ID.nl logo
Foto's bewerken, beheren en delen op Android
© PXimport
Huis

Foto's bewerken, beheren en delen op Android

De beste camera is degene die je bij je hebt – een veelgehoorde fotografenwijsheid. Het is dan ook maar goed dat smartphonecamera’s steeds beter worden, want je telefoon draag je praktisch de hele dag bij je. In dit artikel kijken we naar welke opties je hebt om foto’s te bewerken, beheren en te delen via je Android-toestel.

1 Foto’s sorteren

Standaard verschijnen foto’s die je met je smartphone maakt in de galerij. Hier kun je bladeren, foto’s indelen in albums en ze delen via bijvoorbeeld sociale media. Soms kun je vanuit de galerij je ook foto’s bijsnijden of voorzien van filters. Voor de basics is de standaardgalerij prima, maar er zijn in Google Play talloze alternatieven met (veel) meer opties. Neem bijvoorbeeld Focus – Picture Galery. Die sorteert foto’s automatisch en voor meer structuur kun je ze taggen op kleur en thema. Via het menu aan de zijkant vind je alle foto’s met een specifieke tag.

2 Automatische back-up

Je (vakantie)foto’s kwijtraken is de vrees menig smartphonebezitter. Je voorkomt het door back-ups te maken, bijvoorbeeld met Google Foto’s. Download de app uit de Play Store als die nog niet op je toestel staat, log in met je Google-account en je kunt (via wifi) foto’s uploaden. Google biedt onbeperkte cloudopslag als je kiest voor hoge kwaliteit (tot 16 megapixel) in plaats van origineel. Google Foto’s maakt automatisch reservekopieën van foto’s, je kunt instellen of dat alleen via wifi of ook via een mobiele verbinding mag gebeuren. Ze zijn vanaf elk apparaat met internet te bekijken. Handig is verder dat de app ruimte op je telefoon kan vrijmaken door lokale bestanden te wissen.

©PXimport

3 Meer met Google Foto’s

Google Foto’s kan meer dan back-ups maken. Vanuit de Assistent maak je albums of stel je een film, animatie of collage van je favoriete kiekjes samen. Kies een aantal foto’s en de app maakt er automatisch iets moois van. De Assistent laat je ook (dubbele) foto’s archiveren en bij Beleef deze dag opnieuw zie je foto’s die je precies één, twee of meer jaar geleden maakte. Onderscheidend is de zoekfunctie die dankzij machine learning supersnel de juiste foto’s bij je zoektermen vindt. Zo hoef je niet de hele galerij door te spitten om dat kiekje van je kat te vinden.

4 Snelle optimalisaties

©PXimport

Heb je inmiddels structuur in je galerij aangebracht en is de back-up ingeschakeld, dan is het tijd om te zien welke foto’s een opfrisser kunnen gebruiken. Met Adobe Lightroom CC voer je eenvoudig snelle optimalisaties door. Log in met een (gratis) Adobe-account en gebruik de opties onder in beeld om foto’s te importeren en bewerken. Naast uitsnijden en roteren kun je met schuifjes de helderheid, contrast, witbalans en kleur aanpassen. Daarnaast zijn er voorinstellingen om een foto te verbeteren en interessante (zwart-wit)filters om mee te experimenteren. Adobe Lightroom CC ondersteunt raw-bestanden, maar voor sommige opties is een betaald account nodig.

5 Zelfportret retoucheren

Waar Lightroom CC vooral geschikt is om landschappen en vergezichten te bewerken, leent Adobe Photoshop Fix zich beter voor (zelf)portretten. Ook deze app kun je grotendeels gratis gebruiken als een Adobe-account hebt. Druk na het inloggen op de knop Corrigeren om snel zaken als de belichting en de kleurverzadiging aan te passen. Via de knoppen onder in beeld krijg je ook toegang tot andere opties, zoals Vloeiend. Daarmee kun je delen van een gezicht of juist de achtergrond onscherp maken. Photoshop Fix laat je ook vignettering toepassen om de randen van een zelfportret donker te maken.

6 Pukkels wegpoetsen

Is je hoofd op de foto iets vervormd, dan kun je met Adobe Photoshop Fix via Uitvloeien / Gezicht correcties doorvoeren. Tik op een aantal vaste punten op je gezicht en gebruik een schuifje om bijvoorbeeld je kaaklijn aan te passen, je voorhoofd kleiner te maken of je glimlach groter. Pas op dat je het niet overdrijft, door te veel aan te passen ziet je gezicht er al gauw vervormd uit – of overdrijf juist voor een creatief effect. Photoshop Fix maakt het ook eenvoudig om pukkels weg te werken. Tik op Retoucheren / Vlekken retoucheren en tik op oneffenheden die je weg wilt poetsen. Elke aanpassing is direct zichtbaar en desgewenst ongedaan te maken.

©PXimport

7 Pixlr

Een van de populairste apps voor fotobewerking op Android is Pixlr. De app is gratis te downloaden vanuit Google Play en werkt op vrijwel elke smartphone. Pixlr ondersteunt daarnaast raw-beelden en blinkt uit in gebruiksgemak. De beschikbare bewerkopties, effecten en filters geven je ontzettend veel combinaties om foto’s te verfraaien. Na het selecteren van een kiekje vind je onderin beeld de verschillende bewerkopties. Zo geeft de knop Tools toegang tot veelgebruikte functies als red eye, heal, sharpen en auto contrast, waarvan de werking voor zich spreekt.

8 Effecten

©PXimport

Met Brushes (penseel-pictogram) kun je met je vinger gedeelten van een foto donkerder, lichter of pixelig maken. Dat laatste is handig wanneer je een vertrouwelijk document doorstuurt, zoals een paspoort of identiteitsbewijs. Met double exposure voeg je een tweede fotolaag toe om bijvoorbeeld twee portretten op een creatieve manier te combineren. Pixlr biedt daarnaast aan aantal fraaie effecten, overlays en randen om je foto een net wat andere look te geven. Het toepassen hiervan is in een handomdraai gedaan.

9 Fotocollage maken

Pixlr leent zich ook uitstekend voor het maken van collages via de optie Collage. Pluk maximaal tien foto’s uit je galerij en pas de collage naar wens aan. Druk op een foto om hem te vervangen of te bewerken. Onder de preview kies je voor een van de tientallen indelingen en vind je opties om fotovlakken aan te passen. Maak bijvoorbeeld de hoekjes afgerond of de afstand tussen vlakken kleiner. Is je creatie klaar, tik dan op next. Hierna kun je nog tekst, filters en vignetten toevoegen. Druk op done om de collage te bewaren of te delen.

Fotowerking in Facebook en Instagram

Bij het delen van foto’s op Facebook en Instagram heb je ook bewerkopties. Hier moet je niet te veel van verwachten, maar voor de basics is het voldoende. De Facebook-app biedt een automatische verbeterfunctie, filters, stickers en de mogelijkheid om je foto bij te snijden. Instagram heeft naast allerlei filters ook opties om een foto recht te zetten, gedeelten te vervagen of te verscherpen en de helderheid op te krikken.

10 Maak er een kunstwerk van

Met de app Prisma tover je zelfs het saaiste plaatje om tot een prachtig kunstwerk in de stijl van Edvard Munch (De Schreeuw) of Kandinsky. De app is simpel van opzet: na het starten druk je de sluiterknop of open je de galerij via de knop linksonder. Heb je de juiste foto te pakken, dan selecteer je het gewenste filter. Het resultaat is een olieverfschilderij, mozaïek of abstract Mondriaan-achtig kunstwerk. En dat resultaat is verrassend mooi. Om het bewerkte beeld in hogere resolutie te hebben moet je over op de betaalde versie. De sd-kwaliteit kun je wel gewoon opslaan en delen.

©PXimport

11 Fotoboek samenstellen

Wil je de mooiste beelden direct vanaf je smartphone laten afdrukken in een fotoboek? Dat kan bijvoorbeeld met de Albelli-app. Na een korte uitleg kun je aan de slag met het maken van een fotoboek, kaart of kalender. Kies het formaat en selecteer de foto’s die je wilt gebruiken. Je vindt onderaan je foto’s en opties om kleuren en de indeling aan te passen. De service biedt verschillende mogelijkheden om je foto’s in te delen, met of zonder bijschrift. Tevreden met het resultaat? Druk op Klaar en je kunt vanuit de app je album bestellen.

Raw-fotografie met je smartphone

De meeste smartphonecamera’s slaan foto’s op als jpg’s. Hierbij wordt er compressie toegepast en in de meeste gevallen ook optimalisaties met betrekking tot scherpte, helderheid en het contrast. Prima voor beginners, maar de meeste gevorderde fotografen wensen meer controle over hun fotografie, ook als ze hun smartphone gebruiken. Gelukkig laten steeds meer telefoons je kiezen hoe en in welk formaat foto’s worden opgeslagen. Bijna alle high-end smartphones ondersteunen tegenwoordig raw-fotografie. Raw-foto’s hebben de hoogst mogelijke kwaliteit, het is een directe weergave van wat de sensor van de camera heeft geregistreerd, zonder compressie. Het nadeel hiervan is dat je de beelden moet bewerken voor je ze kunt delen, en dat de bestanden (veel) groter zijn. Professionele fotografen prefereren raw boven jpg, omdat bij raw meer kleuren worden vastgelegd en je veel meer correcties kunt toepassen. Denk aan het wijzigen van de witbalans en het terughalen van detail bij over- of onderbelichting. Zoek in de instellingen van je camera-app of jouw smartphone dit ook ondersteunt.

▼ Volgende artikel
testtesttesttesttest productcards
Huis

testtesttesttesttest productcards

Dit is een test article intro test test

Dit is een test


28 november 2024: productcardtest van Annemarie


1: met brand=

De string die ik hieronder gebruik is https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=laptop&min=300&sort=pop&output=json&brand=apple

Test ik die in de browser dan zie ik dit:

Maar de productcard ziet er anders uit: geen Apple te zien




2: sort=pop: resultaat heel verschillend


String: https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=laptop&min=700&sort=pop&output=json

Voorbeeld:

3: standaard string met 3 producten laat er maar 2 zien

String: https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=wasmachine&sort=pop&output=html



Voorbeeld:



Hoe dan ook: op de productcard zie je én heel andere wasmachines en je ziet er maar 2.




Wat ons ook is opgevallen

We zien de laatste week/weken heel vaak wanneer we een productcard aanmaken voor een populaire groep (dus waar veel aanbod is, en waar meestal per product ook veel aanbieders/prijzen zijn) dat er productcards terugkomen met telkens 1 prijs erop. Het lijkt wel alsof bij de sortering van de producten voor de productcards dus een soort 'chronologie' wordt meegegeven: laat eerst alle producten zien die maar 1 prijs hebben.

Daarnaast zien we ook asynchroniteit bij prijzen op de productcard en de daadwerkelijke prijzen op KK

Nemen we even onderstaande productcard als voorbeeld

Kader 16-01: Hieronder een voorbeeld om te controleren hoe een kader nu werkt, aan de hand van de tekst hieronder:

Dit is tekst in een kader dat achter elkaar doorloopt. Deze alinea heeft dus tekst die in één keer doorloopt, en eindigt met een harde return. Dit is een nieuwe regel na een harde return om te controleren of de tekst inderdaad op een nieuwe regel begint. Na deze alinea geef ik twee harde returns.

Twee harde returns om een enkele witregel te geven, levert eigenlijk bijna twee witregels op, en komt dus niet overeen met de tekst in het kader zelf.

Dit is een alinea die komt na het opgeven van twee harde returns, komt de tekst nu op de goede plek? En hoe zit het met bulletpoints, die ik hieronder ga opsommen? Tekst na Shift+Enter

  • Bulletpoint 1
  • Bulletpoint 2 na een enter
  • Bulletpoint 3 na een enter
  • Bulletpoint 4 na een enter

Twee enters en een nieuwe alinea. De regels tussen de alineas zijn dubbel, hoe zit het met een ShifT+Enter?

Twee keer Shift+Enter levert deze witruimte op. Dat blijft dus gelijk aan een 'gewone' harde return

  • Bulletpoint 1, gevolgd door Shift+Enter
  • Bulletpoint 2, gevolgd door Shift+Enter, maar bulletpoint wordt niet automatisch aangemaakt.

Opsommingen met cijfers (gevolgd door Shift+Enter)

  1. Dit is een numbered bulletpoint, gevolgd door Enter
  2. Dit is een numbered bulletpoint, gevoldt door Enter
  3. Dit is een numbered bulletpoint, gevolgd door Shift+Enter
  4. Bulletpoint moet handopnieuw worden aangemaakt, gaat na Shift+Enter niet automatisch

Sinds 16-01: Afbeeldingen worden nu direct onder elkaar geplaatst, in plaats van een extra witregel ertussen, wat eerst wel het geval was. Verder zouden we ook graag de captions onder de afbeeldingen terug willen. Als je ze invult, blijven ze in he gepubliceerde artikel toch leeg.


▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!