Zo versterk je de wifi-verbinding
Geen enkel wifi-netwerk is hetzelfde als het andere, waardoor lukraak verbeteringen doorvoeren niet altijd tot het gewenste resultaat leidt. Alleen als je je eigen draadloze netwerk werkelijk kent, kun je de zwakheden blootleggen én verhelpen.
Hoe ver het netwerk van jouw eigen router reikt en in hoeverre wifi-netwerken van je buren voor storing zorgen, hangt van veel omstandigheden af. Helaas is het dus niet zo dat het ophangen van een nieuwe router er automatisch voor zorgt dat al je wifi-problemen opgelost zijn. Heb je problemen, dan zijn er genoeg dingen die je kunt aanpassen om te zorgen voor een betere wifi-dekking. Denk aan het veranderen van het kanaal, het zendvermogen of het verplaatsen van de router naar een andere locatie.
Je leest hier meer over op onze website. Deze veranderingen hebben uiteraard alleen nut als je ook daadwerkelijk kunt aantonen dat modificaties echt voor verbetering zorgen. Hiervoor dien je je wifi-netwerk te analyseren. Zo weet je precies welke aanpassingen ook echt tot verbetering leiden. Wij laten je aan de hand van twee praktijkvoorbeelden zien hoe je je draadloze netwerk na een analyse kunt verbeteren. We vertellen je daarbij hoe je de router, powerline-adapters, repeaters en bekabeling zo inzet dat de reikwijdte en de snelheid zo groot mogelijk zijn.
HeatMapper
Voordat je lukraak naar de winkel gaat om repeaters, powerline-adapters en meters kabel te kopen om je thuisnetwerk te verbeteren, is het handig om de zwakheden in je eigen netwerk op te sporen. Dit doe je door een zogenoemde 'site survey' te maken. Dit is een dekkingskaart die precies laat zien hoe het met de dekking van je netwerk gesteld is. Er zijn diverse oplossingen voor het maken van een site survey, maar de meeste zijn nogal prijzig. Een mooie en gratis oplossing is het freewareprogramma HeatMapper. Dit programma bepaalt aan de hand van de signaalsterkte van je draadloze netwerk de reikwijdte van je draadloze netwerk.
Houd er wel rekening mee dat een wat duurdere notebook met een betere wifi-kaart en antenneconfiguratie wellicht een betere ontvangst heeft dan een goedkopere notebook of smartphone. Je kunt HeatMapper hier downloaden. Je dient hiervoor een werkend e-mailadres op te geven omdat de downloadlink per e-mail wordt verstuurd. Installeer het programma op een laptop. Als je meerdere laptops hebt, gebruik dan die met de beste wifi-kaart. Tijdens de installatie wordt een speciaal wifi-stuurprogramma geïnstalleerd waar je toestemming voor moet geven.
Gebruik een plattegrond
Met HeatMapper stel je vast hoe het bereik van je wifi-netwerk in je woning is. Om een zo optimaal mogelijk resultaat te halen kun je het beste een plattegrond van je woning gebruiken. Zo weet je in welke kamers je wifi-netwerk een goede of juist slechte dekking biedt. Als je het programma opstart, vraagt het je daarom of je een plattegrond wilt importen of niet. HeatMapper ondersteunt verschillende bestandsformaten waaronder jpg, bmp, png en gif. Heb je geen plattegrond, dan kun je het beste zelf een simpele plattegrond maken in bijvoorbeeld Paint en die gebruiken in HeatMapper. Het is echter ook mogelijk om met een leeg blad beginnen, maar dan is het als de dekkingskaart gegenereerd is lastiger om te zien waar je in huis een goede of slechte dekking hebt.
©PXimport
Heb je geen plattegrond, dan kun je met Paint snel een simpele plattegrond maken.
Rondlopen
In het hoofdvenster van HeatMapper zie je aan de linkerzijde de draadloze netwerken die herkend worden. Je eigen router zou bovenaan in deze lijst moeten staan, het programma sorteert de ontvangen netwerken immers op volgorde van ontvangststerkte. Meldt HeatMapper dat er geen draadloze netwerken gevonden kunnen worden, probeer dan je laptop opnieuw op te starten.
Werkt dat niet, dan is je wifi-kaart wellicht niet compatibel met het programma. Je zou dan een andere laptop of een usb-wifi-adapter kunnen proberen. Bij HeatMapper is het de bedoeling dat je met de laptop in je huis rondloopt, zodat het programma kan registreren wat de signaalsterkte overal is.
Voordat je begint met rondlopen, verberg je de linkerkolom met de gevonden netwerken en de rechterkolom met uitleg door op de pijltjes te klikken. Vervolgens klik je met de linkermuisknop de plaats op de plattegrond aan waar je je momenteel bevindt. Begin langzaam te lopen en klik ongeveer elke twee meter met de linkermuisknop op je huidige locatie op de plattegrond. Ben je klaar met rondlopen, klik dan op de rechtermuisknop om de 'opname' te stoppen. HeatMapper laat precies zien waar je gelopen hebt en in welke richting.
©PXimport
Om de paar meter klik je op de linkermuisknop zodat HeatMapper weet waar je loopt.
Ontvangstkaart
HeatMapper zal de plattegrond nu inkleuren. Hoe groener de kleur is, hoe beter de dekking van je netwerk is. Geel duidt op een problematische ontvangst terwijl oranje en zeker rood erg slechte ontvangst aanduiden. Standaard laat HeatMapper een gecombineerde heatmap zien van alle routers die het kon zien terwijl je rondliep, maar je kunt in de kaart op je eigen router klikken voor een heatmap van alleen je eigen router. Nu je een idee hebt van de situatie, kun je werken aan het verbeteren van je netwerk.
Om je een beter idee te geven van wat je kunt verwachten, hebben we HeatMapper gebruikt om twee huizen geheel in kaart te brengen. De zullen deze resultaten gebruiken om tips te geven waarmee je het netwerk kan verbeteren. Op de volgende pagina van dit artikel vind je deze praktijkvoorbeelden terug.
©PXimport
De kaart die HeatMapper genereert, laat je met kleuren duidelijk zien waar je wel goed bereik hebt en waar niet.
Snelheid testen
De kleurrijke heatmaps die je met HeatMapper kunt maken, vertellen je al veel over de toestand van je wifi-netwerk. Wil je echter nog meer weten, dan kun je aanvullend de snelheid meten. Heb je een snel internetabonnement van meer dan 50 Mbit/s, dan kom je al een heel eind met de website www.speedtest.net. Meet met je laptop op verschillende plaatsen de snelheid van de internetverbinding en schrijf dit bijvoorbeeld per kamer op. Later kun je de gevonden snelheden zelf in een afbeelding van je site survey zetten, zodat je nog beter weet hoe het met je netwerk gesteld is. Als alternatief kun je ook de Speedtest.net-app gebruiken op je Android- of iOS-apparaat.
©PXimport
Heb je een snelle internetverbinding, dan is Speedtest.net een handig hulpmiddel om de snelheid van je netwerk te meten.
Het ideale netwerk
Met dit artikel willen we je vooral laten zien hoe je je bestaande situatie kunt verbeteren zonder al te ingrijpende handelingen. Ga je echter verhuizen naar een nieuwe huis, dan kun je beter direct nadenken over je thuisnetwerk door bijvoorbeeld in iedere kamer netwerkaansluitingen te plaatsen. Wil je meer lezen over het aanleggen van een thuisnetwerk, dan lees je daar meer over op onze website.
Lokale snelheid testen
Heb je een minder snelle internetverbinding of denk je dat je draadloze netwerk sneller is dan je internetverbinding, dan kun je de snelheid meten met behulp van software die alleen lokaal gebruikmaakt van je thuisnetwerk. Hiervoor heb je een laptop en een pc of tweede laptop nodig.
De pc of tweede laptop verbind je bedraad (het liefst via een gigabitverbinding) met je netwerk. Hierop installeer je software die dienstdoet als server, terwijl je op je eerste notebook software installeert die dienstdoet als client. Een gratis programma waarmee je op deze manier je netwerk kunt testen, is Netstress. Installeer het programma op de pc of laptop die als server dient en houd het programma actief. Kies de juiste netwerkadapter, in het geval van een laptop kies je voor de normale netwerkaansluiting.
Mogelijk vraagt de firewall toestemming voor netwerkverkeer. Installeer Netstress nu op de laptop die je gaat gebruiken om de snelheid te meten. Start het programma, kies de draadloze netwerkadapter en geef de toestemming voor netwerkverkeer als je firewall daarom vraagt. Klik op Remote Receiver IP in de menubalk en kies de pc waarop je NetStress ook hebt draaien. Klik vervolgens op Settings / Data Flow en selecteer Downlink. Klik nogmaals op Settings, kies Display Units en kies Mbps. Stel tot slot de snelheid van je netwerk in via Settings / TCP & UDP Settings / Packets Per Second. Kies hier voor 1 Gigabits/s als je een gigabit-netwerkverbinding hebt. Druk op Start om de snelheid van je netwerk te meten.
©PXimport
Met NetStress kun je de snelheid van je netwerk meten, onafhankelijk van je internetverbinding.
Testen met mobiel apparaat
Heb je niet de beschikking over een tweede pc of laptop voor de netwerktest, maar ben je wel in het bezit van een pc of laptop en een Android-smartphone of -tablet? Dan biedt de app WiFi Speed Test een eenvoudige oplossing. Deze Android-app communiceert met een programma dat je op een Windows-pc of -laptop installeert. Deze pc of laptop moet je bedraad op je netwerk aansluiten. Zo is de snelheidsmeting niet afhankelijk van je internetverbinding.
©PXimport
Het serverprogramma van WiFi Speed Test laat het IP-adres van je pc zien.
WiFi Speed Test gebruiken
Start WiFi Speed Test op je smartphone of tablet en controleer of je apparaat met het juiste draadloze netwerk is verbonden. De app laat bovenin zien met welk netwerk je verbonden bent. Scrol vervolgens helemaal naar beneden en klik op More options. Klik vervolgens op Network settings. Vink de optie Speed: Use Mbit aan en klik vervolgens op Transfer settings. Kies Transferred data size en kies voor Limitless: until stop. Bevestig de instellingen en keer terug naar het hoofdscherm van de app. Ongeveer halverwege het scherm zie je Select mode staan. Zorg dat hier de eerste optie TCP Client geselecteerd is en tik onder Remote Server address het IP-adres in dat je in het venster op je pc of laptop ziet staan. Selecteer vervolgens de optie Current speed, hierdoor zie in je realtime hoe de snelheid verandert als je rondloopt.
Boven in beeld zie je een metertje, selecteer hier de optie Download. In de praktijk gebruik je je draadloze netwerk namelijk voornamelijk om te downloaden. Heb je alles ingesteld, klik dan op Start. Het programma laat nu realtime zien wat de snelheid is terwijl je rondloopt. Deze informatie kun je eventueel zelf combineren met de heatmap die je met HeatMapper hebt gemaakt.
©PXimport
Een Android-apparaat kun je de app WiFi Speed Test gebruiken om lokaal de snelheid te meten.
Wifi verbeteren
Er zijn drie manieren om het draadloze netwerk dat je router biedt te boosten. De beste, maar meestal niet gemakkelijkste oplossing is om een bedrade netwerkaansluiting aan te leggen en daar een wifi-toegangspunt op aan te sluiten. Helaas is bekabelen vaak niet mogelijk. In dat geval vormt een powerline-adapter met ingebouwd wifi-toegangspunt een goede oplossing. De derde oplossing is een repeater die het draadloze netwerk oppikt en versterkt weer uitzendt. Deze oplossing is het goedkoopste, maar heeft als nadeel dat de bandbreedte van het versterkte netwerk lager wordt.
©PXimport
Een powerline-adapter met ingebouwd wifi-toegangspunt is een handige oplossing om wifi uit te breiden als het niet mogelijk is om netwerkkabels te trekken.
Praktijkvoorbeeld 1: Huis met een tuin
We hebben HeatMapper gebruikt in een huis met meerdere verdiepingen een tuin. Een dergelijk huis vraagt veel van een router. De afstanden en gebruikte bouwmaterialen zoals gewapend beton, kunnen ervoor zorgen dat je router niet in alle ruimten in je huis voldoende dekking geeft. Aan de hand van nummers op de site survey zullen we je vertellen hoe je de situatie kunt verbeteren.
©PXimport
Stap 01
De router staat op de eerste verdieping aan de rand van het huis. Het is beter de router centraler in huis te plaatsen. Bovendien stoort ons netwerk dan minder het netwerk van de buren. We raden je aan na het verplaatsen van de router eerst een nieuwe site survey te maken.
Stap 02
In de kinderkamer begint het bereik van de router al problematisch te worden. Mogelijk helpt het verplaatsen van de router. Is dat niet mogelijk, dan is een powerline-adapter met wifi-toegangspunt een goede oplossing. Zo hebben de kinderen gelijk een normale netwerkaansluiting voor bijvoorbeeld een spelcomputer.
Stap 03
De woonkamer bevindt zich direct onder de router en heeft hierdoor een goed bereik. Heb je een router met externe antennes, dan kun je het bereik op de begane grond wellicht verbeteren door de antenne parallel met de vloer (of het plafond) uit te lijnen.
Stap 04
Je zou de mindere dekking in de woonkamer kunnen oplossen met een wifi-repeater, die je plaatst in het gedeelte van de woonkamer waar de dekking nog wel goed is.
Stap 05
Zelfs in de keuken kun je behoefte hebben aan een goede draadloze dekking voor bijvoorbeeld audiostreamer. Je kunt een repeater echter niet in de keuken hangen omdat het bereik al niet meer goed genoeg is. Werk daarom met een powerline-adapter met wifi-toeganspunt of hang de repeater in de woonkamer.
Stap 06
In de tuin is het bereik van ons draadloze netwerk grotendeels rood. Hier wordt ons draadloze netwerk weggedrukt door netwerken van buren. Wellicht biedt de repeater die we bij punt 4 al aanstipten al voldoende bereik voor de tuin. Anders kun je wederom werken met een powerline-adapter met ingebouwd wifi-toegangspunt.
Praktijkvoorbeeld 2: Woning met een multimedianetwerk
©PXimport
Op het eerste gezicht is de router in deze woning perfect gepositioneerd. Alle kamers zijn groen gekleurd en hebben een goede dekking. Dit voldoet ruimschoots voor een doorsnee netwerk waarin je draadloos wilt surfen met een paar notebooks, tablets en smartphones. Voor intensief gebruik van de NAS, internet-televisie en streaming voldoet de bandbreedte echter niet.
Stap 01
In de kinderkamer staat een game-pc en eigenlijk is de matige pingsnelheid van een draadloos netwerk niet toereikend voor intensief online gamen. Hier moet dus echt een bedrade netwerkaansluiting worden aangelegd. Het mooiste is natuurlijk een loze leiding, maar anders kun je creatief gebruik maken van holle plinten, kabelplinten en de boormachine.
Stap 02
In de slaapkamer is het bereik van de het wifi-netwerk nog prima, dus hier kun je probleemloos gebruikmaken van een tablet of smartphone om in bed te surfen.
Stap 03
In de woonkamer waar in dit huis helaas geen netwerkaansluitingen zijn aangebracht, vormt een powerline-adapter in de buurt van de televisie een goede oplossing. Je kunt een smart-tv of mediaspeler vervolgens met een netwerkkabel aansluiten op deze powerline-adapter. In de praktijk bieden dergelijke adapters genoeg doorvoersnelheid om te streamen. Gebruik wel een powerline-adapter uit de 500- of 600Mbit/s-generatie.
Stap 04
We hebben in de woonkamer een powerline-adapter met ingebouwd wifi-toeganspunt geplaatst. Zo slaan we twee vliegen in één klap: we kunnen onze smart-tv en mediaspeler aansluiten en hebben betere dekking voor de notebooks, tablets en smartphones die we op de bank gebruiken.