Zo kun je zien of een Chrome-extensie veilig is
Chrome-extensies zijn een goede manier om de mogelijkheden van je browser verder uit te breiden. Maar helaas zijn niet alle extensies zijn te vertrouwen. Als je niet goed oplet, haal je malware binnen. Hoe weet je of add-ons voor je browser wel veilig te installeren zijn?
Google lijkt zich ervan bewust dat de kwaliteit en veiligheid van veel Chrome-extensies te wensen overlaat. Daarom wil de techreus hier meer duidelijkheid over geven aan de hand van een tweetal badges, waarmee je kunt zien of de extensie en de ontwikkelaar door Google is geverifieerd.
Aanbevolen extensies
Heb je in de Chrome Web Store een extensie gevonden die je wilt downloaden, dan kun je onder de naam van de tool de badge Aanbevolen zien. Dit betekent dat de app de aanbevolen richtlijnen voor Chrome-extensies volgt.
Iedere extensie die deze badge heeft is individueel beoordeeld door het Chrome-team, waarbij in het bijzonder werd gekeken naar hoe de tool omgaat met de privacy van gebruikers en of de informatievoorziening duidelijk en transparant is. En niet te vergeten: of de extensie daadwerkelijk werkt zoals je mag verwachten.
Een tweede manier waarop je kunt zien of je met een veilige extensie hebt te maken, is het vinkje voor de naam van de ontwikkelaar. Dit is vergelijkbaar met het vinkje op Twitter: er is geverifieerd dat de tool daadwerkelijk werd ontwikkeld door de eigenaar van de vermelde website. Bovendien gaat het om een uitgever die volgens Google een goede reputatie heeft, zonder “geschiedenis van schendingen”.
Voor nieuwe ontwikkelaars zal het enkele maanden duren voordat zij door Google kunnen worden geverifieerd als een betrouwbare partij. Google zegt dat 75% van alle extensies in de Chrome Web Store afkomstig is van geverifieerde ontwikkelaars.
Lees ook: Dit zijn de 25 beste Chrome-extensies
©PXimport
Zelf controleren
De twee badges zijn een goede manier om te zien of je te maken hebt met een veilige extensie. Toch is het belangrijk om zelf scherp te blijven. Lees daarom altijd de beschrijving bij de extensie en beoordeel of het logisch is dat een app toegang wil tot bijvoorbeeld je camera of microfoon.
Vergeet ook niet beoordelingen van andere gebruikers te lezen. In de Chrome Web Store zie je direct al een beoordeling bij de desbetreffende extensie, maar zoek ook op Google naar andere ervaringen.
Zijn de opmerkingen over een extensie recent geplaatst of dateren ze alweer van enkele jaren geleden? Dit kan erop duiden dat de extensie inmiddels verouderd is en niet meer wordt geüpdatet. Dit leidt tot veiligheidsrisico’s.