Back-upbeheer voor je thuisnetwerk met Veeam
Een gebruiksvriendelijke en betrouwbare tool om back-ups te maken is alvast Veeam Endpoint Backup Free. We tonen je hoe je hiermee zorgeloos aan de slag kunt.
Een NAS(Network Attached Storage) is eigenlijk onmisbaar in een modern thuisnetwerk, al was het alleen om centrale opslagruimte beschikbaar te stellen aan alle gebruikers van je netwerk. Zo goed als alle NAS-apparaten laten je bovendien toe gedeelde mappen te creëren en gebruikerspecifieke machtigingen toe te kennen. Elke NAS ondersteunt bovendien één of meer RAID-implementaties (zoals RAID 1), waarbij alle data meteen naar twee (of meer) fysieke schijven worden geschreven. Geeft één schijf de geest, dan levert de andere schijf nog netjes alle gegevens aan. Lees ook:Zo check je de oorzaak van fouten in je thuisnetwerk.
Zo’n RAID-constructie verhoogt weliswaar de veiligheid van je data, maar die vervangt geenszins een echte back-up. Echter, met de juiste software kun je de back-ups van al je computers wel automatiseren en die ook veilig op de NAS laten bewaren. Een gebruiksvriendelijke en betrouwbare tool is alvast Veeam Endpoint Backup Free. We tonen je hoe je hiermee zorgeloos aan de slag kunt.
Idealiter bewaar je de back-ups op een NAS, of minstens op een netwerkshare waar je als (netwerk)beheerder toegang toe hebt, zodat je de back-ups af en toe kunt controleren.
-
Back-up
Surf naar de website,meld je aan en download de gratis tool. Nadat je het zip-bestand hebt uitgepakt, kun je het programma met één druk op de knop installeren. Meteen na de installatie stelt de tool de Veeam Recovery Media Creation Wizard voor. Ook al kun je deze wizard ook naderhand nog opstarten via Alle apps / Veeam, het is een goed idee dit herstelmedium zo snel mogelijk te creëren. Immers, wanneer Windows ooit weigert op te starten, kun je langs deze weg nog bij je back-ups. Controleer (op de verschillende systemen) ook of je het systeem met dit medium wel degelijk kunt opstarten.
©PXimport
Je bent nu klaar voor de eerste back-up. Open de beheermodule van Veeam en ga naar Status / Configure backup. Je kunt hier kiezen tussen het back-uppen van de volledige pc, van één of meer specifieke volumes en van bepaalde mappen of bestanden. We raden je aan de eerste optie te kiezen. Vervolgens duid je de bestemming aan. Idealiter bewaar je de back-ups op een NAS, of minstens op een netwerkshare waar je als (netwerk)beheerder toegang toe hebt, zodat je de back-ups af en toe kunt controleren. Ten slotte vul je nog de gewenste back-upfrequentie en -voorwaarden in (bijvoorbeeld When backup target is connected). Leg je wijzigingen vast met Save en met Finish.
Herstel
Om een gemaakte back-up terug te zetten, klik je die in het Status-tabblad aan en druk je op de knop Restore Files of Restore Volumes. In het eerste geval koppelt Veeam de back-up als een virtuele schijf zodat je die kunt doorbladeren om data selectief te herstellen. In het tweede geval selecteer je de gewenste datum en maak je duidelijk welk volume (of welke volumes) je wilt terugzetten. Lukt het niet meer om Windows (en Veeam) op te starten, dan kun je dit herstel nog starten vanaf je herstelmedium (zie vorige paragraaf).
©PXimport
Incrementele back-ups
We kunnen ons best voorstellen dat je je zorgen maakt om de ruimte die de automatische back-ups van Veeam na verloop van tijd nodig hebben. Dat valt echter best mee aangezien Veeam incrementele back-ups maakt. Hierbij worden alleen de datablokken mee in de back-up genomen die sinds de laatste back-up nieuw gecreëerd of gewijzigd werden. Bovendien kun je bij het instellen van de back-up aangeven hoeveel dagen je in je back-ups wilt kunnen terugkeren. Oudere back-ups worden dan automatisch verwijderd.