorden zijn en of je niet ergens per ongeluk dubbele gebruikt.
©PXimport
Tip 06: Sneller internetten
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS
Moet je Chrome gedag zeggen, nu de nieuwste versie van de browser Firefox is uitgebracht? Firefox Quantum is volgens ontwikkelaar Mozilla beter, sneller en vreet minder computergeheugen. Is het Mozilla echt gelukt om het gebruiksvriendelijke Chrome van de troon te stoten? Quantum lijkt in elk geval op een aantal vlakken beter te presteren. De browser is zeker snel en vertraagt minder als je een heleboel tabbladen open hebt. Maar Firefox wint vooral op andere vlakken. Zo is het nu heel gemakkelijk om een webpagina te delen met de Firefox-browser op je smartphone, en andersom. Met een druk op de knop kun je dezelfde site verder lezen op je mobiel. Net zo gemakkelijk sla je de webpagina op in Pocket, voor als je hem later (nog eens) wilt lezen. En je maakt ook snel een screenshot van (een deel van) een site, zonder dat je de browser hoeft te verlaten. Ook kun je gemakkelijk de lezersweergave inschakelen, die automatisch een site van alle drukke advertenties, knoppen en links stript, zodat je alleen de tekst overhoudt. Zo kun je je een stuk eenvoudiger concentreren. Daarnaast kan Firefox automatisch ‘trackers’ in advertenties blokkeren, waardoor adverteerders je online gtsedrag niet kunnen volgen.
©PXimport
Tip 07: Crashdetective
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Staat je pc plotseling stil en geeft hij geen sjoege meer? Of start je computer opeens opnieuw op? Ontzettend irritant – helemaal als je erachter zit te werken. Vaak is een corrupte driver de oorzaak. Maar welke? WhoCrashed helpt je om de schuldige te vinden. Het programma analyseert de ‘crash dumps’ (een kopie van het geheugen van de computer op het moment van de crash) en vertelt je vervolgens welke driver moet worden verwijderd of opnieuw geïnstalleerd. Gebruikmaken van WhoCrashed is heel simpel: nadat het programma is geïnstalleerd, klik je op Analyze. Vervolgens krijg je onder de knop Report een gedetailleerd overzicht van wat er mis is gegaan.
©PXimport
Tip 08: Joystickvertaler
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Sommige pc-games spelen een stuk beter met een controller. Bijvoorbeeld racegames spelen veel fijner met een goeie Xbox-controller of PlayStation DualShock in je handen, dan met de toetsen van je toetsenboard. Niet iedere controller wordt echter ondersteund. De oplossing daarvoor is World of Joysticks, een programma dat de bewegingen van de D-pad, sticks of knoppen van je joysticks omzet in toetsaanslagen. Erg eenvoudig is de software niet. Nadat je het programma hebt geïnstalleerd, krijg je een wirwar aan instellingen voorgeschoteld. Sluit je joystick aan op je pc, en wiebel met alle pookjes en druk op alle knoppen om onder Joystick Axes te zien hoe de bewegingen worden geregistreerd. Door onder Axes Mapping aan te geven welke sticks voor de horizontale en verticale bewegingen zorgen, kun je de muis met je joystick bewegen. Kies onder Output voor Axis X, en kies de corresponderende stick onder Input. Welke dat is, verschilt per model. Klik vervolgens op de + om de selectie vast te leggen. Doe hetzelfde voor Axis Y. Onder Buttons Mapping kun je de knoppen op de joystick toewijzen aan toetsaanslagen. In games worden de toetsen W, S, A en D gebruikt voor de besturing. Klik op Output en druk dan op de W op je toetsenbord. Selecteer vervolgens Input en druk op de D-pad naar boven. Klik daarna op de + om de selectie vast te leggen. Doe hetzelfde voor de andere toetsen, tot je alle knoppen hebt ingesteld. Wil je zien of het werkt? Kies dan onder Mode voor Playing. Beweeg met de sticks om te zien of je de muis goed kunt verplaatsen. Klik ten slotte op de floppy om je configuratie op te slaan. Als je alle toetsen hebt gekoppeld, kan het gamen beginnen. Voor meer uitleg, bekijk het filmpje
.
©PXimport
Tip 09: Accu-check
Geschikt voor: macOS
MacBooks kampen met hetzelfde euvel als iedere laptop: de accu wordt naar verloop van tijd steeds minder sterk. Daarom is het altijd fijn om in de gaten te houden hoeveel tijd je nog hebt. macOS geeft wel in percentages aan hoe vol je accu nog is, maar niet wanneer je batterij nou echt leeg zal zijn. Battery Health 2 brengt daar verandering in. Het programma vertelt je precies hoeveel uur je accu het nog volhoudt, maar ook hoe oud de batterij is, hoe vaak hij is opgeladen en hoe gezond hij is. Zo heeft de accu van de geteste MacBook Pro in twee jaar tijd zeven procent van z’n capaciteit verloren. Nog niet iets om zenuwachtig van te worden, maar het geeft wel aan dat de laptop een maximale leeftijd heeft. De accu van nieuwe MacBooks is namelijk niet meer te vervangen. De betaalde versie van Battery Health 2 geeft ook notificaties als je batterij een bepaald niveau heeft bereikt (10,99 euro).
Tip 10: Wifi verbeteren
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS
Je kunt de snelste internetverbinding in huis halen, maar als je wifi-dekking niet goed is, heb je er weinig aan. De kwaliteit van je draadloze verbinding hangt namelijk niet alleen af van het abonnement dat je hebt, maar ook van de positie van je router, het aantal wifi-signalen in de buurt en bijvoorbeeld de objecten tussen je apparaat en de router. Simpelweg je router installeren is dus niet voldoende om een goede connectie te garanderen. Xirrus, een bekende fabrikant van wifi-producten, heeft een tool gemaakt om je verder te helpen. Wi-Fi Inspector scant alle netwerken in de buurt en vertelt je gedetailleerd waar de signalen vandaan komen, welke beveiliging ze gebruiken en op welke frequentie ze zitten. Dat laatste is van belang voor de snelheid. Als alle routers in de buurt op dezelfde frequentie zitten, kunnen ze elkaar gaan storen. Zorg dus dat je router een andere frequentie gebruikt dan die van de buren. Onder het tabblad Tests vind je enkele links naar sites om de snelheid en kwaliteit van de verbinding te testen. Heb je genoeg informatie verzameld, dan biedt Xirrus ook nog het gratis programma Wi-Fi Designer aan, waarmee je de optimale positie van de router in je woning kunt bepalen.
©PXimport
Tip 11: Snel installeren
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Als je net een nieuwe pc hebt gekocht of Windows opnieuw hebt geïnstalleerd, wacht je nog een vervelende taak: het installeren van alle benodigde programma’s. Een browser, mediaspeler, virusscanner, pdf-lezer enzovoort. Ninite neemt je dat werk uit handen en installeert automatisch al je essentiële programma’s. Het enige dat je hoeft te doen is naar www.ninite.com gaan en daar een vinkje zetten bij alle programma’s die je wilt installeren. Als je je selectie hebt gemaakt, klik je op Get Your Ninite om het installatieprogramma te downloaden. Vervolgens kun je na het opstarten van Ninite rustig achterover hangen, terwijl het tooltje z’n werk doet. Je hoeft geen opties te selecteren of andere keuzes te maken, Ninite installeert alle programma’s op de standaardlocatie en zorgt ervoor dat irritante werkbalken of ongewenste indringers (zie kader ‘Niet te snel klikken’) worden geweigerd. Dat bespaart je dus enorm veel tijd en frustratie.
©PXimport
Tip 12: Mega-cloud
Geschikt voor: Chrome, Firefox
MEGA is misschien wel de meest omstreden clouddienst die er bestaat. De opslagdienst – waar je grote bestanden kunt uploaden en delen met anderen – werd opgericht onder de naam Megaupload door de beruchte miljonair Kim Dotcom. Die site werd in 2012 echter platgelegd door de FBI vanwege het schenden van auteursrechten. Dotcom werd gearresteerd en vele rechtszaken volgden. Maar de beruchte ondernemer gaf niet op. Dotcom besloot het anders aan te pakken en lanceerde in 2013 MEGA, dat in tegenstelling tot Megaupload de bestanden eerst versleutelt voordat ze worden geüpload. Ook werden de servers verplaatst naar Nieuw-Zeeland om de Amerikanen buiten de deur te houden. De dienst werd al snel uitermate populair, maar kampte vooral in het begin met veel problemen. Inmiddels is Dotcom niet meer verbonden aan MEGA en is de dienst een goede concurrent geworden van bijvoorbeeld Dropbox en Box. Mega is vooral aantrekkelijk omdat het 50 GB aan gratis opslagruimte biedt. Daarnaast werkt het gemakkelijk. Maar is het ook betrouwbaar? Voor het delen van bestanden werkt de dienst heel goed. Maar misschien is het vanwege het verleden van het bedrijf beter om er geen illegale of persoonlijke bestanden op te zetten.
©PXimport
Gevaarlijk?
Bij sommige freeware kun je een enge waarschuwing van je beveiligingsprogramma verwachten. Laat je niet afschrikken, maar lees goed wat er aan de hand is en of je dit logisch vindt. Programma’s maken bijvoorbeeld verbinding met internet. Deze actie kan al een reactie uitlokken bij je beveiliger. Ook voor software die relatief nieuw is of wordt aangeduid als ‘zeldzaam’ kan je beveiliger een waarschuwing geven. Vertrouw je de download? Laat het programma dan uitvoeren. Voel je twijfel? Laat je download onderzoeken door www.virustotal.com, dat doen wij ook. Deze dienst controleert je programma met meer dan vijftig beveiligingsprogramma’s. Zo zie je snel of je te maken hebt met een risico, of met een overijverig beveiligingsprogramma.
Niet te snel klikken
We zien het helaas te vaak en het zou verboden moeten worden: installatieprocedures die extra programma’s bundelen en zomaar aanpassingen doen. Je probeert een programma uit en voor je het weet is de homepage van je browser aangepast en ben je een aantal ongewenste programma’s rijker. Deze handelswijze heet in de volksmond ‘achterbaks’, maar de nette aanduiding is ‘potentially unwanted program’ (pup). Steeds meer beveiligingsprogramma’s letten hierop als je iets probeert te installeren. Wij gebruiken Unchecky om ‘verkeerde vinkjes’ op te merken. Je kunt de extra’s ook zelf voorkomen. Download een programma bijvoorbeeld alleen via de website van de makers. Kies altijd voor de geavanceerde of aangepaste installatie. Zo kun je goed nakijken welke opties er actief zijn. Verwijder de vinkjes bij aanpassingen/programma’s die je als ongewenst beschouwt of keur de aanpassing op een andere manier af.