ID.nl logo
Altijd weten waar je kind is
© PXimport
Huis

Altijd weten waar je kind is

Altijd weten waar je kind is. Waarschijnlijk klinkt dit bij veel ouders als muziek in de oren. Het kan, er bestaan tracking-apps en wearables die zorgen dat je constant in verbinding blijft met je kind. Toch is er een schaduwzijde aan dit soort oplossingen.

Doe even de proef. Hoeveel kilometer mag een kind van 8 - of nog liever, jouw kind - zonder toezicht van huis? Hoe ver mocht jij zelf als kind zonder ouderlijke bemoeienis van huis? En je grootvader? De Britse organisatie Natural England toont met een landkaart hoe in vier generaties tijd kinderen uit dezelfde familie het recht op zwerven volledig zijn kwijtgeraakt. Lees ook: Online privacy bestaat niet - Maar zo kom je er wel het dichtste bij.

Vandaag de dag willen we met tracking-apps het territorium waar jongeren zonder toezicht mogen zwerven, verkleinen tot armafstand. Wat mijn eigen jeugd betreft, durf ik het niet met dezelfde woorden als de Amerikaanse schrijver Bill Bryson zeggen, maar het gaat wel in die richting: "Wij kinderen werden om acht uur 's ochtends de deur uit gezet. We mochten niet binnenkomen, tenzij we in de fik stonden of overvloedig bloedden."

Steeds binnen bereik

Door de jaren heen plaatsen ouders hun kinderen steeds meer onder constant toezicht. Kinderen spelen steeds meer binnen of in eigen tuin, het buitenspeelterritorium wordt kleiner, terwijl de mogelijkheden van ouderlijk toezicht steeds toenemen. Ouders houden hun kroost constant binnen communicatieafstand, waarbij de smartphone de informatienavelstreng vormt tussen ouders en kind, in twee richtingen. We kunnen het jongeren haast niet kwalijk nemen dat ze van dit kanaal misbruik maken. Iedere schooldirectie herkent incidenten van woeste ouders die nog tijdens de les aankloppen omdat zoon- of dochterlief hen een berichtje had gestuurd dat de 'bitch van Engels' hen daarnet alweer straf heeft gegeven. Instant-communicatie in handen van onevenwichtige mensen maakt niet vrijer, integendeel. Dit als eerste waarschuwing voor apps waarmee je het reilen en zeilen van het jonge volkje al te dicht volgt.

Trackers

Track & trace

Apps om je kinderen te volgen, gebruiken allemaal gps, zodat jij op een plattegrond kunt aflezen waar je telg zich bevindt. Je installeert de app op de smartphone of tablet van je kinderen en schakelt de gps-functie in. Vervolgens nodig je hen uit om bij jou in de groep te komen en je accepteert de uitnodiging. Een toepassing van het Nederlandse Tizzer is WheresApp. De maker, Eric Bastiaansen, beweert dat Weresapp tot op vijf meter nauwkeurig meet. Daartoe zou dit vernuft de informatie van satellieten en telefoonmasten combineren. De app bevat overigens een bel-direct-knop, waarmee de ouder en het kind elkaar onmiddellijk vanuit de app kunnen bereiken, terwijl de ouder ondertussen de locatie van het kind ziet. Dat de app gratis is, blijkt misleidend. Wie goed zoekt, leest op de site dat je licenties kunt kopen om de veiligheid, functionaliteit en stabiliteit te verhogen.

WheresApp

Score 2 sterren

Prijs Gratis

Omvang 14,5 MB

©PXimport

Wheresapp is een typische gps-tracker die aangeeft waar je familieleden zijn.

WheresApp is lang niet de enige app waar je je kind mee in de gaten kunt houden. Je ziet hier nog tien typische tracker-apps voor de iPhone. Wij zijn er niet erg positief over. Voor één app willen we je zelfs waarschuwen: InoSpy. Deze app stuurt de gps-locatie van de mobiele telefoon iedere 30 minuten door én houdt ook de gegevens bij van alle inkomende en uitgaande gesprekken. Je moet je iPhone-toestel ook jailbreaken en het kost je 16 dollar per maand.

Family Locator Sygic

Life 360 Family Locator

Mama Bear Family Safety

Find My Kids - Footprints

Trax GPS Tracker

Familonet Locator

Family Tracker

Amber Alert GPS

InoSpy

Looqi

©PXimport

De Looqi kan tegen een stootje.

Niet buiten de veilige zone

De apps die je hiervoor zag, zijn allemaal typische track-apps. Er zijn ook enkele opvallende nieuwe toepassingen, die zich door hun insteek onderscheiden.

Er zijn volgsystemen die werken op basis van een veilige zone. Wanneer het kind die zone verlaat, ontvangt de ouder een waarschuwing. Een mooi voorbeeld hiervan is een nieuw product My Bino. Het gaat om een rubberen armbandje in combinatie met een app. De iPhone produceert een sirenegeluid wanneer je kleuter te ver van je is verwijderd.

Hoe breed die veilige zone is, hangt af van de gevoeligheid die je instelt in de app. Omdat de verbinding met bluetooth wordt gemaakt, bedraagt de maximale afstand 35 meter. De batterij van dit armbandje gaat een jaar mee. My Bino is bedoeld om te vermijden dat je peuter op het strand wegloopt terwijl je bent ingedommeld. De app toont echter geen locatie, je weet dus nooit in welke richting je bambino de benen heeft genomen. Als je de dreumes in een menigte kwijt bent, heb je er weinig aan.

Creëert dit dus geen vals veiligheidsgevoel? Mathieu Cardinael, de uitvinder van My Bino: "Het blijft de verantwoordelijkheid van de ouders om hun kind in het oog te houden. Wij bieden een oplossing waardoor ouders zich meer op hun gemak zullen voelen omdat ze gewaarschuwd worden wanneer hun kinderen afdwalen." De makers brengen dit jaar een soortgelijke oplossing, bestemd voor oudere dementerenden, waarbij de verpleging een waarschuwing ontvangt als oma in het rusthuis op stap gaat.

©PXimport

Laat je via de smartphone waarschuwen wanneer de drager van dit armbandje buiten de veilige zone gaat.My Bino

Score 4 sterren

Prijs Gratis app, armbandje kost € 18,95

Omvang 18,9 MB

Tracking met microtelefoontje

Dan een tracker die een handige extra functie heeft. Tinitell is een duurzaam polsbandje dat een microtelefoontje bevat. Deze wearable heeft geen schermpje, maar een grote ronde knop waardoor het kind kan bellen met zijn ouders, want in het toestel zit een 2G-simkaartje. De Tinitell is waterdicht en bestand tegen zand en ruw spel en de batterij zou een levensduur van een week hebben in stand-by-modus. In de knop van de armband zit een gps-tracker, waardoor de ouders de locatie van de drager steeds kunnen volgen met behulp van een app.

Het is mogelijk de oppas ook toegang te geven tot de app, zodat die tijdelijk kan waarnemen. Het toestel ondersteunt stemherkenning. Wanneer het kind 'opa' of 'mama' roept, belt de Tinitell de betrokkene en kan hij met de beller communiceren. Voor iets handigere kinderen zijn er knopjes aan de zijkant om door de vooraf ingestelde contacten te bladeren. Het toestel leest dan telkens de naam van het contact voor. De eerste toestellen zijn inmiddels op de markt.

Tinitell

Score 4 sterren

Prijs Armbandje met app $ 129,-

Omvang Nog onbekend

Met de alarmcentrale

De vierde groep zijn tools is gebaseerd op een paniekknop. Trackers zijn er trouwens niet alleen om kinderen in de gaten te houden. Wie 's avonds gaat joggen, of 's nachts door de stad moet, voelt zich soms niet veilig. Een oplossing om je veiligheid te verbeteren is Amicimi: een sleutelhanger waarmee je hulp kunt inroepen. Wanneer je de knoppen twee seconden indrukt, zal de gelijknamige app in de smartphone het omgevingsgeluid opnemen en je exacte locatie samen met je persoonlijke informatie doorsturen naar de Securitas-alarmcentrale. Ook je vrienden en familie ontvangen een melding.

De veiligheidsdienst belt je dan op en stuurt de hulpdiensten ter plaatse, terwijl ze de situatie volgen. Amicimi is al een tijd in België te koop en vanaf september is dit product ook op de Nederlandse markt. Volgens een van de drie initiatiefnemers, Stefan Dauwe, is er weinig kans op vals alarm. "Er vertrekt pas een noodsignaal als je beide knoppen aan weerszijden van de sleutelhanger twee seconden tegelijk indrukt."

Amicimi

Score 4 sterren

Prijs Sleutel € 99,- + jaarabonnement

Omvang 2,8 MB

Bezwaren

Angst verkoopt

De ontvoeringsparanoia valt al met al in Nederland nogal mee. In de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië wordt er veel ingezet op deze technologie, wat ook wel te merken is aan de aanvoer van tracking-apps van die kant. Inspelen op de grootste angst van iedere ouder: je kind dat verdwijnt, loont. Toch is het risico op een verkeersongeval, of dat je kinds mobieltje door een bende kwajongens bij de bushalte wordt afgepakt, vele malen groter.

Er is uiteraard altijd veel media-aandacht voor kinderontvoeringen, maar dit soort misdrijven blijft gelukkig bijzonder zeldzaam. Bovendien zijn de meeste van deze apps als Mama Bear, Family GOS Tracker of Life360 voorzien van een paniekknop. Je kunt je niet voorstellen hoe vaak zo'n knop per vergissing of voor de grap wordt ingedrukt, wat de gemoedsrust van de ouders niet bevordert. Ten slotte komt de dag, vroeg of laat, dat de puber de gedachte van 'big mother is watching me' helemaal niet meer zo fijn vindt! Hoe zou je zelf vinden als je je steeds moet verantwoorden over waar je bent en wat je daar doet?

©PXimport

Bij trackingtoepassingen kan je uiteraard de locatie in beide richtingen laten volgen.

Immoreel, schadelijk en overbodig

Uit opvoedkundige hoek is veel kritiek op het bijhouden van de locatie van kinderen. Henk Boeke, redacteur van Ouders Online voert een kruistocht tegen deze praktijk die hij 'immoreel, schadelijk en overbodig' noemt. Immoreel omdat ze de ingebakken oerangst van ouders bovenhalen en extra aanwakkeren. Deze producten zorgen dat een probleem dat nauwelijks bestaat, wordt uitvergroot. Daarbij tast het concept de privacy van het kind al even ernstig aan als het installeren van spyware op zijn computer.

Schadelijk omdat ze kinderen de kans ontnemen fouten te maken waaruit ze kunnen leren. Hierdoor verklein je juist de veiligheid in plaats van deze te vergroten. Ten slotte noemt Boeke deze oplossing overbodig omdat er geen kind in de wereld minder door zal worden gekidnapt. En als je ermee wilt vermijden dat je kinderen spijbelen op school, reken je beter op een schoolorganisatie met een gezond absentiebeleid, waar iemand even belt wanneer je kind onaangekondigd niet op school arriveert.

Trackbare ouders

Mieke Vergeer, senior adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut legt naar onze mening de juiste nuance. "Wanneer zo'n trackingsysteem wordt gebruikt in overleg met kinderen vind ik dat goed, maar de manier hoe je face to face met elkaar omgaat, is veel belangrijker. Als je voor een jonge dochter die iedere dag tien kilometer moet fietsen een volg-app wilt gebruiken, dan vind ik dat kunnen. Maar als ze twaalf of dertien zijn, is dat vast niet meer nodig. Toch is ook de angst van de ouder een afzonderlijke realiteit. Wanneer een ouder mij hierover consulteert, dan zou ik toch doorvragen wat er precies is wat hen bang maakt. Is dat een eng stuk bos, een gevaarlijk kruispunt ...

Als je uit angst om de rare man in het bos tegen te komen een bandje om je arm gaat dragen, moet je iets met die angst doen en dat los je niet op met digitale middelen. Kinderen krijgen hierin uiteraard zeggingskracht. Wanneer kinderen jong zijn, moet je vooral duidelijk en consequent zijn, maar met tieners ga je als opvoeder overleggen en afspraken maken over mediagebruik. Dat is nu eenmaal opvoeden.

De middeleeuwen waren onveilig. Natuurlijk liggen er nieuwe gevaren op de loer met allerlei ontwikkelingen, maar ouders hebben de taak om in een digitaliserende wereld hun kinderen op de goede manier te begeleiden. Ouders die zelf alleen maar digitaal te tracken zijn en die zelden aan tafel gezellig meepraten, geven het verkeerde voorbeeld. Angst is nooit een goede raadgever."

▼ Volgende artikel
Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy

De Netatmo Binnencamera Advance is een slimme beveiligingscamera voor in huis en heeft een adviesprijs van 330 euro. Het apparaat is echter al te koop voor zo'n 250 euro, zien we op de website. Hoe bevalt het product in de praktijk en is-ie dat geld waard?

Uitstekend
Conclusie

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

Plus- en minpunten
  • Privacyvriendelijke sluiter...
  • Automatische opties
  • Snelle installatie
  • Goede beeld- en audiokwaliteit
  • Alleen nuttige meldingen
  • Geen fysieke schakelaar
  • Geen melding bij verwijderen SD-kaart
  • Hoge prijs

In de basis is de Netatmo Binnencamera Advance een product volgens het Netatmo-boekje: het apparaat combineert geavanceerde beveiligingstechnologie met een sterke nadruk op privacy en gebruiksvriendelijkheid. Deze binnencamera gaat zelfs nog een stapje verder met de introductie van een mechanische privacysluiter. De implementatie van de sluiter is niet uniek, maar de toepassing wel.

Nu bestaan er wel meer beveiligingscamera’s die zo'n sluiter hebben. Die kun je soms via een schakelaar op het apparaat omzetten, en anders via de app. Een fysieke knop hiervoor is de meest veilige optie, aangezien die niet kan worden 'gehackt'. In het geval van deze Netatmo kunnen we de sluiter alleen via de app omhoog en omlaag doen. Dat kun je ook automatisch laten doen, bijvoorbeeld wanneer de camera een gezicht herkent. Dan schakelt de camera zichzelf als het ware uit op het moment dat je zelf binnen bent, waardoor er ook geen opnamen gemaakt (hoeven te) worden.

©Wesley Akkerman

De achterkant van het apparaat.

Meer gemoedsrust

Door de sluiter een automatische functie te geven, hoopt Netatmo meer gemoedsrust te kunnen bieden. Er zijn namelijk mensen die zich nog steeds zorgen maken om hun privacy en de opnamen die van hen gemaakt worden zodra ze ergens binnenstappen. Bij bedrijven en horecagelegenheden heb je daar weinig invloed op, maar bij jezelf, vrienden of familieleden thuis dus iets meer. Het systeem mag dan wel niets opnemen met de sluiter omlaag, maar technisch gezien kan die nog wel meeluisteren. De microfoon wordt namelijk niet afgedekt.

De automatische stand kun je op twee manieren activeren: via gezichtsherkenning en middels geofencing. Op basis van een geregistreerd gezicht of je locatie kan de camera de beeldopnamen dus uitschakelen. Nu kun je via de app 'handmatig' de sluiter openen op het moment dat je van huis gaat, maar ook dat kun je op basis van geofencing regelen. Zodra je het huis verlaat, gaat de sluiter omhoog en houdt de Netatmo Binnencamera Advance alles voor je in de gaten. Uit onze praktijktests blijkt dat allemaal prettig en snel te werken.

©Wesley Akkerman

De binnencamera met het klepje dicht...

©Wesley Akkerman

...en vervolgens met het klepje open.

Veel mogelijkheden

Verder beschikt het systeem over allerlei zaken die we elders ook zien. Dat is geen kritiek, want het is alleen maar goed als er een soort basis van je persoonlijke beveiliging bestaat. De Advance beschikt over een kijkhoek van 130 graden, een 2K-resolutie en HDR-beeldkwaliteit. Daardoor film je niet alleen een groot deel van de omgeving, ook staat alles er haarscherp en kleurrijk op. Je kunt de Binnencamera Advance koppelen aan 2,4- en 5GHz-netwerken en kunt hem aan het stroomnet aansluiten via een stekker of de Power over Ethernet-kabel.

Je kunt hem op een kast neerzetten of aan de muur of het plafond bevestigen. Het product beschikt daarnaast over beam forming-technologie, waardoor mensen aan de andere kant goed verstaanbaar zijn. Dat is niet zozeer handig voor het kunnen verstaan van dieven, maar je zou een camera bij een baby of bejaarde in de kamer kunnen plaatsen en diegene kunnen verstaan of horen als er iets gebeurt. De audio klinkt goed verstaanbaar binnen de app, en aan de andere kant hebben we ook geen klachten ontvangen over de speakerkwaliteit.

©Wesley Akkerman

Meldingsmogelijkheden

Het is daarnaast de bedoeling dat de Netatmo Binnencamera Advance je zo min mogelijk stoort. De fabrikant probeert om die reden een minimum aan meldingen te versturen. Aanvankelijk viel dat nog best tegen, maar dat kwam doordat het apparaat nog niet alle gezichten in huis herkende. Toen we dat eenmaal hadden ingesteld, daalde het aantal notificaties dat we binnenkregen aanzienlijk. Daar moeten we bij vermelden dat het soms maar net aan de hoek van de camera ligt of hij je herkent of niet, maar binnen de app kun je zelf instellen wie wie is om het aantal meldingen terug te brengen.

Via de overzichtelijke en nette applicatie is het daarnaast verder mogelijk de notificaties op je voorkeuren in te stellen. Zo kun je zelf bepalen of je ook meldingen van huisdieren, onbekende gezichten of mensen in het algemeen wilt hebben. Je kunt bovendien de sluiter altijd handmatig omlaag zetten als je die meldingen zat bent. Tot slot is het mogelijk meldingen samen te voegen. Als een reeds bekend gezicht binnenkomt met een onbekend persoon, krijg je daar maar één melding van (in plaats van twee). Dat soort mogelijkheden kunnen we alleen maar waarderen.

Een andere functie die ons bevalt, is de opslag. Je slaat de beelden lokaal op, op een microSD-kaartje. Je krijgt er standaard een kaartje van 8 GB bij. Daardoor word je niet meteen op extra kosten gejaagd. Wat wel een beetje tegenvalt, is het gebrek aan een melding als je het kaartje verwijdert. Als iemand dus binnen is en die haalt de kaart eruit, dan weet je dat niet. Lijkt ons een enorme vergissing, maar ondertussen is het ook iets wat je mogelijk later kunt toevoegen als fabrikant. Daar hopen wij in elk geval op.

Netatmo Binnencamera Advance kopen?

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

▼ Volgende artikel
9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger
© Wesley Akkerman
Huis

9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger

Als je geen robotstofzuiger wil, maar je wil het jezelf wel gemakkelijk maken, dan kom je al snel uit op een nat-droogstofzuiger. Dat is een traditionele stofzuiger met een dweilfunctie. Omdat dit soort apparaten nog redelijk nieuw zijn, maken veel mensen dezelfde fouten.

Hier alvast een overzicht van handelingen die je beter niet kunt doen met je nat-droogstofzuiger – in het artikel staan nog meer zaken.

  • Niet van modus wisselen
  • Niet goed opbergen
  • Te grote dingen willen opzuigen
  • Geen rekening houden met een houten vloer
  • Verf of vlambare vloeistoffen opzuigen

Hoewel het technisch gezien mogelijk is een nat-droogstofzuiger op alle typen houtvloeren te gebruiken, is het toch af te raden als het gaat om onbewerkt of onafgewerkt hout. Dat komt doordat een onafgewerkte houten vloer geen beschermende afdichtingslaag heeft. Als die onbehandeld blijft, absorbeert het hout gemakkelijk water of vocht van een nat- en droogzuiger. Dat kan ervoor zorgen dat de vloer kromtrekt of na verloop van tijd zelfs splijt.

Verkeerde dingen opzuigen

Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat je met een nat-droogstofzuiger dingen opzuigt waar het apparaat niet goed mee overweg kan. Denk aan grotere objecten die nog weleens op de vloer liggen, zoals hondenbrokken. Als je tegelijkertijd dweilt en stofzuigt, kan zo'n object klem komen te zitten bij de dweilkop, een filter of verderop in het systeem. Gebeurt dat regelmatig, dan is het verstandig om voortaan eerst even op te ruimen voordat je de stofzuiger aanzet.

In dezelfde lijn geldt: glasscherven of andere scherpe voorwerpen kun je beter eerst handmatig opvegen met een stoffer en blik. Ook gewone en robotstofzuigers zijn hier niet tegen bestand – de kans op schade aan interne onderdelen is groot. Vermijd bovendien altijd het opzuigen van brandbare vloeistoffen, want die kunnen bij contact met elektrische onderdelen ontbranden.

©Wesley Akkerman

Leeg de vuilwatertank regelmatig.

Tot slot nog even over het opzuigen van verf. Het kan verleidelijk zijn om verfspetters weg te halen met de dweilkop van bijvoorbeeld de Dreame H15 Pro, maar dat is echt geen goed idee. Zowel natte als droge verf kan het systeem verstoppen, waardoor vuil zich ophoopt en filters beschadigd raken. Kom je verf op de vloer tegen, pak dan liever een emmer met warm sop en een doek of spons. Daarmee voorkom je problemen én krijg je het meestal ook gewoon beter schoon.

Van modus wisselen en meer

Het is ook slim om de nat-droogstofzuiger af en toe in een andere modus te gebruiken, zodat hij altijd optimaal blijft presteren. Bij tests op de redactie gebruiken we standaard de automatische stand, waarbij het apparaat zelf de zuig- en dweilintensiteit aanpast aan de situatie. Maar schakel gerust de dweilfunctie eens uit als je alleen wat stof wilt verwijderen. Dat ontlast het systeem en kan de levensduur van het apparaat flink verlengen.

Besteed daarnaast voldoende aandacht aan het onderhoud van de verschillende onderdelen. Tijdens het gebruik zie je vaak vanzelf dat de vuilwatertank volloopt. Leeg deze regelmatig – bij voorkeur na elke schoonmaakbeurt – om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt. Dweil je vaak, dan is dat nog belangrijker: je wilt natuurlijk voorkomen dat je bij het legen vervuild water morst.

Controleer ook regelmatig de staat van de filters. In sommige gevallen kun je dat zelfs via de app doen. Zit er te veel stof in, dan gaat dat ten koste van de zuigkracht. En tot slot: zet de nat-droogstofzuiger altijd netjes rechtop in het oplaadstation. Zo kan het systeem zichzelf opladen én onderhouden – denk aan het automatisch drogen van de borstel, wat nare geurtjes helpt voorkomen. Kleine moeite, groot effect!

Heb je nog geen nat-droogstofzuiger?

Dan is dit je kans – bekijk hier de beste deals!