Als sinds jaar en dag schroeven fotografen en filmers filters voor de lens om de werkelijkheid mee naar hun hand te zetten of op zijn minst mooier te laten lijken. Dat kan natuurlijk ook digitaal.

Het gebruik van traditionele filters heeft enkele belangrijke bezwaren: filters zijn duur, als het er veel zijn vreten ze ruimte in de fototas en het voorschroeven van het gewenste filter kost tijd. Daar komt bij dat alleen de professionelere digitale camera's met de klassieke filters uit de voeten kunnen. Aan de andere kant kunnen digitale filters lang niet alles wat fysieke filters kunnen. Zeker het onmisbare polarisatiefilter ontbreekt in elk bekend fotoprogramma. Filterproducent Nik brengt met zijn Color Efex Pro 3.0 echter een verzameling filters waarvan elke fotograaf zal watertanden en waarin zelfs een niet onverdienstelijke nabootsing van een polarisatiefilter zit.

Grabbelton

De meest uitgebreide versie van Color Efex Pro (de Complete-versie, een demo vindt u op de site van Nik) biedt honderden verschillende filters verdeeld over zo'n zestig types. Elk van die types is ondergebracht in de overzichtelijke categorieën Traditioneel, Stileren, Landschap en Portret.

Traditioneel

In de categorie traditionele filters worden allerlei klassiekers gesimuleerd, zoals kleurenfilters, graduele filters, mistfilters en softfocusfilters. Ook vinden we hier de onmisbare polarisatie- en skylightfilters. Alleen al het polarisatiefilter is reden genoeg om de bundel te willen bezitten, omdat het voor bijna elke foto een geweldige oppepper is. De categorie wordt gecompleteerd met een infraroodfilter, een subliem onderdeel om kleurenfoto's te converteren naar zwart-wit (van één kleurenfoto maakt u moeiteloos allerlei totaal verschillende zwart-witafbeeldingen) en filters die de eigenschappen van allerlei bestaande merken en types analoge film nabootsen.

Stileren

In de categorie Stileren treffen we de meer exotische filters aan. Die zult u dan ook minder vaak gebruiken. U vindt hierin filters die individuele kleuren te lijf gaan om uw foto bijvoorbeeld een nachtelijk of zomers tintje te geven, maar ook een zeer overtuigend 'oude zwart-witfoto'-effect.

Landscape en portret

De categorieën landscape en portret bieden geen extra filters, maar zijn slechts een handige manier om snel bij filters voor een bepaald doel te komen. Zo vinden we in de categorie Portret het reflectorfilter waarmee u in reeds gemaakte portretten achteraf een reflectiescherm kunt plaatsen, terwijl datzelfde filter in de categorie Landscape voor het maken van een meer zonovergoten scène dient. U kunt ook andere favoriete categorieën opgeven.

Bediening

Color Efex Pro is een verzameling Photoshop-plugins en kan dus in elk programma gebruikt worden dat met deze standaard werkt. Gebruikt u het programma in Photoshop, dan presenteert het zich als een klein venstertje waarin de verschillende filters alfabetisch zijn gerangschikt. Klikt u op een willekeurig filter, dan komt u in de neutraal-grijze interface van het hoofdprogramma waar u meteen ook elk ander filter kunt kiezen. Elk filter kent zijn eigen instellingsmogelijkheden en kan behalve globaal ook lokaal (met een penseel en via controlepunten) worden toegepast. Kiest u ervoor een effect toe te passen, dan verschijnt het op een nieuwe laag in Photoshop.

Prijskaartje

De Complete-edition van Color Efex Pro 3 is stevig geprijsd, maar nog altijd vele malen goedkoper dan het equivalent aan fysieke filters. Wie de prijs toch te stug vindt, kan ook kiezen voor de Standard-edition (€ 99,95) met daarin de meest essentiële filters, waaronder het polarisatiefilter.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • bijna elk filter dat u maar kunt wensen

  • eindelijk een digitaal polarisatiefilter

  • prettige bediening

  • prijs

Color Efex Pro 3.0 maakt uw foto's mooier dan ze eigenlijk zijn. Hoewel de prijs pittig is, kunt u wel fantastische effecten bereiken met uw foto's en elke serieuze fotobewerker kan dan eigenlijk ook niet zonder Color Efex Pro.

<td >Downloadversie beschikbaar<td >ja<td >Demoversie beschikbaar<td >ja<td >Processor (minimaal benodigd)<td >Intel Celeron<td >Hoeveelheid RAM (minimaal benodigd)<td >256<td >Besturingssysteem (minimaal benodigd)<td >Windows VistaWindows XPWindows 2000

10

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem