ID.nl logo
Aan de slag met LibreOffice
© PXimport
Huis

Aan de slag met LibreOffice

Iedereen gebruikt een tekstverwerker, en bijna iedereen ook een spreadsheet- en een presentatieprogramma. Maar dat betekent niet dat je per se met Microsoft Office in zee moet. LibreOffice is de ongekroonde koning van de MS Office-alternatieven. Het pakket is gratis en bestanden die gemaakt zijn in Word, Excel en PowerPoint zijn compatibel met LibreOffice. Meer nog, wie met de Microsoft-programma’s heeft gewerkt, zal met deze opensource tegenhanger voortdurend een gevoel van herkenning hebben.

01 Desktoptoepassingen

LibreOffice 6.1.4 is een groep desktoptoepassingen die bestaat uit een tekstverwerker (Writer), een toepassing om spreadsheets te maken (Calc), een presentatie-app (Impress), een programma om vectorafbeeldingen te creëren (Draw), een databaseprogramma (Base) en een afzonderlijke wiskundemodule (Math). Je draait deze programma’s als desktopapplicaties. Er bestaat ook een online versie die je op je eigen webserver moet installeren. Die is daardoor minder geschikt voor de thuisgebruiker. Trouwens, het feit dat deze kantoorsuite geen gegevens opslaat op een externe server, geeft natuurlijk ook gemoedsrust. Je hoeft je geen zorgen te maken over wat Microsoft, Google of Apple met jouw gegevens doen. De toepassingen zien eruit als wat oudere versies van MS Office, maar dat is niet direct een nadeel. Toen het fameuze lint in 2007 werd geïntroduceerd was niet iedereen laaiend enthousiast over deze interface. De lint-haters zullen opgelucht zijn dat in LibreOffice de menustructuur van de oudere versie van Microsoft Office imiteert.

©PXimport

02 Downloads

Afhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt, download je het juiste LibreOffice-installatiepakket hier. Er is een versie beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Op de homepage van LibreOffice vind je ook het Help Pack (Dutch). Daarvoor klik je eerst op de groene Download nu-knop. Daarna zie je de Ingebouwde helpfunctie in het Nederlands staan. Het gaat om een bestand van 2,2 MB dat in hulp voorziet bij offline gebruik. Na installatie van LibreOffice op Windows moet je de computer even herstarten.

LibreOffice opent razendsnel. Je komt in een venster met aan de linkerkant een menu om de toepassing te selecteren die je wilt starten. Aan de rechterkant herken je snelkoppelingen naar documenten die je recent hebt opgeslagen. De eerste keer dat je deze suite opent, is dit veld dus leeg. Er is ook een knop Sjablonen, die je bij een aantal templates brengt voor iedere applicatie. Het moet gezegd: het aanbod sjablonen is beperkt. Je kunt via de functie Sjabloonbeheer wel nog nieuwe modellen van internet importeren.

©PXimport

03 Werkbalken

Met Writer kun je alles schrijven: van kleine memo’s tot volledige boeken. De standaardwerkbalk bevat alles om je tekstdocumenten op te maken. Er staan zelfs knoppen bij om het document per e-mail te verzenden of om het document op te slaan in pdf-formaat. Op de werkbalk vind je ook de functies om de tekst in secties te splitsen, om tabellen te maken en om illustraties toe te voegen. Writer heeft zelfs een speciale werkbalk om formulieren te ontwerpen die je in het docx- of in het pdf-formaat bewaart. Bij het opmaken van de formulieren kun je besturingselementen toevoegen zoals keuzelijsten, keuzevakjes, labels en velden.

©PXimport

Lint-interface

Houd je toch van de nieuwe interface van Office met het Lint? In LibreOffice 6 is die standaard uitgeschakeld, maar je kunt hem wel tevoorschijn halen via de Experimentele functies. Ga eerst naar Extra / Opties / LibreOffice / Geavanceerd en zet een vinkje bij Zet experimentele functies aan. Daarna herstart je LibreOffice. Vervolgens schakel je het lint in via Beeld / Gebruikersinterface. Daar heb je nu vier nieuwe weergaven: Contextuele groepen, Tabblad, Groepen en Groepen compact. De laatste geeft de meest gestroomlijnde versie van de werkbalk.

©PXimport

04 Autocorrectie en woordinvulling

Wanneer je begint te typen, merk je dat je tekst al gecorrigeerd wordt. De autocorrectie is standaard al op het Nederlands ingesteld. Woorden die de corrector niet herkent, zal hij markeren met een rood golflijntje. In het contextmenu (dat je bovenhaalt met de rechtermuisknop) lees je de suggesties voor deze onderlijnde woorden en via dezelfde weg kun je het verdachte woord toevoegen aan je persoonlijk woordenboek. Een sterke verbetering in versie 6 is dat de spelligcontrole van LibreOffice een toegevoegd woord ook zal herkennen in afleidingen en samenstellingen. Als je vroeger het woord ‘usb’ aan je woordenlijst toevoegde, dan herkende de corrector ‘micro-usb’ en ‘usb-aansluiting’ nog steeds niet. Nu dus wel. In het contextmenu vind je ook de opdrachten De taal van de selectie instellen en De taal van de alinea instellen.

Writer ondersteunt zelfs woordinvulling, een functie die sommige gebruikers liefhebben en andere haten. Met woordinvulling probeert Writer te raden welk woord je aan het typen bent. Wanneer je daarmee akkoord gaat, druk je op Enter, anders typ je gewoon verder. Om deze woordinvulling in of uit te schakelen ga je naar Extra / Opties voor AutoCorrectie en dan gebruik je het tabblad Woordinvulling.

©PXimport

AutoTekst

Maak het jezelf gemakkelijk en laat stukjes tekst die je vaak gebruikt invoeren door AutoTekst. Wil je bijvoorbeeld de slotformule “Met vriendelijke groeten” gevolgd door je naam en eventueel adres vastleggen in AutoTekst, dan typ je eerst deze tekst, je selecteert hem en je drukt op Ctrl+F3. In het AutoTekst-venster geef je dit fragment een naam en je kiest een sneltoets. In het vak daaronder klik je op de categorie Mijn Autotekst. Daarna klik je op de AutoTekst-knop waar je de optie Nieuw kiest. Sluit dit venster. Wanneer je later tijdens het schrijven de sneltoets gebruikt en daarna de F3-toets indrukt, zal Writer de geselecteerde tekst automatisch invoegen.

©PXimport

05 Zijbalk

Omdat de traditionele werkbalk onvoldoende ruimte heeft om alle mogelijkheden van een moderne tekstverwerker te tonen, werkt LibreOffice met een multifunctionele zijbalk. Clipart vind je in de zijbalk onder Galerij. Het paneel Opmaakprofielen haal je tijdens het schrijven ook uit de zijbalk. Wie een beetje verstandig met een tekstverwerker omgaat, werkt met opmaakprofielen om de koptekst, de citaten, de lijsten steeds op dezelfde manier op te maken. De opmaakprofielen zijn gevuld met een breed gamma aan vooraf gemaakte stijlen, maar je kunt uiteraard ook je eigen stijlen toevoegen. Een andere tool die je hier terugvindt is de Navigator. Die komt van pas als het document erg lang wordt. Met behulp van de Navigator spring je heen en weer in het document op basis van de koppen, bladwijzers, afbeeldingen, opmerkingen, links en objecten. Geef een object in je document een naam zodat dit als anker voor de Navigator kan fungeren. Daarnaast is er nog een paneel Eigenschappen voor de tekstopmaak en een paneel Pagina om de marges, de oriëntatie en de kop- en voettekst te regelen.

©PXimport

06 Extensiecentrum

Standaard heeft LibreOffice de Nederlandse woordenlijst en woordafbrekingen geïnstalleerd. Wil je deze tekstverwerker ook inzetten om in andere talen te schrijven, dan wil je de woordenlijsten van die vreemde taal natuurlijk ook installeren. Je haalt die extra talen binnen via het menu Extra / Extensiebeheer. In dit venster beheer je de extensies die je ooit hebt geïnstalleerd en via de knop Haal meer extensies online maak je verbinding met de online extensiebank van LibreOffice. Behalve allerhande woordenboeken vind je hier hulpmiddelen voor de modules Draw, Base en Math en allerlei modeldocumenten die andere gebruikers hebben gedeeld. Er zit interessant materiaal bij, zoals een tool om voertuigonkosten te berekenen, een extensie om tekstvakken te voorzien van dummy-tekst, een sjabloon om de suikerwaarden in het bloed bij te houden en veel meer. Nadat je de extensie hebt geïnstalleerd, moet je LibreOffice wel even herstarten.

©PXimport

Compatibel

We willen iedereen geruststellen die bang is om op dit gratis pakket te vertrouwen in een wereld waar Microsoft Office door meer dan een miljard mensen wordt gebruikt. LibreOffice werkt met het OpenDdocument-formaat zoals .odt voor tekst, maar het pakket is uitstekend compatibel met Microsoft Office. Het was al lang geen enkel probleem om een document te bewaren in het doc- of docx-formaat, of presentaties met ingesloten video’s om te zetten naar het pptx-formaat van PowerPoint. In Writer is het mogelijk om documenten te exporteren naar het epub-formaat waardoor je e-books kunt produceren vanuit deze tekstverwerker. Zelfs QuarkXPress-bestanden laten zich importeren. Exporteren naar pdf kan uiteraard ook. Bovendien kun je het document in de pdf-opties beveiligen met een wachtwoord. Zo bepaal je of de ontvanger het document mag openen, wijzigen, afdrukken of de inhoud kopiëren.

©PXimport

07 Werkbladen

Wie ooit in Excel heeft gewerkt, vindt in Calc onmiddellijk zijn draai. Elk spreadsheet kan uit verschillende werkbladen bestaan en elk blad is opgebouwd uit cellen die je vult met tekst, getallen en formules. Onder in beeld zie je de werkbladen die in het spreadsheet zitten. Calc gebruikt de Open Document-indeling .ods om rekenbladen op te slaan, maar je kunt het bestand ook exporteren naar het xls-formaat voor Excel of naar verschillende bestandsindelingen zoals csv-, pdf-, html.

Om snel een waarde in een cel op te maken als valuta, percentage, datum, aantal of decimaal getal, gebruik je de knoppen van de werkbalk Opmaak. In Calc vinden we weer de handige zijbalk terug, waar je in het paneel Eigenschappen de opmaak van de cellen vastlegt. Wil je bijvoorbeeld dat alle negatieve getallen in het rood verschijnen, dan vink je die optie aan in dit paneel. Calc ondersteunt geavanceerde functies zoals draaitabellen en kan aan de hand van huidige gegevens voorspellingen doen voor de toekomst.

08 Formules

Geen spreadsheet zonder formules … Wanneer je in de zijbalk op de fX-knop klikt, opent zich het paneel Functies. Alle formules zijn opgesteld in het Nederlands en om het overzicht te behouden in het enorme aanbod organiseert LibreOffice de formules in categorieën zoals Financieel, Logisch, Wiskundig enzovoort. Wanneer je in Calc een aantal cellen met getallen selecteert, verschijnt standaard de som van die waarden in de statusbalk. Je kunt hier ook andere berekeningen laten verschijnen door op het knopje te klikken waar nu Som= staat.

Wil je bepaalde gegevens weergeven in grafieken? Dat werkt hetzelfde als in Excel: je selecteert een bereik en klikt dan op de knop Diagram. Hierdoor opent zich de Assistent Diagrammen die je door de verschillende keuzestappen leidt. Het moet wel gezegd worden dat de verschillende diagrammen op grafisch vlak moeten onderdoen voor Excel.

©PXimport

09 Delen

In de spreadsheet-module Calc kunnen meerdere gebruikers gelijktijdig aan hetzelfde werkblad werken. Daarvoor moet elke gebruiker die wil samenwerken een naam opgeven in Extra / Opties / LibreOffice / Gebruikersgegevens. Daarna activeert de degene die het werkblad aanmaakt de samenwerking op dit rekenblad met Extra / Werkblad delen. Hierdoor wordt het document opgeslagen in de modus Delen en dat merk je in de titelbalk. Wanneer een van de gebruikers het gedeelde document opslaat, zal dit document zichzelf updaten, zodat de gebruiker de laatste versie ziet van alle wijzigingen die zijn opgeslagen door alle gebruikers.

©PXimport

10: Vectoren

Draw is een typisch vectortekenprogramma, hoewel het ook bewerkingen kan uitvoeren op rasterafbeeldingen. Dit tekenpakket heeft een set tools aan boord om technische tekeningen te maken met 2D- en 3D-manipulatie. Een Draw-tekening kan een maximale paginagrootte van 300 cm bij 300 cm hebben, wat dus wel van pas kan komen bij het produceren van technische tekeningen, brochures en posters. Vectorafbeeldingen zijn samengesteld uit geometrische elementen, zoals lijnen, cirkels en polygonen. Het enorme voordeel van vectorafbeeldingen is dat je ze kunt schalen zonder kwaliteitsverlies.

Draw wisselt de afbeeldingen makkelijk uit met de rest van de LibreOffice-suite. Je kunt ook met tekeningen werken in Writer of Impress, die je dan aanpast met een subset van hulpmiddelen in Draw. En wanneer je een pdf-document wil bewerken in LibreOffice, zal het pakket het pdf-bestand openen in Draw.

©PXimport

11 Lagen

Je maakt en bewerkt de tekening op de grote werkruimte in het midden. Op dit werkvlak plaats je vormen, tekstvakken en afbeeldingen. Een tekening kun je ook over verschillende pagina’s verdelen. In dat geval is het paneel Pagina’s erg handig om in beeld te zeten. Bovendien kan Draw elementen op verschillende lagen manipuleren. Met behulp van lagen organiseer je complexe onderwerpen in logische groepen. Onderaan het werkvlak zie je uit hoeveel lagen de tekening bestaat en van iedere laag kun je de transparantie instellen.

©PXimport

12 Afbeeldingsstijlen

De zijbalk in Draw heeft vier panelen, waarvan maar één paneel tegelijk geopend kan zijn. Ook hier is het eerste paneel de Eigenschappen, waarmee je de positie, het lettertype en de schaduwen instelt. In het paneel Galerij zit een collectie objecten, vormen, pijlen, 3D-objecten en elementen stroomdiagrammen te maken. Net zoals je tekststijlen kunt vastleggen, is het in Draw mogelijk om afbeeldingsstijlen op objecten toe te passen via de sectie Opmaakprofielen. Op die manier kun je het uiterlijk van alle elementen die zijn opgemaakt met een bepaald profiel, tegelijk wijzigen door hun opmaakprofiel aan te passen. Ten slotte zit in de zijbalk ook de Navigator, waarmee je snel tussen de pagina’s in de tekening navigeert. Standaard slaat Draw de afbeeldingen op in het open document formaat .odg, maar je kunt via de functie Exporteren het project ook wegschrijven naar de bitmap-formaten .bmp, .gif, .jpg, .png, .tiff en naar de vectorformaten .eps, .svg.

©PXimport

13 Dia’s schikken

De PowerPoint van LibreOffice heet Impress. In versie 6 is de standaardgrootte van een dia 16:9, wat overeenkomt met de verhouding van recente schermen en projectors. De dia’s die je maakt, zullen veelal verschillende elementen bevatten: tekst, lijsten met opsommingstekens, tabellen, grafieken, foto’s en tekeningen. Het hoofdvenster bestaat uit het deelvenster Dia’s, de werkruimte en de zijbalk. De gemeenschappelijke functies van alle LibreOffice-applicaties hebben een samenhangende gebruikersinterface, zodat je ook hier snel de knoppen herkent om de dia’s op te maken. Het paneel Dia’s bevat alle onderdelen van de presentatie in de juiste volgorde. Om die volgorde aan te passen of om snel een aantal dia’s te verwijderen, open je de Diasorteerder via het menu Beeld. Wanneer je denkt dat een dia tijdelijk overbodig is maar hem niet direct wilt verwijderen, dan kun je hem verbergen via het rechtermuisknopmenu.

©PXimport

14 Inhoud

Net zoals in PowerPoint bepaal je bij iedere nieuwe dia welke lay-out je wilt hebben. Die indeling bevat de plaatsaanduidingen voor de inhoud. Wanneer je zo’n tekstvak vult, zal die automatisch de opmaak aannemen van de geselecteerde diastijl. Op die manier blijft je presentatiestijl consistent. Uiteraard kun je met de knop Tekstvak zelf tekstvakken toevoegen. Ook tabellen, grafieken, tekeningen en ontwerpen uit Draw plaats je op de dia via de opdracht Invoegen. Hier vind je ook direct de functie om video en audio toe te voegen. Deze mediabestanden moeten lokaal op de harde schijf staan. Op vlak van video-ondersteuning merk je de beperking van deze kantoortoepassing.

Overigens is het bij geen enkele toepassing van LibreOffice mogelijk om filmpjes van internet in te voegen. Bovendien moet je de documenten in Writer, Calc, Impress of Draw opslaan in de Open Document-indelingen, anders worden de video’s niet in de bestanden opgeslagen.

©PXimport

15 Overgangen en animaties

In de zijbalk bevindt zich een paneel genaamd Diawissel, met een breed aanbod aan overgangen waarvan je de duur kunt instellen. In het paneel daaronder selecteer je de animaties om bepaalde elementen van de presentatie te benadrukken. Het zijpaneel Hoofddia’s gebruik je om een volledig andere diastijl te kiezen, maar die wordt alleen toegepast op de geselecteerde dia(‘s).

Klik op de knop Diavoorstelling of druk op F5 om de presentatie te starten. Wanneer je het contextmenu gebruikt tijdens de diavoorstelling, kun je de muisaanwijzer wijzigen in een pen waarvan de lijndikte en kleur aanpasbaar is. Tijdens de presentatie schakelt Impress naar de Presenter-console. In deze persentatiemodus ziet de spreker op zijn laptop- of op zijn desktopscherm de huidige dia en de dia die dadelijk volgt. Bovendien kan hij de opmerkingen lezen die hij vooraf bij bepaalde dia’s heeft genoteerd. Deze console werkt alleen wanneer twee beeldschermen zijn aangesloten. Uiteraard is het ook mogelijk om hand-outs in verschillende lay-outs af te drukken.

Open als standaard

LibreOffice ondersteunt het Open Document Format en dit slaat aan bij verschillende overheden. De Britse overheid koos enkele jaren geleden voor dit opensource-formaat, en in Nederland zien we dezelfde trend. Sinds 1 januari 2009 moeten alle overheden, zoals gemeenten, provincies en waterschappen, hun documenten ook in odf-formaat aanbieden. Het voordeel van zo’n open standaard is dat de organisatie geen MS Office-softwarelicenties voor elke computer hoeft te betalen. Bovendien loop je als gebruiker geen risico dat de ontwikkelaar op een dag met zijn product stopt, waardoor je dan ineens niet langer toegang hebt tot documenten die opgeslagen zijn in de eigen indeling. Dit laatste is in het verleden gebeurd met de gebruikers van Microsoft Works.

16 Base

De databasesoftware Base is vergelijkbaar met Microsoft Access. Deze module is een onderdeel dat de thuisgebruiker waarschijnlijk het minst zal gebruiken. Toch is dit een krachtige tool waarmee je zelfs een MySQL-database aanspreekt en beheert. Iedere keer dat je Base start, verschijnt de Database Wizard waar je drie opties hebt: een gloednieuwe database maken, een bestaande database van de computer af openen, of verbinding maken met een database die gemaakt is in een andere toepassing. Daarna maak je velden in verschillende tabellen aan, zodat je de records kunt vullen met informatie. Databases zijn gemaakt om ontzettend veel informatie te beheren, daarom is het fijn dat Base een uitgebreid en aanpasbaar zoeksysteem bevat.

©PXimport

17 Math

De laatste component die in LibreOffice aanwezig is, is een editor om wiskundige formules te noteren en te bewerken. Je kunt Math toepassen in de LibreOffice-documenten, of je gebruikt de tool als zelfstandige applicatie. Wanneer je een formule wilt invoegen in een LibreOffice-document, plaats je de cursor op de juiste locatie en selecteer je de menuoptie Invoegen / Object / Formule. Gebruik je Math als zelfstandige tool, dan kun je een formule bewaren als afzonderlijk math-bestand. Math maakt het de gebruiker makkelijk om formules te typen. Als je bijvoorbeeld een breuk wilt invoegen, klik je op het breukpictogram in het venster Elementen, waarna je de waarden invult tussen de accolades. Iedere formule kun je opmaken met behulp van het submenu Indeling. Op die manier kies je het lettertype en de tekengrootte.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Dit zijn de 5 populairste diëten van Nederland
© Suchada Toemkraisri
Huis

Dit zijn de 5 populairste diëten van Nederland

Wil je een paar kilo kwijt maar weet je niet hoe? In dit artikel lees je alles over de vijf populairste diëten van Nederland. Je ontdekt hoe ze werken, wat de voordelen en nadelen zijn én welk dieet het beste bij jou past.

⏱️ Dit artikel in het kort:

Er zijn veel verschillende manieren om af te vallen. In dit artikel leggen we je alles uit over vijf populaire diëten: keto, intermittent fasting, paleo, koolhydraatarm en sapvasten.

Lees ook: De 25 beste tips om af te vallen

1: Keto

Wat is het?

Bij het keto-dieet eet je heel weinig koolhydraten, een matige hoeveelheid eiwitten en veel vet. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in ketose raakt: een natuurlijke stofwisselingsstaat waarbij je vooral vet verbrandt als primaire energiebron.

Hoe volg je het?

Om het keto-dieet te volgen, beperk je de inname van koolhydraten tot minder dan 50 gram per dag. Hoe veel (of liever gezegd: weinig) dat is, zie je in de tabel hieronder. Dit betekent dus (bijna) geen brood, pasta of aardappelen Je eet vetrijke voedingsmiddelen zoals avocado's, noten, zaden, boter en vette vis. Daarnaast kies je voor matige hoeveelheden eiwitten, bijvoorbeeld vlees, eieren en kaas.

Voordelen

Met het keto-dieet val je snel af en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Het is met name geschikt voor mensen die houden van vetrijke voeding.

Nadelen

Het dieet is streng en kan daardoor moeilijk vol te houden zijn. Bovendien kunnen er bijwerkingen optreden zoals vermoeidheid, constipatie en hoofdpijn. Heb je nierproblemen of een hoog cholesterol, dan kun je beter niet aan keto beginnen.

Iets voor jou als je...

…Snel wilt afvallen, van vetrijk voedsel houdt en er geen problemen mee hebt om een tijdlang geen brood, aardappelen, pasta of ander koolhydraatrijk voedsel te eten.

🍞 50 gram koolhydraten =
VoedingsmiddelHoeveelheid
Bruine boterhammen4 stuks
Aardappelen (gekookt)290 gram
Rijst (gekookt, wit)175 gram
Pasta (gekookt)200 gram
Kikkererwten (gekookt)310 gram
Linzen (gekookt)250 gram
Zwarte bonen (gekookt)215 gram

2: Intermittent fasting

Wat is het?

Bij intermittent fasting wissel je periodes van eten af met vasten. Het doel is om het lichaam efficiënter met energie om te laten gaan en de hormoonbalans te verbeteren.

Hoe volg je het?

Populaire schema's zijn 16/8, waarbij je 16 uur vast en binnen een periode van 8 uur eet (je eet bijvoorbeeld alleen tussen twaalf uur 's middags en acht uur 's avonds), of 5:2, waarbij je 5 dagen normaal eet en 2 dagen met weinig calorieën. Tijdens het vasten drink je veel water, koffie of thee zonder suiker. Tijdens de eetperiodes kies je gezonde en voedzame maaltijden.

Voordelen

Met dit dieet val je af zonder strikte voedingsregels. Je kunt het makkelijk combineren met andere diëten. Je verliest niet alleen gewicht, maar ook je bloeddruk en cholesterol dalen en je immuunsysteem wordt versterkt.

Nadelen

Het is niet geschikt voor iedereen; sommige mensen worden er moe of prikkelbaar van. Werk je op onregelmatige tijden of in wisseldienst, dan kan het ook lastig vol te houden zijn.

Iets voor jou als je...

… wilt afvallen zonder ingewikkelde voedingsregels en dit-mag-ik-wel en dit-mag-ik-niet.

©ihalilyp

3: Paleo

Wat is het?

Bij het paleo-dieet eet je zoals onze voorouders in de oertijd. Je kiest voor onbewerkte voedingsmiddelen zoals vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden.

Hoe volg je het?

Bij dit dieet vermijd je bewerkte voeding, zuivel, granen en suiker. Je eet veel groenten, fruit, vlees en vis, en je gebruikt natuurlijke vetten zoals kokosolie en olijfolie.

Voordelen

Dit dieet bevordert een natuurlijk eetpatroon en is rijk aan vezels en eiwitten, wat zorgt voor een vol gevoel. Daarnaast helpt het bij het verminderen van ontstekingen.

Nadelen

Bij het paleo-dieet laat je granen en zuivel weg, wat een uitdaging kan zijn. Niet alle gezondheidsclaims zijn wetenschappelijk onderbouwd, en door de focus op verse en biologische ingrediënten kan het wat duurder uitvallen.

Iets voor jou als je...

… geen problemen hebt met het schrappen van granen en zuivel en met het eten van natuurlijke en onbewerkte voeding.

©Yuliya Furman

4: Koolhydraatarm

Wat is het?

Bij dit dieet beperk je koolhydraten en focus je op eiwitten en vetten. In vergelijking met het keto-dieet ben je wel wat minder strikt met koolhydraten.

Hoe volg je het?

Je vermindert koolhydraatrijk voedsel zoals brood, pasta en rijst. Tegelijkertijd kies je voor eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren en noten. Ook voeg je gezonde vetten, zoals avocado en olijfolie, toe aan je maaltijden.

Voordelen

Dat je met een low-carb dieet afvalt is ook wetenschappelijk bewezen. Daarnaast pas je het makkelijk aan jouw voorkeuren aan, en omdat het minder strikt is dan het keto-dieet, houd je het eenvoudiger vol.

Nadelen

Minder koolhydraten eten kan lastig zijn tijdens etentjes of feestjes. Als je niet genoeg groenten eet, krijg je al snel te weinig vezels binnen. In het begin kun je je wat minder energiek voelen, maar dat gaat meestal vanzelf over.

Iets voor jou als je...

…geen moeite hebt om koolhydraatrijk voedsel een tijdje te minderen, maar tegelijkertijd ook niet voor het strenge keto-dieet wilt gaan.

©Yana Perelotova - stock.adobe.com

5: Sapvasten

Wat is het?

Bij sapvasten beperk je je een paar dagen (maximaal een week) tot alleen groente- en fruitsappen. Het idee is dat je lichaam wordt 'ontgift' en dat je overtollig gewicht verliest.

Hoe volg je het?

Tijdens sapvasten drink je alleen verse, zelfgeperste groente- en fruitsappen. Vast voedsel en bewerkte dranken laat je achterwege. Daarnaast drink je voldoende water om gehydrateerd te blijven.

Voordelen

Met sapvasten val je snel af door de lage calorie-inname. Je kunt er een 'reset'-gevoel van krijgen, wat motiveert om daarna gezonder te eten. Bovendien krijg je veel vitamines en mineralen binnen.

Nadelen

Door de zeer lage energie-inname kun je moe en duizelig worden. Er is een risico op verlies van spiermassa bij langer gebruik. Wil je meer dan een paar kilo afvallen of heb je een druk actief leven, dan kun je beter een ander dieet uitkiezen.

Iets voor jou als je...

…snel een paar kilo wilt afvallen of een kickstart zoekt voor een gezonder eetpatroon.

Conclusie

Wil je afvallen? Er zijn genoeg diëten om uit te kiezen. Welk dieet het beste bij je past, hangt af van wat je fijn vindt, je dagelijkse ritme en je doelen. Kom je er – ondanks, of misschien juist dóór het grote aanbod aan diëten – niet uit? Vraag dan advies aan je huisarts of aan een diëtiste. Zorg ervoor dat je naast gezond eten ook voldoende beweegt: dat is dé ideale combinatie om gewicht krijt te raken of om op gewicht te blijven!

Voor elk dieet

Een eigen boek

▼ Volgende artikel
Toetsenbordsuggesties verwijderen uit Android en iOS
© Rymden - stock.adobe.com
Huis

Toetsenbordsuggesties verwijderen uit Android en iOS

We typen allemaal weleens iets waar we niet overdreven blij mee zijn. Zo'n verkeerd getypt woord of een url die maar tevoorschijn blijft komen kan vervelend zijn. Dan is het goed om te weten dat je die toetsenbordsuggesties gewoon kunt verwijderen van je Android- of iOS-apparaat, ook als je een alternatieve toetsenbord-app gebruikt. Hier lees je hoe.

In dit artikel vertellen we je:

  • Hoe je toetsenbordsuggesties verwijdert op een Android-apparaat
  • Hoe je (deels) hetzelfde doet in iOS
  • Hoe het werkt bij externe toetsenbord-apps

📱Check zeker ook: Lekker persoonlijk: zo maak je je Android-smartphone écht van jou

De meeste toetsenbord-apps slaan woorden die je typt op in het woordenboek, als ze er nog niet instaan. Dat is meestal hartstikke handig, want zo hoef je niet elke keer namen, websites of wat dan ook volledig uit te typen. Maar op dezelfde manier worden ook tikfoutjes overgenomen, of links die je ooit een keer hebt getypt, en dat is minder prettig. 

Toetsenbordsuggesties verwijderen uit Android

Het standaard ingebouwde toetsenbord van Android, Gboard, biedt gelukkig de mogelijkheid die suggesties te verwijderen. Dat kan op twee manieren. De eerste is een enkel specifiek woord verwijderen. Dat doe je door het woord te typen totdat de suggestie bovenaan het toetsenbord komt te staan. Tik erop, houd je vinger op het scherm, en sleep vervolgens het woord naar het prullenbak-icoontje. Daarna krijg je het woord niet meer als suggestie te zien. 

©Daan Doedens

Je kunt er ook voor kiezen om alle aangeleerde woorden in één klap te verwijderen. Ga daarvoor naar de instellingen van je Gboard, via het rader-icoontje, en vervolgens naar Privacy. Daar vind je de optie Geleerde woorden en gegevens verwijderen. Tik je daarop, en bevestig je met de gevraagde code, dan worden alle woorden uit het woordenboek verwijderd. Via Instellingen > Woordenboek kun je overigens ook losse woorden verwijderen. 

Vieze vingers op je scherm?

Even een schoonmaakdoekje erover en vlekken en bacteriën maken geen kans

Toetsenbordsuggesties verwijderen uit iOS

iOS heeft helaas geen optie voor het handmatig verwijderen van woorden uit de autocorrectielijst. Je zult dus in één klap het gehele woordenboek moeten verwijderen. 

Dat kun je doen door de Instellingen-app te openen en vervolgens naar Algemeen / Toetsenbord / Tekstvervanging te gaan. Tik linksonder op Wijzig en daarna tweemaal op Verwijder. De autocorrect-lijst is nu weer zoals hij was toen je iPhone net uit de doos kwam. 

Externe toetsenborden

Veel Android-gebruikers hebben een extra toetsenbord-app, omdat die net wat meer functies bieden dan Googles eigen Gboard. Hoe je voorgestelde woorden en suggesties verwijdert, hangt natuurlijk van de app af, maar we kijken naar een aantal opties. 

Voor Swiftkey geldt bijna hetzelfde als voor Gboard: lang tikken op een woord opent een pop-up met de vraag of je het woord wilt verwijderen uit de suggestielijst. Via Instellingen / Typen / Typegegevens wissen verwijder je in één keer alle aangeleerde woorden. Extra handig is dat Swiftkey een Incognito-modus heeft, waarin tijdelijk niets wordt opgeslagen. Je vindt hem via het menu met de drie horizontale puntjes als je het toetsenbord open hebt staan. 

©Daan Doedens

Het ingebouwde toetsenbord op Samsung-telefoons werkt ook ongeveer hetzelfde. Losse woorden kun je verwijderen door er lang op te tikken en vervolgens OK te selecteren. Liever in één keer het hele woordenboek wissen? Dat doe je via Instellingen / Algemeen beheer / Taal en Invoer / Schermtoetsenbord / Samsung Toetsenbord / Resetten naar standaardinstellingen

Tot slot

Je persoonlijke woordenboek op je smartphone is een van handigste dingen die er zijn: het scheelt je een hoop tijd en moeite, omdat je niet elke keer elk woord volledig uit hoeft te schrijven. Toch zijn er genoeg redenen te bedenken waarom je een specifiek woord uit de lijst wil verwijderen, of de volledige lijst wil wissen. Zowel binnen iOS als Android, als in externe toetsenbord-apps is dat gelukkig niet zo moeilijk. Zo heb je altijd een écht persoonlijk toetsenbord bij de hand.