Getest: De 3 beste wifi-mesh-systemen

© PXimport

Getest: De 3 beste wifi-mesh-systemen

Netwerk

Geplaatst: 24 april 2017 - 07:43

Aangepast: 24 november 2022 - 12:29

Jeroen Boer

De belofte van wifi-mesh-systemen is dat je zonder draden te trekken toch overal in huis een snel en dekkend wifi-netwerk kunt realiseren. Om te achterhalen of dat echt zo is, hebben we drie systemen getest.

In de Verenigde Staten zijn wifi-mesh-systemen al sinds begin 2016 te koop in de vorm van eero, Luma en Google Wifi. Deze systemen zijn hier niet te koop, maar gelukkig stappen andere netwerkfabrikanten ook in deze markt, met producten die wel in Europa verkrijgbaar zijn. Voor dit artikel hebben we Netgear Orbi, Linksys Velop en Ubiquiti AmfliFi HD met elkaar vergeleken. De systemen worden onder de noemer mesh op de markt gezet. Linksys heeft het bijvoorbeeld over een Whole Home Mesh Wi-Fi System, Ubiquiti over een Mesh Wi-Fi System en Netgear noemt Orbi een Tri-Band Mesh WiFi System.

Of bij ons een volledig mesh-netwerk mogelijk is, is nog maar de vraag. We vermoeden dat nodes door onze betonnen vloeren en verdiepingen maar één draadloze verbinding kunnen maken, en niet met meerdere nodes tegelijkertijd kunnen meshen. Op het moment van testen ondersteunt Netgears Orbi helemaal geen mesh en maken alle draadloze nodes alleen contact met de router. Vermoedelijk is de term mesh inmiddels zo verwant met draadloze wifi-systemen dat Netgear de term wel ‘moest’ gebruiken. Wij hebben besloten om in de rest van deze test de kortere en in ieder geval altijd correcte aanduiding ‘wifi-systeem’ te gebruiken.

Overkill?

© PXimport

Eén systeem

Behalve dat je met een wifi-systeem in potentie heel je huis kunt afdekken, is een ander belangrijk voordeel dat je alle accesspoints vanuit één interface kunt beheren. Voor jou als eindgebruiker is een wifi-systeem hierdoor echt één draadloos netwerk. Je gebruikt een webinterface of app om alle instellingen voor alle accesspoints in een keer te wijzigen. Een andere verandering die een wifi-systeem meer laat aanvoelen als een samenhangend systeem, is dat de geteste systemen één ssid gebruiken voor zowel de 2,4- als de 5GHz-band. Je hoeft op je clients dus maar eenmaal de netwerknaam en het bijbehorende wachtwoord in te voeren. Vervolgens is het aan het systeem en de clients om ervoor te zorgen dat er verbinding wordt gemaakt met het accesspoint en de frequentieband die het beste signaal en de hoogste snelheid levert. Ben je relatief dicht bij een accesspoint, dan wordt doorgaans de 5GHz-band gepakt, terwijl verder weg in de tuin de 2,4GHz-band handiger is.

© PXimport

Testmethode

We hebben de systemen in de praktijk getest in een huis met drie verdiepingen. Het huis heeft betonnen vloeren en een isolerende ondervloer, dat zijn dingen die een uitdaging vormen voor wifi. Welke normale ac-router we ook proberen, het resultaat is doorgaans vergelijkbaar. Op dezelfde verdieping als de router halen we een snelheid van zo’n 450 Mbit/s. Op een andere verdieping is doorgaans zo’n 70 Mbit/s over. Twee verdiepingen verschil tussen router en ontvanger is altijd teveel: van het signaal van een router op de begane grond is op zolder niks meer over. Jammer, want eigenlijk verwachten we dat we ons internetabonnement van 150 Mbit/s in ieder geval overal in huis draadloos voluit kunnen gebruiken.

Om te kijken of dit mogelijk is, hebben we de wifi-systemen in twee scenario’s getest. In het eerste scenario zetten we de router op de begane grond en plaatsten we op iedere verdieping (indien geleverd) een draadloos accesspoint. We noemen dit scenario ook wel het mesh-scenario, omdat de node op zolder voor zijn verbinding vermoedelijk afhankelijk is van de node op de eerste verdieping. Omdat het huis op iedere verdieping ook bedrade netwerkaansluitingen heeft, hebben we alle systemen ook in een zogenoemde sterconfiguratie kunnen testen, waarbij de bedraad aangesloten router op de eerste verdieping staat. Op zowel de begane grond als zolder plaatsen we vervolgens de draadloze nodes. In de praktijk zal voor de meeste mensen de eerste testsituatie, waarbij de bedraad aangesloten router op de begane grond staat en de draadloze accesspoints op de andere verdiepingen, de meest relevante situatie zijn. De gebruikte laptop ondersteunt op zowel de 2,4GHz- als de 5GHz-band drie datastromen. Bij de snelheidstesten hebben we erop gelet of onze laptop via 802.11ac met het juiste accesspoint was verbonden.

Netgear Orbi

De Netgear Orbi wordt verkocht in een set van twee nodes: een router en een draadloze satelliet. Qua ontwerp zijn ze, op een blauw accent op de bovenkant na, identiek. Het witte ontwerp zonder antennes is een stuk neutraler dan een doorsnee router, maar wel vrij fors. De router en satelliet hebben beide vier netwerkaansluitingen (op de router in de vorm van een wan-aansluiting en drie lan-aansluitingen) en een niet-functionele usb-poort. Die is wellicht in de toekomst te gebruiken voor bijvoorbeeld het aansluiten van een harde schijf. De lan-poorten kun je gebruiken voor client-apparaten en Orbi is hiermee dus ook een draadloze bridge. Je kunt een satelliet niet bedraad met de router verbinden. Hoewel Orbi additionele draadloze satellieten ondersteunt die je binnenkort voor zo’n 260 euro kunt aanschaffen, valt het systeem technisch (nog) niet onder de mesh-systemen. Netgear heeft wel aangegeven dat die ondersteuning komt. Orbi werkt tijdens onze test altijd in een zogenoemde sterconfiguratie, waarbij de satellieten direct contact maken met de router. Iedere Orbi-node bevat drie radio’s, maar voor communicatie met clients worden er maar twee gebruikt. De snelste 5GHz-radio met vier datastromen (1733 mbit/s) wordt puur gebruikt voor de link tussen de router en satelliet.

© PXimport

Uitgebreide router

In tegentelling tot Velop en AmpliFi verloopt de configuratie via een klassieke webinterface. Tijdens de installatie stel je één ssid in voor zowel het 2,4- als het 5GHz-netwerk. Je kunt die niet ontvlechten, wel is er (in tegenstelling tot in onze eerdere test) een gastnetwerk. Tijdens het plaatsen geeft de satelliet middels gekleurde ledverlichting aan of het contact met de router in orde is. Is alles in orde, dan gaat deze verlichting na een tijdje uit. Prettig is dat de plaatsing van de satelliet op een aangrenzende verdieping totaal niet nauw komt, vermoedelijk een gevolg van de erg krachtige gereserveerde radio.

De focus op de webinterface in plaats van mobiele apps maakt dat Orbi qua routerfunctionaliteit het meest uitgebreid is. Er zijn nog wel uitgebreidere routers, maar vrijwel alles dat in een normale router zit is in Orbi aanwezig. Prettig is dat het systeem ook in een accesspoint-modus (bridgefunctionaliteit) te gebruiken is. Kijken we puur naar het werken met meerdere accesspoints, dan valt op dat het systeem niet bijzonder veel informatie geeft. Er is wel een clientlijst, maar die is niet heel overzichtelijk en de informatie is stiekem verdeeld over meerdere plekken, want ook de satelliet heeft een eigen webinterface. Netgear biedt een app voor iOS en Android, maar die daar kun je eigenlijk niet meer mee de netwerknaam aanpassen.

© PXimport

Prestaties

Orbi’s standaardset bestaat uit twee nodes. In de snelheidstest halen we op dezelfde verdieping als de router een snelheid van zo’n 433 Mbit/s terwijl we op een verdieping hoger 374 Mbit/s halen. Je kunt hiermee dus bijvoorbeeld de begane grond en eerste verdieping razendsnel afdekken. Op zolder, waar geen node staat, halen we slechts 68 Mbit/s. Zetten we een optionele tweede satelliet op zolder die los verkrijgbaar moet zijn voor zo’n 260 euro, dan halen we op zolder in een sterconfiguratie met de router op de eerste verdieping een snelheid van 384 Mbit/s. Zetten we de optionele node op zolder in een ‘mesh-scenario’ met de router op de begane grond, dan werkt dit in eerste instatnei met circa 22 Mbit/s heel slecht. Het werkte echter wel nadat we de nodes beter gepositioneerd hadden (op dezelfde plaatsen als de Linksys Velop-nodes, zie verder). Op zolder halen we dan zo’n 110 Mbit/s, waarbij wel geldt dat er af en toe snelheidsdips voorkomen. Clients roamen goed tussen de verschillende nodes en worden snel opgepakt door de juiste unit.

Netgear Orbi

Prijs
€ 439,- (2 nodes)
Website
www.netgear.nl
Website
bol.com9Score90

 • Pluspunten

 • Accesspoint-modus

 • Uitstekende snelheid

 • Uitgebreide routermogelijkheden

 • Minpunten

 • Alleen sterconfiguratie

 • Beperkte app

Linksys Velop

Linksys’ Velop bestaat uit identieke verticale nodes die een stuk compacter zijn dan de nodes van Netgear Orbi. Wij hebben een set getest met drie nodes, voor 428 euro is er ook een set met twee nodes. De bovenkant bevat een lampje dat in verschillende kleuren kan branden om de status aan te geven. Tijdens het normale gebruik brandt het lampje altijd blauw. Alle nodes zijn op de onderkant voorzien van twee netwerkaansluitingen en een voedingsaansluiting, alle onzichtbaar weggewerkt. Op de node die dienstdoet als router wordt één netwerkaansluiting gebruikt als wan-aansluiting. De netwerkaansluitingen zijn te gebruiken voor clients, maar ook om de nodes bedraad met elkaar te verbinden.

Je installeert het systeem met een iOS- of Android-app, waarbij je via bluetooth contact maakt met de node om de instellingen over te brengen. Die procedure is niet moeilijk, maar duurt wel relatief lang. Je bent met drie nodes zeker twintig minuten bezig. Velop blijkt erg kritisch qua plaatsing. Nodes moeten relatief dicht bij het trapgat staan om geen klachten over de verbindingskwaliteit te krijgen. Qua routermogelijkheden bevat Velop alleen het meest noodzakelijke. Je kunt bijvoorbeeld geen eigen dns-server instellen en alleen de door de dhcp-server gekozen ip-adressen vastzetten. Waarschijnlijk voldoende voor de doelgroep, maar jammer voor netwerk-enthousiastelingen. Extra jammer is dat Velop alleen werkt in een routermodus en zich dus niet laat configureren als aanvullend accesspoint-systeem. Overigens is er wel een verborgen webinterface voor ondersteuningsdoeleinden, maar het is niet heel verstandig om daarin dingen aan te passen. Fijn is dan weer dat Linksys in de app netjes laat zien met welke frequentie en welke node een client is verbonden. Wel worden sommige draadloze clients soms foutief weergegeven als bedraad verbonden.

© PXimport

Dfs-kanalen

Net als Orbi biedt Velop één ssid voor alle frequentiebanden eventueel aangevuld met een gastnetwerk. Ook is Velop net als Orbi een tri-band systeem met naast een 2,4GHz-radio twee 5GHz-radio’s die in dit geval ieder twee datastromen ondersteunen. Bij bedrade nodes verzorgen alle radio’s een clientnetwerk, maar op de draadloze nodes wordt één 5GHz-radio gereserveerd voor de link met de rest van het systeem. In ons geval werd altijd de radio die actief is op de lagere kanalen (36 t/m 48) gebruikt voor de link, en werd enkel op de radio op de hogere kanalen (vanaf kanaal 100) een clientnetwerk aangeboden. Dat niet altijd handig omdat niet iedere ac-client ondersteuning biedt voor deze dfs-kanalen. Steeds vaker gaat het goed, maar het is jammer als je toevallig een client hebt waarbij het niet werkt. Je hebt hier verder geen invloed op, het systeem bepaalt zelf welke radio voor de link gereserveerd wordt en je kunt niet handmatig een ander kanaal kiezen.

Prestaties

In het eerste testscenario waarin we de mesh-configuratie testen, halen we op de begane grond 310 Mbit/s. Op de eerste verdieping is de snelheid 255 Mbit/s terwijl op zolder 130 Mbit/s mogelijk is. In het tweede testscenario waarbij de router op de eerste verdieping staat en de draadloze nodes op de begane grond en zolder (de sterconfiguratie) presteert het systeem beter. We halen op de eerste verdieping een heel nette 485 Mbit/s terwijl op de begane grond 234 Mbit/s en op zolder 314 Mbit/s mogelijk is. Opvallend is dat de snelheid op de verdieping met de router in het mesh-scenario minder hoog is, maar 310 Mbit/s is natuurlijk nog steeds prima. Velop heeft de troef dat de nodes ook bedraad kunnen worden aangesloten. Bij een bedraad aangesloten node haal je een snelheid van zo’n 450 Mbit/s. Het roamen tussen de verschillende nodes verloopt prima.

© PXimport

Linksys Velop

Prijs
€ 599,- (3 nodes)
Website
www.linksys.nl
Kopen
bol.com7Score70

 • Pluspunten

 • Slimme vormgeving

 • Nodes ook bedraad

 • Prestaties

 • Minpunten

 • Plaatsing zeer kritiek

 • Geen accesspoint-modus

 • Netwerk soms alleen op dfs-kanalen

Ubiquiti AmpliFi HD

In tegenstelling tot Netgear Orbi en Linksys Velop bestaat Ubiquitis AmpliFi niet uit identieke nodes. De set omvat een router aangevuld met twee mesh-points die je net als bijvoorbeeld een repeater direct in het stopcontact steekt. De router is een compact vierkant doosje dat opvalt door een rond aanraakscherm. Dit scherm geeft je statusinformatie als de internetsnelheid, ip-informatie en de tijd. De onderkant bevat een verlichte ledring, maar die kun je (eventueel via een tijdschema) uitschakelen. De router heeft een wan-aansluiting, vier lan-aansluitingen en een niet-functionele usb-poort (wellicht in de toekomst bruikbaar voor bijvoorbeeld het aansluiten van een harde schijf).

De mesh-points vallen op door hun forse antenne die middels een magnetisch kogelgewricht verstelbaar is. Heb je stopcontacten op geschikte plekken, dan is plaatsing erg eenvoudig. Heb je dat niet, dan is de vormgeving waarschijnlijk eerder een nadeel, want een verlengsnoer gebruiken is lastig. Alle componenten zijn gebaseerd op AC1750-technologie en bevatten een 2,4- en 5GHz-radio met ieder drie datastromen. Qua routermogelijkheden krijg je meer dan bij Velop en kun je bijvoorbeeld een eigen dns-server kiezen. Ook de mogelijkheden rondom de dhcp-server en adresreservering zijn uitgebreider. Toch halen de configuratiemogelijkheden het niet bij de doorsnee normale router. Je kunt gelukkig een eigen router gebruiken, want net bij Orbi kun je AmpliFi ook instellen als een accesspoint-systeem (bridge). Voor controlfreaks is wellicht interessant dat dit het enige systeem is waarop je indien gewenst een aparte ssid voor de 2,4- en 5GHz-band kunt instellen.

Uitstekende app

© PXimport

De installatie is erg eenvoudig en maakt gebruik van een app voor iOS of Android, er is buiten het instellen van de internetconfiguratie geen webinterface. De mesh-points bevatten lampjes die aangeven of de link met het netwerk in orde is en ook in de app wordt dit duidelijk getoond. De plaatsing komt wat minder kritiek dan die van Linksys Velop, maar is niet zo vrij als bij Orbi. AmpliFi valt positief op door de app die van alle geteste systemen de meeste informatie over de achterliggende werking van het systeem geeft. Zo kun je in de app naast de verbindingskwaliteit ook zien op welke manier de nodes onderling met elkaar verbonden zijn. Er is hierbij daadwerkelijk een (verwacht) verschil tussen beide testscenario’s zichtbaar. Grappig is dat je een node een geluidje kunt laten maken om helemaal zeker te weten dat alles goed is ingesteld. Ook over de clients krijg je veel informatie, zo kun je bijvoorbeeld zien met welke node een client verbonden is. Ubiquiti heeft kortom erg goed nagedacht over de app.

Prestaties

In het mesh-scenario waarin de router op de begane grond staat en de mesh-points op beide hogere verdiepingen, halen we op de begane grond 473 Mbit/s en op de eerste verdieping 165 Mbit/s. Hoewel vervolgens de signaalsterkte tussen beide mesh-points volgens de app heel goed is, is op zolder van die 165 Mbit/s nog maar 91,3 Mbit/s over. Een dubbele ‘hop’ geeft dus een flinke dip in de snelheid. In het tweede scenario (sterconfiguratie) halen we op de eerste verdieping waar de router staat een snelheid van 456 Mbit/s. Op de begane grond halen we 150 Mbit/s terwijl we op de zolder 186 Mbit/s halen. AmpliFi is dus het minst krachtig, want de verbinding over een verdieping is gemiddeld 165 Mbit/s. Uiteraard heb je wel het voordeel dat clients op iedere verdieping op volle sterkte verbinding maken met een accesspoint. Het geheel werkt daardoor heel stabiel en clients roamen bovendien goed naar het juiste accesspoint.

© PXimport

Ubiquiti AmpliFi HD

Prijs
€ 399,- (3 nodes)
Website
www.wimood.nl
Kopen
bol.com7Score70

 • Pluspunten

 • Uitstekende app

 • Accesspointmodus

 • Eenvoudige installatie

 • Prijs

 • Minpunten

 • Laagste snelheid

 • Mesh-antennes lastig plaatsbaar

Conclusie

Na het testen van drie wifi-systemen kunnen we concluderen dat ieder systeem in een sterconfiguratie het beste presteert. Net als bij een wifi-repeater is er een duidelijke snelheidsdaling bij het nogmaals doorzetten van een signaal. Echt meshen waarbij er meerdere verbindingen zijn tussen nodes voor de beste prestaties is in onze Nederlandse huizen dan ook niet mogelijk. Tegelijkertijd krijg je bij iedere geteste set wel meer wifi voor je geld op verschillende verdiepingen van een huis dan bijvoorbeeld bij een dure AC5300-router.

Kijken we naar de rauwe prestaties, dan heeft Orbi de beste papieren. Orbi is in staat om een signaal met een snelheid van 350 Mbit/s over een verdieping heen te tillen zonder dat de plaatsing van de nodes kritisch is. Linksys doet het met zo’n 230 tot 300 Mbit/s ook goed, maar is daarbij wel erg kritisch qua plaatsing. AmpliFi HD kan zo’n 160 Mbit/s over een verdieping heen tillen.

Ben je op zoek naar een uitstekend wifi-netwerk op de begane grond en eerste verdieping, dan moet je zonder twijfel voor Orbi kiezen. Velop is ook met twee nodes verkrijgbaar, maar presteert minder goed. Wil je snelle wifi op drie verdiepingen met de router op de begane grond, dan is de keuze lastiger. Orbi is hier (nog) niet echt voor ontworpen, maar doet het met een (prijzige!) optionele satelliet alsnog aardig. Linksys’ Velop presteert met drie nodes in een dergelijke situatie het beste. Daar staat tegenover dat het lastig kan zijn dat Velop zijn 5GHz-netwerk hoofdzakelijk op dfs-kanalen uitzendt en enkel werkt in een routermodus. Het qua snelheid minder presterende AmpliFi HD is als accesspoint-systeem inzetbaar en een stuk goedkoper. Voor zowel Velop als AmpliFi HD en Orbi met de optionele satelliet geldt dat hoewel de snelheid verschilt, de dekking op alle verdiepingen prima is.

Wil je drie nodes gebruiken en kun je de router op de middelste verdieping plaatsen, dan presteren alle systemen goed. De keuze is dus nog best lastig, maar we zijn vooralsnog het meest onder de indruk van Orbi. Heb je drie nodes nodig, dan kun je voor Velop of AmpliFi HD kiezen. Het zou goed kunnen dat de systemen in jouw huis beter werken en je aan twee nodes al genoeg hebt.

Hieronder vind je alle testresultaten op een rijtje. Klik op de tabel (pfd) voor een grotere versie.

© PXimport

0,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000