Ga fit de zomer in met deze 10 sport-apps

© PXimport

Ga fit de zomer in met deze 10 sport-apps

Software

Geplaatst: 7 juni 2014 - 05:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie

Beginnen met sporten kost heel wat moeite, maar als je je eenmaal in het zweet werkt, krijg je steeds meer zin om door te gaan. Bij het sporten moet je je voeding en lichamelijke klachten in de gaten houden, maar bovenal moet je plezier hebben. Met deze tien sport-apps ga je actief de zomer door!

Tip 01: Bing Gezondheid en fitness

Geschikt voor: Windows Phone, Windows 8

Prijs: Gratis

De Microsoft-app Bing Gezondheid en fitness is van origine een voorgeïnstalleerd programma in Windows 8 en 8.1. Nu is deze uitgebreide app ook beschikbaar voor je Windows Phone. In het programma houd je jouw eetpatroon bij, inclusief calorieën. Je krijgt ook alles te weten over het menselijk lichaam en je vindt uiteraard diverse work-outs met bijbehorende instructievideo's.

Alle teksten zijn heel duidelijk in het Nederlands geschreven en de databank met informatie lijkt onuitputtelijk. Zit jouw favoriete maaltijd er niet bij, dan kun je het recept eenvoudig zelf toevoegen, om toch al je calorieën te tellen. Heb je medische klachten? Door te zoeken op type klachten of door te klikken op een lichaamsonderdeel op een 3D-lichaam, kom je bij een lijst met mogelijke aandoeningen. Bing Gezondheid en fitness is een mooi ontworpen app voor allerlei gezondheidsaspecten. De app synchroniseert met al je Windows 8-apparaten.

© PXimport

Tip 01 Bing Gezondheid en fitness is uitgebreid en grafisch dik in orde.

Tip 02: MyFitnessPal

Geschikt voor: iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry

Prijs: Gratis

Met MyFitnessPal houd je een dagboek bij over je voedings- en sportgedrag en is je voortgang te vergelijken met die van vrienden. Na het installeren moet je eerst een account aanmaken. Tijdens dit proces vul je jouw lengte, gewicht en streefgewicht in. Het kan zijn dat je juist wilt aankomen vanwege ondergewicht. Ook dan geeft MyFitnessPal aan wat je te doen staat en op welke datum je (een deel van) het gewenste gewicht zou moeten bereiken.

Het sociale aspect maakt de app een favoriet onder veel afvallers en sporters, want je kunt elkaar motiveren om door te gaan met het bereiken van je doelen. MyFitnessPal werkt ook in combinatie met een tal van andere bekende sport-apps. Zo zijn je voedingsgegevens makkelijk te combineren met bijvoorbeeld de gps-gegevens van RunKeeper, Runtastic of Endomondo Sports Tracker.

© PXimport

Tip 02 Afvallen, op gewicht blijven of juist aankomen: makkelijker met MyFitnessPal.

Tip 03: Accupedo Stappenteller

Geschikt voor: iOS, Android

Prijs: Gratis

Een mens moet per dag ongeveer 10000 stappen maken om gezond te leven. Gelukkig loop je per dag al gemiddeld zo'n 6000 stappen, dat betekent dat we nog 4000 stappen extra moeten zetten voor een gezond leefpatroon. Die 4000 stappen komen overeen met een halfuurtje lekker wandelen. Met de stappenteller van Accupedo houd je de hoeveelheid vrij nauwkeurig bij.

In de app geef je aan hoeveel centimeter er tussen je voorste en achterste been zit op het moment dat je een stap zet. Dat is meestal rond de 70 centimeter, maar met een meetlat kun je dat zelf eenvoudig opnemen. Met dit gegeven in combinatie met de gegevens van de versnellingsmeter die in je smartphone zit, bepaalt Accupedo wanneer een stap wordt gezet. Met het tempo wordt ook je loopsnelheid, het aantal verbruikte calorieën en de gelopen afstand berekend. Het doel van 10000 stappen blijft steeds in beeld, zodat je precies ziet hoeveel stappen je nog moet maken. Een grafiek geeft je voortgang per dag, week, maand en jaar weer.

© PXimport

Tip 03 Bereik jij elke dag het doel van 10000 stappen?

Tip 04: Runtastic

Geschikt voor: iOS, Android

Prijs: Gratis (standaard), € 1,99 (Pro)

Met Runtastic houd je nauwkeurig bij hoe hard en waar je hebt gelopen, gejogd of gerend. Runtastic gebruikt het gps-signaal om de route exact na te gaan en geeft dit weer op een kaartje. Maar Runtastic heeft meer apps om mee te fitnessen, gewoon binnen in huis. Voor binnen heeft Runtastic de volgende apps: Runtastic Push-Ups, Runtastic Sit-Ups, Runtastic Pull-Ups en Runtastic Squats.

De sensoren in je apparaat geven aan de app door of je daadwerkelijk omhoog en omlaag gaat, waarna bijvoorbeeld een push-up of sit-up geregistreerd wordt. De apps werken allemaal hetzelfde. Je werkt in stappen toe naar het niveau Level 01. Om dit bereiken ben je enkele weken bezig. Wil je doorstomen naar Level 02 en, het hoogste niveau, Level 03, dan moet je voor ongeveer twee euro de Pro-versie aanschaffen. De fitness-apps werken erg motiverend en zijn duidelijk in gebruik. Eén sessie kost, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, vijf tot tien minuten.

© PXimport

Tip 04 Na het bereiken van een doel stuurt Runtastic je een e-mail met het nieuws.

Tip 05: Sports Tracker

Geschikt voor: iOS, Android, Windows Phone

Prijs: Gratis

Sports Tracker is een zeer uitgebreide sport-app. Uiteraard wordt het gps-signaal van je smartphone gebruikt om je sportroute bij te houden. Al tijdens het sporten worden de gegevens geanalyseerd. Zo zie je op het scherm je actuele snelheid, de gemiddelde snelheid, je topsnelheid en het energieverbruik. Als je een geschikte hartslagmeter hebt, houdt hij ook je huidige en gemiddelde hartslag bij.

Diverse soorten grafieken tonen alle gegevens tot in detail en alles is met elkaar te vergelijken. Bij elke sessie geef je aan welke type sport je doet. Of je nu langzaam of snel wandelt, en of je op een racefiets of mountainbike stapt: Sports Tracker past de analyse aan op de activiteit. Je kunt ook foto's maken en toevoegen aan je sessie, en deze delen met je vrienden op Facebook en Twitter. In de app zie je wat je vrienden hebben gedaan, waarna je ze zelfs berichten kunt sturen. En heb je geen idee waar je vandaag heen wilt? Sports Tracker laat je kiezen uit duizenden routes die andere gebruikers hebben afgelegd. Zo leer je de buurt nog beter kennen.

© PXimport

Tip 05 Met Sports Tracker kun je precies in de gaten houden hoe en waar je sport.

Tip 06: TempoRun

Geschikt voor: iOS

Prijs: € 2,69

Sommige mensen halen alleen met muziek het uiterste uit zichzelf. Je iPhone staat waarschijnlijk bomvol muziek, maar je bibliotheek afspelen met de shuffle-optie is geen goede oplossing, omdat niet elk liedje past bij jouw work-out. De app TempoRun analyseert jouw muziekbibliotheek op muziektempo.

De liedjes worden vervolgens verdeeld op niveau. Hierbij is Level 1 geschikt voor een rustige wandeling en Level 10 voor een intensieve sprint. Houd je van een intervaltraining, dan pas je het level eenvoudig aan tijdens het sporten. De app past de muziek daarna direct aan. Als je geen eigen muziek op je iPhone hebt, dan kun je muziek streamen via TempoRun Radio. Overigens houd je met TempoRun ook bij hoelang je hebt gesport en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Een kaartje met daarop de afgelegde route ontbreekt helaas.

© PXimport

Tip 06 Met een fijn muziekje aan ren je veel sneller.

Tip 07: Charity Miles

Geschikt voor: iOS, Android

Prijs: Gratis

Wil je niet sporten voor jezelf? Doe het dan voor een ander! Met de app Charity Miles haal je namelijk geld op voor het goede doel. Je houdt dus elke keer een persoonlijke sponsorloop. Na het openen van Charity Miles moet je een profiel aanmaken en je gps aanzetten, waarna je een goed doel kiest. De meeste 'charities' zijn Amerikaans, maar je kunt ook voor een internationale organisatie sporten. Een aantal aangesloten goede doelen zijn Stand Up To Cancer, (RED), Special Olympics, The World Food Programme en The Michael J. Fox Foundation voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Na het kiezen van een organisatie druk je op Start.

Het gps-signaal detecteert of je daadwerkelijk beweegt. Voor elke gelopen of gerende mijl (1,6 kilometer) verdien je voor de gekozen organisatie 25 dollarcent, fietsers verdienen 10 dollarcent per mijl. Dit geld hoef je niet over te maken: de ontwikkelaars hebben een miljoen dollar geïnvesteerd om te verdelen onder de goede doelen en hopen dit bedrag te verhogen door sponsoren aan te trekken.

© PXimport

Tip 07 Ren voor een goed doel met de Charity Miles app.

Tip 08: Instant Heart Rate

Geschikt voor: iOS, Android, Windows Phone

Prijs: € 1,79 (iOS), € 1,56 (Android), € 1,99 (Windows Phone)

De Instant Heart Rate hartslagmeter-app van Azumio is een hartslagmeter waarvoor je geen aparte hardware nodig hebt. De app registreert namelijk je hartslag via de camera aan de achterzijde van je smartphone. Start de app en plaats het topje van je wijsvinger op de lens. Als je telefoon een flitslicht heeft, dan gaat dit lampje branden. De hartslag kan namelijk alleen geregistreerd worden in een goed verlichte omgeving.

Heb je dus bijvoorbeeld een iPhone 3GS (een smartphone zonder flitslicht), dan werkt de app alleen met een externe lichtbron. De app vertelt je wat jouw hartslag betekent en in welke zone jij je bevindt. Wil je vet verbranden, zorg er dan voor dat je hartslag tussen de 60 en 70 procent van je maximale hartslag ligt. Je maximaal bereikbare normale hartslag is ongeveer te bepalen door, voor mannen het getal 220 te verminderen met je leeftijd. Voor vrouwen geldt een norm van 226 min je leeftijd. Ben je dus een man van 30 jaar, dan is je maximale gezonde hartslag 190 slagen per minuut.

© PXimport

Tip 08 Benieuwd naar je hartslag? Gebruik eens deze camerameter.

Denk aan je hardware!

De in dit artikel genoemde apps hebben geen accessoires nodig om gebruikt te kunnen worden. Toch kun je veel hardware kopen om nog meer uit de apps te halen. Zo bestaan er diverse bluetooth-hartslagmeters die je eenvoudig verbindt met jouw smartphone.

Ren je liever niet met een dure smartphone langs de rivier? Dan is een sporthorloge met ingebouwde gps-ontvanger een goed alternatief. De gegevens die het horloge opslaat, zijn na afloop van je sportsessie te uploaden en via je browser of een speciale app voor je smartphone/tablet na te kijken.

© PXimport

Kader 01 Met een speciale bluetooth-hartslagmeter zijn de gegevens nauwkeuriger.

Tip 09: Zombies, Run!

Geschikt voor: iOS, Android

Prijs: € 3,59

De app Zombies, Run! is een fitness-app met een sportelement. Het is namelijk een game waarbij je moet wegrennen voor zombies. Door te sporten ontrafel je een spannend verhaal en verzamel je virtuele wapens en medicijnen. Met het winnen van onderdelen bouw je jouw basis uit. Met elke missie ren je weg voor zombies, wat feitelijk zorgt voor een vrij intensieve en steeds andere intervaltraining.

De app maakt gebruik van je smartphones gps-antenne en de versnellingsmeter. Instructies en spannende geluiden hoor je via je headset. Zombies, Run! bevat meer dan 100 missies. Tijdens het rennen kun je jouw eigen muziek afspelen. Actieve sporters hebben een kleine voorsprong bij het spelen van deze game, omdat een goede conditie helpt bij het uitspelen van de missies. Als zelfs een zombie niet voor motivatie zorgt om elke dag hard te rennen, dan weten wij het ook niet meer!

© PXimport

Tip 09 Maak van rennen een spel en bouw een basis tegen de zombies.

Tip 10: BallStrike

Geschikt voor: iOS, Windows Phone, Windows 8

Prijs: Gratis

De Xbox van Microsoft is onder een grote groep vooral populair vanwege Kinect: een systeem van camera's en sensoren waarbij je kunt gamen zonder een controller vast te houden. Kinect werkt vooral goed bij sportspellen. De app BallStrike van FitMaster gebruikt slechts de kleine camera van je smartphone om jouw lichaam te registreren, maar het gebruik is vrijwel identiek aan Kinect.

Je apparaat heeft wel een camera aan de voorzijde nodig. Ga op enige afstand (ongeveer twee meter) van je telefoon staan en laat de app je lichaam analyseren. Zodra de app jouw handen en voeten herkent, rollen tientallen ballen het beeld in. Het doel is om al deze ballen zo snel mogelijk kapot te slaan. Je ziet niet alleen het aantal ballen dat je hebt geraakt, maar ook hoeveel calorieën je hebt verbruikt tijdens deze leuke manier van sporten. BallStrike is verkrijgbaar voor de iPhone en Windows Phone, en ook voor de iPad en tablets met Windows. Je telefoon of tablet in een houder plaatsen is bijna een vereiste, anders registreert de app jouw lichaam niet en zie je de instructies niet goed.

© PXimport

Tip 10 Fitnessen in je eigen kamer, maar dan op een leuke manier!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000