Review MSI RadiX AXE6600 – Een gamingrouter is meer dan snelheid
MSI heeft dit jaar een nieuwe productcategorie aan het assortiment toegevoegd in de vorm van routers. Die positioneren ze passend bij de rest van het productaanbod als gamingrouters. Wij hebben het topmodel voorzien van wifi 6E getest om te kijken wat het voordeel voor gamers is ten opzichte van een normale router.
MSI wil met deze RadiX AXE6600 WiFi 6E Tri-Band Gaming Router en zijn broertje zonder wifi 6E de overvolle routermarkt betreden en focust zich daarbij op wat het merk in andere productcategorieën goed beheerst: gaming. Daarbij horen een gelikt uiterlijk, verlichting, een toegankelijke interface en natuurlijk goede prestaties. Op die punten heeft MSI zijn zaakjes (op wat kromme vertalingen na) goed voor elkaar en de draadloze prestaties zijn eveneens prima. Ook de aanwezigheid van een multi-gigabit-poort die zowel lan als wan beheerst is handig. Kijk je echter wat dieper naar de mogelijkheden, dan zien we toch wat minpuntjes. Het grootste nadeel vinden we dat het indrukwekkend klinkende AI QoS in de praktijk niet heel slim lijkt te zijn. De door GT Booster geleverde technologie lost bufferbloat in elk geval niet op, en dat is juist wat je nodig hebt voor vertragingsvrij gamen. Verder werkt het ouderlijk toezicht niet goed en kan ook het delen via usb nog wat aandacht gebruiken. Het zijn misschien opstartproblemen die softwarematig nog zijn op te lossen; MSI is immers nog niet heel lang bezig met routers. Een must-buy voor gamers is deze router in ieder geval (nog) niet.
- Overzichtelijke interface
- Goede draadloze prestaties
- Multigigabit-poort (lan of wan)
- Werking AI QoS
- Werking ouderlijk toezicht
- Wel cloudafhankelijk, geen beveiliging
Het is direct duidelijk dat MSI de router voor gamen heeft bedoeld. Zoals veel gamingproducten heeft de RadiX AXE6600 een agressieve vormgeving. En mocht je toch twijfelen, dan zijn er nog de zes antennes die allemaal zijn voorzien van RGB-verlichting.
De behuizing is gemaakt van metaalgrijze kunststof die er helaas wel enigszins goedkoop uitziet. De zes antennes kun je draaien en positioneren, maar niet verwijderen. De router is primair bedoeld om neer ze zetten, maar bevat ook de mogelijkheid om hem aan de muur te hangen. Het is door zijn vormgeving en verlichting een opvallend ding om te zien en daar moet je maar net van houden. Een wifi-router werkt immers het best als je hem zo veel mogelijk in het zicht zet. Aan de achterkant vinden we vier gigabit-lan-aansluitingen, een 2,5Gbit-wan-aansluiting en een usb3.0-poort.
©Jeroen Boer - ID.nl
Tri-band-configuratie
De MSI RadiX AXE6600 WiFi 6E Tri-Band Gaming Router is een tri-band-router voorzien van drie radio’s in de vorm van 2,4, 5 en 6 GHz. Zowel de 2,4- als 5GHz-radio bieden twee datastromen (voor theoretisch maximaal 574 en 1201 Mbit/s), terwijl de 6GHz-radio voor wifi 6E vier datastromen biedt (maximaal 4804 Mbit/s).
Het is een beetje vreemd dat de belangrijke 5GHz-band slechts twee datastromen biedt terwijl de 6GHz-band er vier heeft. Dat komt vermoedelijk omdat dezelfde basis ook voor de RadiX AX6600 WiFi 6 Tri-Band Gaming Router wordt gebruikt, die in plaats van een 6GHz-radio een tweede 5GHz-radio met vier datastromen biedt. In de praktijk is het ook weer niet heel erg omdat de meeste clients slechts twee datastromen ondersteunen.
©Jeroen Boer - ID.nl
Eenvoudige installatie
De installatie van de RadiX is niet heel lastig. We hebben de router aangesloten op onze internetverbinding en een bedrade pc als client aangesloten. Die had na het opstarten van de router direct internet. Het intikken van het ip-adres van de router of http://msirouter.login leidt naar de inlogpagina van de webinterface. De inloggegevens vind je op een sticker op de router, waarna je zelf een account moet aanmaken en je een simpele wizard te zien krijgt waarmee je de basisconfiguratie van de router afrondt.
De opvallendste stap is dat de frequentiebanden voor wifi standaard gescheiden zijn, dus de router voorziet je vanuit de doos van een apart 2,4- 5- en 6GHz-netwerk. Met een vinkje bij de optie Use common SSID kun je die ook samenvoegen tot één netwerk, iets dat in toenemende mate de standaard is. Toch valt voor losse netwerken ook wel wat te zeggen, omdat je zo zeker weet dat je altijd met het snelste netwerk verbonden bent. De interface kun je in het Nederlands instellen, al kom je soms wat kromme vertalingen tegen.
Toegankelijke interface
MSI heeft de router van een overzichtelijke interface voorzien, die logisch in elkaar zit en genoeg mogelijkheden biedt. Je kunt de MSI RadiX AXE6600 behalve als router ook configureren als accesspoint. Verder is de router voorzien van een OpenVPN-server en is er zelfs voorzien in een webfilter voor ouderlijk toezicht, dat is onderverdeeld in verschillende categorieën. Alleen heel nuttig blijkt die niet te zijn. Het webfilter blokkeert bekende Amerikaanse sites wel, maar Nederlandse sites worden niet geblokkeerd. Heel compleet is het filter dus niet en het is onduidelijk door wie en óf de blokkeerlijst wordt beheerd of bijgewerkt.
Handig is dat je de multi-gigabit-aansluiting behalve als wan-aansluiting (standaard) ook als lan-poort kunt gebruiken. Dat is in de praktijk nuttig omdat internetabonnementen met een snelheid hoger dan een gigabit nog vrijwel niet worden aangeboden, terwijl steeds meer apparatuur (zoals pc’s of een NAS) in het netwerk wel overweg kan met multi-gigabitsnelheden.
Behalve via de webinterface kun je de router ook beheren via een toegankelijke app die beschikbaar is voor iOS of Android.
AI QoS
Zeker bij online gamen is een zo laag mogelijke latency van belang. Bij een gamingrouter verwachten we daarom een geavanceerde vorm van QoS in de vorm van Smart Queue Management (SQM) om vertraging van netwerkverkeer door andere apparaten door bufferbloat te voorkomen. MSI heeft de router voorzien van SQM (MSI noemt dat AI QoS), maar deze vertrouwt hiervoor op de clouddienst ARK Engine van GT Booster. Analyses van je verkeer worden daarbij doorgestuurd naar een derde partij, en dat is niet altijd wenselijk. Zeker niet omdat GT Booster door versleuteling heen zegt te inspecteren. Misschien denk je bij slimme analyses ook direct aan beveiliging, maar daar is deze clouddienst dan weer niet voor bedoeld. Beveiliging ontbreekt geheel op deze router.
Helaas draait er geen lokale vorm van SQM op de router, zoals HTB/FQ_CoDel of CAKE. Wel biedt de router eventueel lokale QoS, maar dan ben je zelf al snel bezig met het beheren van een lijst van al je belangrijke netwerkapparaten, en echt handig is dat niet.
We hebben de werking van de ingebouwde SQM getest met behulp van de bufferbloattest van Waveform. Onze eigen Edgerouter heeft lokale SQM op basis van HTB/FQ_CoDel en scoort in deze test een A+ met ingeschakelde SQM en een B zonder ingeschakelde SQM. Met een ingeschakelde MSI AI QoS scoren we eveneens een B in deze test. Voor het oplossen van bufferbloat lijkt MSI’s oplossing kortom niet veel te doen. We hebben alle vier de profielen geprobeerd, maar die scoren in de test allemaal een B.
Afhankelijk van welke QoS-methode je selecteert, verandert de kleur van de verlichting. Je kunt via de interface van de router de kleur van de verlichting niet zelf instellen; daar is extra software op de pc voor nodig.
Usb-poort
MSI heeft de router voorzien van een usb3.0-poort. Je kunt een usb-schijf aansluiten en deze schijf gebruiken voor een DLNA-mediaserver, FTP-server of als een soort NAS via een samba-server. Daarbij liepen we wel tegen het probleem aan dat we smb 1.0 in Windows moesten inschakelen voordat de shares zichtbaar werden, een protocol dat vanwege veiligheidsredenen standaard niet meer aanwezig is.
Een ander raar puntje was dat je naast een administrator-account ook andere gebruikersaccounts kunt maken. Het lukte ons echter alleen om via het administrator-account verbinding te maken met de share. De veiligheid kan dus beter. De prestaties stelden overigens niet teleur: we konden bestanden kopiëren met een snelheid van 83 MB/s.
Draadloze prestaties
We hebben de router getest op de begane grond die vanwege een split-level-indeling verdeeld is in twee niveaus. De router hebben we in ons thuiskantoor geïnstalleerd. Op de multi-gigabit-aansluiting is een pc met eveneens een multi-gigabit-aansluiting aangesloten, die als server voor de snelheidstests dient.
Via een laptop voorzien van wifi 6E halen we meer dan uitstekende snelheden en de RadiX is gewoon een heel snelle router. Via de 6GHz-band is een snelheid van 1,52 Gbit/s mogelijk, terwijl via de 5GHz-band ook nog altijd 954 Mbit/s mogelijk is.
In de woonkamer op het andere split-level-niveau is de snelheid een stuk lager en halen we via de 6GHz-band een snelheid van 377 Mbit/s, terwijl via 5 GHz 338 Mbit/s mogelijk is. Dat is in onze woning niet slecht, maar het is niet de krachtigste router die we hebben getest. Via de router van de Orbi RBKE963-mesh-set haalden we onder dezelfde omstandigheden bijvoorbeeld een snelheid van 429 Mbit/s.
Het energieverbruik van de RadiX is in lijn met wat we bij andere moderne routers zagen. Bij geen gebruik meten we 11 watt en bij netwerkverkeer tussen de 13 en 14 watt.
Conclusie
MSI wil met deze RadiX AXE6600 WiFi 6E Tri-Band Gaming Router en zijn broertje zonder wifi 6E de overvolle routermarkt betreden en focust zich op wat het merk in andere productcategorieën goed beheerst: gaming. Daar horen een gelikt uiterlijk, verlichting, een toegankelijke interface en natuurlijk goede prestaties bij. Op die punten heeft MSI zijn zaakjes op wat kromme vertalingen na goed voor elkaar en de draadloze prestaties zijn prima. Ook de aanwezigheid van een multi-gigabit-poort, die zowel lan als wan beheerst, is handig.
Kijk je echter wat dieper naar de mogelijkheden, dan zien we toch wat minpuntjes. Het grootste nadeel vinden we dat het indrukwekkend klinkende AI QoS in de praktijk niet heel slim lijkt te zijn. De door GT Booster geleverde technologie lost bufferbloat in elk geval niet op, en dat is juist wat je nodig hebt voor vertragingsvrij gamen. Verder werkt het ouderlijk toezicht niet goed en kan ook het delen via usb nog wat aandacht gebruiken. Het zijn misschien opstartproblemen die softwarematig nog zijn op te lossen. MSI is immers nog niet heel lang bezig met routers. Een must-buy voor gamers is deze router in elk geval (nog) niet.