15 pro-tips om te streamen met Spotify

© PXimport

15 pro-tips om te streamen met Spotify

Geplaatst: 7 april 2017 - 10:19

Aangepast: 24 november 2022 - 12:28

Evi Maquoi

Spotify zit tjokvol handige functies, waarvan je er vást al een hele hoop kent. Maar weet jij zeker dat je alles uit de muziekstreamingdienst haalt? We geven je 15 tips beter te streamen met Spotify.

Abonnementsformules

1 Via de browser luisteren

Spotify is natuurlijk te gebruiken via een app op je smartphone of tablet of via de desktop-applicatie op je computer. Maar ook via de browser kun je gebruikmaken van de streaming-muziekdienst. Dat is vooral handig als je niet op je eigen computer werkt of de batterij van je smartphone wilt sparen. Surf simpelweg hiernaartoe en log in met je accountgegevens. De interface is gelijkaardig aan die van de desktop-applicatie.

De browserversie van Spotify lijkt erg op de desktopapplicatie.

© PXimport

2 Slimmer zoeken

Als je op zoek bent naar een nummer van een heel bekende artiest, krijg je vaak een hele waslijst resultaten te zien … vind daar maar eens dat ene leuke nummer tussen. Of ben je specifiek op zoek naar een bepaald genre? Als je gericht zoekt, vind je veel sneller wat je zoekt. Probeer bijvoorbeeld eens album:madonna. Op die manier krijg je albums met madonna in de titel, zonder alle resultaten van de bekende artieste. Je kunt elke zoekopdracht ook verfijnen met EN, OF en NIET. Andere zoekfilters zijn artist:, track:, year:, genre: en label:.

De zoekopdracht ‘Madonna year:1987’ zet automatisch de nummers uit dat jaar bovenaan.

© PXimport

3 Offline

Premium-gebruikers kunnen volledige afspeellijsten offline zetten. Handig als je onderweg wilt luisteren zonder je dataverbinding te gebruiken, en natuurlijk ook als je naar het buitenland gaat en toch naar je lievelingsnummers wilt blijven luisteren. De functie is gelimiteerd tot 3.333 nummers op maximaal drie verschillende apparaten. Enige vereiste is dat je ministens elke maand een keer online moet gaan om je instellingen voor offline muziek te behouden. Om een lijst offline te zetten, volstaat het om de schakelaar bij Downloaden boven het eerste nummer te gebruiken. Via je accountpagina kun je je offline apparaten beheren.

Het offline zetten van de nummers gebeurt razendsnel.

© PXimport

4 Gezamenlijke playlist

Er zijn verschillende redenen om samen met anderen aan een afspeellijst te werken. Zo stoom je bijvoorbeeld heel snel een playlist voor een feestje klaar. Maak simpelweg een nieuwe afspeellijst aan of gebruik een bestaande, klik rechts en kies vervolgens Gezamenlijke afspeellijst. Gebruik daarna de functie Delen om de lijst met je vrienden, familieleden of collega’s te delen. Als iemand de afspeellijst aangepast, krijgen alle leden een notificatie.

5 Account delen

Een Premium-account delen met je partner? Dat kan perfect door in te loggen met dezelfde gegevens op twee verschillende apparaten. Let wel, jullie kunnen dan niet tegelijkertijd naar muziek luisteren. Alhoewel daar wel een trucje voor bestaat! Als één van de twee een afspeellijst offline zet (zie tip 3) en vervolgens ook switcht naar de offline modus via Instellingen / Afspelen / Offline, dan kan de ander online luisteren. Met een Premium for Family-account kun je maximaal zes afzonderlijke Premium-accounts aanmaken. Let wel, iedereen moet dan op hetzelfde adres wonen.

Dankzij de offline modus kun je een account delen. Eén persoon luistert online, de ander offline.

© PXimport

6 Zonder pauze

Vind jij die paar seconden stilte tussen twee nummers vervelend? Dankzij de crossfade-functie kun je nummers in elkaar laten overlopen met dj-achtige overgangen. In de desktopversie klik je rechtsboven naast je naam op het pijltje en kies je Instellingen / Geavanceerde instellingen weergeven. Vervolgens schakel je de functie Nummers in elkaar over laten lopen aan en stel je de tijd in, bijvoorbeeld vijf seconden. Op je smartphone ga je naar Bibliotheek / Instellingen / Afspelen / Nummers laten overlopen / Continu afspelen.

Dankzij de crossfade-functie ben je verlost van de pauzes tussen twee nummers.

© PXimport

7 Geschiedenis bekijken

Heb je een tijdje geleden enkele steengoede nummers beluisterd, maar ben je vergeten om ze te bewaren in een afspeellijst? Geeft niet. Je kunt immers heel eenvoudig je geschiedenis bekijken via de dekstop-applicatie. Klik uiterst rechtsonder op het hamburgermenu. Onder Play Queue vind je een overzicht van het huidige nummer en de volgende nummers. Kik op Geschiedenis om een chronologisch overzicht te krijgen van de laatste nummers die je hebt afgespeeld, ongeacht het toestel dat je daarvoor hebt gebruikt. Je kunt een nummer onmiddellijk opnieuw afspelen, toevoegen aan een playlist of via de knop met de drie puntjes in de wachtrij zetten, delen, de artiest of het album bekijken enzovoort.

Spotify onthoudt de laatste nummers die je beluisterd hebt.

© PXimport

8 Expliciete versies

Bij heel wat nummers vind je meerdere releases van een single of album. Dat is voornamelijk het geval bij songs met expliciet taalgebruik. Onder de single of het album zie je dan 1 andere release staan. Als je erop klikt, ga je naar andere versie. Op die manier kun je switchen tussen een originele en gezuiverde versie van een lied. Als er expliciet taalgebruik in een album gebruikt wordt, dan zie je ook een parental advisory-icoon op de albumhoes.

Je krijgt altijd te zien naar welke versie je aan het luisteren bent: explicit of edited.

© PXimport

9 Afstandsbediening

Premium-gebruikers kunnen heel snel tussen verschillende apparaten switchen. Zodra je muziek afspeelt, zie je onderaan immers Beschikbare apparaten staan. Met één druk op de knop kun je verbinden met een ander apparaat. Dat is bijvoorbeeld handig als je Spotify tijdens het werk op je computer gebruikt. Zodra je vertrekt, open je de app op je smartphone en kies je bij Apparaten voor Deze iPhone. Het nummer gaat simpelweg verder op je smartphone, zodat je dus niet opnieuw een afspeellijst of nummer hoeft te kiezen.

10 Verwijderde lijsten terughalen

Heb je om de één of andere reden een afspeellijst verwijderd en heb je daar nu spijt van? Door in te loggen op de Spotify-website kun je ‘m wellicht nog terughalen. Surf hiernaartoe, log in en kies daarna Accountinstellingen. Kies in de linkerkolom Afspeellijsten herstellen. Je krijgt nu een overzicht met één of meerdere playlists. Maak je keuze en klik simpelweg op Herstellen. De status verandert onmiddellijk daarna in Hersteld en de balk kleurt groen.

Afspeellijsten die je per ongeluk verwijderd hebt, kun je toch nog herstellen via de browser.

© PXimport

11 Ifttt

Kijk je regelmatig videoclips op YouTube en gebruik je eveneens de automatiseringsapp Ifttt? Ideaal! Maak dan een recept aan waarin je elk videofragment dat je liket, opslaat in een aparte afspeellijst in Spotify. Log in bij Ifttt en klik op Search. Typ youtube spotify in de zoekbalk en kies het recept Add songs from YouTube videos you like to a Spotify playlist. Klik op Turn on en geef vervolgens Ifttt toestemming tot je YouTube- en Spotify-account met OK. Log in bij de diensten en klik op Toestaan en OK. Let wel, dit lukt enkel met officiële clips.

Klik op het tandwieltje in de rechterbovenhoek van de applet om de naam van de afspeellijst te wijzigen.

© PXimport

12 Browserextensies

Surf je met Google Chrome? Installeer dan zeker de browserextensie Spotify Web Player Control with Lyrics. Als je via de browser naar Spotify luistert, krijg je in één klik de songteksten te zien. Voor Firefox is de add-on Spotify Search erg populair. Hiermee kun je tijdens het surfen de naam van een artiest, nummer of album selecteren en vervolgens via het rechtermuisknopmenu onmiddellijk een zoekopdracht op Spotify uitvoeren.

Spotify Web Player Control with Lyrics is ideaal als je even mee wilt brullen!

© PXimport

13 Talen leren

Wil je je Frans bijschaven? Of een aardig mondje Zweeds of Spaans spreken tegen de zomer? Dan kun je gebruikmaken van de taallessen in Spotify. Dankzij deze functie kun je maar liefst 24 talen leren. Elke taal bestaat uit een tiental luistersessies waarin native speakers je een taal aanleren. Let wel, elke taalsessie heeft Engels als basistaal, dus die taal moet je goed beheersen. Net zoals elke andere afspeellijst, kunnen Premium-gebruikers de Complete Language Sessions ook offline beluisteren.

De Spaanse taalsessie bestaat uit tien lessen.

© PXimport

14 Spotify Running

Loop je beter met een goede beat? Je bent niet de enige. Daarom heeft de Zweedse streamingdienst Spotify Running in het leven geroepen. De feature creëert een soundtrack voor jouw hardlooproute, en gebruikt daarbij ook de accelerometer van je smartphone om het tempo te ontdekken. Aan de hand van die gegevens past het de afspeellijst aan. Om gebruik te maken van de functie tik je op Bladeren en scrol je door naar Genres en stemmingen. Kies Running en kies een lijst.

15 Spotify in andere apps

Spotify zit inmiddels al in heel wat apps verweven. Zo kun je vanuit RunKeeper je favoriete Spotify-playlist starten. Boek je een taxirit via Uber? Afhankelijk van het type wagen, bepaal jij de muziek. Check snel even of de chauffeur de optie Rider music ondersteunt. Ook handig is de samenwerking tussen Spotify en Shazam. Als je de titel en artiest van een nummer via Shazam hebt opgezocht, kun je het met één tik op de knop afspelen in Spotify of toevoegen aan één of andere afspeellijst.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten