ID.nl logo
Zet een vpn op al je apparaten
© CIDimport
Huis

Zet een vpn op al je apparaten

Met de naderende sleepwet speelt de overheid straks nog meer voor Big Brother dan het nu al doet. Zit je niet op pottenkijkers te wachten, dan maskeer je het dataverkeer eenvoudig met een vpn-dienst. Door via de server van de vpn-dienst te surfen, blijf je anoniem. In dit artikel leggen we uit hoe je zo’n beveiligde verbinding instelt op een computer, tablet, smartphone én router.

1 Vpn-provider kiezen

Er zijn talloze vpn-providers op de markt, wat de keuze nu niet bepaald eenvoudiger maakt. Let naast een betaalbaar tarief vooral ook op de specificaties van de beoogde aanbieder. Voor deze workshop is het belangrijk dat er in elk geval ondersteuning is voor het betrouwbare OpenVPN-protocol. Je kunt dan namelijk gegarandeerd een vpn-verbinding op elke pc, laptop, tablet en smartphone realiseren. Zelfs geschikte routers voorzie je van een vpn-verbinding, zodat je in één klap het dataverkeer van alle netwerkapparatuur beveiligt. Geschikte vpn-providers zijn onder meer AirVPN, BlackVPN, CyberGhost, VyprVPN en ExpressVPN.

2 Aanmelden

Heb je eenmaal een geschikte vpn-aanbieder gevonden, dan is het zaak om jezelf te registreren. Sommige aanbieders hanteren diverse abonnementen, die onderling verschillen in het aantal serverlocaties en de hoeveelheid gelijktijdige verbindingen. Vul je persoonlijke gegevens in en geef aan op welke wijze je wilt betalen. Dat kan doorgaans via een creditcard, PayPal of bitcoin. Na aanmelding sturen de meeste aanbieders een bevestiging per e-mail. Als je het account bevestigt, heb je toegang tot een online bedieningspaneel. Naast betaalinformatie vind je hier vaak Engelstalige instructies om een vpn in te stellen.

©PXimport

Windows-client

In dit artikel gaan we aan de slag met de software OpenVPN om een vpn-verbinding voor een Windows-machine op te tuigen. Veel aanbieders hebben een eigen client voor Windows ontwikkeld. Als alternatief kun je die natuurlijk ook gebruiken. Na de installatie vul je de juiste inloggegevens in, waarna je de mogelijkheid hebt om de vpn-verbinding in te schakelen. Bij de serverlocatie bepaal je vanuit welk land je wilt surfen. Verder kies je ook het gewenste vpn-protocol. Naast OpenVPN heb je meestal keuze uit pptp (minder veilig) en l2tp/ipsec.

3 Ovpn-bestand

Voor het instellen van een vpn-verbinding gebruiken we de gratis software OpenVPN. Je dient hiervoor een apart configuratiebestand bij de vpn-dienst op te halen, namelijk een zogeheten ovpn-bestand. De meeste vpn-aanbieders hebben een aparte webpagina ingericht waar je een ziparchief kunt downloaden, waaronder VyprVPN. Na het uitpakken van dit zip-archief staan er vaak twee mappen voor je klaar. Hierbij heb je de keuze tussen 160bit- en 256bit-encryptie. Laatstgenoemde versleutelingsmethode is de veiligste optie. Open de map en je ziet dat er meerdere ovpn-bestanden voor verschillende landen beschikbaar zijn. Sommige vpn-aanbieders hebben als alternatief een online assistent waarmee je het gewenste ovpn-bestand kunt genereren, zoals CyberGhost.

©PXimport

4 OpenVPN installeren

De website van de software OpenVPN is enigszins misleidend, want de downloadknop op de beginpagina leidt naar clientsoftware van een specifieke vpn-aanbieder. In deze workshop gaan we echter met de opensource-software van OpenVPN aan de slag. Die is compatibel met alle vpn-aanbieders die het OpenVPN-protocol ondersteunen. Surf naar deze webpagina en klik bij Installer, Windows Vista and later op de downloadlink. Na het openen van dit exe-bestand doorloop je enkele standaardinstellingen om de installatie in orde te maken. Vink hierbij voor de zekerheid alle installatie-onderdelen aan. Na afloop start je het programma nog niet op.

5 Ovpn-bestanden kopiëren

De ovpn-bestanden van je vpn-provider plaats je in een systeemmap van het programma OpenVPN. Open Windows Verkenner en ga naar C:\Program Files (x86)\OpenVPN of C:\Program Files\OpenVPN om de juiste locatie te openen. Heb je tijdens de installatie een andere locatie gekozen, dan zoek je zelf de juiste map op. Kies vervolgens voor de map Config. Aan deze bestandslocatie voeg je alle configuratiebestanden van je eigen vpn-provider toe. Mogelijk vraagt Windows om administrator-machtigingen op te geven. Klik in dat geval op Doorgaan. Je mag maximaal vijftig ovpn-bestanden toevoegen.

©PXimport

6 OpenVPN opstarten

Hoog tijd om met de software aan de slag te gaan. Navigeer in het startmenu naar OpenVPN en klik met de rechtermuisknop op OpenVPN GUI. Je kiest vervolgens voor Meer / Als administrator uitvoeren en bevestigt met Ja. Je ziet dat er rechtsonder in het systeemvak een extra pictogram is bijgekomen, namelijk een beeldscherm met een slotje. Wanneer je dit pictogram niet ziet, klik je eerst op het kleine pijltje Verborgen pictogrammen weergeven. Start je OpenVPN in het vervolg graag automatisch met Windows op? Klik met de rechtermuisknop op het systeemvakpictogram en kies voor Instellingen. Zet een vinkje voor Opstarten met Windows en bevestig met OK.

©PXimport

Later ovpn-bestand toevoegen

In dit artikel leggen we uit hoe je ovpn-bestanden naar de systeemmap van OpenVPN kopieert. Geen zin om in Windows Verkenner naar diepliggende bestandslocaties te graven? Je kunt een enkel ovpn-bestand ook naderhand toevoegen via de gebruikersinterface van OpenVPN. Start het programma op als administrator. Er verschijnt een melding dat er geen leesbare verbindingsprofielen zijn gevonden. Via OK klik je met de rechtermuisknop op het OpenVPN-pictogram. Je kiest nu voor Bestand selecteren en wijst een ovpn-bestand aan. Bevestig met Openen. De bijbehorende vpn-server is nu in het contextmenu van OpenVPN beschikbaar.

7 Vpn-server kiezen

Voor het kiezen van een vpn-server gebruik je het systeemvakpictogram. Klik erop met de rechtermuisknop en bekijk welke vpn-servers er beschikbaar zijn. Zeker als je eerder meerdere ovpn-bestanden hebt toegevoegd, is de lijst wellicht lang. Bedenk goed via welk land je wilt surfen en ga er met de muisaanwijzer heen. Je kiest voor Verbinden, waarna je de juiste inloggegevens invult. Meestal zijn dat dezelfde inloggegevens die je tijdens de registratie bij je vpn-provider hebt opgegeven. Bij sommige aanbieders heb je misschien bij het genereren van een ovpn-bestand een aparte gebruikersnaam en wachtwoord aangemaakt. In dat geval vul je die in. Klik op OK.

8 Veilig surfen

Als OpenVPN een correcte vpn-verbinding heeft opgezet, kleurt het systeemvakpictogram groen. Afhankelijk van de gebruikte vpn-aanbieder is de internetverbinding nu mogelijk iets trager. Wil je graag weten welk (buitenlands) ip-adres je computer momenteel gebruikt? Ga met de muisaanwijzer op het OpenVPN-pictogram staan en de informatie verschijnt als ballontip in beeld. Verder staat ook aangegeven in welk land de vpn-server is gehuisvest. Wil je de vpn-verbinding weer afbreken? Dubbelklik op het pictogram om het venster met statusinformatie op te roepen. Kies daarna voor Verbreken.

©PXimport

9 Android

Ook een smartphone of tablet met Android voorzie je desgewenst van een vpn-verbinding. Allereerst is het een vereiste om de configuratiebestanden van je vpn-provider op je mobiele toestel te krijgen. In Android kan dat op meerdere manieren. De simpelste methode is om naar de downloadpagina van je vpn-provider te gaan, waarna je de benodigde ovpn-bestanden op je toestel bewaart. In het geval van een ziparchief open je de app Bestandsbeheer op het Android-toestel. Zoek het ziparchief op en selecteer dat bestand. Via het pictogram met de drie puntjes kies je voor Uitpakken. Nadat je de bestandslocatie hebt gekozen, sluit je af met OK.

10 OpenVPN Connect

Je gebruikt OpenVPN Connect om verbinding met een vpn-server te maken. Download en installeer deze app vanuit de Play Store. Zodra je OpenVPN Connect opent, kom je in een Engelstalige gebruikersomgeving terecht. Tik rechtsboven op het pictogram met de drie puntjes en kies Import / Import Profile from SD card. Blader nu naar de locatie met configuratiebestanden en geef aan welk ovpn-bestand je wilt toevoegen. Via Select vul je daarna de inloggegevens van de vpn-provider in. Zet een vinkje voor Save wanneer je de inloggegevens wilt bewaren. Wanneer je het verbindingsverzoek accepteert, kies je voor Continue. De vpn-verbinding is nu actief.

©PXimport

11 Batterijbesparing

Zodra je vanuit Android een vpn-verbinding opzet, verschijnt er bovenaan in de statusbalk een klein pictogram met een sleutel. In OpenVPN Connect tik je op Tap for more detail om het ip-adres en serverinformatie op te vragen. Een nadeel is dat de vpn-verbinding continu actief is, dus ook wanneer je het toestel niet gebruikt. De accu raakt hierdoor sneller leeg. Bij inactiviteit kun je de vpn-verbinding daarom beter even pauzeren. Tik rechtsboven op het pictogram met de drie puntjes. Via Preferences vink je de instelling Battery Saver in. Telkens wanneer je het mobiele toestel gebruikt, activeert OpenVPN Connect op de achtergrond de vpn-verbinding.

Mobiele app

Nagenoeg elke grote vpn-aanbieder heeft voor iOS en Android een eigen mobiele app. Die kun je als alternatief voor OpenVPN Connect gebruiken. Typ in de App of Play Store maar eens de naam van je vpn-provider en installeer deze toepassing op je mobiele toestel. Na opgave van de inloggegevens kies je een vpn-server uit het gewenste land en pas je eventueel het vpn-protocol aan. In Android accepteer je het verbindingsverzoek. In iOS is het noodzakelijk om een vpn-configuratie toe te voegen. De meeste vpn-apps voeren dit proces automatisch uit, waardoor je niets handmatig hoeft te configureren.

12 Mailbijlage

©PXimport

OpenVPN Connect is ook beschikbaar voor iOS (iPhone en iPad). Je downloadt deze toepassing vanuit de App Store. In tegenstelling tot Android is het toevoegen van een ovpn-bestand wel iets omslachtiger, aangezien je niet direct toegang hebt tot de mappenstructuur van iOS. Het heeft dus weinig zin om naar de downloadpagina van de vpn-aanbieder te surfen. De gemakkelijkste methode is door het configuratiebestand naar jezelf te mailen. Open de Mail-app en tik vervolgens op de bijlage. Kies daarna voor Kopieer naar OpenVPN om het ovpn-bestand te importeren. Hoewel deze wijze erg vlot werkt, is er wel een klein risico op onderscheppingsgevaar.

13 Bestandsdeling iTunes

Wie meer veiligheid wenst, voegt de configuratiebestanden rechtstreeks via een usb-verbinding aan de iPhone of iPad toe. Je gebruikt hiervoor iTunes. In dit programma open je de inhoud van je iOS-apparaat. Kies onder Instellingen voor Bestandsdeling. Alle apps waarnaar je documenten kunt overzetten verschijnen in beeld, waaronder dus in elk geval OpenVPN. Klik daarop en selecteer via Bestand toevoegen alle configuratiebestanden. Zodra je bevestigt met Openen en Synchroniseren hevelt iTunes de data over naar het mobiele Apple-apparaat.

©PXimport

14 Vpn in iOS

Open OpenVPN Connect en bekijk welke configuratiebestanden er beschikbaar zijn. Het importeren van een ovpn-bestand is eenvoudig, want hiervoor tik je op het groene plusteken. Via Allow geef je OpenVPN Connect toestemming om een vpn-configuratie aan het mobiele toestel toe te voegen. Log hiervoor desgevraagd in met je Apple-wachtwoord of vingerafdruk. Vanuit de apparaat-instellingen keer je automatisch terug naar de app. Je veegt indien nodig een stukje omlaag om de gebruikersnaam en het wachtwoord van de vpn-provider op te geven. Activeer de schakelaar achter Save. Gebruik de onderste schakelaar en kies Yes om de vpn-verbinding te activeren. Boven in de statusbalk van iOS verschijnt het vpn-logo.

15 Instellingen

Op toestellen met Android open je binnen de app eenvoudig de instellingen van OpenVPN Connect, maar op een iPhone of iPad werkt dat anders. Tik vanuit het beginscherm van iOS op Instellingen en veeg een flink stuk omlaag. Via OpenVPN krijg je alle beschikbare opties te zien. Bij Connect geef je bijvoorbeeld aan dat je alleen binnen een wifi-netwerk een vpn-verbinding wilt gebruiken. Verder stel je bij Compression de mate van compressie in om eventueel het dataverbruik te verminderen. Je past ook allerlei geavanceerde instellingen aan, al is het voor doorsneegebruikers verstandig om daar niet mee te rommelen.

©PXimport

16 Asuswrt

Sommige moderne routers kun je instellen als vpn-client. Aangezien al het dataverkeer via de vpn-server verloopt, gebruiken hiermee alle apparaten binnen het thuisnetwerk vpn. Denk bijvoorbeeld aan een Chromecast, smart-tv en gameconsole. Een voorbeeld is Asus, dat veel van zijn routers voorziet van de firmware asuswrt. Hierin kun je een openvpn-client instellen. Typ in een browser het ip-adres van de router (meestal http://192.168.1.1) en log vervolgens in. Je navigeert dan achtereenvolgens naar Advanced Settings / VPN / VPN Client. Via Add profile heb je op het tabblad OpenVPN de gelegenheid om met Upload een ovpn-bestand toe te voegen. Na het invullen van een beschrijving en de inloggegevens bevestig je met OK. Klik in de vpn-serverlijst als laatste op Activate.

17 Dd-wrt

Wie geluk heeft, kan zijn router ‘flashen’ met de alternatieve firmware dd-wrt. Via het OpenVPN-protocol stel je dan een vpn-verbinding voor je complete thuisnetwerk in. Log in op het bedieningspaneel van je router en navigeer naar Services / VPN. Vervolgens selecteer je Enable achter Start OpenVPN Client. Vul nu zo veel mogelijk eigenschappen van de vpn-server in, zoals de servernaam, het poortnummer (meestal 1194 of 443), de versleutelingsmethode en de inloggegevens. Hoe je aan alle gevraagde informatie komt, lees je in de volgende stap.

©PXimport

18 Kladblok

Dd-wrt wil nogal wat gegevens over de vpn-server weten. De juiste informatie tref je aan in het betreffende ovpn-bestand. Open dit bestand in Kladblok en klik bovenaan op Opmaak / Automatische terugloop. Je vindt tussen de codes <ca> en </ca> het ca-certificaat. Die kopieer je naar dd-wrt. Gebruik hiervoor het veld bij CA Cert in DD-WRT. Ook de velden bij Public Client Cert en Private Client Key vul je indien nodig op deze wijze in, al zijn de gegevens wellicht in aparte configuratiebestanden van de vpn-provider beschikbaar. Als alles in ingevuld, klik je op Save / Apply Settings. Ga naar Status / OpenVPN om de vpn-verbinding te controleren.

Vpn-verbinding delen

Kun je jouw router niet als vpn-client instellen? Wie weet is het toch nog mogelijk om alle apparaten binnen het thuisnetwerk te voorzien van een vpn-verbinding, namelijk door Windows in te stellen als virtuele router. Je deelt dan de vpn-verbinding van je laptop via een eigen draadloos netwerk. Een voorwaarde is dat de draadloze netwerkadapter deze functie wel ondersteunt. Verder vereist deze functie behoorlijk wat handelingen in de Opdrachtprompt. Veel vpn-providers hebben hiervoor handleidingen op hun website gepubliceerd, zoals ExpressVPN, SaferVPN, CyberGhost en CactusVPN.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt
© fotomek
Huis

Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt

Denk je net goed bezig te zijn met een A+++-wasdroger, blijkt die vanaf juli 2025 opeens een magere C te scoren. Wat is hier aan de hand? Geen paniek: je apparaat is niet plotseling minder efficiënt geworden, het energielabel wordt een stuk strenger. In dit artikel lees je waarom de regels zijn veranderd, wat het nieuwe label precies meet en hoe je wél de juiste conclusies trekt bij je volgende aankoop.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Vanaf 1 juli 2025 – morgen dus! – verandert het energielabel van wasdrogers in heel Europa. De bekende klassen als A+, A++ en A+++ verdwijnen en maken plaats voor een overzichtelijker schaal van A tot en met G. Hierdoor krijgen veel huidige A+++-drogers voortaan een label C. Niet omdat ze slechter presteren, maar omdat de normering strenger en toekomstbestendiger wordt.

Waarom een nieuw energielabel nodig was

Het oude systeem was zijn doel voorbijgeschoten. Doordat fabrikanten steeds energiezuinigere apparaten ontwikkelden, werden er voortdurend plussen aan de A-klasse toegevoegd. Daardoor ontstond een wildgroei aan energielabels die de consument eerder in verwarring bracht dan hielp. Met het nieuwe label keert de rust terug: één heldere schaal die opnieuw ruimte laat aan de top. De zuinigste klasse A blijft voorlopig zelfs leeg, zodat alleen uitzonderlijk efficiënte apparaten die plek mogen innemen.

©Bemmel & Kroon

Wat je ziet op het nieuwe label

Het nieuwe energielabel bevat veel meer informatie dan alleen een letter. Naast de energieklasse geeft het label nu ook inzicht in het verbruik per honderd droogbeurten, gemeten volgens een gestandaardiseerd Eco-programma. Ook de programmaduur, het maximale vulgewicht van de trommel, het geluidsniveau in decibel en de condensatie-efficiëntie staan erop vermeld. Via een QR-code kun je bovendien extra technische details opzoeken in de Europese EPREL-database. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je als consument beter kunt inschatten welk apparaat past bij jouw huishouden en gebruik. Meer informatie vind je op deze pagina.

©Bemmel & Kroon

1. QR-code met link naar de EU database
2. Energie-efficiëntieklasse
3. Energieverbruik in kWh/100 droogcycli*
4. Condensatie-efficiëntieklasse en -percentage

5. Geluidklasse en geluidemissie in dB(A)**
6. Maximale laadcapaciteit (nominale capaciteit in kg)**
7. Duur in uren en minuten**

* Waarden gelden voor een gewogen gemiddelde van halve en volle ladingen met een verhouding van 0,62 (24x volle lading, 76x halve lading).
** Droogcyclus van katoen eco-programma bij volle lading.

Het lastige van vergelijken

Oude en nieuwe energielabels kun je niet zomaar naast elkaar leggen. Een A+++-droger uit 2024 kan volgens de nieuwe testmethodes een label C krijgen, terwijl het apparaat in de praktijk nog steeds even zuinig is. Dat verschil komt puur door de aangescherpte meetnormen, en niet door een verandering in prestaties. Laat je dus niet misleiden door een ogenschijnlijke 'verslechtering' van het label, maar kijk naar de echte verbruiksgegevens en technische kenmerken van jouw wasdroger.

Wat dit voor jouw keuze betekent

Bij het kopen van een nieuwe droger is het dus belangrijk om verder te kijken dan alleen de letter op het label. De vermelding van het energieverbruik per honderd droogcycli geeft je een veel concreter beeld van de stroomkosten op jaarbasis. Ook het geluidsniveau, de capaciteit van de trommel en de duur van het droogprogramma bepalen in sterke mate hoe comfortabel en efficiënt het apparaat in de praktijk is. Dankzij de QR-code kun je bovendien snel en eenvoudig controleren of de technische gegevens aansluiten bij je verwachtingen.

©Viktoria

Slim kiezen met het nieuwe label

De vernieuwde energielabels maken het makkelijker om een slimme, bewuste keuze te maken. Niet alleen zie je in één oogopslag hoe energiezuinig een apparaat is volgens de nieuwste normen, je hebt ook toegang tot de details die er écht toe doen. Zo kun je jouw keuze afstemmen op wat je belangrijk vindt: lage kosten, weinig geluid, korte droogtijd of een groot vulgewicht. Door te letten op de werkelijke prestaties in plaats van alleen op een letter, maak je een duurzame keuze die ook op de lange termijn rendeert.

Wil je hulp bij het kiezen van een energiezuinige droger of persoonlijk advies over welk type het best bij jouw huishouden past? Laat je dan informeren door een specialist, zodat je met vertrouwen de juiste keuze maakt voor nu én de toekomst.

Op zoek naar een écht zuinige droger?

Bekijk de beste deals bij Bemmel & Kroon!
▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op
© zephyr_p
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op

Een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser kiezen begint niet bij het design of de functies – het begint met een meetlint. Want hoe mooi of geavanceerd een apparaat ook is, als het nét niet past, zit je met een kostbare misser. Een paar millimeter speling kan het verschil maken tussen een perfect passende keuken en een frustrerende inbouwervaring. Met deze meetinstructies weet je zeker dat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over:

• Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Goed meten is het halve werk

Voordat je aan de slag gaat met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik altijd een betrouwbare rolmaat en eventueel een digitale schuifmaat voor extra precisie. Meet de binnenafmetingen van de nis (dus niet de buitenkant van je keukenkast) en noteer breedte, hoogte én diepte.

Houd daarnaast rekening met de ventilatieruimte: meestal is 2 tot 5 cm aan de achterkant en zijkanten nodig. En check of er ruimte is voor stopcontacten, wateraansluitingen en kabeldoorvoeren – die bepalen vaak óók of het apparaat goed kan worden geplaatst.

©Andrey Sinenkiy

Waar moet je op letten per apparaat?

Elk soort inbouwapparaat heeft zijn eigen eisen en aandachtspunten. Hieronder lees je per type waar je bij het opmeten en installeren specifiek op moet letten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Inbouwkoelkast of -vriezer

De hoogte van de nis is hier allesbepalend. Veelvoorkomende maten voor inbouwkoelkasten en -vriezers zijn 88, 140 en 178 cm, maar afwijkingen komen vaak voor. Let op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme vraagt meestal om iets meer ruimte in de breedte. Diepte is vaak 55 cm, maar modellen met een ventilator achterop kunnen richting de 60 cm gaan.

Inbouwoven of -magnetron

Standaard? Niet helemaal. De nisbreedte is meestal 56 cm, terwijl het frontpaneel iets breder is (ca. 59,5 cm) voor een nette aansluiting. Hoogtes verschillen: compacte ovens zijn 45 cm hoog, standaardmodellen 60 cm. Magnetrons vragen soms extra ruimte aan de bovenkant voor uitstekende bedieningspanelen.

Inbouwvaatwasser

Hier draait het vooral om hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 cm, met verstelbare poten voor wat speling. Meet ook de plinthoogte (van vloer tot onderkant kast), en vergeet de watertoevoer niet – reken op zo’n 5 cm extra ruimte in de diepte voor de slang.

Inbouw-espressomachine

Kleiner apparaat, maar niettemin precisiewerk. De breedte is vaak rond de 56 cm, maar de diepte varieert sterk. Let vooral op het waterreservoir (dat tot 55 cm diep kan zijn) en op kleppen of deurtjes die naar voren openen: die hebben extra werkruimte nodig.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Veelgemaakte fouten die je makkelijk voorkomt

Zelfs met zorgvuldige metingen kan het misgaan, vaak doordat kleine details worden vergeten. Denk aan ventilatieruimte, uitstekende stekkers of leidingen die net in de weg zitten. Een handige tip: plak een strook tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het apparaat komt, en markeer waar stekkers en leidingen zitten. Zo zie je snel of er iets in de weg zit.

Ook niet onbelangrijk: controleer of de nis waterpas is! Zeker bij koelkasten met uitschuiflades kan een scheve ondergrond voor problemen zorgen. Pas waar nodig je kast of ondervloer aan voordat je installeert.

Bij renovaties gelden vaak afwijkende maten. Oudere keukens hebben soms dikkere wanden of ongebruikelijke dieptes. Meet dus altijd de huidige situatie én de specificaties van je nieuwe apparaat. Twijfel je? Schakel een keukenexpert in, zeker bij combinaties zoals een oven met magnetron, waarbij elk detail telt.

En tot slot: de allerbelangrijkste stap

Het klinkt als een open deur, maar het voorkomt de meeste problemen: meet altijd twee keer! Schrijf je maten op en leg ze naast de officiële productspecificaties. Let daarbij op details als verstelbare voetjes, uitsparingen voor de deur of een uitschuifbaar bedieningspaneel. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe inbouwapparaat niet alleen technisch past, maar ook mooi aansluit bij de rest van je keuken. Want uiteindelijk draait het om één ding: alles moet kloppen – tot op de millimeter.