ID.nl logo
Browseronafhankelijk je favorieten beheren
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Browseronafhankelijk je favorieten beheren

Zoek je een mogelijkheid om interessante artikelen die je op internet tegenkomt te bewaren en te organiseren, waarbij ook de originele content wordt opgeslagen, voor het geval de pagina verdwijnt? Dat kan met het toegankelijke Linkwarden. Er is een betaalde clouddienst, maar je kunt het pakket ook eenvoudig en volledig gratis op een eigen server installeren en gebruiken.

In dit artikel laten we zien hoe je Linkwarden op een server installeert en daarna de interessante artikelen die je op internet tegenkomt kunt opslaan en organiseren.

  • Installeer Linkwarden via Docker
  • Kloon Linkwarden met Git naar je server
  • Maak een account aan voor Linkwarden
  • Sla je eerste links op
  • Of voeg ze toe via de Linkwarden-extensie
  • Werk samen door een collectie met verzamelde links met anderen te delen

Ook interessant: Al je favoriete sites binnen handbereik met Symbaloo

Je kunt favorieten natuurlijk in je browser bewaren en beheren, en vaak ook synchroniseren op basis van een account, zodat je ook op een ander systeem dezelfde favorieten hebt. Dit heeft in de praktijk wel wat beperkingen. Zo ben je gebonden aan die ene browser, zoals Chrome of Firefox. Ook zijn de mogelijkheden voor het organiseren van je favorieten beperkt en kun je je verzameling niet echt delen met anderen.

Linkwarden neemt veel van deze beperkingen weg. Je kunt hierin niet alleen je favoriete links bewaren, maar ze ook organiseren via collecties en tags. Bovendien wordt automatisch een kopie van elke pagina gemaakt als schermafbeelding en pdf-bestand, zodat de content ook nog toegankelijk blijft als deze online niet meer beschikbaar is. Dit helpt bij Link Rot (zie kader ‘Link Rot: veel (oude) webpagina’s verwijderen’). Het toevoegen van favorieten kan handmatig, maar ook via een browserextensie. Linkwarden maakt het bovendien mogelijk om samen te werken met andere gebruikers door de mogelijkheid een collectie te delen. Per gebruiker kun je instellen welke rechten zij hebben. Je kunt de software volledig zelf hosten. De systeemeisen zijn bescheiden. Wil je dat liever niet, dan is er ook een clouddienst beschikbaar (3 dollar per maand per gebruiker). Functioneel zijn er overigens geen verschillen tussen de zelf gehoste versie en de clouddienst. Wel geeft die laatste recht op support en hoef je natuurlijk geen tijd te spenderen aan installatie en onderhoud. Al blijkt dit alles relatief eenvoudig, zoals je in dit artikel zult zien.

Link Rot: veel (oude) webpagina’s verdwijnen Je bent vast weleens tegen een 404-foutmelding aangelopen. Het is een van de statuscodes van het http-protocol, waarmee wordt aangegeven dat de bewuste pagina niet is gevonden. Pagina’s verdwijnen nog sneller van internet dan het ijs op de Noordpool. Dit wordt met een mooi woord Link Rot genoemd. Hoewel niet geheel verrassend, hangt het er vooral van af hoe oud een link is. Dit blijkt uit een onderzoek door de Harvard Universiteit in 2021. Van links uit 2018 was 6 procent ‘dood’, voor links uit 1998 lag dit percentage op 72 procent.

Een dode link is vooral vervelend, bijvoorbeeld als je net dat ene unieke recept voor brownies hebt gevonden, tussen de bijna 10 miljoen andere resultaten van Google. Gelukkig kun je relatief eenvoudig zelf een kopie van een webpagina als back-up maken, bijvoorbeeld met Linkwarden.

Op het web wordt ook voor heel veel pagina’s een archief bijgehouden, te vinden op www.archive.org/web. Er zijn in de loop van de tijd al 839 miljard webpagina’s opgeslagen in de zogeheten ‘Wayback Machine’. Je hoeft alleen de volledige link naar de pagina in te voeren. Er zijn ook andere initiatieven, zoals Perma.cc, dat permanente versies van websites opslaat voor onderzoeksdoeleinden.

1 Benodigdheden

Linkwarden is nog relatief nieuw: de eerste versie zag in juli 2023 het licht. Sindsdien verschenen er regelmatig updates. Voor dit artikel maken we gebruik van versie 2.4. Vooral het design is daarin verder verbeterd. De meest gangbare manier om Linkwarden te installeren is via Docker en Docker Compose (dat standaard deel uitmaakt van Docker). Wij gebruiken we een server met Ubuntu 22.04. Voor de installatie van Docker binnen dit besturingssysteem kun je onder meer een tutorial-pagina van DigitalOcean raadplegen. Naast Docker is ook Git nodig, dat je eenvoudig toevoegt met apt install git. In dit artikel bespreken we een standaardinstallatie. Voor aanvullende informatie verwijzen we je graag naar de GitHub-pagina, de officiële documentatie en de website. Voor details over de laatste versies raden we je aan om ook de blog in de gaten te houden.

Nog geen server in huis?

Er is genoeg keuze bij bol

Of bouw je eigen energiezuinige server: Efficiënt en kostenbesparend: zo bouw je je eigen energiezuinige server

Via de GitHub-pagina kun je op de hoogte blijven van de vorderingen.

2 Installatie

Om te beginnen ‘klonen’ we met Git het Linkwarden-project in een schone map op de server:

git clone https://github.com/linkwarden/linkwarden.git

Bestudeer eventueel het bestand docker-compose.yml met details over de gebruikte containers en instellingen. De belangrijkste opties worden in de vorm van omgevingsvariabelen uit een .env-bestand gehaald. Maak daarom eerst dit bestand met nano .env en zet daarin de onderstaande regels. Op de plek van wachtwoord vul je een uniek wachtwoord in.

NEXTAUTH_SECRET=wachtwoord

NEXTAUTH_URL=http://localhost:3000

POSTGRES_PASSWORD=wachtwoord

Start de container met docker compose up. Op sommige systemen is dat docker-compose up (met een streepje ertussen). Als alles goed is gegaan, kun je de container sluiten met Ctrl+C en vervolgens op de achtergrond starten met docker compose up -d. Kom je ergens niet uit, raadpleeg dan de documentatie. Onder het kopje Self Hosting vind je details voor het zelf hosten van Linkwarden.

Bestudeer eventueel het docker-compose.yml-bestand dat Linkwarden gebruikt.

3 Account maken

Na de installatie van Linkwarden kun je inloggen op het ip-adres van het bewuste systeem met poortnummer 3000. In ons voorbeeld is dat http://10.0.10.24:3000. De eerste keer zul je een account moeten maken via de optie Sign Up. Ook andere gebruikers kunnen zich registreren. Wil je op een later moment de registratie uitzetten, dan kun je de onderstaande regel aan het eerder genoemde .env-bestand toevoegen:

NEXT_PUBLIC_DISABLE_REGISTRATION=true

Na het maken van wijzigingen is het nodig om Linkwarden te stoppen met docker compose down. Daarna kun je de toepassing weer starten met docker compose up -d.

Na de installatie kun je inloggen of een nieuw account registreren.

4 Link toevoegen

Na het inloggen kom je op je dashboard waar je je favorieten kunt beheren. We voegen om te beginnen meteen een eerste link toe via de optie Add New Link. Je kunt hierbij een bestaande collectie kiezen of een nieuwe collectie maken. Een collectie kun je zien als een folder of verzameling. Een link kan maar in één collectie worden opgenomen, maar je kunt er wel meerdere tags aan toevoegen. Als voorbeeld maken we de collectie Recepten en voegen we enkele beschrijvende trefwoorden, ofwel tags toe, in dit voorbeeld Ontbijt en Havermout. Optioneel kun je ook een naam invullen en een eigen omschrijving.

Je dashboard geeft een overzicht van alle bookmarks.

5 Dashboard

Na het toevoegen van een eerste link zal de navigatie snel duidelijker worden. Linksboven zie je een knop om naar je dashboard te gaan en knoppen om door alle links, gepinde links of collecties te bladeren. In het paneel links zie je de gemaakte collecties en tags. Die kun je uiteraard als ingang gebruiken. Ook zie je hier hoeveel links, collecties en tags er zijn gemaakt en zie je zowel de laatst toegevoegde als de gepinde links. Rechtsboven zie je een knop om te wisselen tussen de lichte en donkere modus. Via het plusteken kun je een link of collectie toevoegen. Verder kun je je profiel bekijken, waar je nog enkele voorkeuren kunt instellen en ook favorieten kunt importeren en exporteren (zie kader ‘Favorieten importeren en exporteren’). De bovenbalk bevat verder nog een zoekoptie, waarmee ook de volledige tekst van webpagina’s wordt doorzocht, zodat je nog meer kans hebt om te vinden wat je zoekt.

Je dashboard geeft een overzicht van alle bookmarks.

Favorieten importeren en exporteren Met Linkwarden kun je favorieten importeren en exporteren. Deze optie vind je in je profiel, onder Settings. Dit is vooral heel praktisch als je favorieten wilt importeren vanaf bijvoorbeeld je browser. Hiervoor moet je je favorieten eerst exporteren vanuit je browser als een html-bestand met alle bookmarks.

In Chrome ga je daarvoor naar het menu (de drie puntjes rechtsboven) en kies je Bookmarks en lijsten / Bladwijzerbeheer. Je kunt hier ook rechtstreeks naartoe als je chrome://bookmarks/ als adres invult. Open je op deze pagina het menu (ook weer via de drie puntjes) dan zie je de optie Bookmarks exporteren. Alle favorieten worden daarmee geëxporteerd naar een html-bestand dat je vervolgens kunt importeren in Linkwarden. Alle moderne browsers kunnen exporteren naar ditzelfde formaat, naast Chrome dus ook Edge, Brave, Safari en Firefox.

Linkwarden biedt ook de mogelijkheid om favorieten te importeren én exporteren in een formaat specifiek voor Linkwarden, feitelijk in de vorm van een json-bestand met alle details over de links. Dit kun je gebruiken om eenvoudig een back-up van je favorieten te maken of om de favorieten over te zetten naar een andere installatie van Linkwarden.

Via je profiel kun je favorieten importeren en exporteren.

Lees ook: Met FoxyTab schep je orde in de tabbladenchaos

6 Vastgelegd in archief

Als je bij een bepaalde link het menu opent (via de drie puntjes) zie je nog wat extra opties. Zo kun je de link bewerken, verwijderen of met Pin to Dashboard op je dashboard vastzetten. Je kunt hier ook de gearchiveerde webpagina opvragen, via de optie Preserved Formats. Standaard wordt sinds versie 2.4 elke webpagina gearchiveerd, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Er wordt zowel een schermafbeelding gemaakt als een pdf-bestand. Je kunt deze bestanden naar keuze openen in je browser of downloaden. In zo’n archief is de bewuste pagina volledig opgenomen. Daardoor heb je dus altijd een kopie van de complete inhoud. Ten slotte kun je via de optie Readable ook het kale artikel als tekst lezen. Merk op dat je een verwijzing ziet naar de laatste snapshot op het eerder genoemde Archive.org.

Voor webpagina’s wordt een schermafbeelding en pdf-bestand opgeslagen.

Al je ordners op één plek bewaren?

Dat doe je in een archiefkast!

7 Toevoegen via extensie

In de praktijk zal het vaak handiger zijn om links toe te voegen tijdens het browsen. Hiervoor kun je de extensie gebruiken. De extensie is beschikbaar voor op Chromium gebaseerde browsers zoals Chrome, Brave en Edge en daarnaast ook voor Firefox. Na het toevoegen van de extensie moet je deze eerst configureren. Hierbij voer je het adres van je Linkwarden-installatie in, samen met je e-mailadres en wachtwoord. Als je een interessante link tegenkomt, klik je op het icoontje. Daarna kun je een collectie kiezen en enkele tags toevoegen.

Via de extensie kun je eenvoudig links toevoegen met alle gewenste details.

8 Samenwerken

Linkwarden biedt de mogelijkheid om samen te werken met andere gebruikers. Je kunt ervoor kiezen om een bepaalde collectie publiekelijk te maken. Ook kun je deze delen met enkele specifieke gebruikers die dan meer rechten hebben. Om deze opties in te stellen, open je de collectie en ga je naar het menu (de drie puntjes). Daarna kun je deze publiekelijk maken met een vinkje. Iedereen met de link (in ons voorbeeld http://10.0.10.24:3000/public/collections/1) kan dan de links in de collectie bekijken. In hetzelfde venster kun je ook de namen invullen van de gebruikers die je extra rechten wil geven. Daarna kun je per gebruiker aangeven of de bewuste persoon de collectie alleen mag bekijken (Viewer), mag bijdragen door nieuwe links toe te voegen (Contributor) of volledig beheer over de collectie krijgt (Admin). Met dit laatste komen ook opties als het bewerken en verwijderen van links beschikbaar. Hierdoor kun je dus naast je persoonlijke favorieten ook een collectie met bijvoorbeeld een partner delen.

Je kunt een collectie delen met andere gebruikers of publiekelijk maken.

Ook interessant: Veilige bladwijzers: bescherm je favoriete links met Secure Bookmarks

9 Overige opties

Er zijn voor de liefhebbers nog wat geavanceerdere opties. Zo kun je single sign-on (sso) gebruiken voor autorisatie, om het inloggen te vereenvoudigen. Dit komt er in feite op neer dat je een extern systeem (zoals Facebook, Google of GitHub) gebruikt om gebruikers binnen te laten. Om hier gebruik van te maken, zet je de gewenste details in het bestand met omgevingsvariabelen erbij. Verder is voor Linkwarden een api beschikbaar. Daarmee kun je vanuit andere software je favorieten raadplegen. Zo kun je bijvoorbeeld alle favorieten binnen een bepaalde collectie of met een bepaalde tag opvragen. Details over single sign-on en de api vind je in de Linkwarden-documentatie.

In de handleiding vind je details over onder andere de api.

10 Verbeterpunten

Linkwarden is een handige tool, maar er zijn wel wat verbeterpunten. Zo kan het soms even duren voordat de gearchiveerde versies zijn gemaakt. Ze worden in feite aan een wachtrij toegevoegd en na elkaar verwerkt. We hebben ook gemerkt dat een gearchiveerde versie een enkele keer wordt geplaagd door een opdringerige cookiemelding die de tekst in de weg zit en soms zelfs het archiveren van de webpagina volledig tegenhoudt, waardoor alleen de cookiemelding wordt gearchiveerd. Dit wordt in een toekomstige versie mogelijk opgelost. Ook blijkt dat je een link meer dan één keer kunt toevoegen, wat naar ons idee niet ideaal is. Het alternatieve Raindrop.io (zie kader ‘Raindrop.io’) werkt in dat opzicht wat praktischer. Stel dat je een webpagina met je browser bezoekt die al in je archief staat, dan zie je aan het icoontje van de Raindroip.io-extensie direct dat deze link al bestaat. Via het icoontje kun je dan de bestaande details bekijken of aanpassen. Om te weten te komen wat de plannen voor toekomstige uitbreidingen van Linkwarden zijn, kun je de roadmap bekijken. Een verwijzing hiernaar vind je op de GitHub-pagina van het project.

In de roadmap kun je zien wat de plannen voor toekomstige uitbreidingen zijn.

Raindrop.io Sluit Linkwarden niet helemaal aan bij je wensen? Een goed alternatief is Raindrop.io. Hiermee kun je net als bij Linkwarden je favorieten beheren via je browser en een browserextensie. Bovendien is er een app beschikbaar, onder meer voor Android en iOS. Hoewel je deze software niet zelf kunt hosten, is de clouddienst wel gratis te gebruiken. Qua werking zien we veel overeenkomsten. Je kunt onder andere via de browserextensie een link toevoegen aan Raindrop.io, die je als favoriet kunt markeren, kunt indelen in één of meerdere verzamelingen, en kunt voorzien van een notitie en tags. Ook zijn er opties voor samenwerken. De verzamelingen kun je vergelijken met de collecties in Linkwarden, met het verschil dat er diepere niveaus mogelijk zijn, zoals een verzameling recepten met daarbinnen bijvoorbeeld ontbijt, lunch en diner. De gratis versie is al vrij compleet. Voor extra features kun je upgraden naar de betaalde Pro-versie (32,67 euro per jaar). De betaalde versie bewaart kopieën van webpagina’s en laat je de volledige content van bewaarde webpagina’s doorzoeken. Tevens kun je met Pro herinneringen en notificaties aan links toevoegen.

Met Raindrop.io kun je op een aantrekkelijke wijze je favorieten beheren.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je de juiste maten
© RossandHelen
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je de juiste maten

Voordat je een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser aanschaft, is één ding belangrijk: de juiste maten weten. Een paar millimeter kan het verschil maken tussen een strakke keuken of een dure miskoop. Hoe meet je de nis precies op? Hoeveel ventilatieruimte is nodig? En waar moet je rekening mee houden bij aansluitingen?

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over: • Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Bij het kiezen van inbouwapparatuur voor je keuken is precisie alles. Een afwijking van slechts een paar centimeter kan ervoor zorgen dat je nieuwe koelkast, oven, of vaatwasser onmogelijk in de daarvoor bestemde ruimte past. Of het nu gaat om een inbouwkoelkast, een espressomachine of een diepe oven: een haastig genomen maat is zelden een goed idee. Laten we daarom stap voor stap kijken hoe je dit voorkomt, zodat je straks geen verrassingen tegenkomt tijdens de installatie.

Algemene meetprincipes 

Voordat je begint met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik een precieze rolmaat en een digitale schuifmaat voor de beste resultaten. Meet niet alleen de buitenkant van je keukenkasten, maar focus op de binnenafmetingen van de nis: breedte, hoogte en diepte. Houd daarnaast rekening met de benodigde ventilatieruimte, meestal 2 tot 5 centimeter aan de achter- en zijkanten. Check ook waar stopcontacten, wateraansluitingen en doorvoeren voor kabels zitten. Deze details zijn minstens zo belangrijk als de afmetingen zelf.

©Andrey Sinenkiy

Hier let je op bij een:

Inbouwkoelkast of -vriezer 

Bij koelkasten en vriezers is de nishoogte een cruciale maat, die per model sterk kan verschillen. Veelvoorkomende hoogtes zijn 88, 140 en 178 centimeter, maar er zijn uitzonderingen. Let ook goed op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme heeft doorgaans 1 tot 2 centimeter extra ruimte in de breedte nodig. Voor de diepte geldt dat 55 centimeter meestal volstaat, al kan dat oplopen tot 60 centimeter bij modellen met een ventilator aan de achterzijde.

Inbouwoven en -magnetron 

Hoewel deze toestellen op het eerste gezicht standaard lijken, kunnen de afmetingen verschillen. De nisbreedte is meestal 56 centimeter, terwijl de voorzijde van het toestel vaak 59,5 centimeter breed is. Dit zorgt ervoor dat het front mooi aansluit op de keukenkast. De hoogte is een belangrijk aandachtspunt: compacte ovens beginnen bij 45 centimeter, terwijl standaardmodellen 60 centimeter nodig hebben. Bij magnetrons is het slim om rekening te houden met bedieningspanelen die kunnen uitsteken en extra ruimte bovenin vragen.

Inbouwvaatwasser 

Bij vaatwassers draait het vooral om de hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 centimeter, maar dankzij verstelbare poten heb je hier wel wat 'bewegingsruimte'. Minstens zo belangrijk is de plinthoogte: meet van de vloer tot de onderkant van de kast en niet alleen de zichtbare plint. Vergeet ook de waterslang niet—reken op zo'n 5 centimeter extra diepte om voldoende ruimte te houden voor de aansluiting.

Inbouw-espressomachine 

Espressomachines zijn compact, maar nauwkeurig meten blijft belangrijk. De standaardbreedte ligt meestal rond de 56 centimeter, maar de diepte kan variëren. Afhankelijk van het model neemt het waterreservoir aan de achterkant 40 tot 55 centimeter in beslag. Let ook op de kleppen: bij een machine die naar voren opent, is extra ruimte nodig om koffiebonen of cups eenvoudig te vervangen.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Voorkom deze veelgemaakte fouten 

Een veelvoorkomend probleem is dat apparatuur nét niet past, ondanks zorgvuldig meten. Dit komt vaak doordat ventilatieruimte of aansluitingen over het hoofd worden gezien. Een handige tip: plak een stuk tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het toestel komt en markeer daarop de positie van stekkers en leidingen. Controleer ook of de nis waterpas is, vooral bij koelkasten met schuiflades. Een scheve ondergrond kan voor problemen zorgen, dus stel de keukenkast indien nodig bij voordat je gaat installeren.

Bij renovaties spelen vaak afwijkende maten een rol. Oudere keukens kunnen dikkere kastwanden of ongewone nisdieptes hebben. Meet daarom niet alleen de huidige situatie, maar vergelijk deze met de afmetingen van het nieuwe toestel. Twijfel je? Overweeg dan advies van een keukenexpert, zeker bij complexe combinaties zoals een oven met een ingebouwde magnetron.

En dit moet je echt altijd als laatste doen...

Het klinkt als een open deur, maar het blijft de beste garantie op succes: meet alles minimaal twee keer. Schrijf de maten op en leg ze naast de technische specificaties van het apparaat. Let daarbij op details als verstelbare poten, een uitklapbaar bedieningspaneel of deuruitsparing. Zo voorkom je dat je keukenproject verandert in een puzzel met ontbrekende stukken. Want uiteindelijk draait het erom dat alles naadloos samenvalt – letterlijk én figuurlijk.

▼ Volgende artikel
Dit zijn dé tuinklussen om te doen in april
© Leika production
Huis

Dit zijn dé tuinklussen om te doen in april

Het heeft even geduurd, maar de winter is eindelijk (zo goed als) voorbij. De zomertijd is ingegaan, 's morgens vroeg hoor je de vogels weer en de zon zien we ook steeds vaker. Tijd dus om lekker veel buiten te zijn om je tuin helemaal zomerklaar te maken. Dit zijn de tuinklusjes die je in april allemaal kunt doen.

Dit doe je in april: 🌻 Planten afharden 🌻 Rozen, bodembedekkers en zomerbollen planten 🌻 Heggen snoeien en bemesten 🌻 Meeldauw voorkomen en bestrijden 🌻 Het gazon: maaien, bijzaaien en bemesten

📆Handig: onze tuinkluskalender voor heel het jaar rond

Planten afharden

Planten die je in de afgelopen maanden binnen hebt gehouden, kun je nu langzaam laten wennen aan de lagere buitentemperaturen. Begin in de tweede helft van april door ze overdag buiten te zetten en 's avonds weer naar binnen te halen, bijvoorbeeld in de schuur of garage. Hoewel de lente begonnen is, kunnen de nachten nog koud zijn, zeker omdat de IJsheiligen nog niet voorbij zijn. Sommige nachten kan het zelfs nog vriezen. Geef kuipplanten een meststof met langdurige werking, zodat ze voldoende voeding hebben voor de komende maanden. Bescherm eenjarige planten, jonge gewassen en bloesembomen tegen nachtvorst met een vliesdoek.

Rozen, bodembedekkers en zomerbollen planten

Heb je nog geen rozen of heesters geplant? Dan is dit het moment om dat alsnog te doen, zodat ze deze zomer in volle bloei staan. Is het lekker weer in april? Op zonnige dagen kun je ook heiligenbloem of lavendel in de grond zetten. Zorg er wel voor dat je eerst onkruid verwijdert en de bodem losmaakt.

Wil je borderplanten aanplanten? Begin dan met bodembedekkers. Dit is bovendien een ideaal moment om de beplanting een voedingsboost te geven met mest. Heb je in maart eenjarige, tweejarige of vaste planten binnen gezaaid? Dan kun je ze nu voorzichtig verpotten. Nog niet gezaaid? Dat kan nog steeds.

Vanaf half april is het ook een goed moment om zomerbollen te planten. Denk aan lelies, dahlia's, siergember, canna's en gladiolen. Bloembollen die meerdere jaren in de grond blijven, geef je extra voeding met organische mest en een laagje compost. Wil je direct meer kleur in de tuin? Zet dan bakken en potten vol met bloeiende planten. Die zijn nu volop verkrijgbaar bij tuincentra.

🧄🌷🧄🌷 De zomer(bollen) in je hoofd?

Kijk & kies

©Alexander Raths

Heggen en klimplanten

Haal de heggenschaar maar tevoorschijn, want dit is het moment om hagen zoals taxus, conifeer, liguster en leylandii te snoeien. Zo houd je ze in vorm en voorkom je dat ze te breed uitgroeien. Geef de hagen meteen een speciale haagmeststof en leg een laag bodembedekking, houtsnippers of mulch rondom de wortels. Dit helpt de grond vocht vast te houden in de zomer en verbetert de bodemstructuur. Bovendien remt het de groei van onkruid.

Dunne en dode takken in heesters kun je nu ook verwijderen. De hoofdtakken mag je flink terugsnoeien om de struik voller te laten groeien. Dit geldt ook voor winterjasmijn en forsythia, die na de bloei een snoeibeurt kunnen gebruiken. Winterbloeiende heide knip je eenvoudig terug met een heggenschaar. Vergeet niet om klimplanten, zoals clematis, goed vast te zetten. Het kan deze maand namelijk nog flink waaien.

Meeldauw voorkomen en bestrijden

Meeldauw is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel. Vooral bij warm en droog weer, in combinatie met vochtige nachten door dauw, kan deze ziekte zich snel verspreiden. De schimmel laat een wit, poederachtig laagje achter op de bladeren. Dit is niet alleen lelijk, maar ook schadelijk. De schimmel dringt diep door in het plantenweefsel en onttrekt voedingsstoffen, waardoor de plant minder goed groeit. Rozen, ridderspoor, kamperfoelie, begonia's, aardbeien, tomaten, komkommers, courgette en druiven zijn extra gevoelig voor meeldauw.

Om meeldauw te voorkomen is het belangrijk om bij droog weer extra water te geven en ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte tussen de planten blijft. Aangetaste bladeren kun je het beste meteen wegknippen en in de vuilnisbak gooien, zodat de schimmel zich niet verder verspreidt. Gooi ze niet op de composthoop! Daarnaast is het verstandig om meeldauwgevoelige planten niet te plaatsen op plekken waar eerder meeldauw heeft gezeten. Mocht een plant toch helemaal onder deze schimmel zitten, dan is een bestrijdingsmiddel de beste oplossing.

©cocci65

Het gazon: maaien, bijzaaien en bemesten

Controleer of het gazon zieke of kale plekken heeft. Wil je die direct aanpakken? Steek de aangetaste plek dan in een vierkante vorm uit en leg er een nieuw, op maat gesneden grasmat in. Opnieuw inzaaien is natuurlijk ook een optie. Vanaf nu kun je het gras weer maandelijks maaien. Lang gras langs de randen werk je bij met een grastrimmer of kantenknipper, zodat het gazon er weer strak uitziet.

Bemesting is belangrijk voor een gezond gazon. Dit doe je in de periode van maart tot en met september minstens drie keer. Heb je in maart nog niet bemest? Dan is het nu de hoogste tijd. Sluit daarnaast de buitenkraan weer aan, zodat de sproeiers in de tuin klaar zijn voor gebruik.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips