15 handige IFTTT-recepten voor je domotica
Met de gratis automatiseringsdienst IFTTT kun je talloze handige acties instellen – ook als het gaat om je domotica. IFTTT maakt je leven niet alleen wat eenvoudiger, je kunt er ook geld mee besparen. In dit artikel behandelen we 15 IFTTT-recepten die je energierekening omlaag brengen.
Wat is geofencing?
Een aantal van de besproken recepten maakt gebruik van geofencing. Met geofencing baken je een bepaald gebied af, meestal een cirkel van tientallen meters rondom bijvoorbeeld je huis of kantoor. Verlaat je device die cirkel (en jij dus waarschijnlijk ook), dan onderneemt de app (bijvoorbeeld die van je slimme thermostaat of verlichting) of de IFTTT-app (Android en iOS) een vooraf ingestelde actie. De thermostaat gaat naar een lagere temperatuur, de lampen in de woonkamer springen uit of een slim stopcontact schakelt het koffiezetapparaat uit. Geofencing werkt op Android en iOS en heeft een ietwat nadelige invloed op de accuduur van je smartphone.
01 Thermostaat koppelen aan buitentemperatuur
Elke slimme thermostaat heeft een schemafunctie, maar zo’n vast schema is niet altijd de beste keuze. Wat als het vandaag warmer is dan verwacht? Je kunt de thermostaat lager zetten via de app, maar dit kan ook automatisch. Kies bij de ‘if’ in IFTTT ‘Weather Underground’ en geef aan bij welke buitentemperatuur je thermostaat lager of helemaal uit moet. Stel bij ‘that’ de locatie van je thermostaat in (waarschijnlijk je huis) en koppel je slimme thermostaat aan IFTTT.
02 Stopcontact regelen via buitentemperatuur
Niet alleen je slimme thermostaat is te koppelen aan de buitentemperatuur, ook slimme stopcontacten van bijvoorbeeld TP-Link en Belkin Wemo kun je koppelen. Je kunt instellen dat het stopcontact aan of uit gaat als de buitentemperatuur boven of onder een bepaalde waarde komt. Dit gaat via Weather Underground (if) en het stopcontact van jouw merk, inclusief de bijbehorende actie: aan of uit (that). De mogelijkheden lenen zich voor alle seizoenen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat de airco aanspringt als de temperatuur boven de 20 graden komt, of dat je elektrische kacheltje aangaat als het kwik onder de 5 graden daalt.
©PXimport
03 Hang de verlichting aan de zon
Heb je slimme verlichting in je huis, dan kun je die koppelen aan de zonsopgang en/of zonsondergang. Zo weet je zeker dat de lampen niet onnodig branden. De ‘if’ is opnieuw Weather Underground, dat de locatie van je huis wil. Kies bij ‘that’ je slimme lampen, bijvoorbeeld die van Wemo of Yeelight. Als je via IFTTT of de app van de fabrikant hebt ingesteld dat de peertjes op gezette tijden branden, schakelt het IFTTT-recept ze toch uit als de tijden botsen met de zonsopgang en/of -ondergang. Overigens hebben sommige verlichtingsapps, waaronder die van Hue, een eigen ‘zonschema’.
Koppel de weersverwachting aan de besturing van je domotica en het regelt zichzelf.
-
04 Uitschakelen bij energieverbruik
©PXimport
Deze tip is specifiek voor gebruikers van de Wemo Insight Switch. Eenmaal ingesteld kan het slimme stopcontact het energieverbruik van het aangesloten apparaat monitoren. Met IFTTT kun je instellen dat het stopcontact zichzelf automatisch uitschakelt nadat het een bepaalde hoeveelheid stroom heeft gebruikt. Kies bij het recept ‘daily cost rises above’ als ‘if’ en stel een bedrag in centen in. Als ‘that’ selecteer je dat het betreffende stopcontact uitgaat.
05 Open de ramen
Nu het weer lekker warm is, ben je wellicht geneigd om veel gebruik te maken van een ventilator of airco. Logisch, maar er is een gratis alternatief: open de ramen en laat je huis lekker doorwaaien. Weet je nu al dat je het gaat vergeten? Maak een IFTTT-recept aan dat als ‘if’ je zelfgekozen tijd heeft. Als ‘that’ stel je in dat IFTTT je een notificatie stuurt. Nu krijg je bijvoorbeeld elke avond om 20:00 een melding op je smartphone om de ramen te openen. Je kunt een tweede recept aanmaken dat je er ‘s ochtends aan herinnert om de ramen weer te sluiten.
06 Thermostaat met Google Assistent
Maak je gebruik van de Google Assistent-spraakhulp en heb je een thermostaat die de digitale butler ondersteunt? Dan kun je allerlei leuke en handige IFTTT-recepten aanmaken. Kies bij ‘if’ de Google Assistent en schrijf zelf een zin (commando) waar je slimme speaker of telefoon naar moet luisteren. Bij ‘that’ kies je je thermostaat en een actie. Een voorbeeld: “Hey Google, ik ga naar bed”, en de Tado-thermostaat zet de verwarming uit tot het schema ‘s ochtends vertelt dat hij weer aan moet.
©PXimport
07 Thermostaat met Amazon Alexa
Ook de Alexa-assistent van Amazon werkt met IFTTT en ondersteunde thermostaten. Minpuntje is dat Alexa geen Nederlands verstaat en spreekt. Je moet de IFTTT-recepten dus in het Engels schrijven. Koppel Alexa bijvoorbeeld aan je Nest-thermostaat en kies bij ‘if’ Amazon Alexa en een eigen zin. Bij ‘that’ selecteer je je thermostaat en stel je in wat hij moet doen. Zeg je bijvoorbeeld ‘set the temperature to 20’ dan geef je aan dat de Nest naar 20 graden gaat.
08 Apple Siri: Woning-app boven IFTTT
©PXimport
Apples spraakassistent Siri is in staat om een thermostaat te bedienen, maar dan moet hij wel beschikken over HomeKit-ondersteuning. Onder andere Tado, Honeywell en Netatmo verkopen geschikte thermostaten. Via IFTTT kun je de functionaliteiten van Siri uitbreiden, maar dit gaat door beperkingen in iOS niet zo eenvoudig als bij Google Assistent en Amazon Alexa. Apple beperkt externe apps als IFTTT onder het mom van veiligheid, maar vermoedelijk wil de fabrikant vooral zijn eigen Woning-app promoten. Vanwege de complexiteit daarom geen IFTTT-recept voor Siri, maar het advies om de Woning-app te gebruiken.
09 Somfy-domotica bedienen
De slimme gordijnen, zonwering en garagedeuren van Somfy werken via het Connexoon-platform, dat gekoppeld kan worden aan IFTTT. Zo kun je bijvoorbeeld een recept aanmaken dat een scenario start wanneer je thuiskomt of juist weggaat. Stel in dat de gordijnen opengaan als je aankomt of dat de zonwering half naar beneden gaat wanneer je vertrekt. Als ‘if’ kies je ‘location’ (en dan aankomen of vertrekken) en als ‘that’ selecteer je een actie of een gepersonaliseerd scenario.
10 Waarschuw bij hoge temperatuur
Hoe mooi de technologie ook is, soms gaat er iets mis. Een apparaat doet zijn eigen ding of je kind zet de thermostaat voor de grap op 25 graden. Dat is niet fijn thuiskomen. Gelukkig kan IFTTT je meteen op de hoogte stellen als de temperatuur in je huis een bepaald aantal graden aantikt. Als ‘if’ kies je je slimme thermostaat of een dienst als Samsung SmartThings, met als actie ‘temperature rises above’. Kies ook een temperatuur, bijvoorbeeld 10 of 24 graden. De ‘that’ is ‘send a notification from the IFTTT-app’, die je krijgt op je smartphone.
©PXimport
11 Voor wie vergeet het licht uit te doen
Grote kans dat je wel eens overkomt: stap je ‘s ochtends de woonkamer in, brandt er nog een lamp. Zonde van de levensduur van het peertje én je energierekening. Maak daarom een IFTTT-recept aan dat ‘s avonds laat of ‘s nachts automatisch lampen uitzet die nog aanstaan omdat je ze vergeten bent. Dit recept werkt met veel slimme lampen, onder andere van Yeelight, Lifx en Philips Hue. Kies als ‘if’ je routine (dag en tijd) en stel bij ‘that’ je verlichtingssysteem in met de actie ‘turn off lights’.
12 Koffiezetapparaat aanzetten
©PXimport
In het verlengde van tip 2 kun je nog meer doen met je slimme stopcontact. Naast ‘m koppelen aan de stand van de zon, kun je ook een eigen (vast) schema aanmaken waarop het stopcontact uitgaat. Dat is vooral handig als er thuis iemand is (jij uiteraard niet) die het koffiezetapparaat of tv vergeet uit te zetten. Zonde als zo’n apparaat stroom blijft verbruiken immers. Maak daarom een IFTTT-recept aan dat als ‘if’ je zelfgekozen datum en tijd heeft en selecteer bij ‘that’ je slimme stopcontact en de bijbehorende actie – aan of uit.
13 Regel de thermostaat met je locatie
Wil je écht op je energierekening besparen, dan kun je kijken naar een geofencing-recept voor je thermostaat. Check eerst of jouw thermostaat geofencing ondersteunt via de officiële app. Zo ja, dan kun je de functie het beste op die manier activeren. Heeft de app geen geofencing maar ondersteunt de thermostaat wel IFTTT? Dan kun je via een IFTTT-recept instellen dat de thermostaat naar een bepaalde temperatuur gaat als jij van huis vertrekt. Kies bij ‘if’ het adres van je thermostaat (waarschijnlijk je huis) en selecteer je actie bij ‘that’, bijvoorbeeld het uitschakelen van de thermostaat of de activeren van het programma.
14 Accu bijna leeg? Bluetooth uit
Thuis je stroomverbruik terugdringen is interessant, maar er zijn ook IFTTT-recepten om de accuduur van je smartphone te verlengen. Deze recepten werken het beste op Android-toestellen, want iOS is aardig dichtgetimmerd. Een handig recept is het automatisch uitschakelen van bluetooth als je accu bijna leeg is. Kies op je Android-telefoon als ‘if’ de ‘Android device’ en dan de actie ‘battery drops below 15 procent’. Als ‘that’ kies je ‘turn off bluetooth’. Android heeft een ingebouwde batterijbesparende modus, maar die is veel ingrijpender en minder aan te passen dan dit recept.
©PXimport
15 Regel wifi op je smartphone
Een andere manier om de accuduur van je Android-toestel te verlengen is door de wifi-verbinding te regelen. Je kunt een IFTTT-recept aanmaken dat via geofencing automatisch de wifiverbinding op je toestel uitschakelt als je bijvoorbeeld van huis weggaat. Zo voorkom je dat je smartphone onderweg – onnodig – naar wifinetwerken zoekt. Je kunt op iOS wel een recept aanmaken dat je eraan herinnert je wifi uit te zetten als je van huis weggaat.