Zo gebruik je de geluidsrecorder op Windows 11

© PXimport

Zo gebruik je de geluidsrecorder op Windows 11

Geplaatst: 27 juli 2023 - 14:00

Wesley Akkerman

Mocht je op zoek zijn naar een simpele app voor het opnemen van geluid (bijvoorbeeld voor je podcast, om te kijken of het wat voor je is), dan hoef je niet verder te kijken dan de geluidsrecorder van Windows 11. Dit is een gratis en vaak vooraf geïnstalleerde app, die je meteen kunt gebruiken wanneer je Windows op je systeem hebt staan.

Mocht je de app op de één of andere manier nog niet op je systeem hebben staan, dan kun je deze downloaden in de Microsoft Store. Druk op de knop rechts om de winkelapplicatie op je computer te openen en druk vervolgens wederom rechts op de knop om de app te installeren.

Na het installeren en het openen van de geluidsrecorder, kom je al gauw tot de conclusie dat de app rechttoe-rechtaan is. Natuurlijk heb je hiervoor een microfoon nodig. Zorg er dus voor dat je die aangesloten hebt. Of als je een laptop gebruikt: dat de ingebouwde microfoon wel ingeschakeld is.

 

© PXimport

Geluidsrecorder Windows 11 gebruiken

Je begint met opnemen door op de grote microfoonknop onderin te drukken. Je kunt de opname ook beginnen met Ctrl + R (van record). Tijdens het opnemen kun je ondertussen een markering toevoegen aan de opname, zodat je achteraf kunt zien dat je nog iets moet editten of toevoegen. De opname wordt niet gestopt, maar wanneer je linksonder op het dropdownmenu klikt naast de knop Markeren dan word je meteen naar dat deel van de opname gebracht. Zo hoef je achteraf dus niet te zoeken.

Je kunt de pauzeknop gebruiken voor het pauzeren van de opname. Klinkt logisch, maar in dit geval wordt de opname niet gestopt en ga je dus ook niet verder in een ander bestand wanneer je de opname weer aanzet. Je neemt dus op in één bestand; maar je kunt alsnog een pauze inlassen. Wanneer je op de stopknop drukt, dan wordt de opname wel afgesloten en opgeslagen. In Windows 11 werd het bestand standaard opgeslagen als een m4a-bestand in de map Documenten. 

Sinds Windows 11 kun je zelf de opname-indeling bepalen. Ga hiervoor naar de Instellingen en kies een bestandsformaat onder Opname-indeling. Je hebt onder meer de keuze om je opnames op te slaan in AAC, MP3, WMA en FLAC. Om bestanden minder groot in omvang te maken, kun je hier ook de audiokwaliteit aanpassen naar bijvoorbeeld Gemiddeld (kleinste bestandsgrootte)

 

© PXimport

Het is overigens ook mogelijk opgenomen Windows-bestanden terug te luisteren en te bewerken in het programma. Je opent hiervoor de geluidsrecorder en kiest links in het menu het bestand uit dat je wil horen. Met de trimknop kun je de track bewerken. Je selecteert dan een begin- en eindpunt om uit je recording te halen. Vervolgens kun je het bestand opslaan zoals het nu is. Kies hier de optie voor het opslaan van een kopie, zodat je altijd het originele bestand tot je beschikking hebt.

Ook is het mogelijk een audiobestand direct vanuit de app te delen met anderen. Dat doe je door de deelknop te gebruiken. Die vind je rechts bovenin.

Bewerken met Audacity

Wil je het geluidsbestand bewerken, dan kan dat dus in de Geluidsrecorder app zelf. Toch is er een gratis tool die beschikbaar is voor Windows die op bewerkingsgebied meer te bieden heeft: Audacity.

Dit programma kun je gebruiken als je bijvoorbeeld meerdere geluidsbestanden hebt en die wilt samenvoegen tot één geluidsbestand. Met meerdere tracks kun je alles precies in elkaar over laten lopen zoals je dat voor oren ogen hebt.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten