ID.nl logo
8 handige sites voor je feestje
© PXimport
Huis

8 handige sites voor je feestje

De feestdagen zitten erop, maar een feestje geven kan altijd. Het organiseren echter altijd blijft een hoop werk. Gelukkig zijn er heel wat online tools die je hierbij goed kunnen helpen. Wij lichten een aantal handige sites voor je feestje uit.

Tip 01: Facebook

Bij een feestje denk je misschien niet direct aan Facebook. Toch is de sociale netwerksite een heel logische keuze als het gaat om organisatie. De reden daarvoor is dat Facebook ten eerste waarschijnlijk al een groot deel van je vrienden en/of familie in kaart heeft gebracht én dat het extreem makkelijk is om mensen uit te nodigen. Je doet dat door een evenement aan te maken (Evenementen vind je onder het kopje Verkennen in de linkerkolom op Facebook). Je kunt een evenement zowel privé maken als openbaar, waarbij we het laatste (afhankelijk van het feestje) sterk afraden, omdat iedereen én z’n moeder zich kan aanmelden om te komen. Wanneer je een evenement hebt gemaakt kun je heel eenvoudig al je Facebook-contactpersonen uitnodigen, en zij kunnen vervolgens aangeven of ze komen of niet. De definitieve gastenlijst kun je uitdraaien als Excel-sheet en je kunt via de evenementenpagina heel eenvoudig communiceren met alle genodigden. Er zit nog wel een nadeel aan: je zult de mensen die geen Facebook hebben alsnog handmatig moeten uitnodigen.

©PXimport

Echt contact

In dit artikel laten we je allerlei handige sites zien die je kunnen helpen bij het organiseren van je feestje. Waar je echter rekening mee moet houden, is dat niet iedereen handig is met dit soort diensten en dat ook lang niet iedereen met regelmaat zijn of haar e-mail checkt. Het is dan ook belangrijk om niet alleen maar op dit soort diensten te leunen. Als bepaalde mensen niet reageren, ga er dan niet automatisch van uit dat ze niet willen komen, maar bel ze even op. Dat voorkomt vervelende situaties achteraf.

Tip 02: Feest-site

Het is natuurlijk ideaal wanneer je voor je feestje of evenement een website zou kunnen bouwen waarop mensen zich kunnen aanmelden, informatie kunnen vinden enzovoort. Dat is uiteraard heel veel werk en kost in sommige gevallen ook nog eens heel veel geld. De makers van Jimdo hebben daar een oplossing voor bedacht: je kunt namelijk via hun website een eigen mini-site genereren. Het aanmaken van een site is kinderlijk eenvoudig: je klikt op Aanmelden, kiest een ontwerp en maakt vervolgens je account aan (dat kan met je e-mailadres maar ook met Facebook). Vervolgens klik je op Nieuwe website en kies je wat voor soort website je wilt. Daarna kies je een betaalplan, en het mooie is dat je prima kunt kiezen voor het gratis plan. Je krijgt dan alle functionaliteiten, maar wel een url binnen het subdomein .jimdo.com (wat niet echt boeit, want de site is toch tijdelijk voor een feestje). Het inrichten van je website is vervolgens kinderlijk eenvoudig. Je vult wat informatie in, linkt naar je contactformulier, en voilà, je hebt een perfecte interactieve uitnodiging. Je kunt er zelfs een webwinkel aan hangen zodat mensen kaartjes kunnen kopen, mocht dat nodig zijn. Het is allemaal drag and drop, dus je sleept heel eenvoudig je website in elkaar.

©PXimport

Per post of per mail, zelf ontworpen of kant-en-klaar: wat voor uitnodiging stuur jij?

-

Tip 03: Uitnodigingen

Mensen komen natuurlijk niet vanzelf naar je feestje: je zult mensen toch echt moeten uitnodigen. Dat kan natuurlijk door ze allemaal afzonderlijk een kaartje of een e-mail te sturen, maar ook daar zijn handige tools voor. Wil je een fysiek kaartje sturen, dan is Greetz.nl een fijne site. Je maakt je kaartje, vult de adressen in en klaar ben je. Het nadeel is dat dit, als je veel mensen wilt uitnodigen, behoorlijk in de papieren kan lopen. In dat geval is Drukzo.nl een goed alternatief. Hier kun je voor een fractie van de kosten bij Greetz héél veel kaarten bestellen. Je moet ze dan alleen nog wel zelf even op de post doen, en dat is ook niet gratis natuurlijk. Om eenvoudig online uitnodigingen te sturen is Uitgenodigd.nl een goede site. Je kiest simpelweg wat voor uitnodiging je wilt sturen, selecteert daar een ontwerp bij en op wat voor manier de ontvangers kunnen reageren (dat kan ook in dialect, een grappige optie). Je houdt eenvoudig bij wie er wel en niet komt. Kosten? Ongeveer vier euro per feestje, dus dat is te overzien.

Tip 04: Lootjes trekken

Wanneer het feestje gaat om sinterklaas, of om een andere gebeurtenis waarbij het de bedoeling is dat de genodigden elkaar cadeautjes geven, dan moeten er natuurlijk lootjes worden getrokken. Dat is nogal een gedoe, omdat iedereen daarvoor bij elkaar in een ruimte moet zijn, en dan wil het ook nog gebeuren dat juist die ene persoon de persoon trekt met wie het niet mee botert enzovoort. Dat kun je allemaal voorkomen door je lootjes online te trekken. Een perfecte site daarvoor is Lootjestrekken.nl – en het kost je nog eens niets ook. Je geeft simpelweg aan met wie je van plan bent om het feestje te gaan vieren, vult al hun e-mailadressen in en maakt het feestje aan. Vervolgens kun je nog aangeven welke koppelingen je wilt uitsluiten (dus dat neef Jan onmogelijk tante Tina kan trekken) en daarna trek je de lootjes. Iedereen krijgt een mailtje, en zodra iedereen heeft ingelogd worden de koppelingen gemaakt. Deelnemers kunnen vervolgens ook heel eenvoudig hun wensenlijstje opgeven, en de ontvanger van het lootje kan anoniem vragen stellen als hij of zij daar behoefte aan heeft. Echt een site waarmee je jezelf heel wat tijd (en ellende) kunt besparen.

©PXimport

Tip 05: Datumprikker

Het is een van de grootste dooddoeners die er is: je hebt een feestje gepland, stuurt de uitnodigingen uit, om te ontdekken dat niemand op die datum kan (of wil) komen. Het was natuurlijk beter geweest als je van tevoren met iedereen had afgestemd wanneer hij of zij kon komen, maar dat is logistiek onmogelijk … toch? In theorie wel, maar dankzij internet niet. Met een gratis dienst als Datumprikker.nl kun je dit soort feestproblematiek heel eenvoudig voorkomen. Je maakt een feestje aan op de site, geeft een korte omschrijving van wat de bedoeling is en stelt een aantal data voor. Vervolgens stuur je een mail naar alle mensen die je van plan bent om uit te nodigen, waarna zij allemaal afzonderlijk aan kunnen geven op welke dag zij wel of niet zouden kunnen. Een dag waarop iederéén kan ga je uiteraard niet vinden, maar wél de dag waarop de meeste mensen kunnen en dat voorkomt al een hoop teleurstelling. Daarna kun je overigens de definitieve datum prikken, hetgeen natuurlijk in principe zou kunnen dienen als uitnodiging, als je zo’n bevestigingsmailtje feestelijk genoeg vindt.

©PXimport

Wil je voorkomen dat er dubbele cadeaus worden gekocht? Gebruik dan Lijstje.nl

-

Tip 06: Verlanglijstje

Niet alle feestjes gaan uiteraard gepaard met cadeautjes, maar als dat wél zo is, is het natuurlijk wel zo fijn als mensen weten wat er gekocht moet worden, of het nu gaat om een kinderfeestje, een bruiloft of een verjaardag voor een volwassene. Een handige (en gratis) dienst die je hiervoor kunt gebruiken is Lijstje.nl. De werking van deze site is heel eenvoudig: je maakt een verlanglijstje aan en verstuurt de link naar dit lijstje naar alle mensen die je uitnodigt voor het feestje. Wanneer iemand iets koopt dat op het lijstje staat, kan hij of zij dit afstrepen. De andere genodigden van het feestje zien dit ook, waardoor ze weten dat ze dat cadeau niet meer hoeven te kopen. Het enige nadeel is uiteraard wel dat je afhankelijk bent van de deelnemers: als mensen vertrouwen op deze lijst en andere deelnemers strepen hun aankopen niet netjes af, dan is dat natuurlijk een beetje zuur. Wees dus extra duidelijk in het uitnodigingsmailtje.

©PXimport

Tip 07: Checklist

Voor een klein feestje is natuurlijk niet heel erg veel nodig. Beetje kaas, beetje worst, stoelen, drinken, en het is al snel gezellig (vergeet de bitterballen niet!). Als het gaat om een feest van grotere proporties, dan wordt het natuurlijk een heel ander verhaal. Als er geen budget is om het feest te laten organiseren door een bureau en het komt allemaal op jouw schouders terecht, dan is het eenvoudig om ondergesneeuwd te raken. Een checklist kan je in dat geval helpen om het overzicht te houden. Ieder feestje is natuurlijk anders, maar hier vind je een uitgebreide checklist met alles wat je maar kunt bedenken voor een feest. Die lijst is natuurlijk veel te uitgebreid en de helft heb je wellicht niet nodig, maar door een account aan te maken en de checklist op te slaan in je eigen account, kun je ’m bewerken, en de onderdelen die je niet nodig hebt verwijderen. Vervolgens kun je de lijst eventueel ook insluiten in een website, zodat je samen met anderen de checklist kunt afwerken.

©PXimport

Tip 08: Foto’s verzamelen

En dan komt het moment dat het feestje voor de deur staat. Het wordt vast heel gezellig en alle gasten maken vast heel leuke foto’s tijdens al die gezelligheid. Het allerliefste zou je al die foto’s verzamelen zodat je een mooie sfeerimpressie krijgt van je feest. Maar hoe regel je zoiets? Je zou mensen kunnen vragen om alles naar je te mailen, of te sturen via WhatsApp, of er zelfs een speciale WhatsApp groep voor kunnen oprichten, maar niet iedereen houdt daarvan (met name omdat er in die groepen nog wel eens flink geouwehoerd wordt). Een fantastische oplossing hiervoor wordt geboden door het (Engelstalige) Eversnap. Het concept is eenvoudig: je maakt een album aan op de site, vraagt alle gasten (op je uitnodiging) om de Eversnap-app te downloaden en de albumcode in te vullen (daarmee krijgen ze toegang tot het album). Alle foto’s die ze maken tijdens het feest kunnen ze vervolgens direct (of na afloop) naar het album uploaden, zodat alle foto’s op een centrale plek worden verzameld. Dat kost nagenoeg geen inspanning en iedereen heeft direct alle foto’s. Het enige nadeel is dat deze dienst niet gratis is: je betaalt er eenmalig 99 euro voor.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch
Huis

Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch

Miele heeft een nieuwe generatie koel- en vrieskasten geïntroduceerd die speciaal zijn ontworpen voor inbouw onder het werkblad. Deze zijn ideaal voor kleine huishoudens en komen met verbeterde energiezuinigheid, meer gebruiksgemak en ergonomische details. Klanten kunnen kiezen uit vier koelkasten en twee vrieskasten.

Bij deze onderbouwapparaten is bukken onvermijdelijk, maar slimme oplossingen maken het gebruik aangenamer. De lades in alle apparaten zijn gemakkelijk uitneembaar, waardoor ze rechtopstaand gevuld, gesorteerd of schoongemaakt kunnen worden. De deurvakken van de koelkasten zijn in hoogte verstelbaar voor meer flexibiliteit.

Het deelbare 'FlexiBoard' glazen plateau biedt variabiliteit, waardoor hoge containers of verpakkingen rechtop en binnen handbereik kunnen worden geplaatst.Bijzonder praktisch in een relatief kleine koelkast is het dynamische koelsysteem 'DynaCool'. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het hele interieur, zodat het niet nodig is om de inhoud na het boodschappen doen te herschikken.

De nieuwe generatie wordt compleet gemaakt door uitgebreide, vaatwasserbestendige accessoires, zachte deursluiting dankzij 'SoftClose', de handige 'NoFrost'-functie voor vriezers (geen handmatig ontdooien meer) en netwerkfunctionaliteit.Om een consistent keukenontwerp te garanderen, biedt Miele apparaten met de standaard nishoogte van 82 centimeter, evenals één model per categorie voor de nieuwe comforthoogte van 86 tot 92 centimeter. Dit betekent dat een extra paneel in deze nissen niet langer nodig is. Er is ook een model met uittrekbare trolleys beschikbaar. Hier vervangen uittrekbare elementen de gebruikelijke lades en worden ze direct van bovenaf bediend.

Energiezuiniger

Alle apparaten van de nieuwe generatie zijn aanzienlijk energiezuiniger. De modellen vallen in energieklasse C of D, waardoor ze één klasse zuiniger zijn dan hun voorgangers."We hebben bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie koelkasten bijzondere aandacht besteed aan de combinatie van ergonomie en duurzaamheid," zegt Ursula Wilms van Miele.

Beschikbaarheid en prijzen

Alle modellen uit de nieuwe generatie Miele koel- en vrieskasten zijn per direct verkrijgbaar in de winkels. Exacte adviesprijzen zijn niet bekend gemaakt.

Bekijk hier andere Miele-koelkasten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips