ID.nl logo
Browseronafhankelijk je favorieten beheren
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Browseronafhankelijk je favorieten beheren

Zoek je een mogelijkheid om interessante artikelen die je op internet tegenkomt te bewaren en te organiseren, waarbij ook de originele content wordt opgeslagen, voor het geval de pagina verdwijnt? Dat kan met het toegankelijke Linkwarden. Er is een betaalde clouddienst, maar je kunt het pakket ook eenvoudig en volledig gratis op een eigen server installeren en gebruiken.

In dit artikel laten we zien hoe je Linkwarden op een server installeert en daarna de interessante artikelen die je op internet tegenkomt kunt opslaan en organiseren.

  • Installeer Linkwarden via Docker
  • Kloon Linkwarden met Git naar je server
  • Maak een account aan voor Linkwarden
  • Sla je eerste links op
  • Of voeg ze toe via de Linkwarden-extensie
  • Werk samen door een collectie met verzamelde links met anderen te delen

Ook interessant: Al je favoriete sites binnen handbereik met Symbaloo

Je kunt favorieten natuurlijk in je browser bewaren en beheren, en vaak ook synchroniseren op basis van een account, zodat je ook op een ander systeem dezelfde favorieten hebt. Dit heeft in de praktijk wel wat beperkingen. Zo ben je gebonden aan die ene browser, zoals Chrome of Firefox. Ook zijn de mogelijkheden voor het organiseren van je favorieten beperkt en kun je je verzameling niet echt delen met anderen.

Linkwarden neemt veel van deze beperkingen weg. Je kunt hierin niet alleen je favoriete links bewaren, maar ze ook organiseren via collecties en tags. Bovendien wordt automatisch een kopie van elke pagina gemaakt als schermafbeelding en pdf-bestand, zodat de content ook nog toegankelijk blijft als deze online niet meer beschikbaar is. Dit helpt bij Link Rot (zie kader ‘Link Rot: veel (oude) webpagina’s verwijderen’). Het toevoegen van favorieten kan handmatig, maar ook via een browserextensie. Linkwarden maakt het bovendien mogelijk om samen te werken met andere gebruikers door de mogelijkheid een collectie te delen. Per gebruiker kun je instellen welke rechten zij hebben. Je kunt de software volledig zelf hosten. De systeemeisen zijn bescheiden. Wil je dat liever niet, dan is er ook een clouddienst beschikbaar (3 dollar per maand per gebruiker). Functioneel zijn er overigens geen verschillen tussen de zelf gehoste versie en de clouddienst. Wel geeft die laatste recht op support en hoef je natuurlijk geen tijd te spenderen aan installatie en onderhoud. Al blijkt dit alles relatief eenvoudig, zoals je in dit artikel zult zien.

Link Rot: veel (oude) webpagina’s verdwijnen Je bent vast weleens tegen een 404-foutmelding aangelopen. Het is een van de statuscodes van het http-protocol, waarmee wordt aangegeven dat de bewuste pagina niet is gevonden. Pagina’s verdwijnen nog sneller van internet dan het ijs op de Noordpool. Dit wordt met een mooi woord Link Rot genoemd. Hoewel niet geheel verrassend, hangt het er vooral van af hoe oud een link is. Dit blijkt uit een onderzoek door de Harvard Universiteit in 2021. Van links uit 2018 was 6 procent ‘dood’, voor links uit 1998 lag dit percentage op 72 procent.

Een dode link is vooral vervelend, bijvoorbeeld als je net dat ene unieke recept voor brownies hebt gevonden, tussen de bijna 10 miljoen andere resultaten van Google. Gelukkig kun je relatief eenvoudig zelf een kopie van een webpagina als back-up maken, bijvoorbeeld met Linkwarden.

Op het web wordt ook voor heel veel pagina’s een archief bijgehouden, te vinden op www.archive.org/web. Er zijn in de loop van de tijd al 839 miljard webpagina’s opgeslagen in de zogeheten ‘Wayback Machine’. Je hoeft alleen de volledige link naar de pagina in te voeren. Er zijn ook andere initiatieven, zoals Perma.cc, dat permanente versies van websites opslaat voor onderzoeksdoeleinden.

1 Benodigdheden

Linkwarden is nog relatief nieuw: de eerste versie zag in juli 2023 het licht. Sindsdien verschenen er regelmatig updates. Voor dit artikel maken we gebruik van versie 2.4. Vooral het design is daarin verder verbeterd. De meest gangbare manier om Linkwarden te installeren is via Docker en Docker Compose (dat standaard deel uitmaakt van Docker). Wij gebruiken we een server met Ubuntu 22.04. Voor de installatie van Docker binnen dit besturingssysteem kun je onder meer een tutorial-pagina van DigitalOcean raadplegen. Naast Docker is ook Git nodig, dat je eenvoudig toevoegt met apt install git. In dit artikel bespreken we een standaardinstallatie. Voor aanvullende informatie verwijzen we je graag naar de GitHub-pagina, de officiële documentatie en de website. Voor details over de laatste versies raden we je aan om ook de blog in de gaten te houden.

Nog geen server in huis?

Er is genoeg keuze bij bol

Of bouw je eigen energiezuinige server: Efficiënt en kostenbesparend: zo bouw je je eigen energiezuinige server

Via de GitHub-pagina kun je op de hoogte blijven van de vorderingen.

2 Installatie

Om te beginnen ‘klonen’ we met Git het Linkwarden-project in een schone map op de server:

git clone https://github.com/linkwarden/linkwarden.git

Bestudeer eventueel het bestand docker-compose.yml met details over de gebruikte containers en instellingen. De belangrijkste opties worden in de vorm van omgevingsvariabelen uit een .env-bestand gehaald. Maak daarom eerst dit bestand met nano .env en zet daarin de onderstaande regels. Op de plek van wachtwoord vul je een uniek wachtwoord in.

NEXTAUTH_SECRET=wachtwoord

NEXTAUTH_URL=http://localhost:3000

POSTGRES_PASSWORD=wachtwoord

Start de container met docker compose up. Op sommige systemen is dat docker-compose up (met een streepje ertussen). Als alles goed is gegaan, kun je de container sluiten met Ctrl+C en vervolgens op de achtergrond starten met docker compose up -d. Kom je ergens niet uit, raadpleeg dan de documentatie. Onder het kopje Self Hosting vind je details voor het zelf hosten van Linkwarden.

Bestudeer eventueel het docker-compose.yml-bestand dat Linkwarden gebruikt.

3 Account maken

Na de installatie van Linkwarden kun je inloggen op het ip-adres van het bewuste systeem met poortnummer 3000. In ons voorbeeld is dat http://10.0.10.24:3000. De eerste keer zul je een account moeten maken via de optie Sign Up. Ook andere gebruikers kunnen zich registreren. Wil je op een later moment de registratie uitzetten, dan kun je de onderstaande regel aan het eerder genoemde .env-bestand toevoegen:

NEXT_PUBLIC_DISABLE_REGISTRATION=true

Na het maken van wijzigingen is het nodig om Linkwarden te stoppen met docker compose down. Daarna kun je de toepassing weer starten met docker compose up -d.

Na de installatie kun je inloggen of een nieuw account registreren.

4 Link toevoegen

Na het inloggen kom je op je dashboard waar je je favorieten kunt beheren. We voegen om te beginnen meteen een eerste link toe via de optie Add New Link. Je kunt hierbij een bestaande collectie kiezen of een nieuwe collectie maken. Een collectie kun je zien als een folder of verzameling. Een link kan maar in één collectie worden opgenomen, maar je kunt er wel meerdere tags aan toevoegen. Als voorbeeld maken we de collectie Recepten en voegen we enkele beschrijvende trefwoorden, ofwel tags toe, in dit voorbeeld Ontbijt en Havermout. Optioneel kun je ook een naam invullen en een eigen omschrijving.

Je dashboard geeft een overzicht van alle bookmarks.

5 Dashboard

Na het toevoegen van een eerste link zal de navigatie snel duidelijker worden. Linksboven zie je een knop om naar je dashboard te gaan en knoppen om door alle links, gepinde links of collecties te bladeren. In het paneel links zie je de gemaakte collecties en tags. Die kun je uiteraard als ingang gebruiken. Ook zie je hier hoeveel links, collecties en tags er zijn gemaakt en zie je zowel de laatst toegevoegde als de gepinde links. Rechtsboven zie je een knop om te wisselen tussen de lichte en donkere modus. Via het plusteken kun je een link of collectie toevoegen. Verder kun je je profiel bekijken, waar je nog enkele voorkeuren kunt instellen en ook favorieten kunt importeren en exporteren (zie kader ‘Favorieten importeren en exporteren’). De bovenbalk bevat verder nog een zoekoptie, waarmee ook de volledige tekst van webpagina’s wordt doorzocht, zodat je nog meer kans hebt om te vinden wat je zoekt.

Je dashboard geeft een overzicht van alle bookmarks.

Favorieten importeren en exporteren Met Linkwarden kun je favorieten importeren en exporteren. Deze optie vind je in je profiel, onder Settings. Dit is vooral heel praktisch als je favorieten wilt importeren vanaf bijvoorbeeld je browser. Hiervoor moet je je favorieten eerst exporteren vanuit je browser als een html-bestand met alle bookmarks.

In Chrome ga je daarvoor naar het menu (de drie puntjes rechtsboven) en kies je Bookmarks en lijsten / Bladwijzerbeheer. Je kunt hier ook rechtstreeks naartoe als je chrome://bookmarks/ als adres invult. Open je op deze pagina het menu (ook weer via de drie puntjes) dan zie je de optie Bookmarks exporteren. Alle favorieten worden daarmee geëxporteerd naar een html-bestand dat je vervolgens kunt importeren in Linkwarden. Alle moderne browsers kunnen exporteren naar ditzelfde formaat, naast Chrome dus ook Edge, Brave, Safari en Firefox.

Linkwarden biedt ook de mogelijkheid om favorieten te importeren én exporteren in een formaat specifiek voor Linkwarden, feitelijk in de vorm van een json-bestand met alle details over de links. Dit kun je gebruiken om eenvoudig een back-up van je favorieten te maken of om de favorieten over te zetten naar een andere installatie van Linkwarden.

Via je profiel kun je favorieten importeren en exporteren.

Lees ook: Met FoxyTab schep je orde in de tabbladenchaos

6 Vastgelegd in archief

Als je bij een bepaalde link het menu opent (via de drie puntjes) zie je nog wat extra opties. Zo kun je de link bewerken, verwijderen of met Pin to Dashboard op je dashboard vastzetten. Je kunt hier ook de gearchiveerde webpagina opvragen, via de optie Preserved Formats. Standaard wordt sinds versie 2.4 elke webpagina gearchiveerd, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Er wordt zowel een schermafbeelding gemaakt als een pdf-bestand. Je kunt deze bestanden naar keuze openen in je browser of downloaden. In zo’n archief is de bewuste pagina volledig opgenomen. Daardoor heb je dus altijd een kopie van de complete inhoud. Ten slotte kun je via de optie Readable ook het kale artikel als tekst lezen. Merk op dat je een verwijzing ziet naar de laatste snapshot op het eerder genoemde Archive.org.

Voor webpagina’s wordt een schermafbeelding en pdf-bestand opgeslagen.

Al je ordners op één plek bewaren?

Dat doe je in een archiefkast!

7 Toevoegen via extensie

In de praktijk zal het vaak handiger zijn om links toe te voegen tijdens het browsen. Hiervoor kun je de extensie gebruiken. De extensie is beschikbaar voor op Chromium gebaseerde browsers zoals Chrome, Brave en Edge en daarnaast ook voor Firefox. Na het toevoegen van de extensie moet je deze eerst configureren. Hierbij voer je het adres van je Linkwarden-installatie in, samen met je e-mailadres en wachtwoord. Als je een interessante link tegenkomt, klik je op het icoontje. Daarna kun je een collectie kiezen en enkele tags toevoegen.

Via de extensie kun je eenvoudig links toevoegen met alle gewenste details.

8 Samenwerken

Linkwarden biedt de mogelijkheid om samen te werken met andere gebruikers. Je kunt ervoor kiezen om een bepaalde collectie publiekelijk te maken. Ook kun je deze delen met enkele specifieke gebruikers die dan meer rechten hebben. Om deze opties in te stellen, open je de collectie en ga je naar het menu (de drie puntjes). Daarna kun je deze publiekelijk maken met een vinkje. Iedereen met de link (in ons voorbeeld http://10.0.10.24:3000/public/collections/1) kan dan de links in de collectie bekijken. In hetzelfde venster kun je ook de namen invullen van de gebruikers die je extra rechten wil geven. Daarna kun je per gebruiker aangeven of de bewuste persoon de collectie alleen mag bekijken (Viewer), mag bijdragen door nieuwe links toe te voegen (Contributor) of volledig beheer over de collectie krijgt (Admin). Met dit laatste komen ook opties als het bewerken en verwijderen van links beschikbaar. Hierdoor kun je dus naast je persoonlijke favorieten ook een collectie met bijvoorbeeld een partner delen.

Je kunt een collectie delen met andere gebruikers of publiekelijk maken.

Ook interessant: Veilige bladwijzers: bescherm je favoriete links met Secure Bookmarks

9 Overige opties

Er zijn voor de liefhebbers nog wat geavanceerdere opties. Zo kun je single sign-on (sso) gebruiken voor autorisatie, om het inloggen te vereenvoudigen. Dit komt er in feite op neer dat je een extern systeem (zoals Facebook, Google of GitHub) gebruikt om gebruikers binnen te laten. Om hier gebruik van te maken, zet je de gewenste details in het bestand met omgevingsvariabelen erbij. Verder is voor Linkwarden een api beschikbaar. Daarmee kun je vanuit andere software je favorieten raadplegen. Zo kun je bijvoorbeeld alle favorieten binnen een bepaalde collectie of met een bepaalde tag opvragen. Details over single sign-on en de api vind je in de Linkwarden-documentatie.

In de handleiding vind je details over onder andere de api.

10 Verbeterpunten

Linkwarden is een handige tool, maar er zijn wel wat verbeterpunten. Zo kan het soms even duren voordat de gearchiveerde versies zijn gemaakt. Ze worden in feite aan een wachtrij toegevoegd en na elkaar verwerkt. We hebben ook gemerkt dat een gearchiveerde versie een enkele keer wordt geplaagd door een opdringerige cookiemelding die de tekst in de weg zit en soms zelfs het archiveren van de webpagina volledig tegenhoudt, waardoor alleen de cookiemelding wordt gearchiveerd. Dit wordt in een toekomstige versie mogelijk opgelost. Ook blijkt dat je een link meer dan één keer kunt toevoegen, wat naar ons idee niet ideaal is. Het alternatieve Raindrop.io (zie kader ‘Raindrop.io’) werkt in dat opzicht wat praktischer. Stel dat je een webpagina met je browser bezoekt die al in je archief staat, dan zie je aan het icoontje van de Raindroip.io-extensie direct dat deze link al bestaat. Via het icoontje kun je dan de bestaande details bekijken of aanpassen. Om te weten te komen wat de plannen voor toekomstige uitbreidingen van Linkwarden zijn, kun je de roadmap bekijken. Een verwijzing hiernaar vind je op de GitHub-pagina van het project.

In de roadmap kun je zien wat de plannen voor toekomstige uitbreidingen zijn.

Raindrop.io Sluit Linkwarden niet helemaal aan bij je wensen? Een goed alternatief is Raindrop.io. Hiermee kun je net als bij Linkwarden je favorieten beheren via je browser en een browserextensie. Bovendien is er een app beschikbaar, onder meer voor Android en iOS. Hoewel je deze software niet zelf kunt hosten, is de clouddienst wel gratis te gebruiken. Qua werking zien we veel overeenkomsten. Je kunt onder andere via de browserextensie een link toevoegen aan Raindrop.io, die je als favoriet kunt markeren, kunt indelen in één of meerdere verzamelingen, en kunt voorzien van een notitie en tags. Ook zijn er opties voor samenwerken. De verzamelingen kun je vergelijken met de collecties in Linkwarden, met het verschil dat er diepere niveaus mogelijk zijn, zoals een verzameling recepten met daarbinnen bijvoorbeeld ontbijt, lunch en diner. De gratis versie is al vrij compleet. Voor extra features kun je upgraden naar de betaalde Pro-versie (32,67 euro per jaar). De betaalde versie bewaart kopieën van webpagina’s en laat je de volledige content van bewaarde webpagina’s doorzoeken. Tevens kun je met Pro herinneringen en notificaties aan links toevoegen.

Met Raindrop.io kun je op een aantrekkelijke wijze je favorieten beheren.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Dit moet je doen als je je Chromebook niet meer aan krijgt
Huis

Dit moet je doen als je je Chromebook niet meer aan krijgt

Heb je een Chromebook die niet meer opstart? Geen paniek. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om het apparaat weer tot leven te wekken. In veel gevallen is het probleem namelijk eenvoudiger op te lossen dan je denkt.

Als je Chromebook opeens niet meer aangaat, valt dit te proberen:

  • Verwijder eventuele accessoires en dongels
  • Maak de oplaadpoort schoon
  • Staat het scherm wel aan?
  • Probeer een andere kabel
  • Controleer de batterij
  • Maak gebruik van de Powerwash

Ook interessant: Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Chromebooks staan bekend om hun gebruiksgemak en scherpe prijs, en inmiddels kunnen ze ook prima offline functioneren. Maar daar heb je weinig aan als het apparaat niet opstart. Reageert je Chromebook nergens meer op? Met deze tips vergroot je de kans dat hij toch weer meewerkt.

Koppel accessoires en dongels los

Begin bij het begin: haal alle randapparatuur uit de poorten. Denk aan usb-sticks, externe muizen of dongels. Soms zorgt een aangesloten apparaat voor een stroomprobleem of een storing, waardoor de Chromebook niet goed opstart. Doet hij het na het loskoppelen weer? Sluit de accessoires dan stuk voor stuk opnieuw aan om te ontdekken welk onderdeel de boosdoener is.

Maak van je Chromebook een alleskunner met een handige dongel.

Breid eenvoudig je aansluitmogelijkheden uit!

Reinig de oplaadpoort

Een verstopte usb-poort kan ook roet in het eten gooien. Stof of vuil belemmert soms het contact tussen kabel en apparaat. Een spuitbus met perslucht is ideaal om de poort schoon te blazen. Heb je die niet bij de hand, dan kun je ook voorzichtig een plastic tandenstoker of een wattenstaafje met een beetje isopropylalcohol gebruiken. Vermijd houten stokjes, die kunnen splinters achterlaten.

Controleer of het scherm werkt

Lijkt het alsof de Chromebook niets doet? Check dan eerst of het scherm überhaupt aanstaat. Het kan gebeuren dat iemand voor de grap de helderheid op het minimum heeft gezet. Druk een paar keer op de helderheidstoets om te zien of het beeld terugkomt. Nog steeds niets? Sluit het apparaat dan eens aan op een extern scherm om te testen of de Chromebook wel signalen afgeeft.

©Google

Gebruik een andere kabel

Geen resultaat? Probeer dan een andere usb-c-kabel. Misschien ligt het simpelweg aan een defecte oplader. Als het ledlampje aangaat bij het aansluiten van een andere kabel, weet je dat het apparaat stroom krijgt. Voor de zekerheid kun je ook een ander stopcontact proberen, al is dat zelden de oorzaak.

Check de accu

Brandt het lampje, maar weigert de Chromebook alsnog dienst, dan zou de accu weleens defect kunnen zijn. In sommige gevallen kun je die zelf vervangen, maar let op: je garantie vervalt dan meestal. Het is verstandiger om contact op te nemen met de verkoper of fabrikant. Als dat niets oplevert, kun je overwegen om een reparatiespecialist in te schakelen.

©Tada Images - stock.adobe.com

Voer een Powerwash uit

Als je Chromebook nog wel opstart maar niet goed functioneert, kan een zogenoemde Powerwash uitkomst bieden. Dit is een fabrieksreset die alle gegevens wist en het systeem schoon herstart. Zorg dus dat je belangrijke bestanden vooraf veiligstelt, bijvoorbeeld in de cloud. Zo geef je je Chromebook mogelijk een tweede leven, zonder nieuwe aan te hoeven schaffen.

Zo werkt een Powerwash:
  • Zet de Chromebook aan
  • Druk tegelijk op Ctrl+Alt+Shift+R
  • Klik op 'Opnieuw opstarten'
  • Kies in het volgende scherm voor Powerwash en klik op Doorgaan
  • Volg de instructies en bevestig de reset
  • Na afloop start je de Chromebook opnieuw op en log je in met je Google-account

Alles geprobeerd?

Hopelijk helpt dit en kun je na het uitvoeren van één van deze stappen weer gebruikmaken van je Chromebook. Zo niet en ben je van plan een nieuwe Chromebook te kopen, dan is het handig om te weten wat bijvoorbeeld de verschillen zijn tussen een normale en Plus-variant. Daarnaast gaven we eerder al wat tips over het kopen van zo'n laptopvervanger en kun je hier lezen wat vijf goede opties voor een redelijk betaalbare prijs zijn.

▼ Volgende artikel
Slimmer wassen: deze functies maken je nieuwe wasmachine nét even handiger
© Family Veldman
Huis

Slimmer wassen: deze functies maken je nieuwe wasmachine nét even handiger

Natuurlijk kijk je naar de capaciteit en het energielabel als je een nieuwe wasmachine zoekt. Past je dekbed erin? En hoeveel verbruikt 'ie per wasbeurt? Toch zijn dat allang niet meer de enige zaken om op te letten. Moderne wasmachines zitten vol extra's die wassen makkelijker maken, en soms zelfs een beetje leuker. Wifi, stoom, automatische dosering of juist een fluisterstille motor: dit voegen die functies toe aan jouw huishouden.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Bij het kopen van een nieuwe wasmachine zijn er een paar dingen waar vrijwel iedereen als eerste naar kijkt. Bovenaan staat de trommelcapaciteit. Die bepaalt hoeveel kilo wasgoed je per beurt kunt wassen. Een klein huishouden heeft meestal genoeg aan 7 kilo, terwijl grotere gezinnen vaak kiezen voor een model met 9 kilo of meer. Het tweede punt is het energielabel. Een zuinige wasmachine met label A verbruikt minder stroom en water, wat niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor je energierekening op de lange termijn.

Ook het toerental speelt een belangrijke rol. Hoe hoger dit aantal omwentelingen per minuut – bijvoorbeeld 1400 of 1600 – hoe droger je was uit de machine komt. Dat is handig als je geen droger hebt, of gewoon minder tijd wilt kwijt zijn aan het drogen. Daarnaast letten veel mensen op het geluidsniveau. Zeker als de wasmachine dicht bij de woonkamer of slaapkamer staat, is een stille werking prettig.

Tot slot zijn de beschikbare programma's en extra functies vaak doorslaggevend. Denk aan programma's voor sportkleding, wol of allergieën, of slimme toevoegingen zoals automatische dosering van wasmiddel of een stoomfunctie. Hoe beter de functies aansluiten op je dagelijkse wasroutine, hoe fijner de machine in de praktijk werkt. Hieronder lees je meer over slimme functies die je kunt tegenkomen op je nieuwe wasmachine en waarom ze zo handig zijn.

Wasmachines met wifi: altijd verbonden, altijd controle

Een wasmachine met wifi biedt vooral gemak. Je hoeft niet meer op te staan om te checken of de was al klaar is, want dat zie je gewoon op je smartphone of tablet. Programma's starten, pauzeren of aanpassen doe je waar je ook bent: vanaf de bank, op je werk of onderweg naar huis. Dat scheelt tijd en zorgt ervoor dat je de was kunt plannen rond jouw dag, niet andersom. Bijvoorbeeld door 's ochtends vroeg het programma alvast klaar te zetten en het pas te starten wanneer je op kantoor bent.

Slimme modellen met wifi laten je ook kiezen voor het voordeligste moment om te wassen, bijvoorbeeld tijdens daluren als stroom goedkoper is. Zo bespaar je ongemerkt energie. Daarnaast houdt de app vaak bij hoeveel stroom en water je verbruikt, en krijg je suggesties om zuiniger te wassen. Sommige modellen gaan nog verder en kiezen automatisch het programma dat het beste past bij je kleding. Zo wordt alles fris en schoon zonder dat tere stoffen beschadigen. Extra functies zoals stoom of vlekkenbehandeling zijn eenvoudig aan of uit te zetten via de app. Dat maakt wassen nauwkeuriger en persoonlijker dan ooit.

©ryanking999

Stoomfunctie: minder strijkwerk, meer hygiëne

Wie het strijkijzer liever in de kast laat liggen, heeft baat bij een wasmachine met stoomfunctie. Dankzij stoomtechnologie komt kleding minder gekreukt uit de trommel. Overhemden, blouses of katoenen jurken kun je vaak meteen ophangen, zonder dat je met een strijkplank aan de slag hoeft. Maar de voordelen gaan verder dan alleen gemak.

Stoom maakt wassen namelijk ook hygiënischer. Het dringt diep door in de vezels en doodt bacteriën, pollen en huisstofmijt – handig als je een gevoelige huid hebt of last van allergieën. Ook muffe kleding die niet echt vies is, krijgt een opfrisbeurt. Denk aan een jasje dat je aan hebt gehad in de kroeg, of een trui die lang in de kast heeft gehangen en die wat muf ruikt. Door kort te stomen is je kleding snel weer draagbaar.

Automatische wasmiddeldosering: nooit meer gokken

Hoeveel wasmiddel is genoeg? Veel mensen schenken op de gok een flinke scheut in het bakje, met als resultaat overdosering, zeepresten op kleding of juist te weinig schoonmaakkracht. Wasmachines met automatische wasmiddeldosering lossen dat probleem op. Je vult een reservoir met vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter, en de machine meet zelf wat er nodig is voor elke lading was.

Dit is niet alleen beter voor je kleding – die slijt minder snel en blijft langer mooi – maar ook voor je portemonnee. Je verbruikt namelijk nooit meer dan nodig. Ook fijn: je hoeft niet bij elke wasbeurt iets toe te voegen. Vaak gaat een volle tank twintig tot veertig wasbeurten mee. Dat scheelt gedoe, voorkomt verspilling en zorgt voor een constante waskwaliteit zonder dat je ergens over hoeft na te denken.

©AEG

Superstille wasmachines: wassen zonder lawaai

Wasmachines met een laag geluidsniveau zijn ideaal voor wie zijn wasmachine in de buurt van de woon- of slaapkamer heeft staan. Een model dat tijdens het centrifugeren 73 decibel of minder produceert, valt in de categorie 'stil'. Maar wie écht stil wil wassen, kiest voor een model dat maximaal 70 decibel haalt. Dat verschil lijkt klein, maar is duidelijk hoorbaar. Elke 3 decibel extra verdubbelt namelijk de geluidsintensiteit.

Deze extra stille wasmachines zijn meestal uitgerust met een koolborstelloze motor, die nauwelijks geluid maakt. In plaats van borstels gebruikt de motor een magneetsysteem om de trommel te laten draaien. Dat scheelt wrijving én lawaai. Je kunt dus gerust een was draaien terwijl je slaapt of in een videocall zit. Ook als je gebruik wilt maken van het nachttarief, zonder dat je wakker ligt van het centrifugeren, is zo'n stille wasmachine een slimme keuze.

Tot slot

Wassen is allang niet meer gewoon een kwestie van aanzetten en wachten. De functies die je tegenwoordig kunt kiezen, maken het verschil tussen 'was erin en maar zien' en gericht, zuinig en stil wassen op jouw voorwaarden. Of je nu op zoek bent naar minder strijkwerk, een stiller huishouden, energiebesparing of vooral gemak via je smartphone: deze functies maken je leven echt makkelijker.