ID.nl logo
Waar voor je geld: 5 krachtige laptops voor max 800 euro
© feliks szewczyk | pikselstock
Huis

Waar voor je geld: 5 krachtige laptops voor max 800 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare (pijl)snelle laptop? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken laptops bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 800 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Acer Aspire Vero AV14-51-57LL (EVO)

Zoek je een snelle laptop met een stoere uitstraling? Dit donkerblauwe model van Acer voldoet aan alle eisen, zodat je er zowel privé als zakelijk mee uit de voeten kunt. Zodra je de vingerafdruksensor van het touchpad aanraakt, verschijnt binnen mum van tijd Windows 11 Home op het scherpe 14inch-scherm. Je installeer al jouw favoriete apps en bewaart naar hartenlust eigen data: er is namelijk een behoorlijke ssd met 512 GB opslagruimte ingebouwd. Via twee reguliere usb-poorten en een usb-c-aansluiting koppel je eventueel ook externe datadragers. Dit model uit de milieubewuste Aspire Vero-serie neem je moeiteloos overal mee naartoe, want met een gewicht van anderhalve kilo is hij niet al te zwaar.

De Intel Core i5-1235U-processor is een betrouwbare keuze voor dagelijkse activiteiten, zoals grafische bewerkingen, surfen op het internet en het spelen van eenvoudige spelletjes. Deze chipset bevat tien rekenkernen waarvan twee zogeheten Performance-cores presteren op een maximale kloksnelheid van 4,4 GHz. De acht overgebleven Efficient-kernen zijn goed voor een klokfrequentie van 3,3 GHz. Voeg daar 16 GB werkgeheugen aan toe en je hebt beslist een rappe laptop in handen. Overige pluspunten zijn de antireflecterende schermcoating, toetsenbordverlichting en opgegeven accuduur van zeventien uur.

ASUS Vivobook 14 X1404ZA-NK539W

Deze onlangs uitgebrachte ASUS-laptop heeft een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. De specificaties komen grotendeels overeen met het hierboven besproken Acer-notebook. Zo draait het systeem op dezelfde Intel Core i5-processor met tien rekenkernen. Bovendien heeft de Vivobook 14 X1404ZA-NK539W eveneens een scherp 14inch-scherm en 512 GB interne opslagcapaciteit. Een verschil is dat er met 8 GB RAM minder werkgeheugen is ingebouwd. Gelukkig kun je dat zo nodig altijd nog uitbreiden naar 16 GB.

Door het compacte ontwerp heeft het qwerty-toetsenbord geen ruimte voor een numeriek deel. Daar heeft ASUS iets op bedacht, want op jouw verzoek verschijnen er op het touchpad cijfer- en rekentoetsen. Een ander pluspunt is de aanwezigheid van vier usb-poorten. In combinatie met de HDMI-uitgang fungeert deze betaalbare laptop probleemloos als desktopvervanger. Windows 11 Home is voorgeïnstalleerd. Hoewel de zilverkleurige behuizing slechts 1,4 kilo weegt, kan die wel een stootje hebben.

ASUS Vivobook 15 X1504ZA-NJ1429W

De ASUS Vivobook 15 X1504ZA-NJ1429W biedt goede specificaties tegen een gunstige prijs. Met de Intel Core i7-1255U-processor verwerkt deze laptop moeiteloos al jouw opdrachten. Dit snelle rekencentrum heeft in totaal tien rekenkernen. Voor alle doorsnee taken voldoen de acht Efficient-cores van 3,5 GHz prima. Gebruik je een veeleisend (grafisch) softwarepakket, dan helpen twee vliegensvlugge Performance-cores van 4,7 GHz een handje mee. Samen met 16 GB werkgeheugen kun je vlot in Windows 11 Home en alle apps werken. Dit systeem bevat 512 GB ssd-opslag.

Als je een laptop met een ruim scherm wilt kopen, is dit product een goede keuze. Het ips-paneel van 15,6 inch telt 1980 × 1080 pixels. Je kunt dus in Full-HD-kwaliteit netflixen! Overigens sluit je via de HDMI-uitgang desgewenst een groter scherm aan. Daarnaast hebben de zijkanten vier usb-poorten en een analoge 3,5mm-geluidsaansluiting. Werk je vaak met cijfers, dan komen de numerieke toetsen aan de rechterkant goed van pas. De stoere donkerblauwe behuizing oogt weliswaar robuust, maar toch weegt hij slechts 1,7 kilo. Ideaal voor wie de laptop regelmatig naar school of werk meeneemt.

Lees ook: Vind de perfecte laptop: alles wat je moet weten voor de juiste keuze

Acer Aspire 3 A317-54-5986

Deze omvangrijke 17,3inch-laptop is op het moment van schrijven goedkoper dan ooit! Open in Windows 11 Home gerust twee vensters naast elkaar, want er is ruimte genoeg. Vanwege een respectabele resolutie van 1920 × 1080 pixels kijk je bovendien naar video's in Full-HD-kwaliteit. Naast het grote scherm zijn de overige specificaties eveneens indrukwekkend. In de behuizing zit een ssd met 1 TB opslagcapaciteit. Hierdoor kun je jouw zelfgemaakte foto's en filmpjes lokaal opslaan. De meeste laptops in deze prijsklasse ondersteunen alleen wifi, maar in dit model prik je net zo makkelijk een fysieke netwerkkabel. Op die manier profiteer je van stabieler internet.

Opvallend is verder het riante werkgeheugen van 32 GB. Nuttig voor personen die flink wat apps of browsertabbladen tegelijk gebruiken. Er is namelijk niet gauw sprake van vertraging. De veelgebruikte Intel Core i5-1235U-processor is een goede middenklasser. Alledaagse taken als fotobewerking, surfen en videostreaming worden door de tien aanwezige rekenkernen zonder morren uitgevoerd. De twee snelste kernen halen in turbomodus een behoorlijke kloksnelheid van 4,4 GHz. Voor zo'n grote laptop valt het gewicht van 2,23 kilo trouwens erg mee.

Samsung Galaxy Book4 NP750XGJ-KS1NL

Ondanks zijn betaalbare prijskaartje heeft deze telg uit de Samsung Galaxy Book4-serie een recente Intel Core i7-processor van de 13e generatie. Die is erg rap! De twee Performance-kernen halen zo nodig een klokfrequentie van 5 GHz, terwijl de acht resterende Efficient-cores zijn afgeregeld op 3,7 GHz. Kortom, je gebruikt deze mobiele krachtpatser van 1,55 kilo probleemloos voor uiteenlopende zware taken. Denk bijvoorbeeld aan fotobewerkers, videoprogramma's en andere veeleisende ontwerpsoftware. De geheugenmodule bevat 16 GB RAM, zodat je meerdere apps tegelijk kunt openen. Dankzij het verlichte toetsenbord werk je in de late uurtjes nog comfortabel door. Een pluspunt is dat je dankzij de numerieke toetsen snel cijfers kunt invoeren.

De smalle aluminium behuizing herbergt een anti-reflecterend 15,6inch-scherm van 1920 × 1080 pixels. Voor laptopbegrippen heeft dit model veel aansluitingen, namelijk 2× usb-a, 2× usb-c, HDMI en ethernet. Naast kabelinternet verbind je dit apparaat uiteraard net zo makkelijk met een draadloos netwerk. Er is hiervoor een vlotte wifi6-adapter ingebouwd. Windows 11 Home bevindt zich op een ssd van 512 GB. Vind je dat te weinig? Geen probleem, want je kunt een eigen ssd van maximaal 2 TB plaatsen. Daarnaast prik je aan de zijkant eventueel een eigen microSD-kaart in de behuizing.

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).