ID.nl logo
Raak ze niet kwijt! Met deze methoden kun je je dierbare foto's bewaren
© Visual Vortex - stock.adobe.com
Huis

Raak ze niet kwijt! Met deze methoden kun je je dierbare foto's bewaren

Wie heeft er nou niet duizenden foto's en video's in zijn bezit? Die leuke beelden van bijvoorbeeld je partner of (klein)kinderen wil je natuurlijk nooit verliezen. Zorg daarom voor een (automatische) back-up, zodat je altijd goed bewaarde kopieën achter de hand hebt.

In dit artikel bekijken we diverse methoden om al je beeldmateriaal naar te back-uppen:

  • Dubbele bestanden verwijderen
  • Externe harde schijf
  • Online opslagdienst
  • NAS

Aan de slag met je back-upstrategie: Van hot naar her: Met GoodSync back-up je je data naar meerdere locaties

Het back-uppen van een steeds grotere fotocollectie lijkt eenvoudiger dan het is. Geheugenkaarten, usb-sticks en clouddiensten raken op den duur vol. Zeker met de hoge foto- en videoresoluties van tegenwoordig nemen mediabestanden veel ruimte in beslag. Zo kan een gemiddelde smartphonecamera in 4K filmen en op een resolutie van 50 megapixel fotograferen. Bezit je een duurder toestel, dan zijn zelfs hogere waarden haalbaar. Bedenk daarom goed hoe je al dit omvangrijke beeldmateriaal wilt back-uppen.

Overbodig materiaal wissen

Een back-upoplossing met oneindige opslag bestaat helaas niet. Daarom is het verstandig om te beginnen met het wissen van overbodig beeldmateriaal. Denk aan de grappige plaatjes of screenshots die je krijgt opgestuurd en zich vanzelf nestelen in de fotobibliotheek. Ook maken we vaak mislukte kiekjes: iemand heeft bijvoorbeeld net de ogen gesloten of het beeld is bewogen. Neem daarom regelmatig je foto- en videoverzameling door en verwijder al het materiaal dat je niet wilt bewaren. Vooral lange video’s nemen veel ruimte in beslag.

Heb je geen tijd om je fotobibliotheek door te nemen? Zowel recente iPhones als Android-toestellen hebben een functie om dubbele foto’s op te sporen. Zo kun je vlot overbodige beelden wissen. Open in iOS Foto’s en tik op Albums. Kies onderaan bij Andere voor Dubbele onderdelen en verwijder dan de bestanden.

Op een smartphone met Android vind je dubbelingen met Files by Google. Deze app bevindt zich vaak al standaard op de smartphone en is anders te installeren vanuit de Play Store. Open via het pictogram met de drie streepjes het menu en kies Opschonen. Bekijk onder Duplicaten eventuele dubbelgangers en verwijder ze. Overigens toont Files by Google nog meer opruimsuggesties.

Neem regelmatig je foto- en videoverzameling door en verwijder wat je niet wilt bewaren.

Back-upregel 3-2-1 Er zijn allerlei manieren om foto’s die niet zijn geback-upt, kwijt te raken. Denk aan een overstroming, woningbrand, inbraak, schijfcrash of virus. Natuurlijk kun je je smartphone ook verliezen. Fanatieke (hobby)fotografen hanteren daarom de back-upregel 3-2-1. Deze methode heeft als uitgangspunt dat je een dierbare foto altijd drie keer opslaat. Je gebruikt hiervoor minimaal twee verschillende opslagapparaten, waarbij één back-up zich op een fysiek andere locatie bevindt. Deze laatste eis klinkt ingewikkelder dan het is. Als je foto’s bijvoorbeeld bij Google Foto’s of Microsoft OneDrive onderbrengt, belanden de foto’s op een server van een datacentrum. Als alternatief kun je een externe harde schijf bij een vriend(in) of familielid neerleggen.

Externe opslag kiezen

De meeste mensen bewaren hun fotocollectie op hun pc of laptop. Begrijpelijk, want deze apparaten hebben meestal voldoende opslagruimte. Bovendien zijn de bestanden direct beschikbaar voor onder meer het maken van een fraai fotoboek of diapresentatie. Helaas zijn opgeslagen foto’s op een computer wel relatief kwetsbaar. Een kwaadaardig programma, zoals ransomware of een virus, kan bijvoorbeeld de toegang tot de beelden blokkeren. Het is daarom verstandig om een externe opslagdrager in te zetten waarop je back-ups van foto’s bewaart. Deze opslagmethode is eenvoudig en betaalbaar.

Externe opslagdragers zijn in diverse varianten te koop. Een losse harde schijf of ssd ligt het meest voor de hand, want die hebben veel opslagcapaciteit. Een externe ssd heeft ten opzichte van een reguliere harde schijf een streepje voor. Dit apparaat is klein en ongevoeliger voor slijtage. Een ssd bevat namelijk geen bewegende onderdelen en heeft om die reden een lange verwachte levensduur. Een externe ssd met één terabyte opslag is vanaf ongeveer 100 euro te koop.

Wil je foto’s tegen lage kosten op een externe opslagdrager opslaan? Dan is de aanschaf van een losse harde schijf een goed alternatief. Een exemplaar met vier terabyte opslagcapaciteit is vanaf zo’n 110 euro verkrijgbaar.

Een externe ssd is klein en licht, en neem je makkelijk mee.

Back-uppen met FreeFileSync

Laten we eerlijk zijn: het back-uppen van foto’s is niet de leukste computerklus. Mensen vertonen op dit gebied dan ook massaal uitstelgedrag. Ten onrechte! Wie namelijk een systeem- of schijfcrash meemaakt, kent de waarde van een goede back-up. Bewaar je je foto’s op de computer en wil je hiervan back-ups wegschrijven naar een externe ssd of harde schijf? Besteed deze taak dan uit aan het gebruiksvriendelijke programma FreeFileSync.

Het principe van deze synchronisatietool is simpel. Je stelt een bron- en doelmap in, waarna de inhoud van beide opslaglocaties gelijk blijft. Kopieer je bijvoorbeeld kiekjes vanaf een smartphone of camera naar de fotomap op je computer? Dan kopieert FreeFileSync deze bestanden op zijn beurt naar een externe opslagdrager. De Nederlandstalige freeware is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

Je gaat nu een bron- en doelmap instellen. Gebruik hiervoor respectievelijk het linker- en rechterdeelvenster. Je klikt boven het linkerdeel op Bladeren en selecteert op je computer de fotomap. Bevestig met Map selecteren. Op soortgelijke wijze stel je de doelmap in. Regel eerst dat de externe opslagdrager met de pc of laptop is verbonden.

Klik nu boven het rechterdeel op Bladeren en kies een doelmap op de harde schijf of ssd, waarbij je wederom bevestigt met Map selecteren. Zodra je bovenaan op Vergelijken klikt, verschijnt de inhoud van beide mappen. Via Synchroniseren / Start voer je de back-uptaak uit.

FreeFileSync synchroniseert de bestanden in twee richtingen. Wis je een foto uit één van de twee mappen, dan wordt dit bestand bij een volgende synchronisatietaak uit de andere map verwijderd. De inhoud blijft dus identiek. Klik na afloop op Sluiten. Heb je weer nieuwe foto’s aan de computer toegevoegd? Open dan FreeFileSync om de back-up bij te werken. Klik hiervoor op Vergelijken en Synchroniseren.

Stel een synchronisatietaak in en maak met FreeFileSync voortaan eenvoudig back-ups.

Online opslagdienst kiezen

Misschien ben je al bekend met diensten als iCloud en Google Foto’s. Als je een iPhone of Android-smartphone gebruikt, staan deze diensten al op je toestel. Binnen Windows vind je standaard OneDrive. Kortom, het online opslaan van foto’s is op elk apparaat binnen handbereik.

De voordelen zijn legio. Zo belanden de bestanden via zo’n clouddienst in een streng beveiligd datacentrum. Heb je in de toekomst ooit te maken met een brand of waterschade, dan zijn je foto’s in elk geval niet verloren. Daarnaast ontwikkelen de meeste aanbieders apps voor alle gangbare apparaten en besturingssystemen. Hierdoor kun je op elke pc, laptop, tablet en smartphone kopieën van foto’s opvragen. Alleen iCloud is op dit gebied een uitzondering, want deze aanbieder focust zich hoofdzakelijk op Apple-apparaten.

Clouddiensten hebben één belangrijk nadeel: de beperkte capaciteit. Zo bieden iCloud en OneDrive gratis 5 GB opslag. Google Foto’s levert in principe 15 GB ruimte voor nop, al moet je deze wel delen met overige diensten van Google. Voor het opbergen van foto’s en video’s is 5 of 15 GB erg weinig. Je kunt extra opslagruimte bijkopen, maar dat is vanwege de terugkerende kosten relatief duur. Ben je geabonneerd op Microsoft 365? Dat is gunstig, want afhankelijk van het pakkettype bezit je dan minimaal één TB opslagruimte bij OneDrive.

Tegen betaling kun je 100 GB, 200 GB of 2 TB foto’s bij Google opslaan.

Synchronisatiemap instellen

Besluit je om foto’s bij een online opslagdienst onder te brengen? Het loont dan om op je computer een synchronisatiemap in te stellen. Elke foto die je in deze map plaatst, belandt vanzelf op de online server van de clouddienst. Overigens kun je zo’n synchronisatiemap eventueel aan meerdere systemen toevoegen. Handig, want je kunt dus zowel op een pc als laptop kopieën bewaren.

Als je een computer met Windows 11 gebruikt, staat de OneDrive-map al op je computer. Voor iCloud en Google Foto’s kun je een Windows-app installeren. Na de installatie vind je een synchronisatiemap op de computer. Stop daarin alle foto’s die je wilt back-uppen.

Op de webpagina van Google Foto’s zie je welke beelden je in de cloud hebt opgeslagen.

Direct naar de cloud Wie een clouddienst gebruikt, kan een nieuwe foto direct naar een online server uploaden. Zo creëer je een vliegensvlugge back-up. Neem hiervoor goed de instellingen in de synchronisatie-app op je smartphone door. Je geeft de app toegang tot de fotobibliotheek van het toestel. Heb je een synchronisatiemap op de computer ingesteld? Dat komt mooi uit, want de back-upbestanden zijn direct op dit systeem beschikbaar.

Met de juiste instellingen stuur je foto’s vanaf je smartphone regelrecht naar de cloud.

NAS kiezen

Wie veel foto- en videomateriaal bezit, kan de aanschaf van een NAS overwegen. Dit is een handig opslagapparaat met idealiter minimaal twee harde schijven. Je kunt de gegevens hierop gespiegeld opslaan. Gaat er een schijf stuk, dan staan de foto’s nog op de andere opslagdrager. Extra veilig dus!

Een NAS heeft een eigen besturingssysteem, zodat je de boel naar eigen wens kunt instellen. Houd er rekening mee dat je het apparaat in de buurt van een netwerkaansluiting moet zetten, zoals een switch of router. Je steekt vervolgens een netwerkkabel in de behuizing. Een NAS staat in principe continu aan, waardoor opgeslagen foto’s altijd toegankelijk zijn. Je creëert hiermee dus min of meer een privécloud.

Verschillende merken ontwikkelen NAS’en. Voor consumenten zijn producten van QNAP en Synology interessant. Deze apparaten hebben een gebruiksvriendelijk besturingssysteem. Zo is het erg prettig dat je naar eigen wens apps kunt toevoegen. Zo bepaal je zelf welke functies je wilt gebruiken. Je leest in dit artikel hoe je foto’s naar een Synology-NAS overhevelt.

De aanschaf van een NAS is een eenmalige investering, waarna je al je foto’s en video’s veilig kunt opslaan.

Problemen met je NAS? Lees dan het artikel: Help, mijn NAS is stuk! Zo los je veelvoorkomende problemen op

Synology Photos: installeren

Als je een NAS van Synology gebruikt, heb je veel profijt van Synology Photos. Deze app biedt veel mogelijkheden. Zo kopieer je nieuwe foto’s rechtstreeks vanaf een smartphone naar de NAS. Daarnaast kun je de beelden ordenen en met bekenden delen.

De installatie van Synology Photos is zo gepiept. Open een willekeurige browser en ga naar https://finds.synology.com. Via Verbinding maken log je in met een gebruikersnaam en wachtwoord. Het besturingssysteem DiskStation Manager verschijnt.

Open nu het onderdeel Package Center. Scrol een flink eind omlaag totdat je de toepassing Synology Photos tegenkomt. Zodra je op Installeren / Openen klikt, verschijnt de app in een nieuw tabblad van de browser. Mogelijk moet je ook nog een of meerdere hulpprogramma’s installeren. Volg in dat geval de aanwijzingen in DiskStation Manager.

Synology Photos is een uitstekende app om foto’s op een NAS te beheren.

Synology Photos: foto’s toevoegen

Synology Photos toont eerst een Nederlandstalig introductievenster. Lees die vrijblijvend door en bepaal of je gezichtsherkenning wilt inschakelen. Sluit het venster met Nu starten. Aan jou de taak op de NAS te vullen met foto’s.

Synology Photos opent in een vers tabblad van je browser.

Klik op Foto’s toevoegen en blader naar de juiste map. Je drukt op de sneltoets Ctrl+A om alle bestanden te selecteren, waarna je bevestigt met Openen. Afhankelijk van de collectiegrootte duurt het mogelijk even voordat ze in Synology Photos opduiken. De beelden verschijnen automatisch in chronologische volgorde. Via de schuifregelaar aan de rechterkant zoek je op maand en jaartal. Verder kun je nieuwe albums aanmaken en een diavoorstelling afspelen.

Zoek in de uitgebreide fotobibliotheek op je NAS naar die ene foto.

Synology Photos: verzameling in broekzak

Synology Photos is zowel voor Android als iOS (iPhone) beschikbaar. Je krijgt hiermee in één klap toegang tot je voltallige fotobibliotheek op je smartphone. Misschien heb je bij het instellen van de NAS al een zogeheten QuickConnect ID aangemaakt. Dit is een soort webadres waarmee je het opslagapparaat eenvoudig buiten je thuisnetwerk kunt benaderen. Heb je dit niet gedaan? Ga dan in DiskStation Manager achtereenvolgens naar Configuratiescherm / Externe toegang en vink de optie QuickConnect inschakelen aan. Kies vervolgens een gebruikersnaam en bewaar de wijzigingen met Toepassen.

Met een QuickConnect ID benader je de NAS buiten je thuisnetwerk, bijvoorbeeld met je smartphone.

Typ in de Synology Photos-app op je smartphone de gebruikersnaam van de QuickConnect ID. Na het invullen van de reguliere gebruikersnaam en het wachtwoord, tik je op Aanmelden. Kies Photo Backup inschakelen en activeer de schakelaar achter Inschakelen. Met de standaardinstellingen belandt er van elke nieuwe foto een back-up op de NAS. Je tikt op Gereed om naar de fotobibliotheek van Synology Photos te gaan. Wil je ook een back-up van de fotoverzameling op je computer bewaren? Gebruik hiervoor dan het programma Synology Drive.

Met Synology Photos op je smartphone heb je rechtstreeks toegang tot de inhoud van de NAS.

▼ Volgende artikel
Rijtest Opel Frontera Electric: veel volume, matige technologie
© Opel Automobile GmbH
Mobiliteit

Rijtest Opel Frontera Electric: veel volume, matige technologie

Opel blaast de Frontera-naam nieuw leven in met een elektrische SUV. Voor net iets meer dan 30.000 euro krijg je een ruime gezinsauto met 300 kilometer actieradius. We maken de eerste testkilometers in Spanje.

Formaat en uitvoeringen

Met een lengte van 4,38 meter en een wielbasis van 2,73 meter is de Frontera een flinke jongen; hij komt zelfs in de buurt van de Volvo EX40. Niet zo gek, want er komt later ook een zevenzitter. De SUV is er in twee smaken: een Edition en een GS. De Edition rolt op 16-inch stalen wielen en krijgt standaard EcoLED-koplampen. Voor 399 euro extra kun je het dak en de wielen wit laten spuiten. Kies je voor de GS, dan krijg je 17-inch lichtmetaal, een zwart dak, led-achterlichten en getint glas vanaf de B-stijl.

©Opel Automobile GmbH

Interieur en ruimte

Zodra je in de Frontera stapt, valt meteen op hoeveel ruimte je krijgt voor je geld. De instap is prettig op heupniveau en je vindt snel een fijne zitpositie. De GS-uitvoering verwent je met comfortabele Intelli-seats die extra steun geven aan je rug, plus een verstelbare middenarmsteun. Handige opbergvakken zijn er in overvloed.

De achterbank is ronduit royaal. Zelfs als je 1,90 meter lang bent, kun je prima 'achter jezelf' zitten. De vrijwel vlakke vloer maakt het ook voor de middelste passagier aangenaam. Dankzij een bagageruimte die je kunt uitbreiden van 460 naar 1600 liter scoort de Frontera topcijfers in zijn klasse. Handig detail: bij het neerklappen van de achterbank kunnen de hoofdsteunen gewoon blijven zitten.

©Opel Automobile GmbH

Aandrijflijn en prestaties

De Opel Frontera Electric komt er als Standard en als Long Range, maar vooralsnog is alleen de standaard variant leverbaar. Die heeft een 44kWh-accu en een 113 pk sterke elektromotor op de voorwielen. Snelladen gaat met maximaal 100 kW, waarmee je in 26 minuten van 10 naar 80 procent kunt komen. De beloofde actieradius bedraagt 305 kilometer volgens de WLTP-methode.

In de Spaanse bergen bleek de motor verrassend pittig. Met een sprint van 0-100 in 12,4 seconden en een top van 140 km/u kom je prima mee in het verkeer. De echte test volgt nog in Nederland, vooral als het gaat om energieverbruik in de winter.

©Opel Automobile GmbH

Technische minpuntjes

Toch zijn er ook een paar kanttekeningen te plaatsen. Zo ontbreekt een warmtepomp en kun je de batterij niet voorverwarmen. Ook EV-routeplanning is helaas geen optie. De LFP-batterij wordt alleen met lucht gekoeld, wat in de winter kan betekenen dat je die 100kW-laadsnelheid niet haalt. Ook bestaat de kans dat de accu op termijn sneller achteruit gaat.

Rijgedrag

Op de weg voelt de Frontera lekker Duits aan. Hij rijdt mooi rechtuit en is vooral op de snelweg een prettige reisgenoot. De geluidsisolatie is prima voor elkaar en het onderstel biedt een fijne balans. In de stad mag de demping wat ons betreft iets zachter, maar echt storend wordt het nooit. 

Meer weten over de nieuwe Opel Frontera? Bekijk dan onderstaande video van InstaAutoVlog!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de slimme Philips RSL3000/10 robotgrasmaaier
© Philips
Huis

Consumenten testen: de slimme Philips RSL3000/10 robotgrasmaaier

Met de Philips RSL3000/10 robotgrasmaaier houd je je gazon moeiteloos strak en egaal. Dankzij GPS-gestuurde maairoutes en bediening via een app biedt deze robotmaaier gemak en precisie. Maar hoe presteert hij in de praktijk? Lees hier wat het Review.nl Testpanel van deze robotgrasmaaier vond.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips RSL3000/10 robotgrasmaaier gebruikt GPS en maait in parallelle, rechte banen zodat je gazon er strak en professioneel uitziet. Via de HomeRun-app kun je eenvoudig instellingen aanpassen, maaischema's maken en zelfs de voortgang van de maaier volgen. De maaier is voorzien van sensoren waardoor obstakels worden vermeden en keert automatisch terug naar het laadstation bij regen of een lege batterij. Dankzij de kantelbare constructie en een eenvoudig reinigingssysteem is onderhoud een fluitje van een cent.

De Philips RSL3000/10 Robotgrasmaaier krijgt van testers een gemiddelde score van 8,1. Het apparaat wordt geprezen om zijn stille werking, nauwkeurige maairoutes en gebruiksvriendelijke app. Hier volgen de belangrijkste bevindingen van het testpanel.

©Philips

Soepele installatie

De installatie wordt door veel testers als eenvoudig ervaren. "De robotmaaier is ontzettend makkelijk te installeren, binnen een uur na het uitpakken had ik de robotmaaier al aan het werk", zegt Didrik. Steffiecar was wat langer bezig. "Ik ben ongeveer twee uur bezig geweest met het installeren van het basisstation, de begrenzingsdraad en de maaier. Ondanks de obstakels (prieeltje, glijbaan, waterput) die wij in de tuin hebben, ging dat zeer gemakkelijk met behulp van de duidelijke aanwijzingen in de app."

Gebruiksgemak en resultaat

De maaier scoort volgens testers hoog door de slimme GPS-technologie, die ervoor zorgt dat de maaier in strakke, parallelle banen maait en geen plekje overslaat. "Ons grasveld is ongeveer 105 vierkante meter," zegt Steffiecar, "en na ongeveer 80 minuten op het maaiprogramma met de normale snelheid hebben we een prachtig egaal gemaaid gazon." Ook tuinen die niet standaard of rechttoe-rechtaan zijn vormen geen probleem voor deze robotmaaier. "Ik ben blij dat hij de verschillende hoeken en hellingen zonder problemen aankon", zegt Jeroenn990.

Daarnaast wordt de mogelijkheid om de snelheid en frequentie van het maaien aan te passen door testers gewaardeerd. "Je kunt kiezen of de maaier een willekeurige route doet of strakke banen maait. Dat ons denken aan een keurig gemaaide grasmat van een voetbalclub. Echt top!" vertelt Marie-Claire. Een andere tester voegt nog toe: "De maaihoogte is instelbaar, waardoor ik het gras precies naar mijn wensen kan aanpassen." Wel merkt een van de testers op dat hij een sensor aan de voorzijde mist. "Daardoor stopt hij niet direct stopt als hij ergens tegenaan botst."

©Philips

Opvallend is dat de testers van mening verschillen over het geluid dat de robotmaaier maakt. Tester D. noteerde dat hij het geluid tijdens het maaien hoog en scherp vond, terwijl Didrik juist het tegenovergestelde ervaarde: "Wat mij direct opviel bij het gebruik van de robot, is dat hij ontzettend stil is, je hebt amper door dat hij aan het werk is."

"Wat een feest om te zien dat je zelf niks hoeft te doen!"

- Tester M.

Slimme functies via de app

De HomeRun-app wordt door veel testers als een waardevolle toevoeging gezien. De app biedt uitgebreide functies, zoals het instellen van maaihoogte, maaischema's en verschillende maaipatronen. "De app helpt je door de installatie heen en biedt handige functies zoals maaischema's en maaipatronen", zegt BartM. "In de app kun je heel gemakkelijk een weekschema toevoegen, waarna de maaier volledig automatisch aan de slag gaat", voegt Steffiecar toe. Wel blijkt de verbinding met de app blijkt niet altijd stabiel, wat door enkele testers als frustrerend wordt ervaren. " Wij konden de maaier af en toe niet aanzetten via de app. Hij gaf dan aan begrenzingdraad is niet te detecteren", zegt een van hen.

Uitstekende klantenservice

De klantenservice van Philips wordt door meerdere testers als een groot pluspunt genoemd. Met name de hulp bij installatie en ondersteuning wordt geprezen. "Ik had een probleem met de bekabeling waardoor de app en de wifi niet goed aansloten op de robot bij de installatie door mijzelf. Zelf kon ik dat niet oplossen. Na een bezoek van het Philips Aftercare team, is de robot goed aangesloten. Daarna weinig problemen meer gehad met verbinding en wifi." Ook Amanda benadrukt de goede ondersteuning: "Het advies van het technische team heeft ons geholpen om de begrenzingsdraad optimaal te plaatsen, zodat de maaier alles meepakt."

©Philips

✅ Pluspunten

  • GPS-technologie

  • Gebruiksvriendelijke app

  • Mooi maairesultaat

  • Fijne klantenservice

❌ Minpunten

  • App werkt niet altijd stabiel

  • Begrenzingsdraad installeren kost tijd

Eindoordeel

De Philips RSL3000/10 robotgrasmaaier is een handige oplossing voor iedereen die het tuinonderhoud wil vereenvoudigen. Met een gemiddelde beoordeling van een 8,1 zijn testers overwegend positief. De strakke maaipatronen dankzij GPS en gebruiksvriendelijke app worden vaak geprezen. Hoewel de installatie van de begrenzingsdraad en enkele technische verbeterpunten aandacht verdienen, blijft deze robotgrasmaaier een prima hulp voor iedereen die niet zelf telkens zijn gazon wil maaien.

Ontdek de RSL3000/10 robotgrasmaaier

Op Kieskeurig.nl