ID.nl logo
8 handige sites voor je feestje
© PXimport
Huis

8 handige sites voor je feestje

De feestdagen zitten erop, maar een feestje geven kan altijd. Het organiseren echter altijd blijft een hoop werk. Gelukkig zijn er heel wat online tools die je hierbij goed kunnen helpen. Wij lichten een aantal handige sites voor je feestje uit.

Tip 01: Facebook

Bij een feestje denk je misschien niet direct aan Facebook. Toch is de sociale netwerksite een heel logische keuze als het gaat om organisatie. De reden daarvoor is dat Facebook ten eerste waarschijnlijk al een groot deel van je vrienden en/of familie in kaart heeft gebracht én dat het extreem makkelijk is om mensen uit te nodigen. Je doet dat door een evenement aan te maken (Evenementen vind je onder het kopje Verkennen in de linkerkolom op Facebook). Je kunt een evenement zowel privé maken als openbaar, waarbij we het laatste (afhankelijk van het feestje) sterk afraden, omdat iedereen én z’n moeder zich kan aanmelden om te komen. Wanneer je een evenement hebt gemaakt kun je heel eenvoudig al je Facebook-contactpersonen uitnodigen, en zij kunnen vervolgens aangeven of ze komen of niet. De definitieve gastenlijst kun je uitdraaien als Excel-sheet en je kunt via de evenementenpagina heel eenvoudig communiceren met alle genodigden. Er zit nog wel een nadeel aan: je zult de mensen die geen Facebook hebben alsnog handmatig moeten uitnodigen.

©PXimport

Echt contact

In dit artikel laten we je allerlei handige sites zien die je kunnen helpen bij het organiseren van je feestje. Waar je echter rekening mee moet houden, is dat niet iedereen handig is met dit soort diensten en dat ook lang niet iedereen met regelmaat zijn of haar e-mail checkt. Het is dan ook belangrijk om niet alleen maar op dit soort diensten te leunen. Als bepaalde mensen niet reageren, ga er dan niet automatisch van uit dat ze niet willen komen, maar bel ze even op. Dat voorkomt vervelende situaties achteraf.

Tip 02: Feest-site

Het is natuurlijk ideaal wanneer je voor je feestje of evenement een website zou kunnen bouwen waarop mensen zich kunnen aanmelden, informatie kunnen vinden enzovoort. Dat is uiteraard heel veel werk en kost in sommige gevallen ook nog eens heel veel geld. De makers van Jimdo hebben daar een oplossing voor bedacht: je kunt namelijk via hun website een eigen mini-site genereren. Het aanmaken van een site is kinderlijk eenvoudig: je klikt op Aanmelden, kiest een ontwerp en maakt vervolgens je account aan (dat kan met je e-mailadres maar ook met Facebook). Vervolgens klik je op Nieuwe website en kies je wat voor soort website je wilt. Daarna kies je een betaalplan, en het mooie is dat je prima kunt kiezen voor het gratis plan. Je krijgt dan alle functionaliteiten, maar wel een url binnen het subdomein .jimdo.com (wat niet echt boeit, want de site is toch tijdelijk voor een feestje). Het inrichten van je website is vervolgens kinderlijk eenvoudig. Je vult wat informatie in, linkt naar je contactformulier, en voilà, je hebt een perfecte interactieve uitnodiging. Je kunt er zelfs een webwinkel aan hangen zodat mensen kaartjes kunnen kopen, mocht dat nodig zijn. Het is allemaal drag and drop, dus je sleept heel eenvoudig je website in elkaar.

©PXimport

Per post of per mail, zelf ontworpen of kant-en-klaar: wat voor uitnodiging stuur jij?

-

Tip 03: Uitnodigingen

Mensen komen natuurlijk niet vanzelf naar je feestje: je zult mensen toch echt moeten uitnodigen. Dat kan natuurlijk door ze allemaal afzonderlijk een kaartje of een e-mail te sturen, maar ook daar zijn handige tools voor. Wil je een fysiek kaartje sturen, dan is Greetz.nl een fijne site. Je maakt je kaartje, vult de adressen in en klaar ben je. Het nadeel is dat dit, als je veel mensen wilt uitnodigen, behoorlijk in de papieren kan lopen. In dat geval is Drukzo.nl een goed alternatief. Hier kun je voor een fractie van de kosten bij Greetz héél veel kaarten bestellen. Je moet ze dan alleen nog wel zelf even op de post doen, en dat is ook niet gratis natuurlijk. Om eenvoudig online uitnodigingen te sturen is Uitgenodigd.nl een goede site. Je kiest simpelweg wat voor uitnodiging je wilt sturen, selecteert daar een ontwerp bij en op wat voor manier de ontvangers kunnen reageren (dat kan ook in dialect, een grappige optie). Je houdt eenvoudig bij wie er wel en niet komt. Kosten? Ongeveer vier euro per feestje, dus dat is te overzien.

Tip 04: Lootjes trekken

Wanneer het feestje gaat om sinterklaas, of om een andere gebeurtenis waarbij het de bedoeling is dat de genodigden elkaar cadeautjes geven, dan moeten er natuurlijk lootjes worden getrokken. Dat is nogal een gedoe, omdat iedereen daarvoor bij elkaar in een ruimte moet zijn, en dan wil het ook nog gebeuren dat juist die ene persoon de persoon trekt met wie het niet mee botert enzovoort. Dat kun je allemaal voorkomen door je lootjes online te trekken. Een perfecte site daarvoor is Lootjestrekken.nl – en het kost je nog eens niets ook. Je geeft simpelweg aan met wie je van plan bent om het feestje te gaan vieren, vult al hun e-mailadressen in en maakt het feestje aan. Vervolgens kun je nog aangeven welke koppelingen je wilt uitsluiten (dus dat neef Jan onmogelijk tante Tina kan trekken) en daarna trek je de lootjes. Iedereen krijgt een mailtje, en zodra iedereen heeft ingelogd worden de koppelingen gemaakt. Deelnemers kunnen vervolgens ook heel eenvoudig hun wensenlijstje opgeven, en de ontvanger van het lootje kan anoniem vragen stellen als hij of zij daar behoefte aan heeft. Echt een site waarmee je jezelf heel wat tijd (en ellende) kunt besparen.

©PXimport

Tip 05: Datumprikker

Het is een van de grootste dooddoeners die er is: je hebt een feestje gepland, stuurt de uitnodigingen uit, om te ontdekken dat niemand op die datum kan (of wil) komen. Het was natuurlijk beter geweest als je van tevoren met iedereen had afgestemd wanneer hij of zij kon komen, maar dat is logistiek onmogelijk … toch? In theorie wel, maar dankzij internet niet. Met een gratis dienst als Datumprikker.nl kun je dit soort feestproblematiek heel eenvoudig voorkomen. Je maakt een feestje aan op de site, geeft een korte omschrijving van wat de bedoeling is en stelt een aantal data voor. Vervolgens stuur je een mail naar alle mensen die je van plan bent om uit te nodigen, waarna zij allemaal afzonderlijk aan kunnen geven op welke dag zij wel of niet zouden kunnen. Een dag waarop iederéén kan ga je uiteraard niet vinden, maar wél de dag waarop de meeste mensen kunnen en dat voorkomt al een hoop teleurstelling. Daarna kun je overigens de definitieve datum prikken, hetgeen natuurlijk in principe zou kunnen dienen als uitnodiging, als je zo’n bevestigingsmailtje feestelijk genoeg vindt.

©PXimport

Wil je voorkomen dat er dubbele cadeaus worden gekocht? Gebruik dan Lijstje.nl

-

Tip 06: Verlanglijstje

Niet alle feestjes gaan uiteraard gepaard met cadeautjes, maar als dat wél zo is, is het natuurlijk wel zo fijn als mensen weten wat er gekocht moet worden, of het nu gaat om een kinderfeestje, een bruiloft of een verjaardag voor een volwassene. Een handige (en gratis) dienst die je hiervoor kunt gebruiken is Lijstje.nl. De werking van deze site is heel eenvoudig: je maakt een verlanglijstje aan en verstuurt de link naar dit lijstje naar alle mensen die je uitnodigt voor het feestje. Wanneer iemand iets koopt dat op het lijstje staat, kan hij of zij dit afstrepen. De andere genodigden van het feestje zien dit ook, waardoor ze weten dat ze dat cadeau niet meer hoeven te kopen. Het enige nadeel is uiteraard wel dat je afhankelijk bent van de deelnemers: als mensen vertrouwen op deze lijst en andere deelnemers strepen hun aankopen niet netjes af, dan is dat natuurlijk een beetje zuur. Wees dus extra duidelijk in het uitnodigingsmailtje.

©PXimport

Tip 07: Checklist

Voor een klein feestje is natuurlijk niet heel erg veel nodig. Beetje kaas, beetje worst, stoelen, drinken, en het is al snel gezellig (vergeet de bitterballen niet!). Als het gaat om een feest van grotere proporties, dan wordt het natuurlijk een heel ander verhaal. Als er geen budget is om het feest te laten organiseren door een bureau en het komt allemaal op jouw schouders terecht, dan is het eenvoudig om ondergesneeuwd te raken. Een checklist kan je in dat geval helpen om het overzicht te houden. Ieder feestje is natuurlijk anders, maar hier vind je een uitgebreide checklist met alles wat je maar kunt bedenken voor een feest. Die lijst is natuurlijk veel te uitgebreid en de helft heb je wellicht niet nodig, maar door een account aan te maken en de checklist op te slaan in je eigen account, kun je ’m bewerken, en de onderdelen die je niet nodig hebt verwijderen. Vervolgens kun je de lijst eventueel ook insluiten in een website, zodat je samen met anderen de checklist kunt afwerken.

©PXimport

Tip 08: Foto’s verzamelen

En dan komt het moment dat het feestje voor de deur staat. Het wordt vast heel gezellig en alle gasten maken vast heel leuke foto’s tijdens al die gezelligheid. Het allerliefste zou je al die foto’s verzamelen zodat je een mooie sfeerimpressie krijgt van je feest. Maar hoe regel je zoiets? Je zou mensen kunnen vragen om alles naar je te mailen, of te sturen via WhatsApp, of er zelfs een speciale WhatsApp groep voor kunnen oprichten, maar niet iedereen houdt daarvan (met name omdat er in die groepen nog wel eens flink geouwehoerd wordt). Een fantastische oplossing hiervoor wordt geboden door het (Engelstalige) Eversnap. Het concept is eenvoudig: je maakt een album aan op de site, vraagt alle gasten (op je uitnodiging) om de Eversnap-app te downloaden en de albumcode in te vullen (daarmee krijgen ze toegang tot het album). Alle foto’s die ze maken tijdens het feest kunnen ze vervolgens direct (of na afloop) naar het album uploaden, zodat alle foto’s op een centrale plek worden verzameld. Dat kost nagenoeg geen inspanning en iedereen heeft direct alle foto’s. Het enige nadeel is dat deze dienst niet gratis is: je betaalt er eenmalig 99 euro voor.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Dit zijn dé BBQ-trends voor 2025: van oervuur tot slimme grills
© Halfpoint
Huis

Dit zijn dé BBQ-trends voor 2025: van oervuur tot slimme grills

Natuurlijk, een kipsateetje of hamburger blijft het goed doen op de barbecue. Maar wie meer wil, kan zich vast helemaal vinden in de barbecue-trends die dit jaar populair zijn. Van koken op open vuur tot wereldsmaken: de barbecue verandert mee met de tijd – en dat proef je.

Barbecue-trends 2025 in het kort: ♨️ Koken op open vuur ♨️ Technologie op de grill ♨️ Wereldsmaken op het rooster ♨️ Duurzamer barbecueën ♨️ Meer plantaardig op de grill ♨️ Zoete afsluiters

Lees ook: Houtskool, elektrisch, gas of kamado: welke barbecue past bij jou?

Koken op open vuur

Barbecueën zonder poespas wint terrein. Terug naar het vuur, letterlijk. Steeds meer mensen kiezen voor koken op hout of houtskool, zonder gas of stekkers. Het vraagt wat oefening, maar geeft een intense smaak en een ambachtelijke sfeer. Denk aan gietijzeren pannen boven smeulende kolen of een stuk vis in een zelfgebouwde vuurplaats. Oergezellig én smaakvol.

Technologie op de grill

Aan de andere kant zie je ook het tegenovergestelde: hightech barbecues met wifi, apps en automatische temperatuurregeling. Vooral pellet grills zijn in trek. Die gebruiken houtpellets als brandstof en houden de temperatuur constant, zodat je rustig achterover kunt leunen. Ideaal voor wie wil grillen zonder stress, maar wel met smaak.

De skillet doet volop mee Een skillet is een zware gietijzeren pan met een steel, zonder antiaanbaklaag. Je gebruikt 'm rechtstreeks op het rooster van je barbecue of in het vuur. Door het dikke materiaal blijft de hitte lang hangen en gaart alles gelijkmatig. Deze pan is inmiddels vaste prik bij veel buitenkoks. In 2025 zie je 'm vaker, juist omdat hij zo goed past bij de trend van vuurkoken en gevarieerder grillen. Groenten, kazen, eieren of desserts? In een skillet lukt het allemaal, zonder dat je iets tussen het rooster verliest. Hij houdt de warmte lang vast, kan direct in het vuur en gaat jarenlang mee. Functioneel én duurzaam.

©Aleksei Isachenko

Wereldsmaken op het rooster

De barbecue wordt steeds internationaler. Klassiekers als saté en hamburgers maken ruimte voor gerechten met een twist. Spareribs met gochujang, geroosterde aubergine met tahin, of kip met ras el hanout. Deze mix van keukens levert verrassende combinaties op – ga vooral lekker experimenteren!

Duurzamer barbecueën

Ook bij de barbecue zie je dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Houtskool uit verantwoord bosbeheer, minder wegwerpartikelen en vaker lokaal en seizoensgebonden inkopen. Herbruikbare accessoires vervangen aluminium bakjes en houten prikkers. En wie kiest voor plantaardige gerechten, verkleint zijn ecologische voetafdruk nog verder.

Skillet nodig?

Bekijk het aanbod

Meer plantaardig op de grill

Barbecueën zonder vlees is allang geen uitzondering meer. Groenten krijgen een hoofdrol: bloemkool, maïskolven, paddenstoelen, paprika, allemaal gaan ze direct op het rooster of in een gietijzeren schaal. Vleesvervangers zijn er in alle soorten en smaken, van burgers tot worstjes. De barbecue wordt daardoor breder inzetbaar – ook als je geen vlees eet.

©sai-chan

Zoete afsluiters

Tot slot: desserts van de barbecue. Gegrilde ananas, gebakken banaan of marshmallows tussen twee biscuitjes (s'mores). Ook cakes of broodpudding in een skillet doen het goed. Daarmee sluit je een barbecue niet alleen warm, maar ook origineel af.

S'mores van de barbecue Leg per persoon twee biscuitjes klaar, een stuk chocolade (bijvoorbeeld melk of puur) en een grote marshmallow.

  1. Rooster de marshmallow boven de barbecue tot hij goudbruin en zacht is.
  2. Leg een stukje chocolade op een biscuitje.
  3. Zet de warme marshmallow erop en dek af met het tweede biscuitje.
  4. Druk licht aan zodat de chocolade smelt.
  5. Even laten afkoelen (voor zover je dat redt), en genieten maar. Je kunt de chocolade ook vervangen door bijvoorbeeld een karamelsnoepje of een lik hazelnootpasta.

Conclusie

In 2025 barbecue je minder op routine en meer met aandacht. Dat kan met een zelfgestookt vuurtje of een slimme grill, zolang het maar draait om smaak, delen en ontdekken!

▼ Volgende artikel
Altijd een frisse vaatwasser: zo houd je 'm schoon, fris en in topvorm!
© Andrey Popov
Huis

Altijd een frisse vaatwasser: zo houd je 'm schoon, fris en in topvorm!

De vaatwasser is je trouwe keukenmaatje. Dag in, dag uit maakt hij pannen, glazen en borden blinkend schoon. Maar wie zorgt er eigenlijk voor hem? Een beetje liefde en onderhoud doet wonderen: je vaat blijft fris, je machine gaat langer mee én je voorkomt nare geurtjes. Met deze simpele tips blijft je afwasmachine in topconditie.

Als je een echt schone vaat wil, moet de vaatwasser zelf natuurlijk ook schoon zijn. In dit artikel lees je:

  • Hoe vaak je de vaatwasser zou moeten schoonmaken
  • Welke middelen je hiervoor kunt gebruiken
  • Waarom je niet altijd voor een verkort programma moet kiezen

Lees ook zeker even: Wat is een slimme vaatwasser en wat kun je ermee?

Elke dag verdwijnt er van alles in de vaatwasser: vet, etensresten, kalk, noem maar op. Vooral het filter en de afvoer krijgen het zwaar te verduren. Draai je vaak korte of lauwe programma's, dan hoopt vuil zich nóg sneller op, met doffe glazen of een vieze geur als gevolg. Daarom is regelmatig schoonmaken bepaald geen overbodige luxe. Zo houd je het bij:

  • Wekelijks: filter schoonmaken onder de warme kraan.

  • Elke twee tot drie maanden: een heet programma draaien zonder vaat.

  • Per kwartaal: rubbers goed schoonboenen.

  • Twee keer per jaar: sproeiarmen loshalen en reinigen.

©Lazy_Bear - stock.adobe.com

Het filter: de stille held van je vaatwasser

Het filter is dé plek waar alle etensresten samenkomen. En net als het zeefje in je gootsteen moet ook dit onderdeel regelmatig worden geleegd. Klik het filter eruit, verwijder alle viezigheid en spoel het ten slotte grondig af onder heet water. Een beetje afwasmiddel erbij kan geen kwaad. Binnen een minuut gefixt, en je voorkomt bovendien verstoppingen en nare luchtjes.

Af en toe flink heet spoelen

Die snelle Eco-stand is handig, maar niet altijd afdoende. Draai daarom om de paar maanden een leeg programma op de hoogste temperatuur. Zo los je vetresten op die zich anders aan de wanden hechten. Wil je extra grondig te werk gaan? Giet dan wat schoonmaakazijn op de bodem en leg een paar schijfjes citroen in het bestekmandje. Daarna gewoon de machine zijn werk laten doen.

Liever geen azijn? Dan is baking soda een goed alternatief. Let wel op: een klein theelepeltje in het zeepbakje is genoeg. Te veel soda kan de rubbers aantasten.

©Lazy_Bear - stock.adobe.com

Sproeiarmen schoonmaken: zo gepiept

Zit er plotseling nauwelijks nog kracht achter de waterstralen? Grote kans dat een van de sproeiarmen verstopt zit. Meestal heeft je vaatwasser er twee: eentje onderin en eentje onder het bovenste rek. Je haalt ze los door ze iets in te duwen en naar links te draaien, maar check bij twijfel vooral even de handleiding.

Spoel de sproeiarmen af onder de kraan en prik eventuele verstoppingen open met een satéprikker. Zijn ze erg vies? Laat ze dan een uurtje weken in heet water met wat soda.

Rubbers: vaak vergeten, maar o zo belangrijk

De rubbers rondom de deur zijn een broedplaats voor viezigheid. Tussen de plooien kunnen zich etensresten, schimmels en bacteriën ophopen – en dat ga je op den duur ruiken. Bovendien kunnen versleten of vieze rubbers gaan lekken.

Maak de rubbers schoon met een warm sopje van afwasmiddel en water. Een doekje werkt prima, maar voor de kleine kiertjes is een oude tandenborstel ideaal. Vermijd agressieve middelen: die tasten het rubber aan, en dan ben je nog verder van huis.

©Kislev | Julia - stock.adobe.com

Vergeet de zijkanten van de deur en de rubbers niet schoon te maken.

Mocht je toch op zoek zijn naar een nieuwe vaatwasser, dan kun je uiteraard terecht bij de bekende webwinkels.