Het lange wachten is voorbij: half juni kwam Firefox 3.0 officieel uit. Was dit het wachten waard? Is Firefox de snelste browser? Kunt u uw favoriete plugins nog wel gebruiken? En wat brengt Internet Explorer 8 ons straks? Vragen, vragen, vragen. Het is nu tijd voor antwoorden!

We hebben de alfa-versie en de vijfde beta-versie al aan de tand gevoeld in PCM, en nu Firefox af is slaan we meteen weer aan het testen. De installatie verloopt soepel, maar komt het wel goed met onze plugins? Zodra we Firefox 3.0 opstarten verschijnt er een pop-up met een lijstje van vier plugins die niet compatibel zijn. Maar gelukkig biedt Firefox direct aan om te controleren op nieuwe versies van de betreffende plugins. Van al onze plugins blijkt al een Firefox3-versie beschikbaar te zijn, die direct geïnstalleerd wordt. Onze plugins werken weer naar behoren.

Plugins

Bent u nog op zoek naar handige plugins voor Firefox? Onze favorieten die werken op Firefox 2 én 3 zijn GreaseMonkey, Adblock Plus, Video DownloadHelper, IE Tab, Fast Dial, FireGestures en CustomizeGoogle. GreaseMonkey (wiki.greasespot.net) maakt het mogelijk om via Javascript extra informatie toe te voegen aan websites. Voor veel bekende sites en webgames kunt u handige scripts downloaden, bijvoorbeeld via userscripts.org. Adblock Plus spreekt voor zich: weg met die vervelende banners! Ziet u iets leuks op YouTube, MySpace, Google videos of een andere website met videomateriaal? Met Video DownloadHelper is het opslaan van dat soort video's een fluitje van een cent! Werkt u met Firefox onder Windows en hebt u de behoefte een pagina te laden in Internet Explorer? Dat kan gewoon in een Firefox-tabblad dankzij IE Tab. Over tabs gesproken: u kunt veel tabbladen tegelijk laten openen in Firefox, maar het overzicht is dan soms een beetje zoek. Met Fast Dial kunt u alle tabbladen zien als screenshots – ideaal! FireGestures aapt de besturingsmogelijkheden van browser Maxthon na. In Maxthon kunt u door met de muis gebaren te maken pagina's herladen of sluiten, volgende en vorige gebruiken enzovoorts. Als u de addon downloadt van www.xuldev.org/firegestures kunt u dat in Firefox nu ook. Google is een lekkere zoekpagina, maar als Google iets niet kan vinden, wilt u wellicht een andere site proberen. En al die advertenties en gesponsorde links waardeert u misschien ook niet. Pas Google geheel naar uw eigen wensen aan met CustomizeGoogle (www.customizegoogle.com). Al deze en nog veel meer handige plugins vind u via addons.mozilla.org/nl/firefox.

Bèta

Tussen de vijfde en laatste bèta en versie 3.0 zaten slechts tien weken. Als we kijken naar de interface dan lijkt er praktisch niets veranderd. Alleen de pictogrammen voor 'tabblad sluiten' zijn veranderd van rode vierkantjes naar grijze kruisjes. In de Gecko renderingsengine zijn ruim 15.000 bugs gefikst en andere zaken verbeterd. Nieuw is dat het ouderlijk toezicht dat u onder Vista kunt instellen, nu ook (deels) werkt binnen Firefox. Zo kunt u in Vista het downloaden van bestanden uitschakelen, waarna dit verbod automatisch ook in Firefox gehandhaafd wordt. Ook de downloadmanager is op de schop gegaan. De downloadmanager was het enige irritante in Firefox, en deze pop-up is nu vervangen: onderaan in de browserbalk is te zien hoeveel downloads u hebt lopen en wat de status daarvan is. Ook andere zaken, zoals het zoeken, zijn weer gemakkelijker: als u een woord selecteert (dubbelklikken) en drukt op Ctrl+F, dan vult de browser alvast uw selectie in als zoekterm. Weet u niet meer precies welke website u laatst bezocht hebt? Als u een deel van de url intypt, dan zoekt Firefox 3 in uw geschiedenis niet alleen op url's die beginnen met wat u hebt ingetypt, maar ook zaken als de paginatitel worden netjes meegenomen. En de lijst is niet meer domweg alfabetisch geordend; criteria als hoe vaak u de site bezocht hebt tellen mee in het bepalen van de volgorde. Er zijn dus geen opvallende zaken uit de bèta geschrapt, maar wel vele handigheidjes toegevoegd.

Snelheidsduivel

Firefox 3 werkt heerlijk, zoveel is duidelijk. Maar zorgen al die nieuwe snufjes niet voor trager surfgedrag? Wij zetten Firefox 3.0 tegenover de belangrijkste concurrenten. Voor onze tests gebruiken we Sunspider; een benchmark die webbrowsers de belangrijkste Javascript-bewerkingen een aantal keren laat uitvoeren. We kiezen voor deze aanpak omdat Javascript een onafhankelijke en immens populaire webtaal is. We testen de rendering – hoe snel een browser een pagina opbouwt. Er zijn verschillende layoutrenderingsengines op de markt. Microsofts Trident engine is de motor achter IE 4 tot en met 8. Mozilla's Gecko engine is de krachtbron achter Firefox en Opera gebruikt zijn eigen Presto engine. Maxthon gebruikt zowel de Trident als de Gecko engine. We draaien de Sunspider-test vijf keer en middelen de cijfers. Hoe sneller de engine, hoe minder milliseconden er nodig zijn om de test af te ronden. Hekkensluiter is Internet Explorer 7, met maar liefst 30.372 milliseconden. De verouderde Firefox engine doet het bijna tweemaal zo snel: 16.001,4 ms. Maxthon 2 en Internet Explorer 8 bèta 1 duiken als eerste onder de tien seconden (9385,3 en 9380,8 ms). Dan de topdrie. Een knappe derde plaats is er voor Opera 9.5: 4752,6 ms. Op de tweede plaats eindigt Safari for Windows met 4174,9 milliseconden. Firefox 3.0 blijkt de snelste van allemaal. Slechts 3309,2 milliseconden heeft het nodig om de tests met succes af te ronden.

Internet Explorer

We vragen Microsoft om commentaar. IE 7 is ruim negen keer trager met Javascript dan Firefox 3, al doet IE 8 het al een heel stuk beter. Microsofts Amerikaanse ontwikkelteam voor IE 8 beantwoordt persoonlijk onze vragen. Microsoft: "Omdat IE 8 pas in de bèta1-fase verkeert kunnen we nog niets zeggen over hoeveel sneller IE 8 uiteindelijk zal zijn dan IE 7." Over de Sunspider-benchmark zegt Microsoft: "Er zijn vele browserbenchmarks die elk een ander aspect testen. Geen benchmark test alles." Dat is zeker waar, maar niettemin vindt ook het IE-ontwikkelteam dat Javascript erg belangrijk is. Microsoft: "We hebben al veel verbeteringen aangebracht in de interne Jscript Engine." En dat zien we inderdaad terug als we de resultaten van IE 7 en de eerste IE 8 bèta naast elkaar zetten. We zijn dan ook benieuwd wat de invloed zal zijn van de nieuwe Activities- en WebSlices-functionaliteit op de prestaties van IE 8 béta 2, die in augustus wordt verwacht. We trekken de stoute schoenen aan en vragen of het niet tijd is om de Trident engine aan de kant te zetten en IE op de Gecko engine te laten draaien. Microsoft: "Met Trident richten we ons op de best mogelijke ‘real world' compatibiliteit. Een site moet het dus gewoon altijd goed doen, zonder dat de gebruiker zich zorgen hoeft te maken welke renderingsengine er gebruikt wordt." Goed nieuws op het gebied van compatibiliteit; de IE8 bèta haalt goede resultaten in de Acid2 compatibileitstest, die controleert of een browser zich houdt aan twaalf belangrijke webstandaarden.PluspuntenConclusie

  • supersnel

  • gemakkelijke zoekfunctie

  • dynamische surfhistorie

  • uitbreidbaar met handige plug-ins

  • gratis

Firefox 3.0 is een geweldige browser die ons op alle terreinen blij maakt. Snelheid, compatibiliteit, uitbreidbaarheid en gebruiksgemak zijn allemaal geweldig. Als IE 8 straks uit is, leest u of deze in staat is om Firefox van de troon te stoten. Maar ons advies voor nu is: stap 1-2-3 over op Firefox 3!

10

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem