ID.nl logo
Zo kies je een laptop met een budget van maximaal 500 euro
© JJ - stock.adobe.com
Huis

Zo kies je een laptop met een budget van maximaal 500 euro

Bij de zoektocht naar een nieuwe laptop zijn er veel zaken waar je op moet letten. De belangrijkste eigenschappen zijn de processor, de grootte van het werkgeheugen en de opslag. Deze drie bepalen - afhankelijk van hum mogelijkheden of capaciteit - voor een groot deel de prijs. Is je budget niet heel groot, dan heb je voor maximaal 500 euro toch best wat keuze.

In dit artikel helpen we je een keuze te maken bij de aanschaf van een nieuwe laptop met een budget tot 500 euro. We vertellen je onder meer:

  • Welke processor het beste past bij je budget
  • Hoe je kiest voor de juiste hoeveelheid werkgeheugen en opslag
  • Welke invloed de schermgrootte heeft op de prijs
  • Wat de keuze is qua aansluitmogelijkheden

Lees ook: Zo kies je de juiste laptop voor videobewerking

De eerste vraag die je jezelf altijd stelt bij de aanschaf van een nieuwe laptop is: waarvoor ga je hem gebruiken? Voor eenvoudig surfen, foto’s bekijken en teksten bewerken kun je immers al af met een goedkopere laptop. Chromebooks zijn hier bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor, maar ook goedkopere Windows-laptops kun je voor een goede prijs op de kop tikken. Bij laptops tot een euro of 300 krijg je wat betreft het besturingssysteem dan wel het eenvoudigere Windows 11 S voorgeïnstalleerd: op die versie van Windows 11 kun je alleen maar apps gebruiken die in de Microsoft Store zijn opgenomen en kun je alleen met de Edge-browser op internet.

Welke processor heb je nodig?

Maar als je je laptop wilt gaan gebruiken voor wat geavanceerdere en zwaardere taken, zoals fotobewerking, gaming of zelfs videobewerking, dan komen de systeemeisen al wat hoger te liggen. Dat begint al bij de processor (cpu): kies bij voorkeur voor een Intel Core i5-processor of AMD Ryzen 5; dat zijn de minimale modellen cpu die je nodig hebt om toch lekker vlot te kunnen werken.  Kies je echter voor een snellere Intel Core i7 of zelfs Core i9, dan doet dat ook wat met de prijs: de processor is namelijk ook het duurste onderdeel van de laptop. Je laptop valt dan al gauw niet meer binnen het budget van 500 euro. Laat je overigens niet misleiden door laptopspecificaties waar alleen Intel Pentium wordt genoemd zonder enige verdere toelichting. In dit geval gaat het meestal over een eenvoudigere Intel Pentium Silver N-cpu. Dit zijn processoren die maar maximaal vier cores aan boord hebben en een lage klokfrequentie van rond de 1,2 GHz . Ter vergelijk: een AMD Ryzen 5-processor heeft 6 cores en een kloksnelheid van minstens 3,2 GHz en een Intel Core i5 heeft minstens 8 cores.

Lees ook: Intel of AMD: wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

©MakZin | stock.adobe.com

Werkgeheugen: 8 GB is toch wel het minimum

Voor werkgeheugen geldt eigenlijk altijd: hoe meer, hoe beter. Ongeacht hoe snel je processor is, het is uiteindelijk het beschikbare werkgeheugen dat bepaalt hoeveel programma’s je tegelijkertijd open kunt hebben. Elk draaiende programma neemt namelijk een deel van het beschikbare geheugen in beslag en voor internetbrowsers als Chrome geldt zelfs dat ieder afzonderlijk tabblad een apart stukje geheugen gebruikt.

Binnen een budget van 500 euro kom je echter al een heel eind als het aankomt op het aantal gigabytes werkgeheugen. Windows-laptops met 4 GB werkgeheugen zijn eigenlijk nauwelijks nog te krijgen, maar zo’n laptop raden we sowieso niet aan: met zo weinig geheugen hou je eigenlijk niets meer over voor andere programma’s omdat Windows dan al het grootste deel van het geheugen in gebruik heeft en andere toepassingen langzaam worden. Kies bij voorkeur voor een laptop met 16 GB, of – als je liever iets goedkoper uit wilt zijn – 8 GB.

Wel iets om rekening mee te houden: het werkgeheugen kun je bij de meeste laptops tegenwoordig niet meer uitbreiden omdat er geen geheugenslots meer zijn, maar de geheugenmodules vvast op het moederbord zijn gesoldeerd. Koop dus een laptop met zoveel mogelijk geheugen, zodat je er lang plezier van kunt hebben en niet te snel tegen beperkingen aanloopt. is upgraden belangrijk? Check dan of het mogelijk is om meer geheugen bij te plaatsen: bij de specificaties zie je dan een een getal staan bij 'aantal SO-DIMM-sloten'. Is dat getal 2, dan heeft de laptop twee geheugensloten en kun je doorgaans het geheugen later nog upgraden. De laptop moet dan vanzelfsprekend wel open worden gemaakt.

©voraphong pirawd | stock.adobe.com

Gaminglaptop met een budget van 500 euro
Wanneer je specifiek op zoek gaat naar een laptop om mee te gamen, dan is het belangrijk dat je goed kijkt naar de specificaties met betrekking tot de videokaart, of beter: grafische chipset, ook wel de gpu genoemd (graphics processing unit). Voor laptops zijn er twee mogelijkheden: de videoprocessor is geïntegreerd in de processor, of er is een aparte gpu die afzonderlijk van de processor werkt. Laptops met geïntegreerde videoprocessor zijn goedkoper, maar presteren minder goed met games. Laptops met een aparte (zogeheten dedicated) videoprocessor zijn duurder, maar werken vlotter met recente games en ook videobewerkingssoftware, omdat zo’n videoprocessor ook voor het renderen van video kan worden ingezet. Het verschil tussen een laptop met geïntegreerde videoprocessor en eentje met een aparte videoprocessor is gemiddeld zo’n 200 tot 300 euro, dus tot een bedrag van 500 euro kun je eigenlijk geen krachtige gaminglaptop kopen.

Schermgrootte: groot is niet altijd handiger of beter

Hoe groot je laptopscherm is, bepaalt in mindere mate waarvoor je hem gaat gebruiken maar wel wat hij gaat kosten. Als je je laptop vaak overal mee naartoe neemt, dan is een laptop met een grote beeldscherm vanzelfsprekend ook wat zwaarder. Een laptop met een 14 inch-scherm heeft dan de voorkeur. Dat formaat is namelijk precies een mooie middenmoter; vanaf 15,6 inch wordt een laptop al snel een stuk zwaarder en minder handzaam: hij zal minder makkelijk in een standaard rugzak passen. En vanzelfsprekend loopt de prijs ook op als je voor een groter scherm kiest.

Laptop mee op pad? Zorg voor een goede tas

Bescherm hem tegen diefstal, krassen, stof en zand

©Bending reality

Misschien is het je ook al eens opgevallen dat je bij productvergelijkingssites bij 15 inch meerdere keuzes hebt: 15, 15,3, 15,4 en 15,6 inch. De meest gangbare resolutie die je in de 15 inch-range tegenkomt is 15,6 inch. De andere formaten behoren doorgaans toe aan de duurdere Microsoft Surface-laptops en MacBooks, maar die vallen buiten het budget van 500 euro. Kijk ook goed naar het type scherm: een aanraakscherm klinkt bijvoorbeeld leuk, maar in de praktijk zul je het waarschijnlijk maar weinig gebruiken. Een touchscreen kan bovendien zomaar zo’n 100 euro extra kosten.

Upgraden van desktop-pc naar laptop? Lees ook: Zo kies je de juiste desktopvervanger

Opslag

Laptops die binnen het budget vallen van 500 euro zullen qua opslag nog best veel kunnen bieden. Voor eenvoudig werk als tekstverwerking of internetten kun je af met minder opslagcapaciteit, maar als je je laptop na verloop van tijd ook voor andere dingen wil gaan gebruiken, is het extra vervelend als je dan al snel tegen de beschikbare ruimte aanloopt.

En later eenvoudig wat extra opslagcapaciteit bijplaatsen is namelijk niet altijd mogelijk. Bij veel laptops is de ssd-module op het moederbord gesoldeerd en is daardoor niet te upgraden. Wel kun je bij sommige laptops in een tweede slot een ssd-module plaatsen, maar je moet altijd je laptop openmaken; dat valt niet altijd binnen de garantie. Kortom: kies ruim als het op de opslag aankomt.

©Park Si-Hyeon

256 GB is eigenlijk niet meer van deze tijd: Windows 11 neemt bijvoorbeeld al minstens 64 GB in beslag, Office ongeveer 10 GB. Dan houd je nog maar 182 GB over voor al je andere programma’s en bestanden, en dat is gewoon te weinig wanneer je na verloop van tijd steeds meer programma’s gaat gebruiken en meer data opslaat.

De minimum opslagcapaciteit die we je aanraden is 512 GB, maar beter nog is 1 TB of zelfs meer. Maar opslaggeheugen is duur, hebben we gemerkt; vanaf 1 TB of meer valt je laptop al snel buiten het budget van 500 euro. Uitbreiden door middel van een externe harde schijf blijft natuurlijk ook altijd een mogelijkheid.

Is je budget groter dan 500 euro? Bekijk dan wat je kunt krijgen met een budget van 700 euro.

Toetsenbordindeling: wel of geen numeriek gedeelte?

Het hele idee van een laptop is natuurlijk dat-ie zo compact mogelijk is, zeker als je hem vaak meeneemt naar bijvoorbeeld school of werk. Dat is ook de reden dat laptops een kleiner toetsenbord hebben dan de gemiddelde desktop-pc, maar er valt nog wel iets te kiezen qua mogelijkheden. Veel mensen zijn bijvoorbeeld gewend om nummers in te typen via de numerieke toetsen van het toetsenbord, het meest rechterdeel van een klavier.  Zo’n extra stuk op een laptop maakt het apparaat wel meteen een stuk groter en dan kom je automatisch uit bij een 15,6-inch-model.

Binnen je budget van 500 euro zijn daar nog wel wat van mogelijkheden voor, al moet je dan wel vaak inboeten op processormodel of -kracht en het beschikbare werkgeheugen (bijvoorbeeld 8 GB in plaats van 16 GB). Als je echt meer functionaliteit uit je toetsenbord wilt halen, kun je er altijd nog voor kiezen om een extern toetsenbord aan te sluiten op je laptop.

💻 Nieuwe laptop kopen? Waar moet je nog meer op letten?

Watch on YouTube

Aansluitingen

Ten opzichte van een jaar of vijf geleden tref je nu steeds minder externe poorten aan op een laptop. Meestal is er een enkele HDMI-uitgang en één of twee usb-poorten, maar dat is het wel zo’n beetje.

Bovendien zijn veel usb-aansluitingen nu van het usb-c-type, waardoor je een externe muis of een toetsenbord soms niet meer kunt aansluiten als deze een reguliere usb-poort heeft: iets om rekening mee te houden. Alle laptops hebben echter wel doorgaans bluetooth aan boord, waardoor het geen probleem is om een draadloze muis of toetsenbord aan je laptop te koppelen. En dat is geen extraatje meer waarvoor je extra moet betalen, dat krijg je er gewoon ‘gratis’ bij.

Wil je je laptop aansluiten op je netwerk met een netwerkkabel, dan zijn zulke poorten ook steeds moeilijker te vinden binnen je budget van 500 euro. De meeste laptops die wél zo’n poort hebben, zijn al direct een paar honderd euro duurder of hebben – om juist wel onder die 500 euro te blijven – minder specificaties, waarbij dan voornamelijk op de processor en het werkgeheugen is bezuinigd. En eigenlijk zie je zo'n poort vaak alleen maar bij laptops die bedoeld zijn voor de zakelijke (en doorgaans duurdere) markt. Wil je je laptop toch per se aansluiten op bekabeld internet? Voor een paar tientjes koop je een usb c-ethernet-connector.

Kortom: wil je echt een complete laptop wat betreft netwerkaansluitingen en vlotte hardware, dan moet je je budget al aardig oprekken richting de 600 à 700 euro. Maar wifi is tegenwoordig ook al een stuk sneller en stabieler, dus een vaste netwerkpoort is lang niet altijd nodig.

Thuis ook een veilig wifi-netwerk? Hier lees je alles over een veilig thuisnetwerk!

©dan74

Tot slot

Bij het zoeken naar een laptop onder 500 euro moet je letten op processor, werkgeheugen, opslag en het beoogde gebruik. Voor basisactiviteiten zijn goedkopere modellen, zoals Chromebooks of Windows-laptops met Windows 11 S, geschikt. Voor intensiever gebruik, zoals fotobewerking of gaming, zijn laptops met een krachtige processor zoals Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 aan te raden, maar deze processoren drijven de prijs op. Kies voor minstens 8 GB RAM en overweeg de opslagcapaciteit: 256 GB is beperkt, 512 GB of 1 TB is beter. Overweeg schermgrootte, toetsenbordindeling en beschikbare aansluitingen om de juiste keuze te maken binnen je budget.

▼ Volgende artikel
Truc: bijna altijd 60 procent korting op NS-treinreizen, ook naar Schiphol
© Björn Wylezich - stock.adobe.com
Zekerheid & gemak

Truc: bijna altijd 60 procent korting op NS-treinreizen, ook naar Schiphol

De NS PrijsTijd Deal is een vroegboekkortingsysteem van de Nederlandse Spoorwegen waar je - door je kaartje eerder te kopen - tot wel 60 procent korting op een enkele reis kunt krijgen, afhankelijk van het gekozen tijdstip en het traject waarop je reist. Maar op sommige trajecten - bijvoorbeeld van en naar Schiphol - krijg je standaard helemaal geen korting, tenzij je dit eenvoudig trucje toepast: hierdoor krijg je dan toch die flinke korting op je treinkaartje. Hoe werkt dat?

Het reizen per trein is de laatste jaren steeds duurder geworden, waardoor het niet altijd meer de moeite loont om bijvoorbeeld een dagje weg te gaan, zeker niet als je een groot gezin hebt.

Het vroegboekkortingssysteem PrijsTijd Deal van de NS is dan ook een mooie manier om betaalbaarder met de trein te reizen. Het idee achter PrijsTijd Deal is om de drukte in de trein beter te verspreiden en reizigers meer mogelijkheden bieden om tegen een leuke korting buiten de spits met de trein te reizen. Treinen zijn in de spits vaak (over)vol, maar vanaf 9:00 's-morgens en vanaf 18:30 's-avonds - als de spits ten einde is - rijden de treinen een stuk leger rond.

Voorwaarden

De NS PrijsTijd Deal biedt jou als reiziger te mogelijkheid om met een leuke korting de trein te pakken als je buiten de spits of in het weekend reist. Daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden natuurlijk, want voor niets gaat de zon op. Toch zijn die voorwaarden niet per se ongunstig.

Als eerste geldt dat de PrijsTijd Deal-kortingen alleen worden aangeboden op reizen buiten de spits. Dat betekent dat die kortingen alleen beschikbaar zijn in treinen tussen 9:00 en 16:00 en vanaf 18:30. De NS PrijsTijd Deal is doordeweeks nooit vòòr 6:30 beschikbaar, ook al is die periode geen spits. De kortingskaartjes zijn verder alleen geldig in het tijdvak waarvoor ze zijn aangeschaft, zie verderop. In de weekenden kun je op alle tijdstippen doorgaans een PrijsTijd Deal-kaartje kopen.

De tweede voorwaarde is dat je een PrijsTijd Deal-kaartje alleen als een digitaal kaartje op je smartphone kunt krijgen. Je hebt daar altijd de NS-app [Android | iOS] voor nodig. Het is niet mogelijk om een NS PrijsTijd Deal-kaartje af te drukken. Neem ook altijd een ID-kaart mee op reis, de conducteur kan daar om vragen als hij het digitale ticket wil controleren.

De PrijsTijd Deal-tickets zijn vanaf 30 dagen tot 1 dag van tevoren via de NS-app te kopen. De kortingen zijn niet beschikbaar voor treinkaartjes die je op de dag van het reizen koopt en hoe dichter op de datum je een kaartje koopt, hoe lager de korting wordt.

De 60 procent korting krijg je eigenlijk pas tot maximaal twee weken voor de daadwerkelijke reisdatum, dus hoe verder weg de reisdatum ligt, des te hoger de kans op 60 procent korting.

Tijdvakken

De Nederlandse Spoorwegen heeft de PrijsTijd Deal-kortingen onderverdeeld in zogeheten tijdvakken. Als je met de trein binnen deze tijdvakken reist, kun je gebruik maken van de aangeboden korting, die zoals gezegd varieert tussen de 5 en 60 procent. De tijdvakken kunnen ook in elkaar over lopen. Tijdens de Kerstvakantie is de maximale korting overigens 50 procent, zie ook het kader verderop in dit artikel.

Weekdagen (ma t/m vr)Weekend (za en zo)
9:00 - 12:00 uur6:00 - 12:00 uur
10:00 - 15:00 uur10:00 - 16:00 uur
13:00 - 16:00 uur14:00 - 20:00 uur
18:30 - 21:30 uur18:00 - 02:00 uur
20:00 - 02:00 uur

Welke kortingen je wanneer krijgt, hangt helemaal af van het gekozen traject en tijdstip. Globaal kunnen we echter wel stellen dat hoe verder de reis buiten de spits ligt, hoe hoger de korting. Dus voor een tijdvak van 13:00 - 16:00 en 20:00 en 02:00 krijg je een hogere korting dan een tijdvak dat dichteter tegen de spits van voor 9:00 tot 18:30 ligt.

Een PrijsTijd Deal-kaartje is altijd geldig gedurende de in de app aangegeven kortingsperiode. De reis mag niet voor of na die tijdvakken plaatsvinden.

Tijdens Kerstvakantie altijd 50 procent korting

De Nederlandse Spoorwegen lieten middels een persbericht weten dat de NS PrijsTijd Deal tickets voor reizen tijdens de Kerstvakantie van 21 december t/m 5 januari 2025 met 50 procent korting zijn te verkrijgen. De enige voorwaarde is dat de tickets in de periode van 12 t/m 18 december 2024 worden gekocht via de NS-app of -website.

Volgens hetzelfde bericht gelden deze kortingen niet voor reizen van en naar Schiphol Airport, maar wie kiest voor een eindbestemming vlak buiten Schiphol, dus een station verder zoals Amsterdam Zuid, Hoofddorp of Amsterdam Lelylaan, krijgt toch alsnog 50 procent korting. Hoe dat werkt, lees je verderop.

De lengte is doorslaggevend

Genoeg over de regeltjes, want het gaat er ten slotte om hoe je nu die maximale korting van 60 procent op je treinticket krijgt, toch? Een simpele vuistregel is eigenlijk dat hoe langer de reis in aantal kilometers is, des te eerder er korting is en hoe hoger die korting is. Dat betekent dat je voor korte ritten de minste korting krijgt, en voor langere ritten de meeste. Verder zijn de kortingen ook sterk afhankelijk van het station waar je opstapt en waar je rit eindigt. Maar op sommige trajecten krijg je standaard helemaal geen korting, tenzij je een eenvoudig trucje toepast.

Daarnaast blijkt uit ons onderzoek ook dat je op populaire en notoir drukke trajecten ook (bijna) geen korting krijgt.

Zo zijn er voor reizen van en naar Schiphol Airport nooit kortingen te vinden, ongeacht de lengte van het traject.

Zo krijg je de hoogst mogelijke korting

De truc om voor de zo hoogst mogelijk korting in aanmerking te komen, is om niet het werkelijke begin- of eindstation van jouw reis te gebruiken voor de korting, maar één station later als eindpunt op te geven. Je stapt dan een station eerder uit dan als eindpunt op je ticket staat.

Vraag van Emile

Als ik het goed begrijp ben ik met mijn betaalde 40% daluren-abonnement dus duurder uit dan met deze vroegboekkorting regeling. Vreemd… Het wordt steeds gekker in het OV. Bedankt voor jullie tip aangaande de juiste trajectkeuze die ik ook erg handig vind en waardeer.

Antwoord

De PrijsTijd Deals van de NS zijn alleen maar beschikbaar tot 1 dag van te vorgen en maximaal 30 dagen van tevoren. Als je een kaartje 1 dag van tevoren koopt, heb je al snel minder korting dan wanneer je dat veel verder van tevoren doet, bijvoorbeeld 'slechts' 20 of 25 procent. Bovendien moet je ook veel puzzelen om een goede prijs te krijgen, terwijl je met een dalurenkaart altijd 40 procent korting hebt, ongeacht het traject en vervoerder. De PrijsTijd Deals zijn alleen geldig op trajecten van de Nederlandse Spoorwegen.

Een voorbeeld: je reist van Rotterdam Centraal naar Schiphol Airport op vrijdag 13 december tussen 11:00 en 12:00. Met die reis krijg je geen korting en betaal je 14,50 euro. Maar geef je voor diezelfde reis als eindbestemming Amsterdam Zuid op (èèn station verder dus), dan krijg je ineens 30 procent korting en betaal je maar 11,55 euro, terwijl die reis ook via Schiphol Airport gaat. Je stapt alleen gewoon ook uit op dat station in plaats van Amsterdam Zuid.

Ook een reis van Utrecht naar Schiphol valt normaal gesproken niet onder de PrijsTijd Deal-korting. Pakken we bijvoorbeeld op 13 december om 20:12 de trein van Utrecht Centraal naar Schiphol Airport, kost ons dat 10,20 euro voor een enkele reis. Echter, veranderen we de eindbestemming naar Hoofddorp, een paar kilometer verderop op het traject, dan krijgen we ineens 60 procent korting op die reis, waardoor je maar 4,48 euro kwijt bent. Je stapt echter gewoon op Schiphol Airport uit (waar je eigenlijk had moeten overstappen op die trein naar Hoofddorp).

Nog een voorbeeld: het traject Groningen - Schiphol Airport is vanwege de afstand van 200km normaal gesproken een dure rit. We pakken als voorbeeld weer vrijdag 13 december, met een vertrektijd tussen 20:00 en 21:00.

Lees ook: Zo koop je een treinkaartje in de NS-app

We kiezen voor de trein van 20:49 uit Groningen, die om 22:54 op Schiphol Airport aankomt. Voor deze reis betaal je 29,40 euro. Kies je voor die reis echter ook voor Hoofddorp als eindbestemming, dan kost diezelfde reis je nu ineens maar 11,76 euro, een korting van 60 procent.

Goedkoop 1e klas reizen

Het voordeel van de PrijsTijd Deals is dat je deze ook kunt gebruiken voor 1e klas reizen. Met 60 procent korting op de enkele reis is een 1e klas kaartje dan ook eindelijk eens een beetje betaalbaar geworden.

Eerder station en kortere ritten ook goedkoper

De PrijsTijd Deal-kortingen worden eigenlijk alleen toegepast op ritten die langer zijn dan een bepaald aantal kilometers. Nergens in de voorwaarden staat vermeld wat de minimale afstand moet zijn. Maar koop je bijvoorbeeld een kaartje van Tilburg Universiteit naar Breda - een rit van 15 minuten en zo'n 20 kilometer - dan betaal je 5,10 euro . Pak je echter Tilburg als beginpunt, dan geldt er ineens weer een korting van 54 procent op de oorspronkelijke prijs en kost je kaartje maar 2,44 euro. Je stapt echter gewoon op Tilburg Universiteit in.

Het werkt echt! Ik wil van R'dam Alexander naar Groningen en 2 dagen later weer terug. Heb R'dam CS ingevoerd en krijg 2x ruim €18 korting! Top!

- Wendy

Nog een voorbeeld van een relatief korte rit: van Weesp naar Amersfoort. Volgens de NS-app met een vertrektijd van 20:28 kost een enkele reis 7,30 euro. Kies je als beginstation echter Diemen - ongeveer 7 kilometer eerder op het traject, dan kost het ticket je maar 4 euro en dat is 54 procent korting. Nog frappanter: kies je voor een reis van Halfweg-Zwanenburg naar Amersfoort voor datzelfde moment, dan kost dat ticket je maar 4,88 euro, dus bijna 2 euro goedkoper dan het originele ticket zonder korting van Weesp naar Amersfoort, maar wel voor een reis die bijna anderhalf keer langer is.

Vraag van Hennie

In het voorbeeld van Groningen naar Schiphol geven jullie de tip om een kaartje naar Hoofddorp te kopen en dan eerder uit te stappen. Daaronder noemen jullie een voorbeeld Tilburg naar Breda, waarbij je in de praktijk een station later instapt. Maar kom je dan wel door de poortjes, omdat je een station later opstapt dan dat op jouw kaartje staat?

Antwoord

Voor zover we hebben kunnen testen, controleert het NS-poortjes bij een e-ticket met een QR-code niet of het station waar je met dat e-ticket naar binnen gaat, ook echt het vertrekkende station is. Wel moet het station waar je later dan de opgegeven reis instapt, zich op hetzelfde traject bevinden van de reis waar je ticket geldig is. Heb je bijvoorbeeld een treinkaartje gekocht van Haarlem Spaarnwoude naar Overveen, dan kun je met je e-ticket ook naar binnen op station Haarlem, dat precies tussen deze twee plaatsen in ligt. De melding op het beeldscherm van het poortje is dan 'Passage OK'.

Wat niet zou moeten kunnen, is met datzelfde e-ticket door de poortjes van station Amsterdam Centraal gaan, en dat deze dan ook worden geopend. Dat hebben we niet getest, maar we kunnen ons voorstellen dat het systeem dit niet toelaat.

Hier controleer je (pdf, 27 kB) welke station in Nederland zijn afgesloten door een poortje.

Tot slot

Met een beetje creativiteit en wat experimenteren met verschillende start- en eindstaions, kun je dus flink wat korting krijgen op je treinreis op routes waar dat normaal gesproken niet mogelijk is. Heb je zelf nog een leuke, goedkopere route gevonden via de NS-app met een mooie PrijsTijd Deal-korting? Stuur dan een mailtje met een screenshot van zowel van de normale prijs als de korting. Wie weet plaatsen we deze hier en maak je hier andere lezers ook blij mee!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 grote bluetooth-speakers van max 350 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 grote bluetooth-speakers van max 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een flinke bluetooth-speaker met een stevig geluid? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken bluetooth-speakers bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 350 euro. De prijzen kunnen schommelen.

JBL PartyBox Club 120

Met de JBL PartyBox Club 120 bouw je altijd en overal een feestje! In tegenstelling tot veel andere luidsprekers van dit formaat heeft dit exemplaar wél een oplaadbare accu. Volgens de fabrikant is die goed voor een speeltijd tot zo'n twaalf uur. Ondanks de flinke behuizing van 57 × 28,8 × 29,7 centimeter en gewicht van ruim elf kilo neem je de PartyBox Club 120 relatief eenvoudig mee. Til de speaker met behulp van het opvouwbare handvat naar de beoogde plek. Dat kan zelfs buiten, want de IPx4-gecertificeerde behuizing is spatwaterdicht.

Zoals zijn stoere uiterlijk al doet vermoeden, kan deze draadloze luidspreker zeer luid spelen. Twee tweeters en evenzoveel woofers zijn verantwoordelijk voor het geluid. Via het bedieningspaneel aan de bovenzijde pas je onder meer het volume- en basniveau aan. Een leuke extraatje is dat muzikale mensen een gitaar en/of microfoon kunnen inpluggen. Naast al dit audiogeweld bevat de PartyBox Club 120 ook nog feestverlichting. Diverse kleuren- en stroboscooplampen reageren hierbij op de maat van de muziek. Installeer eventueel de JBL PartyBox-app op een smartphone om diverse geluids- en lichtopties naar eigen smaak te wijzigen. Deze kolossale bluetooth-speaker is in een zwarte en witte uitvoering verkrijgbaar.

Marshall Stanmore III

De stijlvol vormgegeven Marshall Stanmore III heeft momenteel de laagste prijs ooit. Althans de zwarte versie, want de bruine uitvoering is een stuk duurder. Voor een bluetooth-speaker is de behuizing van 35 × 20,3 × 18,8 centimeter behoorlijk groot. Gunstig is de aanwezigheid van twee tweeters die ietwat naar buiten zijn gericht. Hierdoor luister je naar muziek met een duidelijk stereobeeld. Verder zorgt een krachtige woofer voor de middentonen en basweergave. De ingebouwde versterkers zijn gezamenlijk goed voor een respectabel vermogen van tachtig watt. Deze luidspreker is trouwens afhankelijk van netstroom, want er is geen accu ingebouwd.

Zoals we van Marshall gewend zijn, heeft de Stanmore III een retrodesign. Bovenop bevindt zich een klassiek bedieningspaneel zoals je dat ook op oude hifi-apparatuur kunt tegenkomen. Gebruik de draaiknoppen om het volume, de basweergave en de hoge tonen te reguleren. Verder kun je tussen maximaal drie bronnen switchen. Naast een draadloze verbinding via bluetooth sluit je namelijk net zo makkelijk een bronapparaat met een snoertje aan. Denk onder meer aan een mp3- en/of cd-speler.

Sony ULT Field 7

Met de breed verkrijgbare Sony ULT Field 7 kun je zowel binnen als buiten flink knallen. Het betreft in feite een gemoderniseerde uitvoering van de welbekende gettoblaster. Til dit indrukwekkende apparaat van ruim een halve meter lang op je schouder naar de gewenste plek. Daarnaast hebben beide uiteindes ook een geïntegreerd handvat. Volgens het Japanse elektronicaconcern biedt de oplaadbare accu een maximale speeltijd van dertig uur. In combinatie met de IP67-gecertificeerde behuizing luister je op werkelijk iedere locatie naar goede muziek.

Twee tweeters en woofers realiseren een vol geluid. Met de ULT-knop bovenop de behuizing voer je het basniveau desgewenst flink op. Audiopuristen kunnen daarnaast de Sony | Music Center-app op een smartphone installeren. Daarmee pas je diverse geluidsopties naar eigen smaak aan. Via een bluetooth-verbinding stream je jouw favoriete afspeellijsten, podcasts en luisterboeken naar de ULT Field 7. Als alternatief sluit je eventueel een bronapparaat met een kabel aan. Je kunt zelfs een elektrische gitaar of microfoon inpluggen. Tot slot bevat deze veelzijdige draadloze luidspreker regelbare feestverlichting. Lees hier enkele reviews van Kieskeurig.nl-bezoekers.

Lees ook: Welke bluetooth-speaker past bij mij?

Salora PartySpeaker XL1

Voor een grote partyspeaker met een omvang van 85,5 × 35,5 × 34 centimeter is dit exemplaar van Salora nogal scherp geprijsd. De onderzijde bevat twee wieltjes, waardoor je dit apparaat van veertien kilo moeiteloos naar een geschikte plek rijdt. Het piekvermogen bedraagt maar liefst 500 watt. Kortom, reken op een stevig geluid! Ondanks het hoge uitgangsvermogen houdt de oplaadbare batterij het op een enkele acculading ongeveer vijf uur vol. Uiteraard kun je de PartySpeaker XL1 ook met netstroom verbinden.

Voor liefhebbers van karaoke is dit Salora-product een absolute aanrader. De fabrikant levert namelijk een bekabelde microfoon mee die je rechtstreeks op het bedieningspaneel kunt aansluiten. Zin in een duet? Sluit dan een tweede microfoon aan. Bovendien kun je ook nog een gitaar koppelen. Voor een partyspeaker in deze prijsklasse heeft dit model veel (afspeel)mogelijkheden. Zo sluit je via de microSD-kaartlezer en usb-poort rechtstreeks externe opslagapparaten aan. Daarnaast is er een lijningang beschikbaar. Vanzelfsprekend ondersteunt de PartySpeaker XL1 ook bluetooth. Via draaiknoppen op het uitgebreide bedieningspaneel wijzig je onder andere het volume, de hoge tonen en de basweergave. Tot slot is er een afstandsbediening inbegrepen.

JBL Boombox 3

Luister je graag naar muziek op verschillende plekken, zoals de camping, het park of het strand? Verdiep je dan eens in de veelzijdige JBL Boombox 3. Hoewel deze bluetooth-speaker 48,2 × 25,7 × 20 centimeter meet, neem je hem tóch eenvoudig mee. De bovenzijde heeft bijna over de gehele lengte een comfortabel handvat met een zachte binnenvoering. Bovendien is de behuizing van 6,7 kilo niet al te zwaar. De Boombox 3 voldoet aan de eisen van de IP67-norm, zodat er geen vocht, stof en zand kan binnendringen. Je luistert tijdens een forse plensbui dus gewoon door.

Gunstig is de maximale speelduur van 24 uur op een enkele acculading. De oplaadbare batterij heeft namelijk een riante capaciteit van 10.000 mAh. Is je smartphone bijna leeg? Geen probleem, want die laad je via de powerbankfunctie direct op. Gebruik hiervoor de usb-poort aan de achterzijde. Onder de motorkap zijn twee tweeters, twee middentoners en een grote woofer verantwoordelijk voor het geluid. Je kunt bronapparaten via bluetooth en de lijningang koppelen. Tegen een kleine meerprijs is de Boombox 3 ook inclusief wifi-ondersteuning te koop.