ID.nl logo
Huis

6 belangrijke overwinningen voor Stichting Brein

Piraterij en internet, het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het zit immers in de menselijke aard om te delen wat we leuk vinden. Dat schuurt met de principes van het auteursrecht, waar Stichting Brein zich hard voor maakt. Die organisatie heeft daarom al verschillende sites op de knieën gekregen. Een overzicht.

Mininova

Het Utrechtse Mininova was van 2005 tot en met 2009 een zeer populaire torrentsite. Op het hoogtepunt wisten zo’n zes miljoen mensen dit platform dagelijks te vinden. De website fungeerde als zoekmachine voor het vinden van honderdduizenden torrentlinks. Doordat een grote groep de bestanden up- en downloadden via het bittorrent-netwerk, bleef het aanbod prima op peil. Hoewel Mininova nooit auteursrechtelijk beschermde bestanden zelf heeft gehost, kreeg het bedrijf toch problemen met Stichting Brein.

In 2009 startte de Nederlandse auteursrechtwaakhond dan ook een rechtszaak tegen de Nederlandse torrentsite. Brein eiste dat Mininova alle torrentlinks naar mediabestanden zou blokkeren die vallen onder het auteursrecht. Brein wilde dat Mininova op zo’n 7.000 trefwoorden zou filteren. Tot dusver hanteerde de website een zogeheten notice-and-take-down-beleid, waarbij zoekresultaten alleen op verzoek van een rechthebbende werden verwijderd. De rechtbank bepaalde dat Mininova alle torrents moest verwijderen die verwezen naar bestanden met copyright.

In eerste instantie ging de torrentsite nog in hoger beroep, maar de beheerders kwamen later op deze beslissing terug. Mininova besloot zich bij de eerdere uitspraak neer te leggen. De website werd in de jaren daarna een platform voor legale torrents, zoals muzikanten zonder platenlabel. Daarmee was het bedrijf lang niet zo succesvol, want het aantal dagelijkse bezoekers kelderde naar twintigduizend. Na enkele verliesgevende jaren stopte Mininova op 4 april 2017 voorgoed.

Pirate Bay-blokkade

Hoewel The Pirate Bay in Nederland al sinds 2009 is verboden, kan iedereen deze website momenteel bezoeken. Brein wenste daarom dat Nederlandse internetproviders de torrentsite onbereikbaar maakten voor hun abonnees. Ziggo kreeg in 2010 als eerste een verzoek om The Pirate Bay niet langer door te geven, maar het bedrijf gaf daar geen gehoor aan. Ziggo is van mening dat een internetprovider slechts een doorgeefluik is. Brein spande hierop een kort geding aan. Uit solidariteit voegde Xs4all zich bij Ziggo.

Brein verloor weliswaar het kort geding, maar de auteursrechtwaakhond kreeg tijdens de bodemprocedure alsnog gelijk. In 2011 bepaalde de rechter dat Ziggo en Xs4all de ip-adressen en domeinnamen van The Pirate Bay moesten blokkeren. De rechter vond dat Brein voldoende bewijs leverde dat een grote groep abonnees op grote schaal inbreuk maakte op het auteursrecht. Andere Nederlandse internetproviders voerden noodgedwongen eveneens een blokkade in. Het gerechtshof in Den Haag veegde de The Pirate Bay-blokkade in 2014 van tafel tijdens het hoger beroep. De rechter noemde de blokkade niet effectief (proxyservers, vpn-diensten) en onverantwoord (internetcensuur). De zaak is nog niet afgerond, want Brein besloot om verder te procederen. En niet zonder succes.

Filmspeler.nl

Mediaspelers met een voorgeïnstalleerde versie van Kodi zijn veelvuldig verkrijgbaar. Het gebruik van Kodi is verleidelijk, omdat gebruikers dit programma met add-ons kunnen uitbreiden. Via illegale uitbreidingen is het mogelijk om nieuwe films, series en live-sportwedstrijden te streamen. Filmspeler.nl bood op zijn website nadrukkelijk mediaspelers aan waarop men gratis films en series kon kijken. Stichting Brein heeft het bedrijf in 2014 gesommeerd om de verkoop van de omstreden streamers te staken. Aangezien Filmspeler.nl dat weigerde, stapte Stichting Brein naar de rechter.

©PXimport

Het Europese Hof van Justitie bepaalde dat mediaspelers die verwijzen naar illegale content inbreuk maken op het auteursrecht. Hierin werd meegewogen dat de kijker niets hoefde te installeren om gratis naar auteursrechtelijk beschermde films en series te kijken. Een Nederlandse rechter doet nog uitspraak over een eventuele schadevergoeding, al heeft Filmspeler.nl zijn activiteiten inmiddels stopgezet. Veel andere webwinkels besloten sinds de uitspraak om mediaspelers zonder voorgeïnstalleerde add-ons te verkopen.

News-Service Europe

In een poging om iets tegen de talloze gesynchroniseerde nieuwsservers met illegaal aanbod te doen, sleepte Stichting Brein usenetprovider News-Service Europe voor de rechter. Resellers als Binserve en Usenext gebruikten deze dienst om usenet-abonnementen te verkopen. Brein wilde dat de usenetprovider alle auteursrechtelijk beschermde bestanden van zijn server verwijderde, terwijl News-Service Europe beweerde louter als doorgeefluik te fungeren.

De rechter vond in eerste instantie dat het bedrijf welbewust de openbaarmaking van illegale content faciliteerde. De usenetprovider stelde dat het niet aan het vonnis kon voldoen zonder de activiteiten te staken. Ondanks dat News-Service Europe dus niet meer actief is, zette het de rechtsgang wel door. In 2016 haalde de usenetprovider bij het Hof in Amsterdam alsnog zijn gelijk. De rechter meende dat het bedrijf geen inbreuk op het auteursrecht maakte en dat de rol ongeveer gelijk was aan die van een internetprovider.

Mocht News-Service Europe weer online gaan, dan is er volgens het Hof wel een effectief notice-and-take-down-beleid noodzakelijk. Zover komt het niet, want de usenetprovider kondigde aan de activiteiten niet te zullen hervatten. Desondanks gaat Brein in cassatie om een definitief oordeel af te dwingen. Deze uitspraak lijkt vooral voor operationele usenetproviders van belang.

Eweka en Usenetter

Waar Brein voorheen altijd alleen de platformen van illegale content aanpakte, richt het zijn pijlen tegenwoordig ook op individuele uploaders. Om de identiteit van vermeende overtreders te achterhalen, heeft de organisatie hulp van usenetproviders nodig. Die geven klantgegevens uit privacyoverwegingen niet zomaar af. Om die reden daagde Brein Eweka en Usenetter vorig jaar voor de rechter.

Twee usenetgebruikers vroegen om vrijwillige PayPal-donaties en boekenbonnen. Zij gebruikten dit geld om e-books aan te schaffen, welke vervolgens op usenet illegaal werden gedeeld. In totaal zou het tweetal verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van zo’n tweeduizend illegale e-books. De rechter vond het belang van Brein zwaarder wegen dan het recht op privacy. Eweka en Usenetter moesten ip-adressen, betaalgegevens en overige informatie aan Brein afstaan. De auteursrechtwaakhond gebruikt naar verwachting deze gegevens om schikkingen met de overtreders te treffen.

FTD

In Nederland wist FTD (Fill Threads Database) in relatief korte tijd een nogal actieve usenet-community op te bouwen. Ruim een half miljoen gebruikers wezen elkaar op interessante spots van muziek, films, series, software, games en e-books. Zo’n spot bevatte informatie over de juiste nieuwsgroep en bestandsnaam. Gebruikers lieten massaal reacties onder een spot achter, zoals bedankjes of klachten over de kwaliteit.

Lees ook: Waarom downloaden van nieuwsgroepen nog altijd in trek is

©PXimport

Met de informatie uit FTD konden leden eenvoudig een nzb-bestand opslaan. Met zo’n nzb-bestand weet een downloadprogramma als SABnzbd of GrabIt precies welke data het uit welke nieuwsgroep moet plukken. Hoewel FTD uitsluitend verwees naar auteursrechtelijk beschermde bestanden op usenet, kreeg de community het evengoed aan de stok met Brein.

De auteursrechtorganisatie vond dat FTD downloaden uit onrechtmatige bron faciliteerde en daarmee ten onrechte reclame-inkomsten genereerde. De rechter gaf Brein begin 2011 gelijk, nadat enkele maanden eerder televisieproducent Eyeworks een rechtszaak won tegen FTD. Volgens de rechter stimuleerde de usenet-community auteursrechtinbreuk via onder andere een beloningssysteem. De eigenaren moesten alle spots van mediabestanden met copyright verwijderen.

Op 1 maart 2011 staakte FTD al zijn activiteiten. Ook andere usenet-ontmoetingsplaatsen als FTN, Dutch Binaries Program en Spotplanet gingen na Brein-sommaties op zwart. Veel resultaat heeft dat overigens niet gehad. Vandaag de dag bestaan er nog altijd allerlei databases met usenetspots.

▼ Volgende artikel
Zo speel je Windows-games op een Mac
© vladim_ka - stock.adobe.com
Huis

Zo speel je Windows-games op een Mac

Niet alle pc-games zijn officieel uitgebracht voor macOS, maar er zijn verschillende manieren waardoor je alsnog Windows-games kunt spelen op een Mac of MacBook. We leggen je uit hoe je dat doet.

In dit artikel lees je:

  • Waarom Macs niet standaard alle spellen ondersteunen
  • Op welke manieren je ze alsnog op een Mac kunt spelen
  • Dat je de spellen wel eerst zelf in bezit moet hebben

Lees ook: Creëer je ideale gameroom met deze accessoires

Apple voorziet zijn Macs en MacBooks de laatste jaren van eigen M-chips, wat ze een stuk krachtiger maakt dan voorheen. Hoewel ze daarmee genoeg capaciteit in huis hebben om de meest veeleisende games te draaien, zullen niet alle games native op macOS werken. Dat komt doordat macOS nu eenmaal een compleet ander besturingssysteem is dan Windows. 

Macs met Apple Silicon-processors ondersteunen bijvoorbeeld geen 32-bit-apps, waardoor een oudere Mac met Intel-chip bepaalde games wél kan draaien, terwijl een gloednieuwe Mac die niet ondersteunt. Voor ontwikkelaars is het bovendien niet rendabel om games voor macOS uit te brengen, bijvoorbeeld omdat er minder gamers op het platform te vinden zijn. 

Je hoeft echter niet meteen naar de winkel te rennen voor een Windows-pc, want er zijn wel degelijk verschillende manieren waarop je alsnog Windows-games op je Mac kunt spelen.

Windows-games spelen op een Mac(Book)

Er zijn genoeg mogelijkheden om Windows-games te spelen op een Mac, maar welke je kiest, hangt af van het type game dat je wilt spelen. Op AppleGamingWiki is een lijst te vinden van een hoop pc-games, waarbij per titel wordt vermeld of die native op een Mac draait en via welke andere tools de game te spelen is. Niet alle tools werken namelijk in combinatie met elk spel. 

Tools zoals CrossOver en Whisky

CrossOver is een van de meest gebruikvriendelijke tools om Windows-games te spelen op een Mac. De tool is gemaakt door CodeWeavers en stelt gebruikers in staat om Microsoft-apps op een Mac te draaien. CrossOver kan dus niet alleen games draaien, maar ook andere Windows-software zoals productiviteitstools. Het grote nadeel van CrossOver is dat de tool 74 euro per jaar kost om te gebruiken. Wel is er een gratis proefperiode beschikbaar. 

Een minder gebruiksvriendelijk, maar gratis alternatief is Whisky. Er is een hoop overlap tussen de twee tools, omdat Whisky en CrossOver dezelfde onderliggende technologie gebruiken: Wine (wat staat voor Wine is not an emulator). Toch is het een stuk lastiger om een Windows-game via Whisky op een Mac te laten draaien. De tool is een stuk technischer ingesteld en geeft de gebruiker meer controle, maar is daardoor ook moeilijker te doorgronden. Op de website van Whisky is een lijst met ondersteunde games te vinden.

Parallels

Een andere (betaalde) optie is Parallels. Dat is een programma dat een volledig Windows-besturingssysteem simultaan naast macOS kan draaien. De virtuele machine binnen macOS maakt het mogelijk om Windows 11 of Windows 10 te installeren, waardoor je vervolgens Windows-games en andere Windows-apps kunt downloaden. Deze tool is minder geschikt voor grafisch intensieve games, aangezien er twee besturingssystemen naast elkaar worden gedraaid.

Belangrijk om te weten is dat je de pc-games wel echt in je bezit moet hebben als je ze via de bovenstaande tools wilt spelen, zoals op Steam of een ander gameplatform. Ook werken niet alle games even goed met bovenstaande tools.

Ook interessant: Zo kun je je geld terugvragen op Steam

©Gorodenkoff

Stream je games naar je Mac

Grote techbedrijven als Nvidia en Microsoft hebben hun eigen clouddiensten voor games uitgebracht, waardoor het mogelijk is om pc-games naar je Mac te streamen. Met diensten als GeForce Now en Xbox Cloud Gaming kun je eenvoudig pc-games spelen, zonder dat enige technische kennis vereist is.

Diensten als Nvidia GeForce Now en Xbox Cloud Gaming maken het mogelijk om Windows-games te spelen zonder dat je over geschikte hardware beschikt. De game draait dan niet lokaal op je Mac, maar op een externe server. De beelden worden vervolgens naar je beeldscherm gestreamd. 

GeForce Now is gratis te gebruiken, al gelden er dan beperkingen en worden er advertenties getoond. Er zijn ook abonnementen beschikbaar met extra mogelijkheden vanaf 10,99 euro per maand. Niet alle games worden ondersteund, maar Nvidia heeft een lijst gepubliceerd met compatibele spellen. Bij Nvidia GeForce Now moet je de games eerst gekocht hebben, bijvoorbeeld op Steam, voordat je ze kunt streamen.

Xbox Cloud Gaming is beschikbaar met een Game Pass Ultimate-abonnement en maakt het mogelijk om games te spelen op een apparaat naar keuze, waaronder een Mac. Je bent hierbij afhankelijk van de Game Pass-bibliotheek, maar in het aanbod vind je ook een hoop titels die niet zijn uitgebracht voor Mac. Game Pass Ultimate kost 17,99 euro per maand.

Lees ook: Waar kun je het beste pc-games kopen? Een overzicht

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 steelstofzuigers met een lange accuduur
Huis

Waar voor je geld: 5 steelstofzuigers met een lange accuduur

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een handzame steelstofzuiger met een lange accuduur? We hebben vijf modellen voor je gevonden die je niet telkens hoeft op te laden.

Een steelstofzuiger biedt talrijke voordelen voor het moderne huishouden. Dankzij het lichte, slanke ontwerp is dit apparaat moeiteloos te hanteren, waardoor schoonmaken minder inspannend wordt. Doordat ze draadloos zijn, heb je volledige bewegingsvrijheid.

Steelstofzuigers zijn verder veelzijdig en kunnen zowel harde vloeren als tapijten goed reinigen. Door hun compacte formaat nemen ze minimale opslagruimte in beslag en passen ze gemakkelijk in kleine kasten. Moderne modellen beschikken over krachtige accu's met lange gebruiksduur en zijn doorgaans uitgerust met handige accessoires voor verschillende oppervlakken.

Veel steelstofzuigers fungeren als 2-in-1-apparaten, waarbij het handdeel losgemaakt kan worden voor het stofzuigen van meubels, trappen of de auto. Deze combinatie van gebruiksgemak, flexibiliteit en efficiëntie maakt de steelstofzuiger tot een onmisbaar huishoudelijk apparaat.

Bosch BBS712A

Deze Bosch - voluit de Unlimited 7 BBS712A genaamd - is een veelzijdige draadloze steelstofzuiger die geschikt is voor harde vloeren en tapijt. Hij weegt slechts 2,9 kg en heeft een flexibel buissysteem van 90 graden. De stofzuiger beschikt over een zogeheten TurboSpin-motor en een krachtige borstel met geïntegreerde led-verlichting, wat zorgt voor een grondige reiniging op alle oppervlakken. De 0,3 liter opvangbak is relatief klein, maar is eenvoudig te legen. Het apparaat wordt geleverd met diverse accessoires, waaronder een meubelborstel en een kierenzuigmond, en heeft een afneembare handstofzuiger voor moeilijk bereikbare plekken. Ook handig: bij deze Bosch krijg je twee accu's, waarmee je de standaard gebruikstijd kunt verdubbelen.

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 40 minuten (op basis van één accu)

Rowenta X-Force Flex / RH99A9

Deze Rowenta X-Force Flex is een krachtige en veelzijdige draadloze steelstofzuiger. Met een zuigkracht tot 200 Watt en een 32,4 V lithium-ion batterij levert hij goede prestaties op verschillende typen vloeren. Dankzij de automatische zuigkrachtaanpassing past het apparaat zich moeiteloos aan verschillende oppervlakken aan. Dankzij de flexibele buis en de ingebouwde led-verlichting wordt het eenvoudig gemaakt om onder meubels en in donkere hoeken te reinigen. Het digitale display toont real-time informatie over de resterende batterijduur en stelt je in staat om tussen vier vermogensniveaus te schakelen, inclusief een Boost-functie voor extra kracht. Het ruime 0,9 liter stofreservoir is gemakkelijk te legen en kan worden afgewassen. Voor huisdierbezitters is de meegeleverde Animal Turbo-borstel ideaal voor het verwijderen van dierenharen

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 70 minuten

Nilfisk Easy 2:1 36V

Deze veelzijdige draadloze steelstofzuiger heeft een geïntegreerde kruimelzuiger, gemaakt voor zowel grote als kleine schoonmaaktaken. Een krachtige 36V lithium-ion batterij biedt dit apparaat tot 80 minuten gebruikstijd, afhankelijk van de gekozen zuigstand. De stofzuiger beschikt over drie vermogensniveaus en een geluidsniveau van 77 dB, wat zorgt voor een stille en efficiënte reiniging. Dankzij de led-verlichting op de zuigmond worden donkere hoeken en onder meubels goed verlicht. Het stofreservoir heeft een capaciteit van 0,6 liter en is eenvoudig te legen en te reinigen. De Nilfisk Easy 2:1 36V wordt geleverd met diverse accessoires, waaronder een meubelborstel en een kierenzuigmond.

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 80 minuten

Beko VRT 61821VD

De Beko VRT61821VD is een veelzijdige 2-in-1 steelstofzuiger met geïntegreerde kruimelzuiger, geschikt voor zowel harde vloeren als tapijt. Met een krachtige 21,6 V accu biedt deze stofzuiger een goede zuigkracht. Dankzij het wasbare HEPA-filter is hij geschikt voor mensen met een stofallergie. De stofzuiger heeft een stofreservoir van 0,5 liter en wordt geleverd met een turbo- en kierenzuigmond. De led-verlichting op de zuigmond laat je goed zien wat je aan het doen bent. Met een gewicht van slechts 2,,8 kg is hij licht en wendbaar, en de oplaadtijd bedraagt slechts 5 minuten. De Beko VRT61821VD is ideaal voor dagelijks gebruik en biedt een efficiënte reinigingservaring.

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 70 minuten

Philips 7000-Serie Aqua XC7055/01

Deze Philips 7000 is multifunctioneel, want het kan zowel droog als nat reinigen. Hij is voorzien van een watermodule met microvezelpad. Het apparaat is uitgerust met een krachtige 25,2 V lithium-ion batterij die tot 80 minuten werktijd biedt in Eco-modus en 30 minuten in Turbo-modus. De digitale PowerBlade-motor zorgt voor een sterke luchtstroom tot 1100 liter per minuut, wat resulteert in uitstekende zuigkracht.

De XC7055/01 is voorzien van een digitaal display dat real-time informatie toont over batterijstatus en gekozen reinigingsmodus. Dankzij led-verlichting op de zuigmond en accessoires worden ook moeilijk zichtbare stofdeeltjes en vuil effectief opgespoord. Cyclonische filtering zonder stofzak zorgt voor efficiënte stofscheiding en eenvoudige reiniging van het reservoir van 0,6 liter. Bij het apparaat worden meerdere accessoires geleverd, waaronder een PrecisionPower Smart Nozzle met ZigZag-technologie, een Mini TurboBrush voor dierenharen, en diverse opzetstukken voor meubels en kieren.

Opgegeven maximale gebruikstijd: 80 minuten