ACDSee Pro 2
ACDSee is al jaren dé standaard als het gaat om het bekijken, catalogiseren, bewerken, publiceren en archiveren van foto's. ACD Systems heeft meer ijzers in het vuur als het gaat om het werken met digitale foto's: ACDSee 10 Photo Manager voor de enthousiaste thuisgebruiker en ACDSee Pro 2 voor de professional.
Helaas zijn beide versies alleen in het Engels verkrijgbaar.
Categorieën
Bij het starten van ACDSee Pro 2 kunt u al uw foto's op de harde schijf laten indexeren. Het programma legt een database aan en brengt de foto's vervolgens in categorieën onder die u op chronologische wijze kunt inkijken. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de metadata van de foto's. Naast de foto's op de harde schijf kunt u digitale afbeeldingen importeren van uw scanner, camera, geheugenkaartje of mobiele telefoon. Wanneer u met de muispijl boven een thumbnail zweeft, wordt de afbeelding vergroot in een popup getoond.
De eigenschappen van de foto's zijn verdeeld in categorieën. Denk hierbij aan mensen of locaties, een score en camera-eigenschappen. Vooral de kalenderindeling op aanmaakdatum is handig. Hierbij ziet u direct welke foto's u op welke dag en welk tijdstip hebt gemaakt.
De indeling van de interface kunt u naar eigen inzicht wijzigen. De zoekmogelijkheden zijn goed. Zo kunt u zoeken via Group by, waarbij u op auteur of camera zoekt. Maar met meerdere zoektermen zoeken is ook mogelijk. Of u filtert op categorie, zoals Mensen, Locaties of Toegekende score.
Opties
De flexibiliteit van de raw-ondersteuning is verbeterd; het raw-formaat van de meeste spiegelreflexcamera's wordt nu ondersteund. U kunt in één stap roteren en uitsnijden. Verder kunt u schaduw en hoge lichten bewerken (onder andere terugwinnen van twee stops hooglicht (stop is de hoeveelheid licht die op de sensor valt)) en gelijktijdig exporteren naar veertien formaten en meervoudige resoluties. Opties voor het hernoemen, aanpassen van de grootte en importeren van kleurprofielen (ondersteuning van icc- en icm-kleurprofielen) zijn geautomatiseerd. Verder treffen we geavanceerde opties aan voor het aanpassen van de witbalansinstellingen met de mogelijkheid om kleurtemperatuur en tint aan te passen. Een unsharpmask-filter en ruisonderdrukking ontbreken evenmin.
Systeemeisen
Wat betreft de bewerkingsmogelijkheden is het aan te raden dat u minimaal over een 3GHz-systeem beschikt met ten minste 2 GB ram geheugen. Vooral het bewerken van grote raw-bestanden vraagt behoorlijk wat inspanning van uw hardware, hoewel ACD Systems claimt dat het bewerken van raw-afbeeldingen nu gebeurt met de snelheid van relatief kleine jpg-afbeeldingen. Het pakket heeft flink wat fotobewerkingsmogelijkheden. Denk aan lenscorrectiefuncties, opaciteit, mengen, kanalenmixer, schaduw- en hooglicht-menuopties. Jammer is dat er geen vergelijking mogelijk is van voor en na de bewerking. Een functie die bij het bewerken van grote series foto's van pas komt, is de batchfunctie. Hiermee past u in één keer tot dertien bewerkingsprocessen toe op meerdere foto's. Het programma schrijft de doorgevoerde bewerkingen weg naar een database in plaats van naar het origineel. Dit voorkomt dat u per ongeluk uw originelen overschrijft. Batchprocessing kan worden toegepast op metadata om exif- of iptc-database-informatie specifiek of globaal te wijzigen. Van uw aangepaste series foto's kunt u fraaie html-fotogalerieën maken. Uw fotoseries kunt u bovendien uploaden naar de fotopubliceerwebsite Flickr (www.flickr.com). Veiligheid staat voorop: van de originele foto's en database kunt u een backup maken op cd of dvd.
PluspuntenMinpuntenConclusie
uitstekend geavanceerd fotobeheer
uitgebreide raw-ondersteuning en bewerkingsfuncties
geavanceerde batchbewerkingsmogelijkheden
Engelstalig
geen weergave voor en na bewerking
ACDSee Pro 2 is uitstekend geschikt en betaalbaar voor de (semi)professionele fotograaf; het heeft vele functies en de minpuntjes zijn maar klein. Absolute aanrader voor semi-professionals!