ID.nl logo
Zo kies je de juiste desktopvervanger
© ST.art - stock.adobe.com
Huis

Zo kies je de juiste desktopvervanger

Wie een computer met veel rekenpower wil, is niet per se gebonden aan een pc. Er zijn namelijk volop laptops met een groot scherm verkrijgbaar. In combinatie met genoeg werkgeheugen en een goede processor verricht zo’n machine moeiteloos op elke locatie zware computertaken, zoals foto’s bewerken, video’s monteren en games spelen.

In dit artikel benoemen we de voornaamste aandachtspunten bij aanschaf van een desktopvervanger, zoals:

  • Eigenschappen van het scherm
  • Processorkracht
  • Hoeveelheid werkgeheugen
  • Schijfcapaciteit
  • Videokaart
  • Aansluitingen

Lees ook: Hoe kies ik het juiste formaat voor mijn laptop?

Tip 01: Laptopformaat

Het schermformaat is grotendeels bepalend voor de grootte van de laptopbehuizing. Nog niet zo gek lang geleden waren desktopvervangers tamelijk logge apparaten met een behoorlijk gewicht; die kon je dus niet zo eenvoudig meenemen.

Tegenwoordig zijn desktopvervangers slanker en lichter. Dat heeft verschillende oorzaken. Zo hebben veel recente laptops dunne schermranden. De behuizing is hierdoor niet groter dan nodig. Daarnaast laten fabrikanten het cd/dvd-station vrijwel altijd achterwege, waardoor een dunnere constructie mogelijk is.

Desktopvervangers hebben meestal een scherm van 16 of 17,3 inch. Dit formaat biedt voldoende ruimte om onder meer video’s te streamen, creatieve programma’s te gebruiken en games te spelen. Tegelijkertijd is dit laptopformaat nog zo handzaam dat het in een notebooktas past. Veel desktopvervangers met een 17,3inch-scherm wegen minder dan 2,5 kilo. Overigens bestaan er ook draagbare systemen met een monitor van 18 inch. Onder andere ASUS, Acer en Dell ontwikkelen gamelaptops in dit formaat.

Een hedendaagse desktopvervanger heeft een groot scherm met dunne randen, zoals dit exemplaar van ASUS.

Tip 02: Schermeigenschappen

Let naast het schermformaat ook op de overige eigenschappen van de monitor. Verreweg de meeste laptops bevatten een ips-paneel. Deze schermtechniek biedt heldere kleuren en goede kijkhoeken. Sommige duurdere modellen hebben een oledscherm. Het grootste voordeel van deze techniek is de hoge contrastwaarde. Met name films, series en games ogen op een oledscherm prachtig. Dit schermtype is helaas wel gevoeliger voor inbranden. Samsung, HP en ASUS produceren diverse types met een oledscherm. Tot slot bestaan er ook goedkopere laptops met een tn-paneel. Vergeleken met andere schermtechnieken zijn de kleuren hiervan iets fletser.

Verder is de resolutie een belangrijke factor. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. De meeste desktopvervangers hebben een Full-HD-scherm met 1920 × 1080 pixels. Dat volstaat voor het merendeel van de computergebruikers prima. Gebruik je vaak creatieve apps, zoals een beeldbewerker? In dat geval kun je een exemplaar met een hogere resolutie overwegen. Houd dan wel rekening met een hoger prijskaartje.

Let als laatste op de schermcoating. Een glanzende monitor toont weliswaar heldere kleuren, maar hierbij heb je al gauw last van lichtweerkaatsingen. Om die reden hebben de meeste laptops een mat scherm.

De prijzige HP Envy 16-H0375ND heeft een haarscherp oledscherm van 3840 × 2400 pixels.

HP Envy 16-H0375ND

Dure laptop, maar met een fantastisch scherm

Tip 03: Externe monitor

Het is handig wanneer je een tweede scherm op een laptop kunt aansluiten. In dat geval werk je thuis of op kantoor tegelijkertijd op twee monitors, zodat het verschil met een reguliere desktop grotendeels wegvalt. Let bij de aanschaf van een desktopvervanger goed op via welke video-uitgang(en) je een externe monitor kunt aansluiten. De meeste laptops hebben een HDMI-poort. Met een HDMI-kabel sluit je hierop eenvoudig een tweede scherm (of televisie) aan.

Sommige laptops hebben een andere videopoort. Op nieuwe modellen is dat vaak DisplayPort of usb-c. Laatstgenoemde aansluiting ondersteunt doorgaans DisplayPort en soms ook thunderbolt. Er zijn echter ook usb-c-poorten zonder video-ondersteuning. Check daarom in de specificaties (of op de productpagina van de laptop) welk protocol de usb-c-poort ondersteunt. Vanzelfsprekend heb je een monitor met dezelfde aansluiting en protocolondersteuning nodig.

Sluit op een videopoort een extern scherm aan en creëer zo meer werkruimte.

Dockingstation Voor lange computersessies is het gebruik van een laptop op zichzelf niet ideaal. Vanwege het geïntegreerde scherm kijk je omlaag, waardoor er een hoger risico bestaat op nek- en schouderklachten. Om die reden is het gebruik van een extern scherm een betere keuze. Daarnaast werkt een afzonderlijk toetsenbord en losse muis over het algemeen prettiger. Gebruik je je laptop vaak op een vaste plek, dan is de aanschaf van een zogeheten dockingstation het overwegen waard.

Op dit hulpmiddel kun je vrijwel alle randapparatuur aansluiten, bijvoorbeeld een toetsenbord, muis, externe harde schijf, usb-stick en hoofdtelefoon. Afhankelijk van het gekozen model kun je een, twee of zelfs drie monitors verbinden. Met een dockingstation fungeert een laptop in feite als desktop. Aansluiten is eenvoudig, want je koppelt dit accessoire via één usb-c-kabel aan de notebook. Vervolgens werkt alle randapparatuur meteen en kun je direct aan de slag. Je plaatst een dockingstation bij voorkeur achter op het bureau, zodat je alle kabels makkelijk kunt wegwerken.

Controleer goed welke aansluitingen er op het beoogde dockingstation beschikbaar zijn.

Tip 04: Processorkracht

De chipfabrikanten Intel en AMD ontwikkelen allerlei energiezuinige processors met veel rekenkracht. Ondanks de hoge systeemprestaties valt de accubelasting erg mee. Dat heeft als voordeel dat je een desktopvervanger urenlang zonder netvoeding kunt gebruiken. Handig voor het geval je onderweg in de trein of het vliegtuig bijvoorbeeld naar een film wilt kijken.

Check in de specificaties van de processor vooral het aantal rekenkernen (cores) en de kloksnelheid. Hoe hoger deze waarden, hoe sneller de laptop kan rekenen. Hoeveel processorkracht je precies nodig hebt, is afhankelijk van jouw computergebruik. De betere modellen hebben een Intel Core i7/i9- of AMD Ryzen 7/9-processor. Hiermee kun je onder andere grafische programma’s gebruiken. Als je foto- of videobewerking leuk vindt, is zo’n krachtige processor een goede keuze.

Zoek je een desktopvervanger voor alledaagse taken, zoals internetten, documenten bewerken, video’s kijken en e-mailen? Dan kun je ook met een lichtere processor uit de voeten. Zo zijn er diverse mooie laptops met een Intel Core i3/i5- of AMD Ryzen 3/5-processor verkrijgbaar. Voor dergelijke systemen ben je minder geld kwijt.

©Intel Corporation

De aanwezige processor bepaalt grotendeels welke computertaken je op de laptop kunt doen.

Tip 05: Werkgeheugen

Voor het werkgeheugen geldt eigenlijk hetzelfde als voor een processor. Meer is altijd beter! In het werkgeheugen worden tijdelijk data van programma’s en het besturingssysteem opgeslagen, zodat de benodigde gegevens snel beschikbaar zijn. Het voorkomt kortgezegd ellenlange wachttijden. Met name wanneer je graag tegelijk in meerdere apps werkt, loont het om een systeem met genoeg intern geheugen te kiezen.

Wie de laptop voornamelijk voor gangbare computertaken gebruikt, heeft voldoende aan 8 GB RAM. Staan er op jouw laptop geregeld meerdere zware apps open? Kies dan voor 16 of 32 GB RAM. Overigens hebben veel modellen een optie om op een later moment een extra of ruimere geheugenmodule te plaatsen. Controleer dat in de specificaties van het systeem.

Via een klepje aan de onderzijde kun je het werkgeheugen veelal vervangen of uitbreiden.

Tip 06: Schijfcapaciteit

Misschien wil je op een desktopvervanger diverse persoonlijke gegevens bewaren, zoals een fotocollectie, gedownloade films of muziek. Daarnaast vereisen uitgebreide softwarepakketten ook de nodige opslagcapaciteit. Kies daarom voor een laptop met een ruime ssd. Dit opslagtype heeft ten opzichte van een reguliere harde schijf een aantal voordelen. Vanaf een ssd start het besturingssysteem en programma’s sneller op. Bovendien is dit onderdeel stil en energiezuinig.

Voor het lokaal opslaan van privégegevens is een capaciteit van 512 GB toch wel het minimum. Verder zijn er ook uitgebreide laptops met 1 of 2 TB opslagruimte beschikbaar. Het is weliswaar mogelijk om op een later moment een grotere ssd in te bouwen, maar als je daarvoor de ssd moet vervangen, dien je alle (systeem)bestanden over te zetten naar de nieuwe opslagdrager. Er zijn wel laptops met een extra M.2-slot waarin je een tweede ssd kunt steken.

Moderne laptops hebben onder de motorkap vaak een ssd in de vorm van een M.2-module.

Wil je toch proberen een grotere ssd in je laptop te zetten, lees dan dit artikel waarin we 31 ssd's getest hebben.

Tip 07: Netwerkverbinding

Uiteraard heeft elke laptop een wifi-adapter. Voor sommige zaken is de snelheid van de verbinding belangrijk. Denk onder meer aan het streamen van video’s in een hoge resolutie, spelen van netwerkgames en downloaden van mediabestanden. Veel nieuwe schootcomputers ondersteunen de wifi6-standaard. Kijk daar wel even goed naar, want sommige goedkopere notebooks gaan maar tot wifi 5. Met wifi 6 profiteer je van een snellere en stabielere verbinding, mits de draadloze router eveneens met deze standaard overweg kan.

Verder valt op dat veel nieuwe laptops geen ethernetpoort hebben. Een gemiste kans, want voor betrouwbaar internet verdient een bekabelde verbinding altijd de voorkeur. Gebruik je een laptop vaak op een plek in de buurt van een vaste internetaansluiting, zoals een router of switch? Zoek in dat geval naar een exemplaar met een bekabelde netwerkpoort.

Duurdere laptops hebben naast een draadloze netwerkadapter meestal ook een bekabelde netwerkpoort.

Tip 08: Aparte videokaart

De meeste laptops gebruiken de interne videochip van de processor om beelden te verwerken. Je kunt hiermee bijvoorbeeld video’s in een hoge resolutie afspelen en foto’s bewerken. Stel je op grafisch vlak hoge eisen aan het systeem, dan is een aparte videokaart een logische keuze; die biedt namelijk betere visuele prestaties. Om die reden bezitten gamelaptops doorgaans een exemplaar van Nvidia of AMD. Mooi meegenomen is dat je hiermee ook met andere zware grafische apps uit de voeten kunt, zoals videobewerkers en ontwerpsoftware.

Houd er rekening mee dat een kwalitatieve videokaart van de genoemde merken de aanschafprijs van de laptop aanzienlijk opdrijft. Wil je games op de hoogste instellingen spelen, dan vereist dat zelfs een peperduur exemplaar. Niet voor niets kosten de betere gamelaptops al gauw duizenden euro’s. Je herkent dergelijke systemen vaak aan een speelsere vormgeving en RGB-verlichting.

MSI ontwikkelt binnen zijn Pulse-serie fraaie gamelaptops met een hoogwaardige videokaart.

Tip 09: Aansluitingen

Bedenk goed hoeveel usb-poorten je nodig hebt. Wie weet sluit je bijvoorbeeld regelmatig een externe harde schijf, usb-stick, smartphone, e-reader, toetsenbord, muis en speakerset aan. Kortom, de aanwezigheid van drie of vier usb-poorten is geen overbodige luxe. Met name bij goedkopere laptops bezuinigen producenten geregeld op het aantal usb-aansluitingen. Een eventueel tekort los je overigens eenvoudig op via een usb-hub of dockingstation (zie kader ‘Dockingstation’).

Een andere nuttige aansluiting is de aanwezigheid van een kaartlezer. Met een SD- of microSD-kaart voeg je eenvoudig extra opslagruimte toe. Bovendien kun je zo ook beelden van een foto- of videocamera overzetten. Verder bezitten nagenoeg alle notebooks een hoofdtelefoonuitgang. Die is inmiddels wellicht wat achterhaald, want via bluetooth kun je ook een draadloze koptelefoon of headset koppelen.

Het is fijn wanneer je diverse randapparaten op de laptop kunt aansluiten.

Tip 10: Besturingssysteem

Laptops hebben eigenlijk altijd een voorgeïnstalleerd besturingssysteem. Je hebt hierbij grofweg keuze uit drie smaken. De meeste desktopvervangers draaien op Windows. Deze keuze ligt voor de hand wanneer je altijd met dit besturingssysteem hebt gewerkt. Je gebruikt dan tenslotte de programma’s die je al jarenlang kent.

Als tweede optie zijn er ook grote Chromebooks verkrijgbaar, maar deze groep is wel in de minderheid. Acer, Lenovo en ASUS hebben enkele modellen met een 16inch- of 17,3inch-scherm in hun gamma. Het grootste voordeel is de aantrekkelijke prijs. Het besturingssysteem ChromeOS stelt vergeleken met Windows en macOS namelijk lagere eisen aan het systeem. Kortom, er is geen snelle processor nodig om een Chromebook draaiende te houden. Bedenk wel dat deze betaalbare systemen voornamelijk bedoeld zijn voor basistaken, zoals internetten, e-mailen, foto’s beheren, video’s streamen en documenten bewerken.

Tot slot ontwikkelt Apple met zijn MacBook Pro-serie interessante desktops met een 16,2inch-scherm. Hierop staat het besturingssysteem macOS. Met name onder mensen met creatieve beroepen, zoals webdesigners, architecten en modeontwerpers, zijn MacBooks populair. Deze systemen zijn erg duur en voor doorsnee gebruikers minder interessant.

Zoek je een betaalbare desktopvervanger voor alledaagse toepassingen? Overweeg dan een Chromebook met een groot scherm.

Kooptips

Op zoek naar een desktopvervanger met veel rekenpower? We zetten drie breed verkrijgbare producten uit diverse prijsklassen op een rij.

Lenovo IdeaPad 3 17ALC6 (82KV00BKMH)

Deze indrukwekkende laptop van Lenovo heeft aantrekkelijke specificaties tegen een gunstige prijs. Het Full-HD-scherm van 17,3 inch bevat een anti-reflecterende laagje, zodat je ook in een sterk verlichte ruimte moeiteloos kunt werken. Gebruik je graag twee schermen, dan kun je via HDMI een externe monitor aansluiten. De AMD Ryzen 7 5700U vormt het hart van het systeem. Deze processor bevat acht rekenkernen met een maximale kloksnelheid van 4,3 GHz. Standaard is er 8 GB intern geheugen beschikbaar, maar dat kun je optioneel uitbreiden naar 12 GB. Windows 11 Home is op een ssd van 512 GB voorgeïnstalleerd. Naast systeembestanden van het besturingssysteem en alle apps, kun je dus behoorlijk wat eigen data opslaan. Een pluspunt is verder dat de webcam met een schuifje is af te dekken.

Lenovo IdeaPad 3 17ALC6

Gunstig geprijsde, indrukwekkende laptop

Acer Predator Helios 300 PH317-55-961D

Dit 17,3inch-model is voorzien van behoorlijk krachtige hardware. Acer richt zich met de Predator Helios 300 dan ook voornamelijk op gamers, al leent Windows 11 Home zich natuurlijk ook prima voor andere programma’s. De Intel Core i9-11900H-processor kan in elk geval makkelijk overweg met zware software, zoals foto- en videobewerkers. Acht vliegensvlugge rekenkernen halen in turbomodus een klokfrequentie van 4,9 GHz. Dankzij 16 GB RAM gebruik je soepel meerdere apps tegelijk. Ervaar je soms tóch wachttijden, dan schroef je het werkgeheugen eenvoudig op naar 32 GB. Een belangrijk speerpunt is de Nvidia GeForce RTX 3060-videokaart. Die toont moderne games in Full-HD-kwaliteit zonder dat het beeld gaat haperen. Andere speerpunten van deze laptop zijn de toetsenbordverlichting, twee videopoorten en een ssd van 500 GB.

Samsung Galaxy Book3 Pro 360

Samsung ontwikkelde met de Galaxy Book3 Pro 360 in feite een laptop en tablet in één. Klap je het scherm namelijk volledig om, dan bedien je het systeem met je vingers of de meegeleverde stylus. Het gedetailleerde oledscherm van 16 inch springt direct in het oog. Met een hoge resolutie van 2880 × 1800 pixels is deze laptop zeer geschikt voor fotobewerking, videomontage, webdesign en andere creatieve computertaken. Voor het rekenwerk is een recente Intel Core i7-processor van de dertiende generatie verantwoordelijk. Hierbij zijn twaalf rekenkernen goed voor een maximale klokfrequentie van 5 GHz. Verder bevat deze laptop 16 GB werkgeheugen en 1 TB ssd-opslag. Windows 11 Home is voorgeïnstalleerd.

▼ Volgende artikel
Grote bestanden versturen? Dit zijn je gratis opties
© KOB
Huis

Grote bestanden versturen? Dit zijn je gratis opties

Wil je een digitaal fotoalbum of leuk videootje naar iemand mailen? Vergeet het maar, want bekende maildiensten zoals Gmail en Outlook.com hanteren een bestandslimiet van slechts 25 MB. Met de haarscherpe foto’s en filmpjes van tegenwoordig zit je daar zo overheen. Geen nood, want er zijn genoeg alternatieve manieren om grote bestanden toch te kunnen bezorgen. We nemen verschillende gratis opties met je door.

In dit artikel laten we zien hoe je gratis en eenvoudig grote bestanden kunt delen:

  • Zet bestanden over via een usb-stick, geheugenkaart of externe (ssd-)schijf
  • Deel tot 2 GB aan media via WhatsApp Desktop
  • Upload tot 2 GB naar WeTransfer of tot 50 GB met SwissTransfer
  • Gebruik Google Drive, OneDrive of MEGA om bestanden te delen vanuit de cloud
  • Deel bestanden rechtstreeks vanuit Windows via OneDrive
  • Verzend gegevens vanaf je eigen NAS

Andere diensten proberen? Gratis grote bestanden versturen: 7 diensten getest

De gemiddelde computergebruiker bezit veel meer data dan pakweg tien à twintig jaar geleden. Logisch, want tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een foto- of videocamera op zak … die ook nog volop wordt gebruikt. Met een doorsnee (smartphone)camera kun je in een hoge kwaliteit filmen. De goedkoopste modellen ondersteunen een respectabele resolutie van 1920 × 1080 pixels (Full HD). Koop je een duurder mobiel toestel, dan zijn er nog hogere resoluties van 3840 × 2160 (4K) of zelfs 7680 × 4320 (8K) pixels haalbaar. Dat resulteert in nogal forse videobestanden. Om die reden zetten veel mensen de data over naar een pc of laptop. Hoe kun je deze loodzware video’s en andere ruimtevretende gegevens delen met bekenden?

Externe opslagdragers

Kom je regelmatig bij een vriend(in) of familielid over de vloer? Zet die fotoverzameling of video dan gewoon even op een externe opslagdrager. Als de bestandsomvang meevalt, is een usb-stick daarvoor bij uitstek geschikt. Voor minder dan een tientje schaf je al een exemplaar met 64 GB of 128 GB opslagcapaciteit aan. Het voordeel van een usb-stick is dat je hem in zo’n beetje elke pc of laptop kunt steken. Kopieer de bestanden vervolgens gewoon naar de lokale schijf van de computer.

Deze piepkleine usb-stick van SanDisk neem je makkelijk overal mee naartoe.

Als alternatief is een geheugenkaart in principe ook geschikt. Dat vereist wel een geschikte geheugenkaartlezer op het systeem van de ontvanger. Vergeleken met een usb-stick is een microSD- of SD-kaart wel kwetsbaarder voor beschadigingen.

Een externe harde schijf leent zich het beste voor het delen van grote hoeveelheden data. Wie goed zoekt, vindt voor minder dan tachtig euro een opslagapparaat met 2 TB opslagruimte. Als je binnen korte tijd een digitale berg bestanden wilt overzetten, kun je ook de aanschaf van een externe ssd overwegen. Zo’n apparaatje is ten opzichte van een externe harde schijf sneller en compacter. Houd wel rekening met een hogere aanschafprijs. Een exemplaar met 2 TB opslag kost grofweg tussen de 120 en 160 euro.

Een externe ssd is ongeveer net zo groot als een stapeltje bankpassen.

WhatsApp op de pc

Heel veel mensen hebben WhatsApp. Handig, want je kunt met deze chatdienst heel makkelijk bestanden delen. Ook video’s, foto’s en documenten die op je computer staan opgeslagen, stuur je moeiteloos naar bekenden. Er geldt weliswaar een bestandslimiet van 2 GB, maar voor een fotoalbum of korte video is dat veelal voldoende.

Ga eerst naar www.whatsapp.com/download om het chatprogramma voor je pc, laptop of Mac te downloaden. Zodra je na de installatie op Aan de slag klikt, verschijnt er een QR-code. Open nu WhatsApp op je mobiel en tik in de instellingen op Gekoppelde apparaten / Een apparaat koppelen of Koppel apparaat / OK. Film met de smartphonecamera de QR-code op het computerscherm. Na even wachten komen alle openstaande chatgesprekken tevoorschijn.

Start een gesprek met de contactpersoon waarnaar je een bestand wilt sturen. Sleep vanuit Verkenner het bestand met ingedrukte muisknop naar het gespreksvenster en laat de muisknop daarna los. Je typt eventueel nog een bijschrift. Klik nu op de groene pijl om definitief te verzenden.

Zeker bij een groot bestand duurt het even voordat WhatsApp het bij de ontvanger aflevert.

Andere chatdiensten

Naast WhatsApp bestaan er natuurlijk nog veel meer chatdiensten die je op de computer kunt gebruiken. Met name de privacyvriendelijke chat-app Signal trekt de afgelopen maanden veel bekijks. Met een bestandslimiet van slechts 100 MB is deze populaire dienst helaas minder geschikt voor het delen van forse bestanden. Het eveneens veelgebruikte Facebook Messenger hanteert dezelfde gegevenslimiet. Alleen Telegram volgt het spoor van WhatsApp, want via deze dienst kun je ook bestanden van hoogstens 2 GB verzenden. Overigens komt Telegram regelmatig negatief in het nieuws, omdat er in bepaalde groepen criminelen actief zijn.

WeTransfer

Een zogeheten deeldienst is erg geschikt voor het verzenden van grote bestanden. Hiermee upload je gegevens naar een server, waarna een of meerdere ontvangers de data kunnen downloaden. Jouw contactpersoon hoeft hiervoor alleen maar op een link te klikken.

WeTransfer is op dit gebied een bekende naam. Logisch, want gebruikers kunnen bij deze van oorsprong Nederlandse dienst al ruim vijftien jaar terecht. De gratis limiet ligt op 2 GB. Klik op Ik ga akkoord om het deelvenster te tonen. Via de opties Bestanden toevoegen of Mappen toevoegen wijs je in Verkenner de juiste data aan. Sluit dit venster met Openen.

WeTransfer heeft weliswaar een drukke vormgeving, maar tóch deel je eenvoudig 2 GB data.

Geef nu de e-mailadressen van maximaal drie personen op. Meer adressen (max tien) is trouwens ook mogelijk, mits je eerst een gratis account aanmaakt. Vul verder ook je eigen e-mailadres in en typ optioneel een persoonlijk bericht. Klik op Versturen. Je ontvangt op het opgegeven e-mailadres een verificatiecode. Plak die in het lege veld van WeTransfer en bevestig met Verifiëren en verzenden. Zodra de bestanden naar de server van de deeldienst zijn geüpload, ontvangt elke opgegeven contactpersoon een e-mail met een downloadlink. Zij hebben drie dagen de tijd om de boel binnen te halen.

Volg in WeTransfer nauwlettend de voortgang van de geüploade gegevens.

SwissTransfer

SwissTransfer is zeer de moeite waard. Deze Zwitserse deeldienst hanteert een riante gratis bestandslimiet van maar liefst 50 GB. Dat is in veel gevallen voldoende om een volledige kopie van een blu-ray-schijf te delen! Bovendien heeft de dienst ook diverse nuttige extra’s.

Ga via I Accept eerst akkoord met de gebruikersvoorwaarden. In het volgende venster klik je boven Click to add your files op het plusteken. Selecteer nu een of meerdere bestanden en kies Openen. Je kunt de gegevens op twee manieren delen, namelijk via e-mail of een link. In het laatste geval stuur je de downloadlink op eigen initiatief naar bekenden. Kies je voor delen per e-mail, dan geef je eventueel meerdere e-mailadressen op. Je vult ook een eigen mailadres in. Typ in het veld onder Your message vrijblijvend een bericht.

Via de optie Advanced parameters komen er enkele nuttige opties tevoorschijn. Bepaal in het uitrolmenu achter Valid for hoelang de download geldig blijft, bijvoorbeeld zeven, vijftien of dertig dagen. Verder geef je bij Download limit aan hoe vaak de data maximaal kunnen worden gedownload, zoals één, twintig of honderd keer. Tot slot beveilig je de downloadlink desgewenst met een wachtwoord. Vink in dat geval Protect via a password aan en verzin een wachtwoord. Klik tot slot op Transfer. SwissTransfer stuurt nu een verificatiecode naar jouw e-mailadres. Neem die in de deeldienst over.

Privacygevoelige gegevens bescherm je in SwissTransfer zo nodig met een wachtwoord.

Online opslagdiensten

Online opslagdiensten zijn er in overvloed. Met zo’n dienst bewaar je persoonlijke bestanden op een online server in een datacentrum. Het voordeel hiervan is dat je deze server vanaf elke pc, laptop, tablet en smartphone kunt bereiken. Hierdoor zijn de data altijd en overal toegankelijk. De enige voorwaarde is dat je verbinding met internet hebt. Verder deel je online opgeslagen gegevens eenvoudig met bekenden. Lees hoe dat werkt bij de bekendste online opslagdiensten.

Google Drive

Iedereen met een Google-account heeft automatisch ook toegang tot Drive. Vergeleken met diverse concurrerende diensten is Google redelijk scheutig met de gratis opslagcapaciteit van 15 GB. Bedenk wel dat Drive deze cloudruimte deelt met Gmail en Google Foto’s. De kosten voor een betaald Google One-abonnement met meer opslag vallen trouwens mee. Voor een jaarbedrag van 19,99 of 29,99 euro krijg je respectievelijk 100 of 200 GB online opslagcapaciteit tot je beschikking.

Heb je Drive eenmaal in gebruik, dan is het delen van grote bestanden een fluitje van een cent. Ga in een willekeurige browser naar https://drive.google.com en log zo nodig in met je Google-account. Je navigeert aan de linkerkant naar Mijn Drive en zoekt daarna een bestand dat je met iemand wilt delen. Klik bij een video, foto of document op de drie puntjes en kies Delen / Delen. Er verschijnt een nieuw venster. Op vergelijkbare wijze kun je trouwens ook een map delen.

Typ bovenaan in het lege veld een of meerdere namen van contactpersonen naar wie je de gegevens wilt versturen. Als je de maildienst Gmail gebruikt, herkent Drive vermoedelijk al heel wat vrienden, familie, collega’s en overige bekenden. Je kunt ook een volledig e-mailadres intikken. Laat optioneel een persoonlijk bericht achter en bevestig met Verzenden. Klik als laatste zo nodig op Toch delen.

Wie Google Drive al gebruikt, deelt kinderlijk eenvoudig grote bestanden.

Microsoft OneDrive

Microsofts online opslagdienst OneDrive zit standaard al in Windows 10 en 11 verweven. Als Windows-gebruiker heb je hoogstwaarschijnlijk een Microsoft-account. Jouw e-mailadres eindigt in dat geval vermoedelijk op @outlook.com, @hotmail.com of @live.com. Goed nieuws, want je kunt dan 5 GB data bij OneDrive stallen.

Vind je dat te weinig? Overweeg dan een Microsoft 365 Basic-abonnement. Voor een jaarbedrag van 20 euro bewaar je 100 GB data in de cloud. Voor gezinnen is een Microsoft 365 Family-abonnement interessant. Dat kost weliswaar een stuk meer, maar hiermee brengen maximaal zes gezinsleden wel ieder 1 TB data bij OneDrive onder. Bovendien kunnen ze apps van Word, Excel, PowerPoint en Outlook op hun apparaten installeren.

Log in op de website van OneDrive en ga in het menu links naar Mijn bestanden. Blader naar de juiste locatie. Klik nu met de rechtermuisknop op een bestand of map, waarna je Delen kiest. Nadat je de naam of het e-mailadres van een contactpersoon hebt ingevuld, typ je desgewenst een persoonlijk bericht. Uiteraard kun je ook meerdere personen toevoegen. Stel via het tandwielpictogram naar eigen inzicht optioneel een vervaldatum en wachtwoord in. Dat is met name nuttig voor het beveiligen van privacygevoelige gegevens. Sluit dit venster met Toepassen en klik tot slot op Verzenden.

Vanuit Microsoft OneDrive deel je simpel een complete map met bekenden.

OneDrive-synchronisatieprogramma

Als je Windows 10 of 11 gebruikt, is de kans groot dat het synchronisatieprogramma van OneDrive op het systeem draait. Bestanden en mappen die je in de OneDrive-map stopt, uploadt dit programma automatisch naar de server. Nuttig is dat je rechtstreeks vanuit de OneDrive-map data met bekenden kunt delen.

Ga in Verkenner naar de OneDrive-map en klik met de rechtermuisknop op een map of bestand. Via Delen verschijnt er een nieuw venster. Typ een naam of e-mailadres; je kunt ook nog een bericht opstellen. Wil je een vervaldatum en wachtwoord instellen? Klik dan achter het invoerveld op het kleine pijltje omlaag en kies Instellingen voor delen. Zodra je de gewenste instellingen hebt gekozen, bevestig je met Toepassen / Verzenden.

Open in de OneDrive-map op een Windows-computer het deelvenster.

MEGA

Behalve bekende namen zoals Google Drive en Microsoft OneDrive is MEGA eveneens de moeite waard. Deze Nieuw-Zeelandse dienst biedt voor gratis leden maar liefst 20 GB online opslagruimte. Het delen van bestanden gaat bij elke online-opslagdienst in grote lijnen op dezelfde manier.

Delen vanaf een NAS

Een NAS (Network Attached Storage) is bij uitstek geschikt om grote bestanden op te bewaren. Dit apparaat telt meestal minimaal twee harde schijven. Een NAS is altijd verbonden met je netwerk, waardoor je de inhoud vanaf een computer of mobiel toestel kunt benaderen. De NAS-fabrikant ontwikkelt hiervoor gebruiksvriendelijke software en apps. Met name de gerenommeerde merken QNAP en Synology hebben op dit vlak een goede reputatie.

Een pluspunt is dat je vanaf een NAS eenvoudig gegevens met vrienden, familie, buren en kennissen kunt delen. Via een link downloaden de genodigden de gegevens van dit opslagapparaat.

We geven een voorbeeld met een Synology-NAS: log vanuit de browser in op het besturingssysteem DiskStation Manager. Selecteer in de app File Station een of meerdere mappen of bestanden. Je navigeert daarna in de menubalk naar Actie / Delen. Je kunt de weergegeven link(s) kopiëren en vervolgens sturen naar bekenden. Bekijk de resterende opties om onder meer een vervaldatum en wachtwoord in te stellen. Sluit het venster met Opslaan. Via het envelopje kun je de downloadlinks als alternatief ook mailen. Hiervoor is het wel een voorwaarde dat er een e-mailaccount op de NAS is ingesteld.

Kies op je NAS welke mediabestanden je wilt delen.

▼ Volgende artikel
Hoe installeer je een inbouw-vriezer op de juiste manier?
© ID.nl
Huis

Hoe installeer je een inbouw-vriezer op de juiste manier?

Een inbouw-vriezer installeren lijkt misschien eenvoudig, maar het vergt precisie. Anders dan bij een vrijstaand model moet je rekening houden met ventilatie, deurconstructie en een nauwkeurige afstelling. Alleen dan blijft het vriesgedeelte goed werken én sluit de deur goed. In dit artikel lees je hoe je stap voor stap te werk gaat en waar je op moet letten.

Inbouw-vriezer installeren? Let op deze punten:
  • De juiste plek bepalen en voorbereiding
  • Ventilatieruimte en warmteafvoer
  • De vriezer plaatsen en afstellen
  • Deurmontage
  • Wat te doen bij een slecht sluitende deur
  • Tot slot: netjes afwerken

Een inbouw-vriezer plaats je in een keukenkast, meestal onder het aanrecht of in een hoge kast (een kolomkast). Het is belangrijk dat je een plek kiest met een stopcontact in de buurt, want het snoer van een inbouw-vriezer is meestal vrij kort. Verlengsnoeren zijn geen goed idee. Ook moet de ondergrond vlak en stevig zijn. Staat de vloer scheef of veert de kastvloer mee, dan wordt het lastig om de vriezer goed af te stellen.

Ventilatieruimte en warmteafvoer

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de ruimte voor ventilatie. Een inbouw-vriezer mag dan wel netjes weggewerkt zijn, de techniek moet nog steeds zijn warmte kwijt kunnen. Warmte die niet goed kan ontsnappen, zorgt voor slechtere prestaties, een hoger energieverbruik en in het ergste geval storingen. Fabrikanten schrijven vaak minimale maten voor: denk aan een vrije opening aan de achterzijde, een ventilatierooster in de plint en voldoende ruimte aan de bovenkant van de nis. Die details vind je meestal in de handleiding. In kasten zonder achterwand is de luchtcirculatie vaak vanzelf goed geregeld. Zit er wel een achterwand in, controleer dan of er een uitsparing aanwezig is.

©Andrey Sinenkiy

De vriezer plaatsen en afstellen

Zodra de nis klaar is en je alles hebt gecontroleerd, schuif je de vriezer voorzichtig op zijn plek. Trek eerst de stekker door de kastopening, zodat je niet het hele toestel hoeft te kantelen om erbij te kunnen. Schuif de vriezer niet muurvast tegen de kastwanden. Een paar millimeter speling voorkomt trillingen of gekraak. Gebruik daarna een waterpas om het toestel recht te zetten. Aan de voorzijde zitten stelpootjes die je kunt draaien tot het toestel volledig vlak staat. Dat is belangrijk: een scheve plaatsing kan ervoor zorgen dat de deur vanzelf openvalt of juist blijft klemmen.

Deurmontage

Een van de lastigste onderdelen is het juist afstellen van de keukendeur op de vriezerdeur. Afhankelijk van het model heb je te maken met een sleepdeursysteem of een deur-op-deurconstructie. Bij het eerste systeem schuift de keukendeur mee met de vriezerdeur via een geleider. Bij het tweede zitten de twee deuren vast aan elkaar. Sommige modellen bieden de mogelijkheid om het scharnier links of rechts te plaatsen. Kies altijd de draairichting die logisch past bij de indeling van je keuken.

De montage vraagt om nauwkeurigheid, bij beide systemen. Bij het sleepdeursysteem komt het aan op het goed positioneren van de geleider en het afstellen van de glijrails, zodat de keukendeur netjes meebeweegt zonder te schuren of te blijven haken. De keukendeur hangt hier namelijk zelfstandig in de kast en moet op precies het juiste moment de vriezerdeur meenemen. Dat vereist fijn afstellen van de positie en afstand tussen de twee deuren.

Bij deur-op-deur zit de keukendeur direct op de vriezerdeur geschroefd. Ook hier is precisie belangrijk, want een scheve montage kan ertoe leiden dat de scharnieren onder spanning komen te staan of dat de deur niet goed sluit. In beide gevallen geldt: meet zorgvuldig, werk secuur en volg de bijgeleverde instructies stap voor stap. Draai schroeven niet te strak aan in het frontpaneel, zeker niet bij keukendeurtjes met een fineer- of laklaag. Na montage open en sluit je de deur meerdere keren om te controleren of alles soepel werkt. Loopt het stroef, of sluit de deur niet vanzelf? Dan moet je waarschijnlijk de hoogte of diepte nog iets aanpassen.

©Henadzy

Wat te doen bij een slecht sluitende deur

Een slecht sluitende deur is niet alleen vervelend, maar ook slecht voor de werking van de vriezer. Koude lucht ontsnapt, warme lucht komt binnen, en dat leidt tot ijsvorming. Ook gaat de motor vaker draaien en dat merk je op de energierekening. Het begint allemaal met een correcte afstelling: een goed afgestelde vriezerdeur sluit vanzelf en trekt netjes dicht.

Is dat niet het geval, kijk dan eerst of de vriezer wel volledig waterpas staat. Als de vriezer ook maar een beetje scheef staat, kan de deur open blijven staan. Ook het scharniermechanisme speelt een rol. Bij sleepdeuren wil er nog wel eens speling ontstaan, waardoor de keukendeur niet genoeg kracht overbrengt op de vriezerdeur.

Je kunt dit eenvoudig testen met een A4'tje. Klem het papier tussen de deur en de kast, en trek eraan. Voel je nauwelijks weerstand, dan sluit de deur niet goed. In dat geval loont het om nog eens kritisch naar de afstelling te kijken.

©Петр Смагин - stock.ad

Tot slot: netjes afwerken

Zodra de deur goed sluit en alles naar wens werkt, kun je de afwerking afronden. Monteer de plint terug, eventueel met een speciaal ventilatierooster. Werk schroefgaten af met dopjes of afdekstrips en controleer of het deurfront netjes aansluit bij de rest van de keuken. De meeste inbouwmodellen bieden nog wat marge voor bijstelling, zodat je alles tot op de millimeter kunt uitlijnen. Vergeet ten slotte niet om de rubbers van de vriezerdeur even na te lopen. Zijn ze schoon, soepel en goed geplaatst? Dan weet je zeker dat de vriezer straks probleemloos blijft functioneren.

Conclusie

Een inbouw-vriezer installeren is geen haastklus. Twijfel je over de technische aspecten of voel je je niet zeker over de montage? Laat je dan vooraf adviseren door een witgoed-specialist. Als je het goed wilt doen, moet je zorgen voor een stabiele plaatsing, voldoende ventilatie en een perfect afgestelde deur. De afwerking vraagt om geduld en nauwkeurigheid, maar het resultaat is een vriezer die niet alleen goed koelt, maar ook mooi opgaat in het keukendesign. En daar heb je jaren plezier van.