Google Chrome: 25 gouden tips

© CIDimport

Google Chrome: 25 gouden tips

Geplaatst: 17 april 2013 - 12:43

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:07

Redactie

Het is alweer vier jaar geleden dat de eerste versie van de Chrome verscheen. Inmiddels is het in Nederland de op één na populairste browser. Met deze 25 tips surft u voortaan nóg lekkerder met Google’s browser.

Google Chrome: 25 gouden tips -16256349

© CIDimport

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256351

© CIDimport

1. Tabbladen vastzetten

Uw webmail, online takenlijstje, Facebook en natuurlijk computeridee.nl zijn websites die u waarschijnlijk de hele dag ‘open’ hebt staan. De tabbladen van deze sites kunt u in Chrome – zoals dat heet – vastzetten. Dit houdt in dat deze tabbladen minder ruimte innemen (alleen het pictogram wordt nog getoond) en helemaal aan de linkerkant worden neergezet. Uw meest favorieten staan op deze manier netjes bij elkaar en u hebt meer ruimte voor het openen van andere sites. De volgorde van zowel vastgezette als normale tabbladen kunt u aanpassen door deze met de muis naar een andere plek te slepen.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256353

© CIDimport

2. Incognito surfen

Met de toetsencombinatie Ctrl + N zorgt u ervoor dat er een nieuw tabblad wordt geopend. Wanneer u echter Ctrl + Shift + N gebruikt wordt dit nieuwe venster gestart in de zogeheten incognitomodus. Dit houdt in dat er geen sporen op uw computer achterblijven als u de incognitovensters sluit. Deze modus voorkomt dus dat andere gebruikers van dezelfde pc kunnen zien welke sites u hebt bezocht. De modus is te herkennen aan het spionnetje dat linksboven in Chrome wordt getoond.

Let op: wanneer u gebruik maakt van incognitomodus, worden alle extensies automatisch uitgeschakeld zodat wordt voorkomen dat op deze manier gegevens worden gelekt. Het is echter mogelijk om de extensies weer in te schakelen via het onderdeel extensiebeheer.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256355

© CIDimport

3. Compactere bladwijzers

Onder de adresbalk in Chrome wordt standaard de Bladwijzerbalk weergegeven met hierin uw meest favoriete websites. Een site/tabblad toevoegen aan de Bladwijzerbalk doet u door te klikken op het sterretje aan de rechterkant van de adresbalk of met behulp van de toetsencombinatie Ctrl + D en in het menu dat verschijnt achter Map te kiezen voor Bladwijzerbalk.

Hoeveel bladwijzers er in de Bladwijzerbalk passen is vooral afhankelijk van de lengte van de naam die u ze gegeven hebt. Door de naam van een bladwijzer bij het aanmaken ervan weg te laten of deze achteraf te verwijderen, komen de pictogrammen van de bladwijzers dichter bij elkaar te staan en kunt u er meer kwijt in de balk. De namen kunt u verwijderen door met behulp van de toetsencombinatie Ctrl + Shift + O naar Bladwijzerbeheer te gaan en links te kiezen voor Bladwijzerbalk. Klik de bladwijzers aan en verwijder de namen.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256358

© CIDimport

4. Bladwijzerbalk met mappen

U kunt ook op een andere manier meer bladwijzers opnemen in de Bladwijzerbalk. Daarbij brengt u uw bladwijzers onder in een aparte map die u in Bladwijzerbeheer vervolgens sleept naar de map Bladwijzerbalk. U zult deze map nu ook zien in de Bladwijzerbalk en wanneer u erop klikt, krijgt u onder elkaar alle websites te zien die in deze map zijn opgenomen.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256360

© CIDimport

5. Extensies verbergen

Wanneer u een extensie toevoegt aan Chrome en deze inschakelt, verschijnt het bijbehorende pictogram ook rechts naast de adresbalk. Op den duur wordt dat rommelig en het is bovendien vaak overbodig omdat veel extensies in de achtergrond werken en het niet noodzakelijk is om via deze snelkoppelingen de instellingen te veranderen.

Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van een extensie en klik op Knop verbergen om deze niet langer te tonen. Wilt u een verborgen extensie weer tonen? Ga dan via het menu Instellingen naar Extra, Extensies en klik op knop ‘Weergeven’ om het pictogram van de betreffende extensie weer aan de rechterkant van de werkbalk te tonen.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256363

© CIDimport

6. Verkenner in Chrome

Net als bij Internet Explorer kunt u met Chrome ook een overzicht tonen van de bestanden op uw harde schijf. Het enige dat u hiervoor hoeft te doen is de letter van het station in de adresbalk van Crome om te geven (bijvoorbeeld c:) en op Enter de drukken.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256366

© CIDimport

7. Wat draait er in de achtergrond?

Chrome is superstabiel omdat – in tegenstelling tot andere browsers – elk tabblad en iedere extensie een apart proces is. Gaat er iets mis bij het laden van één van de sites die u bezoekt, dan zal ook alleen dat ene tabblad crashen. Verwarrend is het wel, want als u Shift + Ctrl + Esc indrukt om Windows Taakbeheer te openen, zult u zien dat het proces Chrome.exe al snel tientallen keren in de lijst voorkomt. Het is op die manier ook niet te achterhalen welke van het tabbladen verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld een zware belasting van uw cpu.

Daar komt u wél achter wanneer u in Chrome de toetsencombinatie Shift + Esc gebruikt. U krijgt dan Taakbeheer van Chrome te zien. U kunt nu zien welke tabbladen uw computer zwaar belasten, veel bandbreedte opslokken of welke extensies bijvoorbeeld veel geheugen gebruiken. Het is ook mogelijk om bepaalde processen direct af te sluiten.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256369

© CIDimport

8. Waar is de homeknop?

Firefox en Internet Explorer hebben standaard een Homeknop. Bij Chrome is dit niet het geval en dat vinden veel gebruikers een groot gemis. U kunt deze knop alsnog tonen door rechtsboven te klikken op het pictogram Gereedschap en in het menu te kiezen voor Instellingen. Zet nu onder Uiterlijk een vinkje voor Knop ‘Startpagina’ weergeven en u zult zien dat direct links van uw adresbalk deze knop verschijnt.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256372

© CIDimport

9. Webapp in het startmenu

Wanneer u Chrome opstart of de toetsencombinatie Ctrl + N gebruikt, krijgt u een overzicht te zien van alle webapps die u bijvoorbeeld hebt geïnstalleerd via de Chrome Web Store. Ook YouTube en Google Agenda staan in dit overzicht. Het is mogelijk om deze webapps op te nemen in uw Windows startmenu. Dat doet u door er met de rechtermuisknop op te klikken en in het menu dat verschijnt te kiezen voor Snelkoppeling maken. Er zal een venster verschijnen waarin u met behulp van vinkjes kunt aangeven waar u de snelkoppeling wilt terugzien: Bureaublad, Startmenu en/of Taakbalk.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256374

© CIDimport

10. Apps organiseren

En nu u toch bezig met in het venster met uw webapps, wist u dat u ze kunt organiseren door met ze slepen? Op die manier kunt u de volgorde aanpassen. Het is ook mogelijk om ze op een ander of nieuw bureaublad te zetten door ze naar de linker- of rechterkant van het scherm te slepen waar de pijlen worden weergegeven.

Commando’s

De adresbalk van Chrome – ook wel Omnibar geheten – kan voor meer dingen gebruik worden dan zoeken en het ingeven van webadressen. Zo kunt u hier ook allerlei commando’s ingeven. Dit zijn de belangrijkste:

chrome://memory

Geeft een overzicht van het geheugengebruik van Chrome, te vergelijken met Chrome Taakbeheer.

chrome://downloads

Direct naar het overzicht met alle gedownloade bestanden en een alternatief voor Ctrl + J.

chrome://flags

Hiermee krijgt u toegang tot allerlei experimentele functies binnen Chrome. Opgepast want door hier aan te sleutelen kunt u Chrome laten chrashen en loopt u veiligheidsrisico's.

chrome://net-internals

Geeft allerlei informatie over het netwerk en stelt u in staat om via het onderdeel Tests te achterhalen waarom een bepaalde website bijvoorbeeld niet wordt geladen.

chrome://about/

Toont een overzicht van alle commando's die u kunt gebruiken binnen Chrome.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256377

© CIDimport

11. Slimmer terug in de tijd

Met behulp van de pijltoetsen naast de adresbalk kunt u voor- en achteruit in de browsergeschiedenis. Zeker als u veel sites hebt bezocht, bent u op deze manier wel even bezig. Het kan stukken eenvoudiger door met de rechtermuisknop op de pijltjes te klikken. U krijgt dan een overzicht van alles sites en webpagina's waar u langs bent geweest en kunt deze wederom bezoeken door ze aan te klikken. In plaats van te klikken met de rechtermuisknop kunt u ook de linkermuisknop ingedrukt houden om het overzicht met bezochte sites te bekijken.

Wilt u weten wanneer u de website die nu geopend is voor het eerst hebt bezocht? Klik dan op het pictogram voor het webadres in de werkbalk. Onder Site-informatie ziet u de datum van uw eerste bezoek.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256380

© CIDimport

12. Snel andere zoekmachines

Uiteraard gebruikt Chrome standaard de zoekmachine Google. Het is echter mogelijk om snel een zoekopdracht naar een andere zoekmachine te sturen. Type Yahoo in de adresbalk en druk één of twee keer op de Tabtoets totdat Zoeken in Yahoo verschijnt. Wanneer u nu een zoekopdracht ingeeft, krijgt u de resultaten te zien van Yahoo. Dit trucje werkt ook met Amazon, Bing en andere zoekmachines.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256383

© CIDimport

13. Nieuw tabblad speciaal

Door met de rechtermuisknop op een link te klikken en uit het menu dat verschijnt te kiezen voor Link openen in nieuw tabblad, zorgt u ervoor dat de achterliggende pagina in een nieuw tabblad direct rechts van het huidige wordt geopend. U kunt echter zelf bepalen welke plek dit tabblad krijgt door de betreffende link met de linkermuisknop te slepen naar een locatie tussen de reeds geopende tabbladen. Op het moment dat het pijltje en het plusteken verschijnt, laat u de muisknop los.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256386

© CIDimport

14. Chrome meenemen

Een pluspunt van Chrome is het feit dat u uw Chrome-instellingen, bladwijzers, geschiedenis en andere zaken kunt ‘meenemen’ naar elke andere computer. Wat u daarvoor moet doen is via het pictogram Gereedschap rechtsboven te kiezen voor Aanmelden bij Chrome. U hebt hiervoor een Google-account nodig en daarna worden alle belangrijke zaken automatisch met dit account gesynchroniseerd. Als u vervolgens op een andere computer in Chrome met uw Google-account inlogt, gaat u als het ware verder waar u gebleven bent. Dit werkt ook in combinatie met de mobiele versie van Chrome (Android 4.x en hoger), waardoor u dus op uw mobieltje of tablet gewoon verder kunt gaan vanaf waar u op uw pc of notebook was gebleven.

Opgelet: gebruik deze functie niet op een openbare computer. Uw persoonlijke gegevens worden door u aan te melden naar de betreffende computer gekopieerd en zijn op de manier toegankelijk voor andere gebruikers.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256389

© CIDimport

15. Downloads kopiëren

Als u wilt zien welke bestanden u met Chrome hebt gedownload, dan kunt u dat doen door op Ctrl + J te klikken, waarna het venster Downloads zal verschijnen. Standaard zullen deze bestanden worden opgeslagen in de map die u bij instellingen hebt ingegeven maar het is heel eenvoudig om ze te kopiëren. Het enige dat u hiervoor hoeft te doen is één van de gedownloade bestanden in de lijst rechtstreeks vanuit Chrome naar bijvoorbeeld het Windows-bureaublad of een venster van de Windows Verkenner te slepen.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256391

© CIDimport

16. Controle over geschiedenis

Wanneer u de toetsencombinatie Ctrl + H gebruikt, wordt het tabblad Geschiedenis getoond. Door naar beneden te scrollen gaat u als het ware terug in de tijd en door te klikken wordt de betreffende webpagina nogmaals geopend.

Klik ook even op de pijltjes die achter de bezochte sites staan. Er zal dan namelijk een menu verschijnen met twee opties. De eerste – Meer van deze site – zorgt ervoor dat u een overzicht krijgt van alle bezoeken die u tot op heden aan de betreffende site hebt gebracht. Met de tweede optie – Verwijderen uit geschiedenis – wordt de betreffende site uit de Geschiedenis verwijderd.

17. Supersnel navigeren

De meeste gebruikers van Chrome klikken wanneer ze naar een ander tabblad willen gaan, maar in Chrome zijn er nog veel meer manieren om dit doen. Zo kunt u bijvoorbeeld met de toetsencombinatie Ctrl + Tab en Shift + Ctrl + Tab snel naar het volgende of juiste het vorige tabblad. Een andere handige manier is middels Ctrl + een cijfer. Door bijvoorbeeld Ctrl + 3 in te drukken gaat u – van links geteld – naar het derde tabblad. Dit kan vooral handig zijn als u meerdere tabbladen hebt vastgezet.

Hebt u per ongeluk een tabblad gesloten? Klik met de rechtermuisknop op een ander tabblad en kies uit het menu dat verschijnt voor Gesloten tabblad opnieuw openen. U kunt in plaats hiervan ook de toetsencombinatie Ctrl + Shift + T gebruiken.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256394

© CIDimport

18. Chrome in een nieuw jasje

Het feit dat het mogelijk was om Firefox met behulp van ‘skins’ een nieuw uiterlijk te geven, heeft ertoe bijgedragen dat deze browser populair werd. In Chrome is dit ook mogelijk, alleen zit de functie wat minder aan de oppervlakte. Klik rechtsboven op het pictogram Gereedschap en kies uit het menu dat verschijnt voor de optie Instellingen. Klik vervolgens onder het onderdeel Uiterlijk op de knop Thema’s ophalen. Het onderdeel Thema’s in de Chrome Web Store wordt geopend, waarna u Chrome een ander uiterlijk kunt geven. Bent u de thema’s zat? Druk dan op de knap Standaardthema herstellen om ervoor te zorgen dat het originele thema weer wordt geladen.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256398

© CIDimport

19. Zoeken in nieuw tabblad

Sneller zoeken? Wanneer u in een webpagina een woord of een stuk tekst selecteert en er met de rechtermuisknop op klikt, verschijnt er een menu. Wanneer u hierin kiest voor Google doorzoeken op... zal het resultaat van deze zoekopdracht worden getoond in een nieuw tabblad.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256401

© CIDimport

20. Meerdere gebruikers in Chrome

Onder Tip 14 hebt u kunnen lezen hoe zich kunt aanmelden bij Chrome. Het is echter ook mogelijk om dit met meerdere gebruikers te doen.

Klik in Chrome op het pictogram Gereedschap in de browserbalk en kies voor Instellingen. Druk onder Gebruikers op de knop Nieuwe gebruiker toevoegen. De betreffende gebruiker moet zich nu met zijn Google-account aanmelden. Met de knop Bewerken is het mogelijk om de naam van het account te veranderen en een andere avatar in te stellen.

Nadat u dit gedaan hebt, ziet u helemaal linksboven in Chrome de avatar van de gebruiker die nu is aangemeld. Wanneer u hier op klikt, krijgt u een lijst te zien van de andere gebruikers en wordt het mogelijk om met een andere account aan te melden.

Opgelet: gebruik deze functie niet op een openbare computer. Uw persoonlijke gegevens worden door u aan te melden naar de betreffende computer gekopieerd en zijn op de manier toegankelijk voor andere gebruikers.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256402

© CIDimport

21. Printen op afstand

Een fantastische functie van Chrome is het onderdeel Google Cloud Print. Hiermee wordt het mogelijk om de printers die op uw computer zijn aangesloten ook te gebruiken met andere computers waarop Chrome is geïnstalleerd. Klik hiervoor rechtsboven op het pictogram Gereedschap en kies voor Instellingen. Scroll naar beneden en klik op Geavanceerde instellingen weergeven. Klik onder het onderdeel Google Cloudprinter op de knop Printers toevoegen.

Het is mogelijk om uw printers te delen met andere accounts zodat ook bijvoorbeeld uw huisgenoten op afstand kunnen printen. Deze dienst werkt ook op apparaten met OS X, Android en binnenkort ook Linux.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256405

© CIDimport

22. Automatisch invullen

Wanneer u voor het eerst een aankoop doet bij een webwinkel, zult u altijd een formulier moeten invullen met uw naw-gegevens. Als dit regelmatig voorkomt, kan het handig zijn om Automatisch invullen te gebruiken. Hiermee kunt u met één druk op de knop dit soort gegevens automatisch laten invullen door Chrome.

Klik op het pictogram Gereedschap en kies voor Instellingen, Geavanceerde instellingen weergeven en zet nu een vinkje voor Automatisch invullen inschakelen onder het kopje Wachtwoorden en formulieren. Klik daarna op de Instellingen voor Automatisch invullen beheren en druk op de knop Nieuw adres toevoegen.

Wanneer u nu op een site komt waar u uw naw-gegevens moet invullen, zal Chrome deze automatisch invullen wanneer u de eerste letter intypt. Het is mogelijk om binnen Chrome meerdere profielen aan te maken, bijvoorbeeld voor uzelf en uw bedrijf. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld de gegevens van creditcards en wachtwoorden door Chrome te laten beheren.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256407

© CIDimport

23. Muziek luisteren

Wanneer u in Windows met de rechtermuisknop op een mp3-bestand klikt en kiest voor Openen met en vervolgens Chrome kiest, kunt u het betreffende nummer gewoon via een nieuw tabblad in Chrome beluisteren.

Wilt u ook internetradio in Chrome beluisteren? Installeer dan zeker de extensie Radio Player Live. Deze geeft toegang tot onder meer de stations van Shoutcast.com en DigitallyImported.com en is direct in Chrome te bedienen middels het pictogram in de werkbalk. U hebt niet langer een los afspeelprogramma nodig.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256410

© CIDimport

24. Scherm en grootte

Vindt u de lettergrootte van Chrome te klein of juist te groot? Ga dan naar Instellingen, Geavanceerde instellingen weergeven, en verander onder Webinhoud de grootte en eventueel het lettertype. Handiger is het misschien om de waarde achter Zoomen op de pagina aan te passen, omdat u hiermee voorkomt dat de verhoudingen van de verschillende elementen veranderen.

Het is ook mogelijk om handmatig in- en uit te zoomen. U houdt in dat geval de Ctrl-toets ingedrukt terwijl u aan het muiswieltje draait.

Is het lastig scrollen wanneer u bijvoorbeeld een webpagina met 150% zoom bekijkt? Druk één keer op de middelste muisknop en gebruik de muisaanwijzer om naar boven, onder, links of rechts te gaan.

Wilt u een website in volledig scherm zien, bijvoorbeeld in het geval van een spelletje? Gebruik hiervoor F11.

 

Google Chrome: 25 gouden tips -16256413

© CIDimport

25. Analyseer een site

Hebt u een eigen website? Dan moet u zeker gebruikmaken van de gereedschappen die Chrome aan boord heeft om deze te analyseren. Bezoek hiervoor uw site en klik met de rechtermuisknop op een lege plek op de pagina. Kies vervolgens uit het menu voor Element inspecteren.

Uw scherm zal worden opgedeeld in de site (boven) en de gereedschappen met de broncode (onder). Klik bijvoorbeeld op de knop Network en vernieuw de pagina (F5) om te kijken hoe snel de verschillende onderdelen worden geladen. Dit vormt een goed uitgangspunt voor wie de snelheid van zijn of haar site wil optimaliseren.

Het onderdeel Element inspecteren is zeker niet voor beginners, maar geeft wel een schat aan informatie voor wie zich wat serieuzer bezig houdt met het bouwen van websites. Helaas is er geen Nederlandstalige handleiding beschikbaar maar een uitgebreide Engelstalige toelichting kunt u hier vinden: th3.cc/a8e7c5.

Tekst: Art den Boer

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 24, jaargang 2012.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000