8 handige sites voor je feestje

© PXimport

8 handige sites voor je feestje

Geplaatst: 20 januari 2018 - 06:59

Aangepast: 14 december 2022 - 14:08

Martin Gijzemijter Gijzemijter

De feestdagen zitten erop, maar een feestje geven kan altijd. Het organiseren echter altijd blijft een hoop werk. Gelukkig zijn er heel wat online tools die je hierbij goed kunnen helpen. Wij lichten een aantal handige sites voor je feestje uit.

Tip 01: Facebook

Bij een feestje denk je misschien niet direct aan Facebook. Toch is de sociale netwerksite een heel logische keuze als het gaat om organisatie. De reden daarvoor is dat Facebook ten eerste waarschijnlijk al een groot deel van je vrienden en/of familie in kaart heeft gebracht én dat het extreem makkelijk is om mensen uit te nodigen. Je doet dat door een evenement aan te maken (Evenementen vind je onder het kopje Verkennen in de linkerkolom op Facebook). Je kunt een evenement zowel privé maken als openbaar, waarbij we het laatste (afhankelijk van het feestje) sterk afraden, omdat iedereen én z’n moeder zich kan aanmelden om te komen. Wanneer je een evenement hebt gemaakt kun je heel eenvoudig al je Facebook-contactpersonen uitnodigen, en zij kunnen vervolgens aangeven of ze komen of niet. De definitieve gastenlijst kun je uitdraaien als Excel-sheet en je kunt via de evenementenpagina heel eenvoudig communiceren met alle genodigden. Er zit nog wel een nadeel aan: je zult de mensen die geen Facebook hebben alsnog handmatig moeten uitnodigen.

© PXimport

Echt contact

Tip 02: Feest-site

Het is natuurlijk ideaal wanneer je voor je feestje of evenement een website zou kunnen bouwen waarop mensen zich kunnen aanmelden, informatie kunnen vinden enzovoort. Dat is uiteraard heel veel werk en kost in sommige gevallen ook nog eens heel veel geld. De makers van Jimdo hebben daar een oplossing voor bedacht: je kunt namelijk via hun website een eigen mini-site genereren. Het aanmaken van een site is kinderlijk eenvoudig: je klikt op Aanmelden, kiest een ontwerp en maakt vervolgens je account aan (dat kan met je e-mailadres maar ook met Facebook). Vervolgens klik je op Nieuwe website en kies je wat voor soort website je wilt. Daarna kies je een betaalplan, en het mooie is dat je prima kunt kiezen voor het gratis plan. Je krijgt dan alle functionaliteiten, maar wel een url binnen het subdomein .jimdo.com (wat niet echt boeit, want de site is toch tijdelijk voor een feestje). Het inrichten van je website is vervolgens kinderlijk eenvoudig. Je vult wat informatie in, linkt naar je contactformulier, en voilà, je hebt een perfecte interactieve uitnodiging. Je kunt er zelfs een webwinkel aan hangen zodat mensen kaartjes kunnen kopen, mocht dat nodig zijn. Het is allemaal drag and drop, dus je sleept heel eenvoudig je website in elkaar.

© PXimport

Per post of per mail, zelf ontworpen of kant-en-klaar: wat voor uitnodiging stuur jij?

-

Tip 03: Uitnodigingen

Mensen komen natuurlijk niet vanzelf naar je feestje: je zult mensen toch echt moeten uitnodigen. Dat kan natuurlijk door ze allemaal afzonderlijk een kaartje of een e-mail te sturen, maar ook daar zijn handige tools voor. Wil je een fysiek kaartje sturen, dan is Greetz.nl een fijne site. Je maakt je kaartje, vult de adressen in en klaar ben je. Het nadeel is dat dit, als je veel mensen wilt uitnodigen, behoorlijk in de papieren kan lopen. In dat geval is Drukzo.nl een goed alternatief. Hier kun je voor een fractie van de kosten bij Greetz héél veel kaarten bestellen. Je moet ze dan alleen nog wel zelf even op de post doen, en dat is ook niet gratis natuurlijk. Om eenvoudig online uitnodigingen te sturen is Uitgenodigd.nl een goede site. Je kiest simpelweg wat voor uitnodiging je wilt sturen, selecteert daar een ontwerp bij en op wat voor manier de ontvangers kunnen reageren (dat kan ook in dialect, een grappige optie). Je houdt eenvoudig bij wie er wel en niet komt. Kosten? Ongeveer vier euro per feestje, dus dat is te overzien.

Tip 04: Lootjes trekken

Wanneer het feestje gaat om sinterklaas, of om een andere gebeurtenis waarbij het de bedoeling is dat de genodigden elkaar cadeautjes geven, dan moeten er natuurlijk lootjes worden getrokken. Dat is nogal een gedoe, omdat iedereen daarvoor bij elkaar in een ruimte moet zijn, en dan wil het ook nog gebeuren dat juist die ene persoon de persoon trekt met wie het niet mee botert enzovoort. Dat kun je allemaal voorkomen door je lootjes online te trekken. Een perfecte site daarvoor is Lootjestrekken.nl – en het kost je nog eens niets ook. Je geeft simpelweg aan met wie je van plan bent om het feestje te gaan vieren, vult al hun e-mailadressen in en maakt het feestje aan. Vervolgens kun je nog aangeven welke koppelingen je wilt uitsluiten (dus dat neef Jan onmogelijk tante Tina kan trekken) en daarna trek je de lootjes. Iedereen krijgt een mailtje, en zodra iedereen heeft ingelogd worden de koppelingen gemaakt. Deelnemers kunnen vervolgens ook heel eenvoudig hun wensenlijstje opgeven, en de ontvanger van het lootje kan anoniem vragen stellen als hij of zij daar behoefte aan heeft. Echt een site waarmee je jezelf heel wat tijd (en ellende) kunt besparen.

© PXimport

Tip 05: Datumprikker

Het is een van de grootste dooddoeners die er is: je hebt een feestje gepland, stuurt de uitnodigingen uit, om te ontdekken dat niemand op die datum kan (of wil) komen. Het was natuurlijk beter geweest als je van tevoren met iedereen had afgestemd wanneer hij of zij kon komen, maar dat is logistiek onmogelijk … toch? In theorie wel, maar dankzij internet niet. Met een gratis dienst als Datumprikker.nl kun je dit soort feestproblematiek heel eenvoudig voorkomen. Je maakt een feestje aan op de site, geeft een korte omschrijving van wat de bedoeling is en stelt een aantal data voor. Vervolgens stuur je een mail naar alle mensen die je van plan bent om uit te nodigen, waarna zij allemaal afzonderlijk aan kunnen geven op welke dag zij wel of niet zouden kunnen. Een dag waarop iederéén kan ga je uiteraard niet vinden, maar wél de dag waarop de meeste mensen kunnen en dat voorkomt al een hoop teleurstelling. Daarna kun je overigens de definitieve datum prikken, hetgeen natuurlijk in principe zou kunnen dienen als uitnodiging, als je zo’n bevestigingsmailtje feestelijk genoeg vindt.

© PXimport

Wil je voorkomen dat er dubbele cadeaus worden gekocht? Gebruik dan Lijstje.nl

-

Tip 06: Verlanglijstje

Niet alle feestjes gaan uiteraard gepaard met cadeautjes, maar als dat wél zo is, is het natuurlijk wel zo fijn als mensen weten wat er gekocht moet worden, of het nu gaat om een kinderfeestje, een bruiloft of een verjaardag voor een volwassene. Een handige (en gratis) dienst die je hiervoor kunt gebruiken is Lijstje.nl. De werking van deze site is heel eenvoudig: je maakt een verlanglijstje aan en verstuurt de link naar dit lijstje naar alle mensen die je uitnodigt voor het feestje. Wanneer iemand iets koopt dat op het lijstje staat, kan hij of zij dit afstrepen. De andere genodigden van het feestje zien dit ook, waardoor ze weten dat ze dat cadeau niet meer hoeven te kopen. Het enige nadeel is uiteraard wel dat je afhankelijk bent van de deelnemers: als mensen vertrouwen op deze lijst en andere deelnemers strepen hun aankopen niet netjes af, dan is dat natuurlijk een beetje zuur. Wees dus extra duidelijk in het uitnodigingsmailtje.

© PXimport

Tip 07: Checklist

Voor een klein feestje is natuurlijk niet heel erg veel nodig. Beetje kaas, beetje worst, stoelen, drinken, en het is al snel gezellig (vergeet de bitterballen niet!). Als het gaat om een feest van grotere proporties, dan wordt het natuurlijk een heel ander verhaal. Als er geen budget is om het feest te laten organiseren door een bureau en het komt allemaal op jouw schouders terecht, dan is het eenvoudig om ondergesneeuwd te raken. Een checklist kan je in dat geval helpen om het overzicht te houden. Ieder feestje is natuurlijk anders, maar hier vind je een uitgebreide checklist met alles wat je maar kunt bedenken voor een feest. Die lijst is natuurlijk veel te uitgebreid en de helft heb je wellicht niet nodig, maar door een account aan te maken en de checklist op te slaan in je eigen account, kun je ’m bewerken, en de onderdelen die je niet nodig hebt verwijderen. Vervolgens kun je de lijst eventueel ook insluiten in een website, zodat je samen met anderen de checklist kunt afwerken.

© PXimport

Tip 08: Foto’s verzamelen

En dan komt het moment dat het feestje voor de deur staat. Het wordt vast heel gezellig en alle gasten maken vast heel leuke foto’s tijdens al die gezelligheid. Het allerliefste zou je al die foto’s verzamelen zodat je een mooie sfeerimpressie krijgt van je feest. Maar hoe regel je zoiets? Je zou mensen kunnen vragen om alles naar je te mailen, of te sturen via WhatsApp, of er zelfs een speciale WhatsApp groep voor kunnen oprichten, maar niet iedereen houdt daarvan (met name omdat er in die groepen nog wel eens flink geouwehoerd wordt). Een fantastische oplossing hiervoor wordt geboden door het (Engelstalige) Eversnap. Het concept is eenvoudig: je maakt een album aan op de site, vraagt alle gasten (op je uitnodiging) om de Eversnap-app te downloaden en de albumcode in te vullen (daarmee krijgen ze toegang tot het album). Alle foto’s die ze maken tijdens het feest kunnen ze vervolgens direct (of na afloop) naar het album uploaden, zodat alle foto’s op een centrale plek worden verzameld. Dat kost nagenoeg geen inspanning en iedereen heeft direct alle foto’s. Het enige nadeel is dat deze dienst niet gratis is: je betaalt er eenmalig 99 euro voor.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000