Dit zijn de beste apps voor je huisdier

© MG | ID.nl

Dit zijn de beste apps voor je huisdier

Geplaatst: 11 januari 2021 - 07:30

Aangepast: 19 oktober 2023 - 06:52

Maikel Dijkhuizen

Op 4 oktober leggen we onze huisdieren in de watten, maar gepassioneerde baasjes weten dat het eigenlijk min of meer elke dag dierendag is. Het houden van een hond, kat, konijn of parkiet is nu eenmaal een hele verantwoordelijkheid. Om huisdierbezitters bij de verzorging van hun dierenkroost te helpen, bedenken creatieve ontwikkelaars allerlei slimme apps. We zetten de beste apps voor iOS (iPhone en iPad) en Android op een rij.

Nieuwe baasjes hebben de tijd mee, want in dit digitale tijdperk is alle benodigde informatie gratis op het web te vinden. Daarnaast verschijnen er in de App en Play Store geregeld slimme apps die meer maatwerk op het gebied van dierenverzorging bieden. Deze toepassingen zijn helaas lastig te vinden. Zodra je in de genoemde applicatiewinkels op ‘huisdier’, ‘hond’ of ‘kat’ zoekt, komen er voornamelijk spelletjes bovendrijven. Het is dus belangrijk dat je de exacte naam van een toepassing invoert. Alle genoemde apps in dit artikel zijn beschikbaar voor iOS én Android.

Huisdier-oppas regel je met deze gadgets zelf

Alles voor je huisdier

HuisdierenApp dient als informatief naslagwerk voor bezitters van honden, katten, vogels en knaagdieren. Daarnaast kun je ook allerlei gegevens over je beestje bijhouden en herinneringen instellen. Creëer na de installatie een nieuw profiel en voeg de gegevens van je huisdier(en) toe. Bij een hond vraagt HuisdierenApp onder meer naar ras, vachtsoort, voeding, verzekeringspolis en chipnummer. Daarnaast geef je vrijblijvend allerlei gegevens over de gezondheid op, zoals het gewicht en gebruikte middelen tegen vlooien en teken. Handig is dat de app het gewicht in een grafiek bijhoudt. Geef verder aan wanneer je herinneringen wilt ontvangen voor de dierenartscontrole en het toedienen van medicatie. De app bevat zelfs een ingebouwde zoekmachine om online bijsluiters van medicijnen te vinden. HuisdierenApp toont de dichtstbijzijnde dierenartsen, zodat je nooit om een adres verlegen zit. Met een aantal praktijken kun je zelfs videobellen, waarbij een arts je huisdier via de camera observeert. Dat scheelt heel wat reisstress voor je hond of kat. Je betaalt na afloop via iDeal voor het online consult. Verder bevat dit uitgebreide hulpje informatie over medische zorg, trimsalons, dierenspeciaalzaken, hondenscholen en populaire uitlaatgebieden.

Vul na het toevoegen van een huisdierfoto het volledige profiel in.

© PXimport

Gezamenlijke uitlaatrondjes

Loop eens een ander uitlaatrondje en ontdek mooie uitlaatgebieden in de omgeving.

© PXimport

Hondenbezitters ontmoeten op straat geregeld andere baasjes, waardoor er wellicht leuke contacten ontstaan. DoggyDating maakt het nog iets makkelijker om samen met andere hondenliefhebbers een rondje te lopen. Na aanmelding zie je welke losloopgebieden in de omgeving populair zijn. Bekijk bij DoggyDates wanneer en waar andere baasjes een wandeling gaan maken. Via Meedoen sluit je zich bij een uitlaatgroepje aan. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een wandeling aan te maken en andere hondenbezitters hiervoor te enthousiasmeren. Nuttig is verder de functie DoggyAlert. Is je hond onverhoopt weggelopen, dan kun je daar een melding van doen. Binnen een straal van tien kilometer ontvangen andere leden van de DoggyDating-app een alarmbericht, zodat je de pakkans vergroot. Vraag verder advies aan andere baasjes en voeg hondenbezitters uit je buurt toe als digitale vriend.

Babyfoon voor honden

Hondentraining

Haast niets is vervelender dan een hond die amper luistert. Het is dan ook van groot belang om puppy’s van jongs af aan goed te trainen en de onderlinge band te versterken. Hiervoor bestaan er allerlei apps, maar Dogo is veruit de bekendste. Nadat je een profiel hebt aangemaakt, beantwoord je eerst allerlei vragen over je hond. Geef onder meer de leeftijd door en bepaal wat je de viervoeter wilt leren. Je hebt onder meer keuze uit het aanleren van trucjes, verbeteren van de snelheid en openmaken van de deur. Geef ook aan als de hond erg aan de lijn trekt of niet komt opdagen na het roepen van de naam. Vervolgens stelt de app een passend trainingsprogramma samen. Zo bestaat de cursus Gehoorzaamheid uit 25 vaardigheden en Nieuwe hond uit 42 vaardigheden. De bedoeling is dat je één les per dag volgt. Om het kennisniveau van de baasjes op te krikken, bevat elke les ook een korte quiz. Fijn is dat de praktijklessen bestaan uit korte instructies met duidelijke illustraties. Bepaal na afloop hoe goed je hond de opdracht heeft uitgevoerd. Leuk is dat je ook in contact kunt komen met andere Dogo-leden. Nodig eventueel bekenden uit. Dogo is Nederlandstalig en heeft een aantrekkelijke vormgeving. Het gebruik van deze app is de eerste week gratis, maar daarna kosten de lessen een tientje per maand of honderd euro per jaar.

Actueel hondennieuws

Probeer je graag nieuwe uitlaatrondjes uit, dan is het slim om ze vast te leggen. Op die manier kun je hetzelfde traject later nog eens bewandelen. Download hiervoor de Engelstalige app Tractive Dog Walk (iOS) of Dog Walk - Track your dogs (Android). Hoewel de benamingen verschillen, zijn deze toepassingen afkomstig van dezelfde ontwikkelaar. Zodra je je hebt geregistreerd, geef je aan dat je een wandeling wilt maken. De app doet voor de routeregistratie een beroep op de gps-chip van je smartphone. Geef de app dus toegang tot de locatievoorzieningen van het mobiele toestel. Je maakt tijdens de wandeling vrijblijvend foto’s, zodat je beelden van de route op een later moment kunt terugkijken. Baasjes geven desgewenst aan op welke locaties hun hond een behoefte heeft gedaan, al zien we daarvan het nut niet zo in. Een zinvollere optie is dat je de route live met bekenden kunt delen. De persoon in kwestie ontvangt een link waarop het traject te volgen is. Overigens kun je de routegegevens ook achteraf delen. Bekijk na afloop hoelang je hebt gewandeld en welke afstand je hebt afgelegd. Met deze app bouwen hondenbezitters een overzicht van mooie uitlaatrondjes op.

Geef de Dog Walk-app toestemming om het gps-signaal via je smartphone te gebruiken.

© PXimport

Huisdieren volgen

Eerste hulp verlenen

Bij een bijtwond knip je haar rondom de verwonding voorzichtig weg, waarna je een desinfecterend middel toedient.

© PXimport

Het bekende voermerk Royal Canin beheert al sinds jaar en dag een EHBO-app voor katten en honden. Nuttig voor het geval baasjes in geval van nood snel moeten handelen. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer er onverhoopt sprake is van een aanrijding, of als het beestje plotseling benauwd wordt? EHBO voor Kat en Hond bevat voor tientallen doemscenario’s stapsgewijze instructies, zodat je vlot de juiste hulp kunt bieden. Hierbij houdt de app bovendien rekening met je eigen veiligheid, zodat een angstig huisdier met pijn je niet onverwacht bijt. Bij de meeste onderwerpen staan duidelijke plaatjes van de handelingen. Vanuit de app zoek je verder de dichtstbijzijnde dierenarts of bel je indien nodig rechtstreeks naar een hulpdienst.

App de Dierenarts

Aquarium monitoren

Bezitters van een zoet- of zoutwateraquarium hebben veel baat bij Aquarimate. Deze Engelstalige app kost eenmalig 10,99 euro. Je kunt er allerlei waterwaarden invoeren, waarna je in een grafiek de ontwikkelingen van de waterkwaliteit bijhoudt. Denk onder meer aan de waarden voor fosfaat (po4), nitriet (no2), nitraat (no3) en de zuurgraad (ph). Met name bij het houden van gevoelige vissoorten is het van belang om de waterkwaliteit zorgvuldig te monitoren. Stel verder herinneringen in, zodat je onderhoudsklusjes, voedertijden en waterwissels niet vergeet. Aquarimate bevat ten slotte ook een omvangrijke database met vis- en plantensoorten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000