ID.nl logo
Zo versterk je de wifi-verbinding
© PXimport
Huis

Zo versterk je de wifi-verbinding

Geen enkel wifi-netwerk is hetzelfde als het andere, waardoor lukraak verbeteringen doorvoeren niet altijd tot het gewenste resultaat leidt. Alleen als je je eigen draadloze netwerk werkelijk kent, kun je de zwakheden blootleggen én verhelpen.

Hoe ver het netwerk van jouw eigen router reikt en in hoeverre wifi-netwerken van je buren voor storing zorgen, hangt van veel omstandigheden af. Helaas is het dus niet zo dat het ophangen van een nieuwe router er automatisch voor zorgt dat al je wifi-problemen opgelost zijn. Heb je problemen, dan zijn er genoeg dingen die je kunt aanpassen om te zorgen voor een betere wifi-dekking. Denk aan het veranderen van het kanaal, het zendvermogen of het verplaatsen van de router naar een andere locatie.

Je leest hier meer over op onze website. Deze veranderingen hebben uiteraard alleen nut als je ook daadwerkelijk kunt aantonen dat modificaties echt voor verbetering zorgen. Hiervoor dien je je wifi-netwerk te analyseren. Zo weet je precies welke aanpassingen ook echt tot verbetering leiden. Wij laten je aan de hand van twee praktijkvoorbeelden zien hoe je je draadloze netwerk na een analyse kunt verbeteren. We vertellen je daarbij hoe je de router, powerline-adapters, repeaters en bekabeling zo inzet dat de reikwijdte en de snelheid zo groot mogelijk zijn.

HeatMapper

Voordat je lukraak naar de winkel gaat om repeaters, powerline-adapters en meters kabel te kopen om je thuisnetwerk te verbeteren, is het handig om de zwakheden in je eigen netwerk op te sporen. Dit doe je door een zogenoemde 'site survey' te maken. Dit is een dekkingskaart die precies laat zien hoe het met de dekking van je netwerk gesteld is. Er zijn diverse oplossingen voor het maken van een site survey, maar de meeste zijn nogal prijzig. Een mooie en gratis oplossing is het freewareprogramma HeatMapper. Dit programma bepaalt aan de hand van de signaalsterkte van je draadloze netwerk de reikwijdte van je draadloze netwerk.

Houd er wel rekening mee dat een wat duurdere notebook met een betere wifi-kaart en antenneconfiguratie wellicht een betere ontvangst heeft dan een goedkopere notebook of smartphone. Je kunt HeatMapper hier downloaden. Je dient hiervoor een werkend e-mailadres op te geven omdat de downloadlink per e-mail wordt verstuurd. Installeer het programma op een laptop. Als je meerdere laptops hebt, gebruik dan die met de beste wifi-kaart. Tijdens de installatie wordt een speciaal wifi-stuurprogramma geïnstalleerd waar je toestemming voor moet geven.

Gebruik een plattegrond

Met HeatMapper stel je vast hoe het bereik van je wifi-netwerk in je woning is. Om een zo optimaal mogelijk resultaat te halen kun je het beste een plattegrond van je woning gebruiken. Zo weet je in welke kamers je wifi-netwerk een goede of juist slechte dekking biedt. Als je het programma opstart, vraagt het je daarom of je een plattegrond wilt importen of niet. HeatMapper ondersteunt verschillende bestandsformaten waaronder jpg, bmp, png en gif. Heb je geen plattegrond, dan kun je het beste zelf een simpele plattegrond maken in bijvoorbeeld Paint en die gebruiken in HeatMapper. Het is echter ook mogelijk om met een leeg blad beginnen, maar dan is het als de dekkingskaart gegenereerd is lastiger om te zien waar je in huis een goede of slechte dekking hebt.

©PXimport

Heb je geen plattegrond, dan kun je met Paint snel een simpele plattegrond maken.

Rondlopen

In het hoofdvenster van HeatMapper zie je aan de linkerzijde de draadloze netwerken die herkend worden. Je eigen router zou bovenaan in deze lijst moeten staan, het programma sorteert de ontvangen netwerken immers op volgorde van ontvangststerkte. Meldt HeatMapper dat er geen draadloze netwerken gevonden kunnen worden, probeer dan je laptop opnieuw op te starten.

Werkt dat niet, dan is je wifi-kaart wellicht niet compatibel met het programma. Je zou dan een andere laptop of een usb-wifi-adapter kunnen proberen. Bij HeatMapper is het de bedoeling dat je met de laptop in je huis rondloopt, zodat het programma kan registreren wat de signaalsterkte overal is.

Voordat je begint met rondlopen, verberg je de linkerkolom met de gevonden netwerken en de rechterkolom met uitleg door op de pijltjes te klikken. Vervolgens klik je met de linkermuisknop de plaats op de plattegrond aan waar je je momenteel bevindt. Begin langzaam te lopen en klik ongeveer elke twee meter met de linkermuisknop op je huidige locatie op de plattegrond. Ben je klaar met rondlopen, klik dan op de rechtermuisknop om de 'opname' te stoppen. HeatMapper laat precies zien waar je gelopen hebt en in welke richting.

©PXimport

Om de paar meter klik je op de linkermuisknop zodat HeatMapper weet waar je loopt.

Ontvangstkaart

HeatMapper zal de plattegrond nu inkleuren. Hoe groener de kleur is, hoe beter de dekking van je netwerk is. Geel duidt op een problematische ontvangst terwijl oranje en zeker rood erg slechte ontvangst aanduiden. Standaard laat HeatMapper een gecombineerde heatmap zien van alle routers die het kon zien terwijl je rondliep, maar je kunt in de kaart op je eigen router klikken voor een heatmap van alleen je eigen router. Nu je een idee hebt van de situatie, kun je werken aan het verbeteren van je netwerk.

Om je een beter idee te geven van wat je kunt verwachten, hebben we HeatMapper gebruikt om twee huizen geheel in kaart te brengen. De zullen deze resultaten gebruiken om tips te geven waarmee je het netwerk kan verbeteren. Op de volgende pagina van dit artikel vind je deze praktijkvoorbeelden terug.

©PXimport

De kaart die HeatMapper genereert, laat je met kleuren duidelijk zien waar je wel goed bereik hebt en waar niet.

Snelheid testen

De kleurrijke heatmaps die je met HeatMapper kunt maken, vertellen je al veel over de toestand van je wifi-netwerk. Wil je echter nog meer weten, dan kun je aanvullend de snelheid meten. Heb je een snel internetabonnement van meer dan 50 Mbit/s, dan kom je al een heel eind met de website www.speedtest.net. Meet met je laptop op verschillende plaatsen de snelheid van de internetverbinding en schrijf dit bijvoorbeeld per kamer op. Later kun je de gevonden snelheden zelf in een afbeelding van je site survey zetten, zodat je nog beter weet hoe het met je netwerk gesteld is. Als alternatief kun je ook de Speedtest.net-app gebruiken op je Android- of iOS-apparaat.

©PXimport

Heb je een snelle internetverbinding, dan is Speedtest.net een handig hulpmiddel om de snelheid van je netwerk te meten.

Het ideale netwerk

Met dit artikel willen we je vooral laten zien hoe je je bestaande situatie kunt verbeteren zonder al te ingrijpende handelingen. Ga je echter verhuizen naar een nieuwe huis, dan kun je beter direct nadenken over je thuisnetwerk door bijvoorbeeld in iedere kamer netwerkaansluitingen te plaatsen. Wil je meer lezen over het aanleggen van een thuisnetwerk, dan lees je daar meer over op onze website.

Lokale snelheid testen

Heb je een minder snelle internetverbinding of denk je dat je draadloze netwerk sneller is dan je internetverbinding, dan kun je de snelheid meten met behulp van software die alleen lokaal gebruikmaakt van je thuisnetwerk. Hiervoor heb je een laptop en een pc of tweede laptop nodig.

De pc of tweede laptop verbind je bedraad (het liefst via een gigabitverbinding) met je netwerk. Hierop installeer je software die dienstdoet als server, terwijl je op je eerste notebook software installeert die dienstdoet als client. Een gratis programma waarmee je op deze manier je netwerk kunt testen, is Netstress. Installeer het programma op de pc of laptop die als server dient en houd het programma actief. Kies de juiste netwerkadapter, in het geval van een laptop kies je voor de normale netwerkaansluiting.

Mogelijk vraagt de firewall toestemming voor netwerkverkeer. Installeer Netstress nu op de laptop die je gaat gebruiken om de snelheid te meten. Start het programma, kies de draadloze netwerkadapter en geef de toestemming voor netwerkverkeer als je firewall daarom vraagt. Klik op Remote Receiver IP in de menubalk en kies de pc waarop je NetStress ook hebt draaien. Klik vervolgens op Settings / Data Flow en selecteer Downlink. Klik nogmaals op Settings, kies Display Units en kies Mbps. Stel tot slot de snelheid van je netwerk in via Settings / TCP & UDP Settings / Packets Per Second. Kies hier voor 1 Gigabits/s als je een gigabit-netwerkverbinding hebt. Druk op Start om de snelheid van je netwerk te meten.

©PXimport

Met NetStress kun je de snelheid van je netwerk meten, onafhankelijk van je internetverbinding.

Testen met mobiel apparaat

Heb je niet de beschikking over een tweede pc of laptop voor de netwerktest, maar ben je wel in het bezit van een pc of laptop en een Android-smartphone of -tablet? Dan biedt de app WiFi Speed Test een eenvoudige oplossing. Deze Android-app communiceert met een programma dat je op een Windows-pc of -laptop installeert. Deze pc of laptop moet je bedraad op je netwerk aansluiten. Zo is de snelheidsmeting niet afhankelijk van je internetverbinding.

©PXimport

Het serverprogramma van WiFi Speed Test laat het IP-adres van je pc zien.

WiFi Speed Test gebruiken

Start WiFi Speed Test op je smartphone of tablet en controleer of je apparaat met het juiste draadloze netwerk is verbonden. De app laat bovenin zien met welk netwerk je verbonden bent. Scrol vervolgens helemaal naar beneden en klik op More options. Klik vervolgens op Network settings. Vink de optie Speed: Use Mbit aan en klik vervolgens op Transfer settings. Kies Transferred data size en kies voor Limitless: until stop. Bevestig de instellingen en keer terug naar het hoofdscherm van de app. Ongeveer halverwege het scherm zie je Select mode staan. Zorg dat hier de eerste optie TCP Client geselecteerd is en tik onder Remote Server address het IP-adres in dat je in het venster op je pc of laptop ziet staan. Selecteer vervolgens de optie Current speed, hierdoor zie in je realtime hoe de snelheid verandert als je rondloopt.

Boven in beeld zie je een metertje, selecteer hier de optie Download. In de praktijk gebruik je je draadloze netwerk namelijk voornamelijk om te downloaden. Heb je alles ingesteld, klik dan op Start. Het programma laat nu realtime zien wat de snelheid is terwijl je rondloopt. Deze informatie kun je eventueel zelf combineren met de heatmap die je met HeatMapper hebt gemaakt.

©PXimport

Een Android-apparaat kun je de app WiFi Speed Test gebruiken om lokaal de snelheid te meten.

Wifi verbeteren

Er zijn drie manieren om het draadloze netwerk dat je router biedt te boosten. De beste, maar meestal niet gemakkelijkste oplossing is om een bedrade netwerkaansluiting aan te leggen en daar een wifi-toegangspunt op aan te sluiten. Helaas is bekabelen vaak niet mogelijk. In dat geval vormt een powerline-adapter met ingebouwd wifi-toegangspunt een goede oplossing. De derde oplossing is een repeater die het draadloze netwerk oppikt en versterkt weer uitzendt. Deze oplossing is het goedkoopste, maar heeft als nadeel dat de bandbreedte van het versterkte netwerk lager wordt.

©PXimport

Een powerline-adapter met ingebouwd wifi-toegangspunt is een handige oplossing om wifi uit te breiden als het niet mogelijk is om netwerkkabels te trekken.

Praktijkvoorbeeld 1: Huis met een tuin

We hebben HeatMapper gebruikt in een huis met meerdere verdiepingen een tuin. Een dergelijk huis vraagt veel van een router. De afstanden en gebruikte bouwmaterialen zoals gewapend beton, kunnen ervoor zorgen dat je router niet in alle ruimten in je huis voldoende dekking geeft. Aan de hand van nummers op de site survey zullen we je vertellen hoe je de situatie kunt verbeteren.

©PXimport

Stap 01

De router staat op de eerste verdieping aan de rand van het huis. Het is beter de router centraler in huis te plaatsen. Bovendien stoort ons netwerk dan minder het netwerk van de buren. We raden je aan na het verplaatsen van de router eerst een nieuwe site survey te maken.

Stap 02

In de kinderkamer begint het bereik van de router al problematisch te worden. Mogelijk helpt het verplaatsen van de router. Is dat niet mogelijk, dan is een powerline-adapter met wifi-toegangspunt een goede oplossing. Zo hebben de kinderen gelijk een normale netwerkaansluiting voor bijvoorbeeld een spelcomputer.

Stap 03

De woonkamer bevindt zich direct onder de router en heeft hierdoor een goed bereik. Heb je een router met externe antennes, dan kun je het bereik op de begane grond wellicht verbeteren door de antenne parallel met de vloer (of het plafond) uit te lijnen.

Stap 04

Je zou de mindere dekking in de woonkamer kunnen oplossen met een wifi-repeater, die je plaatst in het gedeelte van de woonkamer waar de dekking nog wel goed is.

Stap 05

Zelfs in de keuken kun je behoefte hebben aan een goede draadloze dekking voor bijvoorbeeld audiostreamer. Je kunt een repeater echter niet in de keuken hangen omdat het bereik al niet meer goed genoeg is. Werk daarom met een powerline-adapter met wifi-toeganspunt of hang de repeater in de woonkamer.

Stap 06

In de tuin is het bereik van ons draadloze netwerk grotendeels rood. Hier wordt ons draadloze netwerk weggedrukt door netwerken van buren. Wellicht biedt de repeater die we bij punt 4 al aanstipten al voldoende bereik voor de tuin. Anders kun je wederom werken met een powerline-adapter met ingebouwd wifi-toegangspunt.

Praktijkvoorbeeld 2: Woning met een multimedianetwerk

©PXimport

Op het eerste gezicht is de router in deze woning perfect gepositioneerd. Alle kamers zijn groen gekleurd en hebben een goede dekking. Dit voldoet ruimschoots voor een doorsnee netwerk waarin je draadloos wilt surfen met een paar notebooks, tablets en smartphones. Voor intensief gebruik van de NAS, internet-televisie en streaming voldoet de bandbreedte echter niet.

Stap 01

In de kinderkamer staat een game-pc en eigenlijk is de matige pingsnelheid van een draadloos netwerk niet toereikend voor intensief online gamen. Hier moet dus echt een bedrade netwerkaansluiting worden aangelegd. Het mooiste is natuurlijk een loze leiding, maar anders kun je creatief gebruik maken van holle plinten, kabelplinten en de boormachine.

Stap 02

In de slaapkamer is het bereik van de het wifi-netwerk nog prima, dus hier kun je probleemloos gebruikmaken van een tablet of smartphone om in bed te surfen.

Stap 03

In de woonkamer waar in dit huis helaas geen netwerkaansluitingen zijn aangebracht, vormt een powerline-adapter in de buurt van de televisie een goede oplossing. Je kunt een smart-tv of mediaspeler vervolgens met een netwerkkabel aansluiten op deze powerline-adapter. In de praktijk bieden dergelijke adapters genoeg doorvoersnelheid om te streamen. Gebruik wel een powerline-adapter uit de 500- of 600Mbit/s-generatie.

Stap 04

We hebben in de woonkamer een powerline-adapter met ingebouwd wifi-toeganspunt geplaatst. Zo slaan we twee vliegen in één klap: we kunnen onze smart-tv en mediaspeler aansluiten en hebben betere dekking voor de notebooks, tablets en smartphones die we op de bank gebruiken.

▼ Volgende artikel
Zo deel je je keuken handig en logisch in
© Andy Dean Photography
Huis

Zo deel je je keuken handig en logisch in

Of je nu graag uitgebreid kookt of elke avond snel klaar wilt zijn: een slimme keukenindeling maakt het verschil. Alles moet logisch op zijn plek staan, zodat je moeiteloos overal bij kunt en na afloop ook weinig tijd kwijt bent aan opruimen.

Je keuken slim indelen? Wij hebben tips voor:
  • Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak
  • Werkblad en kookplaat
  • Koelkast
  • Neem de keuken-driehoek als uitgangspunt
  • Kies de optimale werkhoogte
  • Opbergruimte

Lees ook: Fornuis op maat: kies het aantal pitten dat bij je past

Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak

Heb je plannen voor een nieuwe keuken? Denk dan nu al na over welke slimme keuzes je kunt maken met de indeling. Plaats bijvoorbeeld de vaatwasser, de spoelbak en de afvalemmer dicht bij elkaar. Je hoeft dan nooit ver te lopen met vieze borden en je kunt ze makkelijk leegschrapen, eventueel afspoelen en direct inruimen. Staat de afvalbak in een kastje direct naast de vaatwasser? Let er dan op dat je het deurtje nog goed kunt openen als de deur van de vaatwasser omlaag staat. Dat werkt makkelijker bij het inruimen. Plaats verder de vaatwasser niet direct tegen een zijmuur. Tijdens het inruimen loop je dan sneller kans op spetters tegen de muur.

Werkblad en kookplaat

Het werkblad is meer dan alleen een plek om iets op te zetten. Je gebruikt het om te snijden, te mixen, spullen neer te leggen en borden op te scheppen. Zorg daarom dat je voldoende vrije werkruimte overhoudt – dus niet alles volbouwen met apparatuur. Plaats de spoelbak of kookplaat liever niet op een hoek. Je hebt aan beide kanten plek nodig, zodat je je handen vrij kunt houden en spetters opvangt. Reken aan weerszijden minimaal veertig centimeter. Dat oogt niet alleen rustiger, het werkt ook prettiger. Handig om te weten: bij je keukenspecialist wordt hiervoor vaak de term aflegruimte gebruikt. En nog even over de kookplaat: plaats die bij voorkeur niet pal naast de koelkast of een hoge kast; dat geeft weinig bewegingsvrijheid en maakt het lastig om met meerdere mensen tegelijk in de keuken te staan.

©Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy

Koelkast

Een koelkast gebruik je vaker dan je denkt – gemiddeld zo'n 35 keer per dag. Zet 'm daarom op een plek waar je er makkelijk bij kunt, ook als je vanuit de woonkamer even snel iets wilt pakken. Zet de koelkast liever niet helemaal achterin of op een plek waar je niet vanzelf langsloopt; dat is al snel onhandig in het dagelijks gebruik. Let ook op de temperatuur rondom de koelkast. Zet hem niet naast een oven, radiator of op een plek waar veel zonlicht komt. Kan het echt niet anders, zorg dan voor een isolerende tussenplaat en houd minstens drie centimeter ruimte vrij tussen warmtebron en koelkast.

Gebruik de keuken-driehoek

In de basis draait een keuken om drie functies: koken, spoelen en koelen. Je fornuis, gootsteen en koelkast vormen samen een denkbeeldige driehoek. Als de afstanden tussen deze drie goed gekozen zijn, werk je prettiger. Staan ze te ver van elkaar, dan loop je onnodig veel. Staan ze te dicht bij elkaar, dan dan wordt het al snel krap en onhandig. Een keukenspecialist kan helpen bij het vinden van een goede verhouding, maar je merkt het zelf vaak ook al als iets net niet lekker werkt.

Optimale werkhoogte

Ook de hoogte van je werkplekken telt mee. Een oven op armhoogte is een stuk prettiger dan op kniehoogte, zeker als je vaak bakt. Het voorkomt bukken. Heb je een kleine keuken? Kies dan voor een compacte oven of voor een fornuis met geïntegreerde oven. Datzelfde geldt voor de vaatwasser: als je die wat hoger plaatst, spaar je je rug en knieën. Voor de kookplaat geldt een andere regel: meet de afstand van je onderarm tot het werkblad. Is die ongeveer twaalf centimeter, dan zit je goed qua houding en belast je je schouders niet onnodig.

Apparatuur wat hoger plaatsen (als dat kan) heeft nog een voordeel. Wanneer je kleine kinderen hebt rondlopen, kunnen die er minder makkelijk bij. Wel zo veilig!

©lev dolgachov

Opbergruimte

Tot slot: denk na over hoe je spullen opbergt. Onderkastjes bieden veel ruimte, maar vragen vaak veel van je rug. Bovenkastjes kunnen juist weer te hoog zijn. Een buffetkast biedt uitkomst: wat je dagelijks gebruikt zet je op ooghoogte, wat minder vaak nodig is kan best wat lager of juist hoger.

Slim indelen = een fijnere keuken!

Een goede keuken draait niet alleen om de juiste apparatuur, maar vooral ook om slimme keuzes die het koken makkelijker maken. Denk na over looproutes, werkhoogtes en voldoende bewegingsruimte. Positioneer alles op logische plekken, zorg voor een werkblad met voldoende vrije ruimte en let op kleine details zoals de draairichting van kastdeurtjes. Daarmee wordt de keuken (nog meer) het hart van je huis!

▼ Volgende artikel
Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken
© xMarshall
Huis

Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken

Warm! Dorst! Hoog tijd dus voor ijskoffie en ijsthee. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel: je kunt het binnen een paar minuten zelf maken, vaak gewoon met wat je al in huis hebt. Lekker verfrissend, en meestal ook gezonder én goedkoper dan wat je in de supermarkt vindt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Proost!

🧊 ➕ ☕ 🟰 😋
  • Zelf ijskoffie maken
    • Koud zetten
    • Met warme koffie
  • Extra luxe: affogato
  • Zelf ijsthee maken
  • 5x varieertips voor ijskoffie
  • 5x varieertips voor ijsthee

Lees ook: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat! 

Wie van koffie houdt, kan met ijskoffie alle kanten op. Je kunt koffie koud zetten (cold brew), of juist warme koffie gebruiken en die laten afkoelen.

In beide gevallen begint het met sterke koffie. Hoe sterker, hoe beter, want ijsblokjes verdunnen de smaak. Zet bijvoorbeeld een dubbele espresso of gebruik een koffiemachine op de hoogste intensiteit. Laat de koffie afkoelen, giet 'm over een glas vol ijsblokjes en voeg melk of plantaardige drink (haver, amandel of soja) toe als je dat lekker vindt.

Liever iets milders? Dan is cold brew een goed alternatief. Meng grofgemalen koffie met koud water in een kan of fles. Je moet er wel de tijd voor nemen, want je moet het daarna zo'n twaalf uur in de koelkast laten trekken. Daarna filter je het koffiedik eruit met een zeef of koffiefilter. Het resultaat is een zachte, cafeïnerijke drank die minder bitter is dan je zou verwachten – ideaal voor wie gewone zwarte koffie te scherp vindt. Verdun het naar smaak met melk, water of siroop, bijvoorbeeld vanillesiroop of hazelnootsiroop. Tip: je kunt ook wat meer maken dan je nodig hebt en dat in de koelkast bewaren (maximaal drie dagen). Heb je op een later tijdstip dan trek in ijskoffie, dan hoef je niet eerst twaalf uur te wachten.

Gebruik je een espressomachine, dan heb je meer controle over de smaak. Voor een krachtige ijskoffie kies een Arabica/Robusta-blend. Door de Robusta-bonen in deze melanges krijg je een pittige smaak en een stevige crèmelaag – ook lekker in ijskoffie.

Liever iets zachters of fruitigers? Ga dan voor 100% Arabica-bonen. Die zijn milder en hebben vaak meer nuance. Zulke bonen geven je ijskoffie een verfijnde smaak, soms met citrus- of bloemtonen.

Ook decafé werkt prima, bijvoorbeeld als je 's avonds nog iets kouds wilt drinken zonder daarna klaarwakker te liggen.

©annapustynnikova

IJskoffie of dessert? Wat maakt het uit: affogato ☝🏼is altijd lekker!

Traditionele ijskoffie maak je met ijsblokjes. Heb je zin in een luxe update? Dan is affogato echt iets voor jou. Schenk hiervoor een warme espresso over een bolletje vanille-ijs. Het ijs smelt deels, de koffie wordt iets zachter van smaak en samen vormen ze een combinatie om je vingers bij af te likken. Je serveert affogato in een glas of klein schaaltje, eventueel met wat geraspte pure chocolade, amandelschaafsel of een scheutje likeur erbij.

IJsthee: verkoelende dorstlesser

Ook ijsthee maak je in een paar simpele stappen. Gebruik losse thee of gewone theezakjes, maar zet het sterker dan je normaal zou doen. De thee wordt namelijk verdund zodra je er ijs aan toevoegt. Zwarte thee is een klassieker, maar groene thee, kruidenmengsels of gearomatiseerde soorten werken net zo goed. Let wel op: groene thee en kruideninfusies zijn gevoeliger voor een bittere nasmaak als je ze te lang laat trekken. Hou de trektijd dus korter dan bij zwarte thee. Hieronder lees je welke watertemperatuur je moet gebruiken en hoe lang je het mengsel moet laten trekken.

Zwarte thee: 95–100 °C, 4–5 minuten
Groene thee: 70–80 °C, 2–3 minuten
Kruideninfusies/rooibos: 95–100 °C, 5–6 minuten

©shersor

Laat de thee eerst een beetje afkoelen, of gebruik niet te veel ijs in één keer. Zo blijft de smaak in balans en voorkom je dat je thee bitter of waterig wordt. Je kunt de thee ook helemaal laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast zetten – dan krijg je een heldere, frisse ijsthee zonder smaakverlies.

Voeg daarna eventueel smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, munt of een beetje honing. Suiker los je het best op in de thee als die nog warm is, anders blijft het onder in je glas liggen. Houd je liever van minder zoet, dan kun je het ook bij een paar druppels citroen of een scheutje appelsap houden. Gebruik je verse vruchten zoals perzik of sinaasappel, snijd die dan in dunne plakjes en laat ze even meetrekken.

Gooi je ijsthee niet direct vol ijs, zeker niet als je hem lang wilt bewaren. Door de ijsklontjes vlak voor het serveren toe te voegen, blijft de smaak beter behouden. En als je slim bent, vries je wat van de thee zelf in als ijsklontjes. Zo wordt je drankje koud, zonder dat het verwatert.

Tot slot: experimenteren en bewaren

Het fijne aan zelf ijskoffie of ijsthee maken, is dat je eindeloos kunt variëren. Wissel af met kruiden, citrus, melksoorten of zoetmakers. Probeer eens een koude espresso met gecondenseerde melk of een groene ijsthee met gember en limoen. Hieronder hebben we zowel voor ijskoffie als ijsthee vijf smaakvariaties voor je verzameld.

Maak in één keer een grotere hoeveelheid en bewaar die in een afsluitbare fles in de koelkast. Zo heb je altijd iets klaarstaan als je behoefte hebt aan iets verfrissends én lekkers te drinken. Let er wel op dat vers gemaakte ijsthee en cold brew koffie maar een paar dagen houdbaar zijn. Drink het binnen drie dagen op, dan is de smaak op z'n best.  

©vikakurylo81 - stock.adobe.com

5 bijzondere ijskoffievariaties

Kokos-kardemom: kokosmelk, gemalen kardemom, honing
Sinaasappel-kaneel: geraspte sinaasappelschil, kaneelpoeder, ahornsiroop
Hazelnoot-salted caramel: hazelnotenmelk, karamelsiroop, snufje zeezout
Chocolade-chili: cacaopoeder, cayennepeper, bruine suiker
Rozemarijn-citroen: verse rozemarijn, citroensap, agavesiroop

5 bijzondere ijstheevariaties

Watermeloen-munt: watermeloensap, verse munt, limoen
Perzik-basilicum: verse perzik, basilicumblaadjes, honing
Hibiscus-granaatappel: hibiscusbloemen, granaatappelsap, stevia
Komkommer-dille: komkommer, verse dille, snufje zeezout
Ananas-tijm: ananasblokjes, tijmblaadjes, kokoswater

Smaakvariaties: hoe & wat

Tijdens het trekken (in de hete koffie/thee):

• Kruiden zoals kardemom, kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, tijm
• Citrusschil (sinaasappel)
• Hibiscusbloemen

Na het afkoelen toevoegen:

• Verse sappen (watermeloen, granaatappel, citroensap)
• Verse stukjes fruit (perzik, ananas, komkommer)
• Melksoorten (kokosmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk)
• Zoetmakers (honing, stroop, stevia)
• Verse kruiden die snel bitter worden (munt)

Extra smaakmakers:

• Cacaopoeder: eerst mengen met beetje heet water, dan toevoegen
• Zeezout: altijd op het laatst, naar smaak

Maak je ijskoffie

nóg lekkerder met een scheutje koffiesiroop