Hoe kies ik het juiste formaat voor mijn laptop?

© splitov27 - stock.adobe.com

Hoe kies ik het juiste formaat voor mijn laptop?

Geplaatst: 24 juli 2023 - 10:33

Aangepast: 3 juli 2024 - 13:44

Redactie ID.nl

De laptopkeuze begint bij formaat en gewicht. Een lichte laptop neem je overal mee naartoe. Een groter scherm is prettiger voor de ogen. Maar een te zware laptop de hele dag meeslepen, daar word je niet blij van. En te klein is frustrerend werken. De kunst is het vinden van de juiste balans. Maar hoe kies je het perfecte formaat? Met deze tips vind je de ideale laptopmaat.

Klein, licht en onderweg: ultraportable laptops

Voor mensen die constant onderweg zijn, zijn kleine ultraportable laptops met schermen van 10 tot 12 inch een mooie oplossing. Deze compacte en lichte laptops passen gemakkelijk in elke tas of rugzak. Omdat ze weinig wegen, zijn ze dus ideaal voor forenzen, studenten en voor op reis of vakantie. Het grootste nadeel van deze mini-laptops is het kleine scherm. Er past simpelweg minder op dan op een groot scherm. Inzoomen of de lettergrootte aanpassen om het beter te zien is vaak geen optie, omdat je anders nóg minder te zien krijgt. Dit zorgt ervoor dat langdurig werken erop vermoeiend voor de ogen kan zijn. Ook werken met meerdere vensters en programma's tegelijk is op een kleine laptop lastig. Overweeg ultraportables alleen als mobiliteit echt je prioriteit is.

Meer schermruimte voor productiviteit

Voor de meeste mensen bieden laptops van 13 tot 15 inch het beste compromis tussen draagbaarheid en bruikbaar schermoppervlak. Deze formaten zijn over het algemeen licht en compact genoeg om dagelijks mee te nemen, maar bieden een groot genoeg scherm om comfortabel te kunnen werken en multitasken. Populaire schermformaten zoals 13,3 inch en 14 inch bieden voldoende desktopruimte voor documenten, spreadsheets, browsen en e-mailen. Tegelijk is het scherm groot genoeg voor foto- en videobewerking. De iets grotere 15,6 inch laptops zijn nog beter voor langdurig werken. Let bij de aanschaf op resolutie, helderheid en kleurweergave van het scherm.

Krachtige laptops voor thuisgebruik

Wie graag een desktopvervanger in laptopformaat wil, komt uit bij de grote modellen van 17 tot 18 inch. Deze bieden zeer royaal schermoppervlak dat ideaal is voor grafische toepassingen, videobewerking, 3D-modellering en high-end gaming. Je kunt er comfortabel mee werken, ook als dat uren achter elkaar is. Vanwege het formaat en gewicht zijn deze laptops minder geschikt om (vaak) mee te nemen. Ze blinken dan ook vooral uit als desktopvervanger voor thuis of kantoor. Let bij aanschaf op een hogeresolutie-scherm, krachtige grafische kaart en snelle processor om de mogelijkheden ten volle te benutten.

0

Powered by

logo

Lichtgewicht of high-end?

Bij het kiezen van een laptop moet je dus altijd een afweging maken tussen draagbaarheid en prestaties. Lichtere en kleinere modellen zijn fijner voor onderweg, maar bieden minder rekenkracht voor veeleisende taken. Die rekenkracht wordt bepaald door componenten als processorgrootte, hoeveelheid RAM-geheugen, schijfruimte en grafische chip. Voor basisproductiviteit en licht gebruik volstaan minder krachtige processoren en 4 tot 8GB RAM. Wie intensievere toepassingen gebruikt en veel multitaskt is gebaat bij krachtige quadcore CPUs, 16GB+ RAM en een dedicated grafische kaart. Dit gaat natuurlijk wel ten koste van gewicht en accuduur. Bepaal van tevoren welke prestaties je echt nodig hebt.

Grootte (inches)Typisch gewicht (kg)Beste voor
10-12<1.5Lichte taken, makkelijk mee te nemen
13-141.5-2Algemeen gebruik, balans tussen draagbaarheid en prestaties
15-162-2.5Algemeen gebruik, multimedia, lichte gaming
17-18>2.5Gaming, grafische bewerking, stationair gebruik
0

Powered by

logo

Toetsenbord, touchpad en ergonomie

Om echt productief te zijn op een laptop zijn een goed toetsenbord en touchpad onmisbaar. Let bij aanschaf op de hoeveelheid toetsaanslag voor een prettige type-ervaring. Toetsaanslag (ook wel toetsweg genoemd) verwijst naar de afstand die een toets aflegt wanneer je deze indrukt. Het gaat dus om de diepte van de beweging van de toets. Bij laptops en vlakke toetsenborden is de toetsweg meestal vrij kort, vaak 1-2mm. Dit zorgt voor directe, snelle reactie van de toets.

Ook belangrijk zijn de stevigheid, flex en algehele bouwkwaliteit van het toetsenbordgedeelte. Flex verwijst naar ongewenste buiging of vervorming van de behuizing wanneer je er lichte druk op uitoefent. Een zekere mate is acceptabel, maar te veel flex duidt op een minder stevige constructie. Andere ergonomische aspecten zoals positie van de scharnieren, handpalmsteun en mate van buiging van het scherm beïnvloeden eveneens het gemak waarmee je de laptop kunt bedienen.

© PXimport

Bouwkwaliteit

Wie een laptop intensief onderweg en voor reizen gaat gebruiken, doet er goed aan te letten op de bouwkwaliteit en materialen. Een laptop met een stevige behuizing van aluminium of versterkt plastic kan meer hebben en zal langer meegaan. Kies geen lichte, goedkope materialen als je veel onderweg bent. Test ook de stevigheid van scharnieren, toetsenbord, handpalmsteun en scherm om te zien of de laptop tegen een stootje kan.

Aansluitingen voor accessoires

Tot slot is het handig om te kijken naar de beschikbare aansluitingen op een laptop. Controleer of er voldoende USB-poorten zijn en dat er minstens één USB-C poort aanwezig is. Andere handige aansluitingen zijn HDMI, SD-kaartsleuf, Thunderbolt en een 3,5mm audiojack. Door van tevoren te bedenken wat je allemaal wilt gaan aansluiten en hoe, kun je controleren of een laptop over de juiste mix van poorten beschikt. Meer poorten betekent doorgaans meer flexibiliteit om allerlei accessoires en randapparatuur aan te sluiten - denk aan externe opslag, tweede scherm en meer.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten