ID.nl logo
Dit zijn de beste multimedia-opties in PowerPoint
© PXimport
Huis

Dit zijn de beste multimedia-opties in PowerPoint

PowerPoint is al jaren de favoriete tool voor iedereen die een mooie en overtuigende presentatie wil geven. PowerPoint biedt alles om al deze situaties tot een goed einde te brengen en het resultaat te brengen dat je wilt. Bovendien staat het op bijna iedere computer. We laten je de uitgebreide multimedia-mogelijkheden zien van PowerPoint, zodat je nog flitsendere presentaties maakt.

PowerPoint is een van de programma’s in Microsoft Office, naast onder meer Excel en Word. Het is bedoeld om aantrekkelijke presentaties te maken. Elke presentatie bestaat uit een reeks dia’s die met een beamer op de muur/een wit scherm worden getoond of gewoon op de computer worden bekeken. Steeds vaker wordt het ook gebruikt om een groot verhaal in korte brokken op te delen en dit aantrekkelijk opgemaakt te printen en uit te delen.

PowerPoint is een van de meest gebruikte applicaties in zakelijke omgevingen, maar zeker niet alleen daar. En omdat Microsoft Office op bijna iedere computer staat (zeker op scholen en in bedrijven), heb je dit krachtige stuk gereedschap eigenlijk altijd binnen handbereik.

Een van de manieren om je presentatie aantrekkelijker te maken, is gebruik te maken van multimedia. Audio en video kunnen een presentatie verlevendigen. Dat kan een geluidseffect zijn, maar ook een audio- of videofragment waar de toehoorders echt naar kunnen luisteren of kijken. PowerPoint biedt vele mogelijkheden om beeld en geluid in een presentatie te gebruiken. We leggen je eerst uit hoe je audio opneemt in je presentatie, en daarna gaan we aan de slag met de videomogelijkheden.

01 Audio in je presentatie

PowerPoint biedt meerdere mogelijkheden om geluid in een presentatie te gebruiken. Om een geluidsfragment in te voegen in een presentatie, klik je in de werkbalk op Invoegen. Bijna helemaal rechts op de balk van het Lint zie je het onderdeel Media. De tweede optie hiervan is Audio. Onder audio zie je een kleine driehoek die naar beneden wijst, dit geeft aan dat er aanvullende opties zijn.

Klik op Audio om de opties te openen. Het zijn er twee: Audio op mijn pc en Audio opnemen. De eerste is de juiste keuze wanneer je al een geluidsfragment hebt, de tweede als je zelf met een microfoon een geluidsfragment wilt opnemen. In dit voorbeeld gaan we eerst een al bestaand geluidsfragment gebruiken. Klik op Audio op mijn pc en er verschijnt een Verkenner-venster om te bladeren. Blader naar het geluidsfragment van je keuze, selecteer het en kies Invoegen.

©PXimport

02 Bestaande audio invoegen

PowerPoint ondersteunt geluid in een groot aantal formaten, waaronder mp3, mp4, flac en wav. Dit betekent dat je bijna ieder muziekfragment kunt gebruiken, ook fragmenten die je van internet hebt gedownload. Het geluidsfragment wordt op de dia geplaatst. Het wordt weergegeven als een luidsprekersymbool en daaronder verschijnt een bedieningspaneel. Om het geluidsfragment af te spelen kun je op de Play-knop drukken, je kunt ook vooruit en achteruit spoelen. En zet je de muis op het pictogram van de luidspreker helemaal rechts, dan verschijnt er automatisch een volumeregelaar die je met de muis kunt bedienen.

©PXimport

03 Audio bewerken

PowerPoint biedt een aantal mogelijkheden om een geluidsfragment mooi in je presentatie te laten passen. Selecteer het audiofragment en open zo nodig de werkbalk Afspelen. Op het onderdeel Bewerken zie je de mogelijkheid om het geluidsfragment bij te snijden en langzaam in en uit te faden. Klik op Audio bijsnijden. PowerPoint opent nu een apart venster waarin het geluidsfragment is geladen en wordt weergegeven als een tijdlijn. Je ziet de totale speelduur van het fragment en op de tijdlijn een groene en een rode marker. Deze kun je verschuiven en zo kun je het begin en het eindpunt van het fragment bijsnijden.

Verplaats de Groene marker naar rechts om later in het fragment te beginnen, en verschuif de Rode marker naar links om het fragment eerder te stoppen. Je kunt het telkens afluisteren met de Play-knop eronder. Lukt het minder goed met de schuiven maar weet je wel hoeveel seconden en microseconden het fragment ingekort mag worden, dan kun je bij Begintijd en Eindtijd ook heel precies de begin- en eindtijd aangeven. Een handige truc is het geluidsfragment eerst met de schuiven grofmazig in te korten en dan door deze getallen iets te verhogen of verlagen nog heel precies bij te snijden.

©PXimport

04 Infaden

Als het fragment op de juiste lengte is, klik dan op OK om het nieuwe begin en einde vast te leggen. Je kunt het altijd later nog weer aanpassen. PowerPoint laat het originele bestand verder intact, het wordt alleen voor deze presentatie zo ingesteld dat het later begint en of eerder ophoudt. Wil je behalve later beginnen of eerder ophouden ook wat minder hard beginnen of eindigen, voeg dan een fade-in of fade-out toe. Dit kun je instellen bij Infaden en Uitfaden. Typ een tijd in of klik op de kleine pijltjes om de tijd voor het in- en uitfaden op te hogen.

©PXimport

05 Afspeelvolume bepalen

Hoewel je voor het volume erg afhankelijk bent van de geluidsinstallatie die je kunt gebruiken bij de presentatie, kun je ook al in PowerPoint het volume van het fragment bepalen. Klik op Volume en kies een van de waarden. Je kunt kiezen tussen Laag, Gemiddeld, Hoog en Dempen. Deze laatste optie zet het geluid helemaal uit.

06 Geluidsfragment in de presentatie

Als je een geluidsfragment in je presentatie plaatst, moet je ook nadenken over hoe het zich tijdens de presentatie gedraagt. Begint het fragment meteen af te spelen bij het openen van de dia of pas nadat je daarvoor een opdracht geeft? Speelt het één keer af of eindeloos? En speelt het zelfs door onder de dia’s die daarna komen? Al deze en andere opties vind je bij het onderdeel Audio-opties. Een belangrijke optie is Begin. Hierbij heb je drie opties.

1 De standaard-instelling is Klikvolgorde. Dat betekent dat het geluidsfragment pas begint af te spelen nadat je een keer extra met de muis klikt binnen de dia, of een ander signaal geeft dat je door wilt naar het geluidsfragment (dat zijn dezelfde toetsen die je kunt gebruiken om naar een volgende actie of dia te gaan).

2 Wil je liever dat het geluid gelijk start bij het openen van de dia, dan is Automatisch de juiste keuze.

3 Een derde optie is Wanneer erop geklikt wordt. Hiermee houd je de volledige controle en kun je het geluidsfragment zelfs overslaan. Het wordt pas afgespeeld wanneer je tijdens het presenteren expliciet met de muis op het luidsprekersymbool van het geluidsfragment in de dia klikt. Dit biedt dan wel weer de mogelijkheid bijvoorbeeld twee geluidsfragmenten in te voegen, bijvoorbeeld een fragment met gejuich en een met boe-geroep – en dan kun je tijdens het presenteren kiezen welke van de twee je laat horen.

©PXimport

07 Geluidsfragment verbergen

Als je niet wilt dat het publiek weet dat er een geluidsfragment aankomt, dan wil je vast liever dat het pictogram van het geluidsfragment niet prominent in de dia te zien is. Zeker wanneer je het toch automatisch laat afspelen, is het leuker om de optie Verbergen bij voorstelling aan te zetten. In de presentatiemodus, dus wanneer je de presentatie ook echt geeft, is er dan op de dia niet te zien dat er een geluidsfragment in zit. Soortgelijk bereik je met de optie Afspelen op achtergrond. Het geluidsfragment wordt dan automatisch gestart en afgespeeld over meerdere dia’s tot het is afgelopen.

©PXimport

08 Geluidsfragment terugspoelen

Wil je het geluidsfragment tijdens de presentatie terugspoelen voor volgend gebruik, zet dan een vinkje voor Terugspoelen na afspelen. Wil je het geluid laten doorgaan tot je zelf bepaalt dat het moet stoppen, kies dan voor herhalen tot film of geluid wordt stopgezet.

09 Video’s toevoegen

Video’s geven je presentatie net even dat extra’s. Het zorgt ervoor dat je publiek geboeid blijft en het kan voor jou als presentator een mooi moment zijn om even een slokje water te drinken en op adem te komen. Er zijn twee mogelijkheden om video te gebruiken in PowerPoint: het videofragment invoegen vanaf de eigen pc en afspelen vanuit een online bron als YouTube.

Het laatste klinkt het makkelijkste, maar introduceert wel meer onzekerheid. Wat als er geen goede internetverbinding is op de locatie van de presentatie? Of als de video offline is gehaald? En misschien nog wel het ergste: de reclames die bijvoorbeeld YouTube voor en tijdens video’s worden ingevoegd zijn dan ook in je presentatie te zien. Dat is niet alleen vervelend en afleidend, het kan ook zomaar een hele controversiële reclame zijn die ervoor zorgt dat je presentatie misschien wel onbedoeld tot een einde komt.

Als je een video van YouTube of een andere online bron gebruiken, dan kun je er ook voor kiezen om eerst dat fragment naar de pc te downloaden, met een van de vele online YouTube-downloaders. Bewaar het op de pc en voeg het dan toe aan de presentatie (zie stap 10).

©PXimport

10 Online video gebruiken in PowerPoint

Wil je toch een video rechtstreeks uit een online bron invoegen, dan gaat dat als volgt.

1 Klik op Invoegen.

2 Kies op het onderdeel Media voor Video.

3. Klik in het menu nu op Online video.

4. In het volgende venster word je gevraagd de url van de onlinevideo in te voegen. De url is het adres van de website met het adres van de video erbij. Hiervoor open je een browser, ga je bijvoorbeeld naar YouTube en zoek daar de video van je keuze. Selecteer het hele adres in de adresbalk van de browser, en kopieer het naar het geheugen van de computer.

5. Ga nu terug naar PowerPoint en plak de url in het venster voor het invoegen van een online video.

6. Klik dan op Invoegen.

PowerPoint voegt nu de video toe aan de dia. Deze wordt getoond als een stilstaande afbeelding, maar wel met een afspeelknop waarmee je de video ook kunt afspelen. Je kunt de plek van de video bepalen door deze te verplaatsen, groter of kleiner te maken. Op de werkbalk Afspelen kun je aanvullende opties instellen. Omdat het een online video betreft zijn die opties echter beperkt tot de manier waarop je wilt dat de video wordt gestart, Automatisch, In klikvolgorde of Wanneer erop wordt geklikt.

©PXimport

11 Video’s vanaf de pc invoegen

Het voordeel van videobestanden die op je eigen harde schijf staan is dat je meer controle en mogelijkheden hebt. Ook loop je minder risico op onverwachte gebeurtenissen. Om een video te gebruiken die op de pc staat, ga je als volgt te werk.

1 Kies voor Invoegen / Media / Video / Video op mijn pc.

2 PowerPoint opent een venster waarmee je naar het videofragment kunt bladeren dat op de pc staat.

3 Selecteer het videofragment en kies Invoegen.

PowerPoint ondersteunt een groot aantal videobestandsformaten en codecs om af te spelen, eigenlijk alle gangbare. PowerPoint voegt de video in de dia in en laat die zien als een stilstaande afbeelding: het openingsscherm van de video. Je kunt deze afbeelding vergroten, verkleinen en zelfs draaien. Om de video te bekijken klik op Afspelen onder de video of op de werkbalk Video-indeling / Afspelen.

©PXimport

12 De video bewerken

Omdat de video vanaf de pc is ingevoegd, zijn er veel meer bewerkingsopties dan bij een online video. Deze vind je allemaal op de werkbalk Afspelen. De mogelijkheden komen grotendeels overeen met die van de opties bij een geluidsfragment. Wil je niet de hele video gebruiken maar slechts een deel, dan kun je de video bijsnijden. Klik daarvoor op Video bijsnijden. PowerPoint opent nu een apart venster waarin de video is geladen en wordt weergegeven als een tijdlijn.

Je ziet de totale speelduur van het fragment en op de tijdlijn een groene en een rode marker. Deze markers kun je verschuiven en zo kun je het begin en het eindpunt van het fragment bepalen. Verplaats de Groene marker naar rechts om later in het fragment te beginnen, en verschuif de Rode marker naar links om het fragment eerder te stoppen. Je kunt het telkens bekijken met de Play-knop eronder.

Ook bij video’s kun je bij Begintijd en Eindtijd heel precies de begin en eindtijd aangeven. En ook hier is het weer handig om eerst met de schuiven grofmazig in te korten en daarna heel precies bij te snijden door deze getallen iets te verhogen of verlagen.

Heb je het juiste deel ingesteld, klik dan op OK om de video op deze wijze bij te snijden. Je kunt het altijd later nog weer aanpassen. PowerPoint laat het fragment verder ongemoeid, het wordt alleen voor deze presentatie zo ingesteld dat het later begint en of eerder ophoudt.

©PXimport

13 In- en uitfaden

Wil je behalve later beginnen of eerder ophouden ook wat minder hard beginnen of eindigen, voeg dan een fade-in of fade-out toe. Dit kun je instellen bij Infaden en Uitfaden. Typ een tijd in of klik op de kleine pijltjes om de tijd voor het in- en uitfaden op te hogen.

Ook het volume van de video kun je in PowerPoint bepalen. Klik op Volume en kies een van de waarden. Je kunt kiezen tussen Laag, Gemiddeld, Hoog en Dempen. De laatste zet het geluid helemaal uit.

©PXimport

14 Videogedrag bepalen

Ook bij een video moet je erover nadenken hoe het fragment zich tijdens de presentatie gedraagt. Je kunt weer instellen of het fragment meteen begint af te spelen of pas nadat je daarvoor een opdracht geeft, en of het eenmaal of oneindig in een ‘loop’ afspeelt. Al deze en andere opties vind je bij het onderdeel Video-opties. Een belangrijke is Begin. Net als bij een audiofragment staat deze optie standaard op Klikvolgorde, wat betekent dat de video pas begint af te spelen nadat je een keer extra met de muis klikt (of een ander signaal geeft dat je door wilt naar het videofragment).

Wil je liever dat de video start zodra de dia te zien is, dan is de instelling Automatisch de beste keuze. Wil je liever dat de video afspeelt als je op de video klikt, dan gebruik je de optie Wanneer erop geklikt wordt. Hiermee houd je de volledige controle en kun je de video zelfs overslaan.

©PXimport

15 Afspeelopties

Wil je de video niet als klein fragment in de dia afspelen maar op het hele beeld, zet dan een vinkje bij Op volledig scherm afspelen.

Wil je dat de video niet zichtbaar is tot je deze activeert, dan is er de optie Verbergen als er niet wordt afgespeeld. Daarnaast kun je de video terugspoelen nadat deze is afgespeeld en voor ‘t geval je die nogmaals wilt afspelen, via Terugspoelen na afspelen terwijl eindeloos doorgaan tot je naar de volgende dia gaat weer mogelijk is via Herhalen tot film of geluid wordt stopgezet.

Op deze manier kun je audio en video aan je PowerPoint-presentatie toevoegen. Je hebt aardig wat bewerkingsmogelijkheden en kun het fragment tonen op de manier waarop jij dat wilt.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Handige AI-apps voor mobiel
© grooveisintheheart - stock.adobe.com
Huis

Handige AI-apps voor mobiel

Tools met AI-technieken zijn zeker niet beperkt tot de desktopcomputer. Ook op mobiele apparaten kun je ze volop benutten. Of het nu via een specifieke app is of via een webapplicatie in je mobiele browser, de mogelijkheden zijn legio. En je zult merken dat er meer bestaat dan alleen ChatGPT.

Wat je ook met AI wilt doen, er is een app voor. In dit artikel sommen we er een flink aantal op:

  • Google Foto's
  • Google Gemini
  • Obsidentify
  • StarryAI
  • Wonder
  • Microsoft Designer
  • Perplexity AI
  • Character AI
  • Replika
  • Suno
  • Kaiber
  • Capcut
  • Speechify
  • Otter
  • Seeing AI

Ook leuk: Puzzels oplossen, quizzen maken, kennis opdoen: leer meer met AI

1 Google Foto’s

De app Google Foto’s is al langer beschikbaar, maar heeft nu ook enkele handige AI-updates, geschikt voor Android 8 en iOS 15, en hoger. Bij het selecteren van een foto kun je onderaan verschillende AI-functies kiezen. Met Magische editor verplaats en schaal je geselecteerde objecten, terwijl je via Tools met Magische gum objecten of personen verwijdert en vervolgens een passende achtergrond toevoegt. Scherp maken verbetert wazige foto’s door details duidelijker te maken, terwijl Portretvervaging juist alles vervaagt behalve het ingestelde focuspunt.

Wil je meer lezen over de AI-functies in Google Foto's, lees dan dit artikel: AI in Google Foto's: van snapshot naar showstopper

Magische editor: objecten verplaatsen en schalen.

2 Google Gemini

Google introduceert met Gemini, de opvolger van Google Assistent, nieuwe AI-functies. Door op het microfoonpictogram te drukken, kun je vragen inspreken, waarna het LLM (zoals Gemini 2.0 Flash Experimental) antwoorden hardop voorleest. Met het menupictogram (met drie verticale streepjes) activeer je Gemini Live, waarmee je natuurlijke, doorlopende gesprekken voert en tijdens het gesprek van onderwerp kunt wisselen. Deze functie is momenteel beschikbaar voor Android-gebruikers met een Gemini Advanced-abonnement. Met het fotopictogram kun je ook foto’s van je camera of uit de galerij aan je prompt toevoegen.

Je kunt je vragen ook inspreken en (mogelijk) zelfs heuse conversaties houden.

3 Obsidentify

Obsidentify is een gebruiksvriendelijke app waarmee je snel wilde planten, dieren en paddenstoelen identificeert door een foto te maken of te uploaden. De app gebruikt AI-technologie, specifiek beeldherkenning, om waarnemingen nauwkeurig te analyseren en te matchen met een uitgebreide soorten-database. Na identificatie ontvang je directe informatie over de soort, zoals naam en kenmerken.

Waarnemingen kun je opslaan, delen en koppelen aan je Obsidentify-account, waarmee je ook bijdraagt aan onderzoek en natuurbescherming. Verder krijg je een overzicht van je persoonlijke ontdekkingen, die je kunt bijhouden via www.waarneming.nl of www.waarnemingen.be.

Upload een duidelijke foto en de kans is groot dat de plant of het dier meteen wordt geïdentificeerd.

4 StarryAI

StarryAI is een gebruiksvriendelijke AI-tool waarmee je binnen enkele seconden leuke afbeeldingen kunt maken. Door simpelweg een tekstprompt in te voeren, genereert de app fraaie beelden op basis van je beschrijving. Daarnaast biedt StarryAI diverse functies zoals het verbeteren en vergroten van beelden, het verwijderen van achtergronden, en Magic Fusion, waarmee je verschillende stijlen kunt combineren. Je kunt ook eigen beelden uploaden en verder aanpassen. De app laat je bovendien uit talrijke artistieke stijlen kiezen. De krachtiger Pro-versie kost circa 8 euro per week.

Een vegetarisch wrattenzwijn met StarryAI.

5 Wonder (AI Art Generator)

Net als StarryAI kun je ook met Wonder allerlei artistieke afbeeldingen genereren op basis van tekstinvoer. Je kunt daarbij kiezen uit verschillende stijlen, zoals Hyper Realistic, Photo, Tattoo en Oil Painting. Je kunt ook je eigen foto omzetten naar uiteenlopende animes of naar digitale portretten, handig voor wie naar een originele avatar zoekt.

Wonder blijkt vooral goed te werken bij minder complexe prompts. Je kunt de gratis versie beperkt gebruiken; de Pro-versie kost zo’n 36 euro.

Je kunt dezelfde prompt in uiteenlopende visuele stijlen gieten.

6 Microsoft Designer

Microsoft Designer biedt veelzijdige tools waarmee je creatieve ontwerpen snel kunt realiseren, ondersteund door AI. Met de functie Maken met AI kies je uit diverse sjablonen, zoals sociale posts, uitnodigingen en stickers, die je eenvoudig personaliseert. Bewerken met AI biedt praktische functies zoals Generatief wissen, Achtergrond verwijderen en Afbeelding kadreren. Daarnaast kun je ontwerpen helemaal zelf samenstellen door specifieke kenmerken te selecteren. De mogelijkheden zijn ook afhankelijk van je Microsoft-abonnement.

AI kan je op diverse manieren helpen bij het optimaliseren van je afbeeldingen.

7 Perplexity AI

Perplexity AI is een chatbot die veel lijkt op ChatGPT, maar ook kenmerken heeft van een zoekmachine, min of meer vergelijkbaar met ChatGPT met de wereldbolfunctie. Boven en tussen de antwoorden staan de aanklikbare, vaak actuele bronnen waarop het antwoord is gebaseerd. De app haalt ook informatie uit sociale media zoals Reddit en X.

Met de mediaknop bekijk je gerelateerde foto’s en video’s. Onderaan verschijnen opvolgvragen die aansluiten bij je eigen hoofdvraag. Zowel vragen als antwoorden zijn beschikbaar in meerdere talen, waaronder Nederlands. De Pro-versie (ca. 22 euro per maand) biedt krachtiger zoekopdrachten, laat je een onbeperkt aantal bestanden (ter analyse) uploaden en laat je uit diverse AI-modellen kiezen.

Een geslaagde combinatie van AI-chatbot en zoekmachine

8 Character AI

Character.ai is een chatbot waarmee je uit honderden personages kunt kiezen om mee te chatten. Dankzij AI sluiten de reacties naadloos aan bij de stijl van het gekozen personage. Dit kunnen zowel fictieve als historische figuren zijn, met thema’s als Taalonderwijs, Religie, Geschiedenis en Dieren. Je kunt ook eigen personages ontwerpen en hun persoonlijkheid en spreekstijl aanpassen. Daarnaast kun je een personage bellen voor gesproken conversaties. Je spreekt bijvoorbeeld Nederlands, terwijl het personage in het Engels antwoordt.

Een diepgaand filosofisch gesprek met Socrates of Nietzsche? Je kiest maar.

9 Replika

Replika biedt een interactieve AI-chatpartner die je volledig persoonlijk kunt samenstellen. Je kiest de outfit, stem, persoonlijkheid en interesses van je partner en voert gesprekken, voornamelijk in het Engels (de Nederlandse uitspraak is minder overtuigend). Het personage reageert natuurlijk en leert van eerdere interacties.

De gratis versie heeft helaas flink wat beperkingen. Met de betaalde Pro-variant (ongeveer 22 euro per maand) krijg je toegang tot krachtigere modellen, onbeperkte stemberichten en extra functies zoals specifieke rollenspellen en andere activiteiten.

Mijn AI-gesprekspartner vindt het niet zo leuk dat ik ander gezelschap wil.

10 Suno (AI music)

Met Suno kun je – ook zonder muzikale achtergrond – eenvoudig nummers maken. Beschrijf waar het lied over moet gaan, en kies of het instrumentaal wordt of met vocals (mannelijk of vrouwelijk). In Custom mode bepaal je tempo, sfeer en muziekstijl. Je kunt eigen ideeën voor de songtekst invoeren of de knop Make Random Lyrics gebruiken. Het gegenereerde lied, inclusief songtekst en passende cover art, kun je direct beluisteren en delen. Je dient je bij deze app wel aan te melden, en eerder gegenereerde nummers worden in je persoonlijke bibliotheek bewaard.

Je eerder gemaakte liedjes worden in je persoonlijke bibliotheek opgeslagen.

11 Kaiber

Met Kaiber genereer je eenvoudig indrukwekkende videobeelden. Geef een beschrijving en kies een stijl zoals Cinematic, Photorealistic, Watercolour of Oil painting. Je kunt ook eigen beelden of video’s uploaden om te animeren of van stijl te veranderen. Het renderen kan tot een halfuur of langer duren, maar je kunt een notificatie instellen voor wanneer het klaar is. Voor meer, langere of kwalitatief betere video’s zonder watermerk kun je een abonnement nemen vanaf 5,49 euro per maand voor Kaiber Explorer.

Mijn werkruimte, voorgesteld in een wat psychedelische videoclip.

Lees ook: Dit zijn de populairste AI-tools voor het creëren van video's

12 CapCut

CapCut, afkomstig van Bytedance, omschrijven we als een video-composer die op de eerste plaats is gericht op sociale media. Je kunt namelijk uit verschillende media en formaten kiezen, met opties zoals For Reels, For TikTok, Memes en Fandom. Vervolgens selecteer je een geschikt sjabloon en vul je dit met eigen foto’s en video’s. Afhankelijk van het model kun je ook eigen tekst toevoegen en deze naar wens vormgeven, of je zorgt voor een aangepast achtergrondmuziekje. Er zijn ook extra effecten mogelijk, zoals keyframe-animatie, slow-motion en stabilisatie.

Van foto of videoclip naar reel, meme en meer.

13 Speechify

Moet je vaak teksten doornemen, bijvoorbeeld voor je werk, dan kun je Speechify gebruiken om deze luidop te laten voorlezen, ook in het Nederlands. Je geeft eerst informatie op over jezelf, zoals de soorten teksten die je leest en hoeveel tijd je hieraan besteedt. Vervolgens kies je een luisterstem en stel je de snelheid in (bijvoorbeeld 1,2x). Daarna verwijs je naar een online document of een Word- of pdf-bestand in je cloudopslag. De app is drie dagen gratis te gebruiken, daarna kost hij 9,17 euro per maand).

Vind je lezen te tijdrovend? Laat je teksten dan gewoon luidop voorlezen!

14 Otter

Otter biedt automatische transcriptie van spraak naar tekst. Met de gratis versie kun je tot 300 minuten per maand opnemen en transcriberen. Je kunt ook audio-opnames uploaden voor transcriptie en deze als txt-bijlage via e-mail versturen. De app ondersteunt vooral Engels, Spaans en Frans, en sinds kort ook Nederlands (nog niet beschikbaar op onze app tijdens het testen). Daarnaast kan Otter online meetings via Zoom, Google Meet en Microsoft Teams opnemen en automatisch transcriberen. Vaak gebruikte woorden die Otter niet herkent kun je toevoegen aan een woordenboek.

Audio kun je zowel live als opgenomen laten transcriberen.

15 Seeing AI

Deze app, afkomstig van Microsoft, is speciaal ontwikkeld om mensen met een visuele beperking te helpen hun omgeving te verkennen. Richt de camera op een tekst en deze wordt direct voorgelezen (ook in het Nederlands). Of je scant streepjescodes en de app vertelt welk product het is. Maak een foto van je omgeving en ontvang een korte beschrijving inclusief een inschatting van afstanden. Verder is er nog een functie om valuta en kleuren te herkennen, en om via toonhoogtes de actuele lichtsterkte in je omgeving aan te duiden.

Seeing AI helpt je de omgeving te verkennen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo Pad SE – Betrouwbaar en vlot
© Wesley Akkerman
Huis

Review Oppo Pad SE – Betrouwbaar en vlot

De Oppo Pad SE is een budgettablet met een prijskaartje van 269 euro. Dat ligt aan de bovenkant van wat je meestal onder budget verstaat, dus dan is het de vraag of de tablet de verwachtingen waarmaakt. We verklappen alvast van wel, en dit is waarom.

Goed
Conclusie

De Oppo Pad SE is een lichte en slanke tablet met een modern ontwerp en een lcd-scherm dat vloeiende beelden en scherpe details levert. De helderheid van het scherm kan buitenshuis wat beperkt zijn, maar binnenshuis is het beeld prettig om naar te kijken. De prestaties zijn goed voor alledaagse taken en lichte games; bij zwaardere apps merk je soms wat vertraging. De tablet valt op door zijn indrukwekkende batterijduur. Met vier Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates biedt Oppo bovendien uitzonderlijk lange ondersteuning in deze prijsklasse. Een betrouwbare keuze voor wie een eenvoudige tablet zoekt voor dagelijks gebruik.

Plus- en minpunten
  • Prima bouwkwaliteit en gewicht
  • Kleurrijk en vlot scherm
  • Fijne software
  • Sterk softwarebeleid
  • Weinig warmte-ontwikkeling
  • Goede accuduur
  • Geen hoogvlieger qua camera's
  • Heeft soms moeite met zwaardere taken

De Oppo Pad SE pakt uit met een modern en verfijnd design. Met afmetingen van 25,5 bij 16,6 bij 0,7 cm en een gewicht van rond de 530 gram is dit een relatief lichte en dunne tablet voor zijn formaat. Je hebt bovendien de keuze uit chique kleuren als Starlight Silver en Night Blue. Hoewel een vingerafdrukscanner ontbreekt, ontgrendel je de tablet gelukkig snel via gezichtsherkenning. De Pad SE voelt solide aan en ligt comfortabel in de hand. Qua ontwerp doet dit model sterk denken aan de OnePlus Pad Go; beide hebben op de achterkant een horizontale strook die visueel afwijkt van de rest van de behuizing.

Scherpe beelden

Het scherm stelt gelukkig allesbehalve teleur, maar is tegelijkertijd vrij standaard op dit prijspunt. De tablet heeft 11-inch lcd-paneel met een scherpe resolutie van 1920 bij 1200 pixels en een prettige 16:10 beeldverhouding. Het biedt scherpe beelden en levendige kleuren. Welkom is ook vooral de adaptieve beeldverversing tot 90 Hertz, waardoor alles ook heel vloeiend oogt (vooral games). De piekhelderheid van 500 nits zorgt er wel eens voor dat je buitenshuis tegen je eigen onderkin aankijkt, maar voor gebruik binnenshuis volstaat dat gelukkig gewoon.

©Wesley Akkerman

Snel genoeg voor de meeste scenario's

De Oppo Pad SE draait op een MediaTek Helio G100-processor, een chipset die zorgt voor fijne prestaties bij alledaagse taken en lichte games. De processor wordt vergezeld door 6 GB aan werkgeheugen, waardoor je ook redelijk kunt multitasken. Hier zit wel een grens aan: wanneer je te veel apps opent of zware games draait, dan kan het systeem, geheel volgens verwachting, wat gaan stotteren. Je hebt daarnaast maximaal 128 GB aan opslag tot je beschikking. Dat is niet veel; en je kunt die opslag helaas ook niet verder uitbreiden.

Lange accuduur

Daarnaast heeft de Oppo Pad SE een vrij grote batterij aan boord, waarmee je het gemakkelijk dagen uithoudt. Dat is natuurlijk afhankelijk van je gebruik. Maar als je af en toe wat leest, je dagelijkse spelletjes speelt of even een video kijkt, dan hoef je hem echt niet meerdere keren per week aan de lader te leggen. Fijn is dat de tablet nooit echt heet wordt: niet tijdens het gebruik en ook niet tijdens het opladen. Dat betekent dat je hem altijd comfortabel kunt vasthouden, ongeacht wat je op dat moment aan het doen bent.

©Wesley Akkerman

(Beveiligings)updates

De tablet draait uit de doos op Android 15, voorzien van Oppo's eigen interface: ColorOS. Die combinatie zorgt, zoals vaker, voor een soepele gebruikerservaring. Houd er rekening mee dat de Oppo Pad SE alvast voorzien is van wat (verplichte) Google- en Oppo-apps, maar het aanbod blijft gelukkig relatief beperkt. Verder is het goed om te zien dat de budgettablet vier Android-upgrades en zes jaar aan beveiligingsupdates ontvangt. Dat kunnen we haast uitzonderlijk veel noemen in dit segment – maar tegelijkertijd vinden we het ook de absolute mininum.

Camera's functioneel, maar niet meer dan dat

De Oppo Pad SE beschikt over twee vijf megapixelcamera's: een voorop en een achterop. Verwacht geen baanbrekende fotografische prestaties; die camera's zijn primair bedoeld voor de typische tablettaken. Denk dan aan het scannen van een document of echt even een snel kiekje. De frontcamera voldoet prima voor heldere videogesprekken of vergaderingen. De focus ligt hier duidelijk op functionaliteit. En dat is gewoon oké, omdat de meeste mensen foto's maken met hun smartphones en hun tablets niet (altijd) meenemen naar concerten of andere plekken.

©Wesley Akkerman

Oppo Pad SE kopen?

De Oppo Pad SE is een lichte en slanke tablet met een modern ontwerp en een lcd-scherm dat vloeiende beelden en scherpe details levert. De helderheid van het scherm kan buitenshuis wat beperkt zijn, maar binnenshuis is het beeld prettig om naar te kijken. De prestaties zijn goed voor alledaagse taken en lichte games; bij zwaardere apps merk je soms wat vertraging. De tablet valt op door zijn indrukwekkende batterijduur. Met vier Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates biedt Oppo bovendien uitzonderlijk lange ondersteuning in deze prijsklasse. Als we kijken naar de prijs, de solide basis, de lange accuduur en de uitstekende softwareondersteuning, vinden we de Oppo Pad SE zeker zijn geld waard voor als je een betrouwbare en simpele tablet zoekt voor alledaagse taken en lichte spelletjes.