ID.nl logo
Zo kies je een energiezuinige computer, laptop en tablet
© Anthony Mujica
Huis

Zo kies je een energiezuinige computer, laptop en tablet

We gebruiken computers, laptops en tablets allang niet meer alleen voor werk, maar ook voor entertainment. Je apparaat staat daardoor soms wel tien uur per dag aan. Je wilt natuurlijk dat dit zo zuinig mogelijk gebeurt. Hoe kies je energiezuinige computers, laptops en tablets én hoe gebruik je deze apparaten slim?

In het kort: Gamen, series kijken, online shoppen en muziek luisteren: naast werk zijn er talloze andere activiteiten waarbij een computer, laptop of tablet van pas komt. Om te voorkomen dat deze apparaten veel stroom verbruiken, kun je overwegen energiezuinige exemplaren aan te schaffen. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij de aankoop van een energiezuinige computer, laptop of tablet en wat je daarnaast kunt doen om het stroomverbruik van deze apparaten te beperken.

Lees ook: Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt

Als jij iemand bent die na een werkdag in je thuiskantoor graag nog even achter de computer of laptop blijft plakken voor een ontspannend spelletje of een fijne serie, vraag je je misschien af hoeveel stroom jouw apparaat op een dag verbruikt. Logisch, want met de sterk wisselende energieprijzen kunnen die paar uurtjes gamen of bingen aardig in de prijzen lopen.

Hoeveel geld deze activiteiten je kosten, hangt natuurlijk helemaal af van het type apparaat dat je gebruikt. Een desktopcomputer verbruikt gemiddeld tussen de 60 en 300 watt per uur, wat neerkomt op een jaarlijks verbruik van 150 tot 800 kWh. Werk je jaarlijks 260 dagen van acht uur en blijf je je computer daarna nog zo’n twee uur gebruiken, dan zou dit je zomaar 300 euro per jaar kunnen kosten.

Dit rekenvoorbeeld gaat uit van een desktop-computer met een zware processor. Gebruik je een erg energiezuinig exemplaar óf een gemiddelde laptop van 60 watt, dan betaal je voor hetzelfde gebruik iets meer dan 60 euro. Natuurlijk is het in de praktijk niet altijd zo zwartwit, want voor zware taken heb je ook een zwaardere processor nodig – en die zijn helaas minder energiezuinig dan de meer ‘basic’ varianten.

Game je veel of bewerk je graag foto’s en video’s, dan zul je dus wat moeten inleveren op energiezuinigheid. En heb je allerlei randapparatuur op je computer of laptop aangesloten (zoals een monitor, een printer en speakers), dan kost dit je uiteraard ook extra.

Tips voor de aankoop van een computer, laptop of tablet

Ben je op zoek naar een nieuwe computer, laptop of tablet en wil je je energieverbruik zo laag mogelijk houden? Let dan bij de aanschaf op de volgende drie punten.

©Samsung

Tip 1: Ga voor een laptop of tablet

Het is misschien een inkoppertje, maar als het om energiezuinigheid gaat, kun je je zinnen het beste zetten op een laptop of tablet. Een desktopcomputer verbruikt gemiddeld drie keer zoveel energie als een laptop. Een tablet verbruikt op zijn beurt weer de helft minder energie dan een laptop. Nu is een tablet vaak niet toereikend wanneer je bijvoorbeeld veel werkgerelateerde software moet downloaden, en ook voor allerlei games is minstens een laptop vereist. Hoef je alleen te schrijven, mailen en internetten en hecht je niet al te veel waarde aan het scherm waarop je ’s avonds naar je favoriete serie kijkt, dan kan een tablet wél volstaan.

Ook interessant voor jou: 15 gadgets die je helpen energie besparen

Weten wat elk apparaat verbruikt aan stroom?

Koppel een P1-meter aan je slimme meter en je ziet het meteen!

Tip 2: Ga bij jezelf na waarvoor je het apparaat nodig hebt

Moderne en geavanceerde laptops zien er dan wel ontzettend gelikt uit, ze zijn over het algemeen ook erg duur. Dat komt omdat ze vaak over allerlei high-end specificaties beschikken, zoals krachtige processors, veel werkgeheugen, geavanceerde grafische kaarten en een hoge schermkwaliteit. Hetzelfde geldt voor computers.

Helaas hebben zulke specificaties doorgaans ook een negatieve invloed op de energiezuinigheid van een apparaat. Ga daarom bij jezelf na: heb je deze snufjes écht allemaal nodig of kun je misschien genoegen nemen met een simpeler model? En wil je voor je spellen per se dat 34inch-scherm of is een maatje kleiner ook goed? Over het algemeen geldt: hoe simpeler, hoe energiezuiniger. 

Tip 3: Let op energielabels en keurmerken

Om in één oogopslag te kunnen zien hoe energiezuinig een elektronisch apparaat is, zijn er energielabels in het leven geroepen. Energielabels lopen van A tot G, waarbij er ook plusjes achter de letter kunnen staan. A+++ staat voor het meest energiezuinig. Niet elke computer of laptop is voorzien van een energielabel, maar mocht dit wel het geval zijn, dan kun je hieruit dus al veel afleiden over de energiezuinigheid van het apparaat. Let naast het energielabel op keurmerken. Zo worden de keurmerken Energy Star, TCO en EPEAT toebedeeld aan computers en laptops die hoog scoren op energiezuinigheid. Op de Keurmerkenwijzer vind je meer keurmerken voor dit type elektronica.

Tips voor een lager energieverbruik

Ook als je eenmaal een nieuwe computer of laptop hebt aangeschaft of juist je oude apparaat wilt blijven gebruiken, kun je maatregelen nemen om je energieverbruik laag te houden. De meest voor de hand liggende is het uitschakelen van apparaten als je ze niet gebruikt. Heb je een computer of laptop met randapparatuur, dan is een stekkerdoos met schakelaar ideaal. Met één druk op de knop schakel je alle aangesloten apparaten uit. Zo hoef je niet bang te zijn dat sommige apparaten op sluimerstand energie blijven vreten.

Stel daarnaast in dat je computer of laptop automatisch overschakelt naar slaapstand als je even van je plek bent. Het apparaat verbruikt op die momenten dan minder energie. En op de momenten dat je je apparaat wel gebruikt, kun je de energiebesparingsmodus inschakelen. Minder belangrijke achtergrondprocessen worden dan stilgezet, zodat jouw apparaat minder stroom vreet. 


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.