ID.nl logo
12 manieren om grote bestanden te delen
© PXimport
Huis

12 manieren om grote bestanden te delen

Als je bestanden wilt rondsturen via e-mail, loop je al snel tegen beperkingen aan. Bij de meeste e-maildiensten passen in de bijlage namelijk slechts enkele megabytes. Deel je liever grote bestanden via het web, dan moet je op zoek naar een andere oplossing.

Pc en notebook

Tip 01: Google Drive

De meeste internetproviders hanteren voor hun e-mailaccounts een bestandslimiet van vijf of tien megabyte. Hiermee lukt het nog net om een foto te verzenden, maar meer hoef je niet te verwachten. E-maildiensten zijn dan ook niet zo geschikt om omvangrijke bestanden te verspreiden. Een uitzondering hierop is Gmail. Deze dienst werkt namelijk naadloos samen met de online opslagdienst Google Drive.

Alle bestanden die je in Google Drive bewaart, deel je eenvoudig via Gmail. Op deze manier lukt het om maximaal 10 GB aan data te verzenden in één e-mail. Je zet eerst de gewenste bestanden online. Log in met je Google-account. Blader in Google Drive zo nodig naar de map waar je het bestand wil opslaan. Klik linksboven op het rode pictogram Uploaden (pijltje omhoog).

Geef aan of je losse bestanden of een complete map wil uploaden. Blader naar de juiste locatie op je pc en kies voor OK / Uploaden starten. In het voortgangsvenster zie je precies wanneer de bestanden online staan.

©PXimport

Tip 01 Bestanden die je naar Google Drive uploadt, deel je later gemakkelijk met vrienden.

Tip 02: Gmail

Zodra de bestanden eenmaal in Google Drive staan opgeslagen, verzend je eenvoudig downloadlinks naar andere personen. Je regelt dat met de e-maildienst Gmail. Ben je nog in Google Drive? Selecteer de gewenste bestanden of een volledige map. Klik daarna bovenaan op het pictogram Delen (poppetje met plusteken).

Het deelvenster verschijnt nu in beeld. Klik achter Link delen via op het logo van Gmail. Markeer de optie Iedereen met de link (aanbevolen). Hiermee zorg je ervoor dat ontvangers van de downloadlink zonder Google-account toegang hebben tot de bestanden. Gebruik de knop Delen via Gmail om een nieuw bericht op te maken. Typ één of meer e-mailadressen en maak er een persoonlijk berichtje van. Belangrijk is dat je de downloadlink laat staan.

Via Verzenden verstuur je de downloadlink naar de opgegeven e-mailadressen. Ontvangers hoeven alleen maar op deze url te klikken om de bestanden op hun pc te bewaren.

©PXimport

Tip 02 Je gebruikt Gmail om downloadlinks te verspreiden.

Tip 03: Skype

Het uitwisselen van bestanden hoeft niet via e-mail. Skype is bij uitstek geschikt om soepel grote bestanden tussen pc's uit te wisselen. Je hoeft namelijk alleen maar een chatgesprek met de juiste persoon te starten. Staat Skype nog niet op je pc? Surf dan naar www.skype.com en klik bovenaan op Downloads.

Via de groene knop Download Skype voor Windows-bureaublad installeer je het programma op je pc middels een exe-bestand. Je neemt hiervoor alle stappen in de installatiewizard door. Start Skype op en log in met je Skype-, Microsoft- of Facebook-account. Vervolgens controleer je of de luidsprekers, microfoon en webcam werken.

Overigens is dat alleen maar van belang wanneer je met het programma videogesprekken wil voeren. Kies voor Doorgaan en voeg eventueel een profielafbeelding toe. Klik daarna op Doorgaan / Skype starten. Klik in de contactenlijst op de persoon met wie je het bestand wil delen. Vanzelfsprekend heeft de ontvanger hiervoor ook Skype nodig. Er verschijnt een gespreksvenster op je scherm. Je sleept de bestanden vanuit Windows Verkenner naar het chatvenster.

Je gesprekspartner heeft nu de gelegenheid om de bestanden te downloaden naar zijn of haar pc. Houd er rekening mee dat het met Skype niet lukt om mappen te delen.

©PXimport

Tip 03 Bestanden die je wil delen, sleep je naar het gespreksvenster van Skype.

Tip 04: TeamViewer

Wil je bestanden delen met iemand die weinig kaas van computers heeft gegeten? Gebruik dan TeamViewer! Met dit programma neem je op afstand een pc van iemand over, waarna je de gewenste bestanden simpel op de harde schijf van diegene achterlaat. Wel dien je ervoor te zorgen dat er een klein programma op het systeem van je vriend actief is, zodat je pc in staat is om op afstand verbinding te maken.

Dit programma heet TeamViewer Quicksupport. Een installatie is niet nodig, want je vriend hoeft alleen maar tweemaal op het exe-bestand te klikken. Daarna verschijnen een ID en wachtwoord in beeld. Met deze gegevens lukt het om zo dadelijk de gewenste bestanden naar deze pc te verzenden. Hiervoor heb je TeamViewer All-In-One nodig. Dit programma download je naar je eigen systeem.

Prettig is dat er geen installatie vereist is. In het opstartvenster markeer je de onderdelen Alleen starten en privé, waarna je bevestigt met Accepteren - Voltooien.

©PXimport

Tip 04 Via een ID en wachtwoord neem je de pc van iemand anders over.

Tip 05: Bestanden droppen

Als TeamViewer QuickSupport op de pc van je vriend en TeamViewer All-In-One op je eigen computer zijn geopend, deel je gemakkelijk bestanden. Op je eigen pc vul je bij het onderdeel Computer op afstand bedienen het juiste ID in. Als je die niet weet, vraag je je vriend naar deze informatie. Verder markeer je de optie Bestandsoverdracht en klik je op Verbinden met partner.

Vul vervolgens het wachtwoord in. Via Aanmelden opent er een speciaal venster waarmee je bestanden van de ene naar de andere computer overhevelt. Links vind je de mappenstructuur op je huidige systeem, terwijl rechts alle mappen staan van de pc die je hebt overgenomen. Selecteer aan de linkerkant de map en/of bestanden die je wil delen. Blader in de rechterkolom naar de gewenste locatie waar je de data wil droppen.

Klik ten slotte bovenaan op Verzenden om de overdracht te starten. Er verschijnt een nieuw venster in beeld waarin je de voortgang kunt volgen.

©PXimport

Tip 05 Met TeamViewer bepaal je zelf in welke map je de bestanden neerzet op de pc van iemand anders.

Tip 06: Facebook

De Pipe-app maakt het mogelijk om via Facebook bestanden te delen. Handig, want waarschijnlijk zijn de meeste vrienden en familieleden lid van dit sociale netwerk. Even een filmpje of een compleet muziekalbum verzenden is dus snel geregeld. Houd er wel rekening mee dat de bestandslimiet beperkt is tot 1 GB.

Betreed de webpagina en log in met je Facebook-account. Klik daarna op Naar app gaan en Go to app. Via FRIENDS geef je aan naar welke persoon je een bestand wil sturen. Klik op de pijplijn om Windows Verkenner te openen. Selecteer het juiste bestand en bevestig met Openen. Zodra je kiest voor Send file to locker bewaart Pipe het bestand drie dagen in een online kluis. Je Facebook-vriend heeft deze periode de gelegenheid om de data naar zijn of haar pc te downloaden.

Is deze contactpersoon op precies hetzelfde moment online, dan kun je ook rechtstreeks delen. In dat geval typ je een persoonlijke boodschap van maximaal 140 tekens en klik je op Send File Now. Je ziet aan de pijplijn hoeveel tijd de overdracht in beslag neemt.

©PXimport

Tip 06 Deel bestanden met Facebook-vrienden via de Pipe-app.

Tip 07: BitTorrent Sync

Bittorrent is vooral bekend als downloadnetwerk voor populaire films, series en muziekalbums. Waarschijnlijk wist je niet dat je dit peer-to-peernetwerk net zo gemakkelijk gebruikt om in besloten kring de inhoud van een bepaalde map te delen. Zolang je geen auteursrechtelijk beschermde bestanden deelt, is daar overigens niets illegaals aan.

Bittorrent kent geen opslaglimiet. Ideaal dus om bijvoorbeeld zelfgemaakte films onder alle familieleden te verspreiden. Je gebruikt hiervoor het programma BitTorrent Sync. Ga naar de website en klik op de blauwe knop Get BitTorrent Sync. Voer het exe-bestand uit en klik op Next / Install om de installatie te voltooien. Bijzonder is dat het programma een zogeheten geheim (secret) koppelt aan de map die je wil delen. Eigenlijk is dat niets anders dan een codesleutel. Omdat je BitTorrent Sync waarschijnlijk voor het eerst gebruikt, kies je voor Standard Setup. Vink onderaan het selectiehokje aan en klik op Next. Geef aan welke map je wil delen.

Via Next verschijnt er een codesleutel in beeld. Hiermee geef je bekenden toegang tot dezelfde map. Klik nog een paar keer op Next om de gebruikersomgeving te openen.

©PXimport

Tip 07 Via een codesleutel hebben bekenden toegang tot de gedeelde map.

Tip 08: Gezamenlijke map

Met BitTorrent Sync creëer je in feite een gezamenlijke map. Alle bestanden die je hierin stopt, zijn automatisch ook voor genodigden zichtbaar. Onder het tabblad Folders bekijk je welke mappen er momenteel beschikbaar zijn om te delen. Via de knop Add a Sync Folder voeg je optioneel nog meer mappen toe. Deze optie is vooral handig wanneer je onder verschillende groepen bestanden wil verspreiden, bijvoorbeeld collega's, familie en vrienden.

Als je de gewenste bestanden in de juiste mappen hebt geplaatst, geef je de codesleutel aan vrienden. Klik met de rechtermuisknop op een mapnaam en kies voor Copy secret. Open vervolgens je e-mailprogramma en maak een nieuw bericht. Klik daarna opnieuw met je rechtermuisknop, waarna je kiest voor Plakken. Op deze manier verstuur je de codesleutel via e-mail naar de juiste contactpersonen. Het staat je overigens ook vrij om de codesleutel op een andere manier te geven. Overigens kunnen genodigden alleen de gezamenlijke map bereiken door ook BitTorrent Sync te installeren.

In het programma kiezen ze dan voor I have a secret. Na het invoeren van de juiste codesleutel belanden de bestanden uit de gezamenlijke map op de pc via het bittorrent-netwerk.

©PXimport

Tip 08 Met BitTorrent Sync creëer je een gezamenlijke map met je vrienden.

Tip 09: File Dropper

Wil je zonder moeilijk gedoe bestanden delen met vrienden? Via de webdienst File Dropper upload je eenvoudig maximaal 5 GB aan data. Vervolgens nodig je anderen uit om de bestanden te downloaden van de webserver.

Surf naar www.filedropper.com en klik op de knop Upload File. Selecteer het bestand op je harde schijf en bevestig met Openen. Bedenk goed dat je slechts één bestand tegelijk naar File Dropper kunt uploaden. Wanneer je een heleboel bestanden hebt klaarstaan, kun je hier het best een zip-archief van maken. Je regelt dat door alles in Windows Verkenner te selecteren. Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op de selectie, waarna je kiest voor Kopiëren naar / Gecomprimeerde (gezipte) map.

Zodra File Dropper het bestand heeft verwerkt, verschijnt er een downloadlink in beeld. Die verspreid je eenvoudig onder vrienden. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld e-mail, sociale netwerken of chatprogramma's.

©PXimport

Tip 09 File Dropper verbindt een downloadlink aan het bestand dat je wil delen.

Tip 10: MEGA

MEGA is een online opslagdienst waarmee je gratis enorme hoeveelheden data kunt delen. De opslaglimiet is namelijk 50 GB. Genoeg dus om bijvoorbeeld een zelfgemaakte blu-ray als downloadlink aan te bieden! Ga naar de website van MEGA en klik rechtsboven op Create Account. Vul je naam en e-mailadres in en bedenk een wachtwoord.

Vergeet daarnaast niet om onderaan een vinkje te zetten. Zodra je klikt op Create Account, hoef je het wachtwoord alleen nog maar per e-mail te bevestigen. Via Start Game creëer je middels muisbewegingen een unieke beveiligingssleutel voor je account. Klik na afloop op Proceed en kies in het volgende venster voor een gratis account. Klik vervolgens op Complete om je persoonlijke 'online harde schijf' te openen. Je gaat nu een bestand of map aan MEGA toevoegen. Hiervoor klik je respectievelijk op File Upload of Folder Upload. Selecteer de gewenste inhoud op je pc. Na een muisklik op OK plaatst MEGA alle bestanden op zijn server.

Delen is nu simpel: je klikt met de rechtermuisknop op een map of bestand. Kies voor Get link en de downloadlink verschijnt in beeld. Via Copy to clipboard plak je de url bijvoorbeeld in een e-mailprogramma om de data met bekenden te delen.

©PXimport

Tip 10 Vanuit MEGA maak je voor ieder bestand gemakkelijk een downloadlink.

Smartphone en tablet

Tip 11: Bluetooth

We bewaren steeds meer bestanden op mobiele apparaten. Denk maar aan alle kiekjes en filmpjes die je wellicht onderweg met het toestel maakt. Wil je iets met iemand delen? Als je je met deze persoon in dezelfde ruimte bevindt, wissel je via bluetooth eenvoudig data uit. Hierbij is het wel een voorwaarde dat beide toestellen dit draadloze protocol ondersteunen.

Allereerst zet je bluetooth aan. Dat werkt op ieder apparaat op een andere manier. Kijk hiervoor even in de instellingen en zoek naar andere bluetooth-apparaten. Zodra je het apparaat van je vriend of vriendin erbij ziet staan, tik je op de juiste naam. Met behulp van een sleutel creëer je tussen beide apparaten een draadloze verbinding. Open op je toestel het bestand dat je wil delen en kies voor de juiste optie.

Welke instelling je precies kiest, is afhankelijk van je toestel, maar de instructies spreken meestal voor zich. Via bluetooth hevel je nu eenvoudig grote hoeveelheden data over.

©PXimport

Tip 11 Via bluetooth wissel je op korte afstand grote bestanden uit tussen mobiele apparaten.

Tip 12: AirDrop

Bezitters van een Mac, iPad of iPhone wisselen bestanden uit via AirDrop. Voor mobiele Apple-apparaten is het wel een voorwaarde dat je het nieuwste besturingssysteem iOS 7 hebt geïnstalleerd. Verder werkt de functie alleen met apparaten die zich bij je toestel in de buurt bevinden. AirDrop gebruikt voor de overdracht namelijk bluetooth of een lokaal wifi-netwerk. Veeg op een iPhone of iPad vanaf de onderzijde van het scherm naar boven en tik op AirDrop.

Bepaal vervolgens of je de functie voor iedereen of alleen contactpersonen wil openstellen. Open nu een foto of filmpje op het mobiele toestel en druk op de deelknop (vierkantje met pijltje). Je ziet profielfoto's staan van iedereen of alleen je contactpersonen die momenteel in je buurt AirDrop hebben ingeschakeld.

Zodra je de gewenste naam aantikt, bied je het bestand aan. De ontvanger krijgt automatisch een pop-up te zien met het aangeboden bestand.

©PXimport

Tip 12 Als je een bestand via AirDrop ontvangt, duikt er vanzelf een pop-up op.

▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.