ID.nl logo
Review TP-Link Deco XE75 - Betaalbare Wifi 6E voor de massa
Huis

Review TP-Link Deco XE75 - Betaalbare Wifi 6E voor de massa

Met de Deco XE75 breidt TP-Link hun al ruime assortiment aan mesh-systemen uit met een wifi 6E-alternatief met ondersteuning voor de nieuwste 6GHz-band. En dat doen ze voor een leuke prijs, terwijl er doorgaans toch een flinke meerprijs hangt aan wifi 6E-oplossingen. Maakt dat deze set tot het mesh-systeem van dit moment?

Uitstekend
Conclusie

De TP-Link Deco XE75 is een goede, aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke wifi-oplossing. De toevoeging van 6E in een relatief betaalbaar segment is ook een welkome stap. De concurrentie van buitenaf is beperkt, maar TP-Link maakt het zichzelf lastig met de introductie van de PRO versie. Als ze zorgen dat deze niet-Pro uitvoering significant goedkoper is dan de XE75 PRO, dan is deze set een goede koop. Bij een klein prijsverschil is de XE75 PRO een veiligere investering voor de toekomst.

Plus- en minpunten
  • Uitstekende prijs-prestatieverhouding
  • Wifi 6E
  • Gebruiksvriendelijk
  • Sommige functies met abonnement
  • Geen 2,5Gbit/s-aansluiting

De TP-Link Deco XE75 is een mid-range oplossing in het assortiment van TP-Link. Met relatief compacte torens (16,5 x 10,5 x 10,5 cm) is hij iets kleiner dan hun topmodellen, maar het betreft wel degelijk een tri-band oplossing (AXE5400). Dit geeft hem een grotere capaciteit dan echte instap mesh-systemen. Fijn is de toevoeging van een derde LAN-poort, eerdere Deco-systemen hadden er vaak maar twee en dat was soms aan de krappe kant.

Opvallend is de ondersteuning voor de nieuwste WiFi 6E-standaard. De meeste alternatieven hebben alleen WiFi 6 aan boord, terwijl 6E een hogere snelheid kan bieden (mits je ook 6E-apparaten hebt uiteraard). Om daar echt van te profiteren is een multi-gigabit LAN-poort wel handig, maar die ontbreekt helaas in deze set. Voor de prijs was dat zeker geen onoverkomelijk probleem geweest, ware het niet dat TP-Link dat nadeel zelf ook in lijkt te zien en al snel na dit model de XE75 PRO met multi-gigabit LAN-poort introduceerde. Deze set kost een paar tientjes meer.

De TP-Link Deco XE75 (rechts) is een stuk kleiner dan bijvoorbeeld de Deco X90 (links).

Software en installatie

De installatie van Deco mesh-systemen is inmiddels uitstekend uitontwikkeld. Alles werkt binnen enkele minuten zonder dat technische kennis vereist is en de app is gebruiksvriendelijk. TP-Links focus ligt nog altijd overduidelijk op eenvoud, fijn voor de typische thuisgebruiker die meer informatie als overweldigend kan ervaren. Dit is minder fijn als je tech-savvy bent en graag instellingen tweakt of een eigen VPN-verbinding opzet. Basale zaken zoals het opzetten van een gastnetwerk ontbreken uiteraard niet.

Onder de “Homeshield” vlag voegt TP-Link basale extra beveiligingsopties en opties voor ouderlijk toezicht toe, al zitten sommige geavanceerde mogelijkheden achter een abonnement. Zo kun je zonder abonnement wel websites blokkeren of een bedtijd instellen. Het instellen van een tijdslimiet per gebruiker zit dan weer achter een abonnement en dat is lastig te begrijpen. Ook het onderhouden van een database met onveilige content is alleen mogelijk met een abonnement. Net als bij Netgear lijkt TP-Link hun verdienmodel zo langzaam meer richting abonnementen te schuiven, een trend waar wij geen fan van zijn.

Testprotocol

De testlocatie waar we de Deco XE75 getest hebben betreft een jong vrijstaand woonhuis waarbij geen sprake is van storing vanuit wifi-verbindingen uit de buurt. De vloeren zijn echter wel van beton wat een uitdaging vormt voor routers en mesh-oplossingen. We testen over drie woonlagen.

We testen met twee computers voorzien van Wifi 6E. Als testserver gebruiken we een server met een multi-gigabit-netwerkaansluiting die we bedraad op het mesh-systeem aansluiten. Dit legt de bottleneck bij het te testen product. (Let op: de meeste routers, switches en computers zijn beperkt tot 1 gigabit, de hogere snelheden die je in sommige van onze testen ziet zijn enkel haalbaar in combinatie met multi-gigabit apparatuur. Ook mesh-oplossingen zonder 2,5- of 10Gbit/s-poorten zullen tot deze 1 Gbit/s worden beperkt).

We hebben gekozen voor drie specifieke testscenario’s. Test 1 richt zich puur op de maximaal haalbare snelheid (capaciteit van de antennes) van elke individuele unit. Deze test voeren met uit met onze laptops op enkele meters van en met direct zicht op de hoofdunit op een kastje in de woonkamer. Dit is dus tevens wat je grofweg mag verwachten wanneer je kiest om een satelliet elders in huis wél bedraad aan te sluiten, bijvoorbeeld als je op één locatie in huis echt de maximale snelheid wilt zien op je laptop.

Voor test 2 en 3 richten we ons specifiek op de mesh-prestaties en de kwaliteit van de verbinding tussen de satellieten onderling. We plaatsen een tweede satelliet in de hal één verdieping hoger. Voor test 2 testen we de twee apparaten in de nabijheid van deze tweede satelliet, hierdoor zien we vooral wat de onderliggende backhaul van een mesh-systeem in huis heeft.

Voor test 3 nemen we beide laptops wederom één verdieping hoger en testen we wederom via de satelliet op de eerste verdieping. Hier leunen we dus zowel op de backhaul van het mesh-systeem, als de signaalsterkte per satelliet op iets langere afstand en met hinder van muren en plafond.

We testen op drie locaties in een huis over drie verdiepingen.

Prestaties

Zoals praktisch elke mesh-set tegenwoordig weet de TP-Link XE75 op zichzelf een keurige indruk achter te laten. Rondom elke unit kan een gigabitverbinding volop worden benut (951 Mbit/s) en de backhaul blijkt uitstekend. Op de eerste verdieping via de satelliet blijft daar nog ruim meer dan 600 Mbit/s van over en ook op zolder blijven we nog net boven de 400 Mbit/s. Dat zijn uitstekend bruikbare resultaten voor alle gangbare zaken zoals streamen, gamen of het up- en downloaden van grote bestanden.

Vergeleken met enkele alternatieven houdt hij ook goed stand, hij zet de Deco X90 onder druk. De duurdere Asus ZenWifi XT8 en ook de grofweg even dure Netgear Orbi RBK75x moet zijn meerdere erkennen in deze set.

Het is echter de TP-Link XE75 PRO die roet in het eten gooit. Het is technisch praktisch hetzelfde apparaat, maar dan met een 2,5Gbit-poort. Heb je multi-gigabit-apparatuur, dan zien we dat je met de PRO daar goed gebruik van kan maken en de gigabitsnelheden ruim voorbij kan schieten. We meten op die set 1566 Mbit/s met twee apparaten. Nu zijn 2,5Gbit-verbindingen relatief zeldzaam, maar apparatuur met multi-gigabit-poorten begint betaalbaar te worden en je koopt een set als deze voor meerdere jaren. Deze TP-Link XE75 is dus op zich een prima set, maar bij een klein prijsverschil zouden wij de XE75 PRO kopen.

Conclusie

De TP-Link Deco XE75 is een goede, aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke wifi-oplossing. De toevoeging van 6E in een relatief betaalbaar segment is ook een welkome stap. De concurrentie van buitenaf is beperkt, maar TP-Link maakt het zichzelf lastig met de introductie van de PRO versie. Als ze zorgen dat deze niet-Pro uitvoering significant goedkoper is dan de XE75 PRO, dan is deze set een goede koop. Bij een klein prijsverschil is de XE75 PRO een veiligere investering voor de toekomst.

▼ Volgende artikel
Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!
© brizmaker
Huis

Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!

O nee! Heb je net de vaatwasser met veel pijn en moeite ingeruimd, blijkt dat het vaatwasmiddel op is. Een blik op je horloge vertelt je dat de supermarkt ook net dicht is. Net nu je morgen een feestje hebt en de schone vaat dus meer dan nodig is! Geen zorgen, je hoeft niet alles eruit te halen en met de hand af te wassen. Er zijn alternatieven die jouw vaat net zo blinkend schoonmaken als vaatwasmiddel.

In dit artikel ontdek je dat:

  • Je best een drupje afwasmiddel mag gebruiken in de vaatwasser
  • De combinatie baking soda en azijn ook goed werkt
  • Het wondermiddel borax voor de vaat te gebruiken is
  • Witte azijn niet al te vervuilde vaat schoonmaakt
  • Je zelf met maar een paar ingrediënten vaatwasmiddel maakt

Dit artikel vind je vast ook interessant: Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Afwasmiddel

Heb je nog wel een fles afwasmiddel op het aanrecht staan? Doe een drupje (of een paar druppels) in het doseerbakje van de vaatwasser. Opgepast: gebruik absoluut niet te veel, anders heb je binnen de kortste keren een schuimparty in de keuken. Te veel afwasmiddel zorgt voor een enorme hoeveelheid schuim dat uit de vaatwasmachine lekt. Met slechts een paar druppels tot maximaal een theelepeltje krijg je de vaat weer stralend schoon. Doe het niet te vaak; het is slechts een tijdelijke oplossing. Het middel kan op lange termijn schade aanbrengen aan je vaatwasser.

Baking soda en azijn

Een andere manier om je vuile vaat toch schoon te krijgen, is door baking soda en azijn te gebruiken. Beide middeltjes hebben de meeste mensen wel in huis. Je hebt een half kopje bakpoeder nodig. Vul hiermee het doseerbakje. Het reservoir voor glansspoelmiddel vul je met azijn. Deze middelen breken het vet af en verwijderen viezigheid. De azijn zorgt bovendien voor een mooie glans van je vaat.

©africa-studio.com

Boorzuurpoeder (Borax)

We schreven al eerder een artikel wat je allemaal met boorzuurpoeder kunt doen. Wist je dat je het ook als vaatwasmiddel kunt gebruiken? Het mineraal breekt niet alleen het vuil af, maar maakt het kalkrijke water ook nog eens zachter. Gooi een kwart kopje boorzuurpoeder in het doseerbakje, samen met een kwart kopje bakpoeder. Vaatwasser aan en de middeltjes doen de rest.

Witte azijn

Witte azijn ontkalkt en maakt schoon. Daarom kun je het ook gebruiken als vervanger voor je vaatwastabletten of vaatwaspoeder. Je doet één kopje in het doseerbakje en zet de vaatwasser op het gewone programma aan. De truc met dit middel is wel dat de vaat niet zwaar vervuild is. Witte azijn maakt namelijk wel schoon, maar met hardnekkige vlekken heb je sterker geschut nodig. Baking soda bijvoorbeeld.

©Sabrina

Zelf vaatwasmiddel maken

Überhaupt geen zin om nieuwe vaatwastabletten in de supermarkt te kopen? Maak dan zelf vaatwastabletten of -poeder. De vaatwastabletten maak je door een kwart kopje zout, één kopje bakpoeder en maximaal twee eetlepels citroenzuur te mengen. Doe er nog een kwart kopje water bij en meng goed. Doe het mengsel in ijsblokvormpjes en laat het een hele dag en nacht drogen. Daarna is het middel klaar voor gebruik!

Of maak zelf vaatwaspoeder door een kopje baking soda en een kopje citroenzuur te mixen. Daarna bewaar je het mengsel in een luchtdichte weckpot, buiten bereik van kinderen. Voor een schone vaat heb je maar een paar eetlepels nodig.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube