ID.nl logo
Dit zijn de beste apps voor je huisdier
© MG | ID.nl
Huis

Dit zijn de beste apps voor je huisdier

Op 4 oktober leggen we onze huisdieren in de watten, maar gepassioneerde baasjes weten dat het eigenlijk min of meer elke dag dierendag is. Het houden van een hond, kat, konijn of parkiet is nu eenmaal een hele verantwoordelijkheid. Om huisdierbezitters bij de verzorging van hun dierenkroost te helpen, bedenken creatieve ontwikkelaars allerlei slimme apps. We zetten de beste apps voor iOS (iPhone en iPad) en Android op een rij.

Nieuwe baasjes hebben de tijd mee, want in dit digitale tijdperk is alle benodigde informatie gratis op het web te vinden. Daarnaast verschijnen er in de App en Play Store geregeld slimme apps die meer maatwerk op het gebied van dierenverzorging bieden. Deze toepassingen zijn helaas lastig te vinden. Zodra je in de genoemde applicatiewinkels op ‘huisdier’, ‘hond’ of ‘kat’ zoekt, komen er voornamelijk spelletjes bovendrijven. Het is dus belangrijk dat je de exacte naam van een toepassing invoert. Alle genoemde apps in dit artikel zijn beschikbaar voor iOS én Android.

Huisdier-oppas regel je met deze gadgets zelf

Alles voor je huisdier

HuisdierenApp dient als informatief naslagwerk voor bezitters van honden, katten, vogels en knaagdieren. Daarnaast kun je ook allerlei gegevens over je beestje bijhouden en herinneringen instellen. Creëer na de installatie een nieuw profiel en voeg de gegevens van je huisdier(en) toe. Bij een hond vraagt HuisdierenApp onder meer naar ras, vachtsoort, voeding, verzekeringspolis en chipnummer. Daarnaast geef je vrijblijvend allerlei gegevens over de gezondheid op, zoals het gewicht en gebruikte middelen tegen vlooien en teken. Handig is dat de app het gewicht in een grafiek bijhoudt. Geef verder aan wanneer je herinneringen wilt ontvangen voor de dierenartscontrole en het toedienen van medicatie. De app bevat zelfs een ingebouwde zoekmachine om online bijsluiters van medicijnen te vinden. HuisdierenApp toont de dichtstbijzijnde dierenartsen, zodat je nooit om een adres verlegen zit. Met een aantal praktijken kun je zelfs videobellen, waarbij een arts je huisdier via de camera observeert. Dat scheelt heel wat reisstress voor je hond of kat. Je betaalt na afloop via iDeal voor het online consult. Verder bevat dit uitgebreide hulpje informatie over medische zorg, trimsalons, dierenspeciaalzaken, hondenscholen en populaire uitlaatgebieden.

©PXimport

Gezamenlijke uitlaatrondjes

©PXimport

Hondenbezitters ontmoeten op straat geregeld andere baasjes, waardoor er wellicht leuke contacten ontstaan. DoggyDating maakt het nog iets makkelijker om samen met andere hondenliefhebbers een rondje te lopen. Na aanmelding zie je welke losloopgebieden in de omgeving populair zijn. Bekijk bij DoggyDates wanneer en waar andere baasjes een wandeling gaan maken. Via Meedoen sluit je zich bij een uitlaatgroepje aan. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een wandeling aan te maken en andere hondenbezitters hiervoor te enthousiasmeren. Nuttig is verder de functie DoggyAlert. Is je hond onverhoopt weggelopen, dan kun je daar een melding van doen. Binnen een straal van tien kilometer ontvangen andere leden van de DoggyDating-app een alarmbericht, zodat je de pakkans vergroot. Vraag verder advies aan andere baasjes en voeg hondenbezitters uit je buurt toe als digitale vriend.

Babyfoon voor honden

Haalt je hond of puppy tijdens je afwezigheid de raarste capriolen uit? Of is er sprake van verlatingsangst? Houd met de app Dog Monitor een oogje in het zeil. Hiervoor heb je twee mobiele toestellen nodig. Laat één smartphone (of tablet) thuis, terwijl je met de tweede smartphone op afstand de boel in de gaten houdt. Hoor bijvoorbeeld wanneer de hond blaft en stel je trouwe viervoeter met gesproken boodschappen gerust. Wanneer de camera goed is gericht, kun je zelfs live meekijken. In de App Store kost deze toepassing 5,49 euro, terwijl je in de Play Store 6,49 euro betaalt.

Hondentraining

Haast niets is vervelender dan een hond die amper luistert. Het is dan ook van groot belang om puppy’s van jongs af aan goed te trainen en de onderlinge band te versterken. Hiervoor bestaan er allerlei apps, maar Dogo is veruit de bekendste. Nadat je een profiel hebt aangemaakt, beantwoord je eerst allerlei vragen over je hond. Geef onder meer de leeftijd door en bepaal wat je de viervoeter wilt leren. Je hebt onder meer keuze uit het aanleren van trucjes, verbeteren van de snelheid en openmaken van de deur. Geef ook aan als de hond erg aan de lijn trekt of niet komt opdagen na het roepen van de naam. Vervolgens stelt de app een passend trainingsprogramma samen. Zo bestaat de cursus Gehoorzaamheid uit 25 vaardigheden en Nieuwe hond uit 42 vaardigheden. De bedoeling is dat je één les per dag volgt. Om het kennisniveau van de baasjes op te krikken, bevat elke les ook een korte quiz. Fijn is dat de praktijklessen bestaan uit korte instructies met duidelijke illustraties. Bepaal na afloop hoe goed je hond de opdracht heeft uitgevoerd. Leuk is dat je ook in contact kunt komen met andere Dogo-leden. Nodig eventueel bekenden uit. Dogo is Nederlandstalig en heeft een aantrekkelijke vormgeving. Het gebruik van deze app is de eerste week gratis, maar daarna kosten de lessen een tientje per maand of honderd euro per jaar.

Actueel hondennieuws

Probeer je graag nieuwe uitlaatrondjes uit, dan is het slim om ze vast te leggen. Op die manier kun je hetzelfde traject later nog eens bewandelen. Download hiervoor de Engelstalige app Tractive Dog Walk (iOS) of Dog Walk - Track your dogs (Android). Hoewel de benamingen verschillen, zijn deze toepassingen afkomstig van dezelfde ontwikkelaar. Zodra je je hebt geregistreerd, geef je aan dat je een wandeling wilt maken. De app doet voor de routeregistratie een beroep op de gps-chip van je smartphone. Geef de app dus toegang tot de locatievoorzieningen van het mobiele toestel. Je maakt tijdens de wandeling vrijblijvend foto’s, zodat je beelden van de route op een later moment kunt terugkijken. Baasjes geven desgewenst aan op welke locaties hun hond een behoefte heeft gedaan, al zien we daarvan het nut niet zo in. Een zinvollere optie is dat je de route live met bekenden kunt delen. De persoon in kwestie ontvangt een link waarop het traject te volgen is. Overigens kun je de routegegevens ook achteraf delen. Bekijk na afloop hoelang je hebt gewandeld en welke afstand je hebt afgelegd. Met deze app bouwen hondenbezitters een overzicht van mooie uitlaatrondjes op.

©PXimport

Huisdieren volgen

Een vermissing van een kat of hond is voor iedere dierenvriend een nachtmerrie. Ben je daar weleens bang voor? Er bestaan gps-trackers die continu de locatie van je huisdier bepalen. Met behulp van een mobiele app achterhaal je de actuele positie van je viervoeter. Tractive is in dergelijke producten gespecialiseerd. Dit Oostenrijkse bedrijf ontwikkelt waterdichte gps-trackers die baasjes aan de halsband van een hond of kat kunnen bevestigen. De app geeft een waarschuwing wanneer je huisdier het door je gemarkeerde gebied verlaat, zoals je achtertuin of woonwijk. Een gps-tracker van Tractive kost zo’n 50 euro en bevat een oplaadbare batterij. Daarnaast heb je een abonnement nodig. Een tweejarig basisabonnement kost bijvoorbeeld 3,75 euro per maand. Naast Tractive bestaan er nog meer aanbieders van gps-trackers voor huisdieren, zoals Invoxia en Weenect.

Eerste hulp verlenen

©PXimport

Het bekende voermerk Royal Canin beheert al sinds jaar en dag een EHBO-app voor katten en honden. Nuttig voor het geval baasjes in geval van nood snel moeten handelen. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer er onverhoopt sprake is van een aanrijding, of als het beestje plotseling benauwd wordt? EHBO voor Kat en Hond bevat voor tientallen doemscenario’s stapsgewijze instructies, zodat je vlot de juiste hulp kunt bieden. Hierbij houdt de app bovendien rekening met je eigen veiligheid, zodat een angstig huisdier met pijn je niet onverwacht bijt. Bij de meeste onderwerpen staan duidelijke plaatjes van de handelingen. Vanuit de app zoek je verder de dichtstbijzijnde dierenarts of bel je indien nodig rechtstreeks naar een hulpdienst.

App de Dierenarts

Bij medische problemen vraag je via de WhatsApp-dienst App de Dierenarts rechtstreeks advies aan een specialist. Stuur een bericht naar 06-2626.9966 en voeg bij voorkeur ook een filmpje of foto van het (verwonde) huisdier toe. Deze dienst probeert binnen een uur een passend antwoord te geven. Aan het eind van een gesprek vraagt de specialist om een gift. Die betaal je vervolgens via een betaalverzoek. Kijk voor meer informatie op www.appdedierenarts.nl.

Aquarium monitoren

Bezitters van een zoet- of zoutwateraquarium hebben veel baat bij Aquarimate. Deze Engelstalige app kost eenmalig 10,99 euro. Je kunt er allerlei waterwaarden invoeren, waarna je in een grafiek de ontwikkelingen van de waterkwaliteit bijhoudt. Denk onder meer aan de waarden voor fosfaat (po4), nitriet (no2), nitraat (no3) en de zuurgraad (ph). Met name bij het houden van gevoelige vissoorten is het van belang om de waterkwaliteit zorgvuldig te monitoren. Stel verder herinneringen in, zodat je onderhoudsklusjes, voedertijden en waterwissels niet vergeet. Aquarimate bevat ten slotte ook een omvangrijke database met vis- en plantensoorten.

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING