Droger-ergernis nummer 1: in elkaar gedraaid wasgoed. Zo voorkom je het!

© Sergei Tim - stock.adobe.com

Droger-ergernis nummer 1: in elkaar gedraaid wasgoed. Zo voorkom je het!

Geplaatst: 10 maart 2023 - 13:01

Aangepast: 12 maart 2023 - 02:31

Wesley Akkerman

De droger is voor veel mensen een uitkomst. Je gooit je natte wasgoed erin en als het goed is, komt dat er helemaal droog uit. Maar soms is dat niet het geval. Dan komt er een soort wasgoedknoedel uit waarvan de buitenkant droog is, maar de binnenkant nog nat. Aaaargh! Is daar dan niets tegen te doen? Jazeker wel: met deze tips van ID.nl raakt je wasgoed nooit meer in de knoop in de droger!

🧺 Dit zijn dé gouden tips om af te rekenen met wasgoed dat in de knoop raakt in de droger: Grote spullen zoals lakens en handdoeken apart drogen | Wasgoed eerst uitslaan | Knopen en ritsen dichtdoen | Lakens en dekbedhoezen alvast opvouwen | Droger slim vullen: niet te veel wasgoed in de droger doen

Nog zo'n ergernis: wollen truien die krimpen in de droger. Hoe je dat oplost en voortaan voorkomt, lees je in dit artikel.

Verfrommeld, in de knoop, in elkaar gedraaid, verstrengeld: wat een ellende!

Of je nu een goede droger hebt of niet, dat maakt niet uit: je hebt het vast al een keer meegemaakt dat je wasgoed er als een soort warme, vochtige bal uit is gekomen. Vooral bij grote stukken was, zoals lakens en beddengoed, komt dat vaak voor. Je moet de boel dan ontwarren en opnieuw in de droger gooien. Dat is niet alleen zonde van de moeite en tijd, maar ook van de energie die je droger dan extra gebruikt. Tijd voor oplossingen dus.

Tip 1: Wasgoed sorteren en niet alles bij elkaar in de droger stoppen

Voordat je de was in de droger gooit, zijn er een paar dingen waar je aan moet denken. Zo doe je er goed aan de was eerst te sorteren. Niets is zo vervelend als een stinkende sok tegenkomen wanneer je een trui of laken uit de droger haalt. Als het even kan, dan droog je de grote spullen (zoals lakens en handdoeken) los van de kleine, dagelijkse items (zoals sokken en andere kleding). Zo voorkom je dat kleine doekjes, sokken of shirts gevangen worden door grote lakens of handdoeken en krijg je ook geen vervelende verrassingen achteraf.

Lakens in droger

© detry26

Tip 2: Wasgoed eerst goed uitslaan

Wil je liever energie besparen door zo min mogelijk apart te drogen en dus veel spullen bij elkaar in de droger te stoppen? Dat hoeft geen probleem te zijn, mits je het natte wasgoed een keer goed uitslaat. Misschien zie je dan ineens die sok voorbij vliegen die anders tussen het andere wasgoed vastgezeten zou hebben. Het uitslaan heeft overigens nog een aantal voordelen. Want zwaar gekreukeld wasgoed droogt doorgaans minder snel en komt nu na het uitslaan dus mogelijk droger uit het apparaat. Ook reken je hierdoor sneller af met allerlei nare kreukels, die je er anders uit moet strijken. Niet alle kreukels verdwijnen, maar elk kreukje minder is er één!

Tip 3: Knopen en ritsen dichtdoen

Let daarnaast ook op kledingstukken waar knopen aan zitten. Dekbedovertrekken hebben (om ervoor te zorgen dat het dekbed op zijn plaats blijft zitten) misschien knoopjes aan de onderkant. Ook broeken, blouses en overhemden hebben knopen. Door die allemaal dicht te maken, beperk je de bewegingsvrijheid van het natte wasgoed, waardoor het risico dat de was in elkaar gewikkeld raakt kleiner wordt. Doe als je bezig bent ook meteen eventuele ritsen dicht. Niet eens zozeer om te wasknoedels te voorkomen, maar vooral om te zorgen dat ander wasgoed niet beschadigd wordt door de tandjes van de rits.

Dekbedhoezen met knoopjes nodig?

Je kunt bij Bol.com filteren op 'Instopstrook'

Tip 4: Lakens en dekbedhoezen alvast opvouwen

Zijn het bij jou vooral de lakens en dekbedovertrekken die vaak als een soort burrito 🌯 uit de droger komen? Je kunt ze ook alvast opvouwen. Je vouwt de opening aan de achterkant dan een paar keer naar binnen toe, en daarna vouw je vrolijk verder. Zo wordt de kans dat ze ander wasgoed 'opeten' echt een stuk kleiner!

Tip 5: Droger slim vullen

Nu je alle voorbereidingen getroffen hebt ,is het tijd om daadwerkelijk de natte was in de droger te doen. Belangrijk hierbij is dat je de trommel niet helemaal tot aan de nok toe vult. Veel mensen denken dat het juist goed is om de machine helemaal vol te proppen, omdat het wasgoed dan als het ware al 'klem' zit. En dan kan het niet in elkaar geknoopt en geknoedeld raken, denken ze. Maar het tegenovergestelde is waar: met te weinig ruimte wordt de was stevig tegen elkaar aan gedrukt, waardoor het juist in de knoop raakt.

Wasdroger vol met knuffels

© Viktoria

En dat is niet het enige nadeel (er zijn er meer!). Prop je de droger te vol, dan wordt het natte wasgoed minder goed en minder snel droog, omdat de warme lucht als het ware wordt geblokkeerd. De hitte kan daardoor niet in het middelste van die prop wasgoed komen; en dan krijg je dus die warme, droge buitenkant en vochtige binnenkant.

Het te vol gooien van je droger heeft bovendien nóg een nadeel: de machine moet harder werken om alles droog te krijgen, en verbruikt daardoor mogelijk meer energie. Als het even kan, deel het wasgoed dan op en laat de droger draaien met twee keer een mindere belading. Wat ook altijd nog kan, is dat je wanneer niet alles in de droger past een deel gewoon ophangt. Onthoud: wasgoed heeft ruimte nodig om te drogen, of dat nu aan een rekje of in de droger is!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten