ID.nl logo
Netwerk upgraden als een pro doe je zo
© PXimport
Huis

Netwerk upgraden als een pro doe je zo

Ben je de persoon die men roept als er ergens geen wifi is? Iemand die weet dat je bij netwerkproblemen eerst de router pingt en daarna het internet? Dan is dit artikel voor u. Door je netwerk te upgraden met semiprofessionele netwerkapparatuur los je niet alleen sneller netwerkproblemen op, maar trakteer je je ook op een veel leuker netwerk. Zo moet je je netwerk upgraden als een pro!

Bij de ontwikkeling van consumentenproducten wint gebruiksvriendelijkheid het meestal van functionaliteit. Dit is vooral bij netwerkapparaten te merken. De consumentenversie van een router biedt altijd veel minder opties dan een router voor professionals. Steeds meer consumenten willen echter ook al die opties en voor hen zijn die semiprofessionele netwerkapparatuur inmiddels een prima keuze.

Consument versus professional

Er is een belangrijk verschil tussen hardware voor consumenten en professionals, en dat is dat bij de laatste veel minder vaak functionaliteiten worden gecombineerd. Een professionele router is ook écht alleen router en niet ook nog een switch en draadloos accesspoint.

Er zijn dus meer apparaten nodig voor dezelfde functionaliteit, maar elk van die apparaten kan daardoor wel veel specifieker zijn toegerust op zijn taken.

©PXimport

Ook maakt zo’n opstelling het mogelijk losse onderdelen te upgraden, terwijl bij consumentenproducten dan het hele apparaat vervangen moet worden, ook de delen die nog voldoen. Semiprofessionele netwerkapparaten zijn er ook veel beter op voorbereid om te functioneren in een netwerk met meerdere apparaten. Kennen consumenten pas sinds kort mesh-routers, semiprofessionele accesspoints zijn al veel langer geschikt om met andere accesspoints samen te werken.

Nadelen zijn er ook

Het gebruik van semiprofessionele netwerkapparaten kent ook nadelen. Zo wordt er meer kennis gevraagd en gaat alles minder automatisch. Een ander nadeel is de zogeheten vendor-lock in, waarbij iemand afhankelijk wordt van een bepaalde fabrikant. Een populair semiprofessioneel netwerksysteem is UniFi van Ubiquiti. Hierbij worden alle verschillende netwerkapparaten als één geheel en vanuit één centraal punt geconfigureerd en beheerd. Hoewel het mogelijk is producten van een ander merk in het netwerk te gebruiken, zullen producten die wel integreren al snel de voorkeur krijgen. En hopelijk zijn die producten dan goed leverbaar en innoveert Ubiquiti net zo snel als andere merken.

Goedkoper is het helaas niet. Om dezelfde functionaliteit te krijgen als een standaardconsumentenrouter heb je minimaal een UniFi-router, een UniFi-switch, een draadloos UniFi-accesspoint én een beheerstation nodig. Samen iets duurder dan een toprouter van een Asus of Netgear, maar wel veel duurder dan een goedkopere router van die merken.

©PXimport

En nu aan de slag

Het is belangrijk om voordat je begint het huidige netwerk goed te kennen. Hiervoor log je in op de router en noteer je alle informatie over het huidige netwerk, zoals de gebruikte IP-adressen, de dhcp-instellingen en het draadloos netwerk. Maak ook zeker een netwerktekening waarop duidelijk te zien is hoe alle apparaten met elkaar verbonden zijn. Zet voor je het netwerk aanpast de ip-configuratie van alle apparaten in het netwerk, zoals mediaspelers en nas-apparaten, op dhcp. Dan weet je zeker dat elk apparaat na opstarten in het nieuwe netwerk een goede netwerkconfiguratie krijgt.

©PXimport

Klein beginnen

Heb je besloten over te stappen op semiprofessionele netwerkspullen zoals van Ubiquiti, gun uzelf dan de tijd erin te groeien. Begin met een minimale set en richt die eerst goed in. Daarbij zijn er voor elke netwerkfunctie vaak meerdere modellen en leert iemand pas gaandeweg wat de goede keuze is.

Ubiquiti biedt een kleine en een grote USG-router. Het verschil is vooral rekenkracht en een aantal extra poorten. Geen ervan zul je thuis snel gebruiken, de ‘kleine’ USG is dus de goede keuze. Bij de accesspoints zijn de verschillen groter, maar gaat het vooral om de maximale snelheid en het maximaal aantal verbonden draadloze apparaten. De keuze is iets lastiger te maken, maar een goede middenmoter voldoet altijd.

Bij de switches is er behalve een verschil in het aantal poorten ook nog dat tussen wel of geen Power over Ethernet (PoE). Sluit je een accesspoint of netwerkcamera aan op een PoE-poort en ondersteunt dat accesspoint of die netwerkcamera zelf ook PoE, dan krijgt het de benodigde elektriciteit via de netwerkkabel van de switch. Een aparte elektriciteitsaansluiting is dan niet nodig. Dit scheelt veel kabelwerk, stopcontacten én maakt het mogelijk deze apparaten op minder toegankelijke plaatsen op te hangen. Ubiquiti heeft switches zonder en mét PoE en ook modellen met PoE op bijvoorbeeld de helft van de poorten. Deze laatste zijn veelal ideaal voor thuisgebruik.

©PXimport

©PXimport

De USG en USG-Pro verschillen alleen in rekenkracht en twee poorten die je thuis niet zult gebruiken. De kleinere is dus altijd de goede aanschaf.

Keuzes in managementstation

Kenmerkend voor de UniFi-serie van Ubiquiti is dat alle UniFi-apparaten zich als één geheel laten configureren en beheren. Hiervoor gebruik je een UniFi Network Controller. Dit is software die je gratis downloaden hier kunt downloaden voor Windows, Linux of Mac OS. Gebruik op een pc is prima voor de configuratie, maar heeft als nadeel dat als je daarna eens iets wilt aanpassen of oplossen, dit alleen kan als de pc is ingeschakeld.

Mooier is het de Netwerk Controller-software op een apparaat te hebben dat altijd ingeschakeld is. Een goedkope oplossing is de software te installeren op een Raspberry Pi. Hoewel Ubiguiti die officieel niet ondersteunt, staat op de Ubiquiti-site wel een beschrijving hoe je dit moet doen.

De mooiste optie is gebruik van een Ubiquiti Cloud Key. Dit is een minicomputer ter grootte van een pak kaarten, die je aansluit op de switch en waarop de Network Controller draait. Elke Cloud Key staakt in verbinding met de Ubiquiti-website en dit maakt het mogelijk, waar ter wereld je ook bent, het netwerk thuis te bewaken en zo nodig aan te passen. Gebeurt er iets op het netwerk, dan krijg je daarvan bericht in de UniFi-app op smartphone of tablet.

Er zijn meerdere modellen Cloud: de Cloud Key en zijn opvolger de Cloud Key Gen2, die beide voor de meeste situaties voldoen. Wil je echter ook bijvoorbeeld je huis bewaken met netwerkcamera’s van Ubiquiti, dan is de duurdere Cloud Key Gen2 Plus noodzakelijk.

©PXimport

Netwerk bouwen

Om over te schakelen op het nieuwe netwerk, schakel je eerst alle oude netwerkspullen uit. Sluit dan de wan-poort van de nieuwe USG-router aan op de modem van de internetprovider en verbind de lan-poort van de USG-router met een van de poorten op de UniFi-switch. Verbindt de Cloud Key met een van de PoE-poorten van de switch, of sluit behalve de netwerkkabel ook de elektriciteitsvoeding van de Cloud Key aan. Gebruik je de software op een Raspberry Pi, verbind dan die met de switch. Sluit tot slot het UniFi-accesspoint aan op bij voorkeur een PoE-poort of gebruik de PoE-injector om deze van de benodigde elektriciteit te voorzien. Schakel daarna alle apparaten in.

©PXimport

Bridge Modus

Zit je bij een provider die vereist dat de door hem geleverde router/modem in gebruik blijft, laat deze dan door de provider in bridge-modus zetten. De router routeert dan niet meer, maar is alleen nog een modem. Het publieke ip-adres van de router verhuist dan naar de wan-poort van de UniFi-router. Is dit niet mogelijk, verander dan de ip-adressering van de lan op de oude router naar 10.0.0.1 met een 255.255.255.0-subnetmasker en daarbij een kleine dhcp-scope van bijvoorbeeld 10.0.0.2 tot en met 10.0.0.5, met daarbij de dns-servers van de internetprovider of de 8.8.8.8-dns van Google als tweede. Sluit dan de wan-poort van de UniFi USG-router aan op een van de lan-poorten van de oude router en verbind daarna de overige apparaten zoals eerder beschreven is en ook te zien is op de netwerktekening.

©PXimport

Eerste configuratiestappen

Branden de leds op alle UniFi-netwerkapparaten continu wit, dan zijn ze klaar om te configureren. Dit kan op veel manieren, maar wij gebruiken een pc die is aangesloten op de UniFi-switch.

Het ip-adres van de Cloud Key Gen 2 is af te lezen op het kleine led-scherm op het apparaat, en anders kun je met de Ubiquiti Discovery Tool, een extensie voor Google Chrome, de Cloud Key opsporen. Open dan de webinterface van de Cloud Key.

De configuratie bestaat uit twee delen: het configureren van de Cloud Key én het configureren van het UniFi-netwerk. Klik op Configure your UniFi Cloud Key en log in met gebruikersnaam ubnt én wachtwoord ubnt. Stel eerst een nieuw sterk wachtwoord in en klik dan op Maintenance, Check for updates. Update naar de nieuwste firmware en doe daarna hetzelfde voor de UniFi-software via UniFi, Check for updates.

Herstart de Cloud Key, wijzig via Configuration de Timezone naar UTC+1 Amsterdam en klik op Apply changes. Klik tot slot op het pijltje rechtsboven naast ubnt en kies Change username. Wijzig de gebruikersnaam, noteer deze met het nieuwe wachtwoord op een veilige plaats en kies Logout.

©PXimport

Het netwerk configureren

Nu de Cloud Key is geconfigureerd, is het tijd het netwerk te configureren. Voor de Cloud Access moet je eerst een gratis Cloud Access-account aanmaken via https://account.ui.com/register. Ga daarna terug naar het oorspronkelijke configuratiescherm en kies dit keer Manage your devices by UniFi Controller.

Doorloop de stappen van de wizard. Geef het netwerk een unieke naam en gebruik bij de tweede stap de Cloud Access-gebruikersnaam en wachtwoord. Laat verder de standaardopties ongewijzigd maar selecteer wel bij stap 4 alle gevonden UniFi-apparaten om te configureren. Stel bij stap 5 het wifi-netwerk in door het een naam en een wachtwoord te geven. Klopt alles, klik dan op Finish om alle instellingen toe te passen. De UniFi-controller configureert nu alle netwerkcomponenten en zodra dit klaar is, worden de ledlampjes blauw. Het UniFi-netwerk is klaar.

Remote beheer

Hiermee is de basisconfiguratie van het netwerk klaar. Aan het einde van de configuratie word je automatisch ingelogd in de UniFi-beheeromgeving. Hier zie je alle apparaten en kun je via de opties aan de linkerkant wisselen tussen de verschillende onderdelen. Handig is de Map die precies laat zien hoe de apparaten verbonden zijn, Devices dat een overzicht laat zien van alle UniFi-netwerkapparaten en Clients dat hetzelfde doet met alle gebruikers en apparaten in het netwerk. Bij Events staat een overzicht van alle gebeurtenissen in netwerk, terwijl Alerts de belangrijkste daarvan toont.

Helemaal linksonder zie je de Settings, waar je alle onderdelen van het netwerk kunt configureren. Er zijn allerlei configuratieopties die veel meer controle over de configuratie geven, maar daarmee ook meer opties om te configureren opleveren.

Wil je een gast-wifinetwerk maken, dan maak je bijvoorbeeld eerst een nieuw Network met een eigen ip-adresreeks, daarna een gebruikersgroep Gasten met een beperkte up- en downloadsnelheid, en daarna via Wireless Networks, Create a new wireless network een nieuw wifi waaraan je al deze opties koppelt. Naar wens kun je ook nog een professionele webpagina maken waar gastgebruikers akkoord moeten gaan met de voorwaarden voor het gebruik van het netwerk.

Al deze functies, evenals inzicht in gebeurtenissen op het netwerk, kun je ook gebruiken via de UniFi Network-app voor iOS en Android. Installeer de app op smartphone of tablet en gebruik voor de login weer het UniFi Cloud Access-account. Waar ter wereld je ook bent, voortaan kun je het draadloos netwerk direct vanaf de telefoon of tablet beheren. Zoals gezegd, een beter maar vooral een leuker netwerk!

©PXimport

Alternatieven

Dit artikel leest bijna als een reclame voor één netwerkmerk. Zijn er dan geen alternatieven? Doordat Ubiquiti de eerste was die netwerktechniek voor kleine bedrijven en enthousiaste consumenten betaalbaar maakte, heeft het bedrijf een grote voorsprong op de concurrenten. Netgear biedt inmiddels met de Insight-serie een vergelijkbaar product, maar rekent een abonnementsprijs voor het cloudbeheer van 9,99 euro per apparaat per jaar. Bij Ubiquiti is dit gratis. TP-Link biedt de OC200 Omada Software Controller voor cloudbeheer, helaas alleen voor draadloze accesspoints.

Dream Machine

Geen integratie? Sinds kort biedt Ubiquiti de Dream Machine en Dream Machine Pro. Twee all-in-one apparaten die een UniFi-router, switch, accesspoint én network controller combineren. Eigenlijk alles wat nodig is om met een UniFi-netwerk te beginnen. De prijs van net over de 300 euro ligt iets onder dezelfde combinatie van losse componenten. Wil je ook UniProtect netwerkcamera’s gebruiken in het netwerk, dan is de 80 euro duurdere Dream Machine Pro nodig. De switchpoorten op beide modellen ondersteunen geen PoE. Aangesloten extra accesspoints hebben eigen elektriciteitsvoorziening nodig.

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING