Welk formaat laptop heb ik nodig?
De keuze voor een laptop begint bij formaat en gewicht. Een lichte laptop neem je gemakkelijk overal mee naartoe, terwijl een groter scherm prettiger is voor je ogen. Maar een te zware laptop de hele dag meesjouwen wil je ook niet, terwijl het op een scherm dat te klein is niet prettig werkt. De kunst is dus om de juiste balans te vinden. Met deze tips vind je jouw ideale laptopmaat.
De grootte van een laptop wordt meestal uitgedrukt in inches, gemeten over de diagonale lengte van het scherm. Laptops variëren doorgaans van zo'n 10 tot 18 inch. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van elk formaat. We gaan ook in op andere kenmerken die samenhangen met het formaat, zoals het toetsenbord en touchpad, de bouwkwaliteit en de beschikbare aansluitingen.
Lees ook: Waar voor je geld: 5 snelle laptops met een urenlange accutijd
10 - 12 inch: Altijd makkelijk meenemen
Voor mensen die constant onderweg zijn, zijn kleine ultraportable laptops met schermen van 10 tot 12 inch een mooie oplossing. Deze compacte en lichte laptops passen moeiteloos in elke tas of rugzak. Dankzij hun lage gewicht zijn ze ideaal voor forenzen, studenten en voor gebruik tijdens reizen of vakanties. Het grootste nadeel van deze mini-laptops is echter het kleine scherm. Er past simpelweg minder op dan bij grotere schermen. Inzoomen of de lettergrootte vergroten helpt vaak niet, omdat er dan nóg minder zichtbaar is. Dit maakt langdurig werken vermoeiend voor de ogen. Ook is werken met meerdere vensters of programma's tegelijk lastig op een klein scherm. Overweeg een ultraportable alleen als mobiliteit echt je hoogste prioriteit is.
13 - 16 inch: Balans tussen draagbaar en comfortabel
Voor de meeste mensen bieden laptops van 13 tot 15 inch het beste compromis tussen draagbaarheid en bruikbaar schermoppervlak. Laptops in deze formaten zijn meestal licht en compact genoeg om dagelijks mee te nemen, maar hebben tegelijkertijd een scherm dat groot genoeg is om makkelijk te kunnen werken en multitasken.
Populaire schermformaten zoals 13,3 inch en 14 inch bieden genoeg ruimte voor documenten, spreadsheets, browsen en e-mailen. Het scherm is ook groot genoeg voor het bewerken van foto's en video's. Iets grotere laptops van 15,6 inch zijn nog geschikter voor langdurig werken. Let bij aankoop goed op de resolutie, helderheid en kleurweergave van het scherm.
17 - 18 inch: Krachtige laptops voor thuisgebruik
Wie graag een desktopvervanger in laptopformaat wil, komt al snel uit bij de grote modellen van 17 tot 18 inch. Deze laptops bieden een royaal schermoppervlak, ideaal voor grafische toepassingen, videobewerking, 3D-modellering en high-end gaming. Je kunt er comfortabel lange tijd mee werken. Door hun formaat en gewicht zijn ze minder geschikt om regelmatig mee te nemen. Ze komen dan ook het best tot hun recht als desktopvervanger voor thuis of op kantoor. Let bij aankoop op een hoge resolutie, een krachtige grafische kaart en een snelle processor om het volledige potentieel te benutten.
Lichtgewicht of high-end?
Bij het kiezen van een laptop maak je altijd een afweging tussen draagbaarheid en prestaties. Lichtere en kleinere modellen zijn handig voor onderweg, maar hebben minder rekenkracht voor zware taken. Die kracht wordt bepaald door componenten zoals de processor, hoeveelheid RAM, schijfruimte en grafische chip. Voor basisgebruik en lichte taken zijn minder krachtige processors en 4 tot 8 GB RAM vaak voldoende. Gebruik je intensievere toepassingen of multitask je veel, dan heb je meer aan een krachtige quadcore-processor, 16 GB of meer RAM en een aparte grafische kaart. Dit gaat wel ten koste van gewicht en accuduur. Bepaal vooraf welke prestaties voor jou echt nodig zijn.
©guteksk7
Toetsenbord, touchpad en ergonomie
Voor echte productiviteit op een laptop zijn een goed toetsenbord en touchpad essentieel. Let bij de aanschaf op de toetsaanslag voor een prettige type-ervaring. De toetsaanslag, of toetsweg, is de afstand die een toets aflegt wanneer je deze indrukt, wat de diepte van de toetsbeweging bepaalt. Bij laptops en vlakke toetsenborden is de toetsweg vaak vrij kort, meestal 1-2 mm, wat zorgt voor een directe, snelle respons.
Ook belangrijk zijn de stevigheid, flex en algehele bouwkwaliteit van het toetsenbordgedeelte. Flex betekent hier de ongewenste buiging of vervorming van de behuizing bij lichte druk. Een kleine mate van flex is acceptabel, maar te veel wijst op een minder solide constructie. Andere ergonomische aspecten, zoals de positie van de scharnieren, de handpalmsteun en de schermhoek, dragen ook bij aan het bedieningsgemak van de laptop.
©MiaStendal - stock.adobe.com
Bouwkwaliteit
Als je van plan bent een laptop intensief onderweg of op reis te gebruiken, let dan goed op de bouwkwaliteit en gebruikte materialen. Een stevige behuizing van aluminium of versterkt kunststof kan veel beter tegen intensief gebruik en gaat langer mee. Vermijd lichte, goedkopere materialen wanneer je vaak op pad bent. Controleer ook de stevigheid van de scharnieren, het toetsenbord, de handpalmsteun en het scherm om zeker te weten dat de laptop tegen een stootje kan.
Aansluitingen voor accessoires
Kijk tot slot ook naar de beschikbare aansluitingen op een laptop. Controleer of er voldoende usb-poorten zijn en dat er minstens één usb-c poort aanwezig is. Andere handige aansluitingen zijn HDMI, SD-kaartsleuf, Thunderbolt en een 3,5mm audiojack. Door van tevoren te bedenken wat je allemaal wilt gaan aansluiten en hoe, kun je controleren of een laptop over de juiste mix van poorten beschikt. Meer poorten betekent doorgaans meer flexibiliteit om allerlei accessoires en randapparatuur aan te sluiten - denk aan externe opslag, tweede scherm en meer.