Wat ultrabooks betreft, hebben we al de UX21E van Asus en de S3 van Acer bekeken. Asus is momenteel heer en meester wat betreft kwaliteit en prestaties, maar je betaalt er ook de hoofdprijs voor. Acer's S3 presteert aanzienlijk minder maar is ook zo'n 400 euro goedkoper dan de UX21E. Toshiba zit met de prijs van zijn ultrabook - de Satellite Z830 - netjes in het midden: € 999.

Maar hoeveel prestaties en kwaliteit krijg je voor die kleine 1000 euro?

De Toshiba Z830 ultrabook is er zowel voor consumenten als zakelijke gebruikers. Voor de zakelijke gebruikers is er de Portégé Z830 en voor consumenten de Satellite Z830. Wij hebben de Satellite versie getest. Over het design kunnen we kort zijn: het is een ultrabook. Dat betekent superdun, licht en strak vormgegeven. Mooi is wel dat Toshiba, ondanks de dikte van slechts 1,59 cm, alle aanwezig poorten op volledige grootte aanwezig zijn. Je hoeft dus niet te klungelen met adapters als je via VGA een monitor wil aansluiten of als je een utp-stekker in de gigabit ethernetpoort wil stoppen. Ook de hdmi-uitgang is van een normaal formaat. Complimenten voor Toshiba wat dat betreft.

Licht in het donker
Iets anders waarvan we gecharmeerd zijn, is de verlichting van het chiclet keyboard wanneer we er op beginnen te typen. Vooral voor werken in het donker is dat erg handig en omdat de lichten ook snel weer uitgaan als het toetsenbord niet gebruikt wordt, kost het ook niet al te veel accukracht. Wel jammer is dat de touchpad geen multitouch ondersteunt. Er kan wel verticaal en horizontaal gescrolled worden, maar dat moet dan via de randen van het touchpad (met één vinger).

Qua hardware vinden we een mobiele Core i5 processor, 4 GB ramgeheugen, geïntegreerde Intel HD 3000 graphics en een 128 GB SSD harde schijf. Verder is het ultrabook voorzien van wifi n (ook 5 GHz ondersteuning), bluetooth en 3 usb-poorten waarvan 1 usb3.0 poort.

Prestaties dik in orde
De prestaties zijn dik in orde. In PCMark 07 meten we een score van 3020 punten. Asus zit daar met zijn UX21E nog wel boven met 3683 punten, maar de S3 van Acer wordt met zijn 1843 punten door de Z830 toch ruimschoots ingehaald. De grafische prestaties stellen, net als bij elk ander ultrabook, niet veel voor. Logisch, want de graphics worden verzorgd door Intel's geïntegreerde HD Graphics chip. De SSD-schijf is een kei in het lezen van data (maximaal bijna 197 MB per seconde) , maar het schrijven van data gaat met maximaal 51 MB per seconde erg traag.

De accuduur van de Z830 is goed. In onze accutest weet deze ultrabook het gemiddeld net geen vijf uur uit te houden op één acculading. Gebruik je geen grafisch intensieve applicaties, dan zal de accuduur langer zijn. In onze passieve accutest, waarbij het notebook voornamelijk alleen maar aanstaat en af en toe een documentje doorbladert, weet de Z830 ongeveer 7,5 uur mee te gaan.

Mooi maar vervuild
Het matte beeldscherm toont een mooi strak beeld met egale kleuren. Wel voelt het scherm door zijn beperkte dikte wat kwetsbaar en buigzaam. Het scharnier had van ons ook steviger gemogen. De geluidskwaliteit van de geïntegreerde boxen is helemaal niet slecht, hoewel het natuurlijk geen topkwaliteit is. Er zijn veel dikkere notebooks met een veel slechter geluid.

We zijn alleen niet gecharmeerd van de systeemvervuiling waaraan Toshiba zich bij dit ultrabook aan schuldig maakt. Er staat veel extra onzin-software op zoals Nero 10, onnoemelijk veel Toshiba tools en casual games-meuk. Daarnaast is ook de desktop nog eens vervuild met iconen naar allerlei extra webdiensten zoals Toshiba Places en eBay.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • prima prestaties

  • lichten onder het toetsenbord

  • volledige poorten ondanks dikte

  • geen multi-touch ondersteuning

  • systeemvervuiling

Op zich zijn we redelijk te spreken over de Toshiba Satellite Z830. Het is een strak ultrabook met uitstekende prestaties die alleen gepaard gaat met flinke systeemvervuiling.

 

PCMark 73020  3D Mark Vantage15883D Mark 20064217  Cinebench 11.51,93Cinebench 107199  HDD Bench Read (MB/sec)196,8HDD Bench Write (MB/sec)51,4  Battery Eater 2.7 Graphics (minuten)130Passive (minuten)453Gemiddelde (minuten)291,5  Energieverbruik - uit0,3 WattEnergieverbruik - idle11 WattEnergieverbruik - actief (max)36,5 Watt

 

Beoogde doelgroepconsumentGarantietypePickup & returnGarantietermijn2 jaarProcessorfamilieIntel Core i5Processormodel2467MProcessorsnelheid (GHz)2x 1,6 GHzIntern geheugen (GB)4GeheugensoortDDR3-1333ChipsetIntel HM 65GeluidschipIntel HD AudioGrafische chipsetIntel HD 3000Schijfcapaciteit128 GB SSDOptische drive-Netwerkaansluitingen1x Gigabit EthernetDraadloze verbindingen802.11 a/b/g/n
BluetoothSchermformaat (inch)13.3Schermresolutie (pixels)1366 x 768Reflectered scherm?neeOverige componentencardreader
webcam/microfoonUSB-poorten3Overige aansluitingenvga
hdmi
line-out
line-inBesturingssysteemWindows 7 Home Premium (64 Bit)Afmetingen (cm)31,6 x 22,7 x 1,6Gewicht (kg)1.12

 

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten