DSM 7.1 uit voor Synology-NAS: dit is er nieuw

© PXimport

DSM 7.1 uit voor Synology-NAS: dit is er nieuw

Netwerk

Geplaatst: 14 juni 2022 - 05:05

Aangepast: 1 februari 2023 - 17:39

Ronald Smit

Na lange tijd in beta verkeerd te hebben en de afgelopen tijd heel voorzichtig gefaseerd uitgerold te zijn naar verschillende geselecteerde modellen, is Synology’s DSM 7.1 nu voor vrijwel alle ondersteunde NAS'en van het merk beschikbaar. Wat is er nieuw?

De weg naar DSM (Disk Station Manager, het OS waar alle NASsen van Synology op draaien) versie 7 was een lange. Het duurde jaren alvorens de upgrade goed genoeg bevonden werd door de fabrikant. Toch werd versie 7.0 wat lauwtjes ontvangen door gebruikers. Vooral het verdwijnen van functies riep vragen op. 

Oudere versies van DSM stonden erom bekend dat ze bijvoorbeeld muziek af konden spelen via een ingeprikte DAC, zelfs DVB-T televisie opnemen behoorde lange tijd tot de mogelijkheid. Ook oude usb-printers via het netwerk beschikbaar maken – inclusief AirPrint-mogelijkheden - was geen enkel probleem. Het waren de puntjes op de i die DSM populair maakte. 

Toch koos Synology ervoor om ze te schrappen. Voor een ieder die een UPS gebruikte – de van een accu voorziene noodstroomvoorziening – in combinatie met een Synology was er ook ergernis. Ineens bleek het afschakelen van de UPS voor de meeste merken niet meer mogelijk.

Alleen voor UPS’en van het in onze contreien toch meer obscure en ook nog eens heel dure merk Omron werkte die truc nog. Dát heeft Synology na vele klachten wel teruggedraaid in 7.1; de andere genoemde features zijn voorgoed verdwenen.

Nieuwsgierig

Blijft natuurlijk de hamvraag wat je er dan voor terug krijgt, nu DSM 7.1 beschikbaar is. Wel, volgens Synology vooral een soepeler, stabieler en sneller geheel. Met daarbij diverse extra mogelijkheden, zoals de optie om een volledige back-up te maken van je systeem. Gaat er dan eens iets gruwelijk mis, dan kun je alles snel weer in werkende staat terugbrengen. Inclusief besturingssysteem, alle instellingen enzovoorts. 

De daarvoor benodigde tool Active Backup for Business is te vinden in het Package Center, de ‘app store’ van DSM. Opvallend is dat na de eerste start de app eerst geactiveerd moet worden bij Synology. Dat zien we inmiddels bij meer onderdelen terug. 

Sterker nog: voor de upgrade naar 7.1 kregen we de melding dat we bij een Synology-account aangemeld moesten zijn wilden we bepaalde codecs geïnstalleerd krijgen. Het maakt dat DSM wel wat erg nieuwsgierig begint aan te voelen.

© PXimport

Over apps

Eerlijk is eerlijk: DSM is ook in versie 7.1 een prima besturingssysteem voor de NAS. Maar eigenlijk hadden we na de stormachtige start van het revolutionaire geheel met de hippe desktop die in je browser draait wel meer verwacht van de toekomst. Meer apps, meer ondersteuning voor randapparaten. Daarmee hadden de NAS'en heel aardige low-power servertjes kunnen worden voor thuisgebruik en werkgroepen op kantoor. 

Veel ingrediënten daarvoor zijn zonder meer aanwezig. Zo is er de app Synology Drive met een complete Office-suite a la Google Docs. Maar ja, omdat die usb-printers nu niet meer worden ondersteund zal een deel van de gebruikers daardoor weer afhaken. 

Vlaggenschip Synology Photos – voorheen PhotoStation – is in versie 7 stevig op de schop gegaan. In versie 7.1 is het uitgebreide fotobeheerpakket verder verfijnd. Handig voor fotografen die hun complete fotocollectie centraal willen beheren, los van iets als Adobe Lightroom.

© PXimport

Vele verbeteringen

DSM 7.1 kent tal van kleine en grotere verbeteringen ten opzichte van de 7.0x-versie. Zo kun je nu meerdere shares zodanig instellen dat ze op een client van een en hetzelfde apparaat komen. Nooit meer op zoek naar welke gedeelde map nou ook alweer op welke NAS stond. Vooral handig als je meerdere NAS'en hebt staan natuurlijk. 

SSD-cache kan nu voor meerdere volumes tegelijk ingeschakeld worden. Verder tal van tweaks onder de motorkap, waardoor bijvoorbeeld I/O-operaties vanuit een virtuele machine sneller moeten verlopen. Veel van deze tweaks zijn met name gericht op zakelijke gebruikers, of voor een ieder die eens stevig aan het experimenteren met meer professionele settings wil slaan.

DSM 7.1 installeren en compatibiliteit

DSM 7.1 is eigenlijk hét overstapmoment. DSM 6.2x wordt nog tot juni volgend jaar van patches voorzien, daarna niet meer. Kortom: als je NAS 7.1 ondersteunt moet je langzaam aan gaan nadenken over een upgrade. Nadeel is wel dat dit een tweetrapsraket wordt. 

Eerst moet je namelijk upgraden naar versie 7.01 en aansluitend naar 7.1. Daarbij komt, dat niet op alle Synology’s de update naar 7.1 verschijnt, zo meldt Synology op de site. In dat geval moet je het 7.1-installatiebestand voor jouw type downloaden en vervolgens via de upgrade-module (te vinden in het menu Start, Configuratiescherm en Bijwerken en herstellen) uploaden.

Daarna kan er alsnog geüpdate worden. De ‘getroffen’ modellen waarbij de 7.1-update niet verschijnt zijn op de Synology-site te vinden (even een stukje naar beneden scrollen). Ook lees je daar dat 7.1 voor een flinke serie NAS'en het eindstation is; zij krijgen geen hogere toekomstige versies meer aangeboden.

Lees ook: Ondersteuning oude Synology NAS'en stopt - Dit moet je weten

© PXimport

Al met al is ook DSM 7.1 een upgrade met de voor de een een lach en de ander een traan. Ben je erg gehecht aan specifieke functies én draai je nog op DSM 6.2x, dan heb je nog tot juni volgend jaar om daarvan te genieten. Daarna moet je ofwel overstappen, of voor lief nemen dat je geen (veiligheids)patches meer krijgt. Dat geldt ook voor NAS'en die geen update naar 7 meer krijgen.

Je hoeft je NAS in dat geval niet direct in de vuilnisbak te gooien, maar het is wel zaak om deze niet meer aan de cloud te hangen om ellende te voorkomen. Dat kun je regelen via de settings in DSM en ook in je router door simpelweg internettoegang naar je NAS te blokkeren.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000