Zo kies je een energiezuinige computer, laptop en tablet
We gebruiken computers, laptops en tablets allang niet meer alleen voor werk, maar ook voor entertainment. Je apparaat staat daardoor soms wel tien uur per dag aan. Je wilt natuurlijk dat dit zo zuinig mogelijk gebeurt. Hoe kies je energiezuinige computers, laptops en tablets én hoe gebruik je deze apparaten slim?
In het kort: Gamen, series kijken, online shoppen en muziek luisteren: naast werk zijn er talloze andere activiteiten waarbij een computer, laptop of tablet van pas komt. Om te voorkomen dat deze apparaten veel stroom verbruiken, kun je overwegen energiezuinige exemplaren aan te schaffen. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij de aankoop van een energiezuinige computer, laptop of tablet en wat je daarnaast kunt doen om het stroomverbruik van deze apparaten te beperken.
Lees ook: Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt
Als jij iemand bent die na een werkdag in je thuiskantoor graag nog even achter de computer of laptop blijft plakken voor een ontspannend spelletje of een fijne serie, vraag je je misschien af hoeveel stroom jouw apparaat op een dag verbruikt. Logisch, want met de sterk wisselende energieprijzen kunnen die paar uurtjes gamen of bingen aardig in de prijzen lopen.
Hoeveel geld deze activiteiten je kosten, hangt natuurlijk helemaal af van het type apparaat dat je gebruikt. Een desktopcomputer verbruikt gemiddeld tussen de 60 en 300 watt per uur, wat neerkomt op een jaarlijks verbruik van 150 tot 800 kWh. Werk je jaarlijks 260 dagen van acht uur en blijf je je computer daarna nog zo’n twee uur gebruiken, dan zou dit je zomaar 300 euro per jaar kunnen kosten.
Dit rekenvoorbeeld gaat uit van een desktop-computer met een zware processor. Gebruik je een erg energiezuinig exemplaar óf een gemiddelde laptop van 60 watt, dan betaal je voor hetzelfde gebruik iets meer dan 60 euro. Natuurlijk is het in de praktijk niet altijd zo zwartwit, want voor zware taken heb je ook een zwaardere processor nodig – en die zijn helaas minder energiezuinig dan de meer ‘basic’ varianten.
Game je veel of bewerk je graag foto’s en video’s, dan zul je dus wat moeten inleveren op energiezuinigheid. En heb je allerlei randapparatuur op je computer of laptop aangesloten (zoals een monitor, een printer en speakers), dan kost dit je uiteraard ook extra.
Tips voor de aankoop van een computer, laptop of tablet
Ben je op zoek naar een nieuwe computer, laptop of tablet en wil je je energieverbruik zo laag mogelijk houden? Let dan bij de aanschaf op de volgende drie punten.
©Samsung
Tip 1: Ga voor een laptop of tablet
Het is misschien een inkoppertje, maar als het om energiezuinigheid gaat, kun je je zinnen het beste zetten op een laptop of tablet. Een desktopcomputer verbruikt gemiddeld drie keer zoveel energie als een laptop. Een tablet verbruikt op zijn beurt weer de helft minder energie dan een laptop. Nu is een tablet vaak niet toereikend wanneer je bijvoorbeeld veel werkgerelateerde software moet downloaden, en ook voor allerlei games is minstens een laptop vereist. Hoef je alleen te schrijven, mailen en internetten en hecht je niet al te veel waarde aan het scherm waarop je ’s avonds naar je favoriete serie kijkt, dan kan een tablet wél volstaan.
Ook interessant voor jou: 15 gadgets die je helpen energie besparen
Weten wat elk apparaat verbruikt aan stroom?
Koppel een P1-meter aan je slimme meter en je ziet het meteen!Tip 2: Ga bij jezelf na waarvoor je het apparaat nodig hebt
Moderne en geavanceerde laptops zien er dan wel ontzettend gelikt uit, ze zijn over het algemeen ook erg duur. Dat komt omdat ze vaak over allerlei high-end specificaties beschikken, zoals krachtige processors, veel werkgeheugen, geavanceerde grafische kaarten en een hoge schermkwaliteit. Hetzelfde geldt voor computers.
Helaas hebben zulke specificaties doorgaans ook een negatieve invloed op de energiezuinigheid van een apparaat. Ga daarom bij jezelf na: heb je deze snufjes écht allemaal nodig of kun je misschien genoegen nemen met een simpeler model? En wil je voor je spellen per se dat 34inch-scherm of is een maatje kleiner ook goed? Over het algemeen geldt: hoe simpeler, hoe energiezuiniger.
Tip 3: Let op energielabels en keurmerken
Om in één oogopslag te kunnen zien hoe energiezuinig een elektronisch apparaat is, zijn er energielabels in het leven geroepen. Energielabels lopen van A tot G, waarbij er ook plusjes achter de letter kunnen staan. A+++ staat voor het meest energiezuinig. Niet elke computer of laptop is voorzien van een energielabel, maar mocht dit wel het geval zijn, dan kun je hieruit dus al veel afleiden over de energiezuinigheid van het apparaat. Let naast het energielabel op keurmerken. Zo worden de keurmerken Energy Star, TCO en EPEAT toebedeeld aan computers en laptops die hoog scoren op energiezuinigheid. Op de Keurmerkenwijzer vind je meer keurmerken voor dit type elektronica.
Tips voor een lager energieverbruik
Ook als je eenmaal een nieuwe computer of laptop hebt aangeschaft of juist je oude apparaat wilt blijven gebruiken, kun je maatregelen nemen om je energieverbruik laag te houden. De meest voor de hand liggende is het uitschakelen van apparaten als je ze niet gebruikt. Heb je een computer of laptop met randapparatuur, dan is een stekkerdoos met schakelaar ideaal. Met één druk op de knop schakel je alle aangesloten apparaten uit. Zo hoef je niet bang te zijn dat sommige apparaten op sluimerstand energie blijven vreten.
Stel daarnaast in dat je computer of laptop automatisch overschakelt naar slaapstand als je even van je plek bent. Het apparaat verbruikt op die momenten dan minder energie. En op de momenten dat je je apparaat wel gebruikt, kun je de energiebesparingsmodus inschakelen. Minder belangrijke achtergrondprocessen worden dan stilgezet, zodat jouw apparaat minder stroom vreet.