ID.nl logo
Weet wat je nog niet wist over Google Foto's
Huis

Weet wat je nog niet wist over Google Foto's

Google Foto’s wordt steeds krachtiger door de AI waarmee je personen, objecten en plaatsen in je foto’s kunt herkennen. Bovendien komen er in deze gratis app voortdurend nieuwe opties bij. De basisfuncties wijzen voor zichzelf, maar met deze tips haal je nog meer uit deze veelzijdige fotobeheerder.

In dit artikel geven we je tips mee om meer uit Google Foto's te halen. Denk aan:

  • Foto's delen met partner
  • Gifjes maken
  • Videoverhaal (laten) maken
  • Albums downloaden
  • Pijnlijke herinneringen verbergen
  • Foto's op canvas laten printen

Lees ook: Out of the box: 5 manieren op je mooiste foto’s op te hangen

Zelfs al spreekt je smartphone zijn eigen online foto-opslagdienst aan, zoals de iPhone die gericht is op iCloud, toch installeren veel gebruikers daarnaast ook nog Google Foto’s op hun smartphone. Op die manier profiteren ze van de artificiële intelligentie die personen, gelaatsuitdrukkingen, objecten en zelfs talen herkent, en die een onoverzichtelijke bibliotheek op eigen houtje omtovert tot een gemakkelijk doorzoekbare fotobank.

Google Foto’s is gratis, zolang je niet meer dan 15 GB data op te slaan hebt.

Veilige back-ups

Vraag aan honderd mensen wat ze het belangrijkst vinden aan hun smartphone, en vrijwel allemaal zullen ze antwoorden: hun persoonlijke foto’s en filmpjes. En toch kun je deze dierbare media kwijtraken als een laptop gestolen wordt of een telefoon kwijtraakt.

Zet daarom in Google Foto’s altijd de automatische back-up aan voor alle foto’s en video’s die je met je Android of iOS-toestel maakt. Je tikt daarvoor rechtsboven op het profielpictogram en kiest Back-up aanzetten. In de instellingen kun je aangeven welke afbeeldingskwaliteit je wilt. Ga je voor de oorspronkelijke kwaliteit, dan kost je dat meer opslagruimte, in lagere kwaliteit kun je veel meer afbeeldingen en filmpjes back-uppen. Hier kun je ook aangeven dat je van deze bestanden alleen back-ups wilt laten maken als je toestel met wifi is verbonden; dat scheelt mobiele data.

Delen met partner

Google Foto’s maakt het makkelijk om foto’s en filmpjes automatisch te delen met je partner. Op je smartphone tik je op de profielfoto van je account en ga je naar Instellingen voor Foto’s / Delen met partner. Op de computer open je eveneens Google Foto’s en daar ga je via het tandwieltje (Instellingen) naar Delen met partner. Eerst typ of selecteer je de persoon met wie je foto’s automatisch wilt delen. Daarna selecteer je welke foto’s je wilt delen.

Er zijn drie mogelijkheden. Of je kiest voor alle foto’s, of je selecteert foto’s van specifieke personen. Google Foto’s baseert zich hiervoor op gezichtsherkenning. Wil je vermijden dat het programma ook de vroegere foto’s van je ex naar je partner stuurt, dan is het verstandig om de derde optie te gebruiken, en deel je foto’s vanaf een specifieke datum. Wanneer de ander de uitnodiging voor Delen met partner heeft geaccepteerd, kan die op zijn of haar beurt hetzelfde doen in jouw richting.

Archiveer gevoelige foto’s

Wil je bepaalde foto’s in de standaard weergave verbergen zonder ze te verwijderen, dan kun je ze het best archiveren. Deze foto’s verhuizen dan naar het Archief. Hierdoor kun je ze nog steeds terugvinden in de zoekresultaten en ze zullen ook nog te zien zijn in de albums waaraan je ze ooit hebt toegevoegd, maar ze komen niet langer tevoorschijn in filmpjes of collages die Google Foto’s zelf samenstelt.

Selecteer eerst de foto’s en filmpjes die je wilt verbergen en tik daarna op het menupictogram met de drie puntjes, zodat je bij de opdracht Archiveren komt. Om later het beeldmateriaal in het archief te bekijken, tik je bij een mobiel toestel op de knop Bibliotheek en vervolgens kun je de optie Archief of Archiveren aanspreken. Onthoud dat dit archief niet beveiligd wordt door een wachtwoord.

Je kunt gearchiveerde foto’s nog steeds aan een album toevoegen en het blijft altijd mogelijk om gearchiveerde kiekjes terug te zetten in het startscherm. Daarvoor selecteer je de foto’s en gebruik je (via de menuknop) de opdracht Terugzetten uit archief.

Animated gif

Gifjes zijn korte herhalende filmpjes die je vaak op sociale media tegenkomt. Je kunt ze met Google Foto’s eenvoudig zelf maken van eigen fotomateriaal. De functie zit in het menu Tools. Op de computer vind je de knop in de linkerbalk. Het pictogram lijkt op twee aanvinkvakjes die een beetje over elkaar liggen.

In de mobiele versie ga je eerst naar Bibliotheek, waar je de knop Tools bovenaan vindt. Selecteer die, zodat je de optie Animatie kunt activeren. Vervolgens plaats je een vinkje bij de foto’s die je wilt samenvoegen in de animatie. Daarna stelt het programma zelf de gif samen en even later volgt het resultaat. In het hoofdvenster herken je zo’n animatie aan drie sterretjes boven in het miniatuur.

Alle gifjes worden trouwens verzameld in een map. Die vind je via de zoekopdracht in het menu en daar typ je Met animatie.

Videoverhaal door Google

Wist je dat Google Foto’s automatisch video’s kan samenstellen van bijzondere momenten? Vaak is het monteren van een filmpje een gedoe, maar de software helpt een handje.

Als je in Tools de optie Film maken kiest, heb je de keuze uit tien thema’s: Wat worden ze snel groot, Voor altijd in onze herinneringen, Selfiefilm, Lovestory enzovoort … Je kunt ook geen enkel thema kiezen en vanaf nul beginnen. Het voordeel van zo’n thema is dat Google Foto’s je helpt door middel van artificiële intelligentie. Kies je bijvoorbeeld Wat worden ze snel groot, dan vraagt de software over welk kind het gaat (het werkt overigens ook met huisdieren). Het programma zal zelf de foto’s van het kind zoeken om deze volgens leeftijd te rangschikken. Klik op de knop Klaar en even later ontvang je een melding van Google dat het filmpje met achtergrondmuziek op je wacht.

Eigen videoverhaal

Je kunt ook zelf een nieuwe film maken via de Tools. Dan moet je eerst zelf de foto’s selecteren, dat mogen er maximaal vijftig zijn. Daarna klik je op de knop Maken. Google Foto’s stelt eerst zelf een montage samen, waarbij je met behulp van schuifregelaars aangeeft hoelang iedere foto in beeld komt.

Het programma plaatst er ook een achtergronddeuntje bij, maar dat kun je aanpassen. Daarvoor klik je eerst op de knop met de muzieknoot en kies je Themamuziek. Het audio-aanbod is geordend in vijf tabbladen: Dramatisch, Elektronisch, Bespiegelend, Swingend en Vrolijk. Die derde stijl is een ietwat ongelukkige Google-vertaling van ‘Reflective’. Ben je klaar, dan klik je op Opslaan.

De hele dag door naar je foto's kijken?

Precies waar een digitale fotolijst voor bedoeld is

Collages

De functie Collages werkt beter op een mobiel toestel dan op de desktop. In dit geval moet je via de Bibliotheek / Tools de opdracht Collages selecteren. Tik op de foto’s die in de collage moeten komen; dat kunnen er maximaal negen zijn. Als je klaar bent met de selectie, tik je rechtsboven op Maken. De collage wordt samengesteld en vervolgens krijg je meer uitleg over hoe je een foto in een collage-vak vervangt en hoe je inzoomt. Onderaan staan een paar sjablonen, maar sommige kun je alleen gebruiken als je voor Google One betaalt. Er staat dan een 1 bij.

Voordat je de collage opslaat, kun je foto’s nog omwisselen en inzoomen. Tik op de foto die je wilt verwisselen en versleep de foto naar het gewenste vakje. Soms past de foto niet helemaal in het vakje van de collage. In dat geval kun je de uitsnede van het beeld aanpassen door over de foto te vegen en hem naar links, rechts, onder of boven te slepen. Om in te zoomen, zet je twee vingers op de foto en beweeg je de vingers uit elkaar. Heb je spijt van een bepaalde keuze en wil je alsnog een foto vervangen, dan tik je op een foto in de collage en selecteer je de opdracht Vervangen. Zoek in de bibliotheek een andere foto en tik erop.

Alles downloaden

Google maakt automatisch back-ups van alle foto’s en video’s, maar misschien vertrouw je liever niet op één dienst. Mocht er ooit iets misgaan bij Google, dan wil je deze kostbare herinneringen niet kwijtraken. Gelukkig kun je al deze media downloaden om die daarna op een NAS of externe harde schijf te bewaren. Alles downloaden is vrij eenvoudig, maar de functie staat niet in Google Foto’s zelf; je moet daarvoor de dienst Google Takeout gebruiken. Met Takeout kun je ook de gegevens downloaden van Google Play, Google Play Books en zelfs de Chrome-geschiedenis.

Ga naar https://takeout.google.com en klik eerst op Selectie van alle items ongedaan maken om te vermijden dat je alle gegevens van je volledige Google-account binnenhaalt. Daarna selecteer je de optie Google Foto’s.

Je kunt ook albums selecteren. Als je specifieke albums wilt downloaden of alleen foto’s uit bepaalde jaren, dan klik je op Alle inbegrepen fotoalbums. Hierdoor krijg je een lijst met je albums. Google zal ze automatisch per jaar indelen. Scrol naar beneden en bevestig met OK. Opnieuw blader je naar de onderkant van de lijst met alle diensten en selecteer je Volgende stap.

Export binnenhalen

In de exportinstellingen selecteer je de standaardoptie Eén keer exporteren. Je downloadt de foto’s niet rechtstreeks. Je kunt de downloadlink naar jezelf e-mailen of je kunt alles wat je daarnet hebt geselecteerd naar een andere cloudopslagservice exporteren zoals Dropbox, OneDrive en Box. Het is zelfs mogelijk om ze te downloaden naar Google Drive, maar die optie is bizar omdat de foto’s reeds in je Google-account staan. Ten slotte moet je aangeven hoe groot elk geëxporteerd zip-bestand mag zijn. De standaard is 2 GB en de maximale grootte is 50 GB. Hou er rekening mee dat exports groter dan 2 GB worden verpakt als zip64-bestanden. Dit wordt mogelijk niet ondersteund door oudere systemen en in dat geval heb je dus externe software nodig om de exportbestanden uit te pakken.

De bestanden worden nu klaargemaakt en geëxporteerd. Dit kan lang duren, soms zelfs enkele dagen als het om heel veel bestanden gaat. Geduld wordt beloond, want je ontvangt een e-mail wanneer de export is voltooid. Daarna kun je elke geëxporteerde zip-map naar de harde schijf downloaden. Bovendien zul je een e-mail van Google ontvangen om te bevestigen dat je hebt gevraagd om je foto’s te exporteren. Je moet die e-mail autoriseren voordat je de foto’s en video’s mag downloaden. Wanneer de export voltooid is, lees je dat ook in Google Takeout.

Vertalen

Google Foto’s werkt naadloos samen met Google Lens. Dat betekent dat wanneer je een foto maakt van een tekst in een andere taal, Google Lens zal voorstellen om de tekst te vertalen. Onder de foto verschijnt dan de knop Tekst uit afbeelding kopiëren. Klik daarop en vervolgens verschijnen er selectiestroken waarmee je de tekst markeert die je wilt laten vertalen. Google Lens zal zelf de taal herkennen. In dit geval herkent de tool zelfs het Russische handschrift op het bord en toont het de vertaling in een overlay op de foto.

Oude foto’s situeren

Via de knop van Google Lens kun je ook makkelijk de locatie van oude foto’s terugvinden. Zeker wanneer het gaat om historische gebouwen of monumenten.

Open de foto op je smartphone in Google Foto’s en tik op het pictogram van Google Lens. Dat is een vette stip met een kadertje eromheen. Hierdoor opent Google Lens. Als je nu de knop Zoeken gebruikt, zal Google de historische herkenningspunten tonen samen met de visuele overeenkomsten.

Pijnlijke herinneringen

Google Foto’s schotelt je op eigen initiatief regelmatig kiekjes van vroeger voor. Dat zijn foto’s van jaren geleden of herinneringen aan bezochte plaatsen. Dat is leuk, tenzij je aan de ene kant bepaalde mensen en gebeurtenissen het liefst wilt vergeten, maar deze foto’s toch niet wilt verwijderen. In dat geval kun je mensen, dieren en bepaalde data uit de herinneringen halen. Hierdoor zal Google Foto’s die kiekjes nooit meer spontaan tonen. Google maakt hiervoor gebruik van een combinatie van gezichtsherkenning en tijdregistratie.

Om die foto’s te verbannen uit de herinneringen open je de mobiele versie van Google Foto’s en tik je op het profielpictogram. Daarna ga je naar Instellingen voor Google Foto’s / Voorkeuren / Herinneringen. Vervolgens kom je bij de functies Mensen en huisdieren verbergen en Datums verbergen.

Canvasprint bestellen

Het is mogelijk om bij Google een afdruk op canvas te bestellen. Wanneer de foto in beeld is, gebruik je de knop met de drie puntjes en kies je Canvasprint bestellen. In het volgende venster krijg je een voorvertoning van hoe de foto er in een (klein) interieur uitziet en kun je de verschillende formaten proberen. Telkens zie je hoe de foto wordt uitgesneden, wat bij een vierkante afdruk anders is dan bij een rechthoekige afdruk.

Er zijn bovendien drie manieren om de rand af te werken: of de foto loopt door in de rand, of je kiest een witte of zwarte randafwerking. Dat beslis je in de volgende stap waar je een 3D-weergave van de afdruk te zien krijgt.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube