ID.nl logo
Breng herinneringen tot leven in een paar klikken
© Michael Rosskothen - stock.adobe.com
Huis

Breng herinneringen tot leven in een paar klikken

Wat doe jij met de foto's die je op vakantie of van een speciale gebeurtenis hebt gemaakt? Je kunt ze wegschrijven naar een map om er vervolgens niet meer naar om te kijken, maar die plaatjes verdienen zoveel meer. Maak een fotopresentatie, compleet met muziek, titels en effecten. En daarna? Delen maar!

In dit artikel laten we zien hoe je een fotopresentatie maakt:

  • Selecteer je mooiste foto’s en importeer ze in Clipchamp
  • Voeg overgangen, titels, filters, en achtergrondmuziek toe
  • Maak gebruik van AI om een unieke presentatie te maken
  • Exporteer je creatie en deel hem via sociale media

Lees ook: Raak ze niet kwijt! Met deze methoden kun je je dierbare foto's bewaren

Een fotopresentatie stelt je in staat om een selectie van je beste foto’s te maken en deze op een aantrekkelijke manier te rangschikken. Niet alleen leuk voor jezelf, maar ook om te delen met familie en vrienden. Voor ons doel maken we gebruik van Clipchamp. Dit programma – waarvan een gratis variant beschikbaar is – biedt je niet alleen de mogelijkheid om dynamische fotopresentaties te maken, maar ook om volwaardige video’s te monteren. Prettig is dat je de software in Windows 10 en Windows 11 kunt installeren, maar ook via de browser kunt gebruiken. Wij gaan aan de slag met de desktop-app van Clipchamp.

Met Clipchamp maak je eenvoudig verzorgde presentaties van je foto’s.

Foto’s selecteren

Geef het project eerst een naam: in het projectvenster van Clipchamp vind je linksboven het naamvak. Welke foto’s neem je op in de presentatie? Maak een selectie van het materiaal. In de sectie Jouw media kies je voor Media importeren. Standaard zoekt Clipchamp op de lokale schijf, maar in plaats hiervan kun je ook online mappen gebruiken.

Klik hiervoor op de pijl naast de knop Media importeren en kies de locatie. Zo kun je onder meer OneDrive, Google Drive en Dropbox selecteren. Kies voor Door bestanden bladeren als je wilt zoeken op de lokale schijf. Naast foto’s kun je ook andere media importeren, zoals video’s en muziek. Dit biedt je de mogelijkheid om in de presentatie foto’s met video’s af te wisselen.

Kies welke foto’s je gaat gebruiken.

Meer foto's dan opslagruimte?

Een externe harde schijf of NAS lost je probleem op

Tijdlijn bouwen

Op basis van de fotoselectie bepaal je de opbouw van je presentatie. Rechts in het venster vind je een tijdlijn. Hierop plaats je de verschillende elementen. Uiteraard zijn dat je foto’s, maar de tijdlijn kan ook andere onderdelen bevatten. Goede voorbeelden zijn overgangseffecten, titels en muziek. Daarmee gaan we verderop aan de slag.

De eerste keer dat je een foto plaatst, bepaalt Clipchamp op basis van de afmetingen welke formaat de presentatie moet krijgen. Daarmee hoef je geen genoegen te nemen. Rechtsboven vind je een knop met de huidige afmeting, bijvoorbeeld 2:3. Klik hierop en kies de gewenste afmeting, bijvoorbeeld 1:1 of 21:9. Voor welk formaat je moet kiezen, hangt vooral af van de foto’s die je gaat gebruiken: zijn die veelal staand of liggend?

Bepaal de gewenste afmetingen van je canvas.

Internetverbinding

Clipchamp maakt intensief gebruik van je internetverbinding, bijvoorbeeld voor het online opslaan van je media. Zorg ervoor dat je tijdens het gebruik van Clipchamp online bent. Heb je Clipchamp al enige tijd geopend, maar niet gebruikt? De app geeft aan wanneer het tijd is om deze opnieuw op te starten om de dienst te kunnen synchroniseren.

Foto’s optimaliseren

Het is handig om snelle optimalisaties voor je foto direct door te voeren zodra je deze op de tijdlijn hebt gezet. Selecteer de foto op de tijdlijn. Aan de bovenkant van de foto vind je een compacte werkbalk met snelle acties. Zo kun je de foto bijsnijden als je bepaalde elementen wilt weglaten. En afhankelijk van de fotogrootte kun je foto ook hier ook passend maken voor het frame of juist beeldvullend maken.

Klik op Meer (herkenbaar aan de drie puntjes) voor andere snelle acties. Hier kun je bijvoorbeeld de afbeelding negentig graden draaien of spiegelen. Met de optie Afbeelding in afbeelding combineer je meerdere foto’s combineren in één weergave. Kies Meer opties om een fade-in en fade-out te geven aan de foto.

De volgorde van de foto’s kun je op elk moment aanpassen: je versleept hiervoor een afbeelding naar een andere positie op de tijdlijn. Ook bepaal je hoelang een foto moet verschijnen. Op de tijdlijn pak je een foto aan een van de zijkanten vast en maak je deze korter of trek je deze juist uit. Klik met de rechtermuisknop op een afbeelding op de tijdlijn om aanvullende opties te bekijken. Hier kun je de foto dupliceren, als je deze bijvoorbeeld op een ander moment in de presentatie nogmaals wilt gebruiken. Maak je ook gebruik van videofragmenten, dan kun je via de optie Splitsen het fragment in meerdere segmenten opdelen.

Filters

Clipchamp heeft een flink aantal filters in huis. Je opent ze via Filters (rechts in het venster). Met filters geef je je foto’s een andere uitstraling. Zo zijn er filters die de foto warmer of juist koeler maken. Ook zijn er filters waarmee je de kleuren dempt en waarmee je een zwart-witversie van het materiaal maakt.

Clipchamp is er ook in een betaalde variant. Die biedt meer filters: je herkent ze aan het pictogram van een diamant. Klik op het filter dat je wilt toepassen. Met de schuif Intensiteit bepaal je hoe sterk het effect op de foto wordt toegepast.

Voor meer controle kies je voor Kleuren aanpassen. Met behulp van een aantal schuifregelaars bepaal je de belichting, het contrast, de kleurverzadiging en kleurtemperatuur en transparantie van je foto’s.

Aan filters geen gebrek in Clipchamp.

Mengmodus

Relatief nieuw in Clipchamp is de mengmodus. Je vindt deze in het deelvenster Kleuren aanpassen. Met de mengmodus kun je twee foto’s in je presentatie in elkaar laten overvloeien. Plaats twee foto’s bovenop elkaar in de tijdlijn en selecteer de eerste foto. Kies hierna bij Mengmodus welk effect je wilt toevoegen, bijvoorbeeld Lichter maken.

Overgangen

Tijd om aandacht te besteden aan de overgangen tussen de foto’s. Op dit moment volgen de foto’s elkaar immers wel heel snel op. Kies het onderdeel Overgangen, links in het venster. Bij Clipchamp zijn de overgangen in verschillende groepen ondergebracht. Zo vind je onder Wipes de overgangen met een schuivende beweging. Onder Zooms en spins vind je de snellere overgangen, bijvoorbeeld met een draaiende beweging.

Voor een fotopresentatie werken de overgangen onder Vervagen vaak goed dankzij hun subtiele karakter. Je voegt een overgang toe door deze tussen twee foto’s op de tijdlijn te verslepen. Speel het segment hierna af en controleer of je tevreden bent over het resultaat.

De subtiele overgangen onder Vervagen werken vaak goed.

Muziek

Verrijk je fotopresentatie met achtergrondmuziek. Dit kan je eigen muziek zijn, die je eerder hebt toegevoegd in de sectie Jouw media. Daarnaast kun je kiezen uit muziek die met Clipchamp wordt geleverd. Op de tijdlijn klik je op Audio toevoegen. Een nieuw deelvenster opent. Onder Alle inhoud klik je op Muziek om muziek uit de bibliotheek toe te voegen. Interessante subsecties voor fotopresentaties zijn Intro & outro music, Chill, Calm en Lo-fi.

Wil je je presentatie iets dynamischer maken, dan keer je terug naar het deelvenster met alle inhoud en kies je voor Geluidseffecten. In de subsectie Transition music and sounds vind je interessante effecten die je bij de individuele foto-overgangen kunt inzetten. Ook Holiday sound effects werken goed voor je fotopresentatie. Net als bij de filters geldt: items met het pictogram van een diamant zijn alleen beschikbaar in de betaalde variant van Clipchamp.

Het oor wil ook wat

Je kunt je fotopresentatie nog wat interessanter maken als je ook een passend muziekje toevoegt. Je kunt hiervoor uiteraard gebruikmaken van eigengemaakte muziek. Ben je wat minder muzikaal aangelegd, dan zet je slim rechtenvrije muziek in. Online vind je verschillende aanbieders.

Goede voorbeelden zijn www.artlist.io en www.music-bay.net. Houd er rekening mee dat je voor sommige muziek alsnog een kleine bijdrage betaalt, bijvoorbeeld als de muziek een bepaalde lengte overschrijdt. Vaak kun je dan per track betalen, zodat je geen abonnement hoeft af te sluiten.

Bijschriften

Het kan handig zijn om bij je foto’s bijschriften te zetten, bijvoorbeeld waarin je de locatie noemt. Op de tijdlijn kies je voor Tekst toevoegen. Wil je de presentatie eenvoudig houden, dan kies je voor Tekst zonder opmaak. In de praktijk werken voor ons doel de teksttypen onder Caption goed. Hiermee geef je subtiel extra informatie over een foto, bijvoorbeeld de naam van een museum of restaurant.

Ook interessant is het toevoegen van beoordelingen, bijvoorbeeld bij foto’s van een hotel of musea. Hierbij combineer je tekst met een aantal grafische sterren, waarmee je je waardering aangeeft. Je vindt dit teksttype in de sectie Special. Tot slot neem je een kijkje in de sectie Intro/Outro, waarmee je een begin en einde van de presentatie toevoegt. Afhankelijk van het gekozen effect, verschijnt rechts een eigenschappenvenster waarin je de details kunt aanpassen.

Leuk: je vakantielocaties waarderen via het sterrensysteem.

Extra hulp

Heb je behoefte aan nog wat meer spektakel, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Met Clipchamp kun je de hulp van AI inzetten bij het maken van je video’s. Open de thuispagina (Home) van Clipchamp. Bovenin vind je de optie Een video met AI maken. Met behulp van een wizard geef je antwoord op een aantal vragen, waarna de video wordt gemaakt.

Geef in het eerste venster een titel op voor de video. Sleep je foto’s vervolgens naar het vak eronder of klik erop en wijs de individuele foto’s aan. Klik hierna op Aan de slag. Clipchamp bekijkt de inhoud en stelt een bijbehorende stijl voor. Links in het venster zie je de voorstellen: geef met een duim omhoog of een duim omlaag aan of je de stijl vindt passen. Op basis van je antwoorden maakt Clipchamp de opzet. In de vensters erna geef je de gewenste lengte op. Ook laat je weten in welk formaat je de fotopresentatie wilt bewaren.

Zet de hulp van AI in voor het maken van je fotopresentaties.

Commentaarstem

Om je presentatie nog meer uitstraling te geven, kun je deze voorzien van een commentaarstem (voice-over). Je gebruikt deze om de verhalen achter de foto’s toe te lichten en je presentatie te verrijken met bijvoorbeeld anekdotes. Via Clipchamp neem je eenvoudig je eigen stem op, die je vervolgens onder het beeldmateriaal legt.

Open de tab Opnemen en maken en klik op Audio. In plaats van een eigen opname, kun je ook gebruikmaken van de functie Tekst-naar-spraak. Deze vind je ook in de sectie Opnemen en maken. De functie spreekt de getypte tekst voor je uit in een zelfgekozen stem.

Kies rechts in het venster de gewenste taal en stem. Op het moment van schrijven kun je bijvoorbeeld uit drie Nederlandse stemmen kiezen. Klik op Hoor deze stem voor een voorbeeld. Typ de tekst voor de stem in het vak eronder en klik op Preview. Tevreden met het resultaat? Bevestig met een klik op Opslaan. Uiterst rechts vind je ook de relatief verborgen optie Bijschriften. Hiermee worden voor je presentatie automatisch de ondertitels gemaakt: klik hiervoor op Media transcriberen en selecteer de taal. Clipchamp genereert automatisch ondertitels, die je zelf alleen nog maar hoeft te controleren.

Gebruik een kant-en-klare stem voor je video’s.

Exporteren maar

Met Clipchamp kun je eindeloos experimenteren op het gebied van overgangen, effecten en bijschriften. Ben je tevreden met het eindresultaat, dan is de fotopresentatie klaar om te delen met de buitenwereld. Rechtsboven in het venster vind je de knop Exporteren.

Standaard worden video’s geëxporteerd als mp4-bestand. Dit is een modern en populair bestandsformaat, dat bovendien door de meeste spelers wordt ondersteund. Je hoeft zelf alleen te bepalen in welke kwaliteit je de video exporteert: hoe hoger de kwaliteit, hoe groter het bestand. In de praktijk kun je 480p beter overslaan: die kwaliteit doet geen recht aan de foto’s. Kies voor 720p voor weergave op telefoons en 1080p voor weergave op computerschermen.

Exporteer je resultaat en deel het met de buitenwereld.

Als gif

Heb je een korte presentatie en wil je deze op een leuke manier – bijvoorbeeld via WhatsApp –delen? Exporteer dan de fotopresentatie als gif. Kies voor Exporteren / GIF. De animatie is bedoeld voor video’s van maximaal vijftien seconden.

▼ Volgende artikel
Rijtest Opel Frontera Electric: veel volume, matige technologie
© Opel Automobile GmbH
Mobiliteit

Rijtest Opel Frontera Electric: veel volume, matige technologie

Opel blaast de Frontera-naam nieuw leven in met een elektrische SUV. Voor net iets meer dan 30.000 euro krijg je een ruime gezinsauto met 300 kilometer actieradius. We maken de eerste testkilometers in Spanje.

Formaat en uitvoeringen

Met een lengte van 4,38 meter en een wielbasis van 2,73 meter is de Frontera een flinke jongen; hij komt zelfs in de buurt van de Volvo EX40. Niet zo gek, want er komt later ook een zevenzitter. De SUV is er in twee smaken: een Edition en een GS. De Edition rolt op 16-inch stalen wielen en krijgt standaard EcoLED-koplampen. Voor 399 euro extra kun je het dak en de wielen wit laten spuiten. Kies je voor de GS, dan krijg je 17-inch lichtmetaal, een zwart dak, led-achterlichten en getint glas vanaf de B-stijl.

©Opel Automobile GmbH

Interieur en ruimte

Zodra je in de Frontera stapt, valt meteen op hoeveel ruimte je krijgt voor je geld. De instap is prettig op heupniveau en je vindt snel een fijne zitpositie. De GS-uitvoering verwent je met comfortabele Intelli-seats die extra steun geven aan je rug, plus een verstelbare middenarmsteun. Handige opbergvakken zijn er in overvloed.

De achterbank is ronduit royaal. Zelfs als je 1,90 meter lang bent, kun je prima 'achter jezelf' zitten. De vrijwel vlakke vloer maakt het ook voor de middelste passagier aangenaam. Dankzij een bagageruimte die je kunt uitbreiden van 460 naar 1600 liter scoort de Frontera topcijfers in zijn klasse. Handig detail: bij het neerklappen van de achterbank kunnen de hoofdsteunen gewoon blijven zitten.

©Opel Automobile GmbH

Aandrijflijn en prestaties

De Opel Frontera Electric komt er als Standard en als Long Range, maar vooralsnog is alleen de standaard variant leverbaar. Die heeft een 44kWh-accu en een 113 pk sterke elektromotor op de voorwielen. Snelladen gaat met maximaal 100 kW, waarmee je in 26 minuten van 10 naar 80 procent kunt komen. De beloofde actieradius bedraagt 305 kilometer volgens de WLTP-methode.

In de Spaanse bergen bleek de motor verrassend pittig. Met een sprint van 0-100 in 12,4 seconden en een top van 140 km/u kom je prima mee in het verkeer. De echte test volgt nog in Nederland, vooral als het gaat om energieverbruik in de winter.

©Opel Automobile GmbH

Technische minpuntjes

Toch zijn er ook een paar kanttekeningen te plaatsen. Zo ontbreekt een warmtepomp en kun je de batterij niet voorverwarmen. Ook EV-routeplanning is helaas geen optie. De LFP-batterij wordt alleen met lucht gekoeld, wat in de winter kan betekenen dat je die 100kW-laadsnelheid niet haalt. Ook bestaat de kans dat de accu op termijn sneller achteruit gaat.

Rijgedrag

Op de weg voelt de Frontera lekker Duits aan. Hij rijdt mooi rechtuit en is vooral op de snelweg een prettige reisgenoot. De geluidsisolatie is prima voor elkaar en het onderstel biedt een fijne balans. In de stad mag de demping wat ons betreft iets zachter, maar echt storend wordt het nooit. 

Meer weten over de nieuwe Opel Frontera? Bekijk dan onderstaande video van InstaAutoVlog!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de slimme Philips RSL3000/10 robotgrasmaaier
© Philips
Huis

Consumenten testen: de slimme Philips RSL3000/10 robotgrasmaaier

Met de Philips RSL3000/10 robotgrasmaaier houd je je gazon moeiteloos strak en egaal. Dankzij GPS-gestuurde maairoutes en bediening via een app biedt deze robotmaaier gemak en precisie. Maar hoe presteert hij in de praktijk? Lees hier wat het Review.nl Testpanel van deze robotgrasmaaier vond.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips RSL3000/10 robotgrasmaaier gebruikt GPS en maait in parallelle, rechte banen zodat je gazon er strak en professioneel uitziet. Via de HomeRun-app kun je eenvoudig instellingen aanpassen, maaischema's maken en zelfs de voortgang van de maaier volgen. De maaier is voorzien van sensoren waardoor obstakels worden vermeden en keert automatisch terug naar het laadstation bij regen of een lege batterij. Dankzij de kantelbare constructie en een eenvoudig reinigingssysteem is onderhoud een fluitje van een cent.

De Philips RSL3000/10 Robotgrasmaaier krijgt van testers een gemiddelde score van 8,1. Het apparaat wordt geprezen om zijn stille werking, nauwkeurige maairoutes en gebruiksvriendelijke app. Hier volgen de belangrijkste bevindingen van het testpanel.

©Philips

Soepele installatie

De installatie wordt door veel testers als eenvoudig ervaren. "De robotmaaier is ontzettend makkelijk te installeren, binnen een uur na het uitpakken had ik de robotmaaier al aan het werk", zegt Didrik. Steffiecar was wat langer bezig. "Ik ben ongeveer twee uur bezig geweest met het installeren van het basisstation, de begrenzingsdraad en de maaier. Ondanks de obstakels (prieeltje, glijbaan, waterput) die wij in de tuin hebben, ging dat zeer gemakkelijk met behulp van de duidelijke aanwijzingen in de app."

Gebruiksgemak en resultaat

De maaier scoort volgens testers hoog door de slimme GPS-technologie, die ervoor zorgt dat de maaier in strakke, parallelle banen maait en geen plekje overslaat. "Ons grasveld is ongeveer 105 vierkante meter," zegt Steffiecar, "en na ongeveer 80 minuten op het maaiprogramma met de normale snelheid hebben we een prachtig egaal gemaaid gazon." Ook tuinen die niet standaard of rechttoe-rechtaan zijn vormen geen probleem voor deze robotmaaier. "Ik ben blij dat hij de verschillende hoeken en hellingen zonder problemen aankon", zegt Jeroenn990.

Daarnaast wordt de mogelijkheid om de snelheid en frequentie van het maaien aan te passen door testers gewaardeerd. "Je kunt kiezen of de maaier een willekeurige route doet of strakke banen maait. Dat ons denken aan een keurig gemaaide grasmat van een voetbalclub. Echt top!" vertelt Marie-Claire. Een andere tester voegt nog toe: "De maaihoogte is instelbaar, waardoor ik het gras precies naar mijn wensen kan aanpassen." Wel merkt een van de testers op dat hij een sensor aan de voorzijde mist. "Daardoor stopt hij niet direct stopt als hij ergens tegenaan botst."

©Philips

Opvallend is dat de testers van mening verschillen over het geluid dat de robotmaaier maakt. Tester D. noteerde dat hij het geluid tijdens het maaien hoog en scherp vond, terwijl Didrik juist het tegenovergestelde ervaarde: "Wat mij direct opviel bij het gebruik van de robot, is dat hij ontzettend stil is, je hebt amper door dat hij aan het werk is."

"Wat een feest om te zien dat je zelf niks hoeft te doen!"

- Tester M.

Slimme functies via de app

De HomeRun-app wordt door veel testers als een waardevolle toevoeging gezien. De app biedt uitgebreide functies, zoals het instellen van maaihoogte, maaischema's en verschillende maaipatronen. "De app helpt je door de installatie heen en biedt handige functies zoals maaischema's en maaipatronen", zegt BartM. "In de app kun je heel gemakkelijk een weekschema toevoegen, waarna de maaier volledig automatisch aan de slag gaat", voegt Steffiecar toe. Wel blijkt de verbinding met de app blijkt niet altijd stabiel, wat door enkele testers als frustrerend wordt ervaren. " Wij konden de maaier af en toe niet aanzetten via de app. Hij gaf dan aan begrenzingdraad is niet te detecteren", zegt een van hen.

Uitstekende klantenservice

De klantenservice van Philips wordt door meerdere testers als een groot pluspunt genoemd. Met name de hulp bij installatie en ondersteuning wordt geprezen. "Ik had een probleem met de bekabeling waardoor de app en de wifi niet goed aansloten op de robot bij de installatie door mijzelf. Zelf kon ik dat niet oplossen. Na een bezoek van het Philips Aftercare team, is de robot goed aangesloten. Daarna weinig problemen meer gehad met verbinding en wifi." Ook Amanda benadrukt de goede ondersteuning: "Het advies van het technische team heeft ons geholpen om de begrenzingsdraad optimaal te plaatsen, zodat de maaier alles meepakt."

©Philips

✅ Pluspunten

  • GPS-technologie

  • Gebruiksvriendelijke app

  • Mooi maairesultaat

  • Fijne klantenservice

❌ Minpunten

  • App werkt niet altijd stabiel

  • Begrenzingsdraad installeren kost tijd

Eindoordeel

De Philips RSL3000/10 robotgrasmaaier is een handige oplossing voor iedereen die het tuinonderhoud wil vereenvoudigen. Met een gemiddelde beoordeling van een 8,1 zijn testers overwegend positief. De strakke maaipatronen dankzij GPS en gebruiksvriendelijke app worden vaak geprezen. Hoewel de installatie van de begrenzingsdraad en enkele technische verbeterpunten aandacht verdienen, blijft deze robotgrasmaaier een prima hulp voor iedereen die niet zelf telkens zijn gazon wil maaien.

Ontdek de RSL3000/10 robotgrasmaaier

Op Kieskeurig.nl