ID.nl logo
Creëer jouw ideale gameroom met deze accessoires
Huis

Creëer jouw ideale gameroom met deze accessoires

Naast een krachtige pc of spelcomputer hebben gameliefhebbers allerlei andere spullen nodig. Speel je regelmatig tegen online tegenstanders, dan komt bijvoorbeeld een kwalitatieve headset goed van pas. Je hoort hiermee precies uit welke richting vijanden naderen. Verder kun je wellicht ook een mechanisch toetsenbord en speciale muis gebruiken. Wie weet wil je zelfs een gameroom met een grote monitor en gamestoel inrichten. Laat je inspireren!

Hou je van gamen? Dan kun je je hart ophalen aan deze accessoires in de categorieën:

  • Geluid
  • Monitors
  • Muizen
  • Toetsenborden
  • Gameroom

Lees ook: Kies de juiste laptop voor gaming

6x Geluid

HyperX Cloud II

Op zoek naar een betaalbare headset die surround-effecten van games laat horen? De HyperX Cloud II bevat twee audiodrivers met een diameter van 5,3 centimeter. Die ondersteunen een virtueel 7.1-kanaals geluid, zodat je exact hoort wat er allemaal in de spelwereld gebeurt. De fabrikant levert bij deze bekabelde headset een afstandsbediening mee om het geluid van koptelefoon en microfoon aan te passen. De microfoon kun je trouwens afkoppelen, waardoor je de Cloud II ook als reguliere hoofdtelefoon kunt gebruiken. De Cloud II is te koop in de kleurencombinaties zwart/grijs, roze/wit en rood/zwart.

Trust GXT 658 Tytan 5.1

De Trust GXT 658 Tytan 5.1 bestaat uit vijf compacte speakers en een flinke subwoofer, waarmee je moeiteloos geluid realiseert dat je hele kamer vult. Houd er rekening mee dat alle luidsprekers via een kabel met de subwoofer zijn verbonden; je dient deze snoertjes dus weg te werken. Handig is dat je met de afstandsbediening het volumeniveau van alle luidsprekers afzonderlijk kunt aanpassen; zo kun je eenvoudig een aangename audiobalans kiezen. Een leuk extraatje is de blauwverlichte ledring rondom de subwoofer. Ook die bedien je met de afstandsbediening. Ondanks de relatief lage aanschafprijs levert deze krachtige speakerset een piekvermogen van 180 watt.

JBL Quantum 910 Wireless

Met de JBL Quantum 910 Wireless ga je volledig in een game op. Deze draadloze headset ondersteunt namelijk actieve geluidsonderdrukking, zodat je geen last hebt van storende geluiden in de omgeving. Dankzij de microfoon met ruisonderdrukking kunnen online vrienden en tegenspelers je perfect verstaan. Volgens JBL is de oplaadbare accu goed voor een speeltijd tot zo’n 39 uur. Overige pluspunten zijn de grote audiodrivers van vijf centimeter en de geïntegreerde RGB-verlichting. Voor draadloze verbinding met een pc of gameconsole wordt een usb-c-adapter meegeleverd. Daarnaast is een usb-a-opzetstuk inbegrepen. Tot slot ondersteunt de Quantum 910 Wireless ook nog bluetooth.

Edifier G1500 Bar

Bij lange speelsessies gaat een headset wellicht op den duur irriteren. Edifier heeft daar met deze soundbar iets op bedacht, want de achterzijde bevat een aansluiting voor de inbegrepen microfoon. Met behulp van de flexibele arm positioneer je die eenvoudig voor je mond. In de langwerpige behuizing zijn twee audiodrivers en evenzoveel passieve basradiators verantwoordelijk voor het geluid. Verder bevindt zich onderop een ledstrip. Edifier ontwikkelt eigen software waarmee je diverse geluids- en lichtinstellingen kunt aanpassen. Voor het aansluiten van een pc of spelcomputer beschikt de behuizing over een usb-poort en een bluetooth-adapter. Het bekende speakermerk ontwikkelt dit product in een zwarte, witte en roze uitvoering.

Edifier G1500 Bar

Soundbar met microfoon

Razer Nommo V2

Razer staat bekend om zijn hoogwaardige gameproducten en de Nommo V2 is daarvan een goed voorbeeld. Deze stijlvolle set bestaat uit twee cilindervormige luidsprekers en een krachtige subwoofer. Explosies, achtervolgingen en andere bombastische scènes voel je tot in je lichaam trillen. Een interessante optie is dat je voor iedere game een eigen geluidsprofiel kunt instellen. Zo kies je bij Call of Duty bijvoorbeeld voor een extra diepe laag, terwijl je tijdens een potje FC 24 (voorheen FIFA) alleen de commentatorstem versterkt. Beide luidsprekers hebben aan de achterzijde regelbare RGB-verlichting. De Nommo V2 heeft zowel een usb-poort als een bluetooth-adapter. Nuttig om te weten is dat de meeste webshops een lager bedrag vragen dan de hier vermelde adviesprijs.

SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless

Zoek je een comfortabele headset met een prima geluid? De SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless behoort tot het topsegment. Dit verklaart dan ook het stevige prijskaartje. Je verbindt de (spel)computer met een externe digitaal/analoog-converter (DAC), waarna het signaal in een hoge kwaliteit de audiodrivers bereikt. Het display van dit aparte kastje toont onder meer de actuele geluidskwaliteit, het volumeniveau en de resterende batterijcapaciteit. Is de accu leeg? Geen probleem, want de fabrikant levert bij deze headset een tweede batterij mee. De Arctis Nova Pro Wireless ondersteunt actieve geluidsonderdrukking. Let goed op welk product je aanschaft, want SteelSeries brengt voor pc, PlayStation en Xbox aparte versies uit.

3x Monitors

ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM

Op dit anti-reflecterende oledscherm zien je games er bijzonder realistisch uit. Deze schermtechniek toont natuurgetrouwe kleuren en diepzwarte contrasten. Bovendien zie je op het 26,5inch-scherm volop details, want de monitor ondersteunt een respectabele resolutie van 2560 × 1440 pixels. Een groot pluspunt is de verversingssnelheid van 240 Hz. Hierdoor oogt de gameplay zeer vloeiend. De reactietijd bedraagt slechts 0,03 milliseconde, waardoor je pijlsnel op tegenstanders kunt reageren. Via twee HDMI-poorten en een DisplayPort-ingang sluit je je (spel)computers of andere videobronnen aan. Tot slot kun je deze luxe monitor draaien, kantelen en in hoogte verstellen.

AOC CU34G2XE/BK

De AOC CU34G2XE/BK springt vanwege zijn opvallende vormgeving direct in het oog. Onder het gebogen 34inch-scherm en op de voet heeft deze monitor rode accenten. Naast het gelikte design profiteer je ook van goede beeldprestaties. Zo ondersteunt het ontspiegelde va-paneel een maximale resolutie van 3440 × 1440 pixels. Voor competitieve gamers komt de reactietijd van één milliseconde goed van pas. De verversingssnelheid bedraagt 144 Hz. Je kunt een computer zowel via HDMI als DisplayPort met deze 21:9-monitor verbinden.

Philips Evnia 49M2C8900

Met de Philips Evnia 49M2C8900 til je de gamebeleving naar een hoger niveau. Dit gebogen QD-oledscherm heeft een schermdiagonaal van maar liefst 48,9 inch. In combinatie met een hoge resolutie van 5120 × 1440 pixels ga je volledig op in de digitale wereld. Van haperingen of schokken is nergens sprake, want deze monitor ondersteunt een maximale verversingssnelheid van 240 Hz. De responstijd van 0,03 milliseconde is eveneens dik in orde. Verder is de zogeheten Ambiglow-functie het vermelden waard; hierbij creëren meerdere ledlampen een lichtkrans rondom het scherm. Via vier video-ingangen (DisplayPort, usb-c en tweemaal HDMI) sluit je meerdere computers en gameconsoles aan.

4x Muizen

Trust GXT 144 Rexx

Wie een betaalbare ergonomische gamemuis zoekt, komt al gauw bij dit exemplaar van Trust uit. Je legt je rechterhand in verticale positie op de muis. Volgens de fabrikant verklein je daarmee de kans op overbelasting van arm en pols. De optische gamesensor van 10.000 dpi is behoorlijk gevoelig, waardoor je snel en nauwkeurig in games kunt reageren. Je sluit de kabel van 1,8 meter aan op een vrije usb-poort en kunt meteen aan de slag. Je kunt in een speciaal programma functies aan de zes programmeerbare knoppen koppelen. De aanwezige RGB-verlichting is aanpasbaar.

Razer Cobra Pro

Deze draadloze lasermuis ondersteunt een gevoeligheid van 30.000 dpi! Dat maakt de Razer Cobra Pro zeer geschikt voor games waarbij een hoge nauwkeurigheid belangrijk is, zoals shooters en strategiegames. Overigens kun je ook een lagere dpi-waarde instellen. Je koppelt de muis via de bijgesloten usb-adapter of bluetooth aan een pc. De behuizing telt in totaal acht knoppen. Met behulp van software kun je de functies van deze knoppen wijzigen en de geïntegreerde RGB-verlichting aanpassen.

Logitech G502 X Plus

De draadloze Logitech G502 X Plus heeft dertien programmeerbare knoppen, zodat je de bediening van jouw favoriete game naar eigen wens kunt instellen. Handig is de regelaar om de dpi-waarde te wijzigen. Met de maximale gevoeligheid van 25.600 dpi kun je in ieder geval snel op (online) tegenstanders reageren. Voor het opladen van de interne accu levert de fabrikant een usb-c-kabel mee. Deze luxe gamemuis met aanpasbare RGB-verlichting is in een zwarte en witte uitvoering te koop.

Sharkoon Drakonia II

Een opvallende vormgeving, veel instelopties en een aantrekkelijk prijskaartje; dat is de Sharkoon Drakonia II in een notendop. Deze bekabelde muis telt twaalf instelbare knoppen, waarvan er zes bij jouw duim zijn gepositioneerd. Hiermee voer je vliegensvlug veelgebruikte acties uit. De optische sensor ondersteunt een gevoeligheid van maximaal 15.000 dpi. Verder zijn er in de onderzijde vijf uitneembare gewichtjes gehuisvest om het ideale gewicht van je muis te bepalen. Tot slot heeft de behuizing op meerdere plekken RGB-verlichting.

3x Toetsenborden

Corsair K100 RGB

De Corsair K100 RGB is een robuust toetsenbord dat stevige aanslagen moeiteloos kan verdragen. Dat gebeurt ook nog eens erg snel, want de aluminium behuizing bevat optisch-mechanische toetsen. Kortom, een rappe reactietijd is gegarandeerd! Fijn is dat je de zes macroknoppen aan de linkerkant naar eigen wens kunt programmeren. Daarnaast heeft dit toetsenbord rechtsboven diverse mediaknoppen. Zoals je van een gameproduct in deze prijsklasse mag verwachten, is er ook aanpasbare RGB-verlichting. De ledlampen zijn over maar liefst 44 zones verdeeld. De K100 RGB heeft een afneembare polssteun, zodat je urenlang comfortabel kunt gamen.

SteelSeries Apex Pro TKL Wireless

Ben je op zoek naar een ruimtebesparend gametoetsenbord? Dit compacte exemplaar van SteelSeries meet slechts 35,6 × 12,8 × 4,2 centimeter, omdat een numeriek blok ontbreekt. Een pluspunt is dat je de gevoeligheid van de optisch-mechanische toetsen kunt instellen; hierdoor kan ieder persoon optimaal gamen. Daarnaast kunnen gebruikers aan elke knop twee functies koppelen. Druk bijvoorbeeld een toets zachtjes in om te kruipen, terwijl je bij volledig indrukken over een obstakel springt. Een handige optie is dat je via het geïntegreerde oledschermpje snel tussen verschillende gameprofielen kunt switchen. De Apex Pro TKL Wireless communiceert via de bijgesloten usb-adapter of bluetooth met de pc. Een polssteun is inbegrepen.

SteelSeries Apex Pro TKL Wireless

Ruimtebesparend gametoetsenbord

Trust GXT 866 Torix

De recent verschenen Trust GXT 866 Torix heeft een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Volgens de bekende computerfabrikant kan elke mechanische schakelaar zo’n vijftig miljoen toetsaanslagen registreren. Ondanks het schappelijke prijskaartje heeft de behuizing een aluminium bovenplaat, waardoor dit bekabelde toetsenbord wel een stootje kan hebben. Handig is dat je dankzij de verlichte toetsen ook in een donkere kamer kunt gamen. Verder valt rechtsboven de draaiknop op, waarmee je het volume regelt. Met behulp van de bijbehorende software pas je de programmeerbare knoppen en RGB-verlichting naar eigen voorkeur aan.

3x Gameroom

Playseat Evolution PRO - Red Bull Racing Esports

Playseat ontwikkelt speciale stoelen voor racesimulators, zoals dit fraaie exemplaar van Red Bull. Je stelt de stoel volledig op het lichaam af, zodat zowel kinderen als volwassenen comfortabel kunnen racen. Zo kun je onder meer de hoek van de pedaalplaat wijzigen. Het maximale draaggewicht is 122 kilo. Klaar met racen? Klap de stoel dan in en berg hem vervolgens op. Houd er rekening mee dat stuur en pedalen niet zijn inbegrepen.

Trust GXT 714W Ruya

Als fanatieke gamer wil je natuurlijk comfortabel zitten. Vanwege de zeer zachte bekleding leent de Trust GXT 714W Ruya zich goed voor urenlange sessies. Bovendien ‘ademt’ de stof, zodat je ook op warme dagen gerust een potje Call of Duty of Fortnite kunt spelen. Wil je tussendoor even relaxen? Klap de rugleuning dan tot negentig graden naar achteren en leg je hoofd op het kussen. Verder kun je ook de zitvlakhoogte en armsteunen verstellen. Deze luxe gamestoel is verkrijgbaar in meerdere kleurstellingen.

Avalo AP13

Een geschikt bureau mag in jouw gameroom natuurlijk niet ontbreken. Dit betaalbare exemplaar van het Nederlandse merk Avalo is een interessante kandidaat. Je kunt op het bureaublad van 140 × 60 × 73 centimeter moeiteloos twee schermen, een toetsenbord en een muis kwijt. Het blad telt twee gaten, waardoor je kabels netjes kunt wegwerken. De fabrikant denkt goed met gamers mee, want de AP13 heeft ook nog een beker- en koptelefoonhouder. Tot slot bevatten de zijkanten en hoeken ledverlichting, waarvan je de kleuren en het lichtschema aanpast met de meegeleverde afstandsbediening.

Avalo AP13

Betalbaar bureau voor in je gameroom

▼ Volgende artikel
Uniforme uitstraling: leg de lay-out van je documenten in LibreOffice vast
Huis

Uniforme uitstraling: leg de lay-out van je documenten in LibreOffice vast

Je kunt natuurlijk voor elk document telkens opnieuw de lay-out instellen met je logo, optimale lettertypes, kleuren enzovoort, maar dit kost veel tijd én je documenten zijn waarschijnlijk niet consistent. Met opmaakprofielen en sjablonen werk je veel efficiënter.

In dit artikel richten we ons op het consistent opmaken van documenten in LibreOffice:

  • Opmaakprofielen toepassen, bewerken en nieuw aanmaken: voor als je items in je tekst dezelfde opmaak wilt meegeven
  • Sjablonen gebruiken, importeren en creëren: voor als je al je documenten dezelfde stijl moeten hebben

Lees ook: Repetitief werk? Met templates maak je het jezelf zo veel makkelijker

Van LibreOffice mag dan misschien gedacht worden dat het minder krachtig is dan de Microsoft-kantoorsuite, maar de applicaties zijn opensource, worden goed onderhouden en gesteund door een actieve gemeenschap en zijn helemaal gratis. Je kunt de suite downloaden via https://nl.libreoffice.org voor Windows (32 en 64 bit), macOS en Linux. Een aangepaste installatie is mogelijk, voor meer controle over enkele instellingen. Na de installatie beschik je over drie grote kantoorapplicaties: tekstverwerker Writer, rekenbladprogramma Calc en presentatieprogramma Impress, plus een startcentrum waarmee je de gewenste applicatie en nieuwe of recente documenten kunt openen.

In dit artikel richten we ons op bouwstenen die je helpen bij het consistent opmaken van documenten: opmaakprofielen en sjablonen. We focussen ons hier op LibreOffice Writer, maar weet dat je deze tips ook in de andere applicaties kunt toepassen.

Opmaakmenu

Een opmaakprofiel is een verzameling opmaakinstellingen die je snel kunt toepassen op geselecteerde pagina’s, tekst en andere items in je document. In plaats van afzonderlijke opmaakelementen in te stellen, pas je met een opmaakprofiel alle gewenste elementen in één keer toe. Dit maakt grote aanpassingen eenvoudiger en helpt de lay-out consistent te houden. In Writer zijn er zes profieltypes: voor alinea’s, tekens, frames, lijsten, tabellen en pagina’s (bijvoorbeeld voor de afdrukstand of voor verschillende kopteksten op linker- en rechterpagina’s).

Je kunt een opmaakprofiel op verschillende manieren selecteren en toepassen. Om een alineaprofiel toe te passen, plaats je de cursor in een alinea, open je het menu Opmaakprofielen en kies je een alinea-opmaakprofiel. In dit menu vind je ook opmaakprofielen voor tekens (plaats de cursor in een woord) en opmaakprofielen voor lijsten (selecteer een opsomming). Welk alinea-opmaakprofiel je hebt toegepast, zie je terug in de keuzelijst, helemaal links op de werkbalk.

Het menu met de opmaakprofielen voor alinea’s, tekens en opsommingen.

Opmaakprofiel toepassen

Meer profielopties vind je in het bijbehorende paneel, dat je met F11 opent. Dubbelklik op het gewenste profiel om het op de tekst toe te passen. Lukt dit niet, dan heb je mogelijk al handmatig de opmaak bepaald. Selecteer dan de betreffende alinea, klik er met rechts op en kies Directe opmaak wissen (Ctrl+M).

Onderaan dit paneel vind je de opties Voorbeelden tonen en Accentueren, waarmee je de opmaakprofielen snel herkent. Met Accentueren wordt in de marge bij elk opmaakprofiel een nummer en kleurcode geplaatst. Onder die opties vind je nog een menu waarmee je de lijst met opmaakprofielen kunt specificeren, zoals enkel de Toegepaste opmaakprofielen laten zien, of alleen Aangepaste opmaakprofielen. Met Automatisch worden de door LibreOffice voorgestelde profielen getoond.

De gietermodus, bereikbaar via het tweede icoontje van rechts, rechtsboven in het paneel, is handig als je een profiel snel op meerdere tekstgedeelten wilt toepassen. Zet je cursor in de tekst met het opmaakprofiel dat je wilt kopiëren, klik op de gietermodus en klik daarna met de muis in de gewenste tekstdelen.

Sommige profielen hebben standaard sneltoetsen, zoals Ctrl+1 tot en met Ctrl+5 voor Kop 1 tot en met Kop 5. Deze zijn niet in steen gebeiteld; je kunt ze aanpassen in eigen toetscombinaties. Open Extra / Aanpassen en ga naar het tabblad Toetsenbord. Scrol naar Ctrl+5, selecteer bij Categorie bijvoorbeeld Opmaakprofielen / Alinea en kies onder Functie voor Bijschrift. Bevestig met Toewijzen.

Aan de opmaakprofielen kun je eigen toetscombinaties toekennen.

Bestaande profielen bewerken

LibreOffice bevat vooraf gedefinieerde profielen, maar je kunt deze gerust wijzigen en ook eigen exemplaren ontwerpen. Wijzigingen aan een profiel gelden alleen in het huidige document. Wil je deze aanpassingen ook in andere documenten doorvoeren, dan kun je beter het sjabloon wijzigen. Hierover lees je meer in het deel over sjablonen.

Aanpassingen voer je door in het paneel Opmaakprofielen: klik met rechts op een profiel en kies Opmaakprofiel bewerken. Doorloop alle opties op alle tabbladen en leg je aanpassingen vast met Toepassen.

Je kunt enorm veel aanpassingen aan een opmaakprofiel doorvoeren.

Nieuw opmaakprofiel aanmaken

Heb je een opmaakprofiel aangepast of wil je een nieuw opmaakprofiel aanmaken, dan kun je deze onder een andere naam opslaan. Klik rechtsboven in het paneel Opmaakprofielen op het pijlknopje Acties voor opmaakprofielen (A met zonnetje), kies Nieuw opmaakprofiel uit selectie, vul een titel in bij Naam nieuw opmaakprofiel en bevestig met OK. Dit profiel geldt alleen voor het huidige document en wordt niet in het sjabloon opgeslagen.

Een andere manier is het aangepaste stuk tekst te selecteren en naar het paneel met de opmaakprofielen te slepen. Afhankelijk van welk profieltype (alinea, teken of opsomming) is geopend, wordt op basis hiervan een nieuw alinea-, teken- of lijstopmaakprofiel aangemaakt en kun je het meteen een naam geven. In Calc kun je zo een celselectie verslepen en in Draw en Impress een tekenobject.

Creëer een nieuw profiel op basis van de opmaak van je tekstselectie.

Profielen kopiëren

Je kunt profielen kopiëren door ze uit een sjabloon of een ander document te halen. Open het document waaruit je het profiel wilt kopiëren, ga naar het paneel Opmaakprofielen, klik weer op het pijlknopje Acties voor opmaakprofielen en kies Opmaakprofielen uit sjablonen laden. Onderaan vink je aan uit welke opmaakprofieltypes je wilt putten. Zet een vinkje bij Overschrijven als je een opmaakprofiel in je huidige document wilt vervangen door een opmaakprofiel met dezelfde naam uit het andere document. Selecteer nu het gewenste sjabloon of druk op de knop Uit bestand en navigeer naar een extern document om hieruit opmaakprofielen te kopiëren. Bevestig met OK. Mogelijk moet je in het paneel Opmaakprofielen de optie Alle opmaakprofielen kiezen om de gekopieerde profielen te zien.

Welke profieltypes wil je uit welke bron (sjabloon of document) kopiëren?

Opmaakprofielen verwijderen

Vooraf gedefinieerde opmaakprofielen uit een document of sjabloon verwijderen is niet mogelijk, maar aangepaste of nieuw gecreëerde profielen kun je wel wissen. Zorg ervoor dat deze opmaakprofielen niet worden gebruikt, anders worden alle items met dat profiel teruggezet op Standaard.

Selecteer een profiel in het paneel Opmaakprofielen, houd de Ctrl-toets ingedrukt om meerdere profielen te selecteren, klik met rechts en kies Verwijderen. Als het opmaakprofiel nog in gebruik is, krijg je hiervan een melding.

Is het te verwijderen opmaakprofiel nog in gebruik, dan wordt de tekstopmaak teruggezet naar het standaard opmaakprofiel.

Gebruik van sjablonen

Opmaakprofielen zijn handige instrumenten voor een snelle en consistente documentopmaak, maar sjablonen gaan nog een stapje verder. Een sjabloon is een model dat je gebruikt om nieuwe documenten te maken. Het kan alles bevatten wat je in normale documenten gebruikt, zoals tekst, afbeeldingen, opmaakprofielen en zelfs instellingen voor taal, printer en werkbalken.

Om een sjabloon te gebruiken als basis voor een document, ga je naar Bestand en kies je Nieuw / Sjablonen. Het dialoogvenster Sjablonen opent. Je kunt kiezen uit negen categorieën, zoals Zakelijke correspondentie en Privé-correspondentie en -documenten. Je kunt ook filteren op de toepassing waarvoor een sjabloon is bedoeld: Tekstdocumenten (Writer), Werkbladen (Calc), Presentaties (Impress) en Tekeningen (Draw). Selecteer het gewenste sjabloon en klik op Openen om een nieuw document te starten met het gekozen sjabloon.

Een andere manier om een sjabloon te openen, is vanuit het LibreOffice Startcentrum. Kies hiervoor LibreOffice in het Windows-startmenu. Dit verschijnt alleen als er geen ander document geopend is. Klik op de knop Sjablonen aan de linkerkant, selecteer bovenaan de gewenste toepassing, bijvoorbeeld Presentaties, en kies een geschikt sjabloon om het te openen in de bijbehorende toepassing.

Ook vanuit het LibreOffice Startcentrum kun je een document op basis van een sjabloon maken.

Creabea met sjablonen

Zelf mandala's maken

Sjablonen importeren

Het aantal standaard meegeleverde sjablonen in LibreOffice is beperkt, maar er zijn andere bronnen beschikbaar en je kunt ook zelf sjablonen maken. Bezoek de officiële sjablooncollectie van LibreOffice. Typ templates in de zoekbalk: dit levert ongeveer zeventig sjablonen op. Deze zijn meestal Engelstalig, maar je kunt ze altijd nog aanpassen (zie de paragraaf ‘Bewerkt’). Klik op een sjabloon voor meer uitleg en druk op Download latest om het op te halen (tekstdocumenten hebben de extensie .ott) en sla het op.

Je kunt ook googelen naar andere sjablooncollecties, bijvoorbeeld op www.libreofficetemplates.net met meer dan 400 gratis Engelstalige sjablonen, of bij een concullega als OpenOffice met wel 1500 sjablonen, die je bovendien kunt filteren op categorie en applicatie.

Na het downloaden van een sjabloon open je het venster Sjablonen, druk je op Beheren en kies je Importeren. Selecteer een categorie, zoals Mijn sjablonen, of maak een nieuwe categorie aan door een naam in te vullen. Bevestig met OK, navigeer naar het gedownloade sjabloonbestand en bevestig met Openen. Je vindt het sjabloon in de bijbehorende categorie.

Speel leentjebuur bij OpenOffice en importeer het sjabloon in LibreOffice.

Nieuw sjabloon creëren

Vind je niet wat je zoekt in het bestaande sjabloonaanbod, dan kun je een sjabloon aanpassen of er zelf één creëren. Dit kan op twee manieren: sla een document op als sjabloon of gebruik een assistent (wizard).

Voor de eerste methode stel je een document op met alles wat je in het sjabloon wilt hebben, inclusief opmaakprofielen en aangepaste documentinstellingen. Kies vervolgens Bestand / Sjablonen / Als sjabloon opslaan. Vul een naam in, kies een geschikte categorie en plaats een vinkje bij Als standaardsjabloon instellen als je dit sjabloon als standaardsjabloon wilt gebruiken. Bevestig met Opslaan.

De tweede methode, met behulp van een wizard, werkt enkel voor brieven, faxen en agenda’s. Ga naar Bestand / Assistenten en selecteer een van de drie types. Doorloop de verschillende stappen en druk op Voltooien. Geef een naam en locatie voor het sjabloon op. Standaard is dit de map C:\Users\<gebruikersnaam>\AppData\Roaming\LibreOffice\4\user\template, maar je kunt ook een andere locatie kiezen. Ga daarvoor naar Extra / Opties, open de rubriek LibreOffice / Paden, dubbelklik op Sjablonen, klik op Toevoegen en voeg de gewenste map toe. Herstart vervolgens LibreOffice.

Je kunt een document als sjabloon bewaren.

Bestaand sjabloon bewerken

Je hoeft niet altijd vanaf nul te beginnen, je kunt ook een bestaand sjabloon bewerken. Zo kun je bijvoorbeeld de opmaakprofielen van een sjabloon aanpassen en opnieuw toepassen op documenten die op basis van dat sjabloon zijn gemaakt.

Een sjabloon aanpassen doe je als volgt. Ga naar Bestand / Sjablonen / Sjabloon bewerken of kies Sjablonen beheren, klik met rechts op een sjabloon en kies Bewerken. Bewerk het sjabloon zoals je met elk ander document zou doen en leg de wijzigingen vast met Bestand / Opslaan. Als je er een nieuw sjabloon van wilt maken, kies je Opslaan als.

Als je een document opent dat is gemaakt met een sjabloon dat je net hebt gewijzigd, verschijnt er een melding. Je kunt dan kiezen tussen Opmaakprofielen bijwerken om de gewijzigde profielen ook op dit document toe te passen, of Oude opmaakprofielen behouden als je dat niet wilt. In het laatste geval wordt de koppeling met dat profiel automatisch verbroken. Wil je dat document toch wel koppelen, kopieer het geheel dan naar een leeg document dat op het sjabloon is gebaseerd.

Het sjabloon is gewijzigd: wil je het document bijwerken of de aanpassingen negeren?

Standaardsjabloon instellen

Wanneer je een document aanmaakt via Bestand / Nieuw / <documenttype>, gebruikt LibreOffice het standaardsjabloon voor dat documenttype. Via Extra / Opties kun je weliswaar allerlei instellingen wijzigen, maar deze gelden alleen voor het huidige document. Wil je instellingen voor het documenttype aanpassen, dan doe je dat op een andere wijze.

Kies Bestand / Sjablonen / Sjablonen beheren, rechtsklik op een sjabloon en kies Als standaard instellen. Om terug te keren naar het originele standaardsjabloon, klik je op Beheren en selecteer je Standaardsjabloon herstellen.

Je kunt op elk moment een ander sjabloon als standaard instellen.

Sjablonen beheren

De sjablonen in LibreOffice werken alleen als ze zijn ondergebracht in een van de categorieën. Wel kun je zelf extra categorieën aanmaken. Open weer Bestand / Sjablonen / Sjablonen beheren, druk op Beheren en kies Nieuwe categorie. Vul een naam in en bevestig met OK. Selecteer een of meerdere sjablonen, rechtsklik op je selectie, kies Verplaatsen en selecteer de gewenste categorie.

Vanuit dit menu kun je ook een sjabloonbestand exporteren, waarna je het in een andere LibreOffice-installatie kunt importeren en gebruiken.

Een eigen categorie hernoemen of verwijderen doe je door de categorie in het uitklapmenu bovenaan te selecteren, het menu Beheren te openen en voor Categorienaam wijzigen of Categorie verwijderen te kiezen.

Creëer overzicht door nieuwe categorieën aan te maken en sjablonen daarheen te verplaatsen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
De beste Black Friday-deals van Motorola
Huis

De beste Black Friday-deals van Motorola

Motorola draait al een aantal jaartjes mee in de smartphonemarkt en komt jaarlijks met een mooie reeks smartphones. In 2024 zijn bijvoorbeeld de g85, edge 50 fusion en edge 50 ultra uitgebracht. Wat kun je van deze telefoons verwachten?

Partnerbijdrage - in samenwerking met Motorola

Als je op zoek bent naar een nieuwe telefoon, wordt het je tegenwoordig niet makkelijk gemaakt. Er is enorm veel keuze, maar de voorkeur gaat vaak uit naar een gerenommeerd merk dat al een aantal jaar mooie toestellen maakt, geschikt voor elk budget. Motorola bijvoorbeeld: dit bedrijf was een van de grondleggers van draadloze en mobiele communicatie en maakt al sinds de jaren '70 mobiele telefoons. Natuurlijk andere dan we nu gewend zijn, maar het laat zien dat Motorola een rijke historie kent.

Interessante Android-toestellen

Motorola staat uiteraard niet stil en heeft onlangs drie interessante Android-toestellen uitgebracht, geschikt voor elk budget en ieder soort gebruiker. Deze toestellen zijn voorzien van de laatste versie van Android en krijgen – zoals we dat gelukkig steeds vaker zien – voor een langere periode beveiligingsupdates, tot in ieder geval 4 jaar lang voor de hier besproken telefoons. Maar over welke drie telefoons hebben we het dan? Nou, lees hieronder snel verder, want we bespreken ze even individueel.

Motorola moto g85: krachtige middenklasser

De term instapmodel gebruiken we liever niet voor de moto g85, want dat doet hem zeker tekort. Want wat krijg je? Een smartphone met een 6,67-inch P-OLED-scherm voorzien van Gorilla Glass 5.5 en een snelle 8-core Qualcomm Snapdragon 6s Gen3-processor. Het scherm biedt een resolutie van 2400x1080, een beeldverhouding van 20:9. Het scherm is geheel randloos, en heeft een achterkant die naadloos overloopt in afgeronde randen en verfijnde afwerkingen.

©Motorola

Deze telefoon heeft een geheugenconfiguratie van 12GB, de opslag is ingebouwd 256GB en uitbreidbaar tot 1TB. Ook handig is de RAM-boost-functie: hiermee kan het standaard geheugen virtueel worden uitgebreid tot 24GB. Hierbij wordt op de opslag een extra deel vrijgemaakt voor het extra geheugen, waardoor je nooit bang hoeft te zijn dat het toestel traag wordt. Dankzij de accucapaciteit van 5.000 mAh kun je de hele dag met het toestel werken, mits de taken niet al te zwaar zijn. De telefoon is geschikt voor twee simkaarten: een fysieke sim en één virtuele e-sim. Mooie foto's maak je dankzij de 50 megapixelcamera met Quad-Pixel-technologie en Macro Vision.

©Motorola

Uiteraard is filmen ook geen probleem, dat kan tot 30 frames per seconde op full-hd-resolutie. 4K-video wordt echter niet ondersteund. Selfies maken doe je met de 32MP-camera aan de voorzijde van je toestel, die onder meer ook dual capture ondersteunt (zowel de camera aan de voorzijde als achterzijde tegelijk gebruiken), AI-functies biedt voor het maken van de selfie met de perfecte glimlach en een selfievideo-spiegel heeft, zodat de foto's en video's niet meer in spiegelbeeld worden gemaakt. 


Tip: handige verzekering
Koop je je nieuwe Motorola-telefoon via de webshop van Motorola? Dan is het goed om te weten dat je daar ook direct een ongevallenbescherming bij kunt afsluiten. Voor een paar tientjes is je telefoon naast de standaard twee jaar garantie fabrieksgarantie ook beschermd tegen ongevalschade. Ben je minder voorzichtig met je telefoon, dan is zo'n extra Motocare-verzekering aan te raden. En, standaard krijg je bij de Motorola edge 50 ultra en edge 50 fusion zelfs al één jaar gratis schermschadebescherming na aankoop. Komt er een barst in je scherm, dan kun je hem gratis laten repareren. Dat zien we niet vaak!

Motorola edge 50 fusion: de perfecte mix

De term fusion is meer dan ooit van toepassing op deze mooie edge 50 fusion, want het is een betaalbaar toestel met uitstekende functies. Het beste van beide werelden dus. Dat zien we al gelijk aan de snelle Qualcomm Snapdragon 7s Gen2-processor, de 512GB opslagcapaciteit, het vlotte 12GB LPDDRX-werkgeheugen en het 6,7inch randloze P-OLED-scherm. Natuurlijk heeft deze telefoon ook Gorilla Glass versie 5.5 en is hij stof- en waterdicht tot IP68. Erg fijn is dat je met deze telefoons 4K-video's kunt opnemen met 30 frames per seconde en dat werkt zowel voor camera aan de achterzijde als aan de voorzijde. De accucapaciteit van deze fusion 50 is gelijk aan die van de moto g85, maar dankzij een extra sterke 68 watt-oplader is de telefoon binnen 30 minuten tot 80 procent opgeladen.

©Motorola

Met een volle accu kun je het met deze telefoon ruim een dag uithouden. Voor het opnemen van geluid beschikt de edge 50 fusion over twee microfoons, zodat zowel selfievideo's als video's opgenomen via de camera aan de achterzijde van goed geluid zijn voorzien. Qua geluid zit het sowieso goed op deze telefoon, want hij heeft een stereoluidspreker die is voorzien van Dolby Atmos voor het mooiste, volste geluid. Gebruik je liever oordopjes, dan kun je alleen een usb-c-koptelefoon of Bluetooth-oortjes aansluiten; vanwege de waterdichtheid heeft dit toestel vanzelfsprekend geen koptelefoonaansluiting.

©Motorola

De My UX-schil van Motorola die over Android heen ligt, biedt verschillende handige bedieningsfuncties, zoals snel ontgrendelen door de telefoon op te tillen of juist op niet storen te zetten door de telefoon ondersteboven te leggen.


Top of the bill: Motorola edge 50 ultra

Ga je voor het beste dat Motorola te bieden heeft, dan kies je voor deze edge 50 ultra. Dit top-of-de-range-toestel heeft een schappelijke prijs, maar biedt daarvoor wel een flinke bundel aan vlotte hardware. Zo beginnen we bij de processor: hier heeft Motorola gekozen voor een (nog) snellere Qualcomm Snapdragon 8s Gen3-processor, dus weer een stukje vlotter dan de andere hier besproken toestellen.

©Motorola

Wat opvalt is dat deze telefoon dan weer een kleinere accucapaciteit heeft (4.500 in plaats van 5.000 mAh) maar de gebruiksduur van 30 uur video afspelen is gelijk aan de andere hier besproken modellen. De edge 50 ultra heeft als extra voordeel dat je je accu razendsnel oplaadt, want het ondersteunt tot 125 watt laden, waardoor je accu binnen 30 minuten helemaal vol zit. Deze telefoon kan ook draadloos worden opgeladen, maar dan met een vermogen van 50 watt. Uitbreiden van de opslag kan bij deze telefoon niet, maar standaard is de Motorola edge 50 ultra voorzien van 1TB opslag, zodat je meteen al voldoende ruimte hebt voor al je apps, documenten en foto's en video's. Kijken we naar het scherm bij dit toestel, dan krijg je een 6,7inch-shcerm, met een (iets afwijkende) resolutie van 2712x1220.

©Motorola

Opvallend is wel dat het scherm hierdoor juist een hogere pixeldichtheid heeft van 446 pixels per inch, waardoor je een mooi en scherp beeld krijgt. Het scherm ontgrendel je naar keuze met een pincode, vingerscan of irisscan. Kijken we naar de camera op deze telefoon, dan zien we dat ook Motorola gebruik maakt van de mogelijkheden van AI: hiermee worden al je foto's optimaal geanalyseerd en verbeterd.

Software met moto AI rekent bijvoorbeeld uit hoe snel je beweegt en past daar, voor het beste resultaat, dynamisch het niveau van de stabilisatie op aan. Je krijgt hierdoor onder meer betere en soepel uitziende video's. Ook bijzonder: De Motorola edge 50 ultra is 's wereld eerste smartphone met een 'Pantone Validated'-camera en -scherm. Hierdoor worden de pantone kleuren van menselijke huidtinten veel beter en natuurgetrouw weergegeven.


⭐ Deze smartphones zijn verkrijgbaar bij Motorola, Coolblue en MediaMarkt. Je ziet daar meteen wat de actuele Black Friday-deals zijn.