ID.nl logo
DSM 7.1 uit voor Synology-NAS: dit is er nieuw
© PXimport
Huis

DSM 7.1 uit voor Synology-NAS: dit is er nieuw

Na lange tijd in beta verkeerd te hebben en de afgelopen tijd heel voorzichtig gefaseerd uitgerold te zijn naar verschillende geselecteerde modellen, is Synology’s DSM 7.1 nu voor vrijwel alle ondersteunde NAS'en van het merk beschikbaar. Wat is er nieuw?

De weg naar DSM (Disk Station Manager, het OS waar alle NASsen van Synology op draaien) versie 7 was een lange. Het duurde jaren alvorens de upgrade goed genoeg bevonden werd door de fabrikant. Toch werd versie 7.0 wat lauwtjes ontvangen door gebruikers. Vooral het verdwijnen van functies riep vragen op. 

Oudere versies van DSM stonden erom bekend dat ze bijvoorbeeld muziek af konden spelen via een ingeprikte DAC, zelfs DVB-T televisie opnemen behoorde lange tijd tot de mogelijkheid. Ook oude usb-printers via het netwerk beschikbaar maken – inclusief AirPrint-mogelijkheden - was geen enkel probleem. Het waren de puntjes op de i die DSM populair maakte. 

Toch koos Synology ervoor om ze te schrappen. Voor een ieder die een UPS gebruikte – de van een accu voorziene noodstroomvoorziening – in combinatie met een Synology was er ook ergernis. Ineens bleek het afschakelen van de UPS voor de meeste merken niet meer mogelijk.

Alleen voor UPS’en van het in onze contreien toch meer obscure en ook nog eens heel dure merk Omron werkte die truc nog. Dát heeft Synology na vele klachten wel teruggedraaid in 7.1; de andere genoemde features zijn voorgoed verdwenen.

Nieuwsgierig

Blijft natuurlijk de hamvraag wat je er dan voor terug krijgt, nu DSM 7.1 beschikbaar is. Wel, volgens Synology vooral een soepeler, stabieler en sneller geheel. Met daarbij diverse extra mogelijkheden, zoals de optie om een volledige back-up te maken van je systeem. Gaat er dan eens iets gruwelijk mis, dan kun je alles snel weer in werkende staat terugbrengen. Inclusief besturingssysteem, alle instellingen enzovoorts. 

De daarvoor benodigde tool Active Backup for Business is te vinden in het Package Center, de ‘app store’ van DSM. Opvallend is dat na de eerste start de app eerst geactiveerd moet worden bij Synology. Dat zien we inmiddels bij meer onderdelen terug. 

Sterker nog: voor de upgrade naar 7.1 kregen we de melding dat we bij een Synology-account aangemeld moesten zijn wilden we bepaalde codecs geïnstalleerd krijgen. Het maakt dat DSM wel wat erg nieuwsgierig begint aan te voelen.

©PXimport

Over apps

Eerlijk is eerlijk: DSM is ook in versie 7.1 een prima besturingssysteem voor de NAS. Maar eigenlijk hadden we na de stormachtige start van het revolutionaire geheel met de hippe desktop die in je browser draait wel meer verwacht van de toekomst. Meer apps, meer ondersteuning voor randapparaten. Daarmee hadden de NAS'en heel aardige low-power servertjes kunnen worden voor thuisgebruik en werkgroepen op kantoor. 

Veel ingrediënten daarvoor zijn zonder meer aanwezig. Zo is er de app Synology Drive met een complete Office-suite a la Google Docs. Maar ja, omdat die usb-printers nu niet meer worden ondersteund zal een deel van de gebruikers daardoor weer afhaken. 

Vlaggenschip Synology Photos – voorheen PhotoStation – is in versie 7 stevig op de schop gegaan. In versie 7.1 is het uitgebreide fotobeheerpakket verder verfijnd. Handig voor fotografen die hun complete fotocollectie centraal willen beheren, los van iets als Adobe Lightroom.

©PXimport

Vele verbeteringen

DSM 7.1 kent tal van kleine en grotere verbeteringen ten opzichte van de 7.0x-versie. Zo kun je nu meerdere shares zodanig instellen dat ze op een client van een en hetzelfde apparaat komen. Nooit meer op zoek naar welke gedeelde map nou ook alweer op welke NAS stond. Vooral handig als je meerdere NAS'en hebt staan natuurlijk. 

SSD-cache kan nu voor meerdere volumes tegelijk ingeschakeld worden. Verder tal van tweaks onder de motorkap, waardoor bijvoorbeeld I/O-operaties vanuit een virtuele machine sneller moeten verlopen. Veel van deze tweaks zijn met name gericht op zakelijke gebruikers, of voor een ieder die eens stevig aan het experimenteren met meer professionele settings wil slaan.

DSM 7.1 installeren en compatibiliteit

DSM 7.1 is eigenlijk hét overstapmoment. DSM 6.2x wordt nog tot juni volgend jaar van patches voorzien, daarna niet meer. Kortom: als je NAS 7.1 ondersteunt moet je langzaam aan gaan nadenken over een upgrade. Nadeel is wel dat dit een tweetrapsraket wordt. 

Eerst moet je namelijk upgraden naar versie 7.01 en aansluitend naar 7.1. Daarbij komt, dat niet op alle Synology’s de update naar 7.1 verschijnt, zo meldt Synology op de site. In dat geval moet je het 7.1-installatiebestand voor jouw type downloaden en vervolgens via de upgrade-module (te vinden in het menu Start, Configuratiescherm en Bijwerken en herstellen) uploaden.

Daarna kan er alsnog geüpdate worden. De ‘getroffen’ modellen waarbij de 7.1-update niet verschijnt zijn op de Synology-site te vinden (even een stukje naar beneden scrollen). Ook lees je daar dat 7.1 voor een flinke serie NAS'en het eindstation is; zij krijgen geen hogere toekomstige versies meer aangeboden.

Lees ook: Ondersteuning oude Synology NAS'en stopt - Dit moet je weten

©PXimport

Al met al is ook DSM 7.1 een upgrade met de voor de een een lach en de ander een traan. Ben je erg gehecht aan specifieke functies én draai je nog op DSM 6.2x, dan heb je nog tot juni volgend jaar om daarvan te genieten. Daarna moet je ofwel overstappen, of voor lief nemen dat je geen (veiligheids)patches meer krijgt. Dat geldt ook voor NAS'en die geen update naar 7 meer krijgen.

Je hoeft je NAS in dat geval niet direct in de vuilnisbak te gooien, maar het is wel zaak om deze niet meer aan de cloud te hangen om ellende te voorkomen. Dat kun je regelen via de settings in DSM en ook in je router door simpelweg internettoegang naar je NAS te blokkeren.

▼ Volgende artikel
Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!
© brizmaker
Huis

Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!

O nee! Heb je net de vaatwasser met veel pijn en moeite ingeruimd, blijkt dat het vaatwasmiddel op is. Een blik op je horloge vertelt je dat de supermarkt ook net dicht is. Net nu je morgen een feestje hebt en de schone vaat dus meer dan nodig is! Geen zorgen, je hoeft niet alles eruit te halen en met de hand af te wassen. Er zijn alternatieven die jouw vaat net zo blinkend schoonmaken als vaatwasmiddel.

In dit artikel ontdek je dat:

  • Je best een drupje afwasmiddel mag gebruiken in de vaatwasser
  • De combinatie baking soda en azijn ook goed werkt
  • Het wondermiddel borax voor de vaat te gebruiken is
  • Witte azijn niet al te vervuilde vaat schoonmaakt
  • Je zelf met maar een paar ingrediënten vaatwasmiddel maakt

Dit artikel vind je vast ook interessant: Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Afwasmiddel

Heb je nog wel een fles afwasmiddel op het aanrecht staan? Doe een drupje (of een paar druppels) in het doseerbakje van de vaatwasser. Opgepast: gebruik absoluut niet te veel, anders heb je binnen de kortste keren een schuimparty in de keuken. Te veel afwasmiddel zorgt voor een enorme hoeveelheid schuim dat uit de vaatwasmachine lekt. Met slechts een paar druppels tot maximaal een theelepeltje krijg je de vaat weer stralend schoon. Doe het niet te vaak; het is slechts een tijdelijke oplossing. Het middel kan op lange termijn schade aanbrengen aan je vaatwasser.

Baking soda en azijn

Een andere manier om je vuile vaat toch schoon te krijgen, is door baking soda en azijn te gebruiken. Beide middeltjes hebben de meeste mensen wel in huis. Je hebt een half kopje bakpoeder nodig. Vul hiermee het doseerbakje. Het reservoir voor glansspoelmiddel vul je met azijn. Deze middelen breken het vet af en verwijderen viezigheid. De azijn zorgt bovendien voor een mooie glans van je vaat.

©africa-studio.com

Boorzuurpoeder (Borax)

We schreven al eerder een artikel wat je allemaal met boorzuurpoeder kunt doen. Wist je dat je het ook als vaatwasmiddel kunt gebruiken? Het mineraal breekt niet alleen het vuil af, maar maakt het kalkrijke water ook nog eens zachter. Gooi een kwart kopje boorzuurpoeder in het doseerbakje, samen met een kwart kopje bakpoeder. Vaatwasser aan en de middeltjes doen de rest.

Witte azijn

Witte azijn ontkalkt en maakt schoon. Daarom kun je het ook gebruiken als vervanger voor je vaatwastabletten of vaatwaspoeder. Je doet één kopje in het doseerbakje en zet de vaatwasser op het gewone programma aan. De truc met dit middel is wel dat de vaat niet zwaar vervuild is. Witte azijn maakt namelijk wel schoon, maar met hardnekkige vlekken heb je sterker geschut nodig. Baking soda bijvoorbeeld.

©Sabrina

Zelf vaatwasmiddel maken

Überhaupt geen zin om nieuwe vaatwastabletten in de supermarkt te kopen? Maak dan zelf vaatwastabletten of -poeder. De vaatwastabletten maak je door een kwart kopje zout, één kopje bakpoeder en maximaal twee eetlepels citroenzuur te mengen. Doe er nog een kwart kopje water bij en meng goed. Doe het mengsel in ijsblokvormpjes en laat het een hele dag en nacht drogen. Daarna is het middel klaar voor gebruik!

Of maak zelf vaatwaspoeder door een kopje baking soda en een kopje citroenzuur te mixen. Daarna bewaar je het mengsel in een luchtdichte weckpot, buiten bereik van kinderen. Voor een schone vaat heb je maar een paar eetlepels nodig.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube