Chrome
De afgelopen jaren lanceerde Google de ene na de andere webdienst. Een browser ontbrak nog in het assortiment. Maar daar komt nu verandering in met Google Chrome. Concurrentie voor Internet Explorer en Firefox!
In september 2008 lanceerde Google zijn eerste browser in maar liefst 43 talen. De browser is slechts 474 KB groot. Wat direct opvalt is het minimalistische ontwerp: aan de rechter bovenkant zijn twee pictogrammen (document en gereedschap) te zien, waarachter de uitrolmenu's schuilgaan. De browser is geschikt voor Windows en in een later stadium zal deze ook voor Mac OS en Linux beschikbaar zijn. Het betreft een bètaversie, dus de browser zal nog niet geheel bugvrij zijn.
Tabbladen
Net als veel andere browsers werkt Chrome met tabbladen. Als u de browser opent, ziet u op het eerste tabblad de sites die u vaak bezoekt. Chrome presenteert deze in verkleinde vorm; zo kunt u snel doorklikken naar uw favoriete site. Desgewenst kunt u dit begintabblad uitschakelen, echter zal elke nieuw tabblad wat u opent beginnen met dit siteoverzicht. Elke site draait als een zelfstandig proces in een tabblad. Crasht een bepaalde site, dan zal alleen het overeenkomstige tabblad sluiten. Overigens kunt u eenvoudig zien hoeveel systeembronnen een bepaalde site aanspreekt. Door rechts te klikken op een tabblad, ziet u hoeveel geheugenruimte een website in beslag neemt. Als een bepaalde website niet goed draait of te veel geheugen in beslag neemt, waardoor uw computer trager wordt, kunt u de site eenvoudig en snel beëindigen. De volgorde van de tabbladen is gemakkelijk te veranderen. Daarnaast kunt u een tabblad waarin een site draait gemakkelijk naar uw bureaublad verplaatsen. De site zal daar dan opnieuw opstarten in een eigen venster.
Zoeken
De adresbalk fungeert tevens als zoekvak voor Google. U tikt in de adresbalk een term voor de zoekmachine in en daarna drukt u op de Enter-toets. In het browservenster verschijnt de internetpagina van Google met daarin de zoekresultaten. Opvallend is dat in de internetpagina van de zoekmachines ook weer een invoervak te zien is. Overigens kunt u de adresbalk ook koppelen aan een zoekmachine van uw eigen keuze.
Incognito-modus
In de volksmond wordt de Incognito-modus ook wel de pornoknop genoemd. Hoe werkt het? Druk rechtsboven in de browser op het pictogram Document en kies in het uitrolmenu voor Selecteer nieuw incognitovenster. Er wordt een nieuw venster geopend in de Incognito-modus. Als u via deze modus websites bezoekt, zullen geen sporen hiervan in de browser op uw computer achterblijven. Overigens is anoniem surfen vrijwel altijd een illusie. Systeembeheerders en providers zullen altijd in staat zijn om te achterhalen welke websites u bezoekt. Ook webmasters houden precies bij wie hun websites hebben bezocht.
Overige functies
Chrome heeft standaard een filter voor foute websites die zich bezighouden met phishing en malware. Als u een foute website bezoekt, krijgt u direct een foutmelding. Google houdt een database bij van dubieuze websites en de gebruikers van Chrome maken hiervan gebruik. Als u Chrome gebruikt, hebt u geen aparte downloadmanager meer nodig. Tijdens het downloaden houdt u de voortgang in de gaten via de onderbalk van de browser. Is het downloaden voltooid, dan sleept u het bestand naar uw desktop of andere plek op uw computer. Om uw favoriete pagina’s op te slaan, drukt u op het gele sterretje naast de adresbalk aan de linkerkant. Een nieuw dialoogvenster verschijnt met de naam Bladwijzer maken. Daar krijgt u een uitrolmenu met mogelijkheden te zien. De bladwijzer kunt u naar wens ook nog een eigen naam geven. Overigens is het mogelijk om veel bezochte sites automatisch in een tabblad te laten openen als u de browser opstart.PluspuntenMinpuntenConclusie
uitgebreide tabbladen-functionaliteit
downloadmanager ingebouwd
nog niet vrij van bugs
minder opties in menu
Het valt te verwachten dat Google Chrome straks naadloos samenwerkt met andere diensten van de internetgigant. De browser bevindt zich nog in bètafase, dus veel functies zullen nog worden verbeterd en toegevoegd. Hoewel Google doorgaans goede kwaliteit levert, vragen wij ons wel af hoe verstandig het is als we teveel op diensten van één leverancier gaan leunen.