ID.nl logo
Beste internetprovider kiezen: Overstappen of niet?
© PXimport
Huis

Beste internetprovider kiezen: Overstappen of niet?

Ben jij helemaal tevreden over je internetabonnement thuis? Of neig je naar een ander pakket met sneller internet, zonder aanvullende tv-ontvanger of juist een lagere prijs? Zoek je de beste internetprovider die bij jouw wensen aansluit, dan zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Met deze tips bepaal je of overstappen de moeite waard is.

Misschien zit je al jaren bij dezelfde provider voor internet, televisie en bellen. Of stap je elke paar jaar over naar een andere partij omdat je de perfecte aanbieder nog niet gevonden hebt of geld wil besparen. Het is raadzaam om eens te controleren wat voor contract jij hebt, waar je precies voor betaalt en of je niet beter uit bent met een ander type contract of een andere provider. Er zijn namelijk verschillende typen contracten. 

De meest bekende is het alles-in-een-pakket, dat bestaat uit internet, vast bellen en televisie. Je kunt ook kiezen voor een pakket met internet en televisie of een met internet, televisie, vast én mobiel bellen. Wil je een internetabonnement voor thuis zonder aanvullende diensten? Ook dat kan bij steeds meer providers.

Internetabonnementen vergelijken

Je internetabonnement is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van je contract. Kijk eens voor welke maximale internetsnelheid je betaalt en vraag jezelf af of je hier nog steeds tevreden over bent. Ja? Dan kun je dit in principe zo laten. 

Vind je je internet thuis te langzaam of heb je niet overal in huis even goede dekking? Test dan eerst eens de praktijkinternetsnelheid van je wifinetwerk met de gratis Speedtest-app (smartphone en tablet) en speedtest.net op de computer.

Doe de test het liefst op verschillende plekken in je huis. Je praktijksnelheid via wifi is altijd lager dan de maximale snelheid van de provider – die je alleen haalt door je computer bedraad te verbinden met je router. Maar als de draadloze snelheid flink lager is dan wat de provider belooft, raden we je aan je router onder de loep te nemen. 

©PXimport

Misschien kun je je internetsnelheid verbeteren door de router op een andere plek neer te zetten of door een nieuwe, betere router te kopen. Bijvoorbeeld een meshrouter met meerdere satellieten om betere dekking in je huis te realiseren. Sommige providers, waaronder Ziggo en KPN, verkopen zelf ook meshrouters aan nieuwe en bestaande klanten.

Werkt je router naar behoren en blijkt je huidige internetsnelheid toch te langzaam voor jouw ideale gebruik? Ga dan na of jouw provider een abonnement met hogere up- en downloadsnelheid aanbiedt op jouw adres. Ja? Dan kun je overwegen of je de meerprijs wil betalen. 

Kijk ook zeker welke internetsnelheden concurrerende providers kunnen leveren op jouw adres en wat ze hiervoor vragen. De (maximale) up- en downloadsnelheden en bijbehorende prijzen lopen namelijk sterk uiteen. Onafhankelijke vergelijkingswebsites als breedbandwinkel.nl geven binnen een minuut een duidelijk overzicht van alle internetabonnementen die voor jouw adres beschikbaar zijn.

Glasvezel op jouw adres?

Het snelst mogelijke internet voor thuis gaat via een glasvezelverbinding. Goed om in je achterhoofd te houden is dat steeds meer huishoudens toegang krijgen tot glasvezel. De zogeheten verglazing van Nederland schiet lekker op, met name omdat providers als KPN en T-Mobile er meer werk van maken. Toch zijn er nog genoeg wijken, maar ook hele dorpen en steden die pas binnen een paar jaar glasvezel krijgen. 

Op stratix.nl/glaskaart/ zie je hoeveel procent van de huishoudens in jouw gemeente op dit moment toegang heeft tot glasvezel. Op websites van providers kun je via een postcodecheck achterhalen of jouw huis al een glasvezelaansluiting heeft en zo niet, of hier binnenkort verandering in gaat komen.

©PXimport

Vrije modemkeuze

Een ander aandachtspunt bij het kiezen van je internetprovider is hoe die tegenover vrije modemkeuze staat. Dit houdt in dat je zelf je routermodem kan kiezen en dus niet verplicht opgescheept wordt met een routermodem van de provider. 

Zo’n routermodem krijg je in bruikleen, dus je betaalt er maandelijks voor en moet ‘m terugsturen als je overstapt naar een andere provider. Bovendien is dit type routermodem technisch minder geavanceerd en minder naar eigen wens in te stellen dan sommige los verkrijgbare routermodems. Houd er rekening mee dat zelf een routermodem instellen technische kennis vereist en op eigen verantwoordelijkheid is. 

KPN en Freedom Internet zijn de bekendste providers die vrije modemkeuze aanbieden. Freedom geeft klanten met een eigen modem zelfs twee euro factuurkorting per maand – ze betalen immers niet voor een modem in bruikleen. 

Andere providers, waaronder T-Mobile en Ziggo, zijn geen voorstander van vrije modemkeuze. Vermoedelijk treedt later dit jaar echter een nieuwe beleidsregel in werking die providers verplicht om vrije modemkeuze toe te staan.

©PXimport

Soorten tv-abonnementen

Het tweede onderdeel van een alles-in-een-contract is vaste televisie. Voor een tv-abonnement inclusief ontvanger betaal je bij de meeste partijen vijf tot twintig euro per maand, afhankelijk van de provider en het zenderpakket. Het is daarom raadzaam om jezelf af te vragen of je dit geld er anno 2021 nog uithaalt. 

Kijk je echt nog zoveel tv via de ontvanger en maak je gebruik van functies als programma’s pauzeren, opnemen en terugkijken? Misschien kijk je tegenwoordig meer Netflix, Disney+ en YouTube dan echte tv-programma’s of zit je sowieso minder voor de televisie.

In dat geval is een goedkoper tv-abonnement het overwegen waard. Het bekendste alternatief is NLZiet, een initiatief van de drie grootste tv-zenders. NLZiet geeft je voor acht euro per maand toegang tot de programma’s van onder meer de NPO, RTL en Kijk (SBS, Veronica en meer). 

©PXimport

NLZiet werkt via een app op je smartphone, tablet of smart-tv en is ook via de website te bekijken op je computer. Dit scheelt een kastje en afstandsbediening in je woonkamer. NLZiet laat je programma’s terug- en vooruitkijken en toont over het algemeen minder reclames dan de lineaire tv-zenders.

Vast bellen

Het derde onderdeel van een alles-in-een-pakket is vast bellen via een ‘ouderwetse’ telefoon. Vrijwel alle bekende providers bieden het aan, maar steeds minder mensen gebruiken het. Dat komt natuurlijk door de smartphone. Ben jij nog een tevreden gebruiker van de vaste lijn? Dan kun je dit natuurlijk lekker zo laten. 

Twijfel je om dit contractonderdeel op te zeggen of weet je niet of je er überhaupt voor betaalt? Neem je contract eens door en je ziet direct wat je bespaart als je de telefoonaansluiting uitzet. Bij Ziggo, KPN en T-Mobile is dit respectievelijk twaalf, vierentwintig en dertig euro per jaar – exclusief kosten voor het bellen per minuut.

©PXimport

E-mail behouden?

Mocht je de emaildienst van je provider gebruiken dan is dat een aandachtspunt bij het overstappen naar een concurrent. Je mailadres kun je namelijk niet meeverhuizen. De ontvangen en verzonden e-mails wel, door ze te exporteren in de oude maildienst en te importeren in de nieuwe maildienst. Je provider legt op zijn website uit hoe je dit doet. 

Als je overstapt, moet je je contacten dus informeren over je nieuwe emailadres en je mailadres wijzigen bij websites en andere diensten. Met een externe gratis of betaalde maildienst als Gmail, Outlook of Soverin ben je niet gebonden aan je provider.

Combinatiekortingen

Besparen op je huidige of nieuwe contract kan op meer manieren. Bijna alle providers bieden minimaal één vorm van combinatiekorting aan. Ze willen je namelijk graag als klant werven en behouden, en als het kan je nog meer diensten verkopen. Bij drie grote spelers (KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo) krijg je daarom korting op je maandfactuur als je zowel een abonnement voor thuis als mobiel abonnement bij dezelfde provider afneemt. 

De korting bedraagt doorgaans een paar euro per maand, maar kan ook oplopen. Zo voert T-Mobile een agressieve wervingscampagne door het snelst mogelijke internetpakket voor thuis en onbeperkt mobiel internet aan te bieden voor totaal vijftig euro per maand. Voorheen was dit 65 euro.

©PXimport

Veel providers paaien je ook met allerlei andere praktische voordelen. Denk aan een ‘gratis’ sportzender als je een tv-abonnement kiest, een grotere mobiele internetbundel en een ‘gratis’ upgrade naar een hogere internetsnelheid voor thuis. 

Niet alle providers doen hieraan mee. Zo geeft Freedom Internet je standaard de hoogst haalbare internetsnelheid. Let ook goed op de kleine lettertjes, want sommige ‘gratis’ extra’s gelden alleen de eerste maanden van je contract. Daarna ga je er stilzwijgend voor betalen tot je de extra’s uitzet. 

Al met al zijn er dus genoeg zaken om rekening mee te houden als je je contract voor thuis wil wijzigen, ongeacht of je bij je huidige provider blijft of overstapt naar een concurrent. Hopelijk helpen de tips in dit artikel je met het maken van de beste keuze!

▼ Volgende artikel
Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!
© brizmaker
Huis

Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!

O nee! Heb je net de vaatwasser met veel pijn en moeite ingeruimd, blijkt dat het vaatwasmiddel op is. Een blik op je horloge vertelt je dat de supermarkt ook net dicht is. Net nu je morgen een feestje hebt en de schone vaat dus meer dan nodig is! Geen zorgen, je hoeft niet alles eruit te halen en met de hand af te wassen. Er zijn alternatieven die jouw vaat net zo blinkend schoonmaken als vaatwasmiddel.

In dit artikel ontdek je dat:

  • Je best een drupje afwasmiddel mag gebruiken in de vaatwasser
  • De combinatie baking soda en azijn ook goed werkt
  • Het wondermiddel borax voor de vaat te gebruiken is
  • Witte azijn niet al te vervuilde vaat schoonmaakt
  • Je zelf met maar een paar ingrediënten vaatwasmiddel maakt

Dit artikel vind je vast ook interessant: Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Afwasmiddel

Heb je nog wel een fles afwasmiddel op het aanrecht staan? Doe een drupje (of een paar druppels) in het doseerbakje van de vaatwasser. Opgepast: gebruik absoluut niet te veel, anders heb je binnen de kortste keren een schuimparty in de keuken. Te veel afwasmiddel zorgt voor een enorme hoeveelheid schuim dat uit de vaatwasmachine lekt. Met slechts een paar druppels tot maximaal een theelepeltje krijg je de vaat weer stralend schoon. Doe het niet te vaak; het is slechts een tijdelijke oplossing. Het middel kan op lange termijn schade aanbrengen aan je vaatwasser.

Baking soda en azijn

Een andere manier om je vuile vaat toch schoon te krijgen, is door baking soda en azijn te gebruiken. Beide middeltjes hebben de meeste mensen wel in huis. Je hebt een half kopje bakpoeder nodig. Vul hiermee het doseerbakje. Het reservoir voor glansspoelmiddel vul je met azijn. Deze middelen breken het vet af en verwijderen viezigheid. De azijn zorgt bovendien voor een mooie glans van je vaat.

©africa-studio.com

Boorzuurpoeder (Borax)

We schreven al eerder een artikel wat je allemaal met boorzuurpoeder kunt doen. Wist je dat je het ook als vaatwasmiddel kunt gebruiken? Het mineraal breekt niet alleen het vuil af, maar maakt het kalkrijke water ook nog eens zachter. Gooi een kwart kopje boorzuurpoeder in het doseerbakje, samen met een kwart kopje bakpoeder. Vaatwasser aan en de middeltjes doen de rest.

Witte azijn

Witte azijn ontkalkt en maakt schoon. Daarom kun je het ook gebruiken als vervanger voor je vaatwastabletten of vaatwaspoeder. Je doet één kopje in het doseerbakje en zet de vaatwasser op het gewone programma aan. De truc met dit middel is wel dat de vaat niet zwaar vervuild is. Witte azijn maakt namelijk wel schoon, maar met hardnekkige vlekken heb je sterker geschut nodig. Baking soda bijvoorbeeld.

©Sabrina

Zelf vaatwasmiddel maken

Überhaupt geen zin om nieuwe vaatwastabletten in de supermarkt te kopen? Maak dan zelf vaatwastabletten of -poeder. De vaatwastabletten maak je door een kwart kopje zout, één kopje bakpoeder en maximaal twee eetlepels citroenzuur te mengen. Doe er nog een kwart kopje water bij en meng goed. Doe het mengsel in ijsblokvormpjes en laat het een hele dag en nacht drogen. Daarna is het middel klaar voor gebruik!

Of maak zelf vaatwaspoeder door een kopje baking soda en een kopje citroenzuur te mixen. Daarna bewaar je het mengsel in een luchtdichte weckpot, buiten bereik van kinderen. Voor een schone vaat heb je maar een paar eetlepels nodig.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube