ID.nl logo
Online shoppen: Zo doe je dat veilig
© PXimport
Huis

Online shoppen: Zo doe je dat veilig

Wie heeft er nog zin om zich op zaterdagmiddag door de massa te wurmen, op zoek naar dat ene boek of die ene film die de winkelier vandaag niet op voorraad blijkt te hebben? Thuiswinkelen is enorm populair, maar er zijn natuurlijk ook valkuilen. Valkuilen waar we je natuurlijk graag omheen leiden.

De grootste webwinkel van Nederland is op het moment van schrijven Bol.com. Hoewel vooral bekend vanwege boeken en dvd's, is het assortiment veel groter. Maar er is meer, veel meer. Bijna alle grote winkelketens hebben inmiddels een webshop. Zelfs Ikea bezorgt (tegen vergoeding) je meubels aan huis. En dan zijn er nog talloze kleine winkels die misschien nét die aanbieding hebben waar je al zo lang naar zoekt. Lees ook: Winkelen met je iPhone - Onmisbare apps voor de shopper.

Als je wat je zoekt niet in één van de vele webwinkels kunt vinden, is er ook nog het tweedehands circuit, met Marktplaats als bekendste voorbeeld. Wie het dan nóg niet kan vinden, is op zoek naar het onmogelijke.

Keurmerk

Bij veel mensen bestaat nog steeds het gevoel dat je dure dingen het best bij een fysieke winkel kan kopen, voor het geval er iets mee is. Want het zou lastig zijn om je recht te halen bij zo'n online winkel. En dat terwijl de wettelijke bescherming van consumenten bij het kopen op afstand in Nederland juist bijzonder sterk is.

Het zijn niet alleen consumenten die zich niet bewust zijn van al hun rechten. Ook winkeliers zijn niet altijd op de hoogte. Volgens Ank van Heeringen, jurist van Thuiswinkel.org, betekent dit niet dat er sprake is van bewuste misleiding. "Onze vereniging zorgt ervoor dat leden die zich bij ons aansluiten de wet kennen en dat zij beloven zich aan alle in Nederland geldende regels te houden." Dit lijkt voor de hand liggend, maar dat is het niet. "Een winkelier kan bijvoorbeeld zijn eigen regels bedenken om het zichzelf wat makkelijker te maken. Hij kan dan op zijn site zeggen dat een geretourneerd product alleen wordt geaccepteerd in de originele verpakking. Vanuit zijn oogpunt heel begrijpelijk, maar wettelijk mág hij dat niet eisen. Ons waarborg voorkomt dit soort onwettelijke eisen." Daarnaast is er een geschillencommissie met een bindende uitspraak.

©PXimport

Het waarborg va Thuiswinkel.org geeft extra zekerheid bij het online winkelen.

Neckermann

Het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk is echter geen garantiefonds. Als een bedrijf failliet gaat, kan een klant dus toch nog bedrogen uitkomen. Dit bleek onlangs bij het flits-faillissement van postorderbedrijf Neckermann.com. Mensen die hun aankoop al betaald hadden, kregen helaas helemaal niets omdat het bedrijf vlak na de betaling ten onder ging. Dit soort rampscenario's worden helaas door een keurmerk niet voorkomen. Neckermann.com (die onder dezelfde naam een doorstart maakte) is overigens op het moment van schrijven geen lid meer van Thuiswinkel.org omdat het niet meer aan de voorwaarden voor het keurmerk voldoet.

Het is ook niet zo dat webwinkels zonder keurmerk per definitie onveilig zijn. Wel zijn er volgens Heeringen twee tips die veel leed kunnen voorkomen. "Het is in Nederland verboden voor een webwinkel om te eisen dat het aankoopbedrag voor een product vooraf 100% wordt voldaan. Als een winkelier dat wel vraagt, is dat een signaal om op te passen. Juist oplichters bieden producten aan voor een aantrekkelijke maar geloofwaardige prijs maar willen betaling vooraf. Doe dat alsjeblieft niet."

Een tweede tip is om bij een onbekende (en ongekeurde) winkel het adres te controleren. Elke winkel moet volgens de wet een fysiek adres tonen op de site. Check dat dan ook. Als er enkel een postbus te vinden is, is dat al een signaal dat de eigenaars bij problemen moeilijk te traceren zijn.

©PXimport

Winkels leveren lang niet altijd alles ook aan een Nederlands adres.

Retour

Een gekocht product kan natuurlijk defect zijn of niet bevallen. Er zijn hiervoor regels opgesteld, en consumenten staan bij dit soort problemen erg sterk. Om te beginnen is er de wet op kopen op afstand. Deze geeft Nederlandse consumenten het recht om een product binnen veertien dagen zonder opgaaf van redenen te retourneren. Dat kan dus ook als je spijt hebt van je aanschaf. Er hoeft niets echt 'mis' mee te zijn. Een winkelier mag dit recht niet beperken! Als een site bijvoorbeeld vermeldt dat 'producten uit de uitverkoop niet teruggestuurd mogen worden', dan klopt dit niet. Je hebt altijd recht van retour binnen veertien dagen. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor de verzendkosten van het terugsturen.

Veilig online winkelen

Volg deze tips om problemen te voorkomen.

1. Betaal grote bedragen nooit in één keer vooruit.

2. Kijk of de winkel een fysiek adres heeft.

3. Bel de webwinkel als je twijfelt. Als niemand opneemt is dat een waarschuwing.

4. Check winkels die je niet kent door ze op te zoeken met Google.

5. Als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, dan ís het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn.

6. Check bij twijfel op de site van Thuiswinkel.org of de webwinkelier er staat ingeschreven. Het logo kan namelijk ten onrechte op de site staan.

7. Controleer Marktplaats-handelaren op MijnPolitie.nl

Garantie

Als een apparaat kapotgaat, heb je ook veel meer rechten dan de meeste mensen denken. Dat komt onder andere door 'garantiebewijzen' die fabrikanten in de verpakkingen stoppen. Dit soort documenten zien er heel intimiderend uit en 'geven' slechts voor een bepaalde periode fabrieksgarantie. In Nederland mag een garantiebewijs echter niet het wettelijk recht beperken.

In ons land geldt namelijk het 'conformiteitsvereiste'. Een product moet een levensduur hebben die past bij de verwachting van zo'n product. Wie dus bijvoorbeeld een wasmachine aanschaft, kan er vanuit gaan dat zo'n apparaat vele jaren meegaat. Dan kan de fabrieksgarantie het hebben over twee jaar, maar wettelijk moet de winkelier zelfs na die periode kosteloos een oplossing bieden.

©PXimport

Bol.com is de grootste webwinkel van Nederland.

"Als klant heb je met de verkoper te maken," zegt Joyce Donat van de consumentenbond. "Eventuele klachten moet deze oplossen. Als een product defect raakt binnen de eerste zes maanden na de aanschaf, ligt de bewijslast bij de verkoper. Die moet dan dus het probleem verhelpen tenzij hij kan bewijzen dat de consument het apparaat zelf stuk heeft gemaakt. Na die zes maanden ligt de bewijslast bij de consument. Die moet dan aannemelijk maken dat hij het apparaat op de juiste wijze heeft gebruikt."

In de praktijk betekent dit dat de werkelijke garantie op een product vele malen langer is dan in de garantiebewijzen staat. Toch verkopen veel winkels 'extra garantie'. Dit is eigenlijk een sigaar uit eigen doos, want je betaalt dan voor rechten die je al hebt. Donat: "Wat je feitelijk doet met het aanschaffen van extra garantie is de discussie afkopen die eventueel later kan ontstaan. Maar je hebt echt niet minder rechten zonder zo'n extra garantiepakket."

Je staat sterker dan je denkt

Garantie gaat veel verder dan wat de winkelier en fabrikant meestal zeggen. Het garantiebewijs mag nooit je wettelijke rechten inperken. Een apparaat moet wettelijk aan realistische verwachtingen voldoen. Wie een televisie van 2000 euro koopt, heeft ook na drie jaar nog recht op reparatie, wat het garantiebewijs ook stelt. Let er wel op dat de verkoper je moet helpen. Wettelijk gezien is de verkoper namelijk verantwoordelijk voor het leveren van een deugdelijk product en de verkoper mag zich niet verschuilen achter de fabrikant.

Buitenland

We hebben het tot nu toe over Nederlandse winkeliers, maar het aantrekkelijke van internet is natuurlijk dat er geen landsgrenzen zijn. Gelukkig gelden binnen Europa bijna dezelfde strenge wetten als in Nederland, zodat de consument ook bij de aanschaf in Duitsland zijn aanschaf kan terugsturen en aanspraak kan maken op garantie. Dat laatste is echter in sommige landen wel iets minder gunstig dan in Nederland. Er kan bijvoorbeeld buiten de fabrieksgarantie een gedeeltelijke vergoeding voor reparatie gevraagd worden, afhankelijk van de leeftijd van het product. Toch is internationaal kopen in principe niet 'enger' of risicovoller dan binnen Nederland, mits je je gezond verstand gebruikt. De tip 'betaal niet 100% vooruit' is bij een onbekende winkel natuurlijk altijd slim om te volgen.

Volgens Joyce Donat is het bij de aanschaf van een product bij zowel Nederlandse als buitenlandse winkels heel verstandig om wat onderzoek te doen. "Gebruik Google en zoek op de naam van de winkel met het woord 'klacht' erbij en kijk dan wat dat oplevert."

Natuurlijk wil het vinden van klachten niet zeggen dat er meteen iets fundamenteel mis is met een bedrijf. Maar als je regelmatig ziet dat iets wat iemand bestelt niet geleverd wordt, dan is dat een belangrijk signaal.

©PXimport

Een prepaid creditcard is handig voor incidentele betalingen op internet, en je kunt er geen schulden mee maken.

Mijnpolitie.nl

Dat geldt ook voor handelaren op Marktplaats. Want hoewel die site bekend staat als virtuele rommelmarkt voor particulieren, zijn er ook heel wat 'gewone' winkels actief die producten aanbieden. De meesten daarvan zullen niet het waarborg Thuiswinkel.org voeren. Dat wil opnieuw niet zeggen dat ze onveilig zijn. Volgens Ank van Heering is het wel verstandig om dit soort aanbieders even te googelen, of om ze op te zoeken op www.mijnpolitie.nl. Op deze site kun je niet alleen aangifte doen van oplichting, maar ook verkopers controleren. Als er klachten tegen een aanbieder lopen is het natuurlijk niet verstandig om ermee in zee te gaan.

Betalen

In Nederland hebben we een zeer makkelijk systeem om betalingen te doen bij webwinkels. iDEAL wordt door het overgrote deel van de winkels geaccepteerd. Meteen bij het bestellen kun je het bedrag overmaken, net alsof je in de winkel pint. Zoals uit het voorgaande mag blijken is het niet altijd verstandig om dit ook te doen. Zeker bij een grote uitgave bij een minder bekende winkel is het beter om na ontvangst te betalen, per (digitale) acceptgiro.

Naast iDEAL zijn er meerdere online betaalsystemen. PayPal wordt bijvoorbeeld in veel internationale winkels geaccepteerd. Het openen van een PayPal-rekening is gratis. Vervolgens is het mogelijk om deze als een soort prepaid-systeem op te laden, door er geld naar over te maken vanaf je eigen bankrekening. Je kunt dan nooit meer uitgeven dan er op de PayPal-rekening staat. Ook is het mogelijk om je PayPal-rekening te verifiëren, waarna je in feite via PayPal rechtstreeks betaalt vanaf je eigen betaalrekening. Vanaf dat moment werkt PayPal eigenlijk net als iDeal. Op het moment dat je afrekent, stuurt de webwinkel je naar de omgeving van PayPal, waar je met je e-mailadres en wachtwoord inlogt. Daarna kun je tot betaling overgaan.

©PXimport

Paypal is gratis voor particulieren. Het is op iDEAL na de makkelijkste manier om op internet te betalen.

Creditcards

En dan zijn er natuurlijk nog de gewone creditcards van onder andere VISA, Mastercard en American Express. Let er hierbij op dat het gebruik van een creditcard duur kan zijn. Niet alleen betaal je jaarlijks voor het privilege om zo'n stukje plastic te mogen gebruiken, maar het wordt je ook erg gemakkelijk gemaakt om jezelf in de schulden te steken. Het is namelijk mogelijk (en de creditcardmaatschappijen moedigen dit aan) om op afbetaling te kopen. Al je aankopen samen betaal je dan maandelijks terug, met rente. Het is altijd goedkoper om aankopen met de kaart meteen af te laten schrijven van je betaalrekening.

©PXimport

Aankopen met een creditcard zijn 180 dagen verzekerd tegen verlies, beschadiging en diefstal.

Wat wel een voordeel is van VISA en Mastercard, is dat ze vergezeld gaan van een aankoopverzekering. Als een betaald product niet wordt geleverd, krijg je je geld terug. Daarnaast is het product 180 dagen lang verzekerd tegen verlies, beschadiging of diefstal. Wel geldt een eigen risico van 25 of 50 euro. Ook stelt de website van International Card Services, de organisatie achter Visa en Mastercard, dat niet elke creditcard deze verzekering heeft. Check dus zelf de voorwaarden van je eigen kaart.

Een dergelijke verzekering kan aantrekkelijk zijn, maar vergeet niet dat de meeste mensen al een inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering hebben. Heel veel ongelukjes zijn dan al afgedekt.

Prepaid

Afgezien van die aankoopverzekering is er geen reden om VISA of Mastercard te gebruiken in plaats van iDEAL of PayPal. Als de winkel dit tenminste accepteert. Worden iDEAL en PayPal niet ondersteund, dan kun je nog uit de voeten met de 'prepaid creditcard', bijvoorbeeld van Skrill.com. Dit is een VISA-kaart waarmee je geen schulden kunt maken. Je kunt alleen het bedrag uitgeven dat je zelf naar je Skrill-rekening hebt overgemaakt. Alle webwinkels die een VISA-kaart accepteren, accepteren ook prepaidkaarten, mits er voldoende saldo op staat natuurlijk. Voor de duidelijkheid: als je wat koopt met een prepaid creditcard is je aanschaf niet automatisch verzekerd.

©PXimport

Een stoel van Ikea, voor 7,99 euro thuisbezorgd. Dat scheelt een end rijden en een boel impulsaankopen.

Wat je van ver haalt ...

Zeker met de feestdagen voor de deur is het belangrijk om te weten hoelang het duurt voor een bestelling in huis is. De meeste sites geven een indicatie maar dit is natuurlijk nooit een garantie. Zeker als de levertijd enkele weken bedraagt, gebeurt het nog weleens dat het gevraagde artikel opeens nog veel langer op zich laat wachten, of uiteindelijk helemaal niet meer leverbaar is. Als het om een cadeau gaat, is het natuurlijk belangrijk dat het op 5 december in de zak of op 25 december onder de boom ligt.

Let dus goed op bij websites die lange levertijden hebben. We nemen als voorbeeld DealExtreme (dx.com), een website die spotgoedkope gadgets levert. Je bestelling moet uit China komen, en soms lijkt het wel alsof een DX-medewerker deze te voet komt brengen. Daar staat tegenover dat het bedrijf geen verzendkosten berekent, zelfs als het product slechts één euro kost.

©PXimport

DealExtreme verkoopt duizenden goedkope gadgets en verzendt ze gratis. Het kan echter wel twee maanden duren voor je ze ontvangt.

Verzendkosten

Het is goed om in je achterhoofd te houden dat al die goedkope webaanbiedingen exclusief verzendkosten zijn. Bol.com verzendt gratis bij bestellingen boven de 20 euro, maar bestel je voor een lager bedrag, dan komt er nog een paar euro bij. En dan is het financiële voordeel meteen verdampt.

Bestellingen uit Amerika kunnen helemaal tot absurde bedragen leiden. Een boek bij een kleine webshop van 19 euro kostte ons bijvoorbeeld uiteindelijk 40 euro. De verzendkosten waren dus hoger dan de kosten van het product. Daar staat tegenover dat de dollar laag staat en dat je er wat voor over moet hebben om bepaalde niet in Nederland te verkrijgen artikelen in huis te halen.

©PXimport

Wil je voor je eigen webwinkel het Thuiswinkel Waarborg? Dan moet je aan allerlei voorwaarden voldoen.

©PXimport

Bij Zalando mag je 100 dagen lang retourneren. Voor het terugsturen van je artikel(en) hoef je zelfs geen verzendkosten te betalen.

Conclusie

Online winkelen is in de meeste gevallen snel en veilig. Winkeliers die het keurmerk Thuiswinkel Waarborg dragen, garanderen dat ze de Nederlandse wet volgen en zijn over het algemeen betrouwbaar. Let wel op dat er altijd uitzonderlijke situaties mogelijk zijn. Net zoals een winkel bij je in de straat plots kan verdwijnen, kan dat ook op internet. Houd - vooral in de aanloop naar de feestdagen - rekening met de levertijd. Het zou jammer zijn als die felbegeerde dvd-box van het nieuwe seizoen van Doctor Who pas na de feestdagen bezorgd wordt.

▼ Volgende artikel
Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy

De Netatmo Binnencamera Advance is een slimme beveiligingscamera voor in huis en heeft een adviesprijs van 330 euro. Het apparaat is echter al te koop voor zo'n 250 euro, zien we op de website. Hoe bevalt het product in de praktijk en is-ie dat geld waard?

Uitstekend
Conclusie

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

Plus- en minpunten
  • Privacyvriendelijke sluiter...
  • Automatische opties
  • Snelle installatie
  • Goede beeld- en audiokwaliteit
  • Alleen nuttige meldingen
  • Geen fysieke schakelaar
  • Geen melding bij verwijderen SD-kaart
  • Hoge prijs

In de basis is de Netatmo Binnencamera Advance een product volgens het Netatmo-boekje: het apparaat combineert geavanceerde beveiligingstechnologie met een sterke nadruk op privacy en gebruiksvriendelijkheid. Deze binnencamera gaat zelfs nog een stapje verder met de introductie van een mechanische privacysluiter. De implementatie van de sluiter is niet uniek, maar de toepassing wel.

Nu bestaan er wel meer beveiligingscamera’s die zo'n sluiter hebben. Die kun je soms via een schakelaar op het apparaat omzetten, en anders via de app. Een fysieke knop hiervoor is de meest veilige optie, aangezien die niet kan worden 'gehackt'. In het geval van deze Netatmo kunnen we de sluiter alleen via de app omhoog en omlaag doen. Dat kun je ook automatisch laten doen, bijvoorbeeld wanneer de camera een gezicht herkent. Dan schakelt de camera zichzelf als het ware uit op het moment dat je zelf binnen bent, waardoor er ook geen opnamen gemaakt (hoeven te) worden.

©Wesley Akkerman

De achterkant van het apparaat.

Meer gemoedsrust

Door de sluiter een automatische functie te geven, hoopt Netatmo meer gemoedsrust te kunnen bieden. Er zijn namelijk mensen die zich nog steeds zorgen maken om hun privacy en de opnamen die van hen gemaakt worden zodra ze ergens binnenstappen. Bij bedrijven en horecagelegenheden heb je daar weinig invloed op, maar bij jezelf, vrienden of familieleden thuis dus iets meer. Het systeem mag dan wel niets opnemen met de sluiter omlaag, maar technisch gezien kan die nog wel meeluisteren. De microfoon wordt namelijk niet afgedekt.

De automatische stand kun je op twee manieren activeren: via gezichtsherkenning en middels geofencing. Op basis van een geregistreerd gezicht of je locatie kan de camera de beeldopnamen dus uitschakelen. Nu kun je via de app 'handmatig' de sluiter openen op het moment dat je van huis gaat, maar ook dat kun je op basis van geofencing regelen. Zodra je het huis verlaat, gaat de sluiter omhoog en houdt de Netatmo Binnencamera Advance alles voor je in de gaten. Uit onze praktijktests blijkt dat allemaal prettig en snel te werken.

©Wesley Akkerman

De binnencamera met het klepje dicht...

©Wesley Akkerman

...en vervolgens met het klepje open.

Veel mogelijkheden

Verder beschikt het systeem over allerlei zaken die we elders ook zien. Dat is geen kritiek, want het is alleen maar goed als er een soort basis van je persoonlijke beveiliging bestaat. De Advance beschikt over een kijkhoek van 130 graden, een 2K-resolutie en HDR-beeldkwaliteit. Daardoor film je niet alleen een groot deel van de omgeving, ook staat alles er haarscherp en kleurrijk op. Je kunt de Binnencamera Advance koppelen aan 2,4- en 5GHz-netwerken en kunt hem aan het stroomnet aansluiten via een stekker of de Power over Ethernet-kabel.

Je kunt hem op een kast neerzetten of aan de muur of het plafond bevestigen. Het product beschikt daarnaast over beam forming-technologie, waardoor mensen aan de andere kant goed verstaanbaar zijn. Dat is niet zozeer handig voor het kunnen verstaan van dieven, maar je zou een camera bij een baby of bejaarde in de kamer kunnen plaatsen en diegene kunnen verstaan of horen als er iets gebeurt. De audio klinkt goed verstaanbaar binnen de app, en aan de andere kant hebben we ook geen klachten ontvangen over de speakerkwaliteit.

©Wesley Akkerman

Meldingsmogelijkheden

Het is daarnaast de bedoeling dat de Netatmo Binnencamera Advance je zo min mogelijk stoort. De fabrikant probeert om die reden een minimum aan meldingen te versturen. Aanvankelijk viel dat nog best tegen, maar dat kwam doordat het apparaat nog niet alle gezichten in huis herkende. Toen we dat eenmaal hadden ingesteld, daalde het aantal notificaties dat we binnenkregen aanzienlijk. Daar moeten we bij vermelden dat het soms maar net aan de hoek van de camera ligt of hij je herkent of niet, maar binnen de app kun je zelf instellen wie wie is om het aantal meldingen terug te brengen.

Via de overzichtelijke en nette applicatie is het daarnaast verder mogelijk de notificaties op je voorkeuren in te stellen. Zo kun je zelf bepalen of je ook meldingen van huisdieren, onbekende gezichten of mensen in het algemeen wilt hebben. Je kunt bovendien de sluiter altijd handmatig omlaag zetten als je die meldingen zat bent. Tot slot is het mogelijk meldingen samen te voegen. Als een reeds bekend gezicht binnenkomt met een onbekend persoon, krijg je daar maar één melding van (in plaats van twee). Dat soort mogelijkheden kunnen we alleen maar waarderen.

Een andere functie die ons bevalt, is de opslag. Je slaat de beelden lokaal op, op een microSD-kaartje. Je krijgt er standaard een kaartje van 8 GB bij. Daardoor word je niet meteen op extra kosten gejaagd. Wat wel een beetje tegenvalt, is het gebrek aan een melding als je het kaartje verwijdert. Als iemand dus binnen is en die haalt de kaart eruit, dan weet je dat niet. Lijkt ons een enorme vergissing, maar ondertussen is het ook iets wat je mogelijk later kunt toevoegen als fabrikant. Daar hopen wij in elk geval op.

Netatmo Binnencamera Advance kopen?

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

▼ Volgende artikel
9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger
© Wesley Akkerman
Huis

9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger

Als je geen robotstofzuiger wil, maar je wil het jezelf wel gemakkelijk maken, dan kom je al snel uit op een nat-droogstofzuiger. Dat is een traditionele stofzuiger met een dweilfunctie. Omdat dit soort apparaten nog redelijk nieuw zijn, maken veel mensen dezelfde fouten.

Hier alvast een overzicht van handelingen die je beter niet kunt doen met je nat-droogstofzuiger – in het artikel staan nog meer zaken.

  • Niet van modus wisselen
  • Niet goed opbergen
  • Te grote dingen willen opzuigen
  • Geen rekening houden met een houten vloer
  • Verf of vlambare vloeistoffen opzuigen

Hoewel het technisch gezien mogelijk is een nat-droogstofzuiger op alle typen houtvloeren te gebruiken, is het toch af te raden als het gaat om onbewerkt of onafgewerkt hout. Dat komt doordat een onafgewerkte houten vloer geen beschermende afdichtingslaag heeft. Als die onbehandeld blijft, absorbeert het hout gemakkelijk water of vocht van een nat- en droogzuiger. Dat kan ervoor zorgen dat de vloer kromtrekt of na verloop van tijd zelfs splijt.

Verkeerde dingen opzuigen

Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat je met een nat-droogstofzuiger dingen opzuigt waar het apparaat niet goed mee overweg kan. Denk aan grotere objecten die nog weleens op de vloer liggen, zoals hondenbrokken. Als je tegelijkertijd dweilt en stofzuigt, kan zo'n object klem komen te zitten bij de dweilkop, een filter of verderop in het systeem. Gebeurt dat regelmatig, dan is het verstandig om voortaan eerst even op te ruimen voordat je de stofzuiger aanzet.

In dezelfde lijn geldt: glasscherven of andere scherpe voorwerpen kun je beter eerst handmatig opvegen met een stoffer en blik. Ook gewone en robotstofzuigers zijn hier niet tegen bestand – de kans op schade aan interne onderdelen is groot. Vermijd bovendien altijd het opzuigen van brandbare vloeistoffen, want die kunnen bij contact met elektrische onderdelen ontbranden.

©Wesley Akkerman

Leeg de vuilwatertank regelmatig.

Tot slot nog even over het opzuigen van verf. Het kan verleidelijk zijn om verfspetters weg te halen met de dweilkop van bijvoorbeeld de Dreame H15 Pro, maar dat is echt geen goed idee. Zowel natte als droge verf kan het systeem verstoppen, waardoor vuil zich ophoopt en filters beschadigd raken. Kom je verf op de vloer tegen, pak dan liever een emmer met warm sop en een doek of spons. Daarmee voorkom je problemen én krijg je het meestal ook gewoon beter schoon.

Van modus wisselen en meer

Het is ook slim om de nat-droogstofzuiger af en toe in een andere modus te gebruiken, zodat hij altijd optimaal blijft presteren. Bij tests op de redactie gebruiken we standaard de automatische stand, waarbij het apparaat zelf de zuig- en dweilintensiteit aanpast aan de situatie. Maar schakel gerust de dweilfunctie eens uit als je alleen wat stof wilt verwijderen. Dat ontlast het systeem en kan de levensduur van het apparaat flink verlengen.

Besteed daarnaast voldoende aandacht aan het onderhoud van de verschillende onderdelen. Tijdens het gebruik zie je vaak vanzelf dat de vuilwatertank volloopt. Leeg deze regelmatig – bij voorkeur na elke schoonmaakbeurt – om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt. Dweil je vaak, dan is dat nog belangrijker: je wilt natuurlijk voorkomen dat je bij het legen vervuild water morst.

Controleer ook regelmatig de staat van de filters. In sommige gevallen kun je dat zelfs via de app doen. Zit er te veel stof in, dan gaat dat ten koste van de zuigkracht. En tot slot: zet de nat-droogstofzuiger altijd netjes rechtop in het oplaadstation. Zo kan het systeem zichzelf opladen én onderhouden – denk aan het automatisch drogen van de borstel, wat nare geurtjes helpt voorkomen. Kleine moeite, groot effect!

Heb je nog geen nat-droogstofzuiger?

Dan is dit je kans – bekijk hier de beste deals!