ID.nl logo
In 10 stappen een eigen Facebook-groep maken
© PXimport
Huis

In 10 stappen een eigen Facebook-groep maken

Naast een persoonlijk profiel kun je op Facebook ook een groep aanmaken. Het grootste voordeel is dat je daar in een gesloten kring met elkaar kunt communiceren. Erg handig dus voor je sportvereniging, hobbyclub of familie, want alleen de groepsleden krijgen de berichten in de Facebook-groep te zien.

Tip 01: Groep aanmaken

Om een Facebook-groep aan te maken, heb je sowieso ook een persoonlijk Facebook-profiel nodig. Zodra je bent ingelogd met je persoonlijke profiel, klik je op je startpagina aan de linkerkant op Groep maken in de categorie Groepen.

Vervolgens kies je een groepsnaam en daarna kun je de namen of e-mailadressen ingeven van de mensen die je een uitnodiging wilt sturen. Het volstaat om de eerste letter van hun naam in te voeren. Facebook zal dan suggesties uit je eigen vriendenlijst weergeven. Uiteraard kun je later nog veel meer mensen een uitnodiging voor een lidmaatschap versturen.

Profiel, pagina of groep?

Je kunt op Facebook een profiel, een groep en een pagina aanmaken. Een profiel is voor een persoon, een groep biedt de mogelijkheid om mensen met dezelfde interesse op één plek te laten praten en via een pagina kan een organisatie, bedrijf, beroemd persoon of merk communiceren met fans. Een eigen profiel is altijd het startpunt. Zonder persoonlijk profiel kun je hoe dan ook geen groep of pagina aanmaken.

Tip 02: Privacy instellen

Eén van de eerste keuzes die je moet maken als je een groep aanmaakt, betreft de privacy. Er zijn immers drie soorten groepen: openbaar, besloten en geheim. De leden en berichten in een openbare groep zijn zichtbaar voor iedereen. Zo’n groep maak je bijvoorbeeld aan als je een fanclub van een artiest of sportclub wilt oprichten. De meeste groepen zijn echter besloten. Dat betekent dat iedereen de groep kan vinden, maar alleen de leden kunnen de berichten zien. Het verschil met een geheime groep is dat niet-leden zelfs niet kunnen achterhalen dat zo’n groep überhaupt bestaat. De groepsprivacy is later nog aan te passen, tenzij je meer dan 5.000 leden hebt. Dan kun je alleen nog maar overgaan naar een beperktere instelling, bijvoorbeeld van openbaar naar besloten of van besloten naar geheim.

©PXimport

De privacy van je Facebook-groep kies je zelf: openbaar, besloten of geheim

-

Tip 03: Eerste stappen

Nadat je je keuze op het vlak van privacy gemaakt hebt, klik je op Maken. Vervolgens kun je nog een pictogram voor je groep kiezen. Ga verder met OK. Je groep is nu aangemaakt en ziet er op het eerste gezicht een beetje uit zoals een profiel. Je kunt heel eenvoudig een omslagfoto toevoegen via Foto uploaden of Foto kiezen. Een bericht publiceren doe je op exact dezelfde manier als op je eigen profielpagina. Je schrijft iets in het tekstvak en je voegt er eventueel een foto, emotie of locatie aan toe. Zelfs iemand taggen behoort tot de mogelijkheden. Hiervoor gebruik je simpelweg de icoontjes aan de onderkant van het tekstvak. Erg handig is dat je in groepen met minder dan 250 leden kunt zien welke groepsleden een bericht bekeken hebben. Een belangrijk bericht kun je zelfs bovenaan de pagina vastzetten. Let wel, je kunt slechts één bericht bovenaan de pagina pinnen. Dat doe je door na de publicatie van het bericht op het kleine grijze pijltje in de rechterhoek te klikken en vervolgens voor Bericht vastzetten te kiezen. Om dit ongedaan te maken, kies je voor Bericht losmaken.

©PXimport

Tip 04: Speciale berichten

Heb je net een feestje achter de rug en wil je enkele foto’s delen met de aanwezigen? Ook daar is een besloten groep ideaal voor. Je tikt bovenaan in de balk van het tekstvak op Foto/video en vervolgens kies je Foto-/videoalbum maken. Vervolgens selecteer je alle foto’s die je wilt uploaden. Je kunt het album een titel geven, er een locatie aan toevoegen, de volgorde van de foto’s aanpassen, leden taggen en bijschriften per foto toevoegen. Ook videofragmenten kun je in het album plaatsen. Zodra je klaar bent, klik je op Plaatsen.

Had je ook de Poll-knop al opgemerkt? Daarmee kun je een meerkeuzevraag aan de leden van je groep stellen. Nadat je de vraag getypt hebt, klik je op Voeg pollopties toe. Zo’n poll is ideaal als je bijvoorbeeld een datum wilt prikken, een gezamenlijk cadeau moet kopen of de interesses van je leden wilt polsen.

©PXimport

Tip 05: Groepschat

Een erg interessante feature is de groepschat. Daarmee start je een gesprek met alle leden van je groep. Je klikt simpelweg op Nieuwe chat beginnen aan de rechterkant van de groepspagina en vervolgens vink je enkele leden aan of kies je voor Alles selecteren / Chat Starten. Niet alleen de beheerder van de groep kan een chat starten. Deze mogelijkheid is er voor alle leden van de groep. In het chatvenster kun je met het plusteken eventueel nog extra leden toevoegen. Via Opties / Groep verlaten kun je het gesprek verlaten. Let wel, afhankelijk van de grootte van de groep kun je mogelijk geen chatgesprek starten waar iedereen aan deel kan nemen. Momenteel experimenteert Facebook zelfs met videochats voor groepen.

©PXimport

Via een Facebook-groepschat bereik je veel leden in één keer

-

Zelf lid worden

We hebben het op deze pagina’s voornamelijk over het maken en beheren van een eigen Facebook-groep. Uiteraard kun je zelf ook lid worden van andere Facebook-groepen. Aan de linkerkant van de pagina onder het kopje Groepen zie je een overzicht van de groepen die je beheert en de groepen waarvan je al lid bent. Klik op het kopje Groepen. Via Ontdekken krijg je onder andere Voorgestelde groepen, Groepen van vrienden, Lokale groepen, Koop- en verkoopgroepen te zien. Ben je op zoek naar een specifieke groep, bijvoorbeeld een met fans van FC Barcelona? Voer je zoekopdracht bovenaan in de witte balk in en klik onderaan op Meer resultaten zoeken voor (…) en klik door naar het Groepen-tabblad om een overzicht van alle bestaande groepen te krijgen. Je bent slechts één klik van een lidmaatschapsverzoek verwijderd: Lid worden.

Tip 06: Leden toevoegen

Toen je de Facebook-groep in de eerste stap aanmaakte, had je enkele vrienden uitgenodigd. Ben je toen iemand vergeten? Of is er een nieuw lid in je sportclub of hobbyvereniging? Uiteraard kun je op elk moment extra leden uitnodigen. Rechts bovenaan zie je Leden toevoegen. Voer daar de naam van een Facebook-vriend in of geef het e-mailadres op. Via het tabblad Leden krijg je een overzicht van alle groepsleden. Ook hier kun je extra mensen uitnodigen met de Toevoegen-knop. De beheerder van de Facebook-groep kan zelfs iemand uit de groep zetten door op het tandwieltje naast de persoon in kwestie te klikken en Uit groep verwijderen te kiezen. Wordt je groep erg groot, dan is het handig om even naar de groepsinstellingen te kijken. Die vind je via Groepsinstellingen bewerken achter de knop met de drie puntjes. Bij Goedkeuring lidmaatschap heb je de keuze uit Elk lid kan leden toevoegen of goedkeuren of Elk lid kan leden toevoegen, maar een beheerder of moderator moet ze wel goedkeuren.

©PXimport

Tip 07: Meerdere beheerders

Zodra je een Facebook-groep aanmaakt, ben jij de beheerder en alle mensen die je uitnodigt zijn leden. In grote groepen kan de taak van een beheerder echter een beetje uit de hand lopen. Dan is het een goede zaak om bepaalde enthousiaste leden ook aan te stellen als beheerder. Dat doe je als volgt: ga naar het Leden-tabblad en klik op het tandwieltje naast een persoon. Je hebt de keuze uit Beheerder maken en Moderator maken. Beide rollen kunnen een lidmaatschapsverzoek goedkeuren of afwijzen, berichten in een groep goedkeuren of afwijzen, berichten en reacties op berichten verwijderen, mensen uit een groep verwijderen en een bericht vast- of losmaken. Een beheerder heeft echter nog iets meer voorrechten dan een moderator. Hij of zij kan ook een ander lid de rol van beheerder of moderator toekennen of verwijderen en de groepsinstellingen (zoals de naam, de omslagfoto en de privacy-instellingen) aanpassen.

©PXimport

Tip 08: Bestanden uploaden

Een erg interessante functie van Facebook-groepen is de mogelijkheid om allerlei bestanden, bijvoorbeeld pdf’s, tekstbestanden of spreadsheets, te delen met je groepsleden. Hoe je dat doet? Je klikt op het tabblad Bestanden en vervolgens kies je Bestand uploaden. Vervolgens navigeer je op je harde schijf naar de juiste bestandslocatie en selecteer je het bestand. Let wel, nagenoeg alle bestandstypes zijn toegestaan, maar het bestand mag niet groter zijn dan 100 MB. Ga verder met Open. Desgewenst kun je nog een korte omschrijving toevoegen. Klik op Opslaan om het uploaden te starten. Het bestand komt vervolgens onder Geüploade bestanden te staan en verschijnt ook als bericht. Alle leden kunnen het bestand Downloaden of een Voorbeeld opvragen. Het is ook mogelijk om een nieuw tekstbestand aan te maken vanuit je Facebook-groep. Hiervoor klik je op Document maken. Je start met een titel en daarna kun je een intro, bodytekst en tussenkopjes toevoegen. De opmaakmogelijkheden zijn ietwat beperkt, maar je kunt wel opsommingstekens of een quote toevoegen. Zodra je klaar bent, klik je op Publiceren. Andere groepsleden kunnen het bestand nu openen én aanpassen, gelukkig slaat Facebook de bewerkingsgeschiedenis op.

©PXimport

Tip 09: Evenement aanmaken

Heb je binnenkort een toernooi, benefietavond, familie- of clubfeest? Dan kun je dat heel eenvoudig via je Facebook-groep communiceren naar je leden. Klik bovenaan op Evenementen en klik daarna op de blauwe knop Evenement maken. In het nieuwe venster kun je een foto toevoegen, bijvoorbeeld een sfeerbeeldje. Vervolgens vul je de vakken in bij Evenementnaam, Locatie, Datum/tijd en Beschrijving. Desgewenst kun je ook een Eindtijd invoeren. Zodra je klaar bent, klik je op Maken. Leden kunnen aangeven of ze al dan niet aanwezig zullen zijn. Via de knop met de drie puntjes rechts onder de omslagfoto kun je eventueel zelfs de Gastenlijst exporteren naar een .csv-bestand dat je in Excel kunt openen.

©PXimport

Speciale gebeurtenis? Maak een Facebook-evenement aan en nodig je groepsleden uit

-

Tip 10: Kopen en verkopen

In heel wat groepen verkopen Facebook-gebruikers spullen die ze niet meer nodig hebben: van (kinder)kleding en meubels tot smartphones of fietsen. Vaak worden er gewoon foto’s geüpload en kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen via een reactie. De betaling en afhandeling wordt meestal via een privébericht geregeld. Er is echter ook een speciale groepsvorm voor: een Facebook-verkoopgroep. Wil je zelf zo’n groep aanmaken? Klik dan op de knop met de drie puntjes en kies Groepsinstellingen bewerken. Klik naast Groepstype op Een groepstype kiezen en selecteer Kopen, verkopen, ruilen. Ga verder met Bevestigen / Opslaan. Als je nu een nieuw bericht wilt publiceren, staat er bovenaan in het tekstvak Iets verkopen. Klik daarop, geef aan wat je precies verkoopt tegen welke prijs en voeg de locatie van het object toe. Optioneel kun je nog een beschrijving en foto’s toevoegen. Ga verder met Plaatsen. Zodra het item verkocht is, gebruik je de Markeren als verkocht-knop.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: