Zo bespaar je honderden euro's op je tech-spullen
Als je altijd het allernieuwste wilt hebben, kan dat je veel geld kosten. Gelukkig hoef je - dankzij de razendsnelle technische ontwikkelingen - niet altijd het allernieuwste te hebben. En wil je wel het nieuwste, dan kun je door slim te shoppen alsnog een hoop geld besparen.
Niet alleen tech-spullen zelf, ook de accessoires zijn vrij kostbaar. Een nieuw hoesje voor je smartphone een eenvoudige usb-kabel of oplader, er worden al snel enkele tientallen euro's gevraagd. Dat kan allemaal veel goedkoper!
Tweedehands kopen
Iets dat voor jou nieuw is, kan voor een ander alweer oud zijn. Een videokaart, SSD, smartphone of tablet ... er zijn mensen die direct het nieuwste kopen zodra het in de winkel ligt. De 'oude' producten worden dan niet alleen in de winkel goedkoper, het is vaak ook voor een leuke prijs tweedehands te vinden. Vaak zit er zelfs nog garantie op!
Marktplaats
Marktplaats is nog steeds een handige plek om iets te verkopen, maar het vinden van leuke spullen wordt steeds lastiger. Marktplaats lijkt steeds meer de handelaren te verkiezen boven de particulieren. Ook oplichters op Marktplaats worden steeds creatiever in het ontfutselen van jouw geld. Zo wordt het steeds lastiger om het verschil tussen een echt koopje en een oplichter te zien. Als een product uiteindelijk echt voor een leuke prijs te koop staat, is het vaak al aan een snelle handelaar verkocht. Zij vegen vervolgens het stof af, maken betere foto's en bieden het opnieuw aan voor de hoofdprijs. Voor de echte koopjes kun je tegenwoordig beter naar de kringloopwinkel of je aanmelden bij een Facebookgroep.
©PXimport
Op marktplaats wordt het steeds lastiger om tussen alle webwinkels, handelaren en oplichters, nog leuke aanbiedingen te vinden.
Kringloopwinkels
Hoewel een kringloopwinkel een wat stoffig imago heeft, zijn er ook kringloopwinkels met moderne spullen. Used Products is hier goed voorbeeld van. Als je Used Products binnenloopt, zie je vooral bijdetijdse producten liggen. Bianca is al elf jaar de eigenaresse van Used Products in Haarlem, ze vertelt ons dat ze bij Used Products duurzame gebruikte goederen inkopen en verkopen. "We verkopen dus geen huisraad zoals bankstellen of keukengerei, anders krijg je het imago van een doorsnee kringloopwinkel en daar willen we ons juist van onderscheiden.
Bij duurzame producten denken mensen snel aan elektronica, maar we verkopen meer dan dat." Natuurlijk gaat het ons juist om de elektronica, in het bijzonder computers en gadgets. Als we door de winkel lopen, zien we veel leuke en betaalbare tech-producten zoals een paar Samsung Galaxy Gear-horloges, vele smartphones, notebooks, externe harde schijven en zelfs een koeler voor een videokaart. "We zijn natuurlijk afhankelijk van wat er binnen wordt gebracht. Computeronderdelen worden gek genoeg niet vaak binnengebracht.
Het gebeurt weleens dat iemand met een zelf gebouwde pc langs komt. We kijken dan goed naar de onderdelen en doen op basis daarvan een bod. De prijzen baseren we op de nieuwprijs, de leeftijd van een product en het moet natuurlijk ook verkoopbaar zijn." Op de vraag wat Used Products beter maakt dan een handelssite als Marktplaats antwoord ze: "Als je iets wilt verkopen op Marktplaats, krijg je vaak te maken met bieders die het product niet komen ophalen. Mensen komen dan uiteindelijk bij ons. Als klanten iets willen kopen, geven we de gelegenheid spullen uitgebreid te testen. Ook krijgt de klant een maand garantie, iets dat je bij een particuliere verkoop niet krijgt."
©PXimport
We lopen nog een rondje door de winkel, verkoper Angelo laat ons enthousiast het assortiment tech-spullen zien.
Hoewel Facebook eigenlijk geen handelssite is, maken gebruikers zogenoemde groepen aan om spullen op aan te bieden. Van zo'n groep kan iedereen lid worden en vervolgens berichten plaatsen of reageren op berichten. De zogenoemde prikbord-, marktplaats- en marktkraam-groepen schieten als paddenstoelen uit de grond. De toeloop op de groepen is enorm. Het aantal leden varieert van enkele honderden tot zelfs in de tienduizenden. Mark van der Wel is medeoprichter en beheerder van Prikbord Velserbroek. Hij heeft wel een verklaring voor de enorme populariteit: "Mensen durven hun spullen niet meer per post op te sturen. Er zijn veel oplichters actief op Markplaats. Zelf ben ik ook een keer opgelicht. Ik kocht een boek, maar ik heb helaas nooit iets gekregen. Daarmee heb ik gelijk mijn lesje geleerd. De kracht van een groep is denk ik ook het sociale aspect. Het geeft mensen een beter gevoel als ze weten waar hun spullen naartoe gaan. Daarbij is het gemakkelijk om iets om de hoek te kopen of verkopen."
De groep van Mark is openbaar en telt ruim 6000 leden. Hij heeft bewust gekozen voor een openbare groep, waarop iedereen zich kan aanmelden. Op die manier kan hij zich meer richten op de inhoud. Zo is onlangs, dankzij zijn groep, een weggelopen hondje met zijn baasje herenigd. Dit is een voordeel van een groep mensen uit één buurt binnen een Facebook-groep. "Misschien is dit ook een vergeten factor die Marktplaats niet biedt." Over het algemeen is een groep op Facebook een veilige en leuke manier om iets te kopen. Mark ziet wel een trend gaande is van mensen die een speciaal Facebook-account aanmaken, alleen voor het verhandelen van spullen.
Als het nodig is kunnen leden geblokkeerd worden. Veel aandacht wil hij er niet aan geven: "De reden hierachter is dat die aandacht een onveilig gevoel geeft. Wij proberen juist dat gevoel van veiligheid te geven." Een korte blik op een aantal Facebook-groepen in de buurt levert ons direct een prachtige laptop voor 35 euro op! Naast de laptop zien we op tech-gebied: smartphones, oude pc's, dvd-spelers, spelcomputers, een Sony Google TV, tablets en nog veel meer leuke tech-spullen ... allemaal voor een prikkie op te halen.
©PXimport
Op Facebook worden vele tech-spullen verhandeld voor erg leuke prijzen.
Online betalen
Om online te kunnen winkelen, heb je natuurlijk ook een geschikt betaalmiddel nodig. De meest geaccepteerde betaalmethoden zijn PayPal en Creditcard. In Nederland wordt iDEAL ook veel ondersteund.
PayPal
Wil je winkelen in het buitenland, dan kun je het beste een PayPal-account gebruiken. Via PayPal kun je gemakkelijk online geld overmaken naar andere PayPal-gebruikers. Het is wereldwijd een van de meest geaccepteerde betaalmethodes. Een transactie kan prepaid, waarbij je eerst geld naar je PayPal-account overmaakt, maar je kunt PayPal ook koppelen aan je bankrekening of creditcard. We hebben al eerder een workshop gemaakt over veilig betalen met PayPal. Deze kun je nalezen op de website.
Creditcard
Helaas ondersteunen niet alle websites een transactie via PayPal. In zo'n geval ben je vaak overgeleverd aan de creditcard. Bij het invullen de creditcardgegevens zijn een hoop mensen terecht huiverig. Een eenvoudige manier om de schade bij creditcardfraude te beperken is door een prepaid-creditcard te gebruiken. De Nederlandse creditcard uitgever ICS biedt zo'n prepaid MasterCard aan voor vijftien euro per jaar. Kies je liever voor een creditcard zonder jaarlijkse kosten, dan is de virtuele Net+ Prepaid MasterCard misschien een oplossing.
iDEAL
In tegenstelling tot Amerika, gebruiken we in Nederland vrijwel geen creditcard voor online transacties. Door het gebrek aan een ander universeel online geaccepteerd betaalmiddel, richtte Currence in 2005 iDEAL op. iDEAL is uitgegroeid tot het meest gebruikte online transactiemiddel binnen Nederland. Zodra je een bestelling bij een Nederlandse webshop met iDEAL doet, kun je direct via internetbankieren de transactie accorderen. Voor iDEAL heb je dus geen account, het enige dat je nodig hebt is een rekening bij een bank die is aangesloten bij de dienst.
©PXimport
Met een virtuele prepaid creditcard (hier Neteller) kun je online aankopen doen.
Kopen in het buitenland
Veel mensen zijn voorzichtig met het kopen van spullen uit het buitenland. Dat is eigenlijk niet nodig. Als je iets via PayPal aanschaft, kun je altijd een claim indienen als je het product niet krijgt. Eigenlijk is het grootste nadeel de verzendtijd. Een pakketje laat al snel enkele weken op zich wachten.
eBay
eBay is de ideale zoekplek voor leuke tech-spullen uit China. Hoewel iedereen standaard op eBay Nederland begint met zoeken, zal je hier niet snel tech-koopjes uit China terugvinden. Je krijgt veel meer hits als je inlogt op www.ebay.com. Dit kan gewoon met je eigen (Nederlandse) account. Tijdens het zoeken is het handig de zoekfuncties aan te passen. Kies bijvoorbeeld voor Buy it Now en sorteer alles op Price + shipping: lowest first. Zo staan de goedkoopste producten bovenaan en krijg je geen veilingen te zien. Als je iets hebt gevonden klik je simpelweg op Buy it Now in de advertentie en betaal je via PayPal. Voor deze aankopen is wel wat geduld nodig.
Veel producten uit China kunnen wel zes weken onderweg zijn. Indien een product defect is of niet binnenkomt, kun je verkoper contacteren. Zij zijn vaak bereid het geld terug te storten of een nieuw product te sturen. Indien dat niet zo is, kun je via PayPal je geld claimen en een negatieve beoordeling geven. Binnen enkele dagen staat het geld dan vaak alsnog weer op je PayPal-account.
©PXimport
Op eBay.com koop je voor een prikkie tech-spullen zoals een harde-schijfbehuizing.
Let op bij online aankopen
Bij online aankopen is het verstandig altijd eerst te controleren of je met een eerlijke verkoper te maken hebt. Dat kan op verschillende manieren, zo kun je van webwinkels vaak online reviews opvragen en van een Nederlandse verkoper even de bankgegevens op Google of www.opgeletopinternet.nl opzoeken. Op eBay is het verstandig altijd eerst iemands reputatie te controleren. Nieuwe verkopers kun je beter skippen.
Goedkoop repareren
Onlangs kwam er een kennis langs met een defecte laptop. De computerwinkel had gezegd dat een reparatie duurder was dan een nieuwe laptop en ze vroeg of ik er toch nog even naar wilde kijken. Het kostte nog geen vijf minuten zoekwerk om erachter te komen dat er een kabelbreuk in de kabel naar het lcd-scherm zat. Hierdoor viel het beeldscherm uit. Op eBay kocht ik voor nog geen zeven euro een nieuwe kabel. Wat nou nieuwe laptop nodig? Drie weken later viel de kabel op de deurmat. Het was vervolgens nog geen halfuurtje werk om de kabel te vervangen. Voor nog geen zeven euro koop je toch echt geen nieuwe laptop!
©PXimport
Via eBay kocht ik voor nog geen 7 euro een nieuwe LCD-kabel.
Koopjes uit China
Niet alleen op eBay vind je koopjes uit China. Ook de Chinese website Alibaba biedt leuke koopjes aan. De website is al geregeld in het nieuws voorbij gekomen. De oprichter van de website, Jack Ma, heeft dankzij zijn website een geschat vermogen van bijna 20 miljard euro opgebouwd. Daarmee is hij de rijkste man van China. Wat veel mensen niet weten is dat de website www.alibaba.com alleen voor zakelijke kopers is. Gelukkig heeft Alibaba ook een zustersite speciaal voor particulieren. Op www.aliexpress.com kunnen consumenten terecht. Je vindt hier dezelfde artikelen als op Alibaba, met het verschil dat je ze ook per stuk kunt bestellen. Je hebt voor deze website wel een creditcard nodig. Op AliExpress vind je voor weinig geld leuke tech-spullen als telefoonhoesjes, smartwatches, tablets en vele computeronderdelen zoals wifi-adapters. Nog een leuke Chinese handelssite, die zich met name op tech-spullen richt, is www.dx.com. Houd er wel rekening mee dat er flink wat kosten bij kunnen komen, zoals invoerrechten, btw en inklaringskosten.
©PXimport
De vertalingen op AliExpress zijn soms hilarisch. Zo vind je er gezonde blauwe tandhorloges met androïde en het computerspel Horloge honden.
Douane en invoerrechten
Er kunnen heel wat kosten aan het invoeren van producten verbonden zitten. Daarom is het vaak nadelig om een relatief duur product te importeren. Vanaf 22 euro inclusief de verzendkosten, wordt btw gerekend. Vanaf 150 euro betaal je ook invoerrechten over het product.
Daarnaast betaal je inklaringskosten, een bedrag dat de postbezorgdienst rekent voor de administratie, zij moeten immers de btw en invoerrechten voorschieten. De kosten hiervoor verschillen per postbezorgdienst, zo betaal je bij PostNL 17,50 euro en bij DHL 10 euro. De invoerrechten, btw en inklaringskosten betaal je aan de postbezorgdienst. Daarnaast loop je het risico dat de douane het pakket controleert. Als de douanier van mening is dat een tablet geen 250 euro waard is, maar bijvoorbeeld 600 euro, betaal je over het geschatte bedrag invoerrechten en btw. Hier vind je alle informatie over het invoeren van producten uit het buitenland.
PayPal claim
Helaas zitten er ook op eBay mensen die proberen de boel te bedriegen. Gelukkig kun je via PayPal het geld claimen. Zo heb ik zelf, zonder eerst goed informatie in te winnen, een usb-stick van 512 GB gekocht. Later bleek dat het hier om usb-stick met gehackte firmware ging. Hoewel de computer wel een stick van 512 GB zag, was de daadwerkelijke omvang slechts 512 MB. De stick crasht zodra je meer dan 512 MB aan bestanden op de stick zet. De verkoper kon na een negatieve feedback alleen wat loze dreigementen sturen. De informatie heb ik doorgestuurd naar PayPal. Binnen een week was het geld door PayPal geretourneerd. Helaas maakt de schurk nog steeds slachtoffers.
©PXimport
Als je toch wordt opgelicht, kun je bij PayPal een geschil indienen en daarna het geld terug claimen.
Online kopen in eigen land
In eigen land kun je een hoop besparen door prijsvergelijkingswebsites te bezoeken. Zo zie je direct of een product niet ergens anders in de aanbieding is. Ook het zoeken naar kortingscodes is een handige bespaartip en levert al snel enkele euro's op.
Prijsvergelijkingswebsites
Wie zijn spullen liever nieuw en binnen eigen grenzen koopt, kan ook besparen. Op internet zijn vele prijsvergelijkingswebsites te vinden. Op deze website kun je van veel tech-producten de prijzen vergelijken. Het loont verschillende vergelijkingssites te gebruiken, want niet alle vergelijkingssites gebruiken dezelfde retailers. Een lijst met prijsvergelijkingswebsites vind je hier. Op onze prijsvergelijker kun je ook specifiek zoeken naar tech-producten. Zo kun je een harde schijf op grootte en op prijs sorteren. Ook kun je een prijswekker instellen. Je krijgt dan een e-mail zodra een product onder de prijs is gedaald die je hebt ingesteld.
©PXimport
Op onze eigen website kun je gemakkelijk een prijswekker instellen.
Software en games
Niet alleen op tech-hardware, maar ook op software - en dan voornamelijk op spelletjes - kun je een hele hoop besparen. Een website gespecialiseerd in het vergelijken van gameprijzen is www.budgetgaming.nl. Op Budgetgaming vind je een overzicht van spellen en de prijzen bij verschillende (web)winkels. Ook word je via prijsreacties op de hoogte gehouden van de laagste prijzen en acties. Op onze eigen prijsvergelijker kun je ook terecht voor softwareprijzen. Zo bespaar je al snel een paar tientjes op een besturingssysteem, virusscanner of Microsoft Office.
Speel je graag spellen op de pc, dan koop je waarschijnlijk geen spellen meer in de winkel. Op digitale games kun je heel veel geld besparen. De website www.steamunpowered.eu houdt verschillende vergelijkingssites en bundelacties voor je in de gaten. Pas wel op bij het kopen via dit soort websites. Diensten zoals Steam, hebben een heel streng beleid op het aanschaffen van sleutels buiten je eigen land. Websites lossen dit probleem op door na aankoop het spel als 'gift' aan te bieden. Een andere manier is een buitenlands IP-adres te gebruiken via een VPN. Dit kan, maar via deze methodes loop je een groot risico je account en daarmee al je spellen kwijt te raken. Kijk voordat je een spel koopt dus goed welke restricties eraan verbonden zijn en of je een eerlijke productcode krijgt.
©PXimport
GTA 5 is bij deze verkoper 25 euro, maar doordat je het via een VPN-verbinding moet activeren, loop je een groot risico je Steam-account te verliezen.
Garantie op nieuwe koopjes
Er is ook nadeel aan 'koopjesjagen'. Zo worden defecte koopjes liever gecrediteerd dan gerepareerd. Ik heb dit zelf ondervonden met mijn MSI Wind all-in-one pc. Het ging om een showmodel van Dixons dat was afgeprijsd van 1500 euro voor 200 euro, maar er zou gewoon garantie bij gegeven worden. Na enige tijd raakte de interne blu-ray-brander defect. Het was volgens de fabrikant niet mogelijk om zelf te vervangen en de computer moest naar Polen opgestuurd worden. Een week later kreeg ik het bericht, dat ze product zouden crediteren.
In zo'n geval word je niet vrolijk, want voor 200 euro kocht ik geen nieuwe pc. Na juridisch advies heb ik contact opgenomen met de fabrikant. Uiteindelijk heb ik de computer gerepareerd teruggekregen. Met LG zat ik in een vergelijkbaar schuitje. Een jaar geleden kocht ik een prachtige 3D-monitor voor slechts 100 euro. LG wilde de monitor graag omruilen voor hetzelfde exemplaar, maar deze was niet meer leverbaar. Crediteren leek de enige optie. Na doorvragen kreeg ik mogelijkheid een moderner model te kiezen. In mijn geval pakte dat gunstig uit, maar de fabrikant had ook in zijn recht gestaan als zij het aankoopbedrag hadden gecrediteerd.
©PXimport
Als de kosten van een reparatie hoger zijn dan het crediteren, zullen fabrikanten daar liever voor kiezen.
Coupon
Zodra je tijdens een bestelling de optie kortingscode ziet staan, loont het vaak om de naam van de winkel en het trefwoord coupon of kortingscode op Google te zoeken. Soms krijg je de verzendkosten vergoed, 5 euro korting of zelfs 10% korting op je bestelling. Het is slechts een minuutje zoekwerk en de besparing kan soms flink oplopen. Tijdens de introductie van de nieuwe website van Dixons, bleek er zelfs een foutje in het kortingssysteem te zitten. Gebruikers konden toen meerdere kortingscodes tegelijkertijd gebruiken. De bug ging als een lopend vuurtje over diverse forums en koopjeswebsites zoals Budgetgaming. Die dag zijn er een hoop mensen een koopje rijker geworden, omdat Dixons zo sportief was de producten gewoon te leveren.
©PXimport
Het loont altijd om even te zoeken naar een kortingscode of couponcode.
Conclusie
Met een portemonnee die steeds verder lijkt te krimpen en een hobby die steeds duurder wordt, is het prettig om te weten dat er ook goedkopere alternatieven zijn. Tweedehands kopen is al lang geen taboe meer, nieuw is immers morgen alweer oud en daar kan iedereen goed van profiteren. Vind je het niet erg dat een product een half jaartje oud is, dan kun je prima tweedehands shoppen. Zelfs als je wel graag de nieuwste producten wilt, loont een online koopjesjacht. Blijf wel altijd voorzichtig bij online aankopen. Ik raad aan om iets PayPal te bestellen of het te kopen met een prepaid creditcard. Veel bespaarplezier!