ID.nl logo
Huis

Synology RT1900ac review: een half jaar later

De RT1900ac is de eerste router van nas-specialist Synology. In deze Synology RT1900ac review bekijken we het apparaat na een half jaar in gebruik. Hoe flexibel en snel blijft deze router?

Synology RT1900ac

Prijs: € 172,-
Website: synology.com9Score90

  • Pluspunten

  • Compact

  • Zeer gebruiksvriendelijk

  • Ondersteuning voor apps

  • Minpunten

  • Plastic kastje

  • Usb-poort standaard trager om interferentie te vermijden

Design noch specificaties van de Synology RT1900ac wifi-router ogen bijzonder. Er bestaan wel meer compacte, plastic op Broadcom-chipsets gebaseerde 3x3:3 mu-mimo-routers met drie verwijderbare antennes en maximale doorvoersnelheden tot 600 Mbit/s voor wireless-n en 1.300 Mbit/s voor wireless-ac, vandaar de typeaanduiding ‘AC1900’.

Wat wel onmiddellijk opvalt in de specificatielijst is het uitgebreide flash-geheugen: we kennen geen enkele router met 4 GB flash. Deze RT1900ac draait dan ook een router-versie van Synology’s functioneel zeer uitgebreide, Linux-gebaseerde multitasking- en multivenster Diskstation Manager (DSM) NAS OS, voor de gelegenheid omgedoopt tot Synology Router Manager of SRM.

Het is DSM zonder de functies die alleen voor een nas van belang zijn, maar met toevoeging van allerlei router- en netwerkfuncties en dezelfde gebruiksvriendelijke, muisbestuurde grafische gebruikersinterface. Bovendien ondersteunt SRM net zoals DSM apps waarmee je de basisfunctionaliteit van de router uitbreidt.

RT1900ac specificaties

Zoals reeds vermeld, is de RT1900ac gebouwd rond een dualcore-Broadcom-soc. Die processor heeft een kloksnelheid van 1 GHz en het werkgeheugen is in tegenstelling tot het flashgeheugen met 256 MB niet bijzonder uitgebreid: er bestaan routers die dubbel zoveel ram hebben. Maar blijkbaar volstaat dit voor het op Linux-gebaseerde SRM OS.

Op de achterkant van het apparaat vinden we behalve de stroomaansluiting en stroomknop de gebruikelijke gigabit wan- en lan-poorten. Met die poorten is wel iets bijzonders aan de hand. Je kunt namelijk de eerste van de vier lan-poorten softwarematig omvormen tot een tweede wan-poort. Die kan dan dienen als noodverbinding door er een tweede internetmodem aan te hangen.

Aan de rechterkant is er een sd-geheugenkaartlezer en een usb 3.0-poort. Die laatste aanvaardt niet alleen een usb-opslagapparaat of -printer (mét steun voor Google Cloud Print), maar ook een 3G/4G-modem als hoofd- of noodverbinding voor de internettoegang.

Vooraan zijn er acht status-leds en een fysieke ‘eject’-knop waarmee je een aangesloten usb-opslagapparaat veilig verwijdert. De in deze knop geïntegreerde groene led begint oranje te knipperen wanneer je erop drukt. Zodra ze stabiel oranje brandt, kun je de aangesloten schijf veilig ontkoppelen.

In het beheer kun je de leds in- en uitschakelen, eventueel volgens een dag- en/of weekschema. Links ten slotte vind je fysieke knoppen voor wps en het uitschakelen van de wifi-modems.

Synology router manager

Het contrast tussen Synology Router Manager en alle andere router-besturingssystemen die we kennen, dd-wrt inbegrepen, is erg groot. Wie ooit met een Synology-nas gewerkt heeft, voelt zich direct thuis in dit gebruiksvriendelijke multitasking, venster- en muisgestuurd besturingssysteem.

De ‘look and feel’ is dezelfde als bij DSM, maar de nadruk ligt op de routerfuncties. Het hoofdmenu bevat negen pictogrammen, van ‘File Station’ tot ‘Ondersteuningscenter’. De pictogrammen die je het vaakst gebruikt, kun je gewoon naar de desktop slepen. Standaard staan daar vier pictogrammen: ‘Netwerkcenter’, ‘Configuratiescherm’, ‘Package Center’ en ‘SRM Help’.

In het ‘Netwerkcenter’ vind je de belangrijkste routerfuncties, zoals de configuratie van het draadloze netwerk, de internettoegang, het ouderlijk toezicht, de status en de beveiliging. Je kunt vensters individueel of allemaal tegelijk minimaliseren en er is ook een ‘pilot view’ die een overzicht bevat van alle geopende vensters en apps.

De RT1900ac kan ook worden beheerd met de mobiele app DS router, die beschikbaar is voor Android en iOS. Via Quick Connect kan dit ook vanop afstand via het internet. De app is echter veel minder uitgebreid dan het webbeheer, waarvan de interface trouwens ook goed werkt in een mobiele browser. Maar voor snelle wijzigingen aan het ouderlijk toezicht, de beveiliging, de basisinstellingen en het verkeer werkt de app handiger en sneller dan de volledige webinterface.

©PXimport

Zowat alle recente wifi-routers hebben installatiewizards waarmee je ze snel en moeiteloos gebruiksklaar maakt. Daarna kom je echter meestal terecht in een erg klassiek beheer dat zeker voor minder ervaren gebruikers vaak erg ingewikkeld overkomt. SRM is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, zonder de geavanceerde gebruiker uit het oog te verliezen.

Er bestaan wel meer fabrikanten die hun recente wifi-routers voorzien van een kleurrijk, overzichtelijk beheer. Denk aan Linksys of TP-Link. Maar die negeren dan vaak de geavanceerde functies van hun routers. Als je die toch wilt gebruiken moet je ofwel allerlei trucs uithalen met de opdrachtregel (voor zover die wordt ondersteund), ofwel alternatieve firmware zoals dd-wrt installeren. SRM combineert daarentegen de gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van een desktop-achtig besturingssysteem met geavanceerde functies.

Package center

De belangrijkste geavanceerde functies zijn beschikbaar via installeerbare apps die je vindt in het ‘Package Center’. Toen we de router voor het eerst gebruikten, waren er vijf ‘packages’ of apps beschikbaar: ‘Download Station’, ‘Media Server’, ‘VPN Server’, ‘DNS Server’ en ‘RADIUS Server’. Deze zijn trouwens ook bekend van de Synology nas’en: de achterliggende code en de werking zijn grotendeels hetzelfde.

Duurdere routers van andere fabrikanten bieden meestal vergelijkbare functies, maar die zijn gewoon in de firmware zelf geïntegreerd. Een groot voordeel van de Synology-aanpak is dat je elke ‘package’ afzonderlijk kunt updaten zonder dat je de volledige firmware vernieuwt, waarna de router opnieuw gestart moet worden. De RT1900ac blijft gewoon werken terwijl je apps bijwerkt of toevoegt.

Een bijkomend voordeel is dat je de router niet onnodig belast met functies die je toch nooit gebruikt. Een bedrijf kan bijvoorbeeld veilige wifi-toegang op ‘enterprise’-niveau regelen met behulp van de Radius-app, maar een thuisgebruiker kan die app gerust negeren. Omgekeerd zal een bedrijf wellicht weinig aankunnen met de ‘Download Server’ die vooral gebruikt wordt voor illegale torrent- en nzb-downloads.

©PXimport

Media server

De Media Server-app is vrijwel dezelfde als in de Synology-nas’en. Bij routers van andere fabrikanten zijn de mediaserverfuncties vaak minder uitgebreid dan bij deze Synology-router. Multimediabestanden in de gedeelde mappen ‘photo’, ‘music’ en ‘video’ stream je naar en speel je af op media-apparatuur die de dlna/upnp-protocollen ondersteunt. Andere mappen kiezen is mogelijk, maar dit doe je ietwat onlogisch niet in de mediaserver-app zelf, maar wel in ‘Configuratiescherm, Opslag’.

In dat menu regel je overigens ook de media-indexering: verschijnen de mediabestanden niet onmiddellijk in de mediaspeler, dan moet je in dit menu mogelijk de optie ‘Opnieuw indexeren’ aantikken. Verder kun je in de mediaserver de optie ‘Internet Radio’ aanvinken zodat je op het aangesloten media-apparaat ook alles van radioio en Shoutcast kunt beluisteren.

De processor in de RT1900ac is niet krachtig genoeg om videobestanden automatisch naar andere formaten te transcoderen, zoals de krachtigere nas’en van Synology dit kunnen. Maar audiotranscondering is wel mogelijk. Je kunt flac/ape, alac/aac, ogg en aiff omzetten en ‘downsamplen’, zodat deze muziekbestanden toch afgespeeld kunnen worden op een digitaal media-apparaat (dma) dat deze formaten niet zelf ondersteunt.

De mobiele media-apps van Synology zelf zoals DS photo, DS video en DS audio werken momenteel helaas nog niet met de RT1900ac, maar dat is wellicht een kwestie van tijd. De eigen apps die momenteel wel al worden ondersteund zijn DS cloud, DS get en DS file.

©PXimport

We kennen geen enkele andere router met een combinatie van een opvallend gebruiksvriendelijk beheer en ondersteuning voor allerlei geavanceerde functies. Positief is ook dat Synology duidelijk goed heeft nagedacht over het belang van een goede wifi- en netwerkbeveiliging. Zo kun je deze router niet in gebruik nemen zonder een uniek wachtwoord in te stellen voor het beheerdersaccount en de wifi-netwerken. Firewall, DoS-bescherming en bescherming tegen ‘cross-site scripting’ zijn tevens automatisch ingeschakeld.

Alle services behalve de Windows-bestandsservice zijn daarentegen standaard uitgeschakeld. Installeer je een app, dan worden de bijbehorende services automatisch geactiveerd. De nodige poorten worden pas in de firewall opengezet, nadat je je expliciet goedkeuring geeft. Bijkomend kun je ip-adressen automatisch blokkeren wanneer die het maximaal aantal mislukte aanmeldingspogingen binnen een opgegeven tijdsduur overschrijden.

Via de aparte app Security Advisor controleer je de beveiliging van je thuis- en draadloze netwerk extra. Bij het opstarten van die app krijg je de vraag voorgeschoteld of je de router voornamelijk thuis of zakelijk gebruikt. De controle tegen gangbare cyberdreigingen wordt dienovereenkomstig aangepast. De beveiligingsdatabase van de Security Advisor wordt voortdurend bijgewerkt. Als de Advisor problemen vaststelt, krijg je informatie over hoe je die het best verhelpt.

Snelheid

Gebruiksvriendelijkheid is één ding, maar presteert de RT1900ac voldoende snel? Op internet vind je reviews van de allereerste softwareversie waarin meesmuilend gedaan wordt over de draadloze prestaties van de RT1900ac. Maar de eerste versie die wij testten met SRM 1.1.1-6414-Update 1 presteert in elk geval goed. De RT1900ac met deze SRM-versie ontbrak in PCMs routertest die in het eerste nummer van 2017 verscheen, maar zou met een prestatiescore van 8,3 op gelijke hoogte geëindigd zijn als de TP-Link Archer C9, die vierde in die test eindigde.

In de periode waarin wij de RT1900ac gebruikten, lanceerde Synology vijf RSM-updates. Dat is er één elke tweeëneenhalve week. Daarbij worden niet alleen problemen verholpen, maar ook voortdurend nieuwe functies toegevoegd, zoals een gebruiksvriendelijke vpn-server app. Een vpn-client was vanaf het begin aanwezig. Die werkt trouwens goed, met bijvoorbeeld de mogelijkheid om openvpn-configuraties naar keuze handmatig of via een opvpn-bestand toe te voegen. Je kunt daarbij meerdere profielen bewaren en die handmatig of automatisch activeren.

De recentste versie van SRM die wij testten, v1.1.3-6447, voegt niet alleen nieuwe functies toe, maar verbetert de netwerkprestaties. Vooral de draadloze netwerksnelheid en het bereik gaan erop vooruit. De usb-poort van de RT1900ac werkt standaard in usb2.0-modus om interferentie met de draadloze radio’s te vermijden. Je laat die instelling het best met rust, want als je de usb-poort instelt op het snellere usb 3.0 wordt het draadloze netwerk ietsje trager.

©PXimport

De nieuwe VPN Plus server-app maakt daarnaast van de RT1900ac een krachtigere vpn-server die verschillende services ondersteunt: WebVPN, Synology ssl vpn, sstp, OpenVPN, l2tp/ipsec en pptp. Voor de gebruiksvriendelijkste opties, namelijk Synology ssl vpn, WebVPN en sstp vpn, heb je licenties nodig om meerdere gebruikers gelijktijdig vpn-toegang te geven. Eén licentie is gratis inbegrepen. Het is momenteel nog niet bekend hoeveel een bijkomende licentie zal kosten.

Een ander nieuw package is Intrusion Prevention dat de RT1900ac beschermt tegen allerlei netwerkdreigingen. Je gebruikt dit pakket in twee bedrijfsmodi: detectiemodus (‘ids’) of preventiemodus (‘ips’). In ids-modus gebruikt de app minder systeembronnen, maar eventueel kwaadaardig verkeer wordt dan wel doorgelaten. In de preventiemodus wordt het verkeer direct geblokkeerd, maar dit kan de werking van de router vertragen.

De database met handtekeningen en regelsets van kwaadaardig verkeer werk je volgens schema automatisch bij met Proofpoint ET Open (gratis) of ET Pro (betaalde registratie vereist); zie www.proofpoint.com voor meer informatie. Deze beveiligingsapp is wellicht ‘overkill’ in een thuisomgeving, maar zeker interessant in een kleinzakelijke omgeving waar er geen budget is voor een aparte ‘ids’/’ips’-appliance.

Om dit pakket te gebruiken, moet je wel voortdurend extern geheugen aan de router koppelen. Een deel van de opslagruimte wordt gebruikt als geheugen voor de app.

Conclusie

De Synology RT1900ac is dankzij zijn gebruiksvriendelijke besturingssysteem de gemakkelijkst te gebruiken router die we kennen. De ondersteuning voor apps betekent dat je de werking uitbreidt, zonder het apparaat onnodig te belasten met functies die je toch niet gebruikt. Met de recentste firmware presteert deze router zéér goed.

Tekst: Jozef Schildermans

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: