ID.nl logo
Babbelen met bijdehante bots: er is meer dan ChatGPT
© Supatman - stock.adobe.com
Huis

Babbelen met bijdehante bots: er is meer dan ChatGPT

Chatten met mensen doen we al langer, maar ChatGPT toont dat dit ook prima kan met bots – en dus met computers. ChatGPT is trouwens niet de enige AI-bot die graag keuvelt. In dit artikel stellen we je, naast enkele nieuwigheden voor ChatGPT, ook enkele praatgrage concullega’s voor.

ChatGPT is de bekendste AI-chatbot, maar er zijn er nog veel meer. Maak kennis met:

  • Bing Chat
  • Character.ai
  • ChatSonic
  • YouChat
  • Google Bard

Ook interessant: Zo speel je Sumplete, een game gemaakt door ChatGPT

OpenAI’s ChatGPT maakt sinds eind vorig jaar wereldwijd furore, en we hebben er al de nodige aandacht aan besteed. Voor wie een en ander gemist heeft, leggen we het hoe en wat nog even heel kort uit. 

AI met LLM

ChatGPT van ontwikkelaar OpenAI is een AI-chatbot. Bot staat voor robot, maar eigenlijk is het een computerprogramma dat automatisch specifieke handelingen kan verrichten. In dit geval gaat het om het simuleren van menselijke conversaties, met behulp van artificiële intelligentie, kortweg AI. De bot maakt gebruik van natuurlijke taalverwerking (NLP) en ‘machine learning’-algoritmen (ML) om menselijke taalinvoer correct te kunnen interpreteren. De chatbot kan tevens leren uit de interacties met menselijke gebruikers om zo steeds betere reacties te genereren.

Natuurlijk moet de chatbot inhoudelijk iets zinvols te vertellen hebben, en daarvoor valt deze terug op een immense kennisdatabank, samengesteld door de ontwikkelaars op basis van ontelbare documenten, webpagina’s, databases enzovoort.

Dit hele AI-systeem, dat dus patronen, grammatica en context uit een enorme dataset kan herkennen en op basis hiervan antwoorden genereert, wordt een ‘large language model’ genoemd (LLM). Dit maakt zo’n systeem veel krachtiger dan stemassistenten als Siri, Alexa of Google Assistant, die weinig meer zijn dan ‘command-and-control’-systemen op basis van een beperkte database.

ChatGPT plug-ins Eind maart kondigde OpenAI aan dat ze aan eigen plug-ins voor ChatGPT werken. Inmiddels is er een lange lijst van uiteenlopende plug-ins, van eentje waarmee je actuele data van internet kunt raadplegen tot eentje waarmee je gegenereerde (Python) code in een sandbox kunt laten draaien draaien tot een plug-in waarmee je data uit eigen documenten kunt benaderen. Je vindt hier tevens een overzicht van derde partijen die een eigen plug-in voor ChatGPT hebben ontwikkeld, zoals Expedia, Wolfram en Zapier.

OpenAI is zich wel degelijk bewust van de mogelijke risico’s van dergelijke plug-ins, wat diverse veiligheidsmaatregelen noodzakelijk maakt. Webtoegang vergroot immers het risico op misleidende of schadelijke responses en plug-ins kunnen misschien heimelijk ‘prompt injection’ uitvoeren, waardoor andere prompts aan het LLM worden doorgespeeld dan wat de gebruiker beoogde.

ChatGPT: extra’s

Wanneer je met ChatGPT aan de slag gaat, kun je de functionaliteit uitbreiden met extensies. We stellen je twee browserextensies voor van externe partijen, maar weet dat OpenAI, de maker van ChatGPT, inmiddels ook bezig is met de ontwikkeling van plug-ins (zie het kader hierboven: ‘ChatGPT plug-ins’).

Ben je een trouwe gebruiker van de Google-zoekmachine, dan heb je vast iets aan de extensie ChatGPT for Google (www.chatgpt4google.com; beschikbaar voor Firefox en Chromium-browsers). Na installatie verschijnt rechts van de zoekresultaten in Google een kader met de ChatGPT-respons. Wil je deze alleen ‘op commando’ laten verschijnen, klik dan op het tandwielpictogram in dit kader en selecteer Manually (zodat je eerst op een knop moet drukken) of Question Mark (zodat de respons alleen verschijnt wanneer je je zoekterm met een vraagteken afsluit).

Een niet onbelangrijk nadeel van ChatGPT is dat de bot geen ‘live’ webpagina’s kan raadplegen. De extensie WebChatGPT helpt je deze tekortkoming te omzeilen. Na installatie ziet de invoerbalk van ChatGPT er enigszins anders uit. Zorg dat de optie Web access is ingeschakeld en vraag iets als “Wat is het weer vandaag in […]”. Als het goed is, krijg je nu een zinvol en actueel antwoord, voorafgegaan door (standaard) vijf internetbronnen die de tool aan ChatGPT heeft doorgegeven, zodat de bot die in zijn respons kan verwerken. Handig, want je kunt de bronnen nu dus ook zelf controleren. Via uitklapmenu’s kun je het aantal bronnen (results), de periode (time) evenals de regio (region) nog bijsturen.

ChatGPT nog niet uitgeprobeerd? AI-instapcursus: dit kun je allemaal doen met ChatGPT

Speeltuin Is (de gratis versie van) ChatGPT tijdelijk niet bereikbaar, dan kun je (na je aanmelding) nog terecht in de OpenAI GPT-3 Playground. Deze versie maakt via een API gebruik van het GPT-3-taalmodel, maar is vooral bedoeld voor ontwikkelaars of voor wie de API (application programming interface) zelf wil gebruiken in een of andere (web-)app. Rechts vind je namelijk een paneel met diverse technische parameters die mede de respons van de chatbot aansturen. Houd de muisaanwijzer boven zo’n parameter voor beknopte uitleg. Rechtsboven vind je een microfoon, waarmee je je opdrachten ook in gesproken vorm kunt doorgeven aan de bot. Druk op de Submit-knop om je opdracht uit te voeren.

Bing Chat: start

ChatGPT mag dan een product zijn van OpenAI, Microsoft heeft er al enorme bedragen in geïnvesteerd. Microsoft wil ChatGPT namelijk intensief gebruiken in onder meer Azure, Bing en Office.

Op het moment van schrijven kun je ChatGPT zoals deze in Bing is geïntegreerd gratis gebruiken, althans met browser Edge. Surf hiervoor naar www.bing.com/new, klik bovenaan op Begin met chatten. Zorg dat je bent aangemeld met je Microsoft-account. Als het goed is, hoef je slechts op Nu chatten te drukken om met Bing Chat (alias ChatGPT met GPT-4) aan de slag te kunnen.

Bing Chat: werking

Net als bij de meeste chatbots, is de werking ook hier eenvoudig. Tik je vraag in de invoerbalk onderaan en klik op de pijlknop. Om een nieuwe chatsessie te starten, druk je op Nieuw onderwerp. In tegenstelling tot ChatGPT zelf, kan Bing Chat wel het internet op, en het zal je niet verbazen dat de bot hiervoor gretig uit het Bing-vaatje tapt. Je krijgt bij de respons ook de bronnen vermeld en je kunt meteen doorklikken om een en ander te controleren of zelf verder uit te zoeken. Op basis van je vraag en de respons stelt Bing Chat doorgaans zelf nog enkele extra vragen voor, die je wellicht interesseren. Boven de invoerbalk kun je nog kiezen uit drie gespreksstijlen: Meer Creatief, Meer Gebalanceerd (standaard) of Meer Precies.

Microsoft is van plan om Bing Chat ook vanuit andere browsers te laten gebruiken, maar wil je daar niet op wachten, installeer dan de extensie Bing Chat on Chromium. Deze extensie laat de webpagina van Bing geloven dat je met Edge bezig bent, waarna je ook vanuit Chrome en andere Chromium-browsers Bing Chat kunt uitproberen.

ChatGPT API

Ook de chatbot van Perplexity.ai maakt gebruik van het GPT-taalmodel van ChatGPT, maar net als Bing Chat kan deze chatbot overweg met actuele informatie afkomstig van zoekmachines en worden links naar de geraadpleegde bronnen vermeld.

Je krijgt in eerste instantie een beknopt antwoord te zien, maar wanneer je op View Detailed klikt, worden meer details getoond. Via voetnoten kun je naar de achterliggende bronnen doorklikken, of je klikt onderaan op View List om de bronnenlijst in een oogopslag te zien.

Helemaal onderaan vind je nog de rubriek Related met verwante vragen. Klik op de plusknop achter zo’n vraag om het bijbehorende antwoord te zien. De bot kan de eerder ingetikte vragen en antwoorden onthouden: vul een volgende vraag in bij Ask a follow up om hiermee verder te werken, of druk op de knop +New Thread om een nieuwe vragenronde te starten.

YouChat

YouChat is de chatmodule van zoekmachine You.com. Tik je vraag in de invoerbalk in en met een druk op Enter krijg je de resultaten. Handig is dat deze app rechts van de respons ook relevante resultaten geeft van zoekmachines als Google en Bing. Resultaten die YouChat in zijn respons gebruikt, worden met cijfers aangeduid. Net als bij ChatGPT kan YouChat ook je eerdere chatsessies in een chronologische lijst bijhouden.

Character.ai

In onder meer ChatGPT kun je ‘role prompting’ toepassen om tot betere resultaten te komen. Je vertelt de chatbot dan dat deze een bepaalde rol moet aannemen ('Je bent een ervaren professor in de genetica en je schrijft…') om vervolgens vanuit die persona een respons te geven.

De makers van Character.ai hebben dit idee verder doorgetrokken. Ze hebben namelijk zelf al enkele tientallen persona's ontworpen, opgedeeld in rubrieken als Famous People, Anime, Movies & TV en Language Learning. Meld je aan en selecteer een geschikte persona. Vervolgens kun je met het gekozen virtuele personage chatten. Als het goed is, krijg je antwoorden en reacties die helemaal aansluiten bij dat personage. Hoe een AI-chatbot ook best vermakelijk kan zijn!

Lees ook: 10 veelgestelde vragen over AI

Google Bard Zowat alle chatbots en uitbreidingen die we je in dit artikel hebben voorgesteld, maken op een of andere manier gebruik van taalmodel GPT 3, 3.5 of 4. Er bestaan natuurlijk ook andere taalmodellen, en het zal je niet verbazen dat Google inmiddels zo’n model heeft ontwikkeld: LaMDA (Language Model for Dialogue Applications).

Sterker nog, Google heeft op basis van dit taalmodel al een eigen AI-chatbot beschikbaar gesteld, met de naam Bard. Je kunt je hiervoor hier inschrijven. Dit kan weliswaar alleen als je in de VS of het VK woont, maar een dienst als ProtonVPN Free, met een gratis Amerikaanse VPN-server, blijkt overtuigend genoeg om alsnog een aanvraag in te kunnen dienen. Zo kun ook jij aan de slag met Bard.

ChatSonic

Wellicht een van de meest flexibele uitvoeringen op basis van het GPT-taalmodel is ChatSonic (WriteSonic), dat op slimme wijze met enkele beperkingen van ChatGPT afrekent. Zo kan deze chatbot het actuele internet raadplegen en ook informatie ophalen uit Googles ‘knowledge graphs’, een database met miljarden feiten over mensen, plaatsen en objecten.

ChatSonic kan tevens digitale beelden genereren op basis van je tekstinvoer. De chatbot kan hiervoor de API van Stable Diffusion en Dall-E 2 aanspreken. Verder laat ChatSonic ook spraakinvoer toe. Je kunt tevens een persona uit een lijst selecteren. Standaard is dit General AI, maar je kunt bijvoorbeeld ook Travel Guide, Relationship Coach of Accountant kiezen om de respons in een meer specifieke stijl te genereren.

Surf naar ChatSonic, klik op Start Chatting en meld je aan. Links van de invoerbalk kun je Include latest Google data in- of uitschakelen. In het linkerpaneel kun je schakelen tussen een meer beperkte of een uitgebreidere respons en kun je je (voorkeurs)locatie instellen, mocht dat relevant zijn voor de respons.

Je kunt de gratis versie van ChatSonic gebruiken, maar je zit dan wel met een maandelijkse responslimiet opgescheept en je beschikt dan niet over GPT-4(+). De betaalde versies beginnen bij circa 15 euro per maand, afhankelijk van de gekozen opties.

Google Bard

Vers van de pers, want sinds vandaag is Google Bard officieel beschikbaar in Nederland. Google Bard is een geavanceerd taalmodel (LLM) ontwikkeld door Google AI. Deze chatbot, getraind op een uitgebreide dataset van tekst en code, heeft de capaciteit om tekst te genereren, te vertalen en diverse soorten creatieve inhoud te produceren. Bovendien kan Bard informatieve antwoorden geven op een breed scala aan vragen, zelfs als deze open, complex of ongebruikelijk zijn.

Bard is momenteel nog in ontwikkeling, maar heeft al laten zien dat het in staat is om een verscheidenheid aan taken uit te voeren. Het kan instructies volgen, diverse tekstformaten genereren – van gedichten en scripts tot muziekstukken en e-mails – en vragen beantwoorden op een uitgebreide en informatieve manier.

Bard kan op verschillende manieren worden ingezet. Het kan helpen bij het overbruggen van taalbarrières, het vergroten van kennis over de wereld, het stimuleren van creativiteit, het verbeteren van productiviteit en het toevoegen van een element van plezier. Of het nu gaat om het vertalen van talen, het leren over diverse onderwerpen, het genereren van creatieve inhoud, het uitvoeren van taken of het spelen van spelletjes, Google Bard biedt een reeks mogelijkheden.

Multimediaal In dit artikel hebben we ons beperkt tot (hoofdzakelijk gratis) AI-chatbots, maar AI wordt op veel meer domeinen dan alleen tekst toegepast. Inmiddels zijn er namelijk al heel wat bots die op basis van een tekstuele beschrijving indrukwekkende tekeningen, schilderijen of foto’s kunnen genereren, zoals Dall-E 2, Stable Diffusion, Midjourney en NightCafe. Verder zijn er ook AI-toepassingen waarmee je allerlei muziekvormen kunt genereren, zoals AIVA, Aimi, Amper Music en MusicLM.

Diverse bedrijven zijn ook al volop bezig met de ontwikkeling van AI-videogeneratoren, waaronder Google (Imagen Video), Meta (Make-A-Video) en OpenAI.

P.S. Enthousiast ChatGPT-gebruiker? Er zijn inmiddels behoorlijk wat T-shirts met grappige teksten beschikbaar, bijvoorbeeld hier en hier.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips compacte keramische verwarming CX3120/01
© Philips
Energie

Consumenten testen: de Philips compacte keramische verwarming CX3120/01

De Philips CX3120/01 compacte keramische verwarming is ontworpen om kleinere ruimtes snel en effectief te verwarmen. Dankzij slimme technologie, zoals bediening via een app en een draaifunctie voor gelijkmatige warmteverspreiding, belooft deze verwarming comfort en gemak. Hoe presteert hij in de praktijk? Lees hier wat het Review.nl Testpanel van deze draagbare bijverwarming vond.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips CX3120/01 compacte keramische verwarming is ideaal om snel kleine ruimtes tot 20 m² te verwarmen. Dankzij een vermogen van 2000 watt en een draaifunctie voor gelijkmatige warmteverspreiding is de temperatuur in no-time aangenaam. Dankzij de energiebesparende EcoAI-modus en de keuze tussen app-bediening of de knoppen op het apparaat, biedt deze verwarming flexibiliteit en gemak. Het lichte en compacte ontwerp maakt hem eenvoudig te verplaatsen, terwijl kantelbeveiliging en automatische uitschakeling zorgen voor veilig gebruik. Bovendien ziet hij er ook nog eens strak uit.

De Philips compacte keramische verwarming CX3120/01 krijgt van testers een hoge gemiddelde score van een 8,3 en wordt geprezen vanwege zijn snelle opwarming, stille werking en gebruiksvriendelijke app-bediening. Hier volgen de belangrijkste bevindingen van het testpanel.

Snelle warmte en eenvoudig gebruik

De CX3120/01 valt bij testers vooral in de smaak vanwege de snelheid waarmee ruimtes op temperatuur komen. "In seconden is de kamer merkbaar warmer," zegt DOME85. Luuk Smeyers voegt daaraan toe: "Ondanks zijn compacte formaat levert het verrassend veel warmte, ideaal voor de koude dagen." Ook het gebruiksgemak valt goed in de smaak. "Het apparaat is lekker licht en klein, hierdoor makkelijk te verplaatsen van kamer naar kamer," meldt EviDaems. "Ook de bediening is eenvoudig met duidelijke knoppen die geen uitgebreide handleiding nodig hebben." De draaifunctie blijkt vooral handig voor een gelijkmatige warmteverspreiding in grotere ruimtes. MichaelG merkt op: "De warmte wordt goed verspreid, wat ideaal is voor mijn werkkamer van 13,5 m²." Michel voegt nog toe: "Door de drie standen laag, gemiddeld en hoog is hij voor meerdere ruimtes geschikt."

©Philips

Slimme technologie voor extra comfort

De bijbehorende app wordt door testers geprezen om het gemak. Hiermee kun je de verwarming op afstand inschakelen, een schema instellen of de temperatuur aanpassen. "Het is erg fijn dat je op afstand alvast een ruimte kunt verwarmen," zegt Marjan01. Ook Noashirley vindt de app een handige toevoeging: "Je kunt hem aanzetten voordat je thuiskomt, wat het gebruik heel flexibel maakt."

Hoewel de app handig is, noemen sommige testers verbeterpunten. BryanTest merkt op dat er soms vertraging zit in de reactie van de app: "Voor een smart device had dit wat sneller mogen zijn." S. vindt het op zich erg handig dat je het apparaat via de app kunt instellen, maar: "Wat we tijdens het testen van het product wel een nadeel vonden is dat je de temperatuur alleen via de app kunt instellen en niet op het apparaat zelf."

Stil en veilig

Veel testers benadrukken hoe stil de verwarming werkt, vooral op lagere standen. Dit maakt hem ideaal voor slaapkamers en werkkamers. S. zegt hierover: "Wij hebben het apparaat in de babykamer staan, en ons kindje wordt niet wakker van het geluid." De ingebouwde veiligheidsfuncties, zoals kantelbeveiliging en automatische uitschakeling, worden ook gewaardeerd. "Het is een geruststellend idee dat het apparaat uitgaat als het omvalt," aldus T.

"Compact, licht en stil: precies wat je zoekt in een verwarming."

- Michel

Kritiekpunten

Hoewel de CX3120/01 veel lof krijgt, noemen testers enkele verbeterpunten. Het geluidsniveau op hogere standen kan storend zijn, vooral bij gebruik in stille omgevingen. Soepah: "In een lage stand is hij heel stil, maar als je even wilt bijverwarmen, maakt hij toch best wat geluid." Piet en T. vonden de gebruiksaanwijzing onduidelijk, vooral bij de installatie van de app. Piet: "Het dikke boekje bevat nauwelijks praktische instructies, wat veel uitproberen betekent."

Conclusie

De Philips CX3120/01 biedt snelle warmte, slimme technologie en een compact ontwerp, waardoor hij ideaal is voor wie kleine ruimtes efficiënt wil verwarmen. De stille werking en ingebouwde veiligheid maken hem geschikt voor slaapkamers, babykamers en werkkamers. Ondanks enkele verbeterpunten, zoals de afhankelijkheid van de app en het geluidsniveau op hoge standen, blijft het een favoriet bij ons testpanel.

✅ Pluspunten

  • Snelle opwarming.

  • Compact en licht.

  • Stil in gebruik (lage standen).

  • Handige app-bediening.

❌ Minpunten

  • Geluid op hoge standen.

  • App niet altijd responsief.

  • Beperkte bediening op het apparaat zelf.

Ontdek de Philips compacte keramische verwarming CX3120/01

Op Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Review Apple MacBook Pro 14 inch (M4, 2024) – Nog fijner werken
© Jeroen Boer - ID.nl
Huis

Review Apple MacBook Pro 14 inch (M4, 2024) – Nog fijner werken

Je kon de klok er bijna op gelijk zetten, ongeveer een jaar na de MacBook Pro met M3 brengt Apple de M4-variant op de markt. Grote veranderingen op het gebied van de vormgeving krijgen we dit jaar niet, toch heeft Apple genoeg verbeterd waardoor de MacBook Pro weer wat fijner is geworden.

Fantastisch
Conclusie

Apple heeft zijn al erg goede 14 inch MacBook Pro toch weer weten te verbeteren. De M4-processor is indrukwekkend snel, je krijgt nu altijd 16 GB RAM en de prijs is ook nog eens lager. De bouwkwaliteit is uitstekend en prettig is dat je maar liefst drie Thunderbolt-aansluitingen krijgt. Ook de lange accuduur zal goed van pas komen als je onderweg bent, net als de extra hoge schermhelderheid. Waar de variant met een M3 vorig jaar nog een beetje tussen consument en professional inhing omdat je niet alle (aansluit)mogelijkheden kreeg, zul je bij de variant met M4 vermoedelijk niks missen. Kortom een prima laptop, al blijven de upgradeprijzen wel onveranderd hoog.

Plus- en minpunten
  • Snelle hardware
  • Mat scherm mogelijk
  • Hoge schermhelderheid
  • Indrukwekkende accuduur
  • Heel goede camera
  • Prijzige upgrades
  • Hoorbare koeling bij zware werkzaamheden

De vormgeving van de MacBook Pro is ten opzichte van vorig jaar vrijwel niet veranderd. Wel heb je bij alle varianten nu de keuze tussen spacezwart of zilver, waar de M3-variant vorig jaar nog spacegrijs of zilver was. Ook krijg je nu altijd alle aansluitingen. Want waar de variant met de normale M3 vorig jaar nog twee Thunderbolt-poorten had, krijg je er ook bij de M4-variant dit jaar netjes drie. Het enige verschil ten opzichte van de de duurdere varianten met een M4 Pro of Max is dat je bij de M4-variant Thunderbolt 4 krijgt terwijl de Pro en Max voorzien zijn van Thunderbolt 5. Dat maakt in de praktijk niet heel veel uit: zowel versie 4 als 5 zijn razendsnelle universele aansluitingen voor dataoverdracht, beeldscherm en opladen.

©Jeroen Boer - ID.nl

Je kunt op zowel de M4 als M4 Pro maximaal twee extra beeldschermen aansluiten terwijl een variant met M4 Max maximaal vier extra beeldschermen ondersteunt. Daarnaast is de MacBook Pro voorzien van een HDMI-aansluiting, kaartlezer en 3,5mm-headsetaansluiting. Opladen kan via usb-c en is handig voor dockingstations, maar doe je normaal gesproken via de MagSafe 3-aansluiting waarvoor een laadkabel wordt meegeleverd. De oplader zelf is voorzien van een usb-c-aansluiting. 

©Jeroen Boer - ID.nl

De aansluitingen zijn kortom modern en zelfs vooruitstrevend. Het is daarom opvallend dat wifi 7 ontbreekt, al ondersteunt ook het wel aanwezige wifi 6E natuurlijk wel de 6GHz-band. Omdat de behuizing vrijwel identiek is, zijn het toetsenbord en touchpad onveranderd. Dat is alleen maar positief: het tikcomfort is hoog en de touchpad is nog altijd de beste op de markt. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Iets goedkoper, prijzige upgrades

De MacBook Pro is nu voorzien van minimaal 16 GB geheugen in plaats van de karige 8 GB die je vorig jaar kreeg, maar is met een vanafprijs van 1929 euro nu 100 euro goedkoper. Je krijgt dit jaar dus beduidend meer Mac voor je geld. De prijzen van upgrades zijn nog wel hoog, al hoef je de hoeveelheid RAM nu waarschijnlijk niet te verhogen. Wil je dat wel, dan betaal je bijvoorbeeld 230 euro om het werkgeheugen uit te breiden naar 24 GB terwijl het verdubbelen van de opslagcapaciteit naar 1 TB je ook 230 euro kost. Met een paar klikken kost de MacBook Pro dus aanzienlijk meer dan 1929 euro, maar daar staat tegenover dat die instapper meer dan prima is als je genoeg hebt aan 512 GB opslag.

Wij ontvingen van Apple een configuratie met M4-processor voorzien van 16 GB RAM, 1 TB ssd en de optionele nanotextuur op het scherm waarmee de prijs op 2329 komt. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Nog beter scherm

Het 14inch-scherm van de vorige MacBook Pro met M3-processor was al erg goed, maar Apple heeft toch nog wat verbeteringen aangebracht. De resolutie en technologie zijn hetzelfde gebleven. Het gaat om een ips-paneel in combinatie met in zones verdeelde mini-led-verlichting. Dat zorgt voor heldere en contrastrijke beelden die de eigenschappen van een oled-scherm vrijwel benaderen. Die helderheid is wat verbeterd, want in heel felle omstandigheden kan ook in de normale SDR-modus een helderheid van 1000 nits gebruikt worden. Hierdoor kun je de laptop ook buiten prima gebruiken. De belangrijkste wijziging aan het scherm is helaas optioneel, want je kunt nu voor een meerprijs van 170 euro kiezen voor een scherm met nanotextuur. Ons testexemplaar is voorzien van nanotextuur en in de praktijk betekent dit dat je een mat afgewerkt scherm krijgt waarbij je veel minder last van reflecties hebt. Werk je vaak buitenshuis of in ruimtes met minder optimale verlichting, dan is dit een optie die je zeker moet overwegen. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Camera met trucjes

MacBooks hadden altijd al een bovengemiddeld goede webcam, maar dit jaar heeft Apple een echt indrukwekkend 12megapixel-exemplaar ingebouwd. Die levert dankzij de hoge resolutie en brede kijkhoeken niet alleen heel fraaie beelden, maar heeft ook extra mogelijkheden. Zo kan de camera je nu volgen en je in het midden van het beeld houden. Dat werkt prima en het lijkt net of je een camera hebt die met je mee beweegt. Je schakelt deze functie centraal in via de menubalk van macOS, dus het werkt in alle programma's. Ook achtergrondvervaging en het vervangen van je achtergrond kun je centraal instellen. Een ander trucje is Bureauweergave waarbij de camera een gedeelte op je bureau voor je laptop apart in beeld brengt terwijl je tegelijkertijd ook het gewone beeld kunt gebruiken. Zo kun je iets laten zien aan mensen waar je een gesprek mee hebt. Het is grappig en werkt boven verwachting goed, want twee beelden op hetzelfde moment is toch best speciaal. Tegelijkertijd zijn de beelden van je bureau wel heel korrelig. Het gaat immers om een uitsnede van de normale camera. Leuke functionaliteit, maar hopelijk zit hier in toekomstige generaties nog verbetering in. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Uitstekende prestaties

Met de M4 zet Apple een flinke stap ten opzichte van de M3-variant die we vorig jaar getest hebben. Afhankelijk van de benchmark zien we de single-core-prestaties rond de 10 procent toenemen terwijl multicore-prestaties tussen de 22 en 31 procent verbeteren. Waar de M3 in Geekbench 5 een single-core-score van  2377 en een multi-core-score van 10796 punten neerzet, levert deze MacBook pro met M4-processor in dezelfde benchmark maar liefst 2609 en 13268 punten. En bij de belangrijke benchmark Cinebench R23 is er een nog groter verschil. Want waar de variant met een M3-processor respectievelijk 1943 en 10470 punten scoort, gaat de M4 daar met 2202 en 13733 punten duidelijk overheen. Daarmee kom je op het niveau van een M1 Max of M2 Pro. De M4 is dus echt een prima chip. Het verval is bovendien bijzonder laag, de koeling is duidelijk toereikend om de prestaties op orde te houden. Wel slaat de koeling hoorbaar aan als een zware taak langer dan twee minuten duurt. Daar heb je bij normaal gebruik geen last van, maar als je bijvoorbeeld meerdere foto's gaat exporteren of video gaat renderen maakt de MacBook Pro best wel wat geluid.

De ssd presteert met een lees- en schrijfsnelheid van 2893,5 en 3331,3 MB/s prima, maar het zou kunnen dat de 512GB-variant wat langzamer is.

De accutijd van een MacBook Pro was al goed, maar is dit jaar echt uitstekend. In dezelfde browsertest die we vorig jaar hebben uitgevoerd halen we nu een accuduur van 19 uur en 6 minuten waar dat bij de M3-variant nog 17 uur en 31 minuten was. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Conclusie

Apple heeft zijn al erg goede 14 inch MacBook Pro toch weer weten te verbeteren. De M4-processor is indrukwekkend snel, je krijgt nu altijd 16 GB RAM en de prijs is ook nog eens lager. De bouwkwaliteit is uitstekend en prettig is dat je maar liefst drie Thunderbolt-aansluitingen krijgt. Ook de lange accuduur zal goed van pas komen als je onderweg bent, net als de extra hoge schermhelderheid. Waar de variant met een M3 vorig jaar nog een beetje tussen consument en professional inhing omdat je niet alle (aansluit)mogelijkheden kreeg, zul je bij de variant met M4 vermoedelijk niks missen. Kortom een prima laptop, al blijven de upgradeprijzen wel onveranderd hoog.