ID.nl logo
Efficiënt en uniform: zo maak je keuzelijsten in Google Spreadsheets
© 7chill_66053
Huis

Efficiënt en uniform: zo maak je keuzelijsten in Google Spreadsheets

Google Spreadsheets maakt het supergemakkelijk om met verschillende gebruikers samen te werken in dezelfde spreadsheet. Maar hoe meer mensen samen aan de slag gaan, hoe groter het risico dat de gegevens niet op dezelfde manier worden ingegeven. Daar komen de keuzemenu's goed van pas.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je in Google Spreadsheets keuzemenu's aan kunt maken. Handig voor als je met meerdere mensen aan één document werkt.

  • Handmatig lijst aanmaken of celbereik gebruiken
  • Keuzemenu toepassen op meerdere cellen
  • Keuzemenu bewerken
  • Cellen automatisch laten kleuren bij een bepaalde waarde

Lees ook: Zo zet je alle gegevens op een rijtje in Google Spreadsheets

Een keuzemenu of drop-downmenu biedt veel voordelen. Bovenal verbetert dit type lijst de efficiëntie. Het bespaart een hoop tijd, want de gebruiker hoeft de data niet handmatig in te typen. Ook ontstaan er zo veel minder fouten. Bovendien beperk je hiermee de opties die een gebruiker in de cellen kan invoeren, waardoor de gegevens uniform worden. Daarnaast is een keuzemenu gebruiksvriendelijk. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen, is een keuze maken uit de gegeven mogelijkheden. En tot slot voorkom je twijfel over welke informatie precies in de geselecteerde cel ingevuld moet worden.

Handmatig invullen

Er zijn twee manieren om een keuzemenu samen te stellen. Ofwel je vult de opties handmatig in, ofwel je selecteert een bestaande lijst in hetzelfde rekenblad. Selecteer eerst de cel of cellen waarin het keuzemenu moet komen en ga daarna naar het tabblad Gegevens waar je Gegevensvalidatie kiest. Je kunt in een cel ook @dropdownmenu typen en Nieuw dropdownmenu selecteren of je klikt met de rechtermuisknop op de geselecteerde cel en kiest voor de opdracht Dropdownmenu.

Aan de rechterkant opent het paneel Regels voor gegevensvalidatie. Kies bij Criteria voor de optie Dropdownmenu. Typ nu de gewenste opties in de vakken met de titels Optie 1 en Optie 2. Om nog meer items toe te voegen, klik je op Nog een item toevoegen of je gebruikt simpelweg de Enter-toets. Staan alle keuze-items in de lijst dan klik je rechts onderaan op de knop Klaar. Gebruikers kunnen nu op de cel klikken waarna de verschillende mogelijkheden verschijnen.

In het rechterpaneel typ je de opties waaruit het keuzemenu moet bestaan.

Een celbereik als keuzemenu

Als het gaat om een lang keuzemenu, kun je beter beginnen met een lijst die al in de spreadsheet staat. Selecteer de cel of cellen waar het keuzemenu moet komen. Daarna ga je naar het tabblad Gegevens waar je Gegevensvalidatie activeert. Kies in het vak Criteria de optie Dropdownmenu (van een bereik). Klik op het rasterpictogram in het lege vak om het gegevensbereik te selecteren. Sleep vervolgens over de cellen die je toe wilt voegen aan het keuzemenu. Het celbereik wordt nu automatisch in het dialoogvenster ingevoerd. Klik op OK om het celbereik te bevestigen en daarna gebruik je weer de knop Klaar om de wijzigingen op te slaan. Je zult zien dat de waarden aan het menu zijn toegevoegd.

Als je over de cellen sleept, zal Google Spreadsheets automatisch het gegevensbereik selecteren.

Keuzemenu toepassen op meerdere cellen

Je kunt zo’n keuzemenu op één cel toepassen of meteen op een reeks geselecteerde cellen. Heb je het drop-downmenu in één cel geplaatst en wil je dezelfde keuzemogelijkheden overbrengen naar de cellen daaronder of daarnaast, dan kun je dat op twee manieren doen. De eerste wijze is door met Ctrl+C de cel te kopiëren waarin het keuzemenu al werkt, waarna je de cellen selecteert waar hetzelfde menu beschikbaar moet worden. Vervolgens druk je op Ctrl+V om de inhoud in de selectie te plakken.

De tweede wijze is door de cel met het beschikbare keuzemenu te selecteren. Die wordt met blauw omrand en rechtsonder zit een vette stip. Grijp die stip met de muisaanwijzer en sleep over de cellen die dezelfde inhoud moeten krijgen. 

Door de blauwe stip in een richting te slepen, kopieer je de inhoud naar andere cellen.

Keuzemenu bewerken of verwijderen

Wil je een bestaand keuzemenu bewerken, klik dan in de cel op het menu en klik onderaan op het pictogram van een potlood. Het rechterpaneel komt weer tevoorschijn. Je kunt nu wijzigingen aanbrengen in het vak Toepassen op bereik. Klik je op het rasterpictogram, dan zie je in de pop-up ook de optie Nog een bereik toevoegen om de keuzemogelijkheden uit te breiden.

Wil je het keuzemenu verwijderen, kies dan onderaan in het zijpaneel voor de knop Regel verwijderen. Tevreden? Klik weer op Klaar

Met een klik op het potloodje kun je het keuzemenu bewerken of verwijderen.

Volgorde items aanpassen

Als je op het potloodje hebt geklikt, zie je in het rechterpaneel ook alle opties waaruit het keuzemenu bestaat. Links naast iedere optie vind je zes puntjes. Hiermee kun je een item vastpakken en naar boven of beneden verplaatsen. Rechts naast iedere optie zie je een vuilnisbakje. Dat gebruik je om een item te verwijderen.

Om de keuzemogelijkheden nog beter van elkaar te onderscheiden, kun je er een kleurtje aan toevoegen. Google Spreadsheets biedt in eerste instantie zestien kleuren aan. Meer kleuren kun je toevoegen door op Aanpassen te klikken.

Als je een keuzemenu hebt gemaakt op basis van een bestaande lijst, zoals we in de paragraaf ‘Een celbereik als keuzemenu’ hebben uitgelegd, dan kun je de volgorde van de items niet aanpassen.

Iedere keuzemogelijkheid kun je van een kleur voorzien.

Op basis van gegevens op een ander blad

Soms is het handig om alle gegevens die je gebruikt voor je keuzemenu op te slaan op een ander werkblad in dezelfde spreadsheet. Op blad 1 creëer je de daadwerkelijke keuzemenu’s en op blad 2 leg je alle gegevens vast waarmee je die keuzemenu’s wilt creëren.

Hiervoor gebruik je de optie Dropdownmenu (van een bereik). Klik weer op het rasterpictogram om het gegevensbereik te selecteren. Maar voordat je nu het celbereik aanduidt, selecteer je onderaan eerst de spreadsheet Blad2. Nu kun je de lijst op het tweede blad selecteren en toevoegen aan de regel.

Voor dit keuzemenu gebruiken we de cellen A1 tot en met A3 op blad 2.

Weergavestijl wijzigen Wanneer het paneel met Regels voor gegevensvalidatie geopend is, zie je ook nog een kop Geavanceerde opties, hiermee regel je hoe de drop-downknop werkt: Chip, Pijl of Platte tekst. Chip is de standaardoptie. Hiermee doet de volledige cel dienst als knop om het keuzemenu te openen. Je hoeft dus niet exact op het pijltje klikken. Kies je Pijl dan gaat de lijst pas open als je exact op het pijltje klikt. Bij deze instelling komt het menu ook in beeld als je dubbelklikt op de cel. Bij de laatste optie, Platte tekst, zie je niets. Er is dus geen indicator. Om het menu te openen, moet je op de cel dubbelklikken of de eerste letter van een van de items typen.

Er zijn drie weergaveopties voor het keuzemenu.

Kleurentriggers

Keuzemenu’s en conditionele opmaak gaan goed samen. Hoe handig is het als je uit een keuzemenu een optie kiest met daarin een bepaald woord, waardoor die cel automatisch geel wordt? Of wanneer het getal uit het keuzemenu kleiner is dan vijftig, dat de cel met rood wordt gemarkeerd?

Eerst maak je het keuzemenu aan. Daarna kies je op de werkbalk bovenaan de spreadsheet voor Opmaak / Conditionele opmaak. In het rechterpaneel opent nu het venster Conditionele opmaakregels met twee tabbladen: Eén kleur en Kleurenschaal. In dit voorbeeld kiezen we voor Eén kleur. Kik op het lange uitklapmenu met de opmaakregels. Wij kiezen voor Groter dan of gelijk aan en geven daaronder, in het vak Waarde of formule, de waarde 50 op. Daarna selecteer je een bepaalde opmaakstijl en -kleur. Via Nog een regel toevoegen kun je een tweede opmaakregel toevoegen, bijvoorbeeld Kleiner dan met de waarde 50. Zo zorg je ervoor dat de cel automatisch rood wordt als de via het keuzemenu gekozen waarde kleiner is dan 50. Is de waarde gelijk aan of groter dan 50, dan wordt de cel groen.

Natuurlijk ben je niet beperkt tot regels voor groter dan, gelijk aan of zelfs numerieke waarden. Je kunt de achtergrondkleur ook activeren op basis van tekst of een datum in de cel.

Er is een enorme keuze aan opmaakregels voor de conditionele opmaak.

Nog meer kleuren!

Hiermee kun je wel even vooruit

Kleurenschaal

Met het tweede tabblad in het paneel Conditionele opmaakregels gebruik je een Kleurenschaal. Hiermee kun je een reeks achtergrondkleuren toewijzen aan de items in het keuzemenu. Je kunt het bijvoorbeeld zo instellen dat als de gebruiker 100 selecteert in het keuzemenu dat de cel groen wordt. Voor 60 wordt de cel geel, voor 40 oranje en voor 10 knalrood. Voor alle andere tussenliggende getallen verschijnt een tussenliggende kleur. Zo zie je in één oogopslag welke items uit het keuzemenu belangrijk zijn.

Een kleurenschaal helpt je om de waarden van het keuzemenu snel juist te interpreteren.

▼ Volgende artikel
WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?
© Ascannio - stock.adobe.com
Huis

WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?

In Nederland stappen steeds meer mensen over van WhatsApp naar Signal. De focus op privacy en anonimiteit trekt een groeiende groep gebruikers aan die bewuster omgaan met hun digitale gegevens. In dit artikel zetten we de verschillen tussen beide apps op een rij, zodat je zelf kunt bepalen welke het beste bij jou past.

Bij WhatsApp blijven of overstappen op Signal? Om te weten welke app het beste bij jou past, hebben we ze vergeleken op onderstaande punten: • Privacy en beveiliging • Anonimiteit • Functionaliteit en gebruiksgemak • Populariteit en bereik • Kosten en verdienmodel

Lees ook: Van Facebook tot TikTok: welk van deze acht diensten past bij jou?

Privacy en beveiliging

Een van de grootste verschillen tussen WhatsApp en Signal ligt in de manier waarop deze diensten met jouw gegevens omgaan. WhatsApp maakt gebruik van end-to-end-encryptie, waardoor alleen jij en de ontvanger je berichten kunnen lezen. Dat is goed, dus. Maar… WhatsApp verzamelt metadata, zoals wie je berichten stuurt en wanneer, en deelt deze gegevens met moederbedrijf Meta (voorheen Facebook). Dit kan worden gebruikt voor advertenties en andere commerciële doeleinden.

Signal kiest een radicaal andere aanpak. Ook hier is alles wat je deelt is end-to-end versleuteld, en zelfs Signal zelf kan jouw berichten niet lezen. In tegenstelling tot WhatsApp verzamelt Signal vrijwel geen metadata en slaat geen informatie op over wie je berichten stuurt of wanneer je dat doet. De app is bovendien volledig open-source, wat betekent dat iedereen de code kan controleren op veiligheid en transparantie.

Anonimiteit

Bij Signal heb je de mogelijkheid om een gebruikersnaam aan te maken. Hiermee kun je communiceren zonder je telefoonnummer te delen. Je telefoonnummer blijft standaard verborgen, tenzij je ervoor kiest om dit weer te geven. Let wel: contacten die jouw nummer al in hun telefoon hebben opgeslagen, blijven dit zien.

WhatsApp werkt volledig op basis van telefoonnummers. Iedereen die jouw nummer heeft, kan je een bericht sturen, tenzij je specifieke blokkades instelt. Signal biedt met gebruikersnamen een extra laag anonimiteit en privacy, wat handig is in situaties waarin je liever niet je nummer deelt, bijvoorbeeld in groepchats of bij zakelijke contacten.

Functionaliteit en gebruiksgemak

WhatsApp is al jaren een van de meest gebruikte berichtenapps en heeft een uitgebreid scala aan functies. Naast tekst- en spraakberichten kun je videobellen, statusupdates plaatsen (vergelijkbaar met Instagram Stories) en eenvoudig bestanden delen. De app biedt ook een koppeling met cloudopslagdiensten zoals Google Drive en iCloud, zodat je back-ups van je gesprekken kunt maken. Let wel: deze back-ups zijn niet altijd versleuteld.

Signal richt zich op eenvoud en privacy. Je kunt er uiteraard mee bellen, berichten sturen en media delen, maar zonder toeters en bellen. Wat Signal uniek maakt, zijn functies zoals verdwijnende berichten en een blur-tool om gezichten in foto’s onherkenbaar te maken. Het ontbreken van uitgebreide opties zoals statusupdates maakt de app minder veelzijdig, maar dat is voor veel gebruikers geen probleem.

🔐Back-ups versleutelen in WhatsApp doe je zo Als je gebruikmaakt van Google Drive of iCloud om een back-up van je WhatsApp-chats op te slaan, worden deze gegevens standaard zonder extra beveiliging opgeslagen. Gelukkig kun je dit zelf aanpassen door end-to-end encryptie in te schakelen. Hiermee zorg je ervoor dat alleen jij toegang hebt tot je back-up, beveiligd met een wachtwoord of een unieke encryptiesleutel. Zo stel je het in:

  1. Ga naar de WhatsApp-instellingen.
  2. Kies Chats en vervolgens Back-up chats.
  3. Activeer de optie voor End-to-end versleutelde back-up.
  4. Stel een wachtwoord of encryptiesleutel in.

Versleutelde back-up WhatsApp

Let op: WhatsApp kan deze gegevens niet herstellen als je ze vergeet. Zorg dus dat je je wachtwoord of sleutel niet kwijtraakt!

Populariteit en bereik

WhatsApp heeft in Nederland ruim 11 miljoen dagelijkse gebruikers en is hier verreweg de populairste app voor berichten. Signal heeft een veel kleiner gebruikersbestand (rond een miljoen), maar zit sinds januari 2025 wel flink in de lift: op moment van schrijven staat het op nummer 1 van de meest gedownloade sociale netwerk-apps in de App Store van Apple en Google Play voor Nederland. Ook op Wikipedia wordt sinds het begin van het jaar flink meer gezocht naar Signal (blauw is WhatsApp, groen is signal).

©Pageviews Analysis

Kosten en verdienmodel

Zowel WhatsApp als Signal zijn gratis te downloaden en te gebruiken. WhatsApp verdient echter geld door zakelijke diensten aan te bieden en door gegevens te delen binnen het Meta-ecosysteem. Signal heeft geen commerciële belangen en wordt gefinancierd door donaties van gebruikers. Dit maakt de app onafhankelijk van adverteerders en andere commerciële partijen.

WhatsApp of Signal?

De keuze tussen WhatsApp en Signal hangt af van jouw prioriteiten. Hecht je vooral waarde aan gebruiksgemak en een groot netwerk van gebruikers, dan is WhatsApp in ieder geval op dit moment nog een logische keuze. Wil je meer controle over je privacy en zoek je een app die zo min mogelijk gegevens verzamelt, dan is Signal een beter alternatief.

Downloaden

Signal

WhatsApp

Ouderwetse versleuteling?

💌 Briefgeheim!

▼ Volgende artikel
Borax: het middel dat je in huis wilt hebben
© JCM - stock.adobe.com
Huis

Borax: het middel dat je in huis wilt hebben

Borax (boorzuurpoeder in het Nederlands) is een natuurlijk en veelzijdig poeder. Het is biologisch afbreekbaar, bevat geen chemische stoffen en is geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Zeven schoonmaakklussen waar je dit wondermiddel allemaal voor kunt gebruiken.

Dit artikel in het kort: • Boorzuurpoeder is een natuurlijk mineraal dat wordt gewonnen uit droogstaande zoutmeren. • Toepassingen: allesreiniger, ontvetter, tapijtreiniger, onkruidverdelger, vuilnisbakreinigerwasmiddel, zilverpoets en wasmiddel. • Gebruik handschoenen bij het schoonmaken, want het kan huid en ogen irriteren.

Lees ook: 10x (goedkoop!) je huis schoon met soda, groene zeep en azijn

Wat is boorzuurpoeder?

Boorzuurpoeder, ook wel borax, natriumtetraboraat of dinatriumtetraboraat, wordt gewonnen uit droogstaande zoutmeren. Het mineraal heeft een poedervorm en is gemakkelijk op te lossen in water. Het lijkt op soda, maar is nóg effectiever. Met boorzuurpoeder kun je afscheid nemen van talloze schoonmaakflessen, want het vervangt meerdere producten in je keukenkastje.

VEILIG GEBRUIK VAN BORAX Hoewel boorzuurpoeder een natuurlijk middel is, kan het huid- en oogirritatie veroorzaken. Gebruik daarom altijd handschoenen en spoel oppervlakken grondig na met schoon water. Houd het buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Allesreiniger

Maak eenvoudig een krachtige allesreiniger door één eetlepel boorzuurpoeder te mengen met warm water. Giet het mengsel in een sprayflacon en gebruik het om je badkamer, keuken, vloer en meubels schoon te maken. Voor hardnekkige aanslag in het toilet strooi je een kopje boorzuurpoeder in de pot. Laat het intrekken, borstel na en spoel door.

©Brian Jackson

Ontvetten

Boorzuurpoeder werkt ook als een krachtige ontvetter en is dus ideaal om vet en olie te verwijderen. Meng daarvoor het boorzuurpoeder met warm water en maak met het mengsel de oven, het rooster van de barbecue en keukenapparatuur schoon.

Tapijt reinigen

Heb je een mooi tapijt, maar is het door de jaren heen wat minder mooi geworden? Verwijder vlekken uit je tapijt door een mengsel te maken van gelijke delen boorzuurpoeder, warm water en een drupje afwasmiddel. Spray dit op de vlek, laat een uur intrekken en dep daarna met een natte doek. Zuig de restjes op voor een schoon resultaat.

©Andrey Popov

Onkruid verdelgen

Boorzuurpoeder is ook een ideaal middel tegen onkruid. Het doodt effectief onkruid. Het is wel verstandig om maar een kleine hoeveelheid van het poeder op onkruid te strooien. Te veel poeder kan ook andere planten in je tuin laten afsterven.

De vuilnisbak reinigen

Maden, nare geuren of schimmel in je vuilnisbak? Gebruik dan boorzuurpoeder om de vuilnisbak schoon te maken. Je maakt een mengsel van het poeder en warm water en maakt hiermee de vuilnisbak schoon. Het verwijdert vuil, vet en vieze geurtjes.

Zilverpoets

Dof zilveren bestek of sieraden? Breng ze weer tot leven door ze te laten weken in een oplossing van water en boorzuurpoeder. Na het weken spoel je het af en poets je het met een zachte doek weer op. Je sieraden of bestek stralen weer als nieuw.

Wasmiddel

Voor frissere, helderdere was voeg je een half kopje boorzuurpoeder toe aan de wasbeurt. Voor hardnekkige vlekken zou je – op eigen risico — je 'laundry stripping' proberen: laat kleding weken in heet water met een mengsel van soda, boorzuurpoeder en wasmiddel. Spoel goed uit en was de kleding met de wasmachine zonder wasmiddel.