Zo kies je een laptop met een budget van maximaal 500 euro

© JJ - stock.adobe.com

Zo kies je een laptop met een budget van maximaal 500 euro

Geplaatst: 25 september 2023 - 17:32

Aangepast: 3 juli 2024 - 13:40

Redactie ID.nl

Bij de zoektocht naar een nieuwe laptop zijn er veel zaken waar je op moet letten. De belangrijkste eigenschappen zijn de processor, de grootte van het werkgeheugen en de opslag. Deze drie bepalen - afhankelijk van hum mogelijkheden of capaciteit - voor een groot deel de prijs. Is je budget niet heel groot, dan heb je voor maximaal 500 euro toch best wat keuze.

De eerste vraag die je jezelf altijd stelt bij de aanschaf van een nieuwe laptop is: waarvoor ga je hem gebruiken? Voor eenvoudig surfen, foto’s bekijken en teksten bewerken kun je immers al af met een goedkopere laptop. Chromebooks zijn hier bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor, maar ook goedkopere Windows-laptops kun je voor een goede prijs op de kop tikken. Bij laptops tot een euro of 300 krijg je wat betreft het besturingssysteem dan wel het eenvoudigere Windows 11 S voorgeïnstalleerd: op die versie van Windows 11 kun je alleen maar apps gebruiken die in de Microsoft Store zijn opgenomen en kun je alleen met de Edge-browser op internet.

Welke processor heb je nodig?

Maar als je je laptop wilt gaan gebruiken voor wat geavanceerdere en zwaardere taken, zoals fotobewerking, gaming of zelfs videobewerking, dan komen de systeemeisen al wat hoger te liggen. Dat begint al bij de processor (cpu): kies bij voorkeur voor een Intel Core i5-processor of AMD Ryzen 5; dat zijn de minimale modellen cpu die je nodig hebt om toch lekker vlot te kunnen werken.  Kies je echter voor een snellere Intel Core i7 of zelfs Core i9, dan doet dat ook wat met de prijs: de processor is namelijk ook het duurste onderdeel van de laptop. Je laptop valt dan al gauw niet meer binnen het budget van 500 euro. Laat je overigens niet misleiden door laptopspecificaties waar alleen Intel Pentium wordt genoemd zonder enige verdere toelichting. In dit geval gaat het meestal over een eenvoudigere Intel Pentium Silver N-cpu. Dit zijn processoren die maar maximaal vier cores aan boord hebben en een lage klokfrequentie van rond de 1,2 GHz . Ter vergelijk: een AMD Ryzen 5-processor heeft 6 cores en een kloksnelheid van minstens 3,2 GHz en een Intel Core i5 heeft minstens 8 cores.

Lees ook: Intel of AMD: wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Zo kies je een laptop met een budget van maximaal 500 euro-73089376

© MakZin | stock.adobe.com

De processor is in feite het duurste onderdeel van een laptop.

Werkgeheugen: 8 GB is toch wel het minimum

Voor werkgeheugen geldt eigenlijk altijd: hoe meer, hoe beter. Ongeacht hoe snel je processor is, het is uiteindelijk het beschikbare werkgeheugen dat bepaalt hoeveel programma’s je tegelijkertijd open kunt hebben. Elk draaiende programma neemt namelijk een deel van het beschikbare geheugen in beslag en voor internetbrowsers als Chrome geldt zelfs dat ieder afzonderlijk tabblad een apart stukje geheugen gebruikt.

Binnen een budget van 500 euro kom je echter al een heel eind als het aankomt op het aantal gigabytes werkgeheugen. Windows-laptops met 4 GB werkgeheugen zijn eigenlijk nauwelijks nog te krijgen, maar zo’n laptop raden we sowieso niet aan: met zo weinig geheugen hou je eigenlijk niets meer over voor andere programma’s omdat Windows dan al het grootste deel van het geheugen in gebruik heeft en andere toepassingen langzaam worden. Kies bij voorkeur voor een laptop met 16 GB, of – als je liever iets goedkoper uit wilt zijn – 8 GB.

Wel iets om rekening mee te houden: het werkgeheugen kun je bij de meeste laptops tegenwoordig niet meer uitbreiden omdat er geen geheugenslots meer zijn, maar de geheugenmodules vvast op het moederbord zijn gesoldeerd. Koop dus een laptop met zoveel mogelijk geheugen, zodat je er lang plezier van kunt hebben en niet te snel tegen beperkingen aanloopt. is upgraden belangrijk? Check dan of het mogelijk is om meer geheugen bij te plaatsen: bij de specificaties zie je dan een een getal staan bij 'aantal SO-DIMM-sloten'. Is dat getal 2, dan heeft de laptop twee geheugensloten en kun je doorgaans het geheugen later nog upgraden. De laptop moet dan vanzelfsprekend wel open worden gemaakt.

Zo kies je een laptop met een budget van maximaal 500 euro-73089416

© voraphong pirawd | stock.adobe.com

Losse geheugenmodules in een laptop kom je steeds minder vaak tegen. Ze zitten tegenwoordig meestal vastgesoldeerd op het moederbord, zodat upgraden niet meer mogelijk is.

Gaminglaptop met een budget van 500 euro
Wanneer je specifiek op zoek gaat naar een laptop om mee te gamen, dan is het belangrijk dat je goed kijkt naar de specificaties met betrekking tot de videokaart, of beter: grafische chipset, ook wel de gpu genoemd (graphics processing unit). Voor laptops zijn er twee mogelijkheden: de videoprocessor is geïntegreerd in de processor, of er is een aparte gpu die afzonderlijk van de processor werkt. Laptops met geïntegreerde videoprocessor zijn goedkoper, maar presteren minder goed met games. Laptops met een aparte (zogeheten dedicated) videoprocessor zijn duurder, maar werken vlotter met recente games en ook videobewerkingssoftware, omdat zo’n videoprocessor ook voor het renderen van video kan worden ingezet. Het verschil tussen een laptop met geïntegreerde videoprocessor en eentje met een aparte videoprocessor is gemiddeld zo’n 200 tot 300 euro, dus tot een bedrag van 500 euro kun je eigenlijk geen krachtige gaminglaptop kopen.

Schermgrootte: groot is niet altijd handiger of beter

Hoe groot je laptopscherm is, bepaalt in mindere mate waarvoor je hem gaat gebruiken maar wel wat hij gaat kosten. Als je je laptop vaak overal mee naartoe neemt, dan is een laptop met een grote beeldscherm vanzelfsprekend ook wat zwaarder. Een laptop met een 14 inch-scherm heeft dan de voorkeur. Dat formaat is namelijk precies een mooie middenmoter; vanaf 15,6 inch wordt een laptop al snel een stuk zwaarder en minder handzaam: hij zal minder makkelijk in een standaard rugzak passen. En vanzelfsprekend loopt de prijs ook op als je voor een groter scherm kiest.

Laptop mee op pad? Zorg voor een goede tas

Bescherm hem tegen diefstal, krassen, stof en zand

Laptopscherm

© Bending reality

Misschien is het je ook al eens opgevallen dat je bij productvergelijkingssites bij 15 inch meerdere keuzes hebt: 15, 15,3, 15,4 en 15,6 inch. De meest gangbare resolutie die je in de 15 inch-range tegenkomt is 15,6 inch. De andere formaten behoren doorgaans toe aan de duurdere Microsoft Surface-laptops en MacBooks, maar die vallen buiten het budget van 500 euro. Kijk ook goed naar het type scherm: een aanraakscherm klinkt bijvoorbeeld leuk, maar in de praktijk zul je het waarschijnlijk maar weinig gebruiken. Een touchscreen kan bovendien zomaar zo’n 100 euro extra kosten.

Upgraden van desktop-pc naar laptop? Lees ook: Zo kies je de juiste desktopvervanger

Opslag

Laptops die binnen het budget vallen van 500 euro zullen qua opslag nog best veel kunnen bieden. Voor eenvoudig werk als tekstverwerking of internetten kun je af met minder opslagcapaciteit, maar als je je laptop na verloop van tijd ook voor andere dingen wil gaan gebruiken, is het extra vervelend als je dan al snel tegen de beschikbare ruimte aanloopt.

En later eenvoudig wat extra opslagcapaciteit bijplaatsen is namelijk niet altijd mogelijk. Bij veel laptops is de ssd-module op het moederbord gesoldeerd en is daardoor niet te upgraden. Wel kun je bij sommige laptops in een tweede slot een ssd-module plaatsen, maar je moet altijd je laptop openmaken; dat valt niet altijd binnen de garantie. Kortom: kies ruim als het op de opslag aankomt.

Zo kies je een laptop met een budget van maximaal 500 euro-73091902

© Park Si-Hyeon

Soms is het mogelijk om een ssd-module van een laptop zelf te upgraden.

256 GB is eigenlijk niet meer van deze tijd: Windows 11 neemt bijvoorbeeld al minstens 64 GB in beslag, Office ongeveer 10 GB. Dan houd je nog maar 182 GB over voor al je andere programma’s en bestanden, en dat is gewoon te weinig wanneer je na verloop van tijd steeds meer programma’s gaat gebruiken en meer data opslaat.

De minimum opslagcapaciteit die we je aanraden is 512 GB, maar beter nog is 1 TB of zelfs meer. Maar opslaggeheugen is duur, hebben we gemerkt; vanaf 1 TB of meer valt je laptop al snel buiten het budget van 500 euro. Uitbreiden door middel van een externe harde schijf blijft natuurlijk ook altijd een mogelijkheid.

0

Powered by

logo

Is je budget groter dan 500 euro? Bekijk dan wat je kunt krijgen met een budget van 700 euro.

Toetsenbordindeling: wel of geen numeriek gedeelte?

Het hele idee van een laptop is natuurlijk dat-ie zo compact mogelijk is, zeker als je hem vaak meeneemt naar bijvoorbeeld school of werk. Dat is ook de reden dat laptops een kleiner toetsenbord hebben dan de gemiddelde desktop-pc, maar er valt nog wel iets te kiezen qua mogelijkheden. Veel mensen zijn bijvoorbeeld gewend om nummers in te typen via de numerieke toetsen van het toetsenbord, het meest rechterdeel van een klavier.  Zo’n extra stuk op een laptop maakt het apparaat wel meteen een stuk groter en dan kom je automatisch uit bij een 15,6-inch-model.

Zo kies je een laptop met een budget van maximaal 500 euro-73091923

Een laptop met een numeriek deel op het toetsenbord is automatisch minstens een 15 inch-laptop.

Binnen je budget van 500 euro zijn daar nog wel wat van mogelijkheden voor, al moet je dan wel vaak inboeten op processormodel of -kracht en het beschikbare werkgeheugen (bijvoorbeeld 8 GB in plaats van 16 GB). Als je echt meer functionaliteit uit je toetsenbord wilt halen, kun je er altijd nog voor kiezen om een extern toetsenbord aan te sluiten op je laptop.

💻 Nieuwe laptop kopen? Waar moet je nog meer op letten?

Watch on YouTube

Aansluitingen

Ten opzichte van een jaar of vijf geleden tref je nu steeds minder externe poorten aan op een laptop. Meestal is er een enkele HDMI-uitgang en één of twee usb-poorten, maar dat is het wel zo’n beetje.

Bovendien zijn veel usb-aansluitingen nu van het usb-c-type, waardoor je een externe muis of een toetsenbord soms niet meer kunt aansluiten als deze een reguliere usb-poort heeft: iets om rekening mee te houden. Alle laptops hebben echter wel doorgaans bluetooth aan boord, waardoor het geen probleem is om een draadloze muis of toetsenbord aan je laptop te koppelen. En dat is geen extraatje meer waarvoor je extra moet betalen, dat krijg je er gewoon ‘gratis’ bij.

Wil je je laptop aansluiten op je netwerk met een netwerkkabel, dan zijn zulke poorten ook steeds moeilijker te vinden binnen je budget van 500 euro. De meeste laptops die wél zo’n poort hebben, zijn al direct een paar honderd euro duurder of hebben – om juist wel onder die 500 euro te blijven – minder specificaties, waarbij dan voornamelijk op de processor en het werkgeheugen is bezuinigd. En eigenlijk zie je zo'n poort vaak alleen maar bij laptops die bedoeld zijn voor de zakelijke (en doorgaans duurdere) markt. Wil je je laptop toch per se aansluiten op bekabeld internet? Voor een paar tientjes koop je een usb c-ethernet-connector.

Kortom: wil je echt een complete laptop wat betreft netwerkaansluitingen en vlotte hardware, dan moet je je budget al aardig oprekken richting de 600 à 700 euro. Maar wifi is tegenwoordig ook al een stuk sneller en stabieler, dus een vaste netwerkpoort is lang niet altijd nodig.

Thuis ook een veilig wifi-netwerk? Hier lees je alles over een veilig thuisnetwerk!

Aansluitingen op een laptop

© dan74

Een aparte netwerkpoort (rechts) zien we meestal alleen terug op (duurdere) zakelijke laptops.

Tot slot

Bij het zoeken naar een laptop onder 500 euro moet je letten op processor, werkgeheugen, opslag en het beoogde gebruik. Voor basisactiviteiten zijn goedkopere modellen, zoals Chromebooks of Windows-laptops met Windows 11 S, geschikt. Voor intensiever gebruik, zoals fotobewerking of gaming, zijn laptops met een krachtige processor zoals Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 aan te raden, maar deze processoren drijven de prijs op. Kies voor minstens 8 GB RAM en overweeg de opslagcapaciteit: 256 GB is beperkt, 512 GB of 1 TB is beter. Overweeg schermgrootte, toetsenbordindeling en beschikbare aansluitingen om de juiste keuze te maken binnen je budget.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten