Dit zijn de beste programma's voor videobewerking
Praktisch iedereen met een smartphone maakt geregeld een filmpje. Het is zonde om niets met deze beelden te doen. Met een geschikte videobewerker rijg je alle videoclips netjes aan elkaar en voorzie je het resultaat van mooie effecten. De vraag is natuurlijk met welke videobewerker je aan de slag gaat. Computer!Totaal zet zeven betaalde én vijf gratis programma's voor videobewerking op een rij.
De meeste mensen maken filmopnamen met een smartphone. Dat kan tegenwoordig prima, want deze minuscule camera’s zijn van een acceptabele kwaliteit. Nieuwe toestellen filmen in ultra hd met een verversingssnelheid van dertig beelden per seconde. Dat levert zeer vloeiende opnamen op! Wie het serieuzer aanpakt, gebruikt voor video-opnamen een aparte camcorder. Daar zit doorgaans een betere lens op, wat normaal gesproken resulteert in beelden met meer helderheid en contrast. Bovendien zoom je vanwege de optische lens moeiteloos in zonder verlies van pixels. Zodra de geheugenkaart vol is, dien je al het opgenomen videogeweld ergens een plekje te geven. Natuurlijk kun je al die losse videoclips op een pc of nas dumpen, maar de kans is groot dat je nauwelijks meer naar dit ruwe materiaal omkijkt. Met een geschikte videobewerker snijd je saaie momenten weg en maak je een kant-en-klare film die je overal kunt afspelen. Maar liefst twaalf uitgebreide videobewerkers passeren in deze test de revue.
Mobiel bewerken?
Er bestaan ook allerlei apps voor smartphone/tablet waarmee je simpele bewerkingen uitvoert. Je kunt hiermee bijvoorbeeld videoclips inkorten, muziektracks toevoegen, overgangen instellen en filters toepassen. Voor losse videoclips en eenvoudige bewerkingen voldoen de meeste videobewerking-apps prima, maar het is ondoenlijk om hiermee een gelikte film van meerdere videobronnen samen te stellen. Bovendien zijn de bedieningsmogelijkheden op een aanraakscherm beperkt. Voor het echte werk gebruik je daarom nog altijd een videobewerker op een pc met een groot scherm.
Basisfunctionaliteit
Of je nou een betaald of gratis programma installeert, een aantal zaken mag je van iedere moderne videobewerker verwachten. Zo is er altijd een tijdlijn waarmee je losse videoclips aan elkaar monteert en soundtracks toevoegt. Fragmenten die je niet in de uiteindelijke film wilt gebruiken, knip je weg. Verder gebruiken de meeste pakketten overgangen, zodat je fragmenten soepel in elkaar over laat lopen. Het aanbod van deze overgangen wisselt nogal, dus daar werpen we in deze test een kritische blik op. Voor de weergave van extra informatie voeg je eventueel titels, ondertitels en een aftiteling toe. Bij het afronden van de film implementeer je bij de betere pakketten een menu, mits je het resultaat op een schijfje brandt. Meestal kun je de film ook rechtstreeks delen op sociale media of op een harde schijf opslaan.
Onderscheidende gereedschappen
In deze test zoomen we vooral in op welke extra mogelijkheden een videobewerker biedt. Softwarefabrikanten proberen zich logischerwijs van elkaar te onderscheiden en proberen op te vallen met bijzondere gereedschappen. Zo kunnen veel uitgebreide videobewerkers slowmotion-video’s creëren, zodat je actievideo’s nauwkeurig in beeld brengt. Daarnaast is een stabilisator-functie nuttig voor degenen die een actiecamera gebruiken. Iedere videobewerker bevat weliswaar filters, maar het aanbod verschilt nogal. Ook daar gaan we dus op letten! Afhankelijk van welke software je kiest, creëer je bijvoorbeeld een ouderwetse zwart-witfilm of gelikte Hollywood-video. En hoe zit het eigenlijk met de ondersteuning van moderne 4K-video’s die voorzien zijn van de h.265/hevc-codec? Het creëren van 3D-video’s laten we in deze test links liggen, want deze techniek bestempelen we voor thuisgebruikers inmiddels als geflopt.
Gebruiksgemak
Voor een uniek eindresultaat is het gebruik van een geavanceerde videobewerker op de pc een absolute meerwaarde. Het is wel een vereiste dat de gebruikersomgeving zich prettig laat bedienen. Niemand vindt het fijn om in ellenlange menu’s naar de benodigde gereedschappen te speuren. Een mediabibliotheek is handig om op één plek alle videobestanden te benaderen. Dat voorkomt het doorspitten van verschillende bestandslocaties in de verkenner. Daarnaast is een stabiel programma een must, waarbij je niet te maken krijgt met ellenlange wachttijden. We controleren dan ook of de pakketten een evenwichtige indruk maken. Tot slot is een Nederlandstalige helpfunctie wel zo prettig, zodat ook beginnende gebruikers met de videobewerker uit de voeten kunnen.
iMovie
Ook voor bezitters van een Mac valt er genoeg te kiezen. Zo zijn meerdere besproken pakketten voor macOS beschikbaar. Apple heeft daarnaast zijn eigen gratis videobewerker, namelijk iMovie. Je importeert binnen dit programma 4K-beelden en voegt hieraan titels, muziek en speciale effecten toe. De beschikbare filters zien er erg gelikt uit, waarmee je montage een filmachtige uitstraling krijgt. Om actiemomenten nauwkeurig vast te leggen, is er ook een slowmotion-functie. iMovie is zowel voor macOS als iOS beschikbaar. Je kunt dus op een iPhone of iPad aan de bewerking beginnen, waarna je het project afmaakt op een Mac. De versie op macOS heeft meer gereedschappen in huis. Houd er rekening mee dat iMovie een beperkt aantal videoformaten ondersteunt. Apple beheert met Final Cut Pro X ook een professionele videobewerker. Dit pakket kost 329,99 euro.
©PXimport
Adobe Premiere Elements 2018
Zoals we van Adobe Premiere Elements al jarenlang gewend zijn, verzamel je alle mediabestanden in de uitgebreide Organizer. Dankzij het gebruik van tags vind je vlot de gewenste filmpjes door bijvoorbeeld een locatie of naam van een persoon op te geven. Handig voor uitgebreide collecties! Een minpunt is dat Premiere Elements de bestandscontainer mkv en de videcodec h.265/hevc niet herkent. Vanuit de Organizer hevel je videoclips soepel over naar het bewerkingsvenster, waarna je de film met allerlei gelikte thema’s en sjablonen kunt vormgeven. De interface oogt erg overzichtelijk, al kun je deze videobewerker ook in professionele modus oproepen, die wat overweldigender oogt. Fijn zijn ook de Nederlandse stap-voor-stap-instructies. Adobe is er weer in geslaagd om een aantal interessante nieuwigheden in te bouwen. Zo licht je een bepaald videoframe uit door het beeld even stil te zetten. Vervolgens laat je een titel de film ‘binnenvliegen’. Verder laat je een kort videofragment meermaals voor- en achteruit afspelen, waarna je het resultaat bewaart als gif-animatie. Ook bezitters van een actiecamera kunnen met dit softwarepakket uit de voeten, want bijsnijden en stabiliseren zijn voor deze videobewerker geen enkel probleem. Een gemiste kans is dat je het eindresultaat niet rechtstreeks op blu-ray kunt branden. Premiere Elements is ook als bundel met Photoshop Elements verkrijgbaar. Hiervoor betaal je 151,25 euro.
©PXimport
Adobe Premiere Elements 2018
Prijs
€ 100,43
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10, macOS
Website
www.adobe.com8Score80
Pluspunten
Video’s ordenen in Organizer
Overzichtelijk en stabiel
Veel interessante functies
Minpunten
Geen mkv-ondersteuning
Geen blu-ray branden
Prijzig
Corel VideoStudio Ultimate X10
Als één van de weinige videobewerkers kun je met VideoStudio rechtstreeks video-opnamen maken als er een webcam is aangesloten. Daarnaast maak je eventueel een schermopname om een instructiefilmpje vast te leggen. In het bewerkingsvenster voeg je uiteraard ook bestaande audio- en videobestanden toe. De mediacatalogus heeft veel tijd nodig om van volle mappen alle bestanden te laden. De bestandsondersteuning is acceptabel, al doen video’s met de h.265/hevc-videocodec het niet goed. Merkwaardig genoeg zou de software deze codec volgens de specificaties wel moeten ondersteunen. Bovendien kun je net als in eerdere versies geen dvd-rips met een mappenstructuur importeren. Pluspunten zijn de ondersteuning voor staande filmpjes (zonder zwarte balken) en panoramavideo’s. Naast de gangbare montagegereedschappen is er ook een zogeheten multicamera-editor. Hierbij speel je de beelden van maximaal zes video’s tegelijk af. Voor het verfraaien van de film heb je keuze uit talloze sjablonen, overgangen, titels en effecten. De keuze hierin is enorm, waarbij VideoStudio ook nog tientallen rechtenvrije soundtracks bevat. Opvallend is dat het programma een geïntegreerde webshop heeft waar je voor forse bedragen nóg meer sjablonen, overgangen en filters kunt bijkopen. Wil je het videoproject op blu-ray branden, dan vereist dat een bijbetaling van 6,69 euro. Overigens presteerde dit softwarepakket op ons testsysteem soms onstabiel, want VideoStudio sloot zichzelf meermaals zonder reden af.
©PXimport
Corel VideoStudio Ultimate X10
Prijs
€ 69,99
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10
Website
www.videostudiopro.com5Score50
Pluspunten
Veel bewerkingssjablonen
Panoramavideo’s
Minpunten
Geen h.265/hevc en dvd-rips
Betaalde extra’s
Wachttijden
Onstabiel
MAGIX Video deluxe Premium
Wat betreft de bestandsondersteuning valt er niets op Video deluxe Premium aan te merken. Veelgebruikte containers als m2ts, mov, mkv (h.265/hevc) en vob accepteert deze videobewerker resoluut. Voor activatie van de hevc-codec is er helaas wel een extra betaling van 4,99 euro vereist. Waar eerdere versies van Magix’ videobewerker nog weleens stabiliteitsproblemen kenden, is daar nu niets meer van te merken. De huidige editie heeft een vlotte navigatiestructuur en voert bewerkingen soepel uit. De bewerkingsopties zijn behoorlijk uitgebreid. De interface bevat bijvoorbeeld uitgebreide gereedschappen om multicam-video te maken en panoramabeelden te optimaliseren. Ook kun je objecten blurren en video’s op de beat van een soundtrack monteren. Een goede toevoeging zijn de fraaie animaties om een film te beginnen of juist te beëindigen. Nieuw is de mogelijkheid om staande video’s beeldvullend te maken via een beeldrandeffect. Voor audiofanaten is er ondersteuning voor Dolby Digital-geluid, zodat je het videoproject kunt voorzien van een surround-spoor. De Premium-versie van Video deluxe bevat nogal wat geavanceerde video-effecten. Die installeer je via een aparte licentiecode. Zit je daar niet op te wachten, dan kun je wellicht ook uit de voeten met goedkopere versies als Video deluxe (39,99 euro) of Video deluxe Plus (64,99).
©PXimport
MAGIX Video deluxe Premium
Prijs
€ 79,99
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10
Website
www.magix.com9Score90
Pluspunten
Brede bestandsondersteuning
Stabiel
Uitgebreide bewerkingsopties
Minpunten
Extra betalen voor hevc-codec
Premium-video-effecten apart installeren
Movavi Video Suite 17
Hoewel het op de website net lijkt of het freeware betreft, betaal je na een proefperiode van zeven dagen 49,95 euro. In tegenstelling tot andere commerciële programma’s is de installatie vanwege het kleine downloadbestand snel gepiept. Video Suite 17 is erg laagdrempelig en neemt beginners mee op sleeptouw. Zo heb je in het introductievenster keuze om een video te bewerken, maar je kunt ook een computerscherm opnemen, video’s splitsen of filmpjes converteren. Voor de videomontage heb je keuze om te bewerken in eenvoudige of volledige modus. De eerste keer verschijnen er Nederlandstalige instructies met een korte uitleg over de tijdlijn, de bewerkingsgereedschappen en het importeren van mediabestanden. Kortom, zeer gebruiksvriendelijk! De h.265/hevc-videocodec in een mkv-container wordt ondersteund, maar vob-bestanden van een dvd-mappenstructuur jammer genoeg niet. Verder heeft Video Suite geregeld moeite om de voorbeeldweergave van het videoproject te laden wanneer er zware mediabestanden aanwezig zijn. Voor wat betreft de bewerkingsgereedschappen bevat deze videobewerker aantrekkelijke overgangen, filters, titelanimaties en (vliegende) objecten. Daarnaast neem je je eigen stem desgewenst als voice-over op en kun je rechtenvrije soundtracks gebruiken. Via een plug-in brand je het eindresultaat op een schijfje, maar rechtstreeks uploaden naar sociale media is niet mogelijk (wel YouTube). Movavi Video Suite is alleen beschikbaar voor Windows, al ontwikkelt deze fabrikant wel andere videobewerkers voor macOS.
©PXimport
Movavi Video Suite 17
Prijs
€ 49,95
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10
Website
www.movavi.com7Score70
Pluspunten
Laagdrempelig
Gebruiksvriendelijke interface
Brede bestandsondersteuning
Minpunten
Renderen voorbeeldweergave
Geen vob-bestanden
Niet delen op sociale media
Nero Video 2018
Nero groeide in de afgelopen twintig jaar uit van een eenvoudig brandprogramma tot uitgebreid multimediapakket inclusief videobewerker. Onder de naam Nero Platinum 2018 is dit multimediapakket nog steeds te koop (89,95 euro), al schaf je Nero Video 2018 voor een kleine vijftig euro ook los aan. Net als de eerder besproken software Adobe Premiere Elements, verzamelt Nero in een apart programma alle mediabestanden. Binnen MediaHome bouw je zorgvuldig een catalogus op, waarbij je de bestanden voorziet van tags. Zodra je een video met de h.265-codec toevoegt, krijg je het verzoek om een upgrade te downloaden. Na bevestiging stuurt Nero je vreemd genoeg door naar een algemene downloadpagina waar de benodigde upgrade nergens is te bekennen. Zeer onduidelijk en al met al lukt het niet om videomateriaal met de h.265-codec aan de praat te krijgen. Overige filmbestanden werken gelukkig wel prima. De gebruiksinterface voelt ietwat gedateerd aan, waarbij je via tabbladen aan de zijkant keuze hebt uit een eenvoudige of geavanceerde gebruikersomgeving. Fijn is dat je de videokwaliteit van de voorbeeldweergave tijdelijk terugschroeft, wat de snelheid van deze bewerker ten goede komt. Leuke extra’s zijn de mogelijkheid om het videoproject af te stemmen op het ritme van de muziek en het randloos monteren van een staande video. Verwarrend is dat er in de lijst met effecten ook reguliere gereedschappen zitten opgesloten, zoals beeldstabilisatie en contrastcorrectie. Zoals je van Nero mag verwachten, is er een uitgebreide brandfunctie geïntegreerd.
Nero Video 2018
Prijs
€ 49,95
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10
Website
www.nero.com5Score50
Pluspunten
Video’s ordenen in MediaHome
Uitgebreide brandfunctie
Minpunten
H.265-codec niet afspeelbaar
Verwarrende navigatiestructuur
Gedateerde interface
Pinnacle Studio 21 Ultimate
Binnen de Pinnacle Studio-reeks bestaan er meerdere edities, maar voor de bewerking van 4K-beelden is de Ultimate-versie vereist. Met een aanschafprijs van 129,95 euro is dit wel gelijk de duurste software in dit deelnemersveld. De gebruikersomgeving oogt vanwege alle kleine pictogrammen nogal druk, dus het kost wel even tijd om alle functies te leren kennen. Wie echter weinig tijd heeft, laat Studio 21 automatisch een kant-en-klare film aanmaken. Je hoeft hiervoor alleen maar de beoogde videoclips en (rechtenvrije) soundtracks te selecteren. Volgens de specificaties kan deze videobewerker uit de voeten met de h.265/hevc-codec, maar bij onze testbestanden horen we dan alleen het geluid. Ook vob-bestanden doen het niet. Pinnacle timmert al behoorlijk lang aan de weg op het gebied van videobewerkingssoftware, maar toch bevat versie 21 weer enkele nieuwe snufjes. Zo kun je de groothoek-beelden van actiecamera’s corrigeren en voeg je desgewenst bewegende 3D-titels toe. Daarnaast creëer je een multicam-film met maximaal zes camera’s. Een handige functie is dat je eigen projecten eventueel als videosjabloon bewaart, zodat je later nog meer films volgens dit stramien kunt aanmaken. De Ultimate-editie heeft als extraatje ruim tweeduizend effecten waarmee je de montage kunt verfraaien. Voor de creatie van dvd’s inclusief menu’s doe je een beroep op het hulpprogramma MyDVD. Voor het branden op blu-ray heb je een aparte (betaalde) plug-in nodig.
©PXimport
Pinnacle Studio 21 Ultimate
Prijs
€ 129,95
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10
Website
www.pinnaclesys.com7Score70
Pluspunten
Uitgebreide bewerkingsgereedschappen
Tweeduizend effecten
Minpunten
Prijzig
Hoge leercurve
Matige h.265/hevc-ondersteuning
Geen vob
VEGAS Movie Studio 14 Platinum
Uit de stal van MAGIX testen we (naast Video deluxe Premium) nog een videobewerker, namelijk VEGAS Movie Studio 14 Platinum. De Duitse softwareontwikkelaar positioneert dit pakket als oplossing voor geavanceerde filmmakers, waarin flitsende titels en effecten zijn vertegenwoordigd. Na het aanmaken van een nieuw project geef je de gewenste uitvoerresolutie op. Verder kies je eventueel ook voor 5.1surround-geluid. Vervolgens voeg je eigen mediabestanden toe en daar laat deze videobewerker helaas wat steken vallen. 4K-video’s voegt de software namelijk tergend langzaam of zelfs helemaal niet toe. Ook bezitters van een dvd-camcorder komen van een koude kermis thuis, aangezien het programma geen vob-bestanden inleest. Wat betreft de bewerkingsopties is deze videobewerker erg compleet. Of je nu een multicam-video wilt maken, schijfmenu’s wilt creëren (met VEGAS DVD Architect) of de beelden wilt stabiliseren, het is allemaal geen probleem. Wel is het vanwege alle mogelijkheden even zoeken naar de juiste gereedschappen. Om renderingsproblemen te voorkomen, laat de software de voorbeeldweergave op een lagere resolutie zien. Een minpunt is dat er geen Nederlandstalige vertaling bestaat. Voor 49,99 euro is de reguliere editie van VEGAS Movie Studio 14 verkrijgbaar, maar dan mis je wel de nodige effecten en de mogelijkheid om schijven te branden.
©PXimport
VEGAS Movie Studio 14 Platinum
Prijs
€ 59,99
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10
Website
www.vegascreativesoftware.com6Score60
Pluspunten
Veel bewerkingsopties
Mooie effecten
Minpunten
Ondersteuning 4K-video’s
Geen vob-bestanden
Engelstalig
DaVinci Resolve 14
DaVinci Resolve 14 staat vooral bekend als videobewerker voor films en tv-programma’s, waarbij de taken videomontage, audio mixen en kleurcorrectie centraal staan. De betaalde versie is met een prijskaartje van 299 dollar behoorlijk prijzig, maar er bestaat ook een gratis versie waar je behoorlijk veel mee kunt doen. Voor de geïnteresseerden leuk om eens te kijken hoe een professionele videobewerker in elkaar steekt. Weet wel waar je aan begint, want de gebruikersomgeving is behoorlijk complex. Om die reden is het verstandig om vooraf even de introductiewizard te starten, waarbij DaVinci Resolve onder meer de gewenste uitvoerresolutie instelt. De bestandsondersteuning is beperkt, waardoor je lang niet alle gangbare bestandsformaten kunt importeren. Wel is er gelukkig ondersteuning voor 4K-beeldbewerking, want dat is tegenwoordig wel een vereiste. In de menu’s treffen we onder meer opties aan om video’s bij te snijden, overgangen toe te voegen en een multicam-video te maken. Daarnaast is er een bibliotheek met effecten. Wie niet op detailniveau (kleur)correcties wil toepassen, laat dit pakket het best toch maar links liggen. De professionele bewerkingsgereedschappen ten spijt, dit programma mist te veel bruikbare functies voor amateurfilmers. Denk onder meer aan automatische correcties en filmpjes delen op sociale media.
©PXimport
DaVinci Resolve 14
Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10, macOS, Linux
Website
www.blackmagicdesign.com6Score60
Pluspunten
Professionele bewerkingsgereedschappen
Minpunten
Zeer hoge leercurve
Beperkte bestandsondersteuning
Mist veel functies
HitFilm Express 2017
Met HitFilm Express 2017 behandelen we wederom een gratis programma met professionele montagegereedschappen, al richten de makers zich vergeleken met DaVinci Resolve zich wel iets meer op consumenten. Na het opstarten van het programma verschijnt er een gelikt openingsscherm in beeld. Hier schaf je allerlei uitbreidingen aan en vind je instructiefilmpjes. Het is vanwege de drukke interface even zoeken, maar je hebt vanuit hier ook de gelegenheid om een nieuw project te starten. Na het invoeren van het uitvoerformaat kom je terecht in het uitgebreide bewerkingsvenster. Neem even de tijd om aan alle opties te wennen, want de navigatiestructuur wijkt nogal af vergeleken met die van andere videobewerkers. Het lijstje met ondersteunde invoerformaten is niet bijster groot, al kun je wel aan de slag met mp4-, m2ts- en m2t-bestanden. Voor een gratis videobewerker zijn er opvallend veel effecten aanwezig, waarbij je onder meer objecten vervaagt, overgangen toevoegt en kleuren automatisch corrigeert. Na afloop kun je de video in verschillende videoformaten exporteren. Delen op sociale media of branden op een schijf is helaas niet mogelijk. Vanwege de hoge leercurve is dit pakket bovendien niet voor iedere amateurfilmer geschikt.
©PXimport
HitFilm Express 2017
Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10, macOS
Website
www.hitfilm.com6Score60
Pluspunten
Professionele bewerkingsgereedschappen
Veel effecten
Minpunten
Hoge leercurve
Betaalde add-ons
Beperkte bestandsondersteuning
Lightworks 14
Met Lightworks 14 bespreken we wederom een semi-professionele videobewerker waarvoor je niets hoeft te betalen. Volgens de makers wordt het programma veelvuldig gebruikt in de professionele filmwereld. Overigens heeft de gratis editie wel wat beperkingen. Zo kun je films uitsluitend uitvoeren in een maximale resolutie van 1280 × 720 pixels. De betaalde versie ondersteunt ook het exporteren van 4K-video’s, maar hiervoor betaal je twintig euro per maand. Zoals bij bijna alle gratis videobewerkers, kun je lang niet alle videoformaten importeren. Onder meer bestanden met de containers avi en mp4 voeg je wel probleemloos toe, evenals vob-bestanden uit een dvd-rip. Waar de interface enkele jaren geleden bestond uit allerlei onduidelijke dialoogvensters, hebben de makers de navigatiestructuur nu veel beter voor elkaar. Media voeg je nu binnen hetzelfde venster aan de tijdlijn toe, zodat je de volgorde van de clips kunt aanpassen. Je voegt naar hartenlust overgangen toe en stelt bij actiemomenten desgewenst een vertraging in. Veel gereedschappen bevinden zich in het contextmenu onder de rechtermuisknop. Verder is er een apart tabblad om kleuren nauwkeurig aan te passen. Verder is er ook een module om teksten toe te voegen en zijn er een handjevol effecten beschikbaar. Tot slot bevat de software een uitgebreide audiomixer. Fijn is dat dit programma erg stabiel aanvoelt, waarbij er nauwelijks wachttijden merkbaar zijn.
©PXimport
Lightworks 14
Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10, macOS, Linux
Website
www.lwks.com7Score70
Pluspunten
Verbeterde interface
Stabiel programma
Gebruiksvriendelijk
Minpunten
Beperkte resolutie uitvoerformaat
Weinig effecten
OpenShot Video Editor 2.4.1
Wie een laagdrempelige videobewerker zoekt die ook nog eens geen cent kost, kan OpenShot Video Editor eens uitproberen. Vergeleken met de andere gratis programma’s is de overzichtelijke interface van deze freeware een verademing. Als je OpenShot voor de eerste keer opstart, ontvang je Nederlandstalige uitleg over alle onderdelen. Waar commerciële pakketten veelal geen raad weten met de h.265/hevc-codec, voeg je deze 4K-bestanden probleemloos aan het projectvenster toe. Ook voor alle andere gangbare videoformaten is er ondersteuning, waaronder vob-bestanden van originele dvd-rips. OpenShot zit boordevol slimmigheidjes. Door videofragmenten bijvoorbeeld op de tijdlijn iets te overlappen, creëert de videobewerker automatisch overgangen. Uiteraard staat het je vrij om de standaardovergang te vervangen voor iets anders, want er is keuze genoeg. Op het gebied van effecten is de keuze niet zo ruim. Wel past de videobewerker desgewenst kleurverzadiging en vervaging toe. De waarden kun je handmatig aanpassen, al is dat wel even oefenen. Veel meer montagegereedschappen hoef je in dit eenvoudige programma niet te verwachten. Kortom, ideaal voor wie even vluchtig een filmpje in elkaar wil flansen zonder dat daar een complete studie voor nodig is. Het eindresultaat exporteer je naar een veelgebruikte bestandscontainer, zoals mp4, mov of flv.
OpenShot Video Editor 2.4.1
Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10, macOS, Linux
Website
www.openshot.org8Score80
Pluspunten
Zeer gebruiksvriendelijk
Brede bestandsondersteuning
Veel overgangen
Minpunten
Nauwelijks effecten
Beperkte montagegereedschappen
Shotcut 18
De gebruikersomgeving van Shotcut oogt ietwat kaal, omdat niet alle onderdelen meteen zichtbaar zijn. Je dient de tijdlijn bijvoorbeeld apart te activeren. De bekende montagegereedschappen verschijnen dan ook direct in beeld, zoals een schaartje om ongewenste fragmenten te wissen en een splits-optie. Net als OpenShot Video Editor laat ook deze freeware geen steekjes vallen bij het importeren van video’s. 4K-bestanden met de h.265/hevc-codec en dvd-rips verschijnen moeiteloos in de afspeellijst. In het menu zitten de filters ietwat verstopt. Je wijzigt hiermee onder meer de contrastwaarden, helderheid en kleuren. Veel meer functies hoef je van deze eenvoudige videobewerker niet te verwachten, dus het programma is alleen interessant voor het maken van simpele films. Het eindresultaat exporteer je naar zo’n beetje ieder videoformaat, want de keuze is hierin enorm. Ook stel je hierbij de gewenste resolutie en videocodec in. Rechtstreeks delen op sociale media behoort helaas niet tot de mogelijkheden. De freeware is weliswaar beschikbaar in het Nederlands, maar niet alle onderdelen zijn goed vertaald.
©PXimport
Shotcut 18
Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10, macOS, Linux
Website
www.shotcut.org7Score70
Pluspunten
Brede bestandsondersteuning
Simpel in gebruik
Minpunten
Eigenzinnige gebruikersomgeving
Niet alles goed vertaald
Beperkte functionaliteit
Conclusie
De ideale videobewerker die vlekkeloos alle bestandsformaten slikt en daarnaast ook nog een overdaad aan bewerkingsgereedschappen in huis heeft, zijn we helaas niet tegengekomen. De programma’s met de beste bestandsondersteuning betreffen vreemd genoeg freeware. Zowel Shotcut en OpenShot Video Editor accepteren nagenoeg alle videoformaten, waarbij laatstgenoemde bewerkingsprogramma een aanrader is voor wie weinig opsmukeisen aan de uiteindelijke film stelt. Die krijgt dus onze Redactietip.
Geef je liever de voorkeur aan een gelikte videomontage vol met allerlei speciale effecten, kant-en-klare filmsjablonen en schijfmenu’s? In dat geval kun je niet om een commercieel videobewerkingsprogramma heen. MAGIX Video deluxe Premium biedt het meeste waar voor zijn geld. Zo heb je keuze uit een heleboel animaties, titels, overgangen en filters om het videoproject een professionele uitstraling te geven. Daarnaast zijn de multicam-functie en de brandopties inclusief schijfmenu’s interessante toevoegingen voor de gemiddelde amateurfilmer. In tegenstelling tot veel concurrerende videobewerkers heeft MAGIX bovendien de bestandsondersteuning bovendien prima op orde, al dien je wel extra te betalen voor de hevc-codec. Desalniettemin verdient Video deluxe Premium het predicaat Best getest.
Klik op de tabel (.pdf) hieronder voor een grotere versie.
©PXimport