ID.nl logo
8 klassiekers op Netflix die je gezien moet hebben
© PXimport
Huis

8 klassiekers op Netflix die je gezien moet hebben

Netflix is natuurlijk een prachtig grote bron aan entertainment en gemakkelijk vermaak als je veel binnen zit. Je kunt ervoor kiezen om voor de zoveelste keer je favoriete serie te bingewatchen óf om een paar klassieke films te kijken die je gezien moet hebben (of gewoon opnieuw wil zien). Daarom hebben wij 8 klassiekers op Netflix voor je verzameld.

2001: A Space Odyssey

2001: A Space Odyssey speelt zich af in de toekomst. Als er op de maan een apart voorwerp wordt gevonden dat daar niet door de mens geplaatst is, wordt een verkenningsschip met astronauten erop uitgestuurd om te ontdekken waar dit voorwerp vandaan komt, en of het misschien een manier is voor buitenaards leven om contact met de mens te zoeken. De astronauten worden begeleid door de AI-computer Hal, die moet zorgen voor orde, regelmaat en veiligheid op het schip. Voor 2001: A Space Odyssey moet je in een heel specifieke bui zijn. Deze film is namelijk voor het grootste gedeelte erg stil en bestaat uit langzame shots en gesprekken.

Bekijk hier de beste films en series op Netflix van 2020.

Full Metal Jacket

Full Metal Jacket vertelt het verhaal van een groepje jonge mariniers in training die op het trainingskamp onmenselijke situaties en behandeling moeten doorstaan. Op dit kamp worden ze gedrild door drilinstructeur Hartman die die jongens uitmaakt voor alles dat vies en lelijk is in de wereld. Hij drijft de jongens zo ver, dat ze op een gegeven moment zelfs op het punt staan om hun verstand te verliezen. Net als het boek waar deze film op gebaseerd is, vervolgt de film het verhaal wanneer de jongens inmiddels mariniers zijn en uitgezonden worden naar de afschuwelijke Vietnam oorlog, waar zo veel Amerikaanse soldaten de dood vonden.

Dit zijn de beste series om te bingewatchen op Netflix.

Dirty Dancing

Als je met je pa, ma en zus op vakantie gaat en de hele zomer moet doorbrengen in een cliché vakantieoord waar dagelijks allerlei hersen dodende activiteiten georganiseerd worden, kun je maar beter zelf op zoek gaan naar vermaak. Dat is ook exact wat de jonge Baby doet wanneer ze aankomen op hun vakantiebestemming, waar dagelijks door een knappe dansleraar dansles gegeven wordt aan de gasten. In de avonden danst het personeel er zelf lustig op los en Baby raakt in de ban van het ‘dirty dancing’. Samen met de dansleraar doet ze mee aan een dansvoorstelling maar om dat professioneel te kunnen doen, moet er natuurlijk goed geoefend worden. De zin ‘nobody puts Baby in the corner’ is een van de beroemdste filmcitaten vandaag de dag.

GoodFellas

GoodFellas is een gangsterfilm die werd geregisseerd door Martin Scorsese. Robert de Niro speelt hierin een hoge pief bij de maffia, die de leraar wordt van de jonge Henry. Henry heeft al van jongs af aan de wens om bij de maffia te horen en dus begint hij al op zeer jonge leeftijd onderaan de maffialadder als loopjongen. Met de jaren weet hij zich omhoog te werken op deze ladder, en krijgt hij steeds grotere klussen. Het geld stroomt binnen, maar na verloop van tijd komt hij erachter dat zijn beschermheer (De Niro) er nog een ‘side hustle’ op nahoudt, die essentieel is om ook bij de maffia het hoofd boven water te kunnen houden. Henry zal zelf ook een plan moeten bedenken om zichzelf staande te kunnen houden in de harde maffia wereld.

Dit zijn de beste horrorfilms op Netflix.

Jurassic Park

Een entertainmentpark vol met echte levende dinosaurussen. Dat klinkt als een goed plan toch? In Jurassic Park kun je alle dinosaurussoorten in levende lijven bewonderen. Maar nadat een velociraptor een medewerker aanvalt terwijl deze in zijn verblijft wordt geplaatst, kan het park niet zomaar opengaan. Daarom moeten er enkele experts langskomen om vast te stellen of het park veilig genoeg is voor het grote publiek. Ondertussen is er echter een computertechnicus in het park aanwezig die een geheime opdracht heeft aangenomen om van elke dinosoort een embryo door te verkopen. Al deze ingrediënten bij elkaar, zijn een vast gegeven voor een ramp die op het punt staat zich te voltrekken. Deze klassieker van Steven Spielberg is er een op het lijstje ‘moet je gezien hebben’.

The Shawshank Redemption

The Shawshank Redemption is de hoogst gewaardeerde film op IMDB en dat is niet voor niets. Deze klassieker over de Shawshank gevangenis moet je gezien hebben. Wanneer de bankier Andy Dufresne ervan wordt beschuldigd zijn vrouw en haar minnaar vermoord te hebben, wordt hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in Shawshank. Andy blijft echter volhouden dat hij onschuldig is, maar toch wordt zijn verzoek tot strafvermindering keer op keer afgewezen. Binnen de gevangenismuren weet hij echter wel een redelijk leven voor zichzelf op te bouwen. Doordat hij veel van financiën en bankzaken afweet, duurt het niet lang voordat hij de belasting doet voor alle gevangenismedewerkers én de directeur. En dat heeft zo zijn voordelen.

Easy Rider

Easy Rider is een film uit 1969 met een zéér jonge Jack Nicholson in de hoofdrol. Twee fanatieke motorrijders besluiten deel te nemen aan cocaïnehandel om het hele land door te kunnen rijden op hun motoren en het echte vrije gevoel te beleven. Wanneer ze echter in de heuvels van Arizona een hippie ontmoeten die hun meeneemt naar een commune, komen ze erachter hoe vergankelijk het gevoel van vrijheid kan zijn. Hun reis laat hun allerlei verschillende avonturen meemaken, al dan niet geestelijke avonturen door geestverruimende middelen.

Dirty Harry

Hou je van ouderwetse actie en gerechtigheid, afgewisseld met een paar goede ‘catchphrases’? Dan is Dirty Harry dé film voor jou. De politieagent die Dirty Harry wordt genoemd, wordt gespeeld door Clint Eastwood en Harry is absoluut geen lieverdje. Deze politieagent is namelijk niet bang om de regels te overschrijden als hij daarmee de slechterik te pakken krijgt. Zijn werk wordt hem echter behoorlijk lastig gemaakt wanneer een seriemoordenaar met de naam Scorpio mensen vanaf daken begint neer te schieten. De jacht op Scorpio wordt erg persoonlijk voor Harry, wanneer Scorpio doorkrijgt dat er op hem gejaagd wordt. Scorpio richt zijn pijlen op Harry zelf, en laat persoonlijke en snerende berichten voor hem achter. Een klassiek gevalletje ‘pak me dan als je kan’.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie HDMI-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready-tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie HDMI-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimtes.

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee HDMI-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready-televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi- als ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12V-stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V-adapter voor in de auto, waardoor deze tv ideaal is voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een prima kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12V-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je bovendien meteen aan de slag.

▼ Volgende artikel
Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers
© Odua Images
Huis

Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers

De temperatuur in je koelkast is niet overal hetzelfde. Zet je alles zomaar ergens neer, dan is de kans groot dat eten sneller bederft of je onnodig ruimte verspilt. Door bewust te kiezen wat je waar plaatst, blijft je eten langer vers en houd je je koelkast overzichtelijk.

Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin. Zet je alles op de juiste plek, dan blijft je eten langer vers. In dit artikel leggen we uit hoe de temperatuurzones in je koelkast werken en wat je het beste waar kunt neerzetten.

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

Hoe koud moet je koelkast eigenlijk zijn?

Op veel verpakkingen staat dat je voedingsmiddelen koel moet bewaren, bijvoorbeeld onder de 7 graden. Maar dat is eigenlijk te warm. De ideale temperatuur in de koelkast is 4 graden. Nieuwe koelkasten kun je vaak zelf instellen op een exacte temperatuur. Bij oudere koelkasten stel je de temperatuur in met een draaiknop, meestal van 1 tot 5 of 1 tot 7. Veel mensen denken dat stand 1 het koudst is, maar het is juist andersom: hoe hoger de stand, hoe kouder de koelkast. Staat je koelkast op 1 en is het niet koel genoeg? Kies dan een hogere stand.

Hoe koud of warm het precies is, kun je aan zo'n draaistand helaas niet aflezen. Een koelkastthermometer biedt dan uitkomst. Die laat zien of je de koeling moet bijstellen.

©Christopher Habermann

Waar in de koelkast is het het koudst?

Elke koelkast is zo ontworpen dat het onderin het koudst is. Ook achterin is het kouder dan voorin. Hoe hoger je komt, hoe minder koud het wordt – relatief gezien dan. De deur is de warmste plek, omdat je die vaak opent en sluit. Daardoor stroomt er telkens warme lucht naar binnen, wat de temperatuur op die plek minder constant maakt. Onderin, vlak boven de groentelade, bewaar je dus het best bederfelijke producten zoals vlees, vis en vleeswaren. Laat die het liefst in de originele verpakking of doe ze in een goed afgesloten zakje, zoals een ziplock. Heb je verstelbare planken? Zorg dan dat je genoeg ruimte maakt op deze onderste plank.

De groentela is voor: groenten!

Bij veel mensen liggen er flessen frisdrank of blikjes bier in de groentela. Logisch, want liggend past dat vaak net wat makkelijker en je pakt het snel. Wil je je groenten langer vers houden? Dan kun je die flessen en blikjes beter ergens anders bewaren en de groentela gebruiken waarvoor hij bedoeld is!

Wel of niet in de koelkast bewaren?

Hieronder vind je een lijst met populaire groenten en fruit die je wel en niet in de koelkast bewaart. Dit helpt bij het tegengaan van bederf én smaakverlies. Tip: twijfel je? Kijk of de groente of het fruit in de supermarkt buiten de koeling ligt. Dat is vaak een goede aanwijzing.

✅ Wel in de koelkast bewaren

  • Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie

  • Broccoli en bloemkool

  • Wortels

  • Radijs

  • Prei

  • Boontjes

  • Asperges

  • Champignons

  • Andijvie

  • Rode biet

  • Bosui

  • Kool (wit, rood, spitskool)

  • Bessen, aardbeien, frambozen (kort bewaren, bij voorkeur in het originele bakje)

❌ Niet in de koelkast bewaren

  • Tomaten (worden melig en verliezen aroma)

  • Komkommer (gevoelig voor kou, krijgt snel plekken)

  • Paprika (kan rimpelen en zachter worden)

  • Courgette

  • Avocado (tenzij rijp en nog niet gegeten)

  • Uien (liever droog en donker bewaren)

  • Knoflook

  • Aardappels

  • Pompoen

  • Aubergine

  • Tropisch fruit zoals bananen, mango, ananas

  • Citrusvruchten

Wat zet je op de andere planken?

Helemaal bovenin is een handige plek voor blikjes, pakjes en flesjes drinken. Ook sauzen en geopende potjes, zoals augurken of pesto, zet je hier overzichtelijk bij elkaar. Een plankje lager leg je producten als kaas, humus en andere spreads. Ook margarine, roomboter en bakboter kunnen daar prima staan — niet te koud en niet te warm.

Dit bewaar je in de deur van de koelkast

Onderin de deur van de meeste koelkasten zit een rek voor flessen en pakken. Daar zet je bijvoorbeeld melk, yoghurt, drinkzuivel, sap of witte wijn. Let er wel op dat de koelkast eigenlijk te koud is om wijn direct op drinktemperatuur te houden. Haal de fles dus op tijd uit de koeling.

Verder naar boven zit meestal een eierrekje en een paar smalle plankjes. Die zijn handig voor potjes mosterd, kleine flesjes met kappertjes of andere smaakmakers. Helemaal bovenin in de deur leg je Parmezaanse kaas of zakjes geraspte kaas

Ook interessant: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Houd het netjes!

Vind je het lastig om je koelkast netjes te houden? Dan kunnen speciale koelkastdozen uitkomst bieden. Daarmee houd je bijvoorbeeld alle beleg bij elkaar, of kleine potjes. Er zijn ook handige mandjes die je onder een plank kunt hangen – ideaal om bijvoorbeeld tubes overzichtelijk te bewaren.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Algemene indelingstips

Na het herindelen ziet je koelkast er weer netjes uit. Maar om dat zo te houden, is wat discipline nodig. Zet gelijksoortige potten en flesjes bij elkaar en plaats aangebroken verpakkingen vooraan, zodat je ze als eerste gebruikt. Nieuwe potten saus hoeven nog niet in de koelkast; pas na openen zet je ze erbij. Heb je meerdere soorten vleeswaren of plakken kaas? Dan is een belegdoos met meerdere vakjes handig. Zo houd je alles overzichtelijk én goed afgesloten. Doe je net boodschappen en vul je een grotendeels lege koelkast weer helemaal? Zet dan tijdelijk de temperatuur iets lager, zodat alle producten snel afkoelen. En zet geen warme restjes rechtstreeks in de koelkast: die zorgen voor temperatuurstijging, wat slecht is voor de houdbaarheid van de andere etenswaren.

Toe aan een nieuwe koelkast?

Wil je vanaf het eerste moment een opgeruimde koelkast, denk dan vooraf goed na over hoeveel ruimte je nodig hebt. Hoe groot is je huishouden? Koop je vaak in één keer veel boodschappen of juist vaker kleine beetjes? Op witgoedsites kun je makkelijk filteren op inhoud van het koel- en vriesgedeelte. Let niet alleen op de inhoud in liters, maar ook op de indeling. Een slimme indeling met verstelbare planken of lades maakt vaak meer verschil dan een paar liter extra ruimte. Ook kun je meteen filteren op modellen die speciale vershoudzones hebben, voor groente/fruit en/of vlees en vis. Zo zie je meteen welke modellen passen bij jouw situatie.