ID.nl logo
Zo kies je een laptop met een budget van maximaal 500 euro
© JJ - stock.adobe.com
Huis

Zo kies je een laptop met een budget van maximaal 500 euro

Bij de zoektocht naar een nieuwe laptop zijn er veel zaken waar je op moet letten. De belangrijkste eigenschappen zijn de processor, de grootte van het werkgeheugen en de opslag. Deze drie bepalen - afhankelijk van hum mogelijkheden of capaciteit - voor een groot deel de prijs. Is je budget niet heel groot, dan heb je voor maximaal 500 euro toch best wat keuze.

In dit artikel helpen we je een keuze te maken bij de aanschaf van een nieuwe laptop met een budget tot 500 euro. We vertellen je onder meer:

  • Welke processor het beste past bij je budget
  • Hoe je kiest voor de juiste hoeveelheid werkgeheugen en opslag
  • Welke invloed de schermgrootte heeft op de prijs
  • Wat de keuze is qua aansluitmogelijkheden

Lees ook: Zo kies je de juiste laptop voor videobewerking

De eerste vraag die je jezelf altijd stelt bij de aanschaf van een nieuwe laptop is: waarvoor ga je hem gebruiken? Voor eenvoudig surfen, foto’s bekijken en teksten bewerken kun je immers al af met een goedkopere laptop. Chromebooks zijn hier bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor, maar ook goedkopere Windows-laptops kun je voor een goede prijs op de kop tikken. Bij laptops tot een euro of 300 krijg je wat betreft het besturingssysteem dan wel het eenvoudigere Windows 11 S voorgeïnstalleerd: op die versie van Windows 11 kun je alleen maar apps gebruiken die in de Microsoft Store zijn opgenomen en kun je alleen met de Edge-browser op internet.

Welke processor heb je nodig?

Maar als je je laptop wilt gaan gebruiken voor wat geavanceerdere en zwaardere taken, zoals fotobewerking, gaming of zelfs videobewerking, dan komen de systeemeisen al wat hoger te liggen. Dat begint al bij de processor (cpu): kies bij voorkeur voor een Intel Core i5-processor of AMD Ryzen 5; dat zijn de minimale modellen cpu die je nodig hebt om toch lekker vlot te kunnen werken.  Kies je echter voor een snellere Intel Core i7 of zelfs Core i9, dan doet dat ook wat met de prijs: de processor is namelijk ook het duurste onderdeel van de laptop. Je laptop valt dan al gauw niet meer binnen het budget van 500 euro. Laat je overigens niet misleiden door laptopspecificaties waar alleen Intel Pentium wordt genoemd zonder enige verdere toelichting. In dit geval gaat het meestal over een eenvoudigere Intel Pentium Silver N-cpu. Dit zijn processoren die maar maximaal vier cores aan boord hebben en een lage klokfrequentie van rond de 1,2 GHz . Ter vergelijk: een AMD Ryzen 5-processor heeft 6 cores en een kloksnelheid van minstens 3,2 GHz en een Intel Core i5 heeft minstens 8 cores.

Lees ook: Intel of AMD: wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

©MakZin | stock.adobe.com

De processor is in feite het duurste onderdeel van een laptop.

Werkgeheugen: 8 GB is toch wel het minimum

Voor werkgeheugen geldt eigenlijk altijd: hoe meer, hoe beter. Ongeacht hoe snel je processor is, het is uiteindelijk het beschikbare werkgeheugen dat bepaalt hoeveel programma’s je tegelijkertijd open kunt hebben. Elk draaiende programma neemt namelijk een deel van het beschikbare geheugen in beslag en voor internetbrowsers als Chrome geldt zelfs dat ieder afzonderlijk tabblad een apart stukje geheugen gebruikt.

Binnen een budget van 500 euro kom je echter al een heel eind als het aankomt op het aantal gigabytes werkgeheugen. Windows-laptops met 4 GB werkgeheugen zijn eigenlijk nauwelijks nog te krijgen, maar zo’n laptop raden we sowieso niet aan: met zo weinig geheugen hou je eigenlijk niets meer over voor andere programma’s omdat Windows dan al het grootste deel van het geheugen in gebruik heeft en andere toepassingen langzaam worden. Kies bij voorkeur voor een laptop met 16 GB, of – als je liever iets goedkoper uit wilt zijn – 8 GB.

Wel iets om rekening mee te houden: het werkgeheugen kun je bij de meeste laptops tegenwoordig niet meer uitbreiden omdat er geen geheugenslots meer zijn, maar de geheugenmodules vvast op het moederbord zijn gesoldeerd. Koop dus een laptop met zoveel mogelijk geheugen, zodat je er lang plezier van kunt hebben en niet te snel tegen beperkingen aanloopt. is upgraden belangrijk? Check dan of het mogelijk is om meer geheugen bij te plaatsen: bij de specificaties zie je dan een een getal staan bij 'aantal SO-DIMM-sloten'. Is dat getal 2, dan heeft de laptop twee geheugensloten en kun je doorgaans het geheugen later nog upgraden. De laptop moet dan vanzelfsprekend wel open worden gemaakt.

©voraphong pirawd | stock.adobe.com

Losse geheugenmodules in een laptop kom je steeds minder vaak tegen. Ze zitten tegenwoordig meestal vastgesoldeerd op het moederbord, zodat upgraden niet meer mogelijk is.

Gaminglaptop met een budget van 500 euro
Wanneer je specifiek op zoek gaat naar een laptop om mee te gamen, dan is het belangrijk dat je goed kijkt naar de specificaties met betrekking tot de videokaart, of beter: grafische chipset, ook wel de gpu genoemd (graphics processing unit). Voor laptops zijn er twee mogelijkheden: de videoprocessor is geïntegreerd in de processor, of er is een aparte gpu die afzonderlijk van de processor werkt. Laptops met geïntegreerde videoprocessor zijn goedkoper, maar presteren minder goed met games. Laptops met een aparte (zogeheten dedicated) videoprocessor zijn duurder, maar werken vlotter met recente games en ook videobewerkingssoftware, omdat zo’n videoprocessor ook voor het renderen van video kan worden ingezet. Het verschil tussen een laptop met geïntegreerde videoprocessor en eentje met een aparte videoprocessor is gemiddeld zo’n 200 tot 300 euro, dus tot een bedrag van 500 euro kun je eigenlijk geen krachtige gaminglaptop kopen.

Schermgrootte: groot is niet altijd handiger of beter

Hoe groot je laptopscherm is, bepaalt in mindere mate waarvoor je hem gaat gebruiken maar wel wat hij gaat kosten. Als je je laptop vaak overal mee naartoe neemt, dan is een laptop met een grote beeldscherm vanzelfsprekend ook wat zwaarder. Een laptop met een 14 inch-scherm heeft dan de voorkeur. Dat formaat is namelijk precies een mooie middenmoter; vanaf 15,6 inch wordt een laptop al snel een stuk zwaarder en minder handzaam: hij zal minder makkelijk in een standaard rugzak passen. En vanzelfsprekend loopt de prijs ook op als je voor een groter scherm kiest.

Laptop mee op pad? Zorg voor een goede tas

Bescherm hem tegen diefstal, krassen, stof en zand

©Bending reality

Misschien is het je ook al eens opgevallen dat je bij productvergelijkingssites bij 15 inch meerdere keuzes hebt: 15, 15,3, 15,4 en 15,6 inch. De meest gangbare resolutie die je in de 15 inch-range tegenkomt is 15,6 inch. De andere formaten behoren doorgaans toe aan de duurdere Microsoft Surface-laptops en MacBooks, maar die vallen buiten het budget van 500 euro. Kijk ook goed naar het type scherm: een aanraakscherm klinkt bijvoorbeeld leuk, maar in de praktijk zul je het waarschijnlijk maar weinig gebruiken. Een touchscreen kan bovendien zomaar zo’n 100 euro extra kosten.

Upgraden van desktop-pc naar laptop? Lees ook: Zo kies je de juiste desktopvervanger

Opslag

Laptops die binnen het budget vallen van 500 euro zullen qua opslag nog best veel kunnen bieden. Voor eenvoudig werk als tekstverwerking of internetten kun je af met minder opslagcapaciteit, maar als je je laptop na verloop van tijd ook voor andere dingen wil gaan gebruiken, is het extra vervelend als je dan al snel tegen de beschikbare ruimte aanloopt.

En later eenvoudig wat extra opslagcapaciteit bijplaatsen is namelijk niet altijd mogelijk. Bij veel laptops is de ssd-module op het moederbord gesoldeerd en is daardoor niet te upgraden. Wel kun je bij sommige laptops in een tweede slot een ssd-module plaatsen, maar je moet altijd je laptop openmaken; dat valt niet altijd binnen de garantie. Kortom: kies ruim als het op de opslag aankomt.

©Park Si-Hyeon

Soms is het mogelijk om een ssd-module van een laptop zelf te upgraden.

256 GB is eigenlijk niet meer van deze tijd: Windows 11 neemt bijvoorbeeld al minstens 64 GB in beslag, Office ongeveer 10 GB. Dan houd je nog maar 182 GB over voor al je andere programma’s en bestanden, en dat is gewoon te weinig wanneer je na verloop van tijd steeds meer programma’s gaat gebruiken en meer data opslaat.

De minimum opslagcapaciteit die we je aanraden is 512 GB, maar beter nog is 1 TB of zelfs meer. Maar opslaggeheugen is duur, hebben we gemerkt; vanaf 1 TB of meer valt je laptop al snel buiten het budget van 500 euro. Uitbreiden door middel van een externe harde schijf blijft natuurlijk ook altijd een mogelijkheid.

Is je budget groter dan 500 euro? Bekijk dan wat je kunt krijgen met een budget van 700 euro.

Toetsenbordindeling: wel of geen numeriek gedeelte?

Het hele idee van een laptop is natuurlijk dat-ie zo compact mogelijk is, zeker als je hem vaak meeneemt naar bijvoorbeeld school of werk. Dat is ook de reden dat laptops een kleiner toetsenbord hebben dan de gemiddelde desktop-pc, maar er valt nog wel iets te kiezen qua mogelijkheden. Veel mensen zijn bijvoorbeeld gewend om nummers in te typen via de numerieke toetsen van het toetsenbord, het meest rechterdeel van een klavier.  Zo’n extra stuk op een laptop maakt het apparaat wel meteen een stuk groter en dan kom je automatisch uit bij een 15,6-inch-model.

Een laptop met een numeriek deel op het toetsenbord is automatisch minstens een 15 inch-laptop.

Binnen je budget van 500 euro zijn daar nog wel wat van mogelijkheden voor, al moet je dan wel vaak inboeten op processormodel of -kracht en het beschikbare werkgeheugen (bijvoorbeeld 8 GB in plaats van 16 GB). Als je echt meer functionaliteit uit je toetsenbord wilt halen, kun je er altijd nog voor kiezen om een extern toetsenbord aan te sluiten op je laptop.

💻 Nieuwe laptop kopen? Waar moet je nog meer op letten?

Watch on YouTube

Aansluitingen

Ten opzichte van een jaar of vijf geleden tref je nu steeds minder externe poorten aan op een laptop. Meestal is er een enkele HDMI-uitgang en één of twee usb-poorten, maar dat is het wel zo’n beetje.

Bovendien zijn veel usb-aansluitingen nu van het usb-c-type, waardoor je een externe muis of een toetsenbord soms niet meer kunt aansluiten als deze een reguliere usb-poort heeft: iets om rekening mee te houden. Alle laptops hebben echter wel doorgaans bluetooth aan boord, waardoor het geen probleem is om een draadloze muis of toetsenbord aan je laptop te koppelen. En dat is geen extraatje meer waarvoor je extra moet betalen, dat krijg je er gewoon ‘gratis’ bij.

Wil je je laptop aansluiten op je netwerk met een netwerkkabel, dan zijn zulke poorten ook steeds moeilijker te vinden binnen je budget van 500 euro. De meeste laptops die wél zo’n poort hebben, zijn al direct een paar honderd euro duurder of hebben – om juist wel onder die 500 euro te blijven – minder specificaties, waarbij dan voornamelijk op de processor en het werkgeheugen is bezuinigd. En eigenlijk zie je zo'n poort vaak alleen maar bij laptops die bedoeld zijn voor de zakelijke (en doorgaans duurdere) markt. Wil je je laptop toch per se aansluiten op bekabeld internet? Voor een paar tientjes koop je een usb c-ethernet-connector.

Kortom: wil je echt een complete laptop wat betreft netwerkaansluitingen en vlotte hardware, dan moet je je budget al aardig oprekken richting de 600 à 700 euro. Maar wifi is tegenwoordig ook al een stuk sneller en stabieler, dus een vaste netwerkpoort is lang niet altijd nodig.

Thuis ook een veilig wifi-netwerk? Hier lees je alles over een veilig thuisnetwerk!

©dan74

Een aparte netwerkpoort (rechts) zien we meestal alleen terug op (duurdere) zakelijke laptops.

Tot slot

Bij het zoeken naar een laptop onder 500 euro moet je letten op processor, werkgeheugen, opslag en het beoogde gebruik. Voor basisactiviteiten zijn goedkopere modellen, zoals Chromebooks of Windows-laptops met Windows 11 S, geschikt. Voor intensiever gebruik, zoals fotobewerking of gaming, zijn laptops met een krachtige processor zoals Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 aan te raden, maar deze processoren drijven de prijs op. Kies voor minstens 8 GB RAM en overweeg de opslagcapaciteit: 256 GB is beperkt, 512 GB of 1 TB is beter. Overweeg schermgrootte, toetsenbordindeling en beschikbare aansluitingen om de juiste keuze te maken binnen je budget.

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch