ID.nl logo
Weet wat je nog niet wist over Google Foto's
© MR - stock.adobe.com
Huis

Weet wat je nog niet wist over Google Foto's

Google Foto’s wordt steeds krachtiger door de AI waarmee je personen, objecten en plaatsen in je foto’s kunt herkennen. Bovendien komen er in deze gratis app voortdurend nieuwe opties bij. De basisfuncties wijzen voor zichzelf, maar met deze tips haal je nog meer uit deze veelzijdige fotobeheerder.

In dit artikel geven we je tips mee om meer uit Google Foto's te halen. Denk aan:

  • Foto's delen met partner
  • Gifjes maken
  • Videoverhaal (laten) maken
  • Albums downloaden
  • Pijnlijke herinneringen verbergen
  • Foto's op canvas laten printen

Lees ook: Out of the box: 5 manieren op je mooiste foto’s op te hangen

Zelfs al spreekt je smartphone zijn eigen online foto-opslagdienst aan, zoals de iPhone die gericht is op iCloud, toch installeren veel gebruikers daarnaast ook nog Google Foto’s op hun smartphone. Op die manier profiteren ze van de artificiële intelligentie die personen, gelaatsuitdrukkingen, objecten en zelfs talen herkent, en die een onoverzichtelijke bibliotheek op eigen houtje omtovert tot een gemakkelijk doorzoekbare fotobank.

Google Foto’s is gratis, zolang je niet meer dan 15 GB data op te slaan hebt.

Veilige back-ups

Vraag aan honderd mensen wat ze het belangrijkst vinden aan hun smartphone, en vrijwel allemaal zullen ze antwoorden: hun persoonlijke foto’s en filmpjes. En toch kun je deze dierbare media kwijtraken als een laptop gestolen wordt of een telefoon kwijtraakt.

Zet daarom in Google Foto’s altijd de automatische back-up aan voor alle foto’s en video’s die je met je Android of iOS-toestel maakt. Je tikt daarvoor rechtsboven op het profielpictogram en kiest Back-up aanzetten. In de instellingen kun je aangeven welke afbeeldingskwaliteit je wilt. Ga je voor de oorspronkelijke kwaliteit, dan kost je dat meer opslagruimte, in lagere kwaliteit kun je veel meer afbeeldingen en filmpjes back-uppen. Hier kun je ook aangeven dat je van deze bestanden alleen back-ups wilt laten maken als je toestel met wifi is verbonden; dat scheelt mobiele data.

De lagere kwaliteit is goed genoeg om de foto’s op je mobieltje te bekijken.

Delen met partner

Google Foto’s maakt het makkelijk om foto’s en filmpjes automatisch te delen met je partner. Op je smartphone tik je op de profielfoto van je account en ga je naar Instellingen voor Foto’s / Delen met partner. Op de computer open je eveneens Google Foto’s en daar ga je via het tandwieltje (Instellingen) naar Delen met partner. Eerst typ of selecteer je de persoon met wie je foto’s automatisch wilt delen. Daarna selecteer je welke foto’s je wilt delen.

Er zijn drie mogelijkheden. Of je kiest voor alle foto’s, of je selecteert foto’s van specifieke personen. Google Foto’s baseert zich hiervoor op gezichtsherkenning. Wil je vermijden dat het programma ook de vroegere foto’s van je ex naar je partner stuurt, dan is het verstandig om de derde optie te gebruiken, en deel je foto’s vanaf een specifieke datum. Wanneer de ander de uitnodiging voor Delen met partner heeft geaccepteerd, kan die op zijn of haar beurt hetzelfde doen in jouw richting.

Welke foto’s wil je delen met je partner?

Archiveer gevoelige foto’s

Wil je bepaalde foto’s in de standaard weergave verbergen zonder ze te verwijderen, dan kun je ze het best archiveren. Deze foto’s verhuizen dan naar het Archief. Hierdoor kun je ze nog steeds terugvinden in de zoekresultaten en ze zullen ook nog te zien zijn in de albums waaraan je ze ooit hebt toegevoegd, maar ze komen niet langer tevoorschijn in filmpjes of collages die Google Foto’s zelf samenstelt.

Selecteer eerst de foto’s en filmpjes die je wilt verbergen en tik daarna op het menupictogram met de drie puntjes, zodat je bij de opdracht Archiveren komt. Om later het beeldmateriaal in het archief te bekijken, tik je bij een mobiel toestel op de knop Bibliotheek en vervolgens kun je de optie Archief of Archiveren aanspreken. Onthoud dat dit archief niet beveiligd wordt door een wachtwoord.

Je kunt gearchiveerde foto’s nog steeds aan een album toevoegen en het blijft altijd mogelijk om gearchiveerde kiekjes terug te zetten in het startscherm. Daarvoor selecteer je de foto’s en gebruik je (via de menuknop) de opdracht Terugzetten uit archief.

Iedere foto in het archief kun je uiteraard terugplaatsen in je gewone fotobibliotheek.

Animated gif

Gifjes zijn korte herhalende filmpjes die je vaak op sociale media tegenkomt. Je kunt ze met Google Foto’s eenvoudig zelf maken van eigen fotomateriaal. De functie zit in het menu Tools. Op de computer vind je de knop in de linkerbalk. Het pictogram lijkt op twee aanvinkvakjes die een beetje over elkaar liggen.

In de mobiele versie ga je eerst naar Bibliotheek, waar je de knop Tools bovenaan vindt. Selecteer die, zodat je de optie Animatie kunt activeren. Vervolgens plaats je een vinkje bij de foto’s die je wilt samenvoegen in de animatie. Daarna stelt het programma zelf de gif samen en even later volgt het resultaat. In het hoofdvenster herken je zo’n animatie aan drie sterretjes boven in het miniatuur.

Alle gifjes worden trouwens verzameld in een map. Die vind je via de zoekopdracht in het menu en daar typ je Met animatie.

Een animatie herken je aan de drie sterretjes bovenin.

Videoverhaal door Google

Wist je dat Google Foto’s automatisch video’s kan samenstellen van bijzondere momenten? Vaak is het monteren van een filmpje een gedoe, maar de software helpt een handje.

Als je in Tools de optie Film maken kiest, heb je de keuze uit tien thema’s: Wat worden ze snel groot, Voor altijd in onze herinneringen, Selfiefilm, Lovestory enzovoort … Je kunt ook geen enkel thema kiezen en vanaf nul beginnen. Het voordeel van zo’n thema is dat Google Foto’s je helpt door middel van artificiële intelligentie. Kies je bijvoorbeeld Wat worden ze snel groot, dan vraagt de software over welk kind het gaat (het werkt overigens ook met huisdieren). Het programma zal zelf de foto’s van het kind zoeken om deze volgens leeftijd te rangschikken. Klik op de knop Klaar en even later ontvang je een melding van Google dat het filmpje met achtergrondmuziek op je wacht.

Google Foto’s zoekt zelf de foto’s van het kind in het thema ‘Wat worden ze snel groot’.

Eigen videoverhaal

Je kunt ook zelf een nieuwe film maken via de Tools. Dan moet je eerst zelf de foto’s selecteren, dat mogen er maximaal vijftig zijn. Daarna klik je op de knop Maken. Google Foto’s stelt eerst zelf een montage samen, waarbij je met behulp van schuifregelaars aangeeft hoelang iedere foto in beeld komt.

Het programma plaatst er ook een achtergronddeuntje bij, maar dat kun je aanpassen. Daarvoor klik je eerst op de knop met de muzieknoot en kies je Themamuziek. Het audio-aanbod is geordend in vijf tabbladen: Dramatisch, Elektronisch, Bespiegelend, Swingend en Vrolijk. Die derde stijl is een ietwat ongelukkige Google-vertaling van ‘Reflective’. Ben je klaar, dan klik je op Opslaan.

Met behulp van een schuifje geef je aan hoelang iedere foto in beeld blijft.

De hele dag door naar je foto's kijken?

Precies waar een digitale fotolijst voor bedoeld is

Collages

De functie Collages werkt beter op een mobiel toestel dan op de desktop. In dit geval moet je via de Bibliotheek / Tools de opdracht Collages selecteren. Tik op de foto’s die in de collage moeten komen; dat kunnen er maximaal negen zijn. Als je klaar bent met de selectie, tik je rechtsboven op Maken. De collage wordt samengesteld en vervolgens krijg je meer uitleg over hoe je een foto in een collage-vak vervangt en hoe je inzoomt. Onderaan staan een paar sjablonen, maar sommige kun je alleen gebruiken als je voor Google One betaalt. Er staat dan een 1 bij.

Voordat je de collage opslaat, kun je foto’s nog omwisselen en inzoomen. Tik op de foto die je wilt verwisselen en versleep de foto naar het gewenste vakje. Soms past de foto niet helemaal in het vakje van de collage. In dat geval kun je de uitsnede van het beeld aanpassen door over de foto te vegen en hem naar links, rechts, onder of boven te slepen. Om in te zoomen, zet je twee vingers op de foto en beweeg je de vingers uit elkaar. Heb je spijt van een bepaalde keuze en wil je alsnog een foto vervangen, dan tik je op een foto in de collage en selecteer je de opdracht Vervangen. Zoek in de bibliotheek een andere foto en tik erop.

Je kunt maximaal negen foto’s combineren in de collage.

Alles downloaden

Google maakt automatisch back-ups van alle foto’s en video’s, maar misschien vertrouw je liever niet op één dienst. Mocht er ooit iets misgaan bij Google, dan wil je deze kostbare herinneringen niet kwijtraken. Gelukkig kun je al deze media downloaden om die daarna op een NAS of externe harde schijf te bewaren. Alles downloaden is vrij eenvoudig, maar de functie staat niet in Google Foto’s zelf; je moet daarvoor de dienst Google Takeout gebruiken. Met Takeout kun je ook de gegevens downloaden van Google Play, Google Play Books en zelfs de Chrome-geschiedenis.

Ga naar https://takeout.google.com en klik eerst op Selectie van alle items ongedaan maken om te vermijden dat je alle gegevens van je volledige Google-account binnenhaalt. Daarna selecteer je de optie Google Foto’s.

Je kunt ook albums selecteren. Als je specifieke albums wilt downloaden of alleen foto’s uit bepaalde jaren, dan klik je op Alle inbegrepen fotoalbums. Hierdoor krijg je een lijst met je albums. Google zal ze automatisch per jaar indelen. Scrol naar beneden en bevestig met OK. Opnieuw blader je naar de onderkant van de lijst met alle diensten en selecteer je Volgende stap.

Met Google Takeout kun je in één keer alle foto’s of alleen bepaalde albums downloaden.

Export binnenhalen

In de exportinstellingen selecteer je de standaardoptie Eén keer exporteren. Je downloadt de foto’s niet rechtstreeks. Je kunt de downloadlink naar jezelf e-mailen of je kunt alles wat je daarnet hebt geselecteerd naar een andere cloudopslagservice exporteren zoals Dropbox, OneDrive en Box. Het is zelfs mogelijk om ze te downloaden naar Google Drive, maar die optie is bizar omdat de foto’s reeds in je Google-account staan. Ten slotte moet je aangeven hoe groot elk geëxporteerd zip-bestand mag zijn. De standaard is 2 GB en de maximale grootte is 50 GB. Hou er rekening mee dat exports groter dan 2 GB worden verpakt als zip64-bestanden. Dit wordt mogelijk niet ondersteund door oudere systemen en in dat geval heb je dus externe software nodig om de exportbestanden uit te pakken.

De bestanden worden nu klaargemaakt en geëxporteerd. Dit kan lang duren, soms zelfs enkele dagen als het om heel veel bestanden gaat. Geduld wordt beloond, want je ontvangt een e-mail wanneer de export is voltooid. Daarna kun je elke geëxporteerde zip-map naar de harde schijf downloaden. Bovendien zul je een e-mail van Google ontvangen om te bevestigen dat je hebt gevraagd om je foto’s te exporteren. Je moet die e-mail autoriseren voordat je de foto’s en video’s mag downloaden. Wanneer de export voltooid is, lees je dat ook in Google Takeout.

Je kunt alles in één keer exporteren of gedurende een jaar lang telkens de foto’s van de afgelopen twee maanden.

Vertalen

Google Foto’s werkt naadloos samen met Google Lens. Dat betekent dat wanneer je een foto maakt van een tekst in een andere taal, Google Lens zal voorstellen om de tekst te vertalen. Onder de foto verschijnt dan de knop Tekst uit afbeelding kopiëren. Klik daarop en vervolgens verschijnen er selectiestroken waarmee je de tekst markeert die je wilt laten vertalen. Google Lens zal zelf de taal herkennen. In dit geval herkent de tool zelfs het Russische handschrift op het bord en toont het de vertaling in een overlay op de foto.

De vertaling verschijnt in overlay over de foto.

Oude foto’s situeren

Via de knop van Google Lens kun je ook makkelijk de locatie van oude foto’s terugvinden. Zeker wanneer het gaat om historische gebouwen of monumenten.

Open de foto op je smartphone in Google Foto’s en tik op het pictogram van Google Lens. Dat is een vette stip met een kadertje eromheen. Hierdoor opent Google Lens. Als je nu de knop Zoeken gebruikt, zal Google de historische herkenningspunten tonen samen met de visuele overeenkomsten.

Google Lens vertelt dat de foto van Wellington Arch genomen werd in Hyde Park Corner in Londen.

Pijnlijke herinneringen

Google Foto’s schotelt je op eigen initiatief regelmatig kiekjes van vroeger voor. Dat zijn foto’s van jaren geleden of herinneringen aan bezochte plaatsen. Dat is leuk, tenzij je aan de ene kant bepaalde mensen en gebeurtenissen het liefst wilt vergeten, maar deze foto’s toch niet wilt verwijderen. In dat geval kun je mensen, dieren en bepaalde data uit de herinneringen halen. Hierdoor zal Google Foto’s die kiekjes nooit meer spontaan tonen. Google maakt hiervoor gebruik van een combinatie van gezichtsherkenning en tijdregistratie.

Om die foto’s te verbannen uit de herinneringen open je de mobiele versie van Google Foto’s en tik je op het profielpictogram. Daarna ga je naar Instellingen voor Google Foto’s / Voorkeuren / Herinneringen. Vervolgens kom je bij de functies Mensen en huisdieren verbergen en Datums verbergen.

Geef aan wie of welke periode je uit de herinneringen wilt halen.

Canvasprint bestellen

Het is mogelijk om bij Google een afdruk op canvas te bestellen. Wanneer de foto in beeld is, gebruik je de knop met de drie puntjes en kies je Canvasprint bestellen. In het volgende venster krijg je een voorvertoning van hoe de foto er in een (klein) interieur uitziet en kun je de verschillende formaten proberen. Telkens zie je hoe de foto wordt uitgesneden, wat bij een vierkante afdruk anders is dan bij een rechthoekige afdruk.

Er zijn bovendien drie manieren om de rand af te werken: of de foto loopt door in de rand, of je kiest een witte of zwarte randafwerking. Dat beslis je in de volgende stap waar je een 3D-weergave van de afdruk te zien krijgt.

In de voorvertoning zie je hoe de foto op het aangegeven formaat wordt uitgesneden.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer

Op zoek naar een snelle en handige oplossing om je kleding kreukvrij te maken zonder gedoe met een strijkplank? De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer belooft binnen enkele seconden klaar te zijn voor gebruik. Maar hoe goed werkt hij echt? Het Review.nl Testpanel heeft dit compacte apparaat uitgebreid getest.

De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer is een handige en compacte oplossing voor wie snel en moeiteloos kreukvrije kleding wil. Met een korte opwarmtijd, een verstelbare kop en een krachtige stoomfunctie is dit apparaat ideaal voor dagelijks gebruik en op reis.

Snel en compact stomen zonder gedoe

De Philips STH5030/20 is een draagbare kledingstomer die in slechts 30 tot 35 seconden opwarmt en direct klaar is voor gebruik. Hij heeft twee standen: een Eco-modus voor waterbesparing en een Max-modus voor hardnekkige kreukels. Met een continue stoomafgifte tot 24 gram per minuut helpt het apparaat kleding niet alleen te ontkreuken, maar ook op te frissen. Dat maakt het een handige tool voor mensen die hun kleding snel willen bijwerken zonder een strijkplank te gebruiken. Bovendien wordt het apparaat geleverd met een opberghoes die ook als handschoen dient, zodat gebruikers zich niet verbranden tijdens het stomen.

Uit de testresultaten blijkt dat veel gebruikers het compacte formaat en het lichte gewicht waarderen. Zo zegt Ndijkhuizen: "Geen onhandige strijkplank meer nodig, gewoon op een hanger en stomen maar."

©Philips

Strak en stijlvol design met praktische functies

Over het ontwerp van de Philips STH5030/20 zijn de meeste testers enthousiast. De verstelbare kop maakt het mogelijk om zowel horizontaal als verticaal te stomen, wat handig is voor verschillende kledingstukken en stoffen. Ook het compacte formaat en de opvallende koraalroze of rode kleur worden gewaardeerd.

Volgens Daphnievd voegt de kleur zelfs iets extra’s toe: "Het is een superhandig apparaat en de kleur is een erg leuk detail, vooral in een vrouwenhuishouden. Het maakt het nét wat gezelliger." Ook KirstenB noemt het design een pluspunt: "Het apparaat is klein, handzaam en heel makkelijk te gebruiken. Op de mooie koraalroze kleur ben ik verliefd."

Toch zijn er enkele testers die opmerken dat het snoer aan de korte kant is, wat de bewegingsvrijheid enigszins beperkt. Rocky1998 zegt hierover: "De stroomkabel is wel wat aan de korte kant en had wat langer mogen zijn in mijn mening."

©Philips

Krachtige prestaties voor een handstomer

Qua prestaties scoort de Philips STH5030/20 goed bij de testers. De meeste gebruikers merken op dat lichte stoffen moeiteloos worden ontkreukt en dat het apparaat ideaal is voor snelle opfrisbeurten. FabianMR benadrukt hoe handig dit is 's ochtends: "De stomer werkt snel en efficiënt, waardoor je ’s ochtends nog even snel je kleding kreukvrij kunt krijgen."

Bij dikkere stoffen of diepe kreukels heeft het apparaat iets meer tijd en moeite nodig. MJOMJ merkt bijvoorbeeld op: "Met dikkere stoffen en diepe kreukels heeft deze handstomer wel moeite, maar hij is dan ook niet te vergelijken met het traditionele strijkijzer."

Voor wie vooral snel en gemakkelijk kreukels wil verwijderen uit blouses, jurken en colberts, lijkt deze stomer een uitstekende keuze.

©Philips

Gebruiksgemak: snel, eenvoudig en handig op reis

De testers vinden de kledingstomer eenvoudig in gebruik. Het lichte gewicht en de compacte vorm maken het apparaat ideaal om mee te nemen op reis. Maro bevestigt dit: "Handig voor onderweg, vakantie of op zakenreis. Maar ik zou zeker ook zeggen gewoon lekker voor thuis." Ook GeaR1989 is enthousiast: "De twijfel werd bij het eerste gebruik al weggenomen. Wat een handig ding is dit!"

Wel zijn er enkele kanttekeningen bij de gebruikservaring. Een veelgenoemd punt is dat de stoomknop continu moet worden ingedrukt tijdens het gebruik. Sharon van Aalsum zegt hierover: "De minpunten, zoals het kleine waterreservoir en constant te moeten drukken op de stoomknop, kunnen echter voor wat ongemak zorgen bij langer gebruik."

✅ Pluspunten
  • Compact en licht, ideaal voor op reis

  • Snel opgewarmd en direct klaar voor gebruik

  • Werkt goed op lichte stoffen en voor snelle opfrisbeurten

  • Stijlvol design en verstelbare kop voor extra gebruiksgemak

❌ Minpunten
  • Kort snoer beperkt bewegingsvrijheid

  • Stoomknop moet constant ingedrukt worden

  • Werkt minder goed bij dikke stoffen en diepe kreukels

Conclusie: snel en handig met een paar kleine minpunten

De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer wordt door testers gemiddeld beoordeeld met een 8,7. Het is een handig apparaat voor dagelijks gebruik en reizen, dat snel opwarmt en kleding effectief ontkreukt. De verstelbare kop, het compacte formaat en de stijlvolle kleur worden vaak als pluspunten genoemd.

Meer lezen over deze Philips-handstomer?

Ga naar Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin
© Olga Seyfutdinova
Huis

De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin

De winter loopt op zijn eind, ook al voelt dat niet altijd zo aan de temperatuur. Maar kijk om je heen: het eerste groen verschijnt weer in de tuin. Winterklokjes en krokussen laten zich zien en aan sommige bomen en struiken zie je al de eerste knoppen verschijnen. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken – de tuin roept!

Dit doe je in februari is het tijd om: 🪻 Eenjarige zomerbloemen voorzaaien 🪻 Kale plekken in het gazon inzaaien 🪻 Groene aanslag van de bestratingverwijderen 🪻 Bepaalde (fruit)bomen snoeien

Weten wat je de rest van het jaar in de tuin kunt doen? Kijk dan op onze jaarkalender!

Voorzaaien, planten en verpotten

Zaai eenjarige zomerbloemen alvast binnen voor, zodat je later in het seizoen sterke planten hebt. Buiten kun je bomen en struiken verplaatsen, zolang het niet vriest. Kuipplanten die in de garage of schuur overwinteren, hebben nu wat meer water nodig. Ook potplanten buiten kunnen wel een scheut gebruiken als ze lange tijd droog staan.

Omdat de nachten nog koud kunnen zijn, is het verstandig om bloeiende bollen in potten en bakken te beschermen met vliesdoek. Een camelia kun je 's nachts afdekken met noppenfolie, maar haal die er overdag weer af zodra de temperatuur boven nul komt.

Wil je wat extra kleur in de tuin? Zet viooltjes en primula's neer. Ze kunnen goed tegen de kou en zorgen meteen voor een lente-achtig gevoel.

©MaÅgosia Karniewska

Aandacht voor je gazon

Strooi in de eerste twee weken van februari kalk over het gazon en de borders. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Spit en egaliseer de grond, zodat die klaar is voor het inzaaien of leggen van gras. Als je gazon vol molshopen ligt, kun je de aarde met een bezem over het gras verspreiden. Is het droog en vorstvrij? Dan kun je de graskanten bijwerken en kale plekken opnieuw inzaaien. Vermijd lopen over het gazon tijdens de vorst, want dat kan het gras beschadigen.

Onkruid wieden en groene aanslag wegvegen

Laat de schoffel voorlopig nog even staan, want daarmee kun je vaste planten beschadigen die nog onder de grond zitten. Pluk het onkruid liever met de hand, zodat je de jonge planten niet verstoort. Een groen laagje op het terras veeg je weg met zand en een bezem. Wil je het grondiger aanpakken? Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen. Zeg maar dag tegen die gladde laag met deze tips 🢱

Zo verwijder je groene aanslag van je terras en tegels

©Vely

Snoeien (maar niet alles en met mate)

In februari kun je bepaalde bomen en struiken snoeien, zolang het niet vriest en er geen vorstperiode wordt voorspeld. Is dat wel het geval, wacht dan op een warmere periode. Begin bij de dakplataan en snoei de takken die recht omhoog groeien. Heb je de leilinde nog niet gesnoeid? Knip de takken dan nu terug tot een paar centimeter vanaf de hoofdtakken. Ook heesters kunnen een snoeibeurt gebruiken. Ontstaan er grote wonden bij bomen? Dek ze af met wondbalsem om infecties te voorkomen.

Haal bij klimplanten, zoals klimop, wilde wingerd en trompetklimmer, het oude blad weg. Verwijder ook de ranken op plekken waar ze niet moeten groeien, zoals onder de dakrand en rondom kozijnen.

Februari is daarnaast een goede maand om fruitbomen te snoeien. Wacht wel met het snoeien van fruitbomen met steenvruchten, zoals de kersenboom of perzikboom. De druif en kiwi moeten nu wél gesnoeid worden, want zodra de sapstromen op gang komen, ben je te laat.