Vanaf vandaag eindelijk gratis roaming binnen de EU

© PXimport

Vanaf vandaag eindelijk gratis roaming binnen de EU

Netwerk

Geplaatst: 15 juni 2017 - 02:58

Aangepast: 24 november 2022 - 12:33

Gertjan Groen

Vanaf half juni betaal je niet meer apart voor bellen en internetten, het zogenaamde roaming, in de Europese Unie. Dit gaat gewoon uit je Nederlandse bundel. Wat zijn de beperkingen, hoe zorg je dat het verbruik over de grens beperkt blijft en wat zijn de beste alternatieven voor mobiel internet? Met deze tips kun je zorgeloos internetten vanaf je vakantieadres.

01 Profiteer van Roam like at home!

Vanaf half juni mogen providers geen extra kosten meer rekenen voor het zogenaamde roamen in de Europese Unie (EU). Daarvoor betaalde je voor mobiel bellen maximaal 6 cent per minuut, voor internet 6 cent per MB. Bij de nieuwe regels gaan bellen en internetten gewoon uit je bundel onder het motto Roam like at home. Er gelden wel een paar beperkingen die we in de overige tips zullen toelichten. Let ook op dat je op veel toestellen roaming nog wel even moet aanzetten via de instellingen.

02 Weinig beperkingen meer

Er is lang gesteggeld over de precieze voorwaarden voor roamen binnen de EU. Een ouder voorstel kende als regel dat je maximaal 90 dagen per kalenderjaar mocht roamen en maximaal 30 dagen achter elkaar. Dit werd al snel ingetrokken. Het herziene voorstel kent minder beperkingen. Pas als je over een periode van vier maanden meer tijd in een ander land hebt doorgebracht én daar meer hebt verbruikt met je mobiel dan in Nederland mag de provider in actie komen. Hij mag dan bijvoorbeeld bewijs vragen dat je een stabiele relatie hebt met dat land. Dat is bijvoorbeeld het geval als je daar woont, werkt of studeert. Dit is bedoeld om misbruik in de vorm van ‘permanent’ roamen te voorkomen. Een provider moet wel eerst waarschuwen voordat hij maatregelen treft. Je hebt dan twee weken om de situatie op te helderen. Als maatregel mag de provider bijvoorbeeld een kleine toeslag berekenen. Voor internet is dat maximaal € 7,70 per GB. Dat tarief zal ieder kalenderjaar dalen, tot € 2,50 in 2022.

03 Let op de overgangsperiode

Er is op het moment nog sprake van een overgangsperiode tot half juni. Dat zorgt voor veel verwarring. Zo stellen KPN en T-Mobile nog de voorwaarde dat je een abonnement tot maximaal 60 dagen per contractjaar in de EU mag gebruiken. Robin Mobile loopt al wel vooruit op de nieuwe regels en heeft die beperking geschrapt. KPN telt op het moment overigens iedere vorm van gebruik in/naar de Europese Unie mee als een dag: niet alleen als je één seconde in bijvoorbeeld België belt maar ook als je vanuit Nederland naar een land in de EU belt. Op het moment dat de regulering ingaat zullen de providers aan de nieuwe regels (moeten) voldoen. Ook vervallen op dat moment je geactiveerde bundels voor internet in de EU.

© CIDimport

04 Controleer het tarief voor je vertrekt

Vergeet het ezelsbruggetje ding-flof-bips: de Europese Unie is een rekbaar begrip gebleken. Controleer voor je vakantie of in dat land het EU-tarief wordt gehanteerd. Dit kan namelijk per provider verschillen. Zo behoren landen als Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Turkije, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein en Monaco niet tot de EU maar hanteren providers er soms wel EU-tarieven. Het Verenigd Koninkrijk stapt uit de EU maar roamingkosten treden waarschijnlijk in 2019 pas weer in werking, tenzij er andere afspraken worden gemaakt. Zoals bij Noorwegen dat zich wil aansluiten bij het roaming-akkoord. De bundel van je Vodafone Red- of Black-abonnement aangesloten op of na 21 november 2016 kun je overigens in alle bovengenoemde landen gebruiken.

© CIDimport

05 Voldoet je abonnement nog?

Het kan zomaar dat je in het buitenland meer verbruikt dan in Nederland. In Nederland ligt het gebruik van wifi immers meer voor de hand: thuis, op het werk en soms ook onderweg ken je de weg naar de wifi-hotspots. In het buitenland is dat lastiger. Terwijl je toch wilt ‘appen’ en vakantiefoto’s delen. Het is daarom zinvol om nog eens te kijken in hoeverre je huidige abonnement voldoet, rekening houdend met het feit dat mobiel bellen en internetten in de EU uit diezelfde bundel zal gaan. Bel je vaak (mobiel) vanuit Nederland naar de EU? Ook hierin zijn er veel verschillen tussen providers. Zo kun je met T-Mobile Go per maand 120 minuten bellen in de EU én vanuit Nederland naar de EU.

© CIDimport

06 Internationale prepaid simkaart voor frequente reizigers

Wie heel vaak op reis is, ook buiten de EU, kan een internationale prepaid simkaart overwegen. Bekende providers zijn World Mobile, transatel en WorldSim. Minpunt is dat internettarieven vaak wat aan de hoge kant zijn bij deze simkaarten. Wie vooral binnen de EU reist is met een stevig mobiel abonnement van een Nederlandse provider vaak beter af, bij de nieuwe voorwaarden voor roaming. Een voorbeeld is T-Mobile Go Unlimited EU. Momenteel mag je 60 dagen onbeperkt roamen in de EU en daarna iedere maand nog eens 10 GB opmaken in de EU. Na de overgangsperiode zal dit waarschijnlijk nog wat soepeler zijn.

© CIDimport

07 Overweeg een buitenlandse simkaart!

Zeker als je langere tijd in hetzelfde land verblijft kun je flink besparen op je mobiele kosten door een prepaid simkaart van een provider in dat land te kopen. Buiten de EU is dat het meest lucratief. Neem wel even de tijd om prijzen van providers te vergelijken en controleer ook de dekking. Daarna stap je een winkel van een provider binnen. In veel landen is het voldoende als je je kunt identificeren, maar er kunnen aanvullende voorwaarden gelden. Ook procedures voor registratie en activatie verschilt per land. In de praktijk is een dual-sim toestel erg handig: je kunt de buitenlandse simkaart dan gewoon naast je eigen simkaart gebruiken. Bij vrijwel ieder dual-sim toestel kun je instellen welke simkaart voor internetverkeer gebruikt moet worden. Je bent op beide nummers bereikbaar en als je zelf belt kun je kiezen vanaf welke simkaart je dat wilt doen.

© CIDimport

08 Niet heel praktisch: shoppen voor een mobiel abonnement over de grens

Er zijn grote verschillen in abonnementsprijzen binnen de Europese Unie. Zo kost een doorsnee mobiel abonnement in Estland zo’n € 8,- per maand, terwijl gebruikers in Hongarije een stevige € 57,- mogen afrekenen. Het lijkt, ook voor Nederlanders, aantrekkelijk om over de grens te shoppen voor een mobiel abonnement om dat vervolgens in Nederland te gebruiken. Het kan, maar is niet heel praktisch. Om ‘misbruik’ aan te pakken zijn namelijk meerdere maatregelen getroffen. Het is niet exact gespecificeerd, maar als je in een ander land bijvoorbeeld een zeer gunstig geprijsd abonnement met onbeperkt mobiel internet zou afsluiten kunnen daar over de grens toch aanvullende beperkingen voor gelden bij excessief internetgebruik.

© CIDimport

09 Bespaar buiten de EU met internetbundels

Buiten de EU is internet een heel stuk prijziger. Tarieven lopen wel sterk uiteen. In de populairste bestemmingen rekenen KPN en T-Mobile € 2,50 per MB. Daar kun je met bundels flink op besparen. Zo dekt KPN de veertig populairste bestemmingen af met de Wereld Bundel Voordeel. Die kost € 9,99 voor 100 eenheden of € 39,99 voor 500 eenheden. Een eenheid kun je gebruiken als belminuut, sms of 1 MB internet. Ook Vodafone en T-Mobile hebben passende voordeelbundels, afhankelijk van je abonnement.

© CIDimport

10 Bespaar met wifi-hotspots

Wifi-hotspots zijn de beste manier om te besparen op mobiel internet. In ketens als Starbucks, Burger King en McDonalds is het een standaard voorziening, maar er zijn natuurlijk ook volop charmante barretjes te vinden met gratis wifi. Als je je constant verplaatst zijn hotspots minder praktisch: je moet dan steeds op zoek naar een goede verbinding. Hotspots hebben bovendien vaak de nodige beperkingen. Zo werken niet alle toepassingen en zijn er limieten als een beperkte snelheid of tijd. Ook wat veiligheid betreft hebben openbare hotspots een slechte reputatie. Voor meer veiligheid en verbindingsgemak kun je een commerciële provider zoals Boingo overwegen. Je hebt dan toegang tot een enorm aantal hotspots op abonnementsbasis.

© CIDimport

11 Veel steden bieden gratis stadswifi

Gratis stadswifi is volop aanwezig in grote steden binnen en buiten Europa, zoals Londen, Barcelona, Milaan, Parijs, New York en Melbourne. In New York worden zelfs reclamezuilen en oude telefooncellen omgebouwd tot wifi-hotspot. Melbourne is laat maar ambitieus: in september 2016 opende het een gratis wifi-netwerk dat tot de grootste en meest geavanceerde ter wereld moet gaan behoren. Londen telt drie grote aanbieders, deels gericht op betalende klanten, en ook veel andere Britse steden gaan draadloos. Parijs kent 300 openbare plekken met gratis wifi, onder meer in parken, stadstuinen, bibliotheken en musea. Barcelona telt er bijna 600 en ook Madrid en Bilbao zijn goed voorzien. Dankzij Free Italia Wifi kennen veel Italiaanse steden gratis wifi, waaronder Milaan, Rome, Pisa, Siena en Florence. Er gaan, zoals in Nederland veel is gebeurd, ook soms projecten mis, zoals Dublin waar de aanbieder failliet ging (maar nog wel de bordjes hangen).

© CIDimport

12 Duitsland maakt een inhaalslag

Heb je je ook weleens verwonderd over de zeer beperkte beschikbaarheid van wifi-hotspots in Duitse horecagelegenheden? Dat komt vooral door de zogeheten Störerhaftung, een strikte wet die de eigenaren aansprakelijk stelt voor illegale activiteiten op hun netwerk. Inmiddels zijn de meeste bepalingen geschrapt en zien we een ommekeer. Het maakt tevens de weg vrij voor stadswifi want ook op dat punt loopt Duitsland achter. Berlijn wachtte niet op de wetswijziging: Europa’s belangrijkste startup stad opende vorig jaar al een publiek wifi-netwerk met honderden toegangspunten, wat er uiteindelijk 650 moeten worden.

© CIDimport

13 Zoek wifi-hotspots met WiFi Map

Diverse apps en websites wijzen je de weg naar gratis wifi-hotspots. Een van de handigste en meeste complete is WiFi Map. Deze app vertelt je niet alleen waar je hotspots kunt vinden maar ook welk wachtwoord je moet gebruiken om verbinding te maken. Je kunt ook zelf bijdragen door hotspots toe te voegen. Dat helpt: er zijn al meer dan 50 miljoen gebruikers en 100 miljoen wifi-hotspots. Er zijn regelmatig updates voor de database die je direct vanuit de app kunt downloaden. Standaard laat WiFi Map hotspots in je directe omgeving zien, Na (gratis) registratie kun je ook gegevens voor steden wereldwijd ophalen en bekijken. Helaas zijn er wel wat opdringerige advertenties, maar die kun je tegen betaling uitschakelen.

14 Instabridge

© CIDimport

Instabridge is een grote community met gebruikers wereldwijd die locaties van bekende hotspots en toegangscodes delen. Via de app zijn ruim drie miljoen hotspots te doorzoeken, onder meer via de kaartweergave. Desgewenst laat Instabridge alleen hotspots op loopafstand zien. De app probeert ook inzicht te geven in de betrouwbaarheid van hotspots. Gegevens kun je per regio downloaden voor offline gebruik. Wel zo handig als je in het buitenland bent. Via Instabridge kun je ook relatief veilig je eigen hotspot delen.

15 Streamingdiensten in het buitenland

Houd er rekening mee dat streamingdiensten in het buitenland soms anders werken dan in Nederland. Gebruik je bijvoorbeeld Netflix over de grens dan krijg je het aanbod van het land zelf. Het aanbod kan afwijken en je mist de Nederlandse ondertitels. Dergelijke regioblokkades moeten vanaf 2018 overigens over zijn: de EU stelt dat abonnees in heel Europa naar hun ‘eigen’ aanbod moeten kunnen kijken of luisteren. De nieuwe regels gaan helaas alleen voor betaalde streamingdiensten gelden. Gratis diensten, zoals Uitzending Gemist, mogen zelf beslissen of ze hun content in de gehele EU beschikbaar maken. Tot die tijd kun je eventuele beperkingen soms wel omzeilen door via een VPN met Nederlands IP-adres in te loggen.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000